Zanik okresu, brak okresu, nieregularne miesiączki- wątek zbiorczy! - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-16, 16:56   #3031
cabonkaa
Raczkowanie

Dot.: Miesiączka

chyba koniecznie cytologie musisz zrobić, ja miałam problem z opóźniającymi się miesiączki, poszłam do doktora i przepisał mi Luteine na wywołanie jej (w pierwszym miesiącu pomogło), później i tak mi przepisał bardziej hormonalne leki. W każdym razie też się 'wstydziłam' iść do lekarza a mama moja uważała że nie potrzeba iść że wszystko się w końcu unormuje, ale żałuje że nie poszłam wczęśniej, bo moje wyniki jak na tak młody wiek nie były rewelacyjne.
Więc im wcześniej pójdziesz do doktora tym lepiej!
cabonkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 19:20   #3032
pajka26
Raczkowanie

Dot.: Nie miesiączkuję,bo zawinił ginekolog?

Ja miałam bardzo podobnie jak Ty. Miałam nieregularne miesiączki więc najprościej przepisali mi anty. Brałam je dość długo i teraz stwierdziła, ze więcej narobiły szkody. Po odstawieniu nie miałam miesiączki przez 60 dni. Na wywołanie dostałam duphaston. Zaczełam robić różne badania bo staram sie o dziecko i niestety pojawił się problem, że moje długie cykle były spowodowane brakiem owulacji mimo, ze hormony mam w normie to moje pęcherzyki nie pękają
Teraz jestem pod okiem świetnego lekarza, który najpierw poobserwował cykl przepisał właśnie luteine 2x dziennie i cykle mi się skróciły do 24 dni ( wczesniej jak brałam duphaston a to podobno to samo co luteina miałam cykle powyżej 33 dni) no i mam owulacje Mam nadzieje, ze Ty jez trafisz na dobrego lekarza, który Cie odpowiednio pokieruje
pajka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 19:26   #3033
madzya
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pajka26 Pokaż wiadomość
Ja miałam bardzo podobnie jak Ty. Miałam nieregularne miesiączki więc najprościej przepisali mi anty. Brałam je dość długo i teraz stwierdziła, ze więcej narobiły szkody. Po odstawieniu nie miałam miesiączki przez 60 dni. Na wywołanie dostałam duphaston. Zaczełam robić różne badania bo staram sie o dziecko i niestety pojawił się problem, że moje długie cykle były spowodowane brakiem owulacji mimo, ze hormony mam w normie to moje pęcherzyki nie pękają
Teraz jestem pod okiem świetnego lekarza, który najpierw poobserwował cykl przepisał właśnie luteine 2x dziennie i cykle mi się skróciły do 24 dni ( wczesniej jak brałam duphaston a to podobno to samo co luteina miałam cykle powyżej 33 dni) no i mam owulacje Mam nadzieje, ze Ty jez trafisz na dobrego lekarza, który Cie odpowiednio pokieruje

Brałam luteinę ,zanim zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne.
Po Twoim poście zaczęłam obawiać się o swoją płodność.

Co do lekarza, to nie wiem gdzie takiego szukać.
madzya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 15:00   #3034
Ewelina9033
Rozeznanie

Dot.: Brak okresu - wątek zbiorczy

j

16.11.2008 Razem

13.06.2015 Żona

Tp 26.09.2015 Szymuś

Edytowane przez Ewelina9033
Czas edycji: 2009-03-30 o 16:46
Ewelina9033 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 16:58   #3035
meredith85
Raczkowanie

Dot.: Nieregularne miesiączki - wątek zbiorczy!

Ja mam 23 lata i dalej nieregularne okresy. Denerwuje mnie to, ze nigdy, ale to nigdy nie wiem, kiedy bede miala okres. Albo jest pare dni wczesniej od poprzedniej daty, albo tydzien pozniej, albo w ogole go nie ma. Ginekolog probowal mi unormowac to tabletkami anty, wtedy mialam regularny okres. Postanowilam jednak, ze wole nie pakowac w siebie hormonow cale zycie i je odstawilam. Problem powrocil. Nie mowiac juz o tym, ze moje cialo dochodzilo do siebie przez rok po odstawieniu tabletek. Jak myslicie, moze wybrac sie do jakiegos dobrego endokrynologa, moze to jest spowodowane zawirowaniami w hormonach. Jestem sklonna brac hormony, aby wyregulowac ich poziom, ale tak, zeby problem juz nie powrocil po ich odstawieniu.
meredith85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 00:47   #3036
zaraza3
Rozeznanie

Oczywiście, że możesz odwiedzić innego ginekolog, giniekologa chociaż by po to by poznać jej/jego zdanie. Pisałaś też o wahaniach jeżeli chodzi o wagę a to wszystko ma wpływ na opóźnienie okresu. Chciałam tylko napisać, jak jest u mnie. Nieregularnie do przesady, czasem trochę regularniej. Mniej więcej wiem co mi dolega (wahania wagi i prolaktyna), ale jak jest u Ciebie..?
Stary 2009-03-18, 09:08   #3037
madzya
Rozeznanie

Domyślam się,że genetycznie jestem nastawiona na tycie .( gruba babcia,tata,ciocia itd.), co jest moją zmorą i przede wszystkim dlatego odstawiłam tabletki anty ( 15 kg w 1,5 roku ) , no i przy okazji chciałam się dowiedzieć, czy zacznę ponownie miesiączkować. Mamy marzec,ja 4 miesiąc bez okresu.
Stary 2009-03-18, 12:10   #3038
ika128
Raczkowanie

GG do ika128
brak miesiaczki

witam. Od poad roku czasu nie mam miesiączki;/ (przerwana przez chorobe-ane;/) teraz jestem juz zupelnie zdrowa waga jedzenie itp wszytsko jest jak przed choroba tylko okres mi nie wrócił. Czy jest prawdopodobne abym byla bezpłodna? czy jezeli przez tyle czasu nie mialam okresu to mozliwe jest abym podczas stosunku bez zabezpieczenia zaszla w ciaze? Pomocy
ika128 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 12:13   #3039
paula78
Zakorzenienie

Dot.: brak miesiaczki

Cytat:
Napisane przez ika128 Pokaż wiadomość
witam. Od poad roku czasu nie mam miesiączki;/ (przerwana przez chorobe-ane;/) teraz jestem juz zupelnie zdrowa waga jedzenie itp wszytsko jest jak przed choroba tylko okres mi nie wrócił. Czy jest prawdopodobne abym byla bezpłodna? czy jezeli przez tyle czasu nie mialam okresu to mozliwe jest abym podczas stosunku bez zabezpieczenia zaszla w ciaze? Pomocy
najwazniejsze to isc do ginekologa i powinno sie to odbyc juz znacznie wczesniej .

osobiscie nie ryzykowalabym seksu bez zabezpieczenia.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 12:17   #3040
MissMiss
Rozeznanie

Chyba tylko lekarz odpowie Ci na to pytanie zgodnie z prawdą i Twoim stanem zdrowia. Prędzej czy później będziesz musiała się wybrać do niego.
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 14:50   #3041
koxaine
Raczkowanie

o masz od roku??? ja rozumiem, że choroba, ale skoro tak, to kurde nie rozumiem czemu pytasz na forum nikt nie zna przebiegu twojej choroby, a jeśli chodzi o sam brak okresu to tematów takich jest wiele, obawiam się jednak, że tutaj to mało kto aż tak poważny problem ma.

do lekarza leć i do szybko!

Cytat:
Stary 2009-03-18, 16:54   #3042
campari
Raczkowanie

od roku? Już dawno powinnaś się wybrać do ginekologa, bo nikt inny tlyko on zdiagnozuje co Ci dolega. Radzę czym prędzej udać się na wizytę

good girls are made of sugar & spice, as for me,
I'm made of vodka & ice.

eat me.
drę koszule, łamię serca.
campari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 16:54   #3043
ika128
Raczkowanie

GG do ika128
Dot.: brak okresu

Cytat:
Napisane przez dr W.Kazimierak Pokaż wiadomość
Problem braku okresu powiązany często z odchudzaniem - jest dość częsty.Na szczęście, jeżeli u podłoża tego nie leżą jescze dodatkowo jakieś inne poważne zaburzenia, to daje się ten problem po jakimś czasie rozwiązać,
aczkolwiek konieczność późniejszego stymulowania owulacji w przypadku chęci zjścia w ciążę, bywa konieczna.
Oczywiście potwierdzam, że gwałtowne spadki masy ciała, wpływją wybitnie destabilizująco na oś podwzgórze-przysadka-jajnik i stąd występujące zabuzenia cyklu.

Oczywiście leczenie jest w każdym przypadku indywidualne.

W. Kazimierak
DO PANA DOKTORA
ika128 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 17:51   #3044
magratka
Rozeznanie

Dot.: brak okresu

Cytat:
Napisane przez rybka95 Pokaż wiadomość
Mam 14 lat. 7 lipca 2008r. (czyli jak miałam lat 13) dostałam pierwszy okres. Drugi trochę się spóźniła, ale przyszedł 22 sierpnia 2008r. Od tamtego czasy okresu ani śladu. Dlaczego tak?
Widac Twoj orgaznizm tak to sobie wymyslil. Jezeli okres się nadal nie pojawil to powinnas porozmawiac z mama i udac się do ginekolog, ktory rozwieje wszystkie Twoje watpliwosci.

Cytat:
Napisane przez Ewelina9033 Pokaż wiadomość
witam iel maksymalnie moze sie spoznic okres??
Pytanie bez odpowiedzi. Okres może zaniknąć zupelnie. Jezeli nie pojawia się ponad 3-4 miesiace ( wczesniej byl regularny) to idz do lekarza.

Cytat:
DO PANA DOKTORA
Jezeli miesiaczka nie wrocila to nalezy si udac do lekarza, byc moze przepisze leki, ktore ja wywolaja. Nie wiem, jakie jest prawdopodobienstwo zajscia w ciaze.
A Pana Doktora na forum nie ma już dlugo, więc nie ma co liczyc na odpowiedz
magratka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 18:14   #3045
martynka89
Zakorzenienie

Moze organizm jeszcze sie nie zregenerowal i dlatego nie masz okresu, tak czy inaczej jak mozna nie miec okresu tyle czasu i nie isc do ginekologa?
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 14:45   #3046
nifa
Przyczajenie

A mnie dziś mija 81 dzień od ostatniego okresu i już sama nie wiem co o tym myśleć. Robiłam test 2tygodnie po spodziewanym terminie, wyszedł negatywny. A owulacja raczej była prawidłowo (a przynajmniej były jej oznaki). 2 tyg później byłam u pani G. Zrobiła mi badanie przezpochwowo i stwierdziła że "maciczka mała więc jest ok". Zrobiła cytologie (poprawna) i przepisała mi Luteine50 2x2 pod język przez 5 dni i kazała czekać kolejne 10. Ale ponieważ dalej głucho to zadzwoniłam i zapytałam, a ona na to żeby poczekać jeszcze tydzień. Tydzień minął, dalej nic... I co teraz? Wizyta najwcześniej we wtorek a mnie już to irytuje. Nie wiem co robić. Objawów ciąży nie mam, choćby najmniejszych (apetyt miałam większy ale tylko przy Luteinie). Najdłuższy poślizg do tej pory to 14dni. Wprawdzie na początku roku było dużo stresów i podróży, zaczełam intensywnie ćwiczyć i trochę zrzuciłam wagi (2kg) no ale bez przesady!!! Nie wiem co o tym myśleć... Miała już któraś coś takiego? Zaczynam od zmysłów odchodzić... Nie wiem co się dzieje... Jak myślicie, czy to może być jednak ciąża (którą już dawno temu odrzuciłam jako przyczyne)??? Pomóżcie troszke
nifa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 15:02   #3047
Słodkaaa
Zakorzenienie

Kurde a ja nie mam okresu...

odstawilam tabsy 26 stycznia, dostalam kraweienia z odstawienia, nastepny 19 lutego, teraz powinnam dostac trzy dni temu.... i eeeecho....

jak myslicie, po jakim czasie "czekania na" powinnam sie udac do lekarz po cos na wywolanie okresu?/

co prawda wspolzyje, uzywamy prezerwatywy, nigdy nie peknela, nie mialam kontaktu z jego wydzilina "przed"...

takze ciaze wykluczam
Słodkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 15:36   #3048
doloresd
Wtajemniczenie

3 dni to jeszcze nie powód do zaniepokojenia. Zresztą to typowe po odstawieniu tabletek. Ja poszłam do ginekologa, bo okres mi się spóźniał 3 tygodnie (też odstawiłam tabsy) i dostałam luteinę i okres przyszedł- bardzo skąpy. Ja bym jeszcze poczekała na twoim miejscu.
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 15:43   #3049
Słodkaaa
Zakorzenienie

tak poczekam, ale wkurza mnie to... :/ wiesz jak dostalam drugi okres po odstawieniu w prawidlowym terminie to myslalam, ze nie bedzie problemow...

bede czekac tylko moj facet na zawal chyba zjedzie, choc nie ma powodow :d
Stary 2009-03-20, 15:49   #3050
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Słodkaaa Pokaż wiadomość
tak poczekam, ale wkurza mnie to... :/ wiesz jak dostalam drugi okres po odstawieniu w prawidlowym terminie to myslalam, ze nie bedzie problemow...
No właśnie ja miałam podobnie - tuż po odstwieniu okres w terminie, a im dalej tym coraz bardziej okres pojawiał się kiedy chciał. Dlatego znów wróciłam do tabletek - zbyt stresujące dla mnie ta ciągła myśl, że może ciąża
Tylko, że ja nigdy nie miałam przed braniem regularnych okresów (miałam robione badania hormonalne : wszystko w porządku) dlatego po odstawieniu ta nieregularność powróciła.
Chłopakowi współczuję stresu
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-20, 15:57   #3051
Słodkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doloresd Pokaż wiadomość
No właśnie ja miałam podobnie - tuż po odstwieniu okres w terminie, a im dalej tym coraz bardziej okres pojawiał się kiedy chciał. Dlatego znów wróciłam do tabletek - zbyt stresujące dla mnie ta ciągła myśl, że może ciąża
Tylko, że ja nigdy nie miałam przed braniem regularnych okresów (miałam robione badania hormonalne : wszystko w porządku) dlatego po odstawieniu ta nieregularność powróciła.
Chłopakowi współczuję stresu
wiesz ja bralam dwa lata tabsy, wczesniej mialam okresy jak w zegarku co 28 dni...

odstawilam tabletki bo rozstalam sie z partnerem, ale mam nowego i prezerwatywy mnie wkurzaja poza tym nie ufam im do konca... chce wrocic do tabsow, ale najpier musze dostac okres...

biedny ten moj TZet
Stary 2009-03-21, 12:17   #3052
pajka26
Raczkowanie

madzya - mgłowa do góry tutaj nie chodzi o płodność. U mnie tabletki bardzo rozregulowały mi cykle. Nie wiem w jakim jestes wieku , ale ja brałam hormony od 16 roku życia bo miałab miesiączki co drugi miesiąc. Zamiast dociec z jakiego to powodu przepisali mi anty a ja głupia i młoda brałam. Potem tak się do nich przyzwyczaiłam, ze jak odstawiłam bo chcę mieć dziecko, zaczęły się problemy. Jeden lekarz chciał mi usunąć jajniki ( debil - sorki), poszłam na konsultacje do kolejnego lekarza, który stwierdził, że jedynym wyjsciem są tabletki anty - wyśmiałam go i poszłam do następnego. Lekarka przepisała mi :na zajście w ciążę" duphaston, który ak się okazało prawdpopodobnie brałam w złym czasie(przy cyklach 49 dniowych pani doktor stwierdziła, że mam owulację w 14 dniu cyklu) więc lek ten poblokował mi wszystko i doczekałam się 5 cm torbieli. Poszłam do kolejnego lekarza, który nie zauważył torbieli a po drugie stwierdził poprzez USG , że mam PCO, tlko nie zwrócił uwagi na dzień cyklu, bo na początku wszystkie pęcherzyki mają taką samą wielkość bez dominującego. I wreszcie trafiłam na mojego lekarza Najpierw stwierdził torbiel przenoszoną przez miesiąc i zalecił tabletki anty. Załamałam się ,ale rzeczowo mi wytłumaczył, że albo laparoskopia albo jeden miesiąc blokujemy pracę jajników, żeby on się wchłonęła. Po 3 tygodniach brania tabletek torbieli nie było. Zlcił mi szereg badań hormonalnych i kazał wziąć luteine na razie na skrócenie dlugości cyklu i kazał przyjsc na monitoring napierw w 6 dc, potem w 13 dc. I się okazało, że wszystko się uregulowało. Głowa do góry nie wszystko jest łatwe

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

madzya - a o dobrego lekarza poszuka popytaj na forach internetowych ja swojego znalazłam całkiem przypadkiem Nie wiem z jakiego jestes miasta, ale jezeli okolice Katowice, Bytom Jaworzno służę poradą
Stary 2009-03-21, 13:01   #3053
madzya
Rozeznanie

dzięki śliczne,jednak nie pocieszającym jest fakt,że tak skakać po lekarzach trzeba, bo drugi mądrzejszyod pierwszego ....

Stary 2009-03-21, 13:39   #3054
pajka26
Raczkowanie

Wiesz ja nie miałam zaufania do żadnego z tych lekarzy oprócz obecnego Niestety czasami trzeba dobrze poszukać, aby mieć dobrego lekarza, który Cie nie oleje, ale będzie starał pomóc Trzymam za Ciebie kciuki
Stary 2009-03-22, 14:33   #3055
Bronkar
Raczkowanie

GG do Bronkar
Brak miesiączki

Mam poważny problem, kiedyś brak miesiączki minęło około 34 dni! Co mam zrobić żeby mieć okres? Żeby szybciej powrócić.

Pozdrawiam.
Bronkar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-22, 14:35   #3056
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Brak miesiączki

Cytat:
Napisane przez Bronkar Pokaż wiadomość
Mam poważny problem, kiedyś brak miesiączki minęło około 34 dni! Co mam zrobić żeby mieć okres? Żeby szybciej powrócić.

Pozdrawiam.
idź do ginekologa.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-22, 14:52   #3057
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
idź do ginekologa.
jedyne wyjście
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-22, 14:56   #3058
Bronkar
Raczkowanie

GG do Bronkar

Ja właśnie nie miesiączkuję, bo od niedawna odchudzam. Nie wiem, jak mam powiedzieć mojej mamie? Że muszę iść do ginekologia! Naprawdę jestem załamana.
Bronkar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-22, 15:04   #3059
magratka
Rozeznanie

A co w tym strasznego? Jestes kobieta i Twoja mama wie, ze predzej czy pozniej bedziesz musiala isc do ginekologa. Bez paniki prosze.
magratka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-22, 15:10   #3060
anka83krk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bronkar Pokaż wiadomość
Ja właśnie nie miesiączkuję, bo od niedawna odchudzam. Nie wiem, jak mam powiedzieć mojej mamie? Że muszę iść do ginekologia! Naprawdę jestem załamana.

Zachowujesz się jak małe dziecko...
Przez rozpoczęciem odchudzania powinnaś się skonsultować z lekarzem, sądząc po tym że zanikła miesiączka jest to drastyczny sposób odchudzania... Przy odpowiednio dobranej metodzie okres nie zanika...
Idź do lekarza i powiedz w czym problem, a skoro się boi to nie musisz mówić mamie o wizycie u ginekologa, poproś koleżankę, siostrę, kuzynkę albo kogo chcesz żeby z tobą poszedł jeśli sama sie wstydzisz/boisz.
Możesz iśc też do ogólnego i zapytać o radę, a do ginekologa w ostateczności.
anka83krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości