|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Cytat:
|
|
#1832 |
|
Przyczajenie
|
R
Ś: owsianka z 4 łyżek płatków, pół szklanki mleka 3,5%, z 200 g twarogu chudego i startym małym jabłkiem, mała pomarańcza IIŚ: kanapka - razowiec + szynka, jabłko O: 2 paszteciki z mięsem (nie bardzo miałam wybór), surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka P: wiejski, kilka orzechów włoskich K: omlet z 3 białek (nie wyrzucam żółtek, białka biorę ze słoiczka z lodówki, które tata codziennie zostawia niewykorzystane )proszę o ocenę. czy nie jem za dużo? bo, mimo ruchu, prawie nie chudnę ;(
|
#1833 |
|
Zakorzenienie
|
1: kromka ciemnego z plasterkiem szynki, 1/2 plasterka sera,
druga kromka chleba z serkiem do smarowania Piątnica 2: jabłko 3: trochę barszczu z ziemniakiem, ryba z piekarnika, kromka chleba potem 'przegryzka': 2 migdały, 2kostki gorzkiej czekolady, 1/2jabłka jako kolejny posiłek planuje jogurt naturalny Activia- tak około 16.30. i jeszcze jeden posiłek-po 18 ale nie wiem coś zjeść... (?) |
|
|
|
#1834 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
|
|
#1835 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A mogę mały budyń na ten podwieczorek? bez cukru dodam łyżeczkę miodu najwyżej :PChętnie dodawałabym mięso do obiadów,ale robię je sama i nie potrafię xD a mama nie chce gotować niczego dietetycznego
|
|
|
|
|
#1836 |
|
Rozeznanie
|
Moje R, proszę o ocenę
![]() I. Owsianka: cztery łyżki płatków + jedna łyżka otrębów, pół serka wiejskiego, imbir, cynamon, trochę rodzynek. II. Kromka chleba żytniego z białym serem, sałatą i rzodkiewką, mała miseczka sałatki owocowej: pół dużego jabłka, kiwi, mandarynka. III. Talerz rosołu z makaronem (niestety zwykły, biały ) Dużo sałatki z kalafiora, ogórka, pora, szczypiorku i jogurtu naturalnego. kawa z mlekiem. IV. Serek homo naturalny z orzechami laskowymi i łyżeczką sypkiego cappuccino waniliowego. V. Sałatka: jajko na twardo, pół serka wiejskiego, papryka, ogórek, kiełki i sałata. |
|
|
|
#1837 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
paszteciki były nieco mniejsze od zwykłej bułki no i postaram się o jakieś kasze, czy ryż, bo zapominam ciągle o tym ;pp nie mam dżemu w domu, a jeśli nawet to raczej bałabym się go jeść ^^ a wieczorem prawie nigdy nie jestem głodna, i właśnie stąd moje obawy, że za dużo jem.. wystarczyłby mi tylko 1 posiłek po obiedzie, ale jem 2, bo wszędzie się o tym trąbi, że to rozkręca metabolizm itd więc czy źle by to na niego wpłynęło, gdybym jadła 4 posiłki?
|
|
#1838 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- Cytat:
|
|
#1839 |
|
Raczkowanie
|
Jeszcze R:
Ś: Dwie kromki razowca z jajecznicą (2 jajka) i pomidorem IIŚ: Danio waniliowe, jabłko O: pół woreczka kaszy gryczanej z gulaszem wołowym, dużo sałaty lodowej P: 10 orzechów laksowych K: Sałatka caprese z połowy mozarelli light, pomidora i bazyli Bardzo zależy mi na ocenie, jem mniej więcej w ten spsoób od ok. miesiąca i zaczynam mnieć wątpliwości czy to dobry jadłospis. Liczę na waszą pomoc : ) |
|
|
|
#1840 |
|
Zakorzenienie
|
zapomniałam, przepraszam...
jestem na R. Jeszcze zjadłam Kasztanka i pierniczek ![]() prosze o jakieś rady co do 2 ostatnich posiłków, bo nie wiem co zjeść. |
|
|
|
#1841 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1842 |
|
Raczkowanie
|
Iza_Wiosenna - bardzo dziękuję za rady.
A mozarella ma: -20g białka -0,4g węglowodanów -9g tłuszczy |
|
|
|
#1843 |
|
Zakorzenienie
|
teraz maślanka z otrębami była.
hm jak pójde ok 22 spać to o 19.30 może byc jogurt naturalny na kolację? |
|
|
|
#1844 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
śniadanie jem koło 6.00, 6.30, drugie na dwie tury - jabłko o 9, kanapkę o 12, jestem wtedy w szkole obiad o 15-16, podwieczorek o 18-19, i kolację o 21.może faktycznie to byłoby dobre rozwiązanie, tylko co wtedy zabierać do szkoły? 2 kanapki? mogę jeść 4 kromki razowca dziennie? wtedy chyba lepiej 1 śniadanie już bez węgli? ;>
|
|
#1845 |
|
Raczkowanie
|
Moje R
I- 2 kromki chleba pelnoziarnistego posmarowane oliwa z oliwek ( maslo sie skonczylo ), 4 plastry poledwicy sopockiej, 4 plasterki sera zoltego, papryka, ogorek- kawa + mleko + 2łyzeczki cukruzielona herbata II- jajecznica na oliwie z oliwek z 2 jaj + jablko III- kanapka (nie maciupenka) plaster sera zotego, 2 plasterki poledwicy, pomidor ( mialam zajecia na studiach) IV- rosol z makaronem ( dawno nie jadlam! ) V- kotlet schabowy na oliwie z oliwek smazony ( ok pol h po rosolku, naraz to za duzo ) zamierzam zjesc: VI: jogurt naturalny z kiwi lub serek wiejski ze szczypiorkiem i papryka. wypilam dzis 3 kawy (lacznie ze sniadaniem) i 2 herbatki zielone, przypuszczam ze jeszcze wypije dzis dwie czerwone ![]() Prosze o ocenke
|
|
#1846 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze R.
Śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki mleka 3,2%, średnie jabłko, łyżeczka miodu, pół łyżeczki cynamonu) II śniadanie: a) kromka chleba pełnoziarnistego z ogórkiem zielonym cieniutko posmarowana masłem b) mała pomarańcza Obiad: jajecznica z 2 jajek z 2 małymi pieczarkami, ząbkiem czosnku i paskiem papryki konserwowej, kromka pełnoziarnistego chleba 1,5 litra zielonej herbaty Podwieczorek: garść orzeszków ziemnych Kolacja: puszka tuńczyka w sosie własnym
|
|
#1847 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bedzie wiecej luzu i nie bedziesz chodzila glodna, bo nie wierze ze na jednej kanapce i jablku od 6 do 16 nie b u r k n i e Ci ani razu w brzuchu... mozesz brac jogurt nat. / serek homo i wsypac do niego musli albo orzechy, mozesz zrobic sobie jakas sałatke (z tunczykiem, czy piersia z kurczaka, jajkiem na twardo)
|
|
#1848 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejszym jadłospisem przebiłam samą siebie
jak tak dalej pójdzie, to niedługo zamiast słynnego P, będę musiała przejść na R tak więc P pt. słodkiego nigdy za dużo, wielki apetyt i łakomstwo :Iśn: waniliowa bułka maślana 100g: pół z masłem orzechowym i bananem, drugie pół z gruubą warstwą kremu krówkowego i konfiturą malinowo-waniliową; kroma chleba razowego z masłem, tłustym twarogiem i nutellą; koktajl (reszta banana- wielki był, ciepłe mleko, kakao); kit kat peanut butter ![]() IIśn: 1. jogurt 390g o smaku marakuji z fitellą kokosową; prince polo xxl, banan 2. opakowanie toffifee (tak, wieeem, ale była to część spóźnionego prezentu na dzień kobiet i wszyscy jedli, więc wykorzystałam wolną lekcję i spożytkowałam czas ), monte