Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-13, 11:36   #3391
asia_z
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

no dokladnie. z tymi wyplatami jest różnie, bo mnie zawsze spływa 9 albo 10 na konto
Stary 2009-03-13, 13:16   #3392
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
Napisane przez asia_z Pokaż wiadomość
no dokladnie. z tymi wyplatami jest różnie, bo mnie zawsze spływa 9 albo 10 na konto
mnie ma spłynąć 13-go czyli dzisiaj ciekawe ile dostanę, bo teraz w lutym było mniej dni niż w inne miesiące, a to chyba proporcjonalnie do liczby dni w miesiącu jest liczone
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-13, 13:28   #3393
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Masz rację. Przejęzyczyłam się. Przygotowanie zawodowe dla osób dorosłych nadal jest. Chodziło mi o staż dla osób do 27 lat, jest to staż dla starszych.
Przypuszczalnie chodzi Ci o to,że ze stażu mogą teraz nie tylko skorzystać "młodzi",ale pozostali z artykułu 49 ustawy. Stymże jak pisałam wyżej jest to już staż 6 miesięczny.

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-13, 13:28   #3394
karoolaaa
Zakorzenienie

wrrrr a ja nadal czekam na telefon z UP, mimo tego , ze od 20 lutego wiem,ze staz zostal mi przyznany
karoolaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-13, 13:52   #3395
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karoolaaa Pokaż wiadomość
wrrrr a ja nadal czekam na telefon z UP, mimo tego , ze od 20 lutego wiem,ze staz zostal mi przyznany
Może nie czekaj. Może pofatyguj się osobiście. Cieńko mi to wygląda.

Stary 2009-03-13, 14:04   #3396
kukimonster
BAN stały

jak ktoś zaczyna staż w połowie miesiąca, to kiedy otrzyma pierwsze stypendium za te 2 tygodnie?

Jeśli teraz jest rozrożnony staż dla osób do 25 lat (12 mies) i absolwenci do 27 (6 mies) to są to osobne staże? Czyli jako 22 latka mogę odbyć rok stażu a po studiach jeszcze 6 miesiecy jako absolwent?
kukimonster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-13, 14:13   #3397
karoolaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Może nie czekaj. Może pofatyguj się osobiście. Cieńko mi to wygląda.

bylam juz ... Niestety jedyne czego sie dowiedzialam to ,ze musze czekac na telefon :/
Stary 2009-03-13, 14:45   #3398
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez mimix86 Pokaż wiadomość
mnie ma spłynąć 13-go czyli dzisiaj ciekawe ile dostanę, bo teraz w lutym było mniej dni niż w inne miesiące, a to chyba proporcjonalnie do liczby dni w miesiącu jest liczone
Od stycznia nie ma ubezpieczenia przy rodzicach lub małżonkach. Każdy zarejestrowany w PUP ma odprowadzaną składkę za siebie, dlatego stypendium jest niższe - w sumie wyszło chyba 10 zł. Ale nie wiem w których miesiącach miałaś inaczej, więc powód moze być inny.
Stypendiu zawsze liczone jest za okres 31dni (nawet jesli luty ma 28 dni) tak jak zasiłek. Chyba, że stażysta wziął jeden dzień wolny więcej niż mu się należało, wtedy jest portącenie.

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Przypuszczalnie chodzi Ci o to,że ze stażu mogą teraz nie tylko skorzystać "młodzi",ale pozostali z artykułu 49 ustawy. Stymże jak pisałam wyżej jest to już staż 6 miesięczny.
Dokadnie o to mi chodziło

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-13, 15:44   #3399
MissKiss
Raczkowanie

A ja tak na marginesie:
magdziaS, pracujesz w PUP w czestochowie?ja tez jestem z czestochowy, i musze przyznac ze w pup pracuja super ludzie Szczegolnie jestem pod wrazeniem pana K. z pokoju nr 4 na dole. Jest taki super i pomocny ze az bardzo milo sie czlowiekowi robi na duszy, i ta pani co tam pracuje tez super jest. Az pozazdroscic. No wogóle milo wiedziec ze są jeszcze pomocni i wporządku ludzie, co bardzo podbudowywuje Pozdrawiam ich i oby sie nie zmieniali bo tacy ludzie są the best!

aha i zaczynam staż 20.03. juhu

Edytowane przez MissKiss
Czas edycji: 2009-03-13 o 15:46
MissKiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-13, 16:59   #3400
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kukimonster Pokaż wiadomość
Jeśli teraz jest rozrożnony staż dla osób do 25 lat (12 mies) i absolwenci do 27 (6 mies) to są to osobne staże? Czyli jako 22 latka mogę odbyć rok stażu a po studiach jeszcze 6 miesiecy jako absolwent?
Ojej, nie zrozumiałaś

Staż 12 miesięczny dla:
- osób do 25 roku życia
- osób do 27 roku życia pod warunkiem ukończenia studiów wyższych, o ile nie upłynął rok od ich ukończenia

Staż 6 miesięczny dla:
- osób z artykułu 49 ustawy (m in. długorwale bezrobotni, bez kwalifikacji zawodowych, powyzej 50 roku życia, itp.)

Na stażu można być tylko raz jeśli wyczerpie się pulę miesięcy.

Cytat:
bylam juz ... Niestety jedyne czego sie dowiedzialam to ,ze musze czekac na telefon :/
Hmmm.... To od kiedy będzie ten staż?

Stary 2009-03-13, 19:30   #3401
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Stypendiu zawsze liczone jest za okres 31dni (nawet jesli luty ma 28 dni) tak jak zasiłek. Chyba, że stażysta wziął jeden dzień wolny więcej niż mu się należało, wtedy jest portącenie.
Miałaś rację, bo dostałam tyle samo za luty co za styczeń czyli 670,07
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-13, 19:38   #3402
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
ja tak samo, i moja koleżanka ze studiów, z którą na jednym wniosku byłyśmy do tej samej instytucji też czeka, już się niecierpliwimy, a w UP dowiedziałyśmy się tylko że wniosek został rozpatrzony pozytywnie i staże przyznane na 6 miesięcy i mamy czekac na telefon... i czekamy.. inna koleżanka przedwczoraj doczekała się w końcu na telefon i w poniedziałek zaczyna (ale gdzie indziej) a my..? a w "naszej" instytucji jeszcze nie wiedzą kiedy stazyści zaczynają bo i tam pytałyśmy.

Cytat:
ja też:/ w końcu z tego samego miasta jesteśmy
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-13, 20:43   #3403
karoolaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
ja tak samo, i moja koleżanka ze studiów, z którą na jednym wniosku byłyśmy do tej samej instytucji też czeka, już się niecierpliwimy, a w UP dowiedziałyśmy się tylko że wniosek został rozpatrzony pozytywnie i staże przyznane na 6 miesięcy i mamy czekac na telefon... i czekamy.. inna koleżanka przedwczoraj doczekała się w końcu na telefon i w poniedziałek zaczyna (ale gdzie indziej) a my..? a w "naszej" instytucji jeszcze nie wiedzą kiedy stazyści zaczynają bo i tam pytałyśmy.

eh mam nadzieje,ze w poniedzialek sie wszystkiego dowiemy
Stary 2009-03-14, 13:10   #3404
nieznajoma006
Raczkowanie

dostalam l4 ale jeszcze nie przepracowałam 1miescia ...jak będzie mi płacone ??
nieznajoma006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-14, 13:44   #3405
adaana
BAN stały

hej co mys;licie o tego typu linkach i takim zarabianiu w internecie? http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/?t=21356539
adaana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-14, 13:52   #3406
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez adaana Pokaż wiadomość
hej co mys;licie o tego typu linkach i takim zarabianiu w internecie? http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/?t=21356539
Myślimy że jak nic dostaniesz bana stałego

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-14, 20:38   #3407
edytka8787
Rozeznanie

Witam , ja mam pytanie: Jestem absolwentka Szkoly Kosmetycznej , a od pazdziernika wybieram sie na Kosmetologie, i mam pytanie czy moge pojsc do kazdego Salonu na staz? Pod warunkiem , ze Urzad bedzie mi placil , a nie Salon , czekam na odpowiedz Czyli w Salonie bym pracowala za free
edytka8787 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-14, 21:32   #3408
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez edytka8787 Pokaż wiadomość
Jestem absolwentka Szkoly Kosmetycznej , a od pazdziernika wybieram sie na Kosmetologie, i mam pytanie czy moge pojsc do kazdego Salonu na staz? Pod warunkiem , ze Urzad bedzie mi placil , a nie Salon , czekam na odpowiedz Czyli w Salonie bym pracowala za free
O szczegóły zapytaj w swoim urzędzie, przede wszystkim musisz spełniać krtyteria ustawowe o czym pisałam w tym wątku niedawno.
Co do stypendium to tak- płaci urząd, nie pracodawca.

Stary 2009-03-15, 11:34   #3409
Hana899
Raczkowanie

mam pytanie, zaczęłam staż od marca, urząd pracy kazał mi przyjechać na podpis dopiero za 3 miesiące (w czerwcu), ale co z listą obecności? Trzeba przywozić ją do up co miesiąc czy mogę dopiero w czerwcu przywieść?
Hana899 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-15, 12:12   #3410
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez MissKiss Pokaż wiadomość
A ja tak na marginesie:
magdziaS, pracujesz w PUP w czestochowie?ja tez jestem z czestochowy, i musze przyznac ze w pup pracuja super ludzie Szczegolnie jestem pod wrazeniem pana K. z pokoju nr 4 na dole. Jest taki super i pomocny ze az bardzo milo sie czlowiekowi robi na duszy, i ta pani co tam pracuje tez super jest. Az pozazdroscic. No wogóle milo wiedziec ze są jeszcze pomocni i wporządku ludzie, co bardzo podbudowywuje Pozdrawiam ich i oby sie nie zmieniali bo tacy ludzie są the best!

aha i zaczynam staż 20.03. juhu
Bardzo milo to czytac Trzeba przyznac, ze troche sie denerwowalam zaczynajac tam prace, jednak milo sie rozczarowalam w stosunku do wspolpracownikow. Wszyscy w Urzedzie na prawde bardzo sie staraja Niestety nidlugo konczy mi sie umowa i moze nie byc szans na jej przedluzenie.

Cytat:
Napisane przez Hana899 Pokaż wiadomość
mam pytanie, zaczęłam staż od marca, urząd pracy kazał mi przyjechać na podpis dopiero za 3 miesiące (w czerwcu), ale co z listą obecności? Trzeba przywozić ją do up co miesiąc czy mogę dopiero w czerwcu przywieść?
Obecnie urzędy mogą umawiac stazystow co dwa miesiace. Nie ma obowiazku stawiania sie co m-ac. Dziwne jest natomiast, ze umowili Cie dopiero na czerwiec, ciezko powiedziec dlaczego, byc moze Twoj Urzad ustalil, ze umawia stazystow co 3 m-ce. Liste obecnosci zwykle przywozi sie na termin, wiec jezeli nie poinformowano Cie inaczej mozesz przywiesc ja na termin. Jednak na Twoim miejscu zadzwonilam bym do Urzedu i zapytala o to, bo byc moze po prostu Cie nie doinformowali.

Edytowane przez magdziaS
Czas edycji: 2009-03-15 o 12:16
Stary 2009-03-15, 12:44   #3411
Hana899
Raczkowanie

magdziaS dzięki za odp, zadzownie do up i dowiem się do szczegóły, bo tak będzie chyba najlepiej
Hana899 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 15:29   #3412
zabcia84
Raczkowanie

widzę, że są tu osoby z urzęcu pracy więc zadam tutaj to pytanie,

a więc studiuję dziennie na ostatnim roku i chciałam się zarejestrować teraz jako bezrobotna - powód: jest kurs dla bezrobotnych, który bardzo mi odpowiada i zależy mi na mim - ale no wałaśnie nie mogę ze zględu na rodzaj studiów (chociaż właśnie ja mam bardzo mało zajęć w sumie 1 dzień w tyg) i tu pytanie - jeśli im powiem, że studiuję zaocznie - czy to wyłapią?
zabcia84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 15:56   #3413
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez zabcia84 Pokaż wiadomość

a więc studiuję dziennie na ostatnim roku i chciałam się zarejestrować teraz jako bezrobotna - powód: jest kurs dla bezrobotnych, który bardzo mi odpowiada i zależy mi na mim - ale no wałaśnie nie mogę ze zględu na rodzaj studiów (chociaż właśnie ja mam bardzo mało zajęć w sumie 1 dzień w tyg) i tu pytanie - jeśli im powiem, że studiuję zaocznie - czy to wyłapią?
Nikt nie będzie cię "łapał", ani kontaktował się z uczelnią. Ale to ty podpisujesz oświadczenie w momencie rejestracji i poświadczasz nieprawdę. Twój wybór.

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 19:00   #3414
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez żabcia84

Będąc studentką studiów dziennych NIE MOŻESZ zarejestrowac się jako bezrobotna. Bezrobotny jest osobą nie zatrudnioną i nie wykonującą innej pracy zarobkowej, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującego w danym zawodzie lub służbie, nie uczącą się w szkole w systemie dziennym. Możesz natomiast zarejestrowac się jako osoba poszukująca pracy.
Nie ryzykowałabym takiego kłamstwa. Jest duża szansa, że Urząd i tak się o tym dowie. Chociażby w momencie kiedy poproszą Cię o doniesienie zaświadczenia z uczelni. Nie ma znaczenia ile zajęc masz w tyg. liczy się tok studiów.

Edytowane przez magdziaS
Czas edycji: 2009-03-16 o 09:09
Stary 2009-03-15, 20:29   #3415
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zabcia84 Pokaż wiadomość
jeśli im powiem, że studiuję zaocznie - czy to wyłapią?
Nie polecam, oj nie polecam takiego myku

Stary 2009-03-15, 23:46   #3416
Marina123
Raczkowanie

Hej dziewczyny. 20 marca się bronię. Szukam stażu w Częstochowie. Nie wiecie gdzie w tym mieście można się ubiegać o fajne staże ?

Odpowiedział mi pierwszy i drugi Urząd Skarbowy. Czy ktoś miał tam staż? A co powiecie o PZU w Częstochowie i ZUSie? A może banki?
Mam wykształcenie matematyczne ze specjalnością finansową i ubezpieczeniową.

Proszę o porady. Będę bardzo wdzięczna.

Marina123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 09:08   #3417
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez Marina123 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny. 20 marca się bronię. Szukam stażu w Częstochowie. Nie wiecie gdzie w tym mieście można się ubiegać o fajne staże ?

Odpowiedział mi pierwszy i drugi Urząd Skarbowy. Czy ktoś miał tam staż? A co powiecie o PZU w Częstochowie i ZUSie? A może banki?
Mam wykształcenie matematyczne ze specjalnością finansową i ubezpieczeniową.

Proszę o porady. Będę bardzo wdzięczna.
Spróbuj szukac sama stażu. Po Twojej specjalności mogłabyś znaleźc staż w banku. Są w cz-wie banki, które organizują staże samodzielnie, nie przez PUP. Również często same płacą, niejednokrotnie więcej niż PUP. Ostatnio takim bankiem był Citibank. W PUPie widziałam ostatnio ogłoszenie BGŻ na nabór na staż. Pamiętaj jednak, że nie możesz iśc na staż wcześniej niż się obronisz ( w przypadku studiów dziennych ). No chyba, że będzie to staż nie mający nic wspólnego z PUPem (organizowany i opłacany samodzielnie przez jakąś instytucję) wtedy te warunki nie mają znaczenia.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-16, 13:55   #3418
kukimonster
BAN stały

Jak wyglądają wasze listy obecności? Dostaliście w UP? Musi pisać na nich godzina OD- DO i suma przepracowanych? Jeśli tak, to czy musi zawsze być 8h? jest jakiś przepis? Czy ktoś się doczepi, ze pracuję np. czasem po 5h... Niektorzy takie od-do mają ale znalazlam inną też:
http://www.pup.policki.pl/File/lista...i_na_stazu.pdf
taka jak tu lista jest ok?

Edytowane przez kukimonster
Czas edycji: 2009-03-16 o 13:57
kukimonster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 15:23   #3419
Jazzlyn
Zadomowienie

Ja mam taką listę jak reszta pracowników u mnie, mam tam tylko miejsce na podpis każdego dnia, więc ta którą pokazujesz powinna być ok.
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 16:03   #3420
karoolaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość

no i jak odezwali sie do Ciebie ?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości