|
|
#1291 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)
Oj. 2 dni tu nie zaglądałam a tyle się tu pozmieniało.
![]() moge już ogłosić, że wczoraj dołączyłam do grona zadrutowanych. ![]() nadal nie jestem pewna czy dobrze zrobiłam.. ale poczekamy zobaczymy. |
|
|
|
|
#1292 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a wadę dużą masz? zdjęcia będą?
|
|
|
|
|
|
#1293 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o ilość postów, no to rzeczywiście trochę się tu produkuje...
|
|
|
|
#1294 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a co do staruchy - ktoś pytał o wiek, to w tym roku będzie 27
|
|
|
|
#1295 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
zdjęcia będą, ale dopiero jak się trochę wyrównają nie chce teraz was straszyć
|
|
|
|
#1296 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a mozna nosic aparat np prze rok? Powiedzmy ze ktos ma mala wade i zeby mu sie naprostuja w 5 miesiecy, i mozna nosic przez ok. 7 miesiecy nosic aparat, aby zeby nie powrocily na swoje miejsce?
|
|
#1297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Separację miałam założoną wczoraj.. w sumie zupełnie nie bolało do dziś wieczorem, teraz trochę mogę ponarzekać, szczególnie na jedną gumkę.. ząb mnie wręcz nap**la ![]() Ja też będę miała w tym roku 27 ale zbieg okoliczności
|
|
|
|
|
|
#1298 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Sorki, przecież pisałaś... Nie zauważyłam Twojego postu, pomimo jego wielkości
![]() Edytowane przez kar0link4 Czas edycji: 2009-03-10 o 23:52 |
|
|
|
|
|
#1299 |
|
Raczkowanie
|
otwierać można...ale nie za szeroko bo łuki wypadają ...można je potem wsadzić ...ja mam taki ale to krępujące przy innych bo trzeba mieć szeroko otwartą buzie i trafić żeby się zeszły ^^
zwyczajnego nom...tylko nie hamburgery ^^ nic wysokiego bo zawiasy wypadają i to wkurzające jest...ja ostatnio pizze jadłem...różne rzeczy ^^ i jest good...3-4 dni i się przyzwyczaisz...no i uśmiechać się to nie za bardzo bo można wystraszyć ^^ jak coś to pytaj jeszcze..xd P.S....jeśli masz mieć tylko Herbsta to masz fajnie ^^ jakoś nie rzuca się w oczy ale jak ze zwykłym to czujesz się jak RoboCop XD "
"Problemy w domu z hajsem, podwórko i szkoła Spotkania na ławce i bezcelowe picie Zastanów się nad tym czy tak ma wyglądać życie Debile nie widzicie jak wszystko można stracić Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..." ![]() |
|
|
|
|
#1300 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
w tym roku skończę 28 ![]() Cytat:
![]() Teraz znów odliczam 3 tygodnie. Trochę kiepsko, że wizyta w poniedziałek, a we wtorek do pracy. Ciekawe jak to będzie Dziś kupiłam sezamki, bo czuję, że w aparacie to trzeba będzie zapomnieć o takich frykasach
|
|||
|
|
|
|
#1301 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1302 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no to juz jestesmy we 4 " staruchy"
Edytowane przez manka1982 Czas edycji: 2009-03-11 o 08:45 |
|
|
|
|
|
#1303 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ok, nie namawiam.. chociaż potem jak się porównuje początek z postępami.. to jest się b. dumnym z siebie i z ząbków więc jeśli moge poradzić to zrób sobie chociaz dla siebie zdj, żeby mieć w przyszłości do porównania i chwalenia się!!
|
|
|
|
|
|
#1304 |
|
Raczkowanie
|
mclilu, z tego co ja czytalam, w ciazy zeby moga przesuwac sie nawet szybciej.
Tu masz linka do wypowiedzi ciezarnejkobiety http://www.ortopraktyka.webhost.pl/f...68e&topic=18.0 I jeszcze cytat ze stronki jednego z ortodontow "1.23. Czy noszenie aparatu ma wpływ na ciążę? Obecność aparatu nie ma wpływu na ciążę ale koniecznie trzeba poinformować o tym fakcie lekarza prowadzącego. " Zrodlo http://ortodonta.info/faq.html#q1.23. Sadze wiec, ze nie powinno byc klopotu.Natomiast pomysl rzucic palenie jest bardzo sluszny poniewaz nie zaleca sie tego robic jak juz sie zajdzie w ciaze. A dzidzius - to najlepsza motywacja, nieprawdaz!
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2009-03-11 o 09:26 |
|
|
|
|
#1305 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1306 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziewczyny ja wy jesteście staruchy co ja mam powiedzieć - 29 ![]() ---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Cytat:
A z paleniem już walczę
|
|
|
|
#1307 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1308 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1309 |
|
Zadomowienie
|
Witam wszystkich. Czy konieczny jest aparat...
... na moje zęby. Jeżeli tak to jaki byście mi polecili? Ruchomy czy może stały byłby lepszy? |
|
|
|
|
#1310 |
|
Raczkowanie
|
mclilu, zycze powodzenia na obu frontach i trzymam kciuki!
|
|
#1311 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1312 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Osobiście polecałabym stały - ruchomy nie jest w stanie dużo zdziałać a czas leczenia tez 2 razy dłuższy. Tak czy tak musisz udac sie na konsultacje do lekarza i jego dokladnie przepytać - każdy przypadek jest indywidualny. ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ----------
|
|
|
|
#1313 |
|
Zadomowienie
|
to mnie pocieszyłyście.. w takim razie i staruszkom się kalkuluje założyć aparacik. Nie wybieram się na tamten świat na razie wiec proste ząbki mogą się jeszcze przez parę latek przydać.
Dzisiaj tak jak i wczoraj wieczorem spearacja troszkę boli, ale staram się unikać gryzienia i spokojnie wytrzymuje. Kmee - to ładnie - utwórzmy grupkę wsparcia. Ja też górę i w czwartek zakładam na jak długo prognozują, że będziesz go nosić? Na dół też będziesz zakładać? Staruszki, a jaki rodzaj aparaciku wybrałyście? Ja jutro założę przezroczysty... tzn chyba szafirowy, ale moja orto nazywa go wymiennie szafirowym lub porcelanowym i jestem zdezorientowana. W każdym razie te gumeczki są przezroczyste, a nie w kolorze zęba. Zobaczę jak to jutro na moich zębiskach zamontują ![]() A i jeszcze jedno.... nie kupiłam jeszcze nic do czyszczenia go chociaż byłam w sklepie medycznym. Sprzęcików jest sporo: - szczotka oralB - podobna do normalnej tylko środkowe włoski krótsze - wyciorek na rączce długiej z wymiennymi koncówkami - wyciorki takie króciutkie wielkości wykałaczki - i taki jakby pędzelek - to makijażu ![]() Doświadczone dziewczyny - co wybrać?
|
|
|
#1314 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie pomyślałam o sezamkach.. a teraz już za późno ![]() Niemożliwe Dinozaury wymarły ![]() Super!!! a już myślałam, że w naszym wieku to już nie wypada
|
|
|
|
|
|
#1315 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Również uważam, że wiek i wada jest ważna.. Jeśli chodzi o aparat stały to wada szybciej się koryguje.. bo aparat działa non stop.. a zdejmowany jest częsciej ściągany z zębów do nap. samego jedzenia ..
|
|
|
|
|
|
#1316 |
|
Raczkowanie
|
[quote=ksylwia;11388279]to mnie pocieszyłyście.. w takim razie i staruszkom się kalkuluje założyć aparacik. Nie wybieram się na tamten świat na razie wiec proste ząbki mogą się jeszcze przez parę latek przydać.
Staruszki, a jaki rodzaj aparaciku wybrałyście? Ja jutro założę przezroczysty... tzn chyba szafirowy, ale moja orto nazywa go wymiennie szafirowym lub porcelanowym i jestem zdezorientowana. W każdym razie te gumeczki są przezroczyste, a nie w kolorze zęba. Zobaczę jak to jutro na moich zębiskach zamontują ![]() Ja zakładam szafirowy, głównie ze względu na uczulenie na nikiel, no i chyba najbardziej mi sie podoba . Ale szafirowy to nie to samo co porcelanowy ![]() Z tego co czytałam to porcelana może sie przebarwić, a szafir nie ma takiej opcji Różnica w cenie jest tutaj juz nie duża jakies 100-200 zł.wrzucam link ze zdjęciami aparat porcelanowy i szafirowy http://www.aparaty-ortodontyczne.pl/...stetyczne.html
Edytowane przez manka1982 Czas edycji: 2009-03-11 o 10:45 |
|
|
|
|
#1317 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Najprawdopodobniej 1,5 roku max do 2 lat. W pierwszej kolejności idzie góra a za ok pół roku dołożę dół ![]() A Ty jaki masz plan? Cytat:
Ja zakładam porcelanę, jest tańsza niż kryształ/szafir a moim zdaniem chyba nawet ładniejsza (chyba, że ma się żółte zęby). Orto powiedziała, że obydwa wyglądają fajnie a nie ma sensu przepłacać. Zerknij sobie na załączniki ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#1318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jeśli chodzi o przebarwienia, to tak jak na kubkach porcelanowych - dobra porcelana się nie przebarwia i ładnie się czyści. Oczywiście jeśli ktoś będzie mył zęby raz na 2 dni, to wszystko może się zdarzyć
|
|
|
|
|
|
#1319 |
|
Zadomowienie
|
Kmee te wklejone to porcelanowy? Mi pokazywała tylko te zameczki i były one przezroczyste... hmm normalnie chyba zaraz zadzwonię do orto i się zapytam czy ona porcelanowe czy szaforowe mi jutro zapoda. Cena 1700 za łuk.
Plan mam podobny - 2 lata maksymalnie, a może i krócej. Dół także będę miała zakładany później, ale w jakim odstępię to muszę się dowiedzieć jutro. hmmm zmieszana jestem troszkę - szafir czy porcelana to będzie? hmmmCzyli porcelanowy jest w kolorze zeba, a szafirowy przezroczysty?
|
|
|
#1320 |
|
Zakorzenienie
|
Te dwa pierwsze to porcelana, a ten łączony z metalem to szafir.
Szafir jest zupełnie przezroczysty a porcelana w kolorze zęba. Ja płacę 1800zł za porcelanę, właśnie sprawdziłam, że to nawet o 700zł mniej, bo szafir u mnie 2500zł za łuk. Dwa łuki to już 3600 porcelana a 5000 szafir, czyli robi się sporo ![]() Po cenie wydaje mi się, że będziesz mieć porcelanę
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.

fot0: #

Dinozaury wymarły
Dwa łuki to już 3600 porcelana a 5000 szafir, czyli robi się sporo