drink3. wielka drożdżówka z masą sera i kruszonki, kbw, kubuś malinowy... o: micha zabielanej zupy ziemniaczanej z zacierką i jakimś mięchem; 2 ogromne gołąbki w sosie pomidorowym z cebulką, grzybami i słoniną, kotlet schabowy, micha zasmażanych buraczków (ze śmietaną, masłem, octem i cukrem); nektar wieloowocowy d: kawał miodownika od babci, kawał brownies z masłem orzechowym, kakao na mleku 3,2% p: micha kaszy mannej na mleku 3,2% z nutellą i kilkoma okienkami czekolady miodownik po raz drugi, chałwa kakaowa ![]() k: 6 naleśników z kokosowym serkiem homo, sosem czekoladowym i płatkami migdałów, inka na mleku 3,2% z cukrem; princessa maxi arachidowa a teraz ciągnie mnie do pysznych, grubych, puszystych pierników w czekoladzie, ale wiem, że jak zacznę, to wchłonę min. pół opakowania naraz jeśli nie sięgnę po pierniki, to zapewne w ręce wpadnie mi rafaello lub/i (z naciskiem na to drugie) pudding czekoladowy z bitą śmietaną wiem, jestem okropna
|
|
#1849 |
|
Raczkowanie
|
czas na podsumowanie mojego dzisiejszego eR jak redukcja. Osobiście myślę, że jeden z lepszych dni. Żadnych grzeszków na sumieniu
![]() 7:30 - 2x razowiec, jeden z białym chudym twarogiem i papryką, drugi z twarogiem i łyżeczką miodu, jogurt naturalny z mandarynką i kilkoma rodzynkami; zielona herbata 11:00 - kanapka z razowca (2 kromki) z 2 plastrami szynki z indyka i papryką, małe jabłko; kawa 3w1 14:00 - 2x wafle ryżowe z pasztetem sojowym i pomidorem (nie chciałam już chleba jeść) 17:00 - ok 250g warzyw na patelnie z ziemniakami, podsmażanych na oliwie z oliwek, 3/4 puszki tuńczyka w sosie własnym, duża łyżka kaszy gryczanej 19:45 - twaróg chudy z orzechem włoskim, łyżeczką słonecznika i kilkoma paskami papryki, reszta tuńczyka wsw. and... ?
|
|
#1850 |
|
Zadomowienie
|
Vanuś...
i te naleśniki![]() Kawwwuusiiaaa... p: Iśn- grahamka z masełkiem, serem, szynką, warzywkami i majonezem, 2 jaja na miękko, kawałek drożdżowego z nutellą w drodze do szkoły banan IIśn-a) wieeeelka buła z ziarnami, masłem, serem, jakąś kiełbaską, warzywkami, sosem, kubuś b) mleko waniliowe, 4 kupne rogaliki z ciasta franc z marmoladą i cukrem 4 okienka czekolady kokosowej O- zupa pomidorowa z ryżem, marchew, cebula seler...ziemniaczki polane tłuszczykiem, sporo rybki po japońsku, buraczki i jakaś surówka z majonezem chyba, kompot cappuccino, kawałek sernika z brzoskwiniami i bitą śmietaną z owocami P- bułka słodka z serem i makiem, budyń cappuccino z 3 okienkami czekolady i kawałkamki herbatników mars, 2 jakies cukierki K- 3 parówki z serem i ketchupem, wielka buła z masełkiem i serem oraz ketchupem, kawałek sernika, herbata teraz maślanka o smaku suszonych jabłek(albo pieczonych ) i sernik ponownie
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
#1851 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ślicznie, nie żałuj sobie ![]() moje dzisiejsze coś: I mix płatków z mlekiem - dużo jak zawsze, posypanych kakao, dwa duże kawały ciasta jogurtowego z owocami i posypką (made by ME! )II duża grahamka z posypką sezamową z szynką i serem żółtym, jabłko, szklanka maślanki stracciatello III pomidorowa zabielana z ryżem, ziemniaczki, ogromna piers z kurczaka z serem, buraczkid: kawa, kinder bueno white IV orzeszki nerkowca i ziemne w miodzie, cappuccino V grahamka i dwie kromki razowca z wędliną drobiową i masełkiem i keczupem, serek wiejski zwykły prawie cały (jestem peeeeeełna) z wkrojonymi rzodkiewkami i szczypiorkiem właśnie skonczylam wieśniaka ![]() pewnie jeszcze cos wpadnie, zwlaszcza ze zapowiada się długa noc niestety muszę już uciekać z wizażu, a szkoda, bo bardzo żałuję, że ostatnio wpadam na bardzo krótko
|
|
|
#1852 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Do tej pory ograniczałam się tylko do śledzenia wątku, chociaż przyznam, że od około miesiąca staram się zrzucić parę kilo Dlatego czasami wzoruję się na jadłospisach dziewczyn na R Natomiast czytając jadłospisy Vany język ucieka mi do pupy ZAWSZE Pyszności.....O ja biedna
|
|
#1853 |
|
Wtajemniczenie
|
RRRRRRRRRRRRR
ś; duża kromka razowca, grubo posmarowana twarożkiem półtłustym, kilka plastrów ogórka zielonego, pieprz. kawa czarna 2ś; domowa tortilla bez sosów, tylko sałata lodowa, pierś z kurczaka, oliwki czarne. ogórek zielony, zielona herbata o: kapuśniak(chudy) z bułką czosnkową K; ugotowana pierś z kurczaka, kilka koron brokuła -ugotowane. 1/3 woreczka kaszy gryczanej, zalane jogurtem nat +czosnek czerwona herbata
|
|
#1854 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
jak tak dalej pójdzie, to niedługo zamiast słynnego P, będę musiała przejść na R tak więc P pt. słodkiego nigdy za dużo, wielki apetyt i łakomstwo :Iśn: waniliowa bułka maślana 100g: pół z masłem orzechowym i bananem, drugie pół z gruubą warstwą kremu krówkowego i konfiturą malinowo-waniliową; kroma chleba razowego z masłem, tłustym twarogiem i nutellą; koktajl (reszta banana- wielki był, ciepłe mleko, kakao); kit kat peanut butter ![]() IIśn: 1. jogurt 390g o smaku marakuji z fitellą kokosową; prince polo xxl, banan 2. opakowanie toffifee (tak, wieeem, ale była to część spóźnionego prezentu na dzień kobiet i wszyscy jedli, więc wykorzystałam wolną lekcję i spożytkowałam czas ), monte drink3. wielka drożdżówka z masą sera i kruszonki, kbw, kubuś malinowy... o: micha zabielanej zupy ziemniaczanej z zacierką i jakimś mięchem; 2 ogromne gołąbki w sosie pomidorowym z cebulką, grzybami i słoniną, kotlet schabowy, micha zasmażanych buraczków (ze śmietaną, masłem, octem i cukrem); nektar wieloowocowy d: kawał miodownika od babci, kawał brownies z masłem orzechowym, kakao na mleku 3,2% p: micha kaszy mannej na mleku 3,2% z nutellą i kilkoma okienkami czekolady miodownik po raz drugi, chałwa kakaowa ![]() k: 6 naleśników z kokosowym serkiem homo, sosem czekoladowym i płatkami migdałów, inka na mleku 3,2% z cukrem; princessa maxi arachidowa a teraz ciągnie mnie do pysznych, grubych, puszystych pierników w czekoladzie, ale wiem, że jak zacznę, to wchłonę min. pół opakowania naraz jeśli nie sięgnę po pierniki, to zapewne w ręce wpadnie mi rafaello lub/i (z naciskiem na to drugie) pudding czekoladowy z bitą śmietaną wiem, jestem okropna i właśnie, jak matury? z czego w ogóle piszecie ?
|
|
#1855 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jeśli mogę wtrącić. i wybaczcie offtopa. ale jakbym miala 1 zyczenie, to chciałabym tak jeść codziennie i abym 1grama nie przytyła ![]() ![]() ![]() ![]() wow! jestem pod wrażeniem
Edytowane przez ka.si Czas edycji: 2009-03-09 o 20:51 |
||
|
|
|
#1856 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() dzisiaj akurat wcale nie byłam głodna, i nie miałam ochoty na obiad, bo mam problemy z żołądkiem ![]() ale w takim razie jutro zaopatrzę się w jogurt, i go zjem.
|
|
#1857 |
|
Raczkowanie
|
Heheh widzę, że nie tylko ja zazdroszczę wszystkim dziewczynom na P takich jadłospisów i niezłego metabolizmu
![]() W końcUuuuU :śniadanie- owsianka: (45g) płatków owsianych, żurawina (20g), jabłko (277g), mleko 0,5% (200ml), wkruszony twaróg półtłusty (30g). Kawa. II śniadanie- grahamka (75g) z szynką z cycka indyka (23g). 0,5l wody. obiad- cycek indyka gotowany (157g), makaron razowy (suchy-80g), fasolka szparagowa (100g), kawałek pomidora, sos z jogo naturalnego wymieszanego z kapką przecieru pomidorowego i bazylią.Czerwona herbata. podwieczorek- homo naturalny 0%, twaróg półtłusty (30g), 4 paski papryki, orzechy laskowe (20g), migdały (27g). Czerwona herbata. kolacja- wieśniak, raki (50g), tuńczyk wsw( 90g), połowa papryki i pomidora oraz gotowane brokuły. Czerwona herbata. Ładnie proszę o ocenkę :P Staram się już dobijac do 2000 kcal i nie wiem czy nadal podbijac do 2200. Mam wzloty i upadki ale jakoś wcinam te 2000kcal. I teraz proszę o Waszą opinię. Czy czasem nie jem za dużo? Ciągle mam wrażenie, że wręcz się opycham i tego jedzenia jest duuuuuuuuuuuuuużo, aż za dużo. Może to moje indywidualne odczucia, dlatego też proszę o opinię
Edytowane przez Truuuskawek Czas edycji: 2009-03-09 o 21:13 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1858 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wprowadź więcej luzu do jadłospisu Nie sądzę,że da się tak jeść całe życie Czy te liczby są aż tak ważne? Nie warto się tak na nich skupiać.Jeśli już to narazie (skoro to poczatki U) to mozesz tylko orientacyjnie przeliczac.. Ale napewno nie jesz za dużo Nawet jeśli dobijesz do 2200 (a powinnas) to i tak bardziej liczy sie kwestia tego zeby tak obsesyjnie nie liczyc tego- przede wszystkim do tego dąż.
|
|
#1859 |
|
Zadomowienie
|
Moje dzisiejsze UW:
śniadanie: owsianka:3 lyzki patkow owsianych, 200ml mleka, lyzka orzechow i rodzynek, jablko, cynamon IIsniadanie:jablko(skromn e bo krotka przerwa miedzy obiadem a sniadaniem) Obiad (szkolny)1 ziemniak, gulasz z kilkoma kawalkami miesa, troche fasolki po bretonsku, chochelka rosolu z makaronem ![]() Podwieczorek:wiesniak, pol banana, kilka orzechow, cynamon, 4 cukierki , duza ilosc rodzynekKolacja:3 kanapki grahama(z chleba mini), szynka, ketchup I jak??
|
#1860 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
:d
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.

extra

)
więc czy źle by to na niego wpłynęło, gdybym jadła 4 posiłki?

jak tak dalej pójdzie, to niedługo zamiast słynnego P, będę musiała przejść na R
:
jeśli nie sięgnę po pierniki, to zapewne w ręce wpadnie mi rafaello lub/i (z naciskiem na to drugie) pudding czekoladowy z bitą śmietaną
Natomiast czytając jadłospisy Vany język ucieka mi do pupy
Wprowadź więcej luzu do jadłospisu