|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Brak okresu - wątek zbiorczy
Ja mysle, ze jezeli nie stosujesz antykoncepcji to mozesz byc w ciazy. Nie wierze w wyliczanie dni płodnych i niepłodnych - to nie jest antykoncepcja. Jezeli nie staracie się o dziecko to zacznijcie stosowac antykoncepcje i stresu nie bedzie. Nie wiem, co oznacza wytrysk "wzgebny", ale jezeli chodzi Ci o stosunek przerywany to on tez nie jest metoda antykoncepcyjna.
|
|
|
|
#3002 |
|
Przyczajenie
|
Piszac, ze wytrysk nie byl "wgłębny" mialam na mysli, ze wszystko poszlo na mnie
To mnie nie pocieszylas
|
|
|
|
#3003 |
|
Rozeznanie
|
Chyba nikt Cie nie pocieszy. Jezeli decydujesz się na metode naturalna to powinnas jej ufac, jezeli nie ufasz, to zacznij stosowac antykoncepcje - sprawa jest prosta. Czyli to byl stosunek przerywany, tak?
|
|
|
|
#3004 |
|
Przyczajenie
|
tak
|
|
|
|
#3005 |
|
Rozeznanie
|
To mozesz byc w ciazy. Zrob test z moczu 14 dni po stosunku.
|
|
|
|
#3006 |
|
Przyczajenie
|
wlasnie robilam dwa razy testy i obydwa negatywne
te plamienia mnie martwia tez, cytologie moge zrobic jak skoncze tabletki |
|
|
|
#3007 |
|
Rozeznanie
|
Ile dni po ostatnim stosunku robilas testy? Cytologia nie wykaze ciazy. Chyba zostaje ginekolog.
|
|
|
|
#3008 |
|
Przyczajenie
|
testy robilam 15 i 16 dni po
|
|
|
|
#3009 |
|
Rozeznanie
|
To test powinien byc wiarygodny.
|
|
|
|
#3010 |
|
Przyczajenie
|
troche mnie pocieszylas
|
|
|
|
#3011 |
|
Raczkowanie
|
Czy ból jajników i biały śluz są oznaką zbliżającej się miesiączki? Bo ja już ciągle myślę tylko o tym, czy dostanę okresu
. I dostaje jakiś schiz ;((
|
|
|
|
#3012 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem jak się przełamać żeby iść do ginekologa :/ nie wyobrażam sobie ze będę musiała sie rozebrać przed kimś :/
Wiem że powinnam iść nie mam już okresu 6 miesięcy ... Nie wiem co jest tego przyczynom rok temu też miała dość długi odstęp czasu i jakoś wszystko wróciło do normy no i teraz tak od nowa .Okres mam 4 lata ,nigdy nie był regularny. Jak przezwyciężyć paniczny strach ?
|
|
|
|
#3013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a skoro nie masz okresu od 5 mcy to czas najwyzszy na wizyte!
|
|
#3014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pomyśl, że to dla Twojego dobra ![]() nie bój się, nie jest tak źle, ja po 3 latach chodzę już do gina jak do lekarza rodzinnego
|
|
|
|
|
#3015 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny. Okres spóźnia mi się już 2 tygodnie. Prawdopodobieństwo ciąży jest raczej minimalne. Ale miałam grypę i przez ponad tydzień prawie nic nie jadłam. To normalne żeby się tak spóźniał?
|
|
|
|
#3016 |
|
Przyczajenie
|
Wydaje mi się, że mam duży problem!
Wiem, że każda dziewczyna ma swój własny zegar biologiczny, ale zawsze w szkołach i w książkach podają, że w wieku 16 jak nie ma się miesiączki to coś jest nie tak. i zaczynam nabierać coraz większych obaw, Sprawa wygląda następująco: Mam 17 lat, w ostatnim tygodniu wakacji (ponad pół roku temu!) miałam pierwszą miesiączkę. Trwała ona 8 albo 9 dni (długo, prawda?) Nic mnie nie bolało, czułam się znakomicie, ale wydaje mi się, że krwawienie było dość obfite. I od tamtej pory STOP, nie miałam już więcej miesiączki. Czy coś mi jest? Bo to chyba nie jest normalne trochę wstydzę się rozmawiać o tym z rodzicami... Przed tą miesiączką mama wspominała coś, że musimy iść do ginekologa, ale później dostałam okresu i ona chyba myśli, że już wszystko jest ok... |
|
|
|
#3017 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Miesiączka
Pogadaj z mamą i powiedz jak sprawa wygląda. Masz juz 17 lat więc powinnas isc do lekarza jesli nie masz miesiaczki.
|
|
|
|
#3018 |
|
Zadomowienie
|
Też miałam na początku takie długie, teraz jest normalnie
|
|
|
|
#3019 |
|
Raczkowanie
|
A wiecie może jak pokonać stres? Żeby się tak nie przejmować szkołą, sprawdzianami, no i oczywiście spóźniającą się miesiączką? Bo ja ciąglę się czymś martwię
. Kiedyś jak się niczym nie przejmowałam, wszystko było w jak najlepszym porządku, bardzo chciałabym, żeby znowu tak było ;(
|
|
|
|
#3020 |
|
Rozeznanie
|
Wyluzowac
Nauczyc się nie przejmowac mało ważnymi sprawami. Tyle
|
|
|
|
#3021 |
|
Zadomowienie
|
Bez przesady. Nie jesteś już małym dzieckiem, żebyś się miała wstydzić, a tu chodzi o twoje dobro.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane |
|
|
|
#3022 |
|
Zakorzenienie
|
Jak najbardziej porozmawiaj z mamą i wybierz się do ginekologa.
Ja miałam całkiem podobnie i niestety wiem, że bez ginekologa się nie obejdzie. A czy coś Ci jest to niech stwierdzi gin. Może to jakieś zaburzenia hormonalne, a może i nie. Na zapas się nie martw.
|
|
|
|
#3023 |
|
Raczkowanie
|
porozmawiaj z mamą, nie ma się czego wstydzić, chodzi o Twoje zdrowie. I wybierz się do ginekologa. Masz już 17 lat, nie jesteś małą dziewczynką, że się powinnaś wstydzić, okres to normalna sprawa.
|
#3024 |
|
Rozeznanie
|
Trzy lata temu miałam ogromne problemy z miesiączkowaniem ( miesiączka nie pojawiała się przez 4 miesiące , i tak co jakiś czas ) , brałam luteinę, jednak z czasem ginekolog stwierdził,że czas na antykoncepcje hormonalną,bo to pomoze.
Brałam tabletki przez półtora roku, w grudniu odstawiłam je sama,bez konsultacji z lekarzem, poniewaz przez czas zażywania różnych Anty przytyłam 15 kg, poza tym stwierdziłam,ze kiedyś w końcu musi się wszystko naprawić w moim organizmie. Otóż , jak od 1 grudnia nie biorę tabletek,to do tej pory nie mam miesiączki, wyczytałam na wielu forach,że to normalne.Jednak ... O to co znalazłam w necie, w pewnym artykule : Rzadkie miesiączkowanie lub brak miesiączki pojawiać się może w przypadku wzmożonej aktywności fizycznej, tak jak bieganie długodystansowe, gimnastyka, balet, pływanie oraz w korelacji ze stanem psychicznym pacjentki. Nie powinno się normalizować zaburzonych krwawień miesiączkowych przy pomocy tabletek hormonalnych, nie wyjaśniwszy uprzednio przyczyny tych nieprawidłowości. Stosując antykoncepcję hormonalną wpływamy na czynność osi podwzgórze-przysadka-jajnik Jeżeli w okresie pokwitania nie doszło do pełnego rozwoju funkcji sprzężenia zwrotnego, po długotrwałym stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych, po ich odstawieniu może nie nastąpić samoistna normalizacja czynności osi. i... i wychodzi na to,ze ta antykoncepcja była psu na budę,albo jeszcze gorzej, dla mojego organizmu.Co robić ? Znacie./ miewałyscie podobne sytuacje? |
|
|
|
#3025 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nie miesiączkuję,bo zawinił ginekolog?
Wiesz moje wyniki idą w stronę hiperprolaktynemii, gin stwierdziła jednak, że nie są to takie wyniki żebym nie mogła brać hormonów. Miałam sytuację gdzie najdłużej na okres czekałam [sic!] pół roku. Obecnie cykl (niedawno brałam hormony, przestałam i teraz będę brała znowu) trwa około 36 dni - jak na mnie to naprawdę regularnie. Zdarzało się i 2-3 miesiące czekania. Co do mojej gin - mówiła mi kiedyś (przed badaniami), że jeżeli to będzie tarczyca albo hiper. to hormonów NIE. Właśnie dlatego, co napisałaś. Blokują to co dzieje się na osi podwzgórze-przysadka-jajniki. A po odstawieniu, organizm nie zawsze chętnie wraca do normalnej pracy. Bo skoro było to zaburzone to dlaczego po zablokowaniu ma niby normalnie działać? Radzę czekać a w czekaniu jeszcze skonsultować się z lekarzem, może zrobić badania? Wiem jak to męczy, dlatego życzę cierpliwości i powrotu do miesiączkowania.
|
#3026 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nie miesiączkuję,bo zawinił ginekolog?
Cytat:
Czyli ,że jak ? Niepotrzebnie się stresuję i szukam lepszego ginekologa? Hm.. czyżbym musiała zwrócić honor mojemu lekarzowi? |
|
|
|
|
#3027 |
|
Przyczajenie
|
Mam 14 lat. 7 lipca 2008r. (czyli jak miałam lat 13) dostałam pierwszy okres. Drugi trochę się spóźniła, ale przyszedł 22 sierpnia 2008r. Od tamtego czasy okresu ani śladu. Dlaczego tak?
|
|
|
|
#3028 |
|
Przyczajenie
|
Jestem w podobnej sytuacji. W wieku 13 lat dostałam okres dwa razy. Teraz mam już 14 i brak okresu od około 7 miesięcy.
|
|
|
|
#3029 |
|
Raczkowanie
|
po pierwsze się nie martw
po drugie wybierz się do gina z mamą,siostrą,ciocią,kolez anką,tż czy inną bliską Ci osobą tam sobie szczerze porozmawiasz z lekarzem który Ci wszystko wyjaśni (czasem właśnie tak jest na początku miesiączkowania że jest nieregularne) po trzecie powodzenia
|
#3030 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to nie do końca to samo. Ty jesteś młodsza. Moja koleżanka dostała okres jak miała 12 lat, a następny dopiero po 2 latach. Więc nie masz sie o co martwić. Natomias autorka wątku dobrze jakby poszła do ginekologa zobaczyć co i jak, bo jest jednak już dużo starsza, i lepiej się przebadać teraz, niż kiedyś płakać bo się było młodym i było wstyd... P.s jak się wstydzisz mamy a nie samego lekarza, to możesz przecież iść sama. Ja to byłam taka gosia samosia moja mama ani nie wiedziała, że regularnie co pól roku od 17 roku życia do ginka chodze
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:07.

. I dostaje jakiś schiz ;((