Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-26, 18:07   #2611
ch0c0
Raczkowanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

R :
1. pół homo naturalnego , pół szklanki mleka 2 % , płatki owsiane i 3o gram granoli orzechowej , mały banan
pomarańczka
2. kanapka z 2 kromek razowca posmarowanych serkiem + plaster szynki drobiowej , jabłko
3. filet z rybki jakiejś podsmażony na oliwie z oliwek , pół woreczka ciemnego ryżu , pół pomidora z łyżeczka jog naturalnego , 1 ogórek konserwowy
4. pół wieśniaka lekkiego z łyżeczką twarogu chudego i papryką
i jaak ? ;>>
ch0c0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 18:17   #2612
agolek
Wtajemniczenie

GG do agolek

Cytat:
Napisane przez kendra Pokaż wiadomość
czytalas ps. Torilla własnej roboty, czy kupna? Zazdroszcze Ci jej okrutnie
placki tortilli mozesz napewno w Polsce kupic. Ja lubie najbardziej takie na ostro z dodatkiem chilli. 1 placek ma 131 kcal, samruje serkiem chudym,daje salate i szynke/serek odtluszczony/lososia/cokolwiek bilakowego i zawijam.Pycha
Stary 2009-03-26, 18:26   #2613
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez iKarolajnaa Pokaż wiadomość
Zerknie ktoś na moje eR ? Bo ostatnio jestem olewana ;p
7:30 - 135g jogurtu naturalnego, gruby plaster sera białego 0%, 3 łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów i pół łyżeczki miodu. Wszystko wymieszane i pyszne Pół grejpfruta i kawa ricore na 200ml mleka z jednym słodzikiem. ok, tylko nie przesadź ze słodzikiem ;] nie jest zbyt zdrowy
11:00 - spora grahamka z 2 plastrami wędliny z indyka, plasterkiem odtłuszczonego sera topiono-żółtego FIT podoba mi się
14:00 - jabłko - mój stały 'posiłek' o tej godzinie, nie zmienię tego, bo nie jestem wtedy głodna, jem żeby nie spowolnić metabolizmu ok..., choc jablko to nie posilek
17:00 - 2 kawałki chudziutkiej, soczystej polędwicy wieprzowa na łyżce oliwy z oliwek , 1/3 woreczka brązowego ryżu, ogórek kiszony i 2 łyżki kapusty kiszonej, czerwona herbata bardzo ładnie
19:30 - wieśniak z kilkoma orzechami nerkowca i słonecznikiem ok
1,5l wody w ciągu dnia
super

Cytat:
Napisane przez syb Pokaż wiadomość
hej dziewczyny.
moje dzisiejsze RRRR do oceny:

1. jajecznica z 2 jaj z pieczarkami + duża kromka chleba wieloziarnistego. szklanka soku ze świeżych pomarańczy i grejfruta super
2. wiesniak + garść słonecznika + dużaaa marchewka ok, ładnie
3. niestety tylko poł grahamki z wędliną drobiową + pomidor i ogórek (przyznam szczerze, że wziełam sobie wędlinę z domu do pracy, wcześniej jej nie jadłam nigdy i po prostu strasznie mi nie smakowała. nie chciałam w siebie wmuszać). szkoda, ze tylko tyle
4. sos własnej produkcji (za namową Izy Wiosennej ale faaaajna ta Iza - pierś z kurczaka smażona na teflonie + kilka pieczarek + puszka pomidorów bez skórki + bazylia i oregano do tego porcja makaronu pełnoziarnistego. noo, super, super
5. będzie pół kostki twarogu z łyżeczką dżemu truskawkowego niskosłodzonego+ duuuza marchewka do chrupania w porządku

Czy jakby Wam się coś bardzo złego rzucało w oczy mogę prosić o komentarz?
I taką małą radością dzielę się z Wami - spodnie coraz luźniejsze
mi się bardzo podoba

Cytat:
Napisane przez ch0c0 Pokaż wiadomość
R :
1. pół homo naturalnego , pół szklanki mleka 2 % , płatki owsiane i 3o gram granoli orzechowej , mały banan
pomarańczka zjadlabym cały serek homo
2. kanapka z 2 kromek razowca posmarowanych serkiem + plaster szynki drobiowej , jabłko ok, dodaj wiecej szynkiii
3. filet z rybki jakiejś podsmażony na oliwie z oliwek , pół woreczka ciemnego ryżu , pół pomidora z łyżeczka jog naturalnego , 1 ogórek konserwowy uwazaj na polaczenie wegle - tłuszcze, ale myślę, że taka ilosc na 100% nie utrudni chudniecia
4. pół wieśniaka lekkiego z łyżeczką twarogu chudego i papryką
i jaak ? ;>zjedz calego wiesniaka>
j.w.

Cytat:
Napisane przez paszka016 Pokaż wiadomość
Lekkie Pee :

Śn : dwie kromki zwyklego białego krojonego chleba z serkiem Turek ziołowym i szczypiorkiem no co Tyyyy, dużo za małe śniadanie

2śn : Bakoma Frutica puszysty serek z truskawkami dużo za małe IIŚ

O : z 80g kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym z Winiar dużo za mały obiad

P: kakao ( 3 łyżeczki puchatka i szklanka mleka 2%) , princessa mleczna , deser z koroną zott o smaku waniliowym tu ok

K: dwie kromki zwyklego białego krojonego chleba jedna z pasztetem 3 plasterkami ogorka i plasterkiem pomidora druga z Turkiem ziołowym 3 plasterkami ogorka i plasterkiem pomidora , pomarancza moze jogurcik? ;>

Bardzo prosze o ocenke
oj, mało, małoo...

moje u pt ' źle się czuję'

1. big grahamka z serem zoltym z papryka, wedlina drobiowa, keczupem i majonezem, deser jogurtowy 'drożdżówka z truskawkami i rabarbarem'

2. kubuś i zgadnijcie co

3. ziemniaczki, noga z kurczaka ze skorka (podpieczona, pyszna), salatka z kapusty czerwonej i duuuuzo fasolki szparagowej z maselkiem

snickers z orzechami laskowymi, kostka Wedla kokosowego

4. cappuccino, moja kochana drozdzowa seromak

5. beda pewnie dwie grahamki z tym, co zwykle

...i owocki lub orzeszki

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 18:34   #2614
bekii
Rozeznanie

Proszę o ocenę
Moje dzisiejsze menu na RRRRR:
Na czczo godz.8.30:1 szklanka letniej niegazowanej wody
I śniadanie godz.9.00: serek wiejski lekki z Piątnicy 3 % tłuszczu 150 g,2 łyżki płatków owsianych,1 łyżka otrębów,do tego pokrojone w małą kosteczkę 2 dość duże rzodkiewki
Pomiędzy śniadaniami 1 godzina spaceru z psem szybkim marszem.
II śniadanie godz. 12.00: sałatka owocowa z połowy grapeifruita,połowy jabłka i połowy pomarańczy z 90 g serka homogenizowanego naturalnego 3 % tłuszczu +1 krążek pieczywa ryżowego Sonko
Przed obiadem 20 minut na rowerku stacjonarnym i gimnastyka przy muzyce aerobik 30 minut,odkurzanie całego mieszkania
Obiad godz. 16.00:zupa pomidorowa ugotowana na skrzydle z indyka i szyji z indyka,obciągniętymi ze skóry ,ugotowana z włoszczyzną (kawałek pora,selera,korzenia pietruszki,2 duże marchwie ) i 1 puszką pomidorów 400g oraz 1 sokiem pomidorowym z Włocławka 300 ml oraz doprawiona koncentratem pomidorowym,solą,vegetą,z ielem angielskim i liściem laurowym,do tego ugotowany osobno aldente makaron świderki z mąki z pszenicy durum ( o nazwie "Le Classiche" Fusilli 36 firmy ARRIGHI ,Made in Italy,Pasta Di Semola Grano Duro) .
P.S.Na skórze od indyka ugotowałam pieskowi kaszę jęczmienną,ale miał wyżerkę,ciągle się oblizywał
od 16.30 do 17.30 godzina spaceru z psem szybkim marszem.
Kolacja 18.30 1/4 ugotowanego mięska z szyji indyka bez skóry i troche mięska ze skrzydła indyka bez skóry + kapustka kiszona z drobno pokrojonymi pieczarkami podsmażonymi wcześniej na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek,
Późna kolacja ,którą zjem o 21-ej: 1/2 kostki twarogu chudego z Łowicza,tj.100 g ( chudy lubię tylko z tej firmy)
Napoje:po śniadaniu wypiłam szklankę pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbatę czerwoną w kosteczce 3 razy zalewaną, czyli 3 szklanki,po południu i wieczorem herbatę zieloną sypaną 3 razy zalewaną,czyli też 3 szklanki i w międzyczasie popijałam też wodę niegazowaną.

Moje cuda na szydełku:
http://mojeciuchy.pl
(login: szydelkowakraina)

Edytowane przez bekii
Czas edycji: 2009-03-26 o 18:37 Powód: pomyłkowo 2 razy to samo wkleiłam
bekii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 18:38   #2615
paszka016
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
super

mi się bardzo podoba

j.w.

oj, mało, małoo...

1. big grahamka z serem zoltym z papryka, wedlina drobiowa, keczupem i majonezem, deser jogurtowy 'drożdżówka z truskawkami i rabarbarem'

2. kubuś i zgadnijcie co

3. ziemniaczki, noga z kurczaka ze skorka (podpieczona, pyszna), salatka z kapusty czerwonej i duuuuzo fasolki szparagowej z maselkiem

snickers z orzechami laskowymi, kostka Wedla kokosowego

...i owocki lub orzeszki

bardzo ładne u dziekuje za ocenke

21.06.2009 - Ten jedyny <3

38-39-40-41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51-52
paszka016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 18:46   #2616
vana
Raczkowanie

GG do vana

Cytat:
moje u pt ' źle się czuję' trzymam kciuki, żeby jutro było znacznie lepiej

1. big grahamka z serem zoltym z papryka, wedlina drobiowa, keczupem i majonezem, deser jogurtowy 'drożdżówka z truskawkami i rabarbarem' pycha! skąd masz takie cudo?

2. kubuś i zgadnijcie co hmmmm... nie mam pojęcia

3. ziemniaczki, noga z kurczaka ze skorka (podpieczona, pyszna), salatka z kapusty czerwonej i duuuuzo fasolki szparagowej z maselkiem musiało być pyszne!

snickers z orzechami laskowymi, kostka Wedla kokosowego mniam! jakim cudem umiesz poprzestać na jednej kostce? też tak chcę

4. cappuccino, moja kochana drozdzowa seromak tu też smaaacznie

...i owocki lub orzeszki owocki I orzeszki!
ślicznie, naprawdę dobrze, że jesz normalnie mimo złego samopoczucia najważniejsze, to się nie wykręcać, czyż nie? chyba obie to kiedyś przerabiałyśmy
/na pw odpiszę jutro! /
walczę!
vana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 18:54   #2617
Nasturcja several years
Rozeznanie

U:

1: BF+twarożek domowy+dżem, kromka chleba z masłem orzechowym i dżemem,kakao

2:batonik cini-minis, kawa,banan

3:4krokiety z kapustą i grzybami, dużo gorącego barszczyku do picia
Po:pomarańcza

4:3ciasteczkaGrisbi limone&ginsegn,4kostki białej czekolady z całymi orzechami,cappucino marcepanowe(ale sobie dogodziłam mmm )

5:2białe mega świeże bułki pszenne z duża ilością masła, 2parówki z kechupem i musztardą , jajko z majonezem(kocham takie bezwwarzywne kolacje )

---

?? hmm coś będzie

5
Stary 2009-03-26, 19:00   #2618
aniaesz88
Rozeznanie

To i ja napiszę, ale dzisiaj to mi się należą baty... RRrr

śniadanie: grahamka z masłem, polędwicą i połową pomidora
drugie: banan i garść rodzynek
obiad: 2 krokiety z pieczarkami (obione na oliwie, ale to mnie tak średnio tłumaczy...)
podwieczorek: jabłko z serkiem homo nat.
kolacja: omlet z 2 jaj

wiem, że generalnie mało warzyw i ten obiad nietrafiony, ale nie wymyśliłam nic lepszego
aniaesz88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 19:08   #2619
Amel
Zadomowienie

Dzisiejsze lekko nieudane Peee:

Iśn:
duża grahamka, jeszcze() podzielona na 3: z masłem orzechowym i dżemem jeżynowym; z masłem i miodem; z żółtym serem, kiełbasą krakowską, papryką, ogórkiem i ketchupem; kefir 200ml z kawą i cukrem waniliowym

IIśn: wieśniak z gruszką, jabłkiem, przyprawą do piernika i miodem; kromka razowca z serem brie; kawa z mlekiem

O: makaron z sosem mięsnym, surówka z kapusty, papryki i kukurydzy z majonezem

P: serek homo jagodowy z otrębami; wielkie jabłko; kawa z mlekiem

K: pół makreli, kromka razowca z masełkiem i wiejskim

po pewnie coś jeszcze wpadnie, bo dziś Dr House
Amel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 19:10   #2620
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez bekii Pokaż wiadomość
Proszę o ocenę
Moje dzisiejsze menu na RRRRR:
Na czczo godz.8.30:1 szklanka letniej niegazowanej wody
I śniadanie godz.9.00: serek wiejski lekki z Piątnicy 3 % tłuszczu 150 g,2 łyżki płatków owsianych,1 łyżka otrębów,do tego pokrojone w małą kosteczkę 2 dość duże rzodkiewki małe to śniadanko może więcej płatków czy otrębów dodasz?
Pomiędzy śniadaniami 1 godzina spaceru z psem szybkim marszem.
II śniadanie godz. 12.00: sałatka owocowa z połowy grapeifruita,połowy jabłka i połowy pomarańczy z 90 g serka homogenizowanego naturalnego 3 % tłuszczu +1 krążek pieczywa ryżowego Sonko ok, no ale serek mogłaś już zjeść cały
Przed obiadem 20 minut na rowerku stacjonarnym i gimnastyka przy muzyce aerobik 30 minut,odkurzanie całego mieszkania
Obiad godz. 16.00:zupa pomidorowa ugotowana na skrzydle z indyka i szyji z indyka,obciągniętymi ze skóry ,ugotowana z włoszczyzną (kawałek pora,selera,korzenia pietruszki,2 duże marchwie ) i 1 puszką pomidorów 400g oraz 1 sokiem pomidorowym z Włocławka 300 ml oraz doprawiona koncentratem pomidorowym,solą,vegetą,z ielem angielskim i liściem laurowym,do tego ugotowany osobno aldente makaron świderki z mąki z pszenicy durum ( o nazwie "Le Classiche" Fusilli 36 firmy ARRIGHI ,Made in Italy,Pasta Di Semola Grano Duro) .
P.S.Na skórze od indyka ugotowałam pieskowi kaszę jęczmienną,ale miał wyżerkę,ciągle się oblizywał ok
od 16.30 do 17.30 godzina spaceru z psem szybkim marszem.
Kolacja 18.30 1/4 ugotowanego mięska z szyji indyka bez skóry i troche mięska ze skrzydła indyka bez skóry + kapustka kiszona z drobno pokrojonymi pieczarkami podsmażonymi wcześniej na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, ładnie
Późna kolacja ,którą zjem o 21-ej: 1/2 kostki twarogu chudego z Łowicza,tj.100 g ( chudy lubię tylko z tej firmy) ok
Napoje:po śniadaniu wypiłam szklankę pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbatę czerwoną w kosteczce 3 razy zalewaną, czyli 3 szklanki,po południu i wieczorem herbatę zieloną sypaną 3 razy zalewaną,czyli też 3 szklanki i w międzyczasie popijałam też wodę niegazowaną.
podoba mi się

Cytat:
Napisane przez vana Pokaż wiadomość

moje u pt ' źle się czuję' trzymam kciuki, żeby jutro było znacznie lepiej

1. big grahamka z serem zoltym z papryka, wedlina drobiowa, keczupem i majonezem, deser jogurtowy 'drożdżówka z truskawkami i rabarbarem' pycha! skąd masz takie cudo? z reala rzeczywiscie jest pyszne

2. kubuś i zgadnijcie co hmmmm... nie mam pojęcia haha

3. ziemniaczki, noga z kurczaka ze skorka (podpieczona, pyszna), salatka z kapusty czerwonej i duuuuzo fasolki szparagowej z maselkiem musiało być pyszne! było... kocham fasolkkę szparagową

snickers z orzechami laskowymi, kostka Wedla kokosowego mniam! jakim cudem umiesz poprzestać na jednej kostce? też tak chcę nie miałam wyjścia ;P zostałam poczęstowana przez koleżanke

4. cappuccino, moja kochana drozdzowa seromak tu też smaaacznie wieeem

...i owocki lub orzeszki owocki I orzeszki! masz rację - wlasnie sie lepiej poczulam i chrupie orzeszki a przed chwilka bylo jabluszko a niedługo dr house!!!!!!!!!

ślicznie, naprawdę dobrze, że jesz normalnie mimo złego samopoczucia najważniejsze, to się nie wykręcać, czyż nie? chyba obie to kiedyś przerabiałyśmy
/na pw odpiszę jutro! /
a Ty wrzuć swoje U!

