Aparaty ortodontyczne, cz. V :) - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-28, 14:23   #2761
Tikoma
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)

Cytat:
Napisane przez rudo-zielona Pokaż wiadomość
Ja jestem jakaś niedorobiona niestety. Miałyśmy aparat zakładany równo z Tobą, a Ty już jesz normalnie obiady.
Mój chłopak się ze mnie śmieje, że jedząc ze mną posiłek odnosi wrażenie, że jest w DPS-ie.
Wszystko muszę kroić w kostkę 1 cm x 1 cm. Do gryzienia używam tylko jednej strony, która boli coraz bardziej.

Plus jest taki, że już dostrzegam tworzący się łuk z jedynek i dwójek. Szybko biorąc pod uwagę, że aparat założyłam w poniedziałek.
A to nie jest tak że ja wszystko gryze też kroje w malutkie kostki i jedną stroną tylko czasem to na poniebieniu coś przemiele ale trochę ciężko jest no i jedyna zmiana jaką widze to że pomiędzy zębami mam przerwy
I tylko na górze mam druty

Edytowane przez Tikoma
Czas edycji: 2009-03-28 o 14:26
Tikoma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 14:38   #2762
ksylwia
Zadomowienie

Zbereźnice jedne! Czytam czytam i oczom nie wierzę hehehe ja mam po kłopocie - facet pogoniony i teraz rozkoszuję się aparacikiem.

Tylko mam ten piekielny problem z przebarwieniami na 3 i 4 - czyszczę od wczoraj po kilka godzin i troszkę zeszło, ale do perfekcji braaaakuuuje duzo

Któraś z Was pisała o tabletkach do rozpuszczania na te przebarwienia - mogłabym prosić o podanie firmy? Nie radzę sobie z tymi brązowymi plamami - wszystko, co ewentualnie mogłoby barwić odstawiłam i szoruje, ale dziasła juz mnie bolą.

W poniedziałek smigam do mojej dentystki - moze zaleci jakas paste, srodek, płyn - cokolwiek.... bo nie chce miec brazowych zabków lub co gorsza popsutych, a przecież to początek drogi.

Edytowane przez ksylwia
Czas edycji: 2009-03-28 o 14:43
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 14:43   #2763
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Cytat:
Napisane przez Niunia20 Pokaż wiadomość
mam pytanko czy wam też krwawiły dziąsła podczas mycia zębów bo mi to się za każdym razem zdarza i to dosyć mocno
To oznacza iż masz początki zapalenia dziąseł - to jest typowe przy aparacie. Mój orto mówi, że wtedy trzeba te dziąsła rozmasować miękką szczoteczką i ogólnie dziąsła należy masować aby temu zapobiec. Masaż zapewnia lepsze ukrwienie.
Drugim powodem krwawienia dziąseł jest zbyt agresywna pasta do zębów (ja tak miałam) i częste mycie (jak to przy aparacie). Wtedy jeździsz pastą która ma duży współczynnik ścierania po dziąsłach i je ranisz granulkami ścierającymi (takie coś mają pasty, które mają w nazwie "whitening"). Ja odstawiłam pastę, pokornie wróciłam do zielonego elmexu i sytuacja się uspokoiła.

Hmmm czy to nie było już opisane w FAQ? ;P
Stary 2009-03-28, 14:45   #2764
smiechotka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kmee Pokaż wiadomość
Baranek a Ty?
Wodniczka :diab elek:
Cytat:
A mój TŻ nigdy tak nie mówi
Hahaha . A wiesz co się mówi w takich sytuacjach? Że rurociągu w sobie nie masz, a jak metal to tylko na zębach.. nene
Cytat:
W wolnej chwili zajrzę

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 14:45   #2765
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

dubel
Stary 2009-03-28, 15:44   #2766
Kmee
Zakorzenienie

smiechotka - hehhee no i prawidłowo
ksylwia - a powiem Ci, że znalazłaś niegłupie rozwiązanie chłop z wozu babom lżej
Te tabletki to też mnie interesują i to jaką pastę używać. Chociaż wydaje mi się, że twardy wyciorek załatwi sprawę.
Kmee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 16:46   #2767
vandyck
dental hygienist

Cytat:
Napisane przez ksylwia Pokaż wiadomość
Tylko mam ten piekielny problem z przebarwieniami na 3 i 4 - czyszczę od wczoraj po kilka godzin i troszkę zeszło, ale do perfekcji braaaakuuuje duzo
A nie używałaś przypadkiem płynu z chlorheksydyną (powodują przebarwienia i da je się usunąć tylko w gabinecie... )

Cytat:
Napisane przez Niunia20 Pokaż wiadomość
mam pytanko czy wam też krwawiły dziąsła podczas mycia zębów bo mi to się za każdym razem zdarza i to dosyć mocno
Mogą krwawić jeśli płytka nazębna nie jest dokładnie usunięta, przy aparacie trzeba koniecznie używać nici dentystycznej codziennie, bo te wszystkie resztki które tam zostają razem z bakteriami podrażniają dziąsła i efekt jest taki, że krwawią...

YOU DON'T HAVE TO BRUSH ALL OF YOUR TEETH 🦷JUST THE ONES YOU WANT TO KEEP
vandyck jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 17:08   #2768
Niunia20
Rozeznanie

dzięki dziewczyny za rady postaram się coś z tym zrobić bo bardzo mnie to drażni aparat założyłam wczoraj a tu dzisiaj taka niespodzianka z tymi dziąsłami.

używam płynu i pasty meridol tak poleciła orto co do nici to nie mogę się przekonać do niej mam tak ściśnięte zęby ale powoli się do niej nastawiam, leży pudełko mi przed oczami i korci.
Stary 2009-03-28, 17:10   #2769
ksylwia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vandyck Pokaż wiadomość
A nie używałaś przypadkiem płynu z chlorheksydyną (powodują przebarwienia i da je się usunąć tylko w gabinecie... )

o matko-nie strasz! Lece sprawdzić skład mojego płynu
skład:
aqua, alcohol, glycerin, polysorbate, sodium, benzoate, aroma, cetylpyridinium chloride, sodium saccharin, sodium fluoride, menthol, cl 42090 - co to to ostatnie?
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 18:14   #2770
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smiechotka Pokaż wiadomość
jak mój Tż

moja dziąsła też przyzwyczajone do twardych szczoteczek nie narzekały
mam wrażenie, że osadza mi się kamień między zębami. bo zawsze mocno szorowałam prostopadle do linii zębów, a teraz nie ma jak i mam wrażenie, że to przez to

parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 18:39   #2771
dygotka8
Zakorzenienie

Witam,
dawno mnie nie było...
dziewczyny czy którejś z Was separacja w ogóle nie dawał się we znaki??zęby mam stłoczone,gumeczki od środy i absolutnie żadnego bólu...a kiedyś jak miałam na górze separację co prawda tylko godzin przed założneiem pierścineia to wtedy bardzije się dało odczuć....no i zastanawiam się czy te pierścineie będzie się łątwo zakładało czy też nie bardzo...
tak więc podzieliłam się swoimi obawami z Wami...
pozdrawiam

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 18:41   #2772
k e j t i
Raczkowanie

Cool Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)

Mam już druciaka Zęby już nie bolą dostałam nawet czekoldowy wosk mniam Kolor gumeczek ciemny FIOLET
k e j t i jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 18:43   #2773
klada
Zakorzenienie

a mozemy zdjecia jakies zobaczec?
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 19:00   #2774
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
Któraś z Was pisała o tabletkach do rozpuszczania na te przebarwienia - mogłabym prosić o podanie firmy? Nie radzę sobie z tymi brązowymi plamami - wszystko, co ewentualnie mogłoby barwić odstawiłam i szoruje, ale dziasła juz mnie bolą.
Te tabletki nie czyszczą przebarwień tylko mają za zadanie pokazać czy dokładnie wyszorowało się ząbki, bo np w miejscu gdzie nie dojedzie się szczoteczką tabletki barwią ząb na fioletowo i widać gdzie trzeba jeszcze przeczyścić

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 19:18   #2775
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tikoma Pokaż wiadomość
A to nie jest tak że ja wszystko gryze też kroje w malutkie kostki i jedną stroną tylko czasem to na poniebieniu coś przemiele
I tylko na górze mam druty
Ja też mam tylko na górze. Już myślałam, że masz lepiej ode mnie

Dziewczyny sepleniłyście na początku?
Całe dorosłe życie "syczałam" (dziwnie wymawiając sss i sz). Taki mój urok. Najwięcej śmiechu było zawsze, gdy miałam przez mikrofon mówić, trzeba było zmieniać tekst przemówienia pod moje syki
Ale nie o tym miałam. Aktualnie mówię strasznie. Ogólnie nie mogę mówić w swoim normalnym tempie, bo wychodzi jeden szelest. Pomimo tego, że staram się mówić wyraźnie moje syczenie i szeleszczenie się pogłębiło. Jestem jedynym aparaciarzem, którego znam z takim problemem. Może powinnam zacząć jakoś ćwiczyć??
Wiem, szaleje.
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 19:33   #2776
molka11
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
Witam,
dawno mnie nie było...
dziewczyny czy którejś z Was separacja w ogóle nie dawał się we znaki??zęby mam stłoczone,gumeczki od środy i absolutnie żadnego bólu...a kiedyś jak miałam na górze separację co prawda tylko godzin przed założneiem pierścineia to wtedy bardzije się dało odczuć....no i zastanawiam się czy te pierścineie będzie się łątwo zakładało czy też nie bardzo...
pozdrawiam
ja mam gumeczki na górze i przez 2 dni odczuwałam pewien dyskomfort, ale nie ból. Teraz już nic nie czuję, ale mam ochotę je wyciągnąć sobie sama

Dziewczyny mam pytanie do tych, które noszą / nosiły także ekspandery lub hyraxy - czy Wy zakładałyście taki aparat i ortodontyczny w jednym czasie czy na ząbki dopiero po kilku miesiącach? Pytam bo we wtorek idę zakładać aparat rozszerzający, a orto mam mieć dopiero za 3 miesiące, a w sumie wolałabym już zacząć.

molka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 19:41   #2777
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez molka11 Pokaż wiadomość
ja mam gumeczki na górze i przez 2 dni odczuwałam pewien dyskomfort, ale nie ból. Teraz już nic nie czuję, ale mam ochotę je wyciągnąć sobie sama
ja nawet małego dyskomfortu nie czułam...no,ale może takma być
dzięki za odp

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 19:43   #2778
smiechotka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
Witam,
dawno mnie nie było...
pozdrawiam
Ja na dole ani przez chwilę nie odczułam separacji. Za to przy górze chodziłam po ścianach..

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 20:01   #2779
mclilu
Rozeznanie

Śmiechotka, Kmee
Wy zbereźnice - nie mogę z Waszych tekstów, normalnie zaraz się posikam

Rozplywam sięna myśl jak to mój mężulek mnie pocieszał za ten zgubiony wczoraj zameczek
Teraz częściej będę robiła smutną minkę i wkręcała, że kolejny zginął

Cytat:
Napisane przez smiechotka Pokaż wiadomość
nie mogę, ja też
...a Kmee ...baranica jedna - bez rogów by się nie obyło

---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

[/COLOR]
Cytat:
Trochę tak, byłam nawet trochę tym przerażona ale orto mnie uspokoił, że język się za parę dni przyzwyczaji do nowego polożenia i będzie OK!
I tak też było!

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

Cytat:
Napisane przez k e j t i Pokaż wiadomość
Mam już druciaka Zęby już nie bolą dostałam nawet czekoldowy wosk mniam Kolor gumeczek ciemny FIOLET
Nareszcie jesteś
Bo dziwne myśli już się pojawiały
Zdjęcia!!!
In my time of need

Edytowane przez mclilu
Czas edycji: 2009-03-29 o 13:46
mclilu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 21:29   #2780
asieenka
Raczkowanie

Cytat:

Dziewczyny mam pytanie do tych, które noszą / nosiły także ekspandery lub hyraxy - czy Wy zakładałyście taki aparat i ortodontyczny w jednym czasie czy na ząbki dopiero po kilku miesiącach? Pytam bo we wtorek idę zakładać aparat rozszerzający, a orto mam mieć dopiero za 3 miesiące, a w sumie wolałabym już zacząć.
ja hyraxa mam od 22 stycznia i dopiero koło maja się go pozbęde i przybędzie mi stały na górę. A na dół mam od 5 lutego.

Zastanawia mnie tylko po co Ci separacja do hyraxa :O
No chyba,że będziesz miała zamiast akrylowych płytek pierścienie to rozumiem.

Ten aparat ma Ci poszerzyć szczęke,więc jak już będzie na tyle miejsca żeby wszystkie zęby pomieściły się w łuku to orto zakłada stały. U mnie też to miało być 3 msc później,ale 3 miesiące mija NO PRAWIE bo dwa dni różnicy na mojej następnej wizycie-20 kwietnia,a orto nic nie mówiła,że na następnej wizycie będziemy ściągać,więc pewnie dopiero w maju będe miała górę.

Matura 2011
polski PP
matematyka PP+PR
angielski PP+PR
geografia PR

asieenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 21:49   #2781
kosheen
Rozeznanie

Cytat:

Jak masz separacje to pewnie będziesz miała hyraxa z pierścieniami. Ja mam taki akrylowy też mam go nosić 3 miesiące, ale częściej musze odwiedzać orto, bo te akrylowe czasami spadają i trzeba je podklejać na nowo. Poza tym moja orto mówi, że woli mnie częściej widzieć chociażby dlatego, żeby zobaczyć czy wszystko prawidłowo idzie- wtedy wizyty mam darmowe, tylko patrzy mówi, że ok i do domu, więc troche dziwne, że jak Ci to założy to wizyte masz mieć dopiero za 3 miesiące

No a co do Twojego pytania, to ja np. w czwartek ide założyć aparat na górę, jednak tylko do trójek, no bo na reszcie zębów mam tą płytkę akrylową. A orto sama zaproponowała, że może założyć mi tą część aparatu jak przerwa między jedynkami, która się tworzy w trakcie rozszerzania, będzie mi bardzo przeszkadzać. No a że jest już dosyć spora i nie mogę się do niej przyzwyczaić to już się na czwartek z nią umówiłam.
Z tego co wiem nie wszyscy orto proponują takie rozwiązanie, więc na Twoim miejscu zapytałabym się orto czy też tak możesz mieć (jeśli chcesz oczywiście). Myślę, że to też zależy od tego ile masz mieć rozkręceń - jak bardzo poszerzaną szczękę i jaka Ci się szpara zrobi. Bo u mnie po 45 rozkręceniach to pewnie wyglądałabym jak szczerbata
kosheen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 22:00   #2782
Lady No Nick
Raczkowanie

Cytat:

Całe dorosłe życie "syczałam" (dziwnie wymawiając sss i sz). Taki mój urok. Najwięcej śmiechu było zawsze, gdy miałam przez mikrofon mówić, trzeba było zmieniać tekst przemówienia pod moje syki
Ale nie o tym miałam. Aktualnie mówię strasznie. Ogólnie nie mogę mówić w swoim normalnym tempie, bo wychodzi jeden szelest. Pomimo tego, że staram się mówić wyraźnie moje syczenie i szeleszczenie się pogłębiło. Jestem jedynym aparaciarzem, którego znam z takim problemem. Może powinnam zacząć jakoś ćwiczyć??
Wiem, szaleje.
Mnie wiele osób zwracało uwagę na to, że niewyraźnie mówie przez całe życie co mnie niesamowicie stresowało i denerwowało,bo nie umiałam tego poprawić A teraz mam z tym coraz mniejsze kłopoty przynajmniej nie słyszę, żeby ktoś mówił, że niewyraźnie mówię. Może dlatego, że jednak staram się zawsze jakoś poprawnie mówić,a pewnie też dlatego, że zęby się przesuwają, przecież też mają wpływ na wymowę

Lady No Nick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 23:19   #2783
susinka1
Raczkowanie

molka fajnie, że sie zdecydowałś w końcu na aparat

dziewczyny zbeźnice jesteście straszne chętnie bym się z wami podzieliła również swoimi doświadczeniami ale niestety nie zdążyłam ich nabrać bo mnie mój TŻ postanowił zostawić

muszę zacząć częściej tu wchodzić bo mi nadrabianie strasznie dużo czasu zajmuje gadułyyyyy

na saunie dziś byłam i miałam wkręt, że mi się drutex rozpuści albo odklei. Durna ja taka że... ehh

dziewczyny podłączam się do zapytania o jakieś specyfiki aby się osad na zębach nie odkładał.

A i czy można robić piaskowanie bądź inne zabiegi usówania osadu w drutach?
susinka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 23:41   #2784
skyman
Raczkowanie

GG do skyman

Mogę Was prosić o modlitwę za mojego dziadka ?...praktycznie nie żyje...respirator oddycha ;/

Debile nie widzicie jak wszystko można stracić
Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..."

Edytowane przez skyman
Czas edycji: 2009-03-28 o 23:42 Powód: cos
skyman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-29, 00:08   #2785
201604190949
Konto usunięte

Masz to u mnie. Za dziadka, za Ciebie, za Twoją rodzinę.

Mam nadzieję, że nie robi Ci różnicy, której religii modlitwę "odmówię". A chyba lepiej jak zostanie zaangażowane więcej bóstw.

Trzymaj się ciepło...
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-29, 00:36   #2786
asieenka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kosheen Pokaż wiadomość
tylko patrzy mówi, że ok i do domu, więc troche dziwne, że jak Ci to założy to wizyte masz mieć dopiero za 3 miesiące
na pewno będzie miała wizyty kontrolne z nim,przecież po iluś rozkręcaniach musi jej chociażby śrubę zablokować.

Matura 2011
polski PP
matematyka PP+PR
angielski PP+PR
geografia PR

asieenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-29, 10:31   #2787
vandyck
dental hygienist

Cytat:
o matko-nie strasz! Lece sprawdzić skład mojego płynu
skład:
aqua, alcohol, glycerin, polysorbate, sodium, benzoate, aroma, cetylpyridinium chloride, sodium saccharin, sodium fluoride, menthol, cl 42090 - co to to ostatnie?
Skład jest w porządku, to ostatnie to barwnik (colorant). Ale unikaj płynów z alkoholem, bo wysuszają dziąsła

YOU DON'T HAVE TO BRUSH ALL OF YOUR TEETH 🦷JUST THE ONES YOU WANT TO KEEP
vandyck jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-29, 11:42   #2788
kosheen
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez asieenka Pokaż wiadomość
na pewno będzie miała wizyty kontrolne z nim,przecież po iluś rozkręcaniach musi jej chociażby śrubę zablokować.
Sama napisała, że we wtorek idzie zakładać i później orto ma mieć za 3 miesiące... Dlatego jestem zdziwiona

Cytat:
Mogę Was prosić o modlitwę za mojego dziadka ?...praktycznie nie żyje...respirator oddycha ;/
No jasne, że tak. Trzymaj się.
kosheen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-29, 11:59   #2789
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też mam tylko na górze. Już myślałam, że masz lepiej ode mnie

Wiem, szaleje.
nic mi nawet nie mów o tym seplenieniu Mówienie (i to bardzo poprawne)to jest podstawa mojej pracy. Na początku strasznie sepleniłam, najgorsze są spółgłoski szczelinowe (s,sz), do tej pory mówię nie tak wyraźnie jak przed założeniem. Nie wiem czemu Jeśli bardzo Ci to przeszkadza staraj się dużo czytać na głos, sytuacja powinna się niedługo poprawić. U mnie trochę się polepszyło,ale bez rewelacji.
Cytat:
Napisane przez skyman Pokaż wiadomość

trzymaj się dzielnie
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-29, 12:14   #2790
molka11
Rozeznanie

hej dziewczyny, dzięki za odp. Źle się wyraziłam: we wtorek zakładam to straszydło na podniebienie, póxniej co miesiąc kontrolna wizyta, ale aparat orto dopiero za 3 m. Tak namieszałam trochę

Separatory mam założone bo ponoć mam mocno stłoczone ząbki. Ja już sama nie wiem co bede miała zastosowane na rozszerzenie podniebienia bo wyraźnie słyszałam jak pomoc pana orto pyatła się czy założą mi hyraxa. On sam zaś mówił żebym sie nie obawiał bo to będzie tylko drucik, który przeszkadza jedynie językowi (czyli ekspander) aaaj, nie dopytałam i mam. Jutro tam dryndne i bedzie spokój.

Susinka, zdecydowana to ja jestem od kilku ładnych lat tylko wdrożoenia projektu nie było

molka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości