Zanik okresu, brak okresu, nieregularne miesiączki- wątek zbiorczy! - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-11, 20:12   #3001
magratka
Rozeznanie

Dot.: Brak okresu - wątek zbiorczy

Ja mysle, ze jezeli nie stosujesz antykoncepcji to mozesz byc w ciazy. Nie wierze w wyliczanie dni płodnych i niepłodnych - to nie jest antykoncepcja. Jezeli nie staracie się o dziecko to zacznijcie stosowac antykoncepcje i stresu nie bedzie. Nie wiem, co oznacza wytrysk "wzgebny", ale jezeli chodzi Ci o stosunek przerywany to on tez nie jest metoda antykoncepcyjna.
magratka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 20:16   #3002
novam
Przyczajenie

Piszac, ze wytrysk nie byl "wgłębny" mialam na mysli, ze wszystko poszlo na mnie

To mnie nie pocieszylas
novam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-11, 20:19   #3003
magratka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez novam Pokaż wiadomość
Piszac, ze wytrysk nie byl "wgłębny" mialam na mysli, ze wszystko poszlo na mnie

To mnie nie pocieszylas
Chyba nikt Cie nie pocieszy. Jezeli decydujesz się na metode naturalna to powinnas jej ufac, jezeli nie ufasz, to zacznij stosowac antykoncepcje - sprawa jest prosta. Czyli to byl stosunek przerywany, tak?
Stary 2009-03-11, 20:20   #3004
novam
Przyczajenie

tak
Stary 2009-03-11, 20:21   #3005
magratka
Rozeznanie

To mozesz byc w ciazy. Zrob test z moczu 14 dni po stosunku.
Stary 2009-03-11, 20:23   #3006
novam
Przyczajenie

wlasnie robilam dwa razy testy i obydwa negatywne
te plamienia mnie martwia tez, cytologie moge zrobic jak skoncze tabletki
Stary 2009-03-11, 20:25   #3007
magratka
Rozeznanie

Ile dni po ostatnim stosunku robilas testy? Cytologia nie wykaze ciazy. Chyba zostaje ginekolog.
Stary 2009-03-11, 20:27   #3008
novam
Przyczajenie

testy robilam 15 i 16 dni po
Stary 2009-03-11, 20:33   #3009
magratka
Rozeznanie

To test powinien byc wiarygodny.
Stary 2009-03-11, 20:39   #3010
novam
Przyczajenie

troche mnie pocieszylas
Stary 2009-03-12, 16:05   #3011
marika1324
Raczkowanie

Czy ból jajników i biały śluz są oznaką zbliżającej się miesiączki? Bo ja już ciągle myślę tylko o tym, czy dostanę okresu . I dostaje jakiś schiz ;((
marika1324 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-12, 19:15   #3012
mielona_15
Raczkowanie

Nie wiem jak się przełamać żeby iść do ginekologa :/ nie wyobrażam sobie ze będę musiała sie rozebrać przed kimś :/
Wiem że powinnam iść nie mam już okresu 6 miesięcy ...
Nie wiem co jest tego przyczynom rok temu też miała dość długi odstęp czasu i jakoś wszystko wróciło do normy no i teraz tak od nowa .Okres mam 4 lata ,nigdy nie był regularny.
Jak przezwyciężyć paniczny strach ?
mielona_15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-12, 19:45   #3013
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez mielona_15 Pokaż wiadomość
Nie wiem jak się przełamać żeby iść do ginekologa :/ nie wyobrażam sobie ze będę musiała sie rozebrać przed kimś :/
Nie wiem co jest tego przyczynom rok temu też miała dość długi odstęp czasu i jakoś wszystko wróciło do normy no i teraz tak od nowa .Okres mam 4 lata ,nigdy nie był regularny.
po prostu iść
a skoro nie masz okresu od 5 mcy to czas najwyzszy na wizyte!

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-12, 19:48   #3014
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mielona_15 Pokaż wiadomość
może weź ze sobą przyjaciółkę, żeby podniosła Cię na duchu w poczekalni
pomyśl, że to dla Twojego dobra mi też za pierwszym razem było tak dziwnie, że muszę się rozebrać przed obcym facetem, ale wiedziałam, że jak tego nie zrobię to nie dowiem się co mi dolega - a chyba zdrowie jest bardzo ważne
nie bój się, nie jest tak źle, ja po 3 latach chodzę już do gina jak do lekarza rodzinnego

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-14, 14:04   #3015
alechandra
Przyczajenie

Hej dziewczyny. Okres spóźnia mi się już 2 tygodnie. Prawdopodobieństwo ciąży jest raczej minimalne. Ale miałam grypę i przez ponad tydzień prawie nic nie jadłam. To normalne żeby się tak spóźniał?
alechandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 11:50   #3016
92Kasia
Przyczajenie

Arrow Miesiączka

Wydaje mi się, że mam duży problem!
Wiem, że każda dziewczyna ma swój własny zegar biologiczny,
ale zawsze w szkołach i w książkach podają, że w wieku 16 jak nie ma się miesiączki to coś jest nie tak.
i zaczynam nabierać coraz większych obaw,
Sprawa wygląda następująco:

Mam 17 lat, w ostatnim tygodniu wakacji (ponad pół roku temu!) miałam pierwszą miesiączkę. Trwała ona 8 albo 9 dni (długo, prawda?) Nic mnie nie bolało, czułam się znakomicie, ale wydaje mi się, że krwawienie było dość obfite.
I od tamtej pory STOP, nie miałam już więcej miesiączki.

Czy coś mi jest? Bo to chyba nie jest normalne

trochę wstydzę się rozmawiać o tym z rodzicami...
Przed tą miesiączką mama wspominała coś, że musimy iść do ginekologa, ale później dostałam okresu i ona chyba myśli, że już wszystko jest ok...
92Kasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 12:06   #3017
_Emi_
Zakorzenienie

Dot.: Miesiączka

Pogadaj z mamą i powiedz jak sprawa wygląda. Masz juz 17 lat więc powinnas isc do lekarza jesli nie masz miesiaczki.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 12:11   #3018
Madziulek_90
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 92Kasia Pokaż wiadomość
Trwała ona 8 albo 9 dni (długo, prawda?)
Też miałam na początku takie długie, teraz jest normalnie Pogadaj z mamą i idź do ginekologa
Madziulek_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 12:13   #3019
marika1324
Raczkowanie

A wiecie może jak pokonać stres? Żeby się tak nie przejmować szkołą, sprawdzianami, no i oczywiście spóźniającą się miesiączką? Bo ja ciąglę się czymś martwię . Kiedyś jak się niczym nie przejmowałam, wszystko było w jak najlepszym porządku, bardzo chciałabym, żeby znowu tak było ;(
marika1324 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 14:13   #3020
MissMiss
Rozeznanie

Wyluzowac
Nauczyc się nie przejmowac mało ważnymi sprawami. Tyle
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 15:37   #3021
arisa
Zadomowienie

Bez przesady. Nie jesteś już małym dzieckiem, żebyś się miała wstydzić, a tu chodzi o twoje dobro.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 16:10   #3022
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Jak najbardziej porozmawiaj z mamą i wybierz się do ginekologa.
Ja miałam całkiem podobnie i niestety wiem, że bez ginekologa się nie obejdzie.

A czy coś Ci jest to niech stwierdzi gin. Może to jakieś zaburzenia hormonalne, a może i nie. Na zapas się nie martw.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 16:15   #3023
campari
Raczkowanie

porozmawiaj z mamą, nie ma się czego wstydzić, chodzi o Twoje zdrowie. I wybierz się do ginekologa. Masz już 17 lat, nie jesteś małą dziewczynką, że się powinnaś wstydzić, okres to normalna sprawa.

good girls are made of sugar & spice, as for me,
I'm made of vodka & ice.

eat me.
drę koszule, łamię serca.
campari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 08:40   #3024
madzya
Rozeznanie

Exclamation Nie miesiączkuję,bo zawinił ginekolog?

Trzy lata temu miałam ogromne problemy z miesiączkowaniem ( miesiączka nie pojawiała się przez 4 miesiące , i tak co jakiś czas ) , brałam luteinę, jednak z czasem ginekolog stwierdził,że czas na antykoncepcje hormonalną,bo to pomoze.
Brałam tabletki przez półtora roku, w grudniu odstawiłam je sama,bez konsultacji z lekarzem, poniewaz przez czas zażywania różnych Anty przytyłam 15 kg, poza tym stwierdziłam,ze kiedyś w końcu musi się wszystko naprawić w moim organizmie.
Otóż , jak od 1 grudnia nie biorę tabletek,to do tej pory nie mam miesiączki, wyczytałam na wielu forach,że to normalne.Jednak ...

O to co znalazłam w necie, w pewnym artykule :

Rzadkie miesiączkowanie lub brak miesiączki pojawiać się może w przypadku wzmożonej aktywności fizycznej, tak jak bieganie długodystansowe, gimnastyka, balet, pływanie oraz w korelacji ze stanem psychicznym pacjentki. Nie powinno się normalizować zaburzonych krwawień miesiączkowych przy pomocy tabletek hormonalnych, nie wyjaśniwszy uprzednio przyczyny tych nieprawidłowości. Stosując antykoncepcję hormonalną wpływamy na czynność osi podwzgórze-przysadka-jajnik Jeżeli w okresie pokwitania nie doszło do pełnego rozwoju funkcji sprzężenia zwrotnego, po długotrwałym stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych, po ich odstawieniu może nie nastąpić samoistna normalizacja czynności osi.

i... i wychodzi na to,ze ta antykoncepcja była psu na budę,albo jeszcze gorzej, dla mojego organizmu.Co robić ? Znacie./ miewałyscie podobne sytuacje?
madzya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 11:04   #3025
zaraza3
Rozeznanie

Dot.: Nie miesiączkuję,bo zawinił ginekolog?

Wiesz moje wyniki idą w stronę hiperprolaktynemii, gin stwierdziła jednak, że nie są to takie wyniki żebym nie mogła brać hormonów. Miałam sytuację gdzie najdłużej na okres czekałam [sic!] pół roku. Obecnie cykl (niedawno brałam hormony, przestałam i teraz będę brała znowu) trwa około 36 dni - jak na mnie to naprawdę regularnie. Zdarzało się i 2-3 miesiące czekania. Co do mojej gin - mówiła mi kiedyś (przed badaniami), że jeżeli to będzie tarczyca albo hiper. to hormonów NIE. Właśnie dlatego, co napisałaś. Blokują to co dzieje się na osi podwzgórze-przysadka-jajniki. A po odstawieniu, organizm nie zawsze chętnie wraca do normalnej pracy. Bo skoro było to zaburzone to dlaczego po zablokowaniu ma niby normalnie działać? Radzę czekać a w czekaniu jeszcze skonsultować się z lekarzem, może zrobić badania? Wiem jak to męczy, dlatego życzę cierpliwości i powrotu do miesiączkowania.
Stary 2009-03-16, 11:31   #3026
madzya
Rozeznanie

Dot.: Nie miesiączkuję,bo zawinił ginekolog?

Cytat:
Napisane przez zaraza3 Pokaż wiadomość
Wiesz moje wyniki idą w stronę hiperprolaktynemii, gin stwierdziła jednak, że nie są to takie wyniki żebym nie mogła brać hormonów. Miałam sytuację gdzie najdłużej na okres czekałam [sic!] pół roku. Obecnie cykl (niedawno brałam hormony, przestałam i teraz będę brała znowu) trwa około 36 dni - jak na mnie to naprawdę regularnie. Zdarzało się i 2-3 miesiące czekania. Co do mojej gin - mówiła mi kiedyś (przed badaniami), że jeżeli to będzie tarczyca albo hiper. to hormonów NIE. Właśnie dlatego, co napisałaś. Blokują to co dzieje się na osi podwzgórze-przysadka-jajniki. A po odstawieniu, organizm nie zawsze chętnie wraca do normalnej pracy. Bo skoro było to zaburzone to dlaczego po zablokowaniu ma niby normalnie działać? Radzę czekać a w czekaniu jeszcze skonsultować się z lekarzem, może zrobić badania? Wiem jak to męczy, dlatego życzę cierpliwości i powrotu do miesiączkowania.

Czyli ,że jak ? Niepotrzebnie się stresuję i szukam lepszego ginekologa? Hm.. czyżbym musiała zwrócić honor mojemu lekarzowi?
madzya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 12:35   #3027
rybka95
Przyczajenie

Mam 14 lat. 7 lipca 2008r. (czyli jak miałam lat 13) dostałam pierwszy okres. Drugi trochę się spóźniła, ale przyszedł 22 sierpnia 2008r. Od tamtego czasy okresu ani śladu. Dlaczego tak?
rybka95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 12:43   #3028
rybka95
Przyczajenie

Jestem w podobnej sytuacji. W wieku 13 lat dostałam okres dwa razy. Teraz mam już 14 i brak okresu od około 7 miesięcy.
rybka95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 13:05   #3029
Ewi
Raczkowanie

po pierwsze się nie martw
po drugie wybierz się do gina z mamą,siostrą,ciocią,kolez anką,tż czy inną bliską Ci osobą tam sobie szczerze porozmawiasz z lekarzem który Ci wszystko wyjaśni (czasem właśnie tak jest na początku miesiączkowania że jest nieregularne)
po trzecie powodzenia
Stary 2009-03-16, 13:24   #3030
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rybka95 Pokaż wiadomość
Jestem w podobnej sytuacji. W wieku 13 lat dostałam okres dwa razy. Teraz mam już 14 i brak okresu od około 7 miesięcy.

to nie do końca to samo. Ty jesteś młodsza. Moja koleżanka dostała okres jak miała 12 lat, a następny dopiero po 2 latach. Więc nie masz sie o co martwić. Natomias autorka wątku dobrze jakby poszła do ginekologa zobaczyć co i jak, bo jest jednak już dużo starsza, i lepiej się przebadać teraz, niż kiedyś płakać bo się było młodym i było wstyd...

P.s jak się wstydzisz mamy a nie samego lekarza, to możesz przecież iść sama. Ja to byłam taka gosia samosia moja mama ani nie wiedziała, że regularnie co pól roku od 17 roku życia do ginka chodze

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości