|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Miesiączka
chyba koniecznie cytologie musisz zrobić, ja miałam problem z opóźniającymi się miesiączki, poszłam do doktora i przepisał mi Luteine na wywołanie jej (w pierwszym miesiącu pomogło), później i tak mi przepisał bardziej hormonalne leki. W każdym razie też się 'wstydziłam' iść do lekarza a mama moja uważała że nie potrzeba iść że wszystko się w końcu unormuje, ale żałuje że nie poszłam wczęśniej, bo moje wyniki jak na tak młody wiek nie były rewelacyjne.
Więc im wcześniej pójdziesz do doktora tym lepiej!
|
|
|
|
#3032 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nie miesiączkuję,bo zawinił ginekolog?
Ja miałam bardzo podobnie jak Ty. Miałam nieregularne miesiączki więc najprościej przepisali mi anty. Brałam je dość długo i teraz stwierdziła, ze więcej narobiły szkody. Po odstawieniu nie miałam miesiączki przez 60 dni. Na wywołanie dostałam duphaston. Zaczełam robić różne badania bo staram sie o dziecko i niestety pojawił się problem, że moje długie cykle były spowodowane brakiem owulacji mimo, ze hormony mam w normie to moje pęcherzyki nie pękają
![]() Teraz jestem pod okiem świetnego lekarza, który najpierw poobserwował cykl przepisał właśnie luteine 2x dziennie i cykle mi się skróciły do 24 dni ( wczesniej jak brałam duphaston a to podobno to samo co luteina miałam cykle powyżej 33 dni) no i mam owulacje Mam nadzieje, ze Ty jez trafisz na dobrego lekarza, który Cie odpowiednio pokieruje
|
|
|
|
#3033 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Brałam luteinę ,zanim zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne. Po Twoim poście zaczęłam obawiać się o swoją płodność. Co do lekarza, to nie wiem gdzie takiego szukać. |
|
|
|
|
#3034 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Brak okresu - wątek zbiorczy
j
http://barwne-stylizacje.blogspot.com/ Zapraszam 16.11.2008 Razem 13.06.2015 Żona Tp 26.09.2015 Szymuś Edytowane przez Ewelina9033 Czas edycji: 2009-03-30 o 16:46 |
|
|
|
#3035 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nieregularne miesiączki - wątek zbiorczy!
Ja mam 23 lata i dalej nieregularne okresy. Denerwuje mnie to, ze nigdy, ale to nigdy nie wiem, kiedy bede miala okres. Albo jest pare dni wczesniej od poprzedniej daty, albo tydzien pozniej, albo w ogole go nie ma. Ginekolog probowal mi unormowac to tabletkami anty, wtedy mialam regularny okres. Postanowilam jednak, ze wole nie pakowac w siebie hormonow cale zycie i je odstawilam. Problem powrocil. Nie mowiac juz o tym, ze moje cialo dochodzilo do siebie przez rok po odstawieniu tabletek. Jak myslicie, moze wybrac sie do jakiegos dobrego endokrynologa, moze to jest spowodowane zawirowaniami w hormonach. Jestem sklonna brac hormony, aby wyregulowac ich poziom, ale tak, zeby problem juz nie powrocil po ich odstawieniu.
|
|
|
|
#3036 |
|
Rozeznanie
|
Oczywiście, że możesz odwiedzić innego ginekolog, giniekologa chociaż by po to by poznać jej/jego zdanie. Pisałaś też o wahaniach jeżeli chodzi o wagę a to wszystko ma wpływ na opóźnienie okresu. Chciałam tylko napisać, jak jest u mnie. Nieregularnie do przesady, czasem trochę regularniej. Mniej więcej wiem co mi dolega (wahania wagi i prolaktyna), ale jak jest u Ciebie..?
|
#3037 |
|
Rozeznanie
|
Domyślam się,że genetycznie jestem nastawiona na tycie .( gruba babcia,tata,ciocia itd.), co jest moją zmorą i przede wszystkim dlatego odstawiłam tabletki anty ( 15 kg w 1,5 roku ) , no i przy okazji chciałam się dowiedzieć, czy zacznę ponownie miesiączkować. Mamy marzec,ja 4 miesiąc bez okresu.
|
|
|
|
#3038 |
|
Raczkowanie
|
brak miesiaczki
witam. Od poad roku czasu nie mam miesiączki;/ (przerwana przez chorobe-ane;/) teraz jestem juz zupelnie zdrowa waga jedzenie itp wszytsko jest jak przed choroba tylko okres mi nie wrócił. Czy jest prawdopodobne abym byla bezpłodna? czy jezeli przez tyle czasu nie mialam okresu to mozliwe jest abym podczas stosunku bez zabezpieczenia zaszla w ciaze? Pomocy
|
|
|
|
#3039 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: brak miesiaczki
Cytat:
osobiscie nie ryzykowalabym seksu bez zabezpieczenia. |
|
|
|
|
#3040 |
|
Rozeznanie
|
Chyba tylko lekarz odpowie Ci na to pytanie zgodnie z prawdą i Twoim stanem zdrowia. Prędzej czy później będziesz musiała się wybrać do niego.
|
|
|
|
#3041 | |
|
Raczkowanie
|
o masz
od roku??? ja rozumiem, że choroba, ale skoro tak, to kurde nie rozumiem czemu pytasz na forumdo lekarza leć i do szybko! Cytat:
|
|
#3042 |
|
Raczkowanie
|
od roku? Już dawno powinnaś się wybrać do ginekologa, bo nikt inny tlyko on zdiagnozuje co Ci dolega. Radzę czym prędzej udać się na wizytę
|
#3043 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: brak okresu
Cytat:
witam. Od poad roku czasu nie mam miesiączki;/ (przerwana przez chorobe-ane;/) teraz jestem juz zupelnie zdrowa waga jedzenie itp wszytsko jest jak przed choroba tylko okres mi nie wrócił. Czy jest prawdopodobne abym byla bezpłodna? czy jezeli przez tyle czasu nie mialam okresu to mozliwe jest abym podczas stosunku bez zabezpieczenia zaszla w ciaze? Pomocy
|
|
|
|
|
#3044 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: brak okresu
Cytat:
Pytanie bez odpowiedzi. Okres może zaniknąć zupelnie. Jezeli nie pojawia się ponad 3-4 miesiace ( wczesniej byl regularny) to idz do lekarza. Cytat:
A Pana Doktora na forum nie ma już dlugo, więc nie ma co liczyc na odpowiedz
|
||
|
|
|
#3045 |
|
Zakorzenienie
|
Moze organizm jeszcze sie nie zregenerowal i dlatego nie masz okresu, tak czy inaczej jak mozna nie miec okresu tyle czasu i nie isc do ginekologa?
|
|
|
|
#3046 |
|
Przyczajenie
|
A mnie dziś mija 81 dzień od ostatniego okresu i już sama nie wiem co o tym myśleć. Robiłam test 2tygodnie po spodziewanym terminie, wyszedł negatywny. A owulacja raczej była prawidłowo (a przynajmniej były jej oznaki). 2 tyg później byłam u pani G. Zrobiła mi badanie przezpochwowo i stwierdziła że "maciczka mała więc jest ok". Zrobiła cytologie (poprawna) i przepisała mi Luteine50 2x2 pod język przez 5 dni i kazała czekać kolejne 10. Ale ponieważ dalej głucho to zadzwoniłam i zapytałam, a ona na to żeby poczekać jeszcze tydzień. Tydzień minął, dalej nic... I co teraz? Wizyta najwcześniej we wtorek a mnie już to irytuje. Nie wiem co robić. Objawów ciąży nie mam, choćby najmniejszych (apetyt miałam większy ale tylko przy Luteinie). Najdłuższy poślizg do tej pory to 14dni. Wprawdzie na początku roku było dużo stresów i podróży, zaczełam intensywnie ćwiczyć i trochę zrzuciłam wagi (2kg) no ale bez przesady!!! Nie wiem co o tym myśleć... Miała już któraś coś takiego? Zaczynam od zmysłów odchodzić... Nie wiem co się dzieje... Jak myślicie, czy to może być jednak ciąża (którą już dawno temu odrzuciłam jako przyczyne)??? Pomóżcie troszke
|
|
|
|
#3047 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde a ja nie mam okresu...
odstawilam tabsy 26 stycznia, dostalam kraweienia z odstawienia, nastepny 19 lutego, teraz powinnam dostac trzy dni temu.... i eeeecho.... jak myslicie, po jakim czasie "czekania na" powinnam sie udac do lekarz po cos na wywolanie okresu?/ co prawda wspolzyje, uzywamy prezerwatywy, nigdy nie peknela, nie mialam kontaktu z jego wydzilina "przed"... takze ciaze wykluczam |
|
|
|
#3048 |
|
Wtajemniczenie
|
3 dni to jeszcze nie powód do zaniepokojenia. Zresztą to typowe po odstawieniu tabletek. Ja poszłam do ginekologa, bo okres mi się spóźniał 3 tygodnie (też odstawiłam tabsy) i dostałam luteinę i okres przyszedł- bardzo skąpy. Ja bym jeszcze poczekała na twoim miejscu.
|
|
|
|
#3049 |
|
Zakorzenienie
|
tak poczekam, ale wkurza mnie to... :/ wiesz jak dostalam drugi okres po odstawieniu w prawidlowym terminie to myslalam, ze nie bedzie problemow...
bede czekac tylko moj facet na zawal chyba zjedzie, choc nie ma powodow :d |
|
|
|
#3050 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ta ciągła myśl, że może ciąża ![]() Tylko, że ja nigdy nie miałam przed braniem regularnych okresów (miałam robione badania hormonalne : wszystko w porządku) dlatego po odstawieniu ta nieregularność powróciła. Chłopakowi współczuję stresu
|
|
|
|
|
#3051 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odstawilam tabletki bo rozstalam sie z partnerem, ale mam nowego i prezerwatywy mnie wkurzaja poza tym nie ufam im do konca... chce wrocic do tabsow, ale najpier musze dostac okres... biedny ten moj TZet
|
|
|
|
|
#3052 |
|
Raczkowanie
|
madzya - mgłowa do góry tutaj nie chodzi o płodność. U mnie tabletki bardzo rozregulowały mi cykle. Nie wiem w jakim jestes wieku , ale ja brałam hormony od 16 roku życia bo miałab miesiączki co drugi miesiąc. Zamiast dociec z jakiego to powodu przepisali mi anty a ja głupia i młoda brałam. Potem tak się do nich przyzwyczaiłam, ze jak odstawiłam bo chcę mieć dziecko, zaczęły się problemy. Jeden lekarz chciał mi usunąć jajniki ( debil - sorki), poszłam na konsultacje do kolejnego lekarza, który stwierdził, że jedynym wyjsciem są tabletki anty - wyśmiałam go i poszłam do następnego. Lekarka przepisała mi :na zajście w ciążę" duphaston, który ak się okazało prawdpopodobnie brałam w złym czasie(przy cyklach 49 dniowych pani doktor stwierdziła, że mam owulację w 14 dniu cyklu) więc lek ten poblokował mi wszystko i doczekałam się 5 cm torbieli. Poszłam do kolejnego lekarza, który nie zauważył torbieli a po drugie stwierdził poprzez USG , że mam PCO, tlko nie zwrócił uwagi na dzień cyklu, bo na początku wszystkie pęcherzyki mają taką samą wielkość bez dominującego. I wreszcie trafiłam na mojego lekarza
Najpierw stwierdził torbiel przenoszoną przez miesiąc i zalecił tabletki anty. Załamałam się ,ale rzeczowo mi wytłumaczył, że albo laparoskopia albo jeden miesiąc blokujemy pracę jajników, żeby on się wchłonęła. Po 3 tygodniach brania tabletek torbieli nie było. Zlcił mi szereg badań hormonalnych i kazał wziąć luteine na razie na skrócenie dlugości cyklu i kazał przyjsc na monitoring napierw w 6 dc, potem w 13 dc. I się okazało, że wszystko się uregulowało. Głowa do góry nie wszystko jest łatwe![]() ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- madzya - a o dobrego lekarza poszuka popytaj na forach internetowych ja swojego znalazłam całkiem przypadkiem Nie wiem z jakiego jestes miasta, ale jezeli okolice Katowice, Bytom Jaworzno służę poradą
|
|
|
|
#3053 |
|
Rozeznanie
|
dzięki śliczne,jednak nie pocieszającym jest fakt,że tak skakać po lekarzach trzeba, bo drugi mądrzejszyod pierwszego ....
|
|
|
|
#3054 |
|
Raczkowanie
|
Wiesz ja nie miałam zaufania do żadnego z tych lekarzy oprócz obecnego
Niestety czasami trzeba dobrze poszukać, aby mieć dobrego lekarza, który Cie nie oleje, ale będzie starał pomóc Trzymam za Ciebie kciuki
|
|
|
|
#3055 |
|
Raczkowanie
|
Brak miesiączki
Mam poważny problem, kiedyś brak miesiączki minęło około 34 dni! Co mam zrobić żeby mieć okres? Żeby szybciej powrócić.
Pozdrawiam. |
|
|
|
#3056 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Brak miesiączki
idź do ginekologa.
|
#3057 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3058 |
|
Raczkowanie
|
Ja właśnie nie miesiączkuję, bo od niedawna odchudzam.
Nie wiem, jak mam powiedzieć mojej mamie? Że muszę iść do ginekologia! Naprawdę jestem załamana.
|
|
|
|
#3059 |
|
Rozeznanie
|
A co w tym strasznego? Jestes kobieta i Twoja mama wie, ze predzej czy pozniej bedziesz musiala isc do ginekologa. Bez paniki prosze.
|
|
|
|
#3060 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zachowujesz się jak małe dziecko... Przez rozpoczęciem odchudzania powinnaś się skonsultować z lekarzem, sądząc po tym że zanikła miesiączka jest to drastyczny sposób odchudzania... Przy odpowiednio dobranej metodzie okres nie zanika... Idź do lekarza i powiedz w czym problem, a skoro się boi to nie musisz mówić mamie o wizycie u ginekologa, poproś koleżankę, siostrę, kuzynkę albo kogo chcesz żeby z tobą poszedł jeśli sama sie wstydzisz/boisz. Możesz iśc też do ogólnego i zapytać o radę, a do ginekologa w ostateczności. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:12.

Mam nadzieje, ze Ty jez trafisz na dobrego lekarza, który Cie odpowiednio pokieruje

od roku??? ja rozumiem, że choroba, ale skoro tak, to kurde nie rozumiem czemu pytasz na forum

tylko moj facet na zawal chyba zjedzie, choc nie ma powodow :d