|
|
#1621 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)
Cytat:
|
|
|
#1622 |
|
Zadomowienie
|
Gdy wyrywałam ósemkę (okazało się teraz, że niepotrzebnie
) ułamał mi się jeden wierzchołek korzenia, ale babeczka oglądając wyrwany ząb szybko to zauważyła i grzebała, grzebała, aż znalazła.Może Twoja nie przyjrzała się ząbkowi... a może niedokładnie oczyściła rankę... bo sama nie wiem czemu po takim czasie napuchło ![]() Trzymam kciuki, żeby było bezboleśnie... aaa.... przypomniało mi się, że moja koleżanka ponad 2 miesiące puchla po wyrwaniu zęba. W rankę za każdym razem dostawało się troszkę jedzenia i puchła, jeździła, oczyszczała i za jakiś czas się powtarzało.
|
|
|
#1623 |
|
Raczkowanie
|
hej ja rowniez zblizam sie do zalozenia apartau..moi rodzice nie podzielja mojej decyzji i szczerze mowiac sama troche tez sie boje bo to jednak jakies wyzwanie jest , nie jest bezbolesne, trezba comiesiac odwiedzac ortodonte a ja wybralam takiego do ktorego mam 80 km wiec troche jest...ogolnie zdjecia mam zrobione wyciski tez tylko tej separacji brak bo w sumie jeszcze nie mam wyznaczonego terminu bo chyba zmienie ortodonte bo znalazlam tez dobrego i o wiele tanszego roznica jest 300 zl w metalonym a az 800 w porcelanowym a ja wlasnie chcialam na gore porcelanke...wiec to dosyc znaczaca reoznica,...
a moje pytanie brzmi: jesli na gorze mam w sumie proste zabki tylko ortodontka zasugerowala ze dobrze by bylo gdybym poszerzyla szczeke bo wtedy zabki by ladniej wygladaly i by bylo wiecej miejsca na zamki na dole...ale w sumie nie mowila ze to jest konieczne tylko tak zasugerowala bo zdjec jeszce nie wiedzial wiec na pewno wiecej powie jak je zobaczy.. ale chodzi mi o to ze tak naprawde moj dol wymaga wiekszej inbterwencji bo bardziej jest krzywy ale zeby zalozyc dol najpier musze miesc gore zalozona a po 2-3 miesiacach orto powiedziala ze zalozy dol...i moje pytanie dotyczy tego czy ktoras z was tez tak miala ? ze to glownie o dol chodzilo ale najpier gore sie zakladalo i czy aparat na gorze trzymalyscie tak dlugo jak dol czy jak by sie one juz stawily dobrze to mozna by bylo wczesniej zdjac aparat? i np zalozyc retencje dla podtrzymania a na dole by nadal byl aparat? mam nadzieje ze wiecie o co chodzi...lol
"...Dla Świata moge byc nikim....ale dla tego KOGOŚ chcę byc całym ŚWIATEM..." ![]() warto dązyc do celu...nagroda jest słodka... Edytowane przez eeewelinaaa Czas edycji: 2009-03-15 o 12:54 |
|
|
|
|
#1624 |
|
Raczkowanie
|
Mam do was dziewczyny pytanie
Na wakacje planuję założyć aparat. Z jakim wyprzedzeniem powinnam udać się do ortodonty, aby wszystko było gotowe do końca lipca?
|
|
|
|
|
#1625 | |
|
Rozeznanie
|
Przebieg leczenia może wyglądac zupelnie inaczej u różnych pacjentów. Każdy przypadek rozpatruje się indywidualnie, uogólniając w większości leczenie ortodontyczne wymaga założenia 2 łuków pomimo iż jeden z nich jest okey.
Problem polega nie tylko na doprowadzeniu do ładu zębów w szczęce czy rzuchwie ale również na dopasowaniu góry do dołu czy na odwrót (mam nadzieję że w miarę logicznie piszę). Chciałam powiedzieć, że często pięknie wyprowadzony i wyglądający szereg ząbków, po roku czy 2 latach leczenia, może nie pasować do drugiej części przez co osiągnięty zostaje dodatkowo zły zgryz! Dlatego często orto podejmuje decyzję o zalożeniu drugiego łuku jednocześnie lub po jakimś czasie i błędne jest myślenie, że poprostu chcą nas naciągnąć. Z tego co mi mowił mój orto, zakładając drugi łuk równolegle lub w niedlugim czasie po założeniu pierwszego można skrócić się czas leczenia, a rzadko zdarzają się przypadki gdzie całkowite leczenie daje zdawalające efekty przy pomocy 1 łuku. Musisz poprosić o dokładny plan leczenia i ewentualne niespodzianki - koniecznie weź ze sobą zdjęcia i wyciski jak masz! Przede wszystkim musisz mu zaufać, a jak masz wątpliwości idz jeszcze na konsultacje do innego i porównaj opinie! Powodzenia!!! ... o boże... ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
Jak masz już zdjęcie to zapisz się już teraz!
|
|
|
|
#1626 |
|
Raczkowanie
|
mclilu oczywiscie rozumiem to o czym piszesz i wiem ze kazdy przypadek jest inny i ze 2 luki sa zakladane mimo ze wydaje sie ze np gorne zabki sa proste ale mi chodzi glownie o wasze doswiadczenia czy jest taka osoba ktora miala podobnie jak ja i jak to u niej przebiegalo jak dlugo nosila aparat na tym niby dobrym luku...tylko tyle...
|
|
#1627 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1628 |
|
Raczkowanie
|
A mogłabyś mi jeszcze powiedzieć czy każdy indywidualnie wybiera rozmiar zamków czy to zależy od ortodonty?
|
|
|
|
|
#1629 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Po drugie-ja czegoś nie rozumiem. Orto tylko "zasugerowała" założenie góry, a z drugiej strony Cytat:
No ale dobra, pomijając. Ja miałam większą wadę u góry niż na dole. Dolny aparat założyłam 3 miesiące po górnym(ze względu na brak kasy, teoretycznie mogłam mieć oba od razu), a zdjęto mi go 2 miesiące przed górnym, czyli wyszło, że leczenie dołu było krótsze od góry o 5 miesięcy. Ale co przypadek, to może być inaczej. W każdym razie warto założyć dwa aparaty, bo wtedy góra ładnie będzie pasować z dołem Cytat:
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-03-15 o 13:48 |
||||
|
|
|
|
#1630 |
|
Zakorzenienie
|
dokladnie ja akurat od 1 wizyty do zalozenia aparatu wytrwałam w wyczekiwaniu miesiąc, ale czasami bywaja "komplikacje' np przy chirurgicznych wyrywaniach, gdzie nie kazdy ma mozliwosc pojscia do takiego lekarze we wlasnym miescie wiec trzeba szukac.
no i po wyrwaniu PONOC zaleca sie odczekanie...ale nie wiem bo do orto to inna szkoła;] wybierz sie teraz;] Pparyczka ales Ty wredna ja tez robie literówki ale staram się jak najmnije ich robic, ale fakt zle sie TO czyta..ide na spacera z Tztem...szkoda mi pogody ![]() miłego popoludnia
|
|
#1631 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak widzę kawał tekstu linijka pod linijką, brak znaków i literówki, to...
|
|
|
#1632 |
|
Raczkowanie
|
ok ok widzę, że mam tu do czynienia z wrażliwymi osobami więc ogranicze się do pisania tak długich i trudnych do odczytania tekstów...
wiem, że każdy przypadek jest inny chodziło mi tylko o rozpoznanie w podobnych przypadkach do mojego, a jeśli chodzi o te niesprecyzowane słowa to głównie bylo to spowodowane tym że orto nie widział wtedy moich zdjęć wiec nie mógł dokładnie powiedzieć co i jak... mi tez chodziło o ogólne rozpoznanie i tyle mimo wszystko dziękuje za odpowiedzi
|
|
#1633 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie leczenie dołu, gdzie wada była mniejsza trwało krócej, a chyba o to pytałaś. Chyba, że nie zrozumiałam.Co do pisania, to moja wypowiedź nie była złośliwa. Na prawdę źle się czyta, a przecież nie o to chodzi. ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Cytat:
No jak już nie będzie nic do roboty w jednym łuku, to jest możliwe, że orto zdejmie wcześniej.
|
|
|
#1634 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
Ja założyłam dół po trzech miesiącach od założenia góry, bo musiała się ona trochę podprostowac. Ale niewykluczone, że aparaty zdejmę oba na raz.
|
|
|
|
#1635 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A z wizytą śpiesz się śpiesz, bo nigdy nic nie wiadomo!!! najlepiej dzwoń już jutro bo możliwe że i tak zapiszą Cię za 2 tyg czy nawet miesiąc!
I call on you my friend A helping hand you lend In my time of need Edytowane przez mclilu Czas edycji: 2009-03-15 o 16:50 |
|
|
|
|
|
#1636 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli jest dobry orto, to pacjent powinien mieć możliwość wyboru zamków. Są niestety ortodonci, którzy nie pracują na niektórych zamkach. |
||
|
|
|
|
#1637 |
|
Zadomowienie
|
Całe szczęście, że mam krzywą i górę i dół - przynajmniej mam usprawiedliwienia na wydanie takiej kaski
![]() Ból brzuszka minął (poparzyłam go na dodatek gorącą wodą), ząbki jak na razie po obiadku bez wosku. Muszę jakoś moją jamę gębową przyzwyczaić do ciała obcego ![]() Tylko niepokoi mnie jedna rzecz. Mam bardzo ciasno zęby ułożone, przez co skrzywiła mi się dwójka - z braku miejsca. Od wczoraj mam nieodparte wrażenie, że jedynki chcą przeskoczyć, tzn zaskoczyć jedna za drugą, a teraz w miarę jeszcze są w jednej linii. Zdarzyło się tak Wam dziewczyny, żeby jedynki zaskoczyły jedna za drugą, a później, żeby orto doprowadzała je do poprzedniego stanu?
|
|
|
#1638 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie stresuje się bo w czwartek orto powiedzial mi ze to efekt "wzajemnej współpracy zębów" jest to normalne i wszystko w swoim czasie bedzie wyglądalo pięknie!
|
|
|
|
#1639 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
|
|
|
|
#1640 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny... uspokajacie mnie, ale chyba niepotrzebnie mi moja orto zostawiła do siebie tel. Coś czuję, że jutro zmolestuję ją telefonicznie...
|
|
|
#1641 |
|
Raczkowanie
|
Potrzebnie, potrzebnie. Leczenie ortodontyczne to nie jest taka prosta sprawa i to, że pacjent może się skonsultować ze swoim lekarzem w razie jakichkolwiek wątpliwości jest bardzo ważne. Jeśli Cię to niepokoi to bez żadnych oporów dzwoń do orto i niech Ci wyjaśni czy jest wszystko ok czy może trzeba coś poprawić.
|
|
|
|
|
#1642 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1643 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nikt tu, na forum nie jest guru i nie powie Ci czy będziesz mogła szybciej zdjąć czy nie. O tym decyduje tylko i wyłącznie ortodonta. Jeżeli wada zgryzu pozwala na wcześniejsze zdjęcie aparatu, to się go po prostu zdejmuje, nikt na siłę nie będzie Cię w nim trzymał. Cytat:
![]() ![]() .Ortodonta decyduje jaki rozmiar zamków będzie najbardziej skuteczny do leczenia Twojej wady.
|
|
|
#1644 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1645 |
|
Rozeznanie
|
Ku pocieszeniu wstydzących sie, obecnych i przyszłych aparatek - choć mam nadzieję że takich nie jest dużo - oświadczam, że na wczorajszej imprezce nasłuchałam się samych komplementów i to ze strony płci brzydkiej
Wszystkim bardzo podobał się mój aparacik, stwierdzali wręcz, że dodaje mi uroku, a znaleźli się też i tacy co stwierdzali że jest bardzo sexy ![]() I to wcale nie po ![]() Strasznie było mi miło Już nigdy nie pomyślę, że aparat szpeci !!!Przedział wiekowy na imprezce 25-36 lat - wszyscy prosili o szeroki usmiech ![]() Dziewczyny zakładajcie aparaty
I call on you my friend A helping hand you lend In my time of need Edytowane przez mclilu Czas edycji: 2009-03-15 o 19:00 |
|
|
|
|
#1646 |
|
Raczkowanie
|
eeewelinaaa, sadze, ze podstawa jest zaufanie do swego ortodonty.
Przypadki sa rozne i rzeczywiscie ciezko jest powiedziec, czy tak ma byc w Twoim czy nie. Na to pytanie naprawde odpowie tylko specjalista. Mysle, ze mozemy potwierdzic tylko to, ze czesto zaklada sie aparat na prosty luk po to, by dopasowac jeden do drugiego. I ze jezeli jest taka mozliwosc, to aparat sie zdejmuje wczesniej niz to bylo przewidziane. Dlatego jezeli nie jestes do konca przekonana do swej p.doktor, to warto zasiegnac opinii jeszcze jednego orto a to i dwuch-trzech. Ja w tym momencie robie wlasnie taki rekonesans i Tobie tez polecam. Powodzenia!
|
|
#1647 |
|
Rozeznanie
|
yourenglish
A jak tam Twoja sytuacja? Wiesz juz które i kiedy będą wyrwać ząbki? Bo rozumiem, że już jesteś zdecydowana
|
|
|
#1648 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
gratuluję znajomych. Mój debiut wśród ludzi we wtorek - ok 100 osób mnie zobaczy w pracy. Debiut imprezowy - w ostatni weekend marca. Zdam relację jak było... oby przestało tylko obcierać bo przez to nie mogę polubić aparaciku
|
|
|
|
#1649 |
|
Raczkowanie
|
mclilu, masz racje, jestem juz zdecydowana zeby zalozyc aparat. Teraz albo nigdy, ilez mozna zwlekac.
Umowilam sie na wizyte u innego orto by poznac opinie jeszcze jednego specjalisty. Nie zebym sie ludzila, ze odbedzie sie bez usuwania, ale moze inny orto popatrzy na moja sytuacje swiezym okiem i bedzie mial inne pomysly co do planu leczenia. A co do usuwania jako takiego, to powoli dojrzewam do tej decyzji i juz nie wydaje mi sie to az takie straszne. Wizyte mam 1 kwietnia i mam nadzieje ze wtedy juz zdecyduje u kogo sie leczyc i bede wiedziec cos na temat przyszlosci moich zabkow. A jak Twoje postepy w rzucaniu palenia? Przyznaj sie, nie odbylo sie bez tego na imprezie, co?
|
|
#1650 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie w pracy starsze panie trochę kręciły głową z niedowierzaniem ale raczej mnie to rozśmieszało. Więc szeroki uśmiech i niech ten ból przechodzi szybciutko razem z tą złością na klejnot ![]() ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.

) ułamał mi się jeden wierzchołek korzenia, ale babeczka oglądając wyrwany ząb szybko to zauważyła i grzebała, grzebała, aż znalazła.
ale chodzi mi o to ze tak naprawde moj dol wymaga wiekszej inbterwencji bo bardziej jest krzywy ale zeby zalozyc dol najpier musze miesc gore zalozona a po 2-3 miesiacach orto powiedziala ze zalozy dol...i moje pytanie dotyczy tego czy ktoras z was tez tak miala ? ze to glownie o dol chodzilo ale najpier gore sie zakladalo i czy aparat na gorze trzymalyscie tak dlugo jak dol czy jak by sie one juz stawily dobrze to mozna by bylo wczesniej zdjac aparat? i np zalozyc retencje dla podtrzymania a na dole by nadal byl aparat? mam nadzieje ze wiecie o co chodzi...lol
warto dązyc do celu...nagroda jest słodka... 

Już nigdy nie pomyślę, że aparat szpeci !!!