|
|
#2611 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)
Cytat:
A wiesz, że ostatnio mój mężulek stwierdził, że tak się już do mnie przyzwyczaił i polubił w aparacie, że będzie mu smutno jak juz mi zdejmą.
|
|
|
|
#2612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2613 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
![]() Ale w końcu noszę ten aparat po to, aby go w końcu kiedyś zdjąć. Ponadto mój przewidywany plan leczenia to rok-1,5 czyli z górą już mniej niż więcej
|
|
|
|
#2614 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() . No ale faktycznie, póki co jest meksyk z tymi szparkami.. W sumie podobnie jak u mnie.. Najpierw było ustawienie na 'prosto', później wysunięcie do przodu, czego efektem jest diastemka, i teraz będziemy 'dosuwać' zębiaszcze.. Ale będzie dobrze, musi W ogóle teraz miałam ostrego schiza.. Szamię sobie jabłuszko, pyszne, zielone ![]() ![]() . . No i przyszło do czyszczenia dołu językiem, no i przy jedynkach czuję, że coś mi dynda.. Już sobie myślę, że pięknie, pewnie zamek.. A tu ku mojemu miłemu zaskoczeniu - kawałek jabłka za ligaturką A w ogóle w sobotę przyjeżdża TŻ ![]() ![]() i po raz pierwszy będziemy 'testować' górę i dół.. Ciekawe czy obejdzie się bez wyzywania 'tego' od ustrojstw, katuszy i narzędzi tortur ![]() ![]() . Oczywiście na wstępie padnie pytanie 'kochanie, a wosk?' ![]() ![]() .
|
|
|
#2615 |
|
Zadomowienie
|
Długo nie pisałam, ale czytałam tą ogromną ilość waszych postów
No nic, pozdrawiam wszystkich, a szczególnie wszystkie nowe aparatki/aparaty, bo przecież sporo ich tu w ostatnim czasie przybyło
|
|
|
#2616 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
Powiem Ci, że ja już powoli po prostu zaczynam miec dość tego aparatu, wydaje mi się, że noszę go już od zawsze, rezultaty są nieciekawe, tylko jakieś szpary... Ale cóż ja jestem cierpliwa, ufam orto.
|
|
|
|
#2617 |
|
Zakorzenienie
|
a mi spadła jedna pętelka ligarutowa z łańcuszka z jednego haczyka na zameczku
próbowałam załozyć,a le ja mam tyle tego na tych zamkach naładowanego, że szkoda gadać i w poniedziałek mam wizytę t0o zaczekam sobie, a jak spadnie zdrugiego haczyka to obetnę i tyle
|
|
#2618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2619 |
|
Raczkowanie
|
no hej udało mi sie nadrobic wasze posty uffff
Kolejne godziny z aparatem hmm cudowne nic nie boli, nie obciera, wosk leży nienaruszony w torebce Tylko jeden minus jestem za****cie głodna . Ja po prostu z warzyw i owoców, kaszek, papek -najwole schabowego ![]() Nasunęło mi sie kilka myśli, ale jedna najważniejsza: Każda z nas kocha swój aparacik i wychwala ponad wszystko i niewazne czy to metal, porcelana czy kryształ . I bronimy je zaciekle
|
|
#2620 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2621 | |||
|
dental hygienist
|
Cytat:
![]() Fajnie słyszeć, że podoba Ci się ten zawód!! Ja bym nie odwodziła Cię od szkoły medycznej. Możesz robić skaling i takie tam... a jak byś kiedyś chciała wyjechać za granicę, to jest to dobrze płatna praca. Cytat:
Problem mogą mieć tylko pacjenci z kiepskim stanem kości (najczęsciej baaardzo dorośli ), ale wtedy żaden orto nie powinien zaproponować leczenia orto.A co do zamków, to białe i tak widać!! Więc może warto wybrać bardziej ekonomiczną opcję... Poza tym metalowe są gładsze. Mnie moje nawet teraz czasem obcierają, a noszę ponad rok. Ostatnio spotkałam się z moją przyjaciółką, która nosiła aparat metalowy. Gadamy sobie, a ona nagle zaczyna na mnie krzyczeć. I co?! - Okazało się, że nie zauważyłam, że jej już zdjęli!!!! ![]() może nie nosi retencji?? Cytat:
ale może też być z drucikiem z przodu. zadzwoniłeś do tej orto?? może miala jakiś powód, ja się nigdy z czymś akim nie spotkałam, więc może im zabrakłó metakowych?? może miała podrażnione dziąsła.
|
|
|
#2622 |
|
Zakorzenienie
|
Mam prośbę, następnym razem zamknijcie mnie jak będę chciała powiedzieć coś durnego!!!
Dziś na po pracy jadę podkleić ten sam zamek co tydzień temu |
|
|
|
|
#2623 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, to szczęście że nie połknąłeś tego! moja rada.. nie jeść jeszcze takich twardych rzeczy.. a jak jeść.. to pokroić albo łamać i pomału rozgryzać wolniej te mniejsze kawałki.. Polecam z doświadczenia
|
|
|
|
|
|
#2624 |
|
Raczkowanie
|
Witam...
Chcialam was zapytac, bo Wy tu jestescie znawczynie czy jesli mam wysuniete w gornaj szczece jedynki i dwojki tylko to jest mozliwosc zalozenia aparatu tylko na gorny luk...?? dodam jeszcze ze jako dziecko nosilam aparat ruchomy i zgryz mam w miare dobry...tylko chodzi o te 4 zęby, gdyz jest to zwiazane z urazem w ktorym zlamala mi sie jedna z jedynek.... ![]() nie mam wiecej kasy...zdołałam tylko odlozyc 1500zl....
|
|
|
#2625 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Cytat:
Skonsultuj się z orto, spojrzy w zęby i wszystko sobie ustalicie ![]() ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Cytat:
Na pewno jak przyjdzie czas na zdjęcie to będzie pięknie i bez szpar ![]() Chociaż np. ja jak będę zdejmować, to będę mieć szparki przy 2kach, żeby je nadbudować
|
|||
|
|
|
|
#2626 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przepraszam, że tak niezrozumiale, ale ta kobieta gadała tak naukowym językiem, że nie bardzo ją rozumiałam. Nastraszyła mnie jeszcze, że przy operacji mogą wypłynąć jakieś płyny mózgowo-rdzeniowe. Tak się przestraszyłam, że więcej do niej nie poszałam. Już miałam całkiem zrezygnować z leczenia ortodontycznego, po czym spotkałam koleżakę, która miała właśnie rozszerzaną szczękę. Naszła mnie myśl, żeby może skonsultować się jeszcze z jej orto. No to poszałam, nic kobieta nie wspomniała, że się nie podejmie, jak jej wspomniałam o słowach poprzedniej orto to zaczęła się śmiać i mówi, że u niej jeszcze takiego przypadku nie było. Ale w głowie zostały mi słowa tamtej, która rzekomo jest najlepsza w moim mieście, zajmująca się tymi rozszerzeniami. Dlatego jestem taka spanikowana ![]() Wczoraj jak mi na nowo podklejała tego hyraxa, to też co chwilę jej mówiłam, że chyba zaraz mi zęby wypadną to aż się chyba lekko na mnie zdenerwowała, jakbym podważała jej umiejętności
|
|
|
|
|
|
#2627 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() .Cytat:
![]() ![]() . Tylko ten błagalny wzrok pt. 'załóż wosk'.. ![]() ![]() . Bo kiedyś wewnętrzna strona pierścienia nabroiła, oj nabroiła... Na szczęście na dole nie ma tak wystających części, jest wręcz płasko..
|
|
|
#2628 |
|
Rozeznanie
|
za dwie godzinki mam wizytę u mojej orto... już dziś będę zadrutowana... niby wiem co mnie czeka a tak jakoś dziwnie boję się... od samego rana się stresuję... od dziś przez najbliższe minimum 2 lata będę z moim aparatem(hmmm chyba dam mu jakieś "imię") 24 h na dobę 7 dni w tygodniu, non-stop.
przez ostatnie 9 dni (z tymi okropnymi gumkami) czekałam na założenie aparatu z utęsknieniem a teraz zwiałabym gdzie pieprz rośnie... trzymajcie kciuki odezwę się... mam nadzieję że jeszcze dziś
|
|
#2629 | |
|
dental hygienist
|
Cytat:
![]() Może miała na myśli podcięcie wędzidełka? No i nie wiadomo, jaką miała wizję i do jakiego stopnia chciała Ci poszerzyć szczękę. A w jakim wieku jest ta pierwsza i ta druga orto? Czasem te starsze się nie dokształcają i bazują na wiedzy sprzed trzydziestu lat.
|
|
|
#2630 |
|
Raczkowanie
|
Hello
![]() U mnie dziewczynki "stara bida" jak to mówią No ale od następnej wizyty zacznie się jazda bez trzymanki. Po wizycie wiadomo cudowny ból wędrujących zębów. Tydzień później hirurgiczne usówanie poziomej ósemki ![]() Tydzień robienia za chomika i chodzenia głodną zapewne ![]() I miesiąc później powtórka z rozrywki. Także nie będziecie się ze mną nudzić bo zamierzam wylewać tu wszystkie swoje bóle i żale coby się odstresować i podzielić.... hmmm.... efektami leczenia? hihihiIdę umyć zęby bo mam ciastka między zamkami ![]() |
|
|
|
|
#2631 |
|
Raczkowanie
|
Aaaa!!!
Macie na to jakieś sprawdzone sposoby? Smarowałam wazeliną ale nie za bardzo pomogła
|
|
|
|
|
#2632 | |
|
dental hygienist
|
Cytat:
A teraz jestem baaaaaaardzo zadowolona i ciesze się, i nie oddałabym aparacika
|
|
|
#2633 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja za swojego damona mniej płaciłam. no ale on jest tylko pół przezroczysty i dość widoczny ale już mi to wcale nie przeszkadza a nawet cieszę się że go widać a pamiętam jak sama przed założeniem aparatu kombinowałam żeby był jak najmniej widoczny a teraz gdyby nie padł wybór na damona bo musiałam mieć poszerzaną szczękę, na pewno bym wygrała metalowy z zamkami mini. najbardziej mi się podobają te aparaty.no i te kolorowe gumeczki... szkoda że ja nie mogę z nimi poszaleć. a i mam 22 lata a i tak żałuje, że nie mogę mieć kolorowych gumekCytat:
także macie szczęście, że dopiero niedawno odkryłam forum, bo ja potrafię marudzić też bardzo chciałam przezroczysty, ale szkoda mi było pieniędzy mojej mamy, bo ona sponsorowała gdybym miała wybierać pomiędzy mniej a bardziej widocznym aparatem, wybrałabym jednak metal a tak na poważnie to przekonałam sie do metalu ostatecznie, jak zobaczyłam moją koleżankę, której pieniędzy nie brakuje, a i tak założyła metal i on tylko dodaje jej uroku a na brak powodzenia u płci przeciwnej nie narzeka wcale mimo metalu![]() Cytat:
ja jak na razie nie miałam żadnej awarii z moim aparatem. noszę już 10 miesięcy i jem wszystko i w ogóle na niego nie uważam ale jak tak straszycie to chyba zacznę uważać na to co jem
|
|||
|
|
|
|
#2634 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
No i siłą rzeczy musimy delikatnie, uważnie i nie do końca tak jak się przyzwyczaił i jak lubi.. a na następnej wizycie mam mieć dołożony łuk.. więc w ogóle obawiam się czy go nie poharatam
|
||
|
|
|
|
#2635 | |
|
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
Wiecie z tym moim aparatem to jest tak, że mi jest kompletnie wszystko jedno. Jedyne czego chciałam uniknąć to poszerzaczy szczęki. I tu mi orto obiecała, że tego nie będzie. A że w końcu finansują mnie rodzice to niech sobie wybiorą co chcą Byłam nastawiona na normalny metal bo jest aż o tysiąc tańszy Ale ja mogę mieć cokolwiek. Ja po prostu chcę mieć zdrowy zgryz i równe zęby... Tym bardziej, że dowiedziałam się, że moja wada się pogłębia i niedługo nie domknę ust a później szczęki Też miałam mieć tego Damona i bardzo mi się podobał ale jak i tak mam wyrywać to dziękuję, tym bardziej, że przy nim system płatności był taki bardzo nie bardzo... Ja już chcę żeby mnie bolałoooo!!! oj, przeklnę później swoje słowa ![]() Czy może mi ktoś wyjaśnić jak działa aparat ruchomy? Miałam ich aż pięć w dzieciństwie, efektów niet, pewnie też dlatego, że zdejmowałam kiedy tylko mogłam. Bo działanie stałego rozumiem. A ten ruchomy to... ani przymocowany do zębów, tylko ten drut naokoło... Czy on nie jest jak te poszerzacze hyraxy hassy czy jak im tam Bo w ruchomym też jest śruba do rozkręcania (dwa razy dziennie, fuj).
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2009-03-27 o 12:43 Powód: się mi przypomniało ^^ |
|
|
|
|
|
#2636 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z tego co obecna orto mówiła, to poszerza mi szczękę 8 milimetrów, mam 45 rozkręceń hyraxa, z tego co wiem to dosyć dużo... W jakim są wieku dokładnie nie wiem. Ale obydwie nie są zbyt stare. Ta pierwsza ,,na oko" oceniałabym na jakoś 40-45 lat, natomiast moja obecna orto jest raczej młodsza, bo mówiła, że niedawno na macierzyńskim była no i dawałabym jej z 35 lat Ale wywody... Mam nadzieję, że orto nie podejmowałaby się, gdyby nie wiedziała co robi. Jednak nie ukrywam, że się trochę martwię po tym co ta pierwsza mi nagadała. Tak poza tym to dziewczyny musze przyznać co raz bardziej przekonujecie mnie do metalu
|
|
|
|
|
|
#2637 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() .Swoja droga dwójki na dole mi pięknie dziś latają ![]() ![]() .
|
|
|
#2638 |
|
Rozeznanie
|
oj przeklniesz, przeklniesz :P hih
Edytowane przez rozgwiazda Czas edycji: 2009-03-27 o 13:30 |
|
|
|
|
#2639 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Echhh normalnie aż mam wyrzuty sumienia, że nie robię mu tak dobrze jak kiedyś Kurde zazdroszczę Ci, mój wyjechał i mam celibat ![]() lol hehe, mi teraz nic nie lata oprócz odklejonego zamka |
||
|
|
|
|
#2640 | |
|
Rozeznanie
|
Neutrogena w ogóle jest boska
![]() ![]() .Cytat:
![]() ![]() . Ale praktyka czyni mistrza i teraz coraz mniej ![]() ![]() . Kochana, nie miej wyrzutów.. Czas, który poświęcałaś mu, niech będzie poświęcony Tobie ![]() ![]() . Wilk syty i owca cała To ściągnij ligaturkę i wyjmij delikatnie zamek ;>
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:23.

próbowałam załozyć,a le ja mam tyle tego na tych zamkach naładowanego, że szkoda gadać i w poniedziałek mam wizytę t0o zaczekam sobie, a jak spadnie zdrugiego haczyka to obetnę i tyle

Byłam dzis u dentysty na usuwaniu osadu i kamienia (100 zł...). I powiedział mi o paru zagrożeniach w postaci ubytków i stwierdził, że ten aparat pasowałoby niedługo ściągnąć bo jak tak dalej pójdzie to będzie więcej strat niż zysków
fot0: #

szkoda że ja nie mogę z nimi poszaleć. a i mam 22 lata a i tak żałuje, że nie mogę mieć kolorowych gumek