|
|
#1741 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Lumpeksy, ciuchlandy- nasze łowy i zdobycze cz. VII
1. Koronkowa bluzeczka aewoman
2. Sukienka w grochy Oasis 3. Atmosphere 4.Sukienka River Island 5. Sukienka Dunnes Stores 6. Spódnica MK 7. Nietoperz czy coś w podobie Kookai 8. Sukieneczka Therapy łoooo ile załączników
|
|
|
|
#1742 |
|
Rozeznanie
|
Ryfka- super zakupy absolutnie wszystko mi sie podoba
|
|
|
|
#1743 |
|
Rozeznanie
|
Podobnie jak Qberka - absolutnie wszystko super!
|
|
#1744 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1745 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1746 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję
|
|
|
|
#1747 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nr 37,5 przy czym ja mam 37 i musze troszke wpychać do bucika, żeby mi nie latał a kupiłam za 27zł, powiedzmy że w droższym lumpeksie, który bardziej ceni swoje ciuchy a co do biodrówek to mam wyjątkowe szczęscie. nie jedne kupiłam w lumpiku. zawsze jak podchodzę do wieszaka ze spodniami z samego kraju wiszą te najlepsze- czyli biodrowki i rurki.. wiec nie trzeba nawet szukac ;] |
|
|
|
|
#1748 |
|
BAN stały
|
dziewczyny może to i głupie pytanie ale skąd się lumpkowe ubrania biorą? (pomijając to. że od ludzi)
|
|
|
|
#1749 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
1 i 7 superrrr! ---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- Cytat:
wlasnie dobre pytanie,hmm.... |
||
|
|
|
#1750 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1751 |
|
Zakorzenienie
|
Przypuszczam ze to cos typu u nas kosze PCK
no bo w sumie dobre pytanie...
|
|
|
|
#1752 |
|
Raczkowanie
|
Teraz jestem w Anglii i tutaj każdy lumpex ma jakiś cel charytatywny, pieniądze przeznaczają na walkę z rakiem,choroby serca,hospicja itd. a skąd się biorą?zauważyłam, że ludzie zabierają takie specjalne torby i potem w nich przynoszą swoje niepotrzebne rzeczy (ubrania,płyty,książki,it p.itd.) i zostawiają,a co dalej? pewnie jakaś segregacja,pralnia,wycena itp.
|
|
|
|
#1753 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chociaż u mnie jest sporo ubrań z metkami i po kilka takich samych w różnych rozmiarach, więc wygląda mi to na jakieś końcówki kolekcji. Oczywiście krążą też opowieści, że to ciuchy wyciągane ze śmieci albo po zmarłych osobach... Ciekawe, co jest prawdą .
|
|
|
|
|
#1754 |
|
Raczkowanie
|
Odnośnie koszów PCK to właśnie mi się przypomniało, że kiedyś u mnie w mieście była afera odnośnie tego.Całkiem możliwe,że m.in stąd się biorą te ubrania w naszych polskich lumpach.
|
|
|
|
#1755 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie uwierzylabym ze w Polsce pieniadze z ciucholandow przeznaczane sa na cele chartytatywne, ale to bylby dobry pomysl ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ---------- Cytat:
u mnie tez byla afera, duzo sie o tym mowilo, niektorzy nawet stwierdzili ze nie beda dorabiac ciucholandow i nie beda wrzucac ciuchow do koszow PCK. ze te cale PCK to taka przykrywka czy cos takiego :/ |
||
|
|
|
#1756 |
|
Rozeznanie
|
Kolega mi kiedyś mówił, oczywiście nie pamiętam o co dokładnie chodziło;] Podobno ludzie za granicą wystawiają nie potrzebne im ciuchy w worach przed dom, albo zanoszą w specjalnie przeznaczone do tego miejsce... A co dalej z tym się dzieje przed znalezieniem się ciuchów w lumpeksie to nie mam pojęcia;p
Heh w ogóle tak sobie ostatnio myślałam, że ceny w niektórych lumpeksach zakrawają o ceny w normalnych sklepach:/ Rozmawiałam z taką kobietą która ma lumpeks i mówiła ile płaci za dostawę itp. i jak sobie przeliczyłam, to za kg ciuchów płaci między 2-3 zł. Gdzie w lumpeksie, w którym sie cenią aż nadto zwykła bluzeczka ważąca ok 1/5 kg potrafi kosztować 30 zl:| W moim mieście jest lumpeks, który uwielbiam, dzień dostawy 35 zł za kg, a 3 dzień po dostawie 10 zł. Czyli taniutko. Ciuchów jest mnóstwo i można niesamowite kąski znaleźć ![]() A tak na marginesie to jestem uzależniona od lumpeksów, wydaje na to pieniądze które mam, ale nie są moje
|
#1757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A to dziś moje skromne ![]() Obleciałam wszytskie 4 lumpy w miescie do studiuję iz anlazłam dwie koszule Jedna rózowa-pudrowa Vero moda 8 plnów Druga w paseczki GEORGE 2 plny - wysprzedaż w polo Jak ktos by miał na zbyciu koszule rozmiar 38 - proszę mi dac nząć- bo ja kocham koszule
|
|
#1758 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
właśnie najprawdopodobniejsza teoria to taka, że to ubrania na PKC.. hm.. ale jeśli w samym moim mieście jest może z 20 lumpków a w każdym z nich ogrom ubrań to ciekawe skąd aż tyle ich biorą, poza tym jak see napisała są to przecież ubrania czasami z metkami, firmówki itd.. ja jak oddaję ciuchy na PCK to szczerze mówiąc są one na pewno nie aż takie "dobre" jak w lumpkach, bo daję najczęściej stare i znoszone bo inne daje kuzynkom, poza tym u mnie akcja na PCK w mieście nie wiem kiedy ostatnio była, co prawda są po mieście takie "kontynery" co się wrzuca ubrania dla biednych, ale w porównaniu do tych z lumpków są naprawdę kiepskie.. chyba, że to ubrania z zagranicy.. z zachodu od tych bogatych sama nie wiem ![]() ktoś tu napisał, że może od zmarłych przecież jako nieboszczyk w nich nie chodził, tylko jak żywy jeszcze był ![]() |
|
|
|
|
#1759 |
|
Raczkowanie
|
to wszystko to tylko nasze domysly, prawdy sie nie dowiemy
|
|
|
|
#1760 |
|
BAN stały
|
wklejam fragment dotyczący naszych rozmyślań - poszperałam w necie
![]() link do całości: http://archiwum.naszdziennik.int.pl/...orum=13&id=568 "Skąd się bierze tanie ubranie? "Odzież zachodnia", "Tania odzież zachodnia", "Odzież używana" - głoszą szyldy sklepów. Skąd się bierze odzież, która się w nich znajduje? Głównym źródłem jej pozyskiwania (oprócz towarów wycofywanych ze sklepów, o czym już była mowa) są kontenerowe zbiórki odbywające się pod szyldem organizacji charytatywnych. Część tak pozyskanej odzieży jest przekazywana bezpośrednio potrzebującym, resztą zajmują się wyspecjalizowane firmy, które odprowadzają część zysków do współpracujących z nimi organizacji charytatywnych. Firmy te zajmują się sortowaniem, dezynfekcją i dezynsekcją odzieży albo ją jedynie pakują w worki lub belki, jako tzw. niesort, a następnie sprzedają hurtowo w paczkach 10-20-kilogramowych. Cena odzieży sortowanej w hurtowni, która bezpośrednio nadaje się do sprzedaży, waha się w przeliczeniu od 1 do 3 euro, a więc ok. 4-12 zł za kilogram. "Niesort" jest tańszy i płaci się za niego połowę tej sumy - od ok. 2 do 6 zł za kilogram. Po naszym wejściu do UE przewóz odzieży czystej i zdezynfekowanej nie podlega żadnej kontroli granicznej. Firmy prowadzące hurtownie odzieży używanej i sprowadzające odzież z zagranicy nie muszą posiadać żadnych zezwoleń i koncesji. W przypadku hurtowników sprowadzających odzież niesortowaną, która jest traktowana jako odpad, a nie jako towar, sytuacja wygląda inaczej: na przywóz takiej odzieży wymagane jest zezwolenie Głównego Inspektora Ochrony Środowiska, ponadto taki odpad trzeba zagospodarować: hurtownik sam może sortować towar na nadającą się do sprzedaży odzież oraz na odpady używane jako tzw. czyściwo." |
|
|
|
#1761 |
|
Zadomowienie
|
u mnie w Norwegii, sa odpowiednie pojemniki,do ktorych ludzie wrzucaja torby z ciuchami. chyba kilka razy w tygodniu jezdza samochody ktore to wszystko zbieraja.
w glownym lumpku, takim wielgasnym,jest wszystko meble,lampy, garnki, ksiazki, talerze,szklo, ciuszki oraz nowe meble itp Kolezanka ktora ma swoj lumpek w Poznaniu kupowala towar z zagranicy
|
#1762 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czyli cos w tym jest, wkladamy ciuchy do koszow pck myslac ze pomagamy innym, a nastepnie kupujemy je w sklepach z uzywana i odzieza... i tak w kolko
|
|
|
|
|
#1763 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam pytanko: jak wy znajdujecie takie piękne kąski? Parę razy byłam w takich sklepach lecz wyszłam z niczym dla siebie
Ostatnio kupiłam chłopakowi kilka krawatów Wszystkie śliczne No i oczywiście za nienormalnie niską cenę
|
|
|
|
#1764 |
|
Rozeznanie
|
Ciężko dojść do tego, skąd na prawde są te ubrania. Pójdę do "zaprzyjaźnionego" lumpeksu tuż obok mojego domu i może czegoś się dowiem od właścicielki. Zwierza mi się jak przyjaciółce
![]() A pamiętacie ten artykuł, bodajże jakaś kobieta która pracowała w lumpeksie wypowiadała się na temat towaru który dostają a potem sortują w lumpeksie. Zdarzały się zużyte pampersy, a ewenementem była bodajże kurtka z dziurą postrzałową:| I to najbardziej jest zastanawiające, skąd te ciuchy są tak na prawde ![]() Chociaż tak na prawdę mi to jest obojętne, bo w większości lumpeksów ubrania są doprowadzane do stanu czystości, wyprasowane itp (wycena, wieszaki). Najważniejsze jest to, że lumpeksy to coś pięknego
|
#1765 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
niektóre idą faktycznie na pomoc dla biednych inne do sprzedaży Cytat:
i duży.. wtedy większe prawdopodobieństwo że znajdziesz fajny ciuch bo że ktoś go nie zauważył albo nie wykupił 2. każdy ciuch trzeba obejrzeć, a nie tak przelecieć wzrokiem wszystko 3. i trzeba mieć trochę szczęścia ![]() ja dzisiaj poszłam do lumpka kupiłam czarny żakiet, 2 letnie sukienki, podkoszulek H&M, koszulę Doroty Parkins, spódniczkę, bluzkę i biały podkoszulek i dałam uwaga --> 15 zł ![]() to mój 1-wszy taki wypad niestety nie mam aparatu żeby robić zdjęcia.. zawsze ubierałam się w normalnych sklepach, a dzisiaj poszłam oczarowana tym wątkiem satysfakcja jak kupisz coś co Ci się podoba, za grosze, coś co nikt nie ma i w dodatku z fajnej sieciówki -- BEZCENNA
Edytowane przez kolezankaa Czas edycji: 2009-03-21 o 20:35 |
||
|
|
|
#1766 |
|
Raczkowanie
|
jest ten artykuł na wizażu?
|
|
|
|
#1767 |
|
Rozeznanie
|
Ohh, chyba mój nowy ulubiony wątek
Mam pare kąsków, głównie t-shirty Wrzucę zdjęcia we wtorek, bo we wtorek jest dostawa w moim ulubionym lumpku, więc może coś nowego się trafi Po cichu marzę o Chanel 2.55
|
|
|
|
#1768 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zuzyte pampersy?!
|
|
|
|
|
#1769 |
|
BAN stały
|
dokładnie ja wypatrzyłam sobie w swoim mieście swój lumpeks i nie widzę, żeby te ubrania były brudne czy coś.. są one nawet chyba wszystkie wyprane bo pachną proszkiem a nie śmierdzą, są posegregowane, niektóre na wieszakach itd
teraz czekam na mame żeby jej pokazać dzisiejsze łowy
|
|
|
|
#1770 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(tłuste plamy)
Edytowane przez trinity343 Czas edycji: 2009-03-21 o 20:44 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:51.

Ostatnio kupiłam chłopakowi kilka krawatów