![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Duży drapieżnik grasuje na Opolszczyźnie
Kurczę no ja też pomyślałam o tym zwierzu spod Krakowa - jak widać to prawdopodobnie ten sam.
Ja nie wiem, czemu nikt nic z tym nie robi - tak się składa, że mieszkam w Krakowie, i te kilka miesięcy temu, kiedy wypłynęła ta sprawa naprawdę się bałam, choć prawdopodobieństwo że jakiś lew czy inny lampart wbiegnie sobie beztrosko na rynek było niezbyt wielkie ![]()
![]() |
#32 | |
Konto usunięte
|
Jest szansa,że MOOOŻE zacznie się wreszcie coś dziać:
Cytat:
Gdyby mi przebiegł po masce samochodu-zawał murowany.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Ja myślę, ze nie tyle przemieszcza się, co raczej ma tan swój teren łowiecki. Takie koty mają tereny po kilkanaście lub nawet kilkaset kilometrów.
Współczuję ludziom, którzy tam mieszkają, przecież oni NIC nie wiedzą! Ja usłyszałam o tym wczoraj z radia (w rmf są na ten temat niemal co godzinę informację, gdyby ktoś był zainteresowany). Od razu domysliłam się, że to ten kot spod Krakowa. Aż mi ciarki przeszły... Cywilizowany kraj, gdzie dzikie zwierzę atakuje zwierzęta gospodarskie, a może zaatakować także człowieka (skoro zbliżył się do samochodu!!!) i zupełnie NIC się z tym nie robi... Wczoraj słyszałam jeszcze, że policja nie zamierza robić obławy, bo zwierzę "nic niekomu jeszcze nie zrobilo". To jest przecież szczyt wszystkiego! Biedny kot. Coś mi mówi, ze długo nie pożyje, że skończy pewnie zastrzelony przez "odpowiedzialnych" ludzi...
![]() |
#34 |
BAN stały
|
A ja się trochę dziwię ludziom, którzy hodują tego typu zwierzęta. Nikt mnie nie przekona, że tarantule, pytony czy inne lamparty i krokodyle to są stworzenia, których miejsce jest w prywatnych domach czy mieszkaniach. Najlepsze jest, jak ci z takimi pajączkami przyjedzie koleś do akademika.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Ja bym się bała spać, wiedząc,ze takie zwierzę, nawet zabezpieczone przed ucieczką znajduje się w bliskiej odległości...
Jeszcze cos znalazłam: Cytat:
![]() |
![]() |
#36 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Też "wróżę" mu taki los niestety. Cytat:
Poza tym ile razy już słyszało się,że taki "zwierzak" zwiał.Jeden wąż pełzał gdzieś tam po bloku w Warszawie-innego łapał znajomy,który pracuje w służbach EKO.Wąż-albo raczej wężysko pełzało sobie po lasku nad Zalewem Zegrzyńśkim. Takim amatorom wydaje się,że wystarczy większe akwarium,lampka wystarczy do szczęścia i pełni zdrowia takiego gada.. Cytat:
![]() To co to kurcze jest?Godzilla? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Mamy takich specjalistów, że nikt nie wie
![]() Czy to naprawdę taki problem, zeby porównać sierść z sierścią zwierząt z zoo? Przynajmniej byłoby wiadomo CO to jest, czyli miano by jako takie pojęcie o przypuszczalnym zachowaniu, zwyczajach itp. Myślę, że pomogłoby to w poszukiwaniach- "przeciwnik" stałby się nieco bardziej przewidywalny. Wydaje mi się, ale specjalistą nie jestem, to tylko moje przypuszczenia, że jest to jeden z kotów, żyjących w naturze w gorącym klimacie (czyli np irbis odpada), gdyż nie ma podszerstka, który jest "ocieplaczem" dla zwierzaka z surowszego klimatu. Ale może się mylę? Ktoś może się zna bardziej niż ja? Jeszcze jedno mi przyszło na myśl- a może to sierść psa tego faceta? ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja właśnie słyszałam w wiadomościach jakiś, że potwierdzono - to sierść irbisa ![]() ![]() ![]() A co do podkrakowskiej bestii, pocztą pantoflową doszły do mnie słuchy podobne, że była to puma, która komuś uciekła z "hodowli" ![]()
Kiedy wymawiam słowo Przyszłość, pierwsza sylaba przechodzi juz do przeszłości. Kiedy wymawiam słowo Cisza, niszczę ją. Kiedy wymawiam słowo Nic, stwarzam coś, co nie mieści się w żadnym niebycie. Wisława Szymborska
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
o kurcze, a ja akurat mieszkam w opolskim
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
Kiedy wymawiam słowo Przyszłość, pierwsza sylaba przechodzi juz do przeszłości. Kiedy wymawiam słowo Cisza, niszczę ją. Kiedy wymawiam słowo Nic, stwarzam coś, co nie mieści się w żadnym niebycie. Wisława Szymborska
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Hmmm irbis(pantera sniezna) odpada? przeciez irbis nie zyje w goracym klimacie- wystepuje np w Himalajach , Wyzynie Tybetanskiej, Altaju.Ma grube i geste futro , wiec nadae sie to takich warunkow.Po za tym szkoda ,bo jest naprawde pieknym kotem ,jest nawet gatunkiem zagrozonym i pod ochrona, a cos czuje ,ze te zwierze i tak skonczy smiercia i to z winy czlowieka. Tuta podaje link o tym zwierzeciu: http://www.koty.pl/dzikiekoty/art2,t...czy-irbis.html dodala bym jeszcze jeden na wikipedi , ale nie wiem czemu kiedy go dodaje otwiera mi sie jakas stronka wizazu. Edytowane przez rimlora Czas edycji: 2009-03-22 o 08:31 Powód: pomylilam linki |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
Z wcześniejszych artykułów wynikało,że jest to lampart.
Ale nie wiem jak przypuszczają teraz bo niebyła to 100% pewność. Było też wyjaśnione skąd zwierz prawdopodobnie się wziął.Jest to napisane też w cytacie w pierwszym poście: Sprawdzono ZOO i cyrki i żadne z tych miejsc nie straciło żadnego kota-najprawdopodobniej więc jest to kot kogoś,kto nielegalnie sprowadził zwierzaka do Polski. Ja czekam na nowe wiadomości-Może uda się dziś schwytać kota..? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
Mnie nie dziwi, że to irbis, bo typowano pumę, lamprta lub właśnie irbisa. Jednak widzę, że NIC władze nie robią, by zwierzę złapać i uchronić potencjalne jego ofiary, jak i samo zwierzę, przed niestety nieuchronną śmiercią. Z rąk "nadgorliwych".
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Nic się nie stało, nie masz za co przepraszać
![]() Ciakawe co z naszym kociaczkiem. Najgorsze jest to, że może być wszędzie... Współczuję ludziom z opolszczyzny
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
A ja w telegazecie przeczytałam, że znaleziono kolejną "ofiarę" - sarnę - i podobno mają być podejmowane działania w celu schwytania "kociaka".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#49 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
kolejny atak przez naszego "kota"
http://wiadomosci.onet.pl/1939301,11,item.html
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Omg...teraz to zaczęłam się bać...;/ Jak tutaj wyjsc gdziekolwiek,a zaraz wybieram się na zakupy ;D
![]() |
#52 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
No, no warszawianko
![]() ![]() Jestem ciekawa jak teraz wygląda cała akcja poinformowania mieszkańców z opolszczyzny. Dalej nic nie wiedzą? Przynajmniej te nieszczęsne kary wprowadzili za wchodzenie do lasu. Wiecie co, ten wątek jest pierwszym na jaki wchodzę po właczeniu komputera ![]()
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Też jestem tego ciekawa.Sytuacja wygląda coraz gorzej-robi się coraz cieplej.No i przede wszystkim również szkoda samego zwierzęcia. Może odezwą się dziewczyny mieszkające w tych rejonach i opowiedzą jak to teraz wygląda,czy jest to bardziej nagłośnione itd. Boję się,że któregoś razu przeczytam,że zwierzak zagryzł człowieka lub że ktoś go zastrzelił ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakichś specjalnych akcji nagłaśniających i ostrzegających w mojej okolicy nie ma i jeśli w ogóle są, to sądzę, że tylko tam, gdzie spotykano drapieżnika (w okolicach Mokrej czy teraz w sąsiedztwie Głubczyc).
![]() |
![]() |
#58 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Free Tibet Co jest ważniejsze: zaspokoić tysiąc pragnień, czy oprzeć się pokusie jednego? Edytowane przez Maniwa Czas edycji: 2009-03-23 o 18:24 Powód: lit |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po czym zadzwonić na policję z informacją, że drapieznik pędzi wlasnie do najbliższego Media Marktu i tam nalezy robic obławę. Na co policja: "Ma nas Pani za idiotów?" ![]()
![]() |
![]() |
#60 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dlatego myślę ,że niedługo sprawą zajmą się obrońcy praw zwierząt. Nie jestem jeszcze pewna po której stronie staną bo-biega na wolności i jest zdecydowanie narażony na niebezpieczeństwa więc lepiej byłoby umieścić go w bezpiecznym miejscu ale czy bezpieczne miejsce oznacza ZOO?Pewnie,tam zwierzęta w jakimś sensie są bezpieczne ale jednak to jest niewola. Zastanawiam się od początku co dalej powinno sie zrobić z tym lampartem... Cytat:
![]() I jeszcze mandat dostanę za obrazę policjantów ![]() A lampart sobie spokojnie kupi łokmena i będzie mu się jeszcze fajniej latało po kraju.Bo wiadomo,że z muzyką milej ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.