Cytat:
Napisane przez Nasturcja several years Pokaż wiadomość
U:

1: BF+twarożek domowy+dżem, <- próbowałam i przepyyyyyyszne! z jakim dżemem jesz? kromka chleba z masłem orzechowym i dżemem,kakao

4:3ciasteczkaGrisbi limone&ginsegn <- co to za ciastka? ,4kostki białej czekolady z całymi orzechami,cappucino marcepanowe(ale sobie dogodziłam mmm ) co to za cappuccino?!

5:2białe mega świeże bułki pszenne z duża ilością masła, 2parówki z kechupem i musztardą , jajko z majonezem(kocham takie bezwwarzywne kolacje ) ja też

---

?? hmm coś będzie

5
może... fistaszki? ;D

Cytat:
Napisane przez aniaesz88 Pokaż wiadomość
To i ja napiszę, ale dzisiaj to mi się należą baty... RRrr

śniadanie: grahamka z masłem, polędwicą i połową pomidora mało, chyba że grahamka duża poza tym śladowa ilsoc bialka
drugie: banan i garść rodzynek niezbyt redukcyjny posilek ;> no, ale że rano...
obiad: 2 krokiety z pieczarkami (obione na oliwie, ale to mnie tak średnio tłumaczy...) mało
podwieczorek: jabłko z serkiem homo nat. ok
kolacja: omlet z 2 jaj y... tak solo?

wiem, że generalnie mało warzyw i ten obiad nietrafiony, ale nie wymyśliłam nic lepszego
mało kalorii i zero nnkt. słaba redukcja.

Stary 2009-03-26, 19:20   #2621
pyskatka89
Rozeznanie

To ja zamieszczę dzisiejszy jadłospis wyjściowy z ED.

Śniadanie - 2 kromki chleba pszennego, jedna z serem almette chrzanowym, druga z szynką wiejską i ogórkiem zielonym, do tego kawa rozpuszczalna
Obiad - 6 pierogów z kapustą i grzybami podpiekanych na masełku z cebulką
Podwieczorek - 2 wafle ryżowe z serem topionym, pomidorem i szczypiorkiem, herbata mocna
Kolacja - sałatka: 1 jajko, 3/4 puszki tuńczyka, sałata lodowa, rzodkiewka, szczypiorek, kilka łyżek ryżu i łyżeczka oliwy, a do popicia melisa.

Dobrze ? Bo dumna mnie rozpiera

najtrudniej być piękną dla siebie.
ot tak.

Edytowane przez pyskatka89
Czas edycji: 2009-03-26 o 19:21 Powód: poprawka
pyskatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 19:32   #2622
Nasturcja several years
Rozeznanie

: BF+twarożek domowy+dżem, <- próbowałam i przepyyyyyyszne! z jakim dżemem jesz? kromka chleba z masłem orzechowym i dżemem,kakao

4:3ciasteczkaGrisbi limone&ginsegn <- co to za ciastka? ,4kostki białej czekolady z całymi orzechami,cappucino marcepanowe(ale sobie dogodziłam mmm ) co to za cappuccino?!

5:2białe mega świeże bułki pszenne z duża ilością masła, 2parówki z kechupem i musztardą , jajko z majonezem(kocham takie bezwwarzywne kolacje ) ja też

--

?? hmm coś będzie

5może... fistaszki? ;

nie ma fistaszków, ale będą jabza

Twarożek jadłam z truskawkowym z Łowicza:P te ciastka są pychowate, z takim nadzieniem półpłynnym gęstymmm krremowym w środku, ważą 150gr taki kartonik i cena 5.99 także jak na ciacha to niezbyt mało Cappucino upolowałam w Piotrze i pawle w takim dużym opakowaniu firmy Mokate-koniecznie musisz spróbowac, bo wiem że lubisz kapuciaki
Chyba zbliżają nam się gusta kulinarne:P kolacyja i teraz ten twarożek
Stary 2009-03-26, 19:39   #2623
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:

nie ma fistaszków, ale będą jabza

Twarożek jadłam z truskawkowym z Łowicza:P te ciastka są pychowate, z takim nadzieniem półpłynnym gęstymmm krremowym w środku, ważą 150gr taki kartonik i cena 5.99 także jak na ciacha to niezbyt mało Cappucino upolowałam w Piotrze i pawle w takim dużym opakowaniu firmy Mokate-koniecznie musisz spróbowac, bo wiem że lubisz kapuciaki
Chyba zbliżają nam się gusta kulinarne:P kolacyja i teraz ten twarożek
i dżem też ten sam to będę od Ciebie ściągać jedzonko a co;P!

ciasteczka muszą być pyszne, drogie, fakt, ale warto zaszaleć czasem

Stary 2009-03-26, 19:41   #2624
Mekare
Raczkowanie

SB (South Beach, I faza)

Śniadanie:
100g szynki z indyka
250g jogurtu natualnego 0,1% 39kcal/100g

II Śniadanie:
serek wiejski 200g 97kcal/100g

Obiad:
jajecznica z 2 jajek na oliwie z oliwek
ugotowana pierś z kurczaka ok. 230g
drugi serek wiejski 200g 97kcal/100g (to ostatnio mój nałóg)

Kolacja: i tu mam właśnie problem. Obiad jem około 17 i potem niestety muszę iść odrabiać lekcje na siedząco. Mój problem polega na tym, że mam wzdęcia i boli mnie brzuch od kręgosłupa. W ten sposób mdli mnie na samą myśl, że miałabym zjeść kolację Czy niejedzenie kolacji kilka razy w tygodniu bardzo szkodzi??
و الأبد في الساعة الواحدة
Mekare jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 19:42   #2625
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez mongan75 Pokaż wiadomość
a no jadłospis pojawil sie wczoooraj dzisiaj tez wstawie, jesli czas znajdę. Czyzbys takze sobie zrobila dzien wagarowicza ?
nie, dziś już nie, po prostu wcześniej skończyłam lekcje ponieważ kiedyś odrobiliśmy wos i hist jej a ja go nie zauważyłam, ale teraz widzę, że przepysznie i czekam na dzisiejszy

Cytat:
Napisane przez cytrusekxD Pokaż wiadomość
Kika:salatka byla z majonezem(mamusia mi z reala sprawila)A na tego winogronka tak mnie wieczorem wzielo, i tak wogole to wieczorkiem do filmu to co mozna jesc, bo ja zawsze nie mam pomyslow??
skoro z majonezem to brawo

Cytat:

moje u pt ' źle się czuję' a co się dzieje Słońce?

1. big grahamka z serem zoltym z papryka, wedlina drobiowa, keczupem i majonezem, deser jogurtowy 'drożdżówka z truskawkami i rabarbarem' superrrrr

2. kubuś i zgadnijcie coyyyy no comment

3. ziemniaczki, noga z kurczaka ze skorka (podpieczona, pyszna), salatka z kapusty czerwonej i duuuuzo fasolki szparagowej z maselkiem mniammmmm

snickers z orzechami laskowymi, kostka Wedla kokosowego a jednak nowy nałóg

4. cappuccino, moja kochana drozdzowa seromak supeeerrrr

5. beda pewnie dwie grahamki z tym, co zwykle i bardzo dobrze

...i owocki lub orzeszki
a może i to i to? super pysznie jak zwyke zresztą
ps już dostałam pw, jutro odpiszę

Cytat:
U:

1: BF+twarożek domowy+dżem, kromka chleba z masłem orzechowym i dżemem,kakao mniammm

2:batonik cini-minis, kawa,banan ładnie

Po:pomarańcza uwielbiam krokiety, a z barszczykiem to już w ogóle rewelacja

4:3ciasteczkaGrisbi limone&ginsegn,4kostki białej czekolady z całymi orzechami,cappucino marcepanowe(ale sobie dogodziłam mmm ) a co należy się

5:2białe mega świeże bułki pszenne z duża ilością masła, 2parówki z kechupem i musztardą , jajko z majonezem(kocham takie bezwwarzywne kolacje ) ekstra-smacznie

---

?? hmm coś będzie ważne, że będzie

5
jw

P:

Iśn- grahamka z masełkiem i serem żółtym oraz dżemem-na jednej połówce wiśniowy, na drugiej morelowy( pomysł zaczerpnięty od Kamilki) kanapka z maselkiem i dżemem morelowym, kubek kakao

jabłko

IIśn- a)kupna szkolan kanapka-wielka pszenna bułka z masełkiem, serem, wędlinką, warzywkami i pyyyysznym sosem z majonezem, kubuś
b) kilka ciasteczek, draże kokosowe

bannnnannnn i orzeszki

O- zupka kalafiorowa zabielana, zaprawiana mąką z furrrrrą ziemniaczków, ziemniaczki polane tłuszczykiem, kotlet mielony z serem, duuuużo kalafiora zapiekanego pod beszamelem-chyba tak się mówi, buraczki, kompocik

kawwwwaaa z mlekiem 3.2%, wielgachny kawałek wz-ki, paluszki z sezamem

P- grahamka z masełkiem, serem, cielęcinką i warzywkami plus majonez, kotlet mielony jw z ketchupem, herbata,

2 kiwi

K- ok 500ml mleka 3.2% z wdrobioną chałką drożdżową, posypane budyniem waniliowym i rodzynkami oraz cukrem waniliowym, kanapka z nutellą

teraz biszkopty i może kefir lub jogurt kokosowy

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 19:57   #2626
Jorelia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
Moje R, proszę o ocenę

I. Owsianka: trzy łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, gruby plaster sera białego, pomarańcza, imbir.
II. Serek homo naturalny z małym bananem, cynamonem i kapką miodu.
III. Kotlet sojowy mielony (smażony na teflonie), kromka chleba razowego, sałatka grecka.
III. Garść migdałów.
IV. Pół serka wiejskiego z brokułami i czosnkiem.
To może jednak ktoś oceni?

Dzisiejsze R:
I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, dwie łyżki serka wiejskiego, banan, cynamon.
II. Kromka chleba razowego z białym serem, sałatą i ogórkiem, pół jabłka.
III. Jogurt naturalny (od dzisiaj zastępuję nimi serki homo... lekarz kazał mi ograniczyć białko na rzecz węgli) I pytanie: mogę dodać trochę orzechów? Wiem, że takie połączenie utrudnia chudnięcie ale III śn wypada mi stosunkowo wcześnie więc może nic się nie stanie. Hm?
IV. Mały talerz zupki wielowarzywnej z makaronem razowym, kromka grahama, surówka z kiszonej kapusty.
V. Garść migdałów, sałatka: jajko na twardo, pół papryki, trzy łyżki serka wiejskiego, kiełki.

Bardzo proszę o komentarz.

Edytowane przez Jorelia
Czas edycji: 2009-03-26 o 20:00
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 19:58   #2627
GummyKammy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vana Pokaż wiadomość
Napisane przez GummyKammy
Dzisiejsze P pt. "jeeeeesc"
sn; swiezutka,goraca jeszcze biig drozdzowka z serem i lukrem upieczona rano przez Tatusia ; P urlop ma i mu sie nudzi XD, kubek goracego mleka z czosnkiem & miodem, 2 gruszki. oddawaj tatę! natychmiast! nie ma mowyywlasnie robi mi pierozki leniwe haha

2sn; ( w szkole ) 2 pszenne bulk; jedna z pasztetem i musztarda, druga z serem,pomidorem oraz majonezem. Miseczka budyniu z sosem czekoladowym, 2 male kartoniki soku pomidorowego. w szkole jadasz budyń? osz Ty rozpustnico to byl pierwszy raz kiedy skorzystalam ze szkolnej stolowki, i chyba ostatni bo prawie cala przerwie przestalam w kolejce

na lekcji/ garsc zelkow od kolezanki, 2 suche gofry(takie kupne:P) rowniez od kolezanki :P pychaaa! też sobie ostatnio przypomniałam o gotowych gofrach, kiedyś byłam za leniwa, żeby robić samemu. chyba kupię, żeby 'przypomnieć sobie dawne smaki' kupuj kupuj ; p

ob; ziemniaczki z sosem musztardowym, smazona watrobka z cebulka, surowka. pyszny obiad!
d; drozdzowka jw., kubek zimnego mleka sojowego;czekoladowego. i deserek też! ja na soję jestem uczulona

/u tzta; ok 200g paluszkow slonych ;O mase przeroznistych cukierkow czekoladowych, maly rogalik z czekolada, szklanka pepsi/ oj szczęściaro, nie dość, że TŻ, to jeszcze takie smakołyki

p; grahamka z nutella i na to posypalam musli xD, szklanka nektaru bananowego pycha!

k; 2 tosty z maselkiem, twarogiem tlustym & konfitura malinowo waniliowa. czekolada na goraca aero. mniaaaaaaaaam

i wpadnie chyba jeszcze jedna drozdzowka bo lezy w kuchni ostatnia, i mam wrazenie ze na mnie czeka i jak, wpadła? no pewnie XD

Kamilka, ślicznie! naprawdę aż uśmiecham się przed ekranem jak głupia, cudownie jest widzieć, jak z tego wychodzisz. buzi myszko
I LOVE YOU!

Cytat:

1. big grahamka z serem zoltym z papryka, wedlina drobiowa, keczupem i majonezem, deser jogurtowy 'drożdżówka z truskawkami i rabarbarem' aaaaaa ja ostatnio widzialam u mnie takie fajne desery ala sernik w kubeczku

2. kubuś i zgadnijcie co wiemyy Izus, wiemyyyy

snickers z orzechami laskowymi smakuje Ci? bo ja wole ten najzwyklejszy, kostka Wedla kokosowego

...i owocki lub orzeszki
Slicznie Izus, Buziaki

Cytat:
U:

1: BF+twarożek domowy+dżem, kromka chleba z masłem orzechowym i dżemem,kakao slodko a co za tym idzie ; pysznie

2:batonik cini-minis, kawa,banan cini minissss

Po:pomarańcza a ja nie przepadam za krokietami.. ale barszcz za to uwielbiam

4:3ciasteczkaGrisbi limone&ginsegn hmm ja chyba ja kiedys jadlam tylko ze z masa czekoladowa o ile sie nie myle to one sa wloskie tak?,4kostki białej czekolady z całymi orzechami,cappucino marcepanowe(ale sobie dogodziłam mmm )

5:2białe mega świeże bułki pszenne z duża ilością masła, 2parówki z kechupem i musztardą , jajko z majonezem(kocham takie bezwwarzywne kolacje ) skad masz swieze buleczki na k?

---

?? hmm coś będzie

5
zajefajnio

A ja dzis sie wazylam i na wadze znowu wiecej.. juz jest55,4.. najchetniej to bym juz przeszla na U, tzn chcialabym juz utrzymac dana wage ale nie wiem wlasnie czy moge jesli nie odzyskalam jeszcze @? dziewczyny poradzicie?

GummyKammy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 20:10   #2628
bekii
Rozeznanie

Cytat:

Dzisiejsze R:
I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, dwie łyżki serka wiejskiego, banan, cynamon.
III. Jogurt naturalny (od dzisiaj zastępuję nimi serki homo... lekarz kazał mi ograniczyć białko na rzecz węgli) I pytanie: mogę dodać trochę orzechów? Wiem, że takie połączenie utrudnia chudnięcie ale III śn wypada mi stosunkowo wcześnie więc może nic się nie stanie. Hm?
IV. Mały talerz zupki wielowarzywnej z makaronem razowym, kromka grahama, surówka z kiszonej kapusty.
V. Garść migdałów, sałatka: jajko na twardo, pół papryki, trzy łyżki serka wiejskiego, kiełki.

Można wiedzieć dlaczego lekarz kazał Ci ograniczyć białko?Czy miałaś jakieś negatywne objawy?Czy białko jest szkodliwe w nadmiarze?Ja poprzednio tez jadłam raczej jogurty,a teraz zastapiłam je serkiem homogenizowanym naturalnym lub chudym twarogiem lub serkiem wiejskim,czy to źle?Np. do sałatki owocowej dodaję serek homogenizowany naturalny ,a wcześniej jadłam ją z jogurtem naturalnym,ale komentowano mi,że mam brak białka w II śniadaniu i to zmieniłam.Nie wiem teraz, czy zrobiłam dobrze??

Moje cuda na szydełku:

Stary 2009-03-26, 20:11   #2629
Nasturcja several years
Rozeznanie

P:

Iśn- grahamka z masełkiem i serem żółtym oraz dżemem-na jednej połówce wiśniowy, na drugiej morelowy( pomysł zaczerpnięty od Kamilki) kanapka z maselkiem i dżemem morelowym, kubek kakao

jabłko

IIśn- a)kupna szkolan kanapka-wielka pszenna bułka z masełkiem, serem, wędlinką, warzywkami i pyyyysznym sosem z majonezem, kubuś
b) kilka ciasteczek, draże kokosowe

bannnnannnn i orzeszki

O- zupka kalafiorowa zabielana, zaprawiana mąką z furrrrrą ziemniaczków, ziemniaczki polane tłuszczykiem, kotlet mielony z serem, duuuużo kalafiora zapiekanego pod beszamelem-chyba tak się mówi, buraczki, kompocik

kawwwwaaa z mlekiem 3.2%, wielgachny kawałek wz-ki, paluszki z sezamem

P- grahamka z masełkiem, serem, cielęcinką i warzywkami plus majonez, kotlet mielony jw z ketchupem, herbata,

2 kiwi

K- ok 500ml mleka 3.2% z wdrobioną chałką drożdżową, posypane budyniem waniliowym i rodzynkami oraz cukrem waniliowym, kanapka z nutellą

Kikuś jak ładnie wiesz jak kiedyś kiedyś byłabym na P to wzorowaałabym się na Twoich jadłospisach, obiadki są szczególnie smakowite
W tym momencie za ta kolację dałabym sie pociac tasaczkiem

EDIT!

Gummy Kammy tak tak to są włoskie ciasteczka a są jeszcze własnie z tym nadzieniem czeko i chyba kawa jeszcze, a bułeczki mega świeże bo normalnie doznałam szoku jak w godzinach popołudniowcyh kobitka takie surowe buły do pieca wkładała więc wzięłam parę sztuk dla mnie i reszty wygłodniałcyh potworków domowych min dla mojego kota , który bez bułki maczanej w ciepłym mleku nie zaśnie(krejzol :P )

Edytowane przez Nasturcja several years
Czas edycji: 2009-03-26 o 20:18
Nasturcja several years jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 20:19   #2630
bekii
Rozeznanie

Cytat:
Czy orientujecie się może,czy można łączyć marchewkę z jabłkiem,czy jest to dobre połączenie?Bo chciałabym sobie zrobić taką suróweczkę ze startej marchewki,startego jabłuszka i jogurtu naturalnego,z samej marchewki mi nie smakuje.Co o tym sądzicie?
I co myślicie o tej marchewce z jabłkiem i jogurtem naturalnym na RRRR?

Moje cuda na szydełku:

Stary 2009-03-26, 20:23   #2631
Jorelia
Rozeznanie

Cytat:
Można wiedzieć dlaczego lekarz kazał Ci ograniczyć białko?Czy miałaś jakieś negatywne objawy?Czy białko jest szkodliwe w nadmiarze?Ja poprzednio tez jadłam raczej jogurty,a teraz zastapiłam je serkiem homogenizowanym naturalnym lub chudym twarogiem lub serkiem wiejskim,czy to źle?Np. do sałatki owocowej dodaję serek homogenizowany naturalny ,a wcześniej jadłam ją z jogurtem naturalnym,ale komentowano mi,że mam brak białka w II śniadaniu i to zmieniłam.Nie wiem teraz, czy zrobiłam dobrze??
Ponoć nadmiar białka jest szkodliwy...
Musiałam je ograniczyć bo w moczu wykryto mi ciała ketonowe, które mogą doprowadzić na dłuższą metę do kłopotów z nerkami.
Natomiast przyczyną pojawienia owych ciał jest dieta uboga w węglowodany, a bogata w białko.
Musze trochę wypośrodkować bo do tej pory białko stanowiło główny składnik mojej diety, węgli zaś jadłam niewiele
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 20:23   #2632
kendra
Przyczajenie

obiecywałam poprawę, dlatego też ślicznie proszę o oceną dnia dzisiejszego
ś: kromka razowca z synką, sałatka jarzynowa z jogurtem naturalnym, kawka
2 ś: pomarańcza, twix capuccino (pychaaaa i jogurt owocowy
o: 2 sadzone jajka, kawałek piersi z kurczaka, surówka z fasolki szparagowej, ogórka kiszonego oraz z kapusty
p: galaretka z owocami
k: kilka plasterków twarogu pod kakaową churką
+ przez cały dzień herbatki ziołowe oraz woda

liczne na wasze opinie

63 -> 61 -> 59
kendra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 20:26   #2633
GummyKammy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kika171 Pokaż wiadomość
P:

Iśn- grahamka z masełkiem i serem żółtym oraz dżemem-na jednej połówce wiśniowy, na drugiej morelowy( pomysł zaczerpnięty od Kamilki ciesze sie strasznie ze smakuje ) kanapka z maselkiem i dżemem morelowym, kubek kakao

jabłko

b) kilka ciasteczek, draże kokosowe pysznie

bannnnannnn i orzeszki <3

O- zupka kalafiorowa zabielana, zaprawiana mąką z furrrrrą ziemniaczków, ziemniaczki polane tłuszczykiem, kotlet mielony z serem, duuuużo kalafiora zapiekanego pod beszamelem-chyba tak się mówi, buraczki, kompocik mama mia

kawwwwaaa z mlekiem 3.2%, wielgachny kawałek wz-ki, paluszki z sezamem wztka

P- grahamka z masełkiem, serem, cielęcinką i warzywkami plus majonez, kotlet mielony jw z ketchupem, herbata, smacznie

2 kiwi

K- ok 500ml mleka 3.2% z wdrobioną chałką drożdżową , posypane budyniem waniliowym i rodzynkami oraz cukrem waniliowym, kanapka z nutellą cuuudo

przeslicznie

Stary 2009-03-26, 20:32   #2634
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:

Dzisiejsze R:
I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, dwie łyżki serka wiejskiego, banan, cynamon. czemu tylko dwie lyzki?
III. Jogurt naturalny (od dzisiaj zastępuję nimi serki homo... lekarz kazał mi ograniczyć białko na rzecz węgli) I pytanie: mogę dodać trochę orzechów? Wiem, że takie połączenie utrudnia chudnięcie ale III śn wypada mi stosunkowo wcześnie więc może nic się nie stanie. Hm?oczywiscie ze mozesz polaczyc, w jogurcie nie ma wielu wegli
IV. Mały talerz zupki wielowarzywnej z makaronem razowym, kromka grahama, surówka z kiszonej kapusty. brak bialka

jw.

Cytat:
Napisane przez GummyKammy Pokaż wiadomość
zajefajnio

A ja dzis sie wazylam i na wadze znowu wiecej.. juz jest55,4.. najchetniej to bym juz przeszla na U, tzn chcialabym juz utrzymac dana wage ale nie wiem wlasnie czy moge jesli nie odzyskalam jeszcze @? dziewczyny poradzicie?
a jak się czujesz z tą wagą? jeśli nie chcesz juz tyć, waga jest w normie (bmi, Panienko? ) i w ogole, to sprobuj jeść, na co masz ochotę, tłuszcze!! i utrzymać wagę przez 2-3tygodnie. jak okres wróci, to super, a jak nie, to... byłaś u gina ;> ? ile masz wzrostu tak btw?

Edytowane przez iza_wiosenna
Czas edycji: 2009-03-26 o 20:40
Stary 2009-03-26, 20:42   #2635
GummyKammy
Zakorzenienie

Cytat:
a jak się czujesz z tą wagą? jeśli nie chcesz juz tyć, waga jest w normie (bmi, Panienko? ) i w ogole, to sprobuj jeść, na co masz ochotę, tłuszcze!! i utrzymać wagę przez 2-3tygodnie. jak okres wróci, to super, a jak nie, to... byłaś u gina ;> ?
Bmi w tej chwili wynosi 19.5 i dobrze czuje sie z ta waga. Mysle ze od soboty lub niedzieli sproboje przejsc na to U. i zobaczymy.. od jutra nie bo szykuje sie mala impreza
U gin. nie bylam, wiesz co jakos nie moge sie przekonac do tych angielskich lekarzy, bylam u lekarza to powiedzial mi ze z przyrostem masy ciala okres powinnien wrocic i o nic nie mam sie martwic i ze duzo dziewczyn w moim wieku go traca na skutek odchudzania lub duzej aktywnosci fizycznej dam mu jeszcze troche czasu natomiast jezeli przez dluzszy czas nic sie nie zmieni wtedy pomysle nad wyjazdem do Polski

/168cm

Edytowane przez GummyKammy
Czas edycji: 2009-03-26 o 20:45
Stary 2009-03-26, 20:45   #2636
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Bmi w tej chwili wynosi 19.5 i dobrze czuje sie z ta waga. Mysle ze od soboty lub niedzieli sproboje przejsc na to U. i zobaczymy.. od jutra nie bo szykuje sie mala impreza
U gin. nie bylam, wiesz co jakos nie moge sie przekonac do tych angielskich lekarzy, bylam u lekarza to powiedzial mi ze z przyrostem masy ciala okres powinnien wrocic i o nic nie mam sie martwic i ze duzo dziewczyn w moim wieku go traca na skutek odchudzania lub duzej aktywnosci fizycznej dam mu jeszcze troche czasu natomiast jezeli przez dluzszy czas nic sie nie zmieni wtedy pomysle nad wyjazdem do Polski
polecam badania krwi na LH i prolaktynę jesli wyniki będą w porządku, to okres powinien lada dzień/miesiąc... wrócić 3mam kciukacze!

Stary 2009-03-26, 21:24   #2637
pyskatka89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pyskatka89 Pokaż wiadomość

Śniadanie - 2 kromki chleba pszennego, jedna z serem almette chrzanowym, druga z szynką wiejską i ogórkiem zielonym, do tego kawa rozpuszczalna
Obiad - 6 pierogów z kapustą i grzybami podpiekanych na masełku z cebulką
Podwieczorek - 2 wafle ryżowe z serem topionym, pomidorem i szczypiorkiem, herbata mocna
Kolacja - sałatka: 1 jajko, 3/4 puszki tuńczyka, sałata lodowa, rzodkiewka, szczypiorek, kilka łyżek ryżu i łyżeczka oliwy, a do popicia melisa.

I jak, podpowie mi ktoś, czy dobrze ?
Bo widzę tu spore doświadczenie w jadłospisach na P

ot tak.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-26, 21:52   #2638
GummyKammy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pyskatka89 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez pyskatka89

Śniadanie - 2 kromki chleba pszennego, jedna z serem almette chrzanowym, druga z szynką wiejską i ogórkiem zielonym, do tego kawa rozpuszczalna za male sniadanie! moze jakis jogurcik?lubisz banany?

a gdzie 2 sniadanko?
Obiad - 6 pierogów z kapustą i grzybami podpiekanych na masełku z cebulką tu mogly wpasc ziemniaczki/ryz/jakas kasza?
Podwieczorek - 2 wafle ryżowe z serem topionym, pomidorem i szczypiorkiem, herbata mocna moglas chociaz zjesc normalny chlebek
Kolacja - sałatka: 1 jajko, 3/4 puszki tuńczyka, sałata lodowa, rzodkiewka, szczypiorek, kilka łyżek ryżu i łyżeczka oliwy, a do popicia melisa. straaasznie malo!

I jak, podpowie mi ktoś, czy dobrze ? Bo widzę tu spore doświadczenie w jadłospisach na P
Duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo za malo jak na P! mam nadzieje ze niedlugo sie rozkrecisz 3mam kciuki

Stary 2009-03-26, 22:10   #2639
virginia
Zakorzenienie

Dzisiejszy RRR:
Ś: belriso ryż na mleku i kawa (rozpuszczalna, z mlekiem i cykorią
2Ś: 4 łyzeczki płatków owsianych i trochę mleka, trochę rodzynek i łyżeczka dżemu jagod. niskosł. + kawa
O: zupa krupnik z dużą ilością szparagowej i marchewki - 1 mała miseczka
P: żeberko + 3 korniszony
K: sałatka z tuńczyka
do tego 3 duuuuże kubki zielonej, woda ng, na oko gdzieś 0,75 - 1l.

Oceńcie wreszcie, proszę
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 22:13   #2640
pyskatka89
Rozeznanie

Cytat:
Duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo za malo jak na P! mam nadzieje ze niedlugo sie rozkrecisz 3mam kciuki
raany, poważnie ? A ja myślałam, że tak dobrze już jest. No nic, będę starać się dalej. Ale do owoców i słodyczy podchodzę narazie sceptycznie... A II śniadanie nie było, bo rano byłam na badaniach i musiałam być na czczo, więc pierwsze śniadanie było w porze drugiego Dziękuję bardzo za ocenę

ot tak.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości