|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sexi dzikie kotki, do tego mądre i potrafiące gotować przyszłe żony PM 2010 cz.
Cytat:
A zreszta każdy daje tyle na ile go stać. Wiem, że siostra od kuzynostwa właśnie tyle dostawała. Ja koleżance w zeszłym roku dałam 300 zł i kupiłam prezent, taki symboliczy 2 filiżanki, zeby miała na pamiątkę. Tyle miałam i tyle dałam.A co do bizuterii na komunię to bardzso fajny pomysł Ja noszę mój łańcuszek , koleżanka nosi pierścionek od komunii. I to na pewno zostanie na wiele lat u dziecka i będzie miało pamiatkę na całe życie, a nie jakiś gadżet który za rok przestanie być modny i pójdzie do kosza.No nie co ten wizaz znowu wymyslił za pierdoły. Jakies podkreślone wyrazy o co w tym chodzi?? brrr coraz gorzej się tutaj robi:P nie wszystkie zmainy widać na lepsze są
Edytowane przez obca7 Czas edycji: 2009-03-26 o 12:44 |
|
|
|
|
#3992 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sexi dzikie kotki, do tego mądre i potrafiące gotować przyszłe żony PM 2010 cz.
my znajomym na wesele zawsze 400zl dajemy - tak zeby zwrocilo sie za dwie osoby. i nigdy nie przynosimy kwiatow - zawsze butelke francuskiego wina (bo takie mam w domu na skladziku
)mysle, ze 400zl jest ok ![]() te podkreslenia jak sie najedzie mycha to sa reklamy ![]() Wizaz schodzi na psy
Edytowane przez lain Czas edycji: 2009-03-26 o 12:47 |
|
|
|
#3993 |
|
Zadomowienie
|
Samciu 300-400 zł wystarczy wg mnie wystarczy
|
|
|
|
#3994 |
|
Zakorzenienie
|
hello
![]() ale wychodzi ze mnie zmęczenie przespałabym cały dzien ![]() oczywiście dziś rano jak ubierałam się na uczelnie zadzwonili do mnie z pracy czy moge przyjść ale powiedziałam, że mam zajęcia i nigdzie nie idę ![]() A co do tańców, to tango nigdy mnie nie fascynowało i wybitnie mi się nie podoba Za to salsa jak najbardziej
|
|
|
|
#3995 |
|
Zakorzenienie
|
no coś ciężko nam pisanie idzie w tym wątku
|
#3996 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Jejku ale dzisiaj zmarnowana jestem. Tak mi się spać chce, że szok. Zresztą cały tydzien tak. Chyba przez tą pogodę.
|
|
#3997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3998 |
|
Zakorzenienie
|
a wg mnie 300 zł za 2 osoby to za mało. Już te 400, to ok, a najlepiej 500, by PM zwróciły się koszty i 5 zł do świnki zostało. Wiem to teraz... gdy sama szykuję się do ślubu. Nie chodzi o to, ze moi goście mają mi zwrócić za coś, chodzi o to, ze jak ktoś mówi, że dał 300 zl (za parę), by zwróciły się Młodym koszta, to jest to bzdurą, bo za osobę wyjdzie 150, a ja np bez alkoholu i napoi za osobę wydam 180-200zł, a do tego doliczając alkohol i napoje, to wyjdzie ze 230-250.
Jak to ciężko psianie idzie, jak kolejny post będzie 4000! Zacznijcie się nad lepszym tytułem zastanawiać
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2009-03-26 o 13:57 |
|
|
|
#3999 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla nas te ponad 400zł to dużo a oni co sobie za to kupią poza tym oni mają full kasy
|
|
#4000 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mnie się dalej wydaje,że 300-400 zł jest ok.Myślę,że nie zawsze trzeba myśleć pod kątem"aby się im zwróciło,za to,że ja jestem na ich weselu".Każdy daje taki prezent na jaki go stać,dla jednego 300 zł to niedużo a dla drugiego te 300zł to miesiące wyrzeczeń itd.Każdy musi według siebie przekalkulować ile może "dać". |
|
|
|
|
#4001 |
|
Zakorzenienie
|
dla nas jako niepracujących studentów takie 400zł to dużo
TZ musi sobie jeszcze garniak kupić ja sukienke i buty bo nie mam takich, które by sie mogły nadać
|
#4002 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
chyba Samoa tu wklejała linki z takimi szklanymi kompletami :karafka plus coś tam może w tym kierunku idźcie?
|
|
|
|
|
#4003 |
|
Zakorzenienie
|
karafka czy zestaw kieliszkow to super prezent
![]() Kasia to twoj TZ jeszcze nie ma garniaka zadnego
|
|
|
|
#4004 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4005 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4006 |
|
Zakorzenienie
|
kurczę dziewczyny rzeczywiście jak się patrzy z perspektywy orgazizatora wesela to te 300zł za parę to mało ale mnie nie stać bo ani ja ani tż nie pracujemy żeby dawać więcej
chętnie bym rozdawała pieniądze ale nie mam z czego.. na głupie obrączki niepracując odkładam so skarbonki... z resztą ja nie liczę na żaden zwrot kosztów z wesela bo to nierealne żeby sie zwróciło... ale teraz np idę na wesele za 3 tygodnie i mówiłam już wam o tej rodzince co organizują wesele za chyba ze 100tys i kredyty zaciągają... i za salę za osobę płacą ze 250zł więc co ja mam dać im 500-600 zł bo oni wybrali sobie najdroższy lokal w okolicy masakra... chętnie bym im dała i tysiąc zł ale nie mam więc będą musieli się zadowolić 300zł
|
#4007 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja też bym się z takiego prezentu cieszyła wiadomo,że na początku to szkoda na takie rzeczy kasę samemu wydaćhehe ciekawe w którą stronę Tancerko dokładnie! to samo napisałam parę postów wyżej sama bym dała i 1000 zł gdybym miała ale nie mam i nawet te 300-400zł to dużo.Wątpię,że ktoś liczy na zwrot kosztów,jeśli tak to na pewno nie całościowy,z drugiej strony to wybór młodych ile za gościa dają na sali,może to trochę ostre co piszę,ale taka jest prawda i goście mają obdzierać się ze skóry,żeby "oddać" parze młodej za to ile zjedzą i wypiją na weselu? Każdy daje taki prezent na jaki go stać
Edytowane przez szana Czas edycji: 2009-03-26 o 14:37 |
|
|
|
|
#4008 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez nie licze u siebie zwrotow kosztow, bo placa rodzice, a kasa z prezentow bedzie dla nas... wiec nic sie nikomu nie zwroci
![]() ale jak juz gdzies idziemy to dajemy tak zeby chociaz troche sie za nas zwrocilo. wiadomo, ze jak sie doliczy koszty alkoholu, ciast, tortu, orkiestry itp. to wyjdzie znacznie wiecej niz te 200zl za osobe ale to i tak juz zawsze cos. |
|
|
|
#4009 |
|
Zakorzenienie
|
ja to sie w ogóle zastanawiam czy ta para młoda specjalnie tak rozgłasza po całej rodzinie ile to oni na wesele nie wydadzą żeby więcej kasy im ludzie dawali.. wszystkim szczęki opadają jak mówią ile forsy wydają ale nie dlatego że się podniecają jakie to super wesele będzie tylko że dobrze w głebi duszy wiedzą że nie maja na to forsy i będą spłacać ten kredyt jeszcze kupe czasu
ale tak szczerze mówiąc to na mnie to nie robi wrażenia bo to że oni wybrali najdroższe miejsce na wesele w promieniu nie wiem ilu kilometrów to chyba nie obowiązuje gości do pokrycia im takich sum!!! ja jakoś umiałam znaleźć ładną salę za 145zł za osobę za 2 dni wesela... więc nie to że nie było... i teraz goście czują się dziwnie bo nie wiedzą czy mają im dawać tyyyle kasy każdy czy co... mi to się chyba w ogóle prezent nie będzie należał jak taką tanią salę mam patrząc na tamtą młodą parę
|
#4010 |
|
Wtajemniczenie
|
Każdy daje tyle na ile go stać. A czy się młodym zwróci czy nie to już nie mój problem. Ja kupuje prezent czy daje pieniądze, żeby ułatwić im start w nowe zycie, a nie zapłacić za to co zjadłam czy wypiłam, czy wysłuchałąm muzyki.
U siostry na weselu 3/4 młodziezy to byli studenci. I powiem Wam, że dawali po 200 zł i dla nich to naprawdę było duzo. Bo nei każdy ma stypendium, pracę, czy zamożnych rodziców. I musieli z czegoś zrezygnować, żeby dać prezent.
|
#4011 |
|
Zakorzenienie
|
ja w ogole mam zamiar trzymac buzie na klodke i nikomu nie mowic ile kasy pojdzie na nasze wesele. no chyba, ze juz ktos bedzie bardzo chcial wiedziec, ale sama z siebie w zyciu nie bede rozpowiadac takich rzeczy. bo po co... goscie maja myslec w ten dzien o nas, a nie o tym ile kasy poszlo na ta impreze.
|
|
|
|
#4012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4013 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
owszem mam zamiar zapytać po weselu organizatorów ile kupowali ciasta na osobę czy alkoholu czy owoców ale nie ile na to kasy wydali.
|
|
#4015 |
|
Wtajemniczenie
|
jak byłam w zeszłe wakacje u bliskiej koleżanki druhną to dałam 500 zł (byłam z TZ) wydawało mi się, że to jest ok... wiadomo, że jakbym mogła dać więcej to bym to zrobiła, ale z mojej marnej pensji to niestety nierealne.. ja wychodzę z załozenia, że każdy daje tyle ile może.. I 300 czy 400 zł to jest naprawdę duzo pieniędzy... tak wiem, organizując wesele koszty są większe...ale chyba nikt nie powinien liczyć na to że wesele się zrwróci bo to nie o to chodzi...
chociaż wiem, że są ludzie, którzy pozyczą te pieniądze nie wiem skad aby tylko dać więcej... dla mnie to czysta głupota... tak jak Ci od Tancerki no brać kredyt tylko po to żeby zrobić tak drogie wesele, to się mija z celem. Jeszcze rozumiem jak niektórzy ludzie owszem biorą kredyt by zorganizaować wesele, ale są w takiej sytuacji a nie innej i bardzo chcą wesela to ok... ale to biorą góra 10 tyś... no ale nie 100 i potem pół życia biedować i wiązać ledwo koniec z końcem... wesele przeminie goście sobie pójdą a oni zostaną z tak ogromnym kredytem.... no ale podobno wspomnienia są bezcenne
|
#4016 |
|
Zakorzenienie
|
oczywiście że głupota
ale mama panny młodej już tak ma że zastaw się a postaw się że niby co to nie ona... tyle że nie od dziś się wszyscy znają i wiedzą że ich nie stać... zastanawiam się czy ta ciotka nie będzie po weselu zaglądać razem z młodymi do kopert i potem gadać kto dał mało itp... znając ją to będzie.. ale guzik mnie to obchodzi przecież nie urodzę jej tych pieniedzy
|
#4017 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4018 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale wierze, że są takie osoby... tak samo jak są takie, które bez żadnych skrupółów idą i dają puste koperty... ale ilu ludzi tyle charakterów
|
|
#4019 |
|
Zakorzenienie
|
w górę w szerz na szczęście nie
|
#4020 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:41.

W ogóle to powiem Wam, że po rozmowie z koleżanka chyba muszę zrewidować moje podejście do ślubów - myślałam, ze 300-400 zł wystarczy komus dać a ona dała koleżance 500 zł...my tyle planowaliśmy dac kuzynce tż, tż będzie swiadkiem. Myślicie, że to za mało?

przespałabym cały dzien 

dla nas te ponad 400zł to dużo a oni co sobie za to kupią
ja sukienke i buty bo nie mam takich, które by sie mogły nadać