|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3571 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Czy ktoś mógłby mi pomóc rozjaśnić sytuację? Bo dzwonie do pup od rana, ale zajęte cały czas jest....
Miałam staż od 10 września 2007 do 9 maja 2008. Przez cały okres stażu otrzymywałam stypendium jeszcze po starych stawkach czyli niecałe 500zł na rękę. Wczoraj chciałam wyliczyć PIT i zastanowiła mnie jedna rzecz. Za niecałe cztery miesiące w 2007 roku Pup wystawił mi pita na ok 1500zł. Za cztery miesiące i 9 dni w roku 2008 dostałam pita na prawie 2900zł i teraz muszę dopłacać do podatku. ![]() Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić skąd taka różnica? ![]() ![]() W dodatku na Picie mam daty że za okres od 1 stycznia do 30 czerwca, kiedy już 12 maja podpisałam umowę o pracę... ![]()
#3572 | |
Raczkowanie
|
shoshanna nawet jeśli zwolnienie potrwa dłużej to stypendium stażowe muszą Ci wyplacać..jest to niezależne od tego czy jesteś na zwolnieniu lekarskim z powodu ciąży czy choroby.. niestety będzie wypłacane tylko do końca stażu ponieważ staż nie jest umową o pracę i nie stosuje się tu przepisów które są zawarte w KP i ze względu na to, że jesteś w ciąży nie muszą Cię zatrudnić.
Cytat:
Teraz uwaga znam przypadki gdzie UP w porozumieniu oczywiście z pracodawcą chcieli skrócić umowę stażową bądź ją przerwać z kobietą ciężarną. Jeżeli zostanie Wam to zaproponowane to pamiętajcie, że dojdzie to do skutku tylko jeżeli same wyrazicie na to zgodę i podpiszecie dokumenty!!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3573 |
Zakorzenienie
|
No tak, pewnie masz rację.
![]() Cienię jednak czytelne komunikaty. |
![]() ![]() |
![]() |
#3574 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie byłam wtedy jeszcze zdecydowana a oni co kilka dni dzwonili, był nawet jeden pan i przedstawiał mi oferty. Podziękowałam jednak i sama wybrałam fundusz, i własnie wypełniłam formularz przez internet a oni potem przysłali mi rożne papierki do wypełnienia.
![]() ![]() |
![]() |
#3575 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3576 |
Raczkowanie
|
[quote=*Nadia*;11642560] możesz, ja np. zostałam wysłana na badania dopiero w trakcie stażu przez kierownika firmy w której mam staż, a pup nic o badaniach mi nie powiedział że mam zrobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3577 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
teoretycznie staż dostałaś za 5 m-cy i te 9 dni. bo za grudzień 2007 staż otrzymałaś w styczniu, a to sie już wlicza do zeznania za rok 2008. Czyli otrzymałaś 500 zł (brutto było zapewne ponad 600zł)* 5 m-cy + kwota za 9 dni (którą otrzymałaś w czerwcu, dlatego w zeznaniu jest wpisane do czerwca, liczy się data wypłaty, nie stricte czasu pracy) to mogło wynieść 2900zł. Na moje oko wszystko jest chyba dobrze, ale jeśli masz wątpliwości to zadzwoń a najlepiej przejdź się do urzędu i poproś by to sprawdzili. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3578 |
Raczkowanie
|
Sorki ze wbijam sie w czyjes pytanie, ale Dziewczyny mam takie pytaneczko małe:
chodze na staż juz tydzien, i chcialabym zwrot kosztów dojazdu od PUP. Jeszcze zadnego wniosku nie wypelniałam bo pan w pup powiedzial ze nastepnym razem wypełnie. A jeszcze biletu nie kupiłam zadnego miesiecznego, bo nie miałam kasy..Czy to jest tak ze musze od razu kupic bilet w ten sam dzien jak zaczne staż, czy to jest bez znaczenia i, i tak mi zwrócą te 50 zl? ![]() Edytowane przez MissKiss Czas edycji: 2009-03-27 o 23:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#3579 |
Przyczajenie
|
cześć
powiem Ci jak mi zwracali miałam staż na 3 miesiące, przez jeden miesiąc dojeżdżałam na miesięcznym imiennym (dojazd pkp 15 km w jedną stronę), przez jeden na dwutygodniowych i tygodniowych imiennych (akurat np. były święta więc po co mi miesięczny?), a przez jeden miesiąc na zwykłych przejazdowych ponieważ zdałam prawko, kupiłam auto i chciałam uczyć się samodzielnej jazdy i ZA WSZYSTKIE bliety mi zwracali - czy to okresowe imienne czy jednorazowe, na pewno musi to być najtańszy możliwy przejazd, więc komunikacja pks czy pkp, czy bus, za paliwo ryczałtu nie robią, a z zameldowaniem nie wiem jak jest, poszukaj może na stronie internetowej Twojego urzędu czy nie ma informacji odnośnie zwrotu kosztów dojazdu |
![]() ![]() |
![]() |
#3580 |
Raczkowanie
|
Aha. czyli za wszystkie bilety Ci zwrócili? nawet za takie zwykłe? o to super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3581 |
Przyczajenie
|
tak, zwracali mi za wszystkie, wszystkie musiałam oddać do pup, te pojedyncze u mnie trzeba naklejać na kartce według daty, nie wiem czy u Ciebie też tak trzeba, więc może nie rób
|
![]() ![]() |
![]() |
#3582 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3583 |
Raczkowanie
|
Aha to dzieki monkamaj
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3584 |
BAN stały
|
A wam bez problemów zwracją za bilety? U mnie nie chcą.. Tłumaczą, że wolą tą kasę przeznaczyć na inne staże. No i w sumie u mnie problemów ze stażem nie ma, pieniądze zawsze na to są...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3585 |
Zakorzenienie
|
Bo to jest tak,że wraz z nowym bużetem planuje się wydatki, ileś na staże, na refundacje biletów, przygotowanie zawodowe dorosłych, refundacje kosztów opieki na dzieckiem do 7 r.ż lub osobą zależną,etc. Z tego wynika,że dany PUP woli zaoferowac więcej staży kosztem refundacji za bilety.
I ma takie prawo. |
![]() ![]() |
![]() |
#3586 |
Zakorzenienie
|
Z tymi pojedynczymi to uwazajcie,bo kolezance nie chcieli zwrocic za pojedyncze bo marudzili,ze nieczytelne po takim czasie,pogniecione itp Takze najlepiej kupic bielet miesieczny i wtedy zwroca na 100% cala jego wartosc.
#3587 |
Zakorzenienie
|
Lub nie wkładać byle gdzie pojedyńczych, to się nie pogniotą, żaden problem według mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3588 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny! dziś byłam w up złożyć podpis a przy okazji dostałam decyzje dotyczącą stypendium za staż! Czy któraś z Was potrafi mi podać mniej wiecej kwoty netto, bo te są podane brutto:
- 773,00 zł w okresie od dnia 02.03.2009 do 31.05.2009 -791,00zł w okresie od dnia 01.06.2009 do dnia 31.12.2009 -860,40zł co stanowi 120% zasiłku okreslonego w art.72 ust.1 pkt 1 ustawy w okresie od dnia 01.01.2010r. czyli stypendium za staż bedzie wzrastac?
#3589 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
-773 - 670 zł na reke -791 - 687 zł -860 - 747 zł |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3590 |
Raczkowanie
|
![]() Pozdrawiam wszystkie stazystki obecne i przyszłe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3591 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3592 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
-jest adekwatna do kwalifikacji,kompetencji zawodowych bezorobotnego -nie godzi w stan zdrowia (udokumentowany przez lekarza) -łączny czas dojazdu w obie strony nie przekracza 3 godzin -przy pełnym wymiarze czasu pracy (8h), musi być zagwarantowane minimalne wynagrodzenie- 1126zł brutto Jeśli oferta spełnia te 4 kryteria nie masz prawa odmówić. Musisz przyjąć. Oczywiście można próbować porozmawiać z pośrednikiem pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3593 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3594 |
Raczkowanie
|
Witam,
Rozpoczęłam staż. Jestem bardzo zadowolona, dużo pracy, ale to dobrze, czas szybko mija. Mam jednak pytanie, staż mam od pon. do pt., i czy na przykład w weekendy nie mogłambym dorabiać, np. na umowę - zlecenie? Mam kilka planów na przyszłość i pieniądzę się przydadzą ![]() ![]() Ale nie wiem czy tak można. Z góry dzięki za info ![]()
#3595 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3596 |
Zakorzenienie
|
Poza tym w trakcie stażu jest sie nadal osoba bezorobotną, a bezrobotny nie może posiadać dochodu z tytułu zarobkowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3597 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3598 |
Raczkowanie
|
monika, to ty dostaniesz 773 zl za staz? a nie 670? Moze w tym juz masz zwrot za bilet autobusowy.....U mnie nie zwracaja niestety z tego co sie dowiedzialam
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3599 |
Przyczajenie
|
773 zł to kwota brutto, wszyscy takową mają, a na rękę (netto) wychodzi właśnie około 670 zł
|
![]() ![]() |
![]() |
#3600 |
Wtajemniczenie
|
mam pytanie - na ile dni wcześniej przed podjęciem stazu dostałyście wezwanie na badania. Ja zaczynam 16 czyli 2 dni po swiętach i sama nie wiem ile będę miała czasu na te badania, przed świętami raczej nie dam rady i pewnie korki będą ogromne - przychodnie mam dokładnie po drugiej stronie miasta
![]() i teraz też kombinuje z kim córeczkę zostawić, chyba bez babc sie nie obedzie ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:14.