Diane 35 / Cyprest / OC 35 / Syndi 35 - wątek zbiorczy - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-31, 11:57   #961
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Cyprest - nowe tabletki

Cytat:
Napisane przez Paolalka89 Pokaż wiadomość
Naukowo, tabletki nie dają 100% pewności zabezpieczenia. Chcę współżyć z moim mężczyzną, lecz jeszcze nie chcemy mieć dziecka.
Czy połączenie tabletek z prezerwatywą coś szkodzi? Oczywiście, że nie. Jedynie zapewnia mi większą pewność siebie, że nic z tego nie wyniknie.
Samej prezerwatywy używać również nie będę, bo tu jeszcze mniejsza jest skuteczność.
Tak, szkodzi. Niepotrzebnie trujesz sie hormonami
A skoro tak bardzo boisz sie ciąży, to po prostu nie współżyj.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 13:57   #962
Paolalka89
Przyczajenie

Czyli według Twojej wcześniejszej wypowiedzi powinnam brać same tabletki, bez używania prezerwatyw? Albo używać same prezerwatywy?
Paolalka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 18:59   #963
inc0rrect
Zakorzenienie

Dot.: Diane35 - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez bojestemtegowarta Pokaż wiadomość
witam ja dostałam dzisiaj receptę i mam brać diane krótko ok 4 mies (na trądzik) a potem chcę się przestawić na jakieś lżejsze ale już typowo antykoncepcyjne.
Mam pytanie odnośnie cellulitu, którego bardzo się obawiam. Czy zawsze występuje? Czy da się go jakoś zwalczyc albo uniknąć (np przestrzeganiem diety, pilnowaniem się i ćwiczeniami?). Dodam, że jestem szczupła, nie mam skłonności do tycia, w rodzinie raczej tez to nie wsytępuje. Teraz walczę z średniozaawansowanym cell powstałym w wyniku braku ruchu i boję się że diane zniszczy moje efekty

ja brałam dłużej, nie przestrzagałam jakiś zasad o ktorych mówisz; ruch czy dieta a nie pojawił się celulit ;d moje kolezanki co nie biora nawet to maja, nie mówiac już o tych co biorą...mają spory (a może przypadek nie tabletki) ja nic nie mam, więc zalezy

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 21:03   #964
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Paolalka89 Pokaż wiadomość
Czyli według Twojej wcześniejszej wypowiedzi powinnam brać same tabletki, bez używania prezerwatyw? Albo używać same prezerwatywy?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-01, 11:34   #965
Malaika85
Zadomowienie

Bralam Diane 5 lat temu przez rok, zero efektow ubocznych, poprawa cery, brak bolu podczas okresu, mniejsze krwiawienie.
Potem byly przez rok jakies inne tabsy, potem znowu Diane 35 przez rok, potem inne tabsy, w tej chwili koncze znowu rok z Diane 35.

Zero efektow ubocznych, zadnych powiklan zdrowotnych, kiedy mialam nadzerke, ale sama zniknela po roku (jako ze jestem len, nie chcialo mi sie jej usuwac, az w koncu sama wsiakla....)

Teraz lekarz mi kaze znowu na rok zmienic tabletki z Diane 35 na inne, i wlasnie sie zastanawiam na jakie...glownie mi chodzi o cere, bo mam wypryski, a nie chce ich miec i Diane to reguluje...no i o to, zeby mi nie spadlo libido.

aha - mam 24 lata - jakie jeszcze tabsy polecacie po Diane 35?

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:
Napisane przez LOLA7 Pokaż wiadomość

Wiesz ja zaczynałam brać chyba ok 7-8 lat temu więc wtedy mi lekarz tłumaczył że można ją brać cały czas a potem kolejni lekarze tylko przepisywali i o nic się nie pytali. Niestety tacy są lekarze wpychać tabletki i tyle
Nie mozna Diane 35 brac przez caly czas, minimum co poltora roku trzeba ja zmieniac na inne tabletki!!!

Moj lekarz (a badz co badz jeden z najlepszych w Lodzi) mnie uswiadomil, ze sa duzo mocniejsze od innych tabsow i branie ich przez dlugi czas powoduje rozne efekty uboczne i powiklania w przyszlosci, lacznie z okresowa bezplodnoscia (tzn na przyklad po kilku latach brania ich ciagle mozna miec problemy z zajsciem w ciaze przez nastepne 2-3 lata).

Takze dla swietego spokoju mozna je zmieniac co rok na inne...

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
Napisane przez babeczka83 Pokaż wiadomość
Jako młoda dziewczyna brałam Diane35 pod kontrolą lekarza ze względu na cerę. Do dzisiaj zastanawiam się, czy to przez nie od wielu lat nie mogę zajść w ciążę. Gdybym mogła cofnąć czas nigdy nie zdecydowałabym się na nie.
dokladnie
Malaika85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-01, 12:29   #966
Agattek33
Raczkowanie

Czytam sobie te wasze wypowiedzi i jakos zadna z was nie wspomina o Diane i podwyzszonym testosteronie i androstendionie ktore to wlasnie powoduja tradzik. To bardziej lek na policystyczne jajniki kiedy ma sie torbiele na jajnikach, problemy z owulacja, nadmierne owlosienie i wlasnie tradzik. To nie jest zwyczaja tabletka anty, wystarczy przeczytac ulotke zeby dowiedziec sie ze antykoncepcja to jakby dzialanie uboczne. Ja sie czuje po niej swietnie i nie chce jej odstawiac bo wtedy zaczynaja sie wszystke z w/w problemow. Taki lek przepisuje zazwyczaj ginekolog-endokrynoog po uprzednich badaniach. Powodzenia.
Agattek33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-01, 14:33   #967
pineapple
Raczkowanie

Przepisano mi Diane na nadmierne owłosienie, na moją prośbę o podjęcie leczenia (nie myślałam że odrazu da mi tabletki). Liczyłam przy okazji na jakieś badania(bo chciałabym wiedzieć skąd mi się to bierze) albo chociaż rozmowę a dostałam receptę po dwóch pytaniach (o bolesność okresu i ewentualne pryszcze). Nawet mnie nie obejrzał, równie dobrze mogłam to sobie uroić. Czy powinnam poszukać innego ginekologa?
pineapple jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-01, 15:19   #968
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez pineapple Pokaż wiadomość
Przepisano mi Diane na nadmierne owłosienie, na moją prośbę o podjęcie leczenia (nie myślałam że odrazu da mi tabletki). Liczyłam przy okazji na jakieś badania(bo chciałabym wiedzieć skąd mi się to bierze) albo chociaż rozmowę a dostałam receptę po dwóch pytaniach (o bolesność okresu i ewentualne pryszcze). Nawet mnie nie obejrzał, równie dobrze mogłam to sobie uroić. Czy powinnam poszukać innego ginekologa?
zdecydowanie

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-02, 08:55   #969
Agattek33
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pineapple Pokaż wiadomość
Zdecydowanie!!! Mialam wszystkie badania, USG, krzywa cukrowa i jakies inne cuda, wszystko po to zeby w przyszlosci nie miec problemow z ciaza. I wszystko jest ok. Trzeba po prostu wiedziec co jest nie tak bo jesli to PCOS to juz nie tylko brzydka cera i wloski, to takze zly metabolizm cukrow a to moze sie skonczyc cukrzyca. A torbiele na jajnikach to wynik pcos, wiec po odstawieniu dany czesto te torbiele powracaja a nie tworza sie jako skutek uboczny.Wiec trzeba o to zadbac, a powazny endokrynolog kladzie pacjentke na kilka dni do szpitala i te badania sie robi kompleksowo.
Agattek33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-02, 16:32   #970
pineapple
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agattek33 Pokaż wiadomość
Zdecydowanie!!! Mialam wszystkie badania, USG, krzywa cukrowa i jakies inne cuda, wszystko po to zeby w przyszlosci nie miec problemow z ciaza. I wszystko jest ok. Trzeba po prostu wiedziec co jest nie tak bo jesli to PCOS to juz nie tylko brzydka cera i wloski, to takze zly metabolizm cukrow a to moze sie skonczyc cukrzyca. A torbiele na jajnikach to wynik pcos, wiec po odstawieniu dany czesto te torbiele powracaja a nie tworza sie jako skutek uboczny.Wiec trzeba o to zadbac, a powazny endokrynolog kladzie pacjentke na kilka dni do szpitala i te badania sie robi kompleksowo.
Właściwie wystarczyłoby mi samo skierowanie na zbadanie poziomu hormonów bo co najlepsze nie mam problemów z cerą (to że wyskoczy mi jeden pryszcz przed miesiączką mnie nie dziwi) a co do bolesności to naprawdę rzadko mi to przeszkadza. Nie musi mnie od razu wysyłać do szpitala, wystarczyłoby mi poczucie że wie co robi. Hormony chyba zbadam sobie na własny rachunek a potem się rozejrzę za kimś bardziej kompetentnym.
pineapple jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-02, 18:09   #971
nathiee
Przyczajenie

nie wiem juz co mam robic ;/ dostalam diane na cere, ktora wcale nie byla jakas bardzo tragiczna... niestety nie polepszyla sie w ogole... w sobote powinnam wziac 7 listek... w czasie tygodniowej przerwy cera mi sie pieknie goi i az mi sie plakac chce jak pomysle,ze od soboty znowu bedzie masakra...
nathiee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-03, 11:28   #972
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez qazqaz12 Pokaż wiadomość
Może któraś z Was mogłaby mi pomóc...
otóż tabletki Cyprest biorę od około roku, niestety na ostatniej wizycie mój ginekolog nie chciał przepisać mi tych tabletek twierdząc, że nie można ich brać zbyt długo i chciał przepisać całkiem inne tabletki do tego strasznie drogie oczywiście nie kupiłam ich, ale nie wiem który ginekolog w moim mieście przepisze mi Cyprest... Dodam, że brałam różne tab. i po cyprest czyłam się najlepiej... Jeśli któraś z dziewczyn mieszka w Warszawie albo Szczecinie i wie który ginekolog(kobieta) przepisze bez problemów Cyprest będę wdzięczna za informacje...
a moze jednak lekarz ma racje?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-05, 11:25   #973
modlishka665
Raczkowanie

Dot.: ~~Syndi 35-nowa tabletka antykoncepcyjna~~

Biorę syndi 35 od 4 miesięcy, czuję się bardzo dobrze.
modlishka665 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 11:33   #974
_Emi_
Zakorzenienie

Hmm zaczelam wczoraj drugie opakowanie i o dziwo, podczas przerwy cera( delokt, plecy i policzki) była idealna! Mam nadzieję,że to dzięki tabletkom i że będzie lepiej
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 13:06   #975
Kler
Raczkowanie

Kończę dopiero pierwsze opakowanie syndi i jak narazie cera mi się pogorszyła...codzień wyskakują jakieś małe czerwone krosteczki...czy ktoś wie jak długo to może potrwać? nie chce wyglądać jak "straszydło"...czy to znak, że cera się oczyszcza?- tylko tym tłumacze sobie mój obecny stan cery
Kler jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-05, 14:37   #976
chiante
Zadomowienie

Nie możecie winy za zły stan cery zrzucać na tabletki, poprawy również. Zapominacie o innych czynnikach, które mają wpływ na stan Waszej cery, chociażby odpowiednia pielęgnacja czy dieta. Nie oczekujcie, że po jednym opakowaniu tabletek nastąpi cud, bo jeśli o siebie nie dbacie, to i super hiper leki Wam nie pomogą...

chiante jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 14:59   #977
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chiante Pokaż wiadomość
Nie możecie winy za zły stan cery zrzucać na tabletki, poprawy również. Zapominacie o innych czynnikach, które mają wpływ na stan Waszej cery, chociażby odpowiednia pielęgnacja czy dieta. Nie oczekujcie, że po jednym opakowaniu tabletek nastąpi cud, bo jeśli o siebie nie dbacie, to i super hiper leki Wam nie pomogą...
Słucham? Wypraszam sobie, ja o moją cere dbam. Nie ma innych czynników, moja dieta się nie zmienia a pielęgnacja jest super. A widzę,że to dzięki tabletkom bo nigdy wcześniej tak nie było. I ja nie oczekuje po jednym opakowaniu cudu ale mam nadzieję,że będzie lepiej.
Stary 2009-04-06, 11:16   #978
impudique8811
Przyczajenie

Też mam ten problem. Na dzień dzisiejszy moja cera jest w dużo gorszym stanie, niż przed rozpoczęciem pierwszego opakowania. Na prawde nie wiem do czego to zależy, bo tak jak koleżanka u góry, dieta się nie zmienila, a pielęgnacja lepsza byc nie moze :P zobaczymy co będzie dalej, licze na poprawę...
impudique8811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 18:07   #979
mgielka1988
Raczkowanie

Hej dziewczynki. Mam pytanko... Biore cyprest od 4 dni. Od której tabletki jest pełne zabezpieczenie?
mgielka1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-07, 18:09   #980
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

Jeśli wzięłaś pierwszego dnia okresu - już po pierwszej tabletce.
Jeśli drugiego albo później, zabezpieczaj się dodatkowo przez tydzień
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 21:55   #981
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez mgielka1988 Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki. Mam pytanko... Biore cyprest od 4 dni. Od której tabletki jest pełne zabezpieczenie?
Od przeczytania ulotki ze zrozumieniem

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-08, 21:59   #982
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

Na polecanie i nie polecanie ginekologów są osobne wątki...
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-08, 22:23   #983
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Tak, szkodzi. Niepotrzebnie trujesz sie hormonami
A skoro tak bardzo boisz sie ciąży, to po prostu nie współżyj.

Uważasz że młodym dziewczyną 18letnim np wystarczy sama prezerwatywa?? ja np się boje, że pęknie czy coś...

(a to młodym to w sensie takim, którym dziecko bardzo nie na rękę)

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-09, 09:36   #984
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez inc0rrect Pokaż wiadomość
Uważasz że młodym dziewczyną 18letnim np wystarczy sama prezerwatywa?? ja np się boje, że pęknie czy coś...

(a to młodym to w sensie takim, którym dziecko bardzo nie na rękę)
Chodzi mi po prostu o to, ze skoro zdecydowalas sie na łykanie tabletek to z nich korzystaj, bo zestaw gumki + tabletki to naprawde przesada...
A jezeli dziecko Ci tak bardzo nie na rekę to nie współżyj...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-10, 08:28   #985
xCarmen
Wtajemniczenie

Cześć. Ja też biorę Syndi z powodu torbieli na jajnikach, mam nadzieje na poprawe cery ale to nie jest dla mnie nawazniejsze. No i oczywiście juz musiałam namieszac. Chciałam zapytać jakie są skutki tego ze zaczęło sie opakowanie w środku cyklu a nie w pierwdzy dzień?
Stary 2009-04-10, 08:34   #986
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez xCarmen Pokaż wiadomość
Cześć. Ja też biorę Syndi z powodu torbieli na jajnikach, mam nadzieje na poprawe cery ale to nie jest dla mnie nawazniejsze. No i oczywiście juz musiałam namieszac. Chciałam zapytać jakie są skutki tego ze zaczęło sie opakowanie w środku cyklu a nie w pierwdzy dzień?
Brak zabezpieczenia do nastepnego opakowania.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-10, 08:48   #987
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Brak zabezpieczenia do nastepnego opakowania.

Wzięłam juz 6 tabletek z 2. opakowania a moja cera nadal super Dekoldzik, plecki Oby tak było dalej
Stary 2009-04-11, 16:54   #988
lenor
Zadomowienie

Mam problem i błagam o pomoc, nie mogę iść do lekarza a na necie trudno mi coś znaleźć. Może panikuje ale się poprostu na tym nie znam.
Użyłam w czwartek maści BENZACNE skończyło się to fatalnie, moja twarz jest podpuchnięta i piecze, cała czerwona w malenkich krostkach.
Biore Syndi 35, od kilku miesięcy . I teraz nie wiem czy ta reakcja skórna była spowodowana Syndi, na ulotce pisze ze nie zmienia działań maści, więc sama nie wiem.
Teraz nie wiem czy mogę wziąść leki antyalergiczne, alertec i hydrocortison, pytam odnosnie Syndi ?
proszę o odpowiedź
lenor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-11, 20:52   #989
_Emi_
Zakorzenienie

Z tego co wiem to alertec nie dziala na pigułki.

Może po prostu tak zareagowalas na masc. Niekoniecznie z powodu tabletek.
Stary 2009-04-12, 13:02   #990
lenor
Zadomowienie

Wiem, na ulotce benzacne pisze o takiej reakcji. Ale mądra Lena po szkodzie i dopiero teraz się zastanawiałam co na co jaki ma wpływ. Wyglądam troszkę lepiej, ale skóra sucha
Tez gdzieś na jakimś forum znalazłam ze alertec nie wpływa na tabletki, ale wiadomo jakieś forum to niekoniecznie dobre źródło informacji...
lenor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości