![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak odbudować poczucie własnej wartoci ??
Kochana, pociesz sie, ze nie jestes jedna
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak odbudować poczucie własnej wartości ??
hehe moze kiedys dotrze
![]() ![]() ![]() ![]() a teraz mowie calej Grupie Wsparcia ![]() a caly jutrzejszy dzien przejde z usmiechem na twarzy, o! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
ja to chora, siedze i marudze ciagle. Ale miewam sie generalnie dobrze. Wczoraj cieszylam zęby caly dzien hehe
![]() |
![]() |
#64 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Zupełnie nie wiedziałam, gdzie się z tym dołączyć. Nie jest to problem związany tylko i wyłącznie z poczuciem własnej wartości, ale też z nadchodzącym wielkimi krokami pms-em. Wszystko zwaliło się na głowę akurat teraz. Potrzebuję jakiegoś otrząsenia z waszej strony, zrozumienia i rady.
Zacznę od początku. Mam kochanego chłopaka. Jesteśmy ze sobą ponad 10 miesięcy - mój najdłuższy dotychczasowy związek. Czuję, że jestem dla niego ważna i z reguły takich dni jak dzisiaj nie miewam. No chyba, że zbliżają się te dni. Podczas nich mam obniżone poczucie własnej wartości, czuję się brzydka, nieakcpetowana przez samą siebie, jak większość z nas. Wbijam sobie też do głowy, że jak mój chłopak moze być z takim kimś jak ja, na każdym kroku oczekuję od swojego chłopaka zapewnień, pytając czy nadal mnie lubi tą mnie z humorami i bez. Nauczył się już, że tak mam i wtedy odpowiada: "jasne, a nawet kochuniam". Mimo jego przytulania, pieszczot - wbijam sobie jednak do głowy, że robi to z przymusu, bezpodstawnie. Przeważnie w takie dni pytam go czy mnei nei oszuka (sama miałabym już dosyć takich pytań co miesiąc). Jest to pewnego rodzaju skaza z przeszłości. Ktoś mnie keidyś skrzywdził i boję się być oszukana kolejny raz, mimo, że wiem, że nie zrobiłby mi tego, a ja ciągle wymagając zapewnień, mogę go przybliżyć do tego, ze postanowi zrezygnować z nas. Jest to jednak silniejsze ode mnie. Kocham go, ale w takich chwilach podejrzewam, że nie jest ze mną szczery, mimo, ze nie mam ku temu podstaw by tak sądzić. Nigdy mnie nie oszukał. Stuknęło nam 10 miesięcy więc tak naprawdę skończyły się fizi mizi i rozpoczyna się poważny związek - różnice zdań, których nigdy nie lubię i zawsze czuję się winna jeśli mam zdanie odmienne od jego zdania, brakuje mi buziaków w smsach, usmiechów, akurat wtedy kiedy np ma dużo pracy, kiedy miał męczący dzień. Teraz kiedy to piszę, to wydaje mi się, że jestem wariatką, która ma wszystko i szuka dziury w całym, ale chyba potrzebuję się otrząsnąć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Rocket Quenn Ja w sumie mam to samo, że mnie coś strasznie potrafi dobić, a uśmiech to tylko dwa dni i koniec. Ale teraz walczę z samą sobą. Postawiłam sobie cel i wiem, że muszę go osiągnąć, jak nie chcę sobie do końca rozwalić życia, zniszczyć przyjaźni itd. Na razie się udaje
![]() ![]() Edytowane przez olusia070794 Czas edycji: 2009-02-28 o 12:28 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Olusia - ja tam lubię ponażekać, czasami trzeba, jakto babki - czasami wręcz muszą hehe. Ale też sobie postawiłam cel i jest coraz lepiej, tak mi sie wydaje
![]()
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Wiecie co, ja tą różnicę czuję. Już było tak pięknie, wszystko mi się układało, uwierzyłam w siebie, zobaczyłam swoje pozytywne strony, a tu nagle trach... i po szczęściu. Wszystko mi się sypie, problemy zwalają mi się na głowę, wczoraj to już ryczałam przez całą przerwę i jedną lekcje, potem chodziłam jak struta. Ale mam nadzieję, że jak się wszystko ułoży to uda mi się jakoś wrócić do dawnego uśmiechu...
A tak przy okazji. Nie macie czasem wrażenia, ze chciałybyście być takimi perełkami, takimi wspaniałymi osobami, jak to się opisuje w książkach. Nie takimi zwykłymi dziewczynami... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny nawet nie wiecie ile waszych wpisów jest moimi myślami. Jestem człowiekiem w ogóle niedowartościowanym. Wydaje mi się, że jestem nikim, nic nie warta, nie zasługuję na szacunek ani miłość. Czasami jak patrzę w lustro to robi mi się słabo. Widzę grubą, brzydką dziewczynę. A na dodatek głupią.
Słyszę komplementy od ludzi, podziękuję z grzeczności, ale nigdy w nie do końca nie wierzę. Usłyszałam nie tak dawno komplement od kolegi, że mam bardzo ładne włosy. Podziękowałam, ale w duchu myślałam, że moje włosy przecież wcale nie są ładne. Proste, zwykłe, bardzo przeciętne. Nie ma w nich nic ładnego. To samo dotyczy innych komplementów, jeśli dostaje je od ludzi. Myślę, że to zaniżone poczucie własnej wartości jest też efektem tego, że moi rodzice nigdy mnie za nic nie chwalili. Byłam dobrą uczennicą, teraz studiuję i też mi dobrze idzie. Gdy zaś coś szło nie tak w szkole, krytykowali mnie, a gdy dobrze, nic nie słyszałam. Do wyglądu też zawsze się przyczepiali, że mogłabym się wziąć za siebie i odchudzić "bo nikt Cię nie będzie chciał". Pomijając fakt, że rzeczywiście nikt mnie nie chce, żaden chłopak nie zwraca na mnie uwagi. Mężczyźni to dla mnie tylko koledzy, bo przecież ja nie mogę się spodziewać niczego więcej, nie zasługuję na to...Nawet jak zauważę, że jakiś chłopak popatrzy na mnie, to odwracam wzrok, wstydzę się. Na codzień w grupie znajomych nie często mówię o tym, co o sobie myślę. Rozmawiam z nimi, śmieję się i wtedy o tym zapominam. Chyba nawet przez nich jestem odbierana za osobę pogodną, otwartą i wesołą. Ale gdy mam chwile taką jak np. ta, że chce mi się płakać...to właśnie tak o sobie w dużym skrócie myślę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Do Agnes89:
Wiesz, ja czasem też mam takie chwile, że wszystko wydaje się bezsensu, że nie masz ochoty żyć, wtedy też wmawiasz sobie, jaka jesteś beznadziejna, choć to pewnie nieprawda. Wiem że ciężko w to uwierzyć, mimo tych wszystkich komplementów, ale może rzeczywiscie coś w tym jest. Przecież nie wszyscy ludzie wiedzą, że mamy kompleksy albo jesteśmy niedowartościowane, mówi coś o nas, bo tak po prostu myśli. A ja zawsze byłam zdania, ze każdy człowiek zasługuje na szacunek i miłość, niezależnie od tego jaki jest straszny i jak wygląda. Ale rpzynajmniej jest nas więcej ![]() Do niczka87: Masz rację, jak się schudnie, zmieni troszkę wizerunek, to od razu się człowiek czuje pewniej ![]() Dziewczyny, a powiedzcie mi, jak to jest. Tyle osób mówi nam jakie jesteśmy super, wśród nich jest też płeć męska ![]() A tak naprawdę nikt nie zwraca na nas uwagi? A jeśli już to jakaś kompletna ofiara losu, albo ktoś namolny, zupełnie nie dla nas? Skoro jesteśmy takie ładne i fajne to dlaczego tak trudno znaleźć nam naszego ukochanego? Albo chociaż przyciągnąć czyjąś uwagę na ciut dłużej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Masz rację. Bo który facet chciałby mieć taką zakompleksioną dziewczynę, wiecznie z życia niezadowoloną. Okey, pocieszy, pogada, ale jako kolega. Ja tak patrzę teraz na moją koleżankę z innej klasy i na siebie. To widzę ogromną różnicę. Nie powiem, ona się maluje, kredki i fluidu do chyba z pieć centymetrów. Ale też jej zachowanie, że nie boi się chłopaków, potrafi im spojrzeć prosto w oczy, na komplementy też umie zareagować odpowiednio. A ja... ostatnio chłopak, który kiedyś mi się podobał mówi, że mam fajne włosy i że mu sie takie najbardziej podobają, komplementy z jego ust też lecą, a ja tylko mówię łądnie dziękuję i jak najszybciej uciekam. Tylko że mimo ze bardzo bardzo chcę to zmienić, to nie potrafię podnieść głowy i jakos normalnie powiedzieć dzięki, spojrzeć mu w oczy. I ja się dziwię, że nikt się we mnie zakochał...
Dziewczyny bierzmy się do roboty, bo będziemy tak tkwić do końca życia:p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Olusia to racja, nikt za nas nic nie zrobi o czym już tu pisałam. Same musimy się zmienić. Krok po kroku i jakoś pójdzie, nie wszystko przeciez naraz i odrazu!! Trzeba być cierpliwym i silnym. Jedna czy druga porażka powinny nas bardziej motywować, a nie dołować. !
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
No właśnie... Tylko jakos się musimy zmotywować, żeby przy każdym upadku podnieść się i iść dalej, a nie płakać nad rozlanym mlekiem, ze tak powiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Największą motywacją powinna być przyszłość, gdy będziemy takie, jakie byśmy chciały być, kroczące pewnym krokiem, dumnie, z poczuciem własnej wartości. Ohh jak byłoby cudownie
![]()
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
cześć dziewczęta
![]() parę dni tu nie zaglądałam bo mam jakis spadek nastroju, chęci, motywacji do czegokolwiek.. ![]() ![]() ohhhh nawet nie wiecie (nie no, Wy to chyba bardzo dobrze wiecie jednak) jak chciałabym już tak porządnie, raz na zawsze dokonać zmiany w tym względzie!! mam kompleksy, czuję się niedowartościowana przez tyle lat. żyć z tym jest strasznie ![]() ![]() bo dziewczyny, my w taki sposób marnujemy sobie najlepsze lata życia, nie poznajemy ludzi tak jakbyśmy mogły, bo mamy tę barierę.. młode, powinnyśmy z życia korzystać, bawić się i weselić ![]() ![]() olusia070794 dobre pytanie z tymi facetami ![]() ![]() my naprawde sobie za dużo złych rzeczy na własny temat wmawiamy ![]() ![]() ![]() i biadolenie i użalanie się nad sobą zostawmy starszym paniom ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
O mądre słowa!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I takim sposobem doszłam do wniosku, że jakoś nam się uda. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Ojejku, ale przecież skoro wiedział, albo przynajmniej domyślał się, że nie masz za wysokiej oceny o sobie i jesteś nieśmiałą, to chyba nie powinien tak mówić??? Że jesteś ostro dziewicza! Pfff, a on to święty jakiś, zamiast Ci po ludzku pomóc. No rozumiem, chłopak może miał trochę dość tej nieśmiałość i braku wiary w siebie, nawet ciągłego marudzenia. Ale gdyby był wart Twojej przyjaźni to by się tak nie zachował. To nie jest tylko Twoja wina, po części tak, ale na pewno nie w całości
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie nie ma co na facetów jego typie liczyć. Nie przejmuj się<przytul> To, że jesteś nieśmiałą i nawet jeśli bardzo zakompleksiona, nie oznacza ze musisz zaraz zostać Królową wiecznych lodów:P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
aneczka84 ale sie ten chłopak zachował ..
![]() ![]() ![]() ![]() nie wiem jak było u Ciebie, ale zakładam, że trochę z nim o tym gadalaś i nie powinien się tak zachowywać. to jest pewne. no i tu wlaśnie dochodzi kolejny problem... ja się w sumie podświadomie boję tego, że zakocham się w kimś kto nie będzie wiedział jak odpowiednio się zachować, jak mnie w momentach smutków i dołów traktować... ![]() ale powtarzam, trzeba to w sobie zmieniać, niwelować i będzie nam dużo łatwiej zyć a i z płcią przeciwną nie będzie aż takich problemów ![]() dziewczęta! do boju! głowy w górę, plecy wyprostowane i idziemy podbijać świat ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Ja zaniżone poczucie własnej wartości zaczęłam mieć ok 3 lat temu, gdy zaczęłam się odchudzać i mi się w głowie poprzewracało od modelek, chudych panienek itd. i tkwi to do tej pory, pozatym jestem mimo wszystko nieśmiała i w tym też tkwi problem, ciężko mi się wypowiedzieć w grupie itd, natomiast przy mniejszej grupce jestem wesoła, żartuje, śmieje się, opowiadam itd. Ostatnio w raiu słyszałam właśnie jakieś porady dla ludzi o zaniżonej samoocenie i jedno z najbardziej zapamiętanych to "nie zwracać uwagi na innych, na ich zalety, nie porównywać się z modelkami, bo każda kobieta ma w sobie coś pięknego'. No taka prawda Ty będziesz miała brzydszy nos, czy uszy, a ona brzydsze palce u stóp.... Pozatym mam w szkole taką modelkę, miała jakieś sesje zdjęciowe itd, ale do wybiegów jej absolutnie daleko. Dziewczyna ładna, zadbana nie powiem, ale ostatnio szłam sobie korytarzem, patrze ona, minęłyśmy się blisko a u niej na twarzy... pełno syfków. No i słuchajcie doszłam do wniosku, że każdy ma jakieś wady, niedoskonałości, grunt to je zaakceptować, bo nie ma ludzi doskonałych!! A to, co pokazują w tv, na zdjęciach w internecie po photoshopach i innych to jedna wielka bujda, szok. Wpiszcie sobie w internecie "gwiazdy bez makijażu" to się dowartościujecie i po części napewno zdacie sobie sprawę jak wielką robotę odwala grafik komputerowy.
![]()
![]() |
![]() |
#86 |
Wtajemniczenie
|
Proponuję psychologa
![]() Bo skoro nikt nie daje Ci powodu, by źle o sobie myśleć, nic Ci nie brakuje a jednak masz takie problemy, to już chyba tylko specjalista pomoże...
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Udowodnie, że mogę i, że jestem silna i dam sobie sama z tym radę, a przynajmniej początkowo spróbuję
![]()
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Niczka zadam i trochę niedyskretne pytanie, bo pewnie nie powinnam (taka to już jestem), ale mam nadzieję, ze się nie pogniewasz. Ile masz lat?
Ale coś w tym jest, bo ja jak patrzę na swoje znajome, które wyglądają tak, że każdy chłopak się za nią ogląda, to czuję się po prostu gorsza. Ale dzisiaj mój dobry przyjaciel, który zawsze jest ze mną szczery, powiedział, ze one to jednak nie są wcale fajne, Chodziło to że zachowują się skandalicznie i tak samo też wyglądają. I zrozumiałam, ze że chłopcy nie będą nas lubic za mnóstwo kredki na oczach czy doskonałą figurę. Ale za to jak się z nami rozmawia, jakie jesteśmy. Bo nie znam wielu takich, dla których liczy się tylko wygląd. Także dziewczyny uwierzmy w siebie. Co jest w nas takiego złego? W sumie nic, przecież każdy popełnia błędy!!! Nikt nie jest idealny. Może za dużo od siebie wymagamy? Maja, na razie chyba też sobie poradzę sama. Przecież tyle osób wychodzi z kompleksów, to nie jakaś tam zaraz choroba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie traktujcie tego w ten sposób! Jasne, ze wiele osób radzi sobie "samemu" - a raczej pomagają im bliscy. Ale jeśli najbliżsi nie są w stanie Cię przekonać, że wszystko z Tobą ok - nie wierzysz osobom, do których masz największe zaufanie, to coś jest "nie halo". Myślę, ze psycholog by pomógł takiej osobie, znalazł by pewnie przyczynę tego dlaczego ona tak o sobie myśli...
![]() |
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
No na pewno jest w stanie, ale może niektore z ans mają takich przyjaciół i na tyle silną psychikę? Jak dziewczyny, macie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:50.