|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 |
|
biegam dla Zabawy
|
Dot.: Peeling migdałowy i inne peelingi kwasowe - wymiana doświadczeń. ZBIORCZY
Ale daszek mi za bardzo nic nie da jak dużo czasu spędzam w ruchu na dworze cały dzień , twarz i tak złapie promienie słoneczne i opaleniznę, bo rano podają z małego kąta, podobnie jak po południu - sprawdzone na własnej skórze (oczywiście twarzy).
Wtedy chyba lepiej odstawić, bo skóra po kwasie jednak podatna na przebarwienie o wiele bardziej. |
|
|
|
#2912 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W pełni się zgadzam Dodam, że latem spędzam mase czasu na słońcu i jakoś nic mi się nie stało. |
|
|
|
|
#2913 |
|
Zakorzenienie
|
A ja tym razem zapytam o dobór filtra.
![]() Wiem, Dziewczyny, że temat ten był omawiany już wiele razy na Wizażu, wiele wątków przewertowałam, mimo to dalej nie wiem na co się zdecydować. Byłam w kilku aptekach, ale nie dysponują próbkami, nie chcę też wyrzucać 50 złotych całkiem w ciemno dlatego proszę o radę. Wstyd się przyznać, ale ja wciąż nie mam filtra, a im więcej czytam na temat kwasów+brak filtra tym bardziej się denerwuję. ![]() Potrzebuję szybciutko zakupić jakiś porządny, do twarzy jednak musi spełniać pewne warunki, a są nimi a) nie może zapychać! (często mnie jakieś kremy lubią zapchać) b) musi wiadomo - dobrze chronić (używam kwasów - migd. i salicyl.) c) musi być do cery mieszanej z niedoskonałościami (od czasu do czasu pojawiają się jeszcze pryszcze) d) tu pewnie będę mogła liczyć na pomoc naszej kochanej Ani (widziałam, że siedzisz też jak ja na minerałach ) musi to być dobry filtr aby dało się go stosować z powodzeniem pod różnego rodzaju makijaż (mineralny i niemineralny).Polecicie mi coś? (Firma plus faktor) Lepsze w sprayu czy w płynie? Pozdrawiam.
..że SŁOWA mogą budzić nowy dzień! Kosmetyki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=929016 Edytowane przez One_LoVe Czas edycji: 2009-03-30 o 09:03 Powód: Literówka. |
|
|
|
#2914 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2915 |
|
Zadomowienie
|
One, kiedyś pisałam, że ujarzmiam wszystkie filtry, więc ja niemiarodajna jestem
![]() Teraz mam na podorędziu Avene Spray 50+ (3 czy 4 - flacha, mnie nie zapchał nigdy, mojego syna i owszem), Soraya 45, LRP 50+ spray dla dzieci i Iwostin 50 na dłonie (bo go nie lubię). Używałam wszystkich już chyba (prócz SVR bo nie lubię tej marki) i najprostszy w obsłudze był LRP spray dla dzieci 40, ale nie wiem czy jest jeszcze w sprzedaży bo go odkupiłam. One, pochodź Kochana za Lirene Family 50, ma bardzo dobre opinie i kosztuje 20zł. Też się przymierzam, ale ciężko skubańca dorwać
|
|
|
|
#2916 |
|
Zakorzenienie
|
Ale podobno ze względu na parasol nie można się na nim malowac wszystkim, więc to skutecznie ochłodziło moj zapał do tego filtra...
|
|
#2917 |
|
Zadomowienie
|
Ale i One_Love i ja jesteśmy mineralne dziewczyny, więc nie musimy się Parsolu bać
|
|
|
|
#2918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ona_Love jeśli chcesz się malować to chyba najlepsza będzie avenka. Ja mam cere tłustą, trądzikową i avenka (50+) mnie nie zapycha, o dziwo dobrze się wchłania, nie świeci się, nie bieli. Dla mnie okazala się dobra a to dopiero drugi filtr jaki testuję. Niestety ale musisz zaryzykować bo jak na własnej skórze nie sprawdzisz to wiedzieć nie będziesz czy coś jest dobre czy nie. |
|
|
|
|
#2919 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuję za odpowiedzi Konspiracji, Antunce i Anulce kochanej wszystko wiedzącej.
Poczytam i rozglądnę się za Lirene i Avene 50.I upoluję sobie któryś na początek. Jeśli mi nie podpasuje to będę szukać dalej, jak poleciła Konspiracja. (Ania melduję, że PEG dzisiaj dotarł, serdeczne dzięki kieruję w Twoją stronę. Powiedzcie mi proszę, czy PEG wrzucić do lodówki czy do szafki, bo nie pamiętam, a wertować na nowo wizaż będę dopiero wieczrem.
..że SŁOWA mogą budzić nowy dzień! Kosmetyki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=929016 Edytowane przez One_LoVe Czas edycji: 2009-03-30 o 11:19 |
|
|
|
#2920 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2921 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poprawię się. ![]() Pozdrawiam, miłego dnia życzę! PS. Jutro nałożę kwas na pegu, już się nie mogę doczekać.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2922 | ||
|
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Co prawda EDM jeszcze nie mam (ale oczywiście już do mnie lecą ) , a z tego co kojarze te zamówiłaś, ale przy innych firmach mogę potwierdzić to co piszą dziewczyny na minerlanym - primer stanowi bardzo fajną barierę filtr a podkład.Też stosuje porządne filtry, no może przez 90 proc roku ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2923 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2924 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() U mnie dalej niefajnie... ogólnie skóra ściągnięta, jeszcze bardziej szorstka i złuszczyła mi się w kilku małych miejscach - nie jest to zbyt fajne uczucie, bo złuszczyło mi się tam do "mięska", jest tam takie mocno różowe, bardzo delikatne i piecze ![]() Oczywiście, że się nawilżam, ile tylko się da... Teraz w sobotę i niedzielę siedziałam w domu i ciągle sobie mogłam poprawiać kremik, bo się nie malowałam... boję się teraz, że mi zostaną blizny w tych miejscach gdzie mi zeszła skóra... wygląda to jak rany, a nie świeża nowa skórka...
|
#2925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2926 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja niepożądanych przygód z peelingami jak do tej pory na szczęście nie miałam. Ale jesteśmy z Tobą. Na pewno trzeba nawilżać. Jak nie będzie się goiło to pójdź do dermatologa. A ile % nałożyłaś na buzię i którego kwasu jeśli można spytać? Nałożyłaś lanolinę dokładnie po peelingu? Kiedyś, pamiętam - dawno temu, Ania pisała, że Jej Syn zrobił sobie dość mocny peeling, najechał na ucho i ominął to miejsce przy smarowaniu lanoliną. Pamiętam, że pisała wtedy, że to miejsce wyglądało jakby wgryzł się tam bezzębny Mike Tyson.
..że SŁOWA mogą budzić nowy dzień! Kosmetyki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=929016 Edytowane przez One_LoVe Czas edycji: 2009-03-30 o 15:46 |
|
|
|
|
#2927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2928 | ||
|
biegam dla Zabawy
|
Dokładnie. Co do dyskusji o Parsolu : tutaj od postu 125 o destabilizacji przez minerały właśnie. http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=306684&page=5 I w tym wątku też warto spojrzeć na primery. Osobiście miałam to cudo pt.Silica i boskie, ale teraz używam jako primera DryFlo i też nie jest źle. A tu jeszcze jedna opinia o filtrze Lirene plus podkład: http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=4243 ( dalej w tym wątku) także w sumie loteria Cytat:
Cytat:
Ale rozumiem panikę, szczególnie za pierwszym razem każde podrażnienie straszy. Dotąd stresuję się jak mi się takie "mięsko" jak to opisałaś pojawia, ale zawsze się to ładnie w końcu goi. |
||
|
|
|
#2929 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczynki Drogie, nie ma co być aż takim ekstremistą filtrowym.
Jak filtr ma Parsol a fluid w szafce może go zdestabilizować - nie robię z tego zagadnienia. Oprócz Parsolu większość blokerow ma jeszcze inne filtry, które chronią. Jak mam nałożyć puder z miką, stempluję wyfiltrowaną twarz skrobią dry flow albo innym Hauschką. W moim mniemaniu rozdzielam nielubiące się wzajemnie warstwy. To filtry są dla mnie a nie odwrotnie. Przesada w niczym nie jest wskazana. Z cyklu "Urzekła mnie Twoja historia": Jeszcze w 2005 leżałam pokotem na plaży z filtrem SPF 5 albo 10 (bo się nie opalę przy 20!) albo z cudakami typu: oliwka - przyspieszacz opalania. Jak mi babki w aptece dawały próbki blokerów spf 100 byłam zdegustowana, bo na co mi to niby? Co ja jestem? Albinos? Przed wielkimi imprezami, więc na pewno z 5 razy w roku, smażyłam się w solarium, bo taka byłam wtedy fajnie smagłolica ![]() Ciężką forsę wydawałam na dobre korektory i fluidy, żeby zamaskować przebarwienia na policzkach. I opalałam się nadal, "bo przecież opalenizna wszystko wyrówna" Sama nie wierzę, że to napisałam ![]() Filtry stosuję od 3 lat. Tyle samo salicyl i Atrederm (z przerwami na "nic mi się nie chce" - przyznaję...). Stan na dziś: stare przebarwienia odeszły w niebyt a nowych nie mam, mimo stosowania kwasów i retinoidów przez okrągły rok. Dodam, że latem nie przemykam ulicami z parasolką, żyję zupełnie normalnie - chadzam po mieście, stoję w korkach bywa że w pełnym słońcu, zlewam się potem jak jest przyczyna +30, przesiaduję z książką na tarasie i wyrywam chwasty w sobotnie przedpołudnia. A przebarwień nie mam, podobnie jak zmarszczek mimicznych i bruzd; zmarszczka zdziwionego lwa spłyciła mi się do tego stopnia, iż ja tylko wiem, że kiedyś tam była. Zarówno kwasy i retinoidy jak i stabilne filtry traktuję jak kurację upiększającą do końca życia, a nie zabawę. To niesamowite, co zrobiły z moją skórą. Jak oglądam zdjęcia ze zbliżeniem własnej gęby sprzed kilku lat - jestem przerażona -opalona, z wielkimi porami i pryszczami różnej maści, średnio udanie ukrytymi pod mejkapem Dziś nie ma porównania. Zawdzięczam to również filtrom, które traktuję - bez zalecanego przez wielu nabożeństwa typu odmierzanie miarką, wyczekiwanie kwadransa na wchłonięcie itepe - jak normalny krem. Coś pod makijaż nałożyć trzeba, więc niech to będzie skuteczna ochrona. Jestem jeszcze normalna (hmm... ) więc nie napiszę, że pokochałam filtrowanie. Tak samo nie cierpię tego jak codziennego mycia włosów czy szorowania pięt. Ale ponieważ lubię czyste włosy, miękkie pięty tak samo jak gładką gębę - filtruję się rutynowo. Nie wyobrażam sobie inaczej! Tak więc - nie róbmy z filtrowania jakiejś filozofii, filtrujmy się jak potrafimy najlepiej i będzie dobrze. Bo to naprawdę działa! |
|
|
|
#2930 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak inne Dziewczęta, ale dla mnie zdanie Ani na tym forum, jest święte.
PS. A ja lubię myć włosy. ![]() Kupię jutro jakiś filterek, pewnie tą Lirenkę, ew. Avenkę, a potem sobie zrobię kwasior na pegu.
|
#2931 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2932 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2933 |
|
Zakorzenienie
|
Nareszcie mądre podejście do filtrowania
Ja jestem zdania, że lepiej nałożyć filtr z parsolem a na to dowolny podkład czy puder niż w ogóle nie używać filtrów i smażyć się na słońcu. Zawsze jakaś ochrona zostanie. Nie dajmy się zwariować w tropikach nie mieszkamy. Ale mi akurat avenka sluży więc maziam się czym lubię
|
|
|
|
#2934 |
|
Wtajemniczenie
|
aniu
piekny wywod na temat filtrow pokłon w twoja strone a skora na pewno bedzie nam
|
|
|
|
#2935 |
|
Zakorzenienie
|
Aniu, czy bylaby mozliwosc zebys wrzucila tutaj zdjecia swojego lica przed era peelingow kwasowych i obecnie? Nie musi to byc cala twarz, wystarcza fragmenty, ale mysle, ze to swietnie zilustrowaloby jakie efekty przynosi kwaszenie, filtrowanie, itp.
Jestem tez ciekawa efektow u innych dziewczyn, imo, moglybysmy tez wklejac zdjecia w trakcie luszczenia, coby zobrazowac jak sie to wszystko odbywa Co wy na to?
|
|
|
|
#2936 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam dobrą opinię w miejscu pracy i zamieszkania Jeszcze by mnie jakiś znajomy zidentyfikował i poznał prawdę, żem tak naprawdę nieźle kopnięta Jak pisze moja ukochana Joanna Chmielewska - ludzie się wariatów boją! ![]() Zdjęcie łuszczenia wkleiła wizażanka (nie pamietam która - AnnaLuka?) kilka stron temu. A Ty się Zapałka nie czaj, tylko złuszczaj i opowiadaj. |
|
|
|
|
#2937 |
|
Zakorzenienie
|
Zluszczam sie, zluszczam, tylko wstyd sie przyznac, ze salicyl ostatnio mi podpadl
Regularnie peelinguje plecy i dekolt, juz bylo prawie idealnie i nagle bum - na plecach pelno nierownosci, malych krostek, z daleka nie widac, ale pod palcami bardzo wyraznie to czuc Na dekolcie jest ok, tylko jak nigdy nie mam tu wylinki i zdarlam juz cala 'opalenizne', tak po ostatnim razie oblazi mi ze skory jeden cycek ( ), ktory jest narazie w biale latki
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2938 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W sumie się zastanawiam co mogło sprawić, żeby skóra tak fisiowała po salicylu. Nagle. Może hormony? Albo proszek czy płyn do płukania, może coś w tym obszarze zmieniłaś ostatnimi czasy?A skąd masz opaleniznę?
|
|
|
|
|
#2939 | ||
|
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
![]() Też nie jestem ortodoksyjną filtromaniaczkę, bo Avene za często stosowane mi szkodzi, a stosuję minerały, więc destabilizuje filtry jakoś tam pewnie, chciałam tylko uściślić co do: Cytat:
, może ja to źle zrozumiałam, ale wolałam dziewczyny uprzedzić, że mica, tlenki - czyli główne składniki minerałów destabilizują Parsol.Jak zaczynacie z filtrem boski jest ten post, krótko i merytorycznie: http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...39&postcount=6 I polcam jednak na początku odmierzyć sobie przepisową ilość filtra, żeby chociaż zobaczyć ile to jest. Widziałam już przypadki kiedy dziewczyny stosowały dużo więcej, bo nie widziały ile trzeba. A po co dusić skórę. A 15 minut między filtrem a minerałami u mnie zapewnia o wiele lepsze nakładanie podkładu, więc choćby z tego powodu się trzymam. Swoją drogą, biorąc pod uwagę, że ostatnio z musu funkcjonuję nocą, to w ogóle nie powinnam o filtrze myśleć. |
||
|
|
|
#2940 |
|
Raczkowanie
|
A ja od jakiegoś czasu stosuję taki myk: wieczorem po przemyciu twarzy robię sobie peeling w postaci mieszaniny mikronizowanego ziela skrzypu i lekkiego kwasu mlekowego. Efekty świetne!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:30.

) musi to być dobry filtr aby dało się go stosować z powodzeniem pod różnego rodzaju makijaż (mineralny i niemineralny).

) więc nie napiszę, że pokochałam filtrowanie. Tak samo nie cierpię tego jak codziennego mycia włosów czy szorowania pięt.
piekny wywod na temat filtrow pokłon w twoja strone
Regularnie peelinguje plecy i dekolt, juz bylo prawie idealnie i nagle bum - na plecach pelno nierownosci, malych krostek, z daleka nie widac, ale pod palcami bardzo wyraznie to czuc