Zanik okresu, brak okresu, nieregularne miesiączki- wątek zbiorczy! - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-22, 15:12   #3061
Bronkar
Raczkowanie

GG do Bronkar
Dot.: Brak miesiączki

Spróbuję kiedyś powiedzieć mamie o pójście do ginekologia.
Bronkar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-22, 16:12   #3062
gembusiaczek
Przyczajenie

jakie kiedyś dziewczyno!
to nie są żarty;/
Stary 2009-03-22, 16:27   #3063
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Bronkar Pokaż wiadomość
Spróbuję kiedyś powiedzieć mamie o pójście do ginekologia.
Nie zachowuj sie jak dziecko tylko zadbaj o swoje zdrowie!
Chcesz miec kiedys dzieci?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-22, 16:33   #3064
Bronkar
Raczkowanie

GG do Bronkar

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Nie zachowuj sie jak dziecko tylko zadbaj o swoje zdrowie!
Chcesz miec kiedys dzieci?
Nie zachowuję jak dziecko, nie żartuję i nie chcę mieć dziecka.
Niedługo pójdę do ginekologia, nie chodzi o dziecko. Chodziło o dojrzewanie. Jak to nie
rozumiecie?

Edytowane przez Bronkar
Czas edycji: 2009-03-22 o 16:34
Stary 2009-03-22, 16:44   #3065
magratka
Rozeznanie

Bronkar, czytanie ze zrozumieniem się kłania.
Pytanie: chcesz miec kiedyś dzieci? jest pytaniem retorycznym w zamierzeniu autorki i wskazuje na to, ze jezeli nie chcesz miec w przyszlosci problemow ginekologicznych to powinnas zglosic sie do lekarza, a nie zachowywac sie jak dziecko.
A tak z ciekawosci, ile masz lat?
magratka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-22, 16:49   #3066
Bronkar
Raczkowanie

GG do Bronkar

Cytat:
Napisane przez magratka Pokaż wiadomość
Bronkar, czytanie ze zrozumieniem się kłania.
Pytanie: chcesz miec kiedyś dzieci? jest pytaniem retorycznym w zamierzeniu autorki i wskazuje na to, ze jezeli nie chcesz miec w przyszlosci problemow ginekologicznych to powinnas zglosic sie do lekarza, a nie zachowywac sie jak dziecko.
A tak z ciekawosci, ile masz lat?
Mam powyżej 15 lat.
Stary 2009-03-22, 19:45   #3067
simonee
Zakorzenienie

...wiec nie dziwie Ci sie ze nie chcesz isc i szukasz innego rozwiazania... ale jak to sie mowi strach ma wielkie oczy glowa do gory i badz dzielna ginekolog to nic strasznego, jest po to by pomoc a nie szkodzic... jesli masz dobry kontakt z mama porozmawiaj z nia o tym jesli nie tez sprobuj bo twoje zdrowie jest wazniejsze niz wstyd...
ps. wyniszczylas swoj organizm i nie ma "sily" na normalne funkcjonowanie, twoj organizm dal ci powazny dzwonek ostrzegawczy, wiec zadbaj tez o zdrowe racjonalne zywienie(jesli chcesz byc szczupla jest duzo odpowiednich diet zniską zawartoscia tluszcu i bez ryzyka uszczerbku na zdrowiu...)
simonee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-23, 00:43   #3068
marta 2307
Raczkowanie

34 dni?????? nie chce cie dolowac ale mi to na ciaze wyglada.ja ludzilam sie ze nie jestem 3 miesiace a teraz mam 3 letnia corke i kochamja najbardziej na swiecie.a sorry ile masz lat?
marta 2307 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-23, 13:56   #3069
Bronkar
Raczkowanie

GG do Bronkar

Cytat:
Napisane przez marta 2307 Pokaż wiadomość
34 dni?????? nie chce cie dolowac ale mi to na ciaze wyglada.ja ludzilam sie ze nie jestem 3 miesiace a teraz mam 3 letnia corke i kochamja najbardziej na swiecie.a sorry ile masz lat?
Napisałam już 15 lat.
Stary 2009-03-23, 16:04   #3070
julitaw
Raczkowanie

GG do julitaw

Czesc dziewczyny!
Mam podobny problem z okresem, tzn. od 39 dni ani widu ani slychu. I nic nie zapowiada sie na zmiane (zadnych zazwyczaj towarzyszacych mi bolow plecow, brzucha czy glowy).
Mam 26 lat, wiec nie byloby zadnej tragedii w przypadku ciazy. Choc to tez malo prawdopodobne i juz Wam pisze dlaczego.
Po pierwsze zadnych objawow. Po drugie, pare lat temu bylam w podobnej sytuacji - po smierci bliskiej mi osoby okres zniknal na 8 miesiecy. Dopiero duzymi dawkami hormonow udalo sie lekarzom go przywrocic. Wpakowali mnie wtedy w srodki antykoncepcyjne, bo im problem z glowy, a ja mialam okres (co prawda sztucznie wywolywany, ale jednak). Tak trwalo przez jakies 4 lata. Teraz od prawie 4 lat nie biore zadnych tabletek, nie stosujemy tez zadnych zabezpieczen z moim partnerem, a ciazy tez nie ma.
Najbardziej boje sie, ze mooj poziom progesteronu znowu mogl wzrosnac niebotycznie.
Mieszkam jednak w Szkocji (a tu sa strasznie opieszali w kwestiach medycznych, co wcale nie poprawia mojego samopoczucia).
Nie chce popadac w panike, ale naprawde nie wiem, co o tym myslec.
W Polsce bede dopiero na poczatku czerwca, ale to jeszcze cale 3 miesiace.
Jesli macie jakies pomysly, to dajcie znac.
Bede wdzieczna za wszelka pomoc.
Stary 2009-03-23, 16:16   #3071
JOANNA16
Zakorzenienie

hhmmm ja nie miałam raz okresu 2 miesiące,i nie byłam w ciązy
mam nieregularne cykle byłam u ginekologa
takie opóznienie może być wywołane stresem
Stary 2009-03-23, 16:23   #3072
julitaw
Raczkowanie

GG do julitaw

Tylko ze ja nie mam zadnego stresu. Juz bardziej spokojnego zywota chyba sie nie da wiesc.
Stary 2009-03-23, 19:10   #3073
~~Cinderella~~
Raczkowanie

Dot.: Nie miesiączkuję,bo zawinił ginekolog?

Jestem w podobnej sytuacji - ostatni okres mialam w styczniu
Bylam u lekarza i tylko przepisal mi dupahostom, wybieram sie w tym tyg. do innego i tobie tez radze!
Jestem pewna, ze wszystko nam wroci do normy
Stary 2009-03-23, 22:32   #3074
moniczorek
Podróżniczka

Dot.: Brak okresu - wątek zbiorczy

Mi sie okres spoznia prawie tydzień. Jest to dość dziwne, bo zawsze mialam okresy jak w zegareczku...w srode do 28 dni...czasem jeden dzien w ta czy w ta. Niby tydzien to nie jest duzo...ale denerwuje mnie to , bo mnie wciaz boli brzuch jak na okres, mam nabrzmiale piersi i zmiany nastroju...czuje sie jak krowa cielna z zatrzymana woda w organizmie...a krwawienia jak nie było tak nie ma. Ciąze wykluczam....no chyba, że jestem wiatropylna
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-23, 23:43   #3075
marta 2307
Raczkowanie

a masz jakis objaw co by wskazywal na to ze moglabys byc w ciazy? po miesiacu mozna czuc bol w prawym jajniku i piersi sa nabrzmiale.jak sie czujesz?

---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ----------

zaraz sorry teraz dopiero odczytalam ty sie odchudzasz.looo to przez to napewno.idz do lekarza najlepiej.powodzenia
marta 2307 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-24, 10:55   #3076
julitaw
Raczkowanie

GG do julitaw

Po pierwsze,w ciazy nie jestem. Wczoraj robilam test.
Jajnik mnie owszem pobolewa,ale lewy (bardziej klucie jak kolka w boku niz oszalamiajacy bol). Piersi moze i troche pobolewaja, ale bez przesady.
Po drugie natomiast: moje odchudzanie nie polega na niejedzeniu w oglole, tylko probie zmiany nawykow zywieniowych (mniejsze porcje za to czesciej) i pohamowaniu sie od slodyczy i fast foodow. CZasem troche cwiczen. Wiec raczej nie jest to powodem.
Obawiam sie ze musze poczekac az moj poprzedni lekarz przysle mi moja historie leczenia. Wtedy bede mogla umowic sie na wizyte w miejscu, gdzie teraz mieszkam. A to niestety wszystko razem zajmie gdzies jeszcze z miesiac. Wiec troszke sie martwie.
Stary 2009-03-24, 12:27   #3077
malpeczkaka
Raczkowanie

Dot.: Brak okresu - wątek zbiorczy

Witam wszystkie wizażanki mam taki problem - nieregularny okres a właściwie jego brak. Jakieś 5 lat temu intensywnie się odchudzałam schudłam prawie 15 kg, teraz już ważę normalnie tzn 56 kg przy wzroście 170 cm. Nigdy nie miałam idealnie regularnego okresu - co jakies 40 dni, ale jak zaczełam się odchudzać to w pewnym momencie zanikł. Ginekolog przepisał mi tabletki na przywrócenie i jakoś się udało i był w miare regualrny chociaż też nie idealny. Później przez 4 lata brałam tabletki anty Logesty i wiadomo wtedy \"okres\" był a właściwie to plamienia. Jakieś Witam wszystkie forumowiczki mam taki problem - nieregularny okres a właściwie jego brak. Jakieś 5 lat temu intensywnie się odchudzałam schudłam prawie 15 kg, teraz już ważę normalnie tzn 56 kg przy wzroście 170 cm. Nigdy nie miałam idealnie regularnego okresu - co jakies 40 dni, ale jak zaczełam się odchudzać to w pewnym momencie zanikł. Ginekolog przepisał mi tabletki na przywrócenie i jakoś się udało i był w miare regualrny chociaż też nie idealny. Później przez 4 lata brałam tabletki anty Logesty i wiadomo wtedy \"okres\" był a właściwie to plamienia. Jakieś 8 miesięcy temu zrobiłam przerwę w przyjmowaniu tabletek - okres mi wrócił po kilku miesiącach i teraz albo miewam samoistny po ok. 3 miesiącach albo po wyłowaniu go jakimiś tabletkami od gina. Mam do Was pytanie: zdaje sobie sprawę że mogę mieć problemy z zajściem w ciąże, jeszcze z chłopakiem nie chcemy mieć dziecka ( mamy 25 lat) ale za jakiś czas napewno.Lekarz mówił ze jak chce to moge się polozyc do szpitala na badania ale ze tak czy siak tego typu zaburzenia leczy sie jak juz sie chce zajsc w ciąze. Co myślicie o moim przypadku - może same byłyście w podobnej sytuacji - prosze o opinie i rady. 8 miesięcy temu zrobiłam przerwę w przyjmowaniu tabletek - okres mi wrócił po kilku miesiącach i teraz albo miewam samoistny po ok. 3 miesiącach albo po wyłowaniu go jakimiś tabletkami od gina. Mam do Was pytanie: zdaje sobie sprawę że mogę mieć problemy z zajściem w ciąże, jeszcze z chłopakiem nie chcemy mieć dziecka ( mamy 25 lat) ale za jakiś czas napewno.Lekarz mówił ze jak chce to moge się polozyc do szpitala na badania ale ze tak czy siak tego typu zaburzenia leczy sie jak juz sie chce zajsc w ciąze. Co sądzicie o moim przypadku?
malpeczkaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-24, 19:35   #3078
kwiatek90
Przyczajenie

Exclamation brak okresu dlaczego ??

witam mam maly problem... po ostatnim okresie bylam chora (zapalenie zoladka) nie ruszalam sie z lozka z bolu plus tego bralam leki potem od razu zlapala mnie biegunka i tez bralam leki... teraz okres spoznia mi sie tydzien co mi sie nie zdarzyło i chcialabym wiedziec czy to moze przez te choroby!?dodam ze przez chorobe szybko schudlam troszke. jak zawsze bola mnie strasznie piersi i nieraz lekko zaboli mnie podbrzusze tez dostaje wiekszy wysyp tradziku na twarzy. wie ktos moze cos o tym ?? wspolzyje z chlopakiem ale ciaze moge wykluczyc zabezpieczamy sie zawsze prezerwatywa ktora jest sprawdzana i zawsze bylo wszystko ok z nia. ale co sie ze mna dzieje ??
kwiatek90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-24, 19:43   #3079
kermit baba
Raczkowanie

Dot.: brak okresu dlaczego ??

Myślę, ze nie masz powodu do zmartwień. Choroba, przyjmowanie leków i utrata wagi mogły spowodować opóźnienie okresu.
kermit baba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-24, 20:29   #3080
kwiatek90
Przyczajenie

Exclamation Dot.: brak okresu dlaczego ??

kurde kiedys tez przez zoladek spoznil mi sie 1,5 tygodnia... ale nie wiem co robic lekarzy sie boje....
Stary 2009-03-24, 21:33   #3081
magratka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kwiatek90 Pokaż wiadomość
kurde kiedys tez przez zoladek spoznil mi sie 1,5 tygodnia... ale nie wiem co robic lekarzy sie boje....
wyjsciem moze byc zrobienie testu ciazowego, przy negatywnym wyniku sie uspokoisz i bedziesz w spokoju czekac na okres
magratka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 13:06   #3082
julitaw
Raczkowanie

GG do julitaw

Ha i po problemie. Przynajmniej do nastepnego razu.
Ale do kliniki i tak sie wybiore jak tylko przyjdzie moja cala historia od poprzedniego lekarza. W koncu przydaloby sie kiedys pomyslec o powiekszeniu rodzinki.
Stary 2009-03-25, 13:13   #3083
kermit baba
Raczkowanie

Cytat:
Lekarze nie gryzą ani nie biją. Czasami nawet (wbrew pozorom) bywają bardzo pomocni
Stary 2009-03-25, 13:19   #3084
alice 4
Przyczajenie

Cytat:
witam mam maly problem... po ostatnim okresie bylam chora (zapalenie zoladka) nie ruszalam sie z lozka z bolu plus tego bralam leki potem od razu zlapala mnie biegunka i tez bralam leki... teraz okres spoznia mi sie tydzien co mi sie nie zdarzyło i chcialabym wiedziec czy to moze przez te choroby!?dodam ze przez chorobe szybko schudlam troszke. jak zawsze bola mnie strasznie piersi i nieraz lekko zaboli mnie podbrzusze tez dostaje wiekszy wysyp tradziku na twarzy. wie ktos moze cos o tym ?? wspolzyje z chlopakiem ale ciaze moge wykluczyc zabezpieczamy sie zawsze prezerwatywa ktora jest sprawdzana i zawsze bylo wszystko ok z nia. ale co sie ze mna dzieje ??
ja myślę kochana że okres rozregulował ci się z powodu brania leków ale możesz zrobić sobie test lub iść do ginekologa ale mysle że to nie ciąża .nie martw się
alice 4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 13:42   #3085
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Dołącze sie do wątku z moim zapytaniem.

Miesiączke zawsze miałam nieregularną, nie raz szybciej, nie raz pozniej itd.jednakże nigdy okres oczekiwania nie przekraczał ustalonej reguły 35 dni, dzis mija dzień 40...Owszem, aby sie upewnic, zrobiłam wczoraj test ciążowy ale wyszedł negatywny. Do tej pory nie mam objawów przed miesiączkowych, które miałam zawsze, czyli bólu piersi (bolą tylko przy ucisku sutki) czy bólu kręgoslupa.

Jesli ktos był w podobnej sytuacji to bardzo prosze o rade.

(p.s. jesli sytuacja sie nie zmieni umówie sie do ginekologa, ale na razie daje sobie na wstrzymanie, w razie gdyby sytuacja miała sie wyjasnic w najbliższych dniach)
HAMALIELKA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 17:24   #3086
kermit baba
Raczkowanie

A istnieją jakieś czynniki, które mogłyby wpłynąc na opóźnienie miesiączki?
Stary 2009-03-25, 17:37   #3087
dandelion2
Przyczajenie

Edytowane przez dandelion2
Czas edycji: 2009-04-13 o 20:52 Powód: po problemie
dandelion2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 18:35   #3088
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Cytat:
Napisane przez kermit baba Pokaż wiadomość
A istnieją jakieś czynniki, które mogłyby wpłynąc na opóźnienie miesiączki?
Owe czynniki nie istnieja.
HAMALIELKA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 20:25   #3089
kwiatek90
Przyczajenie

ufff... ja dzisiaj dostalam
Stary 2009-03-26, 08:56   #3090
madzya
Rozeznanie

Dot.: Nie miesiączkuję,bo zawinił ginekolog?

ja nie brałam duphastonu a luteinę, ale działanie jest identyczne.Rozmawiałam troszkę z siostrą,wiekowo i doświadczeniowo starszą o tym jak się powinno przepisywać tabletki antykoncepcyjne. I o zgrozo ! Powiedziala mi, że na prośbę badań hormonalnych lekarz mi odpowie - NIE MA TAKIEJ POTRZEBY.
Jeżeli to prawda, to widocznie każdy z nas może zostać lekarzem "na oko ".

madzya jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości