|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
torbiel
Witam. Ostatnio byłam u lekarza i się dowiedziałam że mam drobne zmiany, mam małego torbiela na szyjce macicy. Objawy miała mocne bule brzucha przez 4 dni( tak bolało jak pierwszy dzień okresu) przed okresem, i to mnie zmotywowało żeby się do lekarza zapisać. Chciałambym być w ciąży, ale niewiem czy poczekać aż to zniknie czy sie starać o dziecko? Bo już dwa lata się staramy i nic. pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: torbiel
a robiłaś sobie jakieś badania hormonalne a partner nasienia? Bo dwa lata staran to juz długo.
Torbiel radzę obserwować bo moze sama nie zniknąć i trzeba będzie lekami zwalczyc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
już biore leki, pani ginekolog mi zapisała Luteina, distreotaza i diclac
---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- a jak długo takie coś się leczy? a może nam nie wychodzi, bo tak bardzo chcemy, i jak np nie będziemy o tym myśleć, to może wtedy nam sie uda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
Ja właśnie tak mam i nie wiem czy iść znów do lekarza i poprosić o usg, bo byłam już raz i ginekolog powiedziała mi że takie coś przed okresem może być spowodowane nerwami, lekami itp. Nerwy akurat występują bo sie denerwuje maturą tegoroczną, ale żeby aż tak i już drugi miesiąc z kolei?? ![]() Poraźcie mi co robić...proszę!! Pozdrawiam Kasia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
u mnie nie występowały takie niby dziwne krwawienia, ja bym na twoim miejscy szła do lekarza. też w tym roku pisze mature. a zelerzy czy te bóle brzucha jak długo cie to bolało, jak pare dni, to coś nie tak, a jak jeden to raczej dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
miesiąc temu bóle brzucha i te "krwawienia" występowały dość długo bo z dobre 15 dni az do miesiączki...po miesiączce poszłam do lekarza i powiedziała mi to comi powiedziała, że przez stres.
Teraz mniej więcej tydzień przed miesiączką znów mnie boli brzuch i mam te plamienia, z tym, że zaczęłam używać plastrów antykoncepcyjnych od poprzedniego okresu i podejżewam, że ból brzucha to od nich moze być, tylko martwi mnie to "krwawienie", które już występowało wcześniej przed uzywaniem plastrów. To jest moja pierwsza antykoncepcja więc już nie wiem co powodowało wcześniejsze krwawienia i bóle brzucha....i dlaczwgo to występuje też teraz. Wizyte u ginekologa mam umówioną za 1,5 miesiąca po recepty na plastry, więc nie wiem czy iść wcześniej czy poczekać do tego czasu?? Jak myślicie, martwic się na zapas?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
dziewczyny a bierzecie antykoncepcję? Ja tak miałam przy braniu tabletek anty. Miały zbyt małą dawkę hormonów i plamiłam przez cały cykl.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
ja nie biore antykoncepcji, i nigdy nie brałam. ciekawe skąd sie bierze ten torbiel? hmm
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() Nie poszłam z tym do lekarza bo myślałam, że to normalne...lecz 2 miesiące temu poszłam do ginekologa i usłyszałam to co usłyszałam, że to normalne :/ Myślicie, że warto zrobić USG czy jakieś inne badania?? Jażeli tak to jakie wypadało by zrobić, bo wiecie ja nie zabardzo się na tym znam, ponieważ nie miałam takich problemów wcześniej. POMÓŻCIE... Z GÓRY DZIEKI ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
dziewczyny warto zawsze zrobic sobie badania hormonalne - zazwyczaj zaleca się w 3 dc LH, FSH I ESTRADIOL, około 12 dc ponownie te same badania i ok. 18 dc Prolaktyna, Progesteron i testosteron.
USG zawsze warto zrobic bo lekarz widzi co sie dzieje. Jeżeli chodzi o torbiele to niestety zazwyczaj robią się one po pozostałym nie pękniętym pęcherzyku Graffa. jednąz metod zwalczania i chyba najszybszą są tabletki antykoncepcyjne. u mnie poskutkowały w 1 cykl. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.