|
|
#3031 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)
kurde, założyli mi nowe "pierścienie" na Herbsta bo tamte połknąłem xD
i zamiast 1 założyli mi 2...teraz mam uczucie że szczękę mam strasznie wysuniętą do góry.. ^^ a tak naprawdę to mam normal...gośc niby mówił że wszystko jest w jak najlepszym porządku ale ja nie widzę różnicy...;/
"Problemy w domu z hajsem, podwórko i szkoła Spotkania na ławce i bezcelowe picie Zastanów się nad tym czy tak ma wyglądać życie Debile nie widzicie jak wszystko można stracić Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..." ![]() |
|
|
|
|
#3032 |
|
Rozeznanie
|
Pewnie już wszyscy śpią, a ja właśnie wróciłam z opijania mojego nowego nabytku
Także jak będę pisać nie składnie to prosze mi to wybaczyć ![]() Naprawdę jestem zadowolona ze swojego aparaciku, chociaż mam go tylko do trójek, w ogóle go nie czuję. Już się nie mogę doczekać jak mi zdejmie hyraxa i będę w końcu funkcjonować jak normalny człowiek. Teraz wszystko zależy od tego czy w ciągu tygodnia (bo tyle zostało mi rozkręceń) mój hyrax się odklei czy nie. Bo orto kazała zadzwonić mi w następną środę i powiedzieć jak sprawa wygląda. Jeśli hyrax mi się odklei to mi go zdejmie, założy resztę aparatu i łuk podniebienny. Jak się nie odklei to dopiero po świętach mnie to czeka. ![]() Ale i tak się cieszę, bo nie będę musiała mieć go znowu podklejanego. Także czeka mnie jeszcze tylko jeden tragiczny ból- zdejmowanie hyraxa i usuwanie pozostałości po nim (czyt. cement), którego usuwanie niezmiernie boli. Teraz pytanie do osób, które nosiły hyraxa. Czy Was też jedna strona zębów bardziej bolała przy usuwaniu cementu od pozostałej? Bo ja czuje straszliwy ból po prawej stronie, a z lewą orto może robić co chce. Nie wiem od czego to zależy, orto też mi nic na ten temat nie była w stanie powiedzieć.
Edytowane przez kosheen Czas edycji: 2009-04-03 o 02:07 |
|
|
|
|
#3033 |
|
Konto usunięte
|
Będę dziś na drugiej wizycie u tej 'nowej' orto. Zrobią mi fote i wyciski i w ciągu tyg. mam dostać plan leczenia itd.
Wreszcie coś ruszy do przodu bo już ponad pół roku się bujam z tym aparatem. Kurde... tak się doczekać nie mogę a ciągle mam wątpliwości czy dobry aparat wybrałam... Ale jak coś to mam ponad tydzień na zmianę zdania ![]() Psikus! Nie wszyscy śpią! Hehehe |
|
|
|
|
#3034 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A nawet strony nie odświeżałam, bo byłam przekonana, że nikt nie odpisze ![]() A jaki aparat wbrałaś, bo niestety nie nadążam czytać wszystkich wątków? ![]() Nie martw się, ja też bardzo długo borykałam się przed podjęciem leczenia. Byłam u wielu orto, jedna zniechęciła mnie niemal całkowicie, chociaż rodzice byli już w stanie zainwestować. Zrezygnowałam. I już nie szukałam więcej, bo podobno byłam u najlepszej orto w moim mieście- darowałam sobie, myślałam a jakoś przeżyje, nie jest tak źle. Ale tylko siebie oszukiwałam, bo tak naprawdę cały czas mnie to gnębiło i chciałam mieć ładny uśmiech. Nie mogłam patrzeć jak się uśmiecham na zdjęciach , z czego bardzo się ciesze.Powiedz jaki masz dylemat nad wyborem aparatu, bo ja też miałam baaaardzo duży
|
|
|
|
|
|
#3035 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
no troszke mnie pocieszyłaś ja byłam strasznie zadowolona i dumna z faktu, że w końcu zdecydowałam się na aparat, ale z dnia na dzien coraz bardziej się obawiam i boję mam nadzieję, że nie ucieknę ortodoncie z fotela w ostatniej chwili (a do tego jestem zdolna 4.jem rózne potencjalnie barwiące rzeczy np buraczki... ojej ja uwielbiam buraczki ![]() a jesli chodzi o te wargę wzięłam tylko 5 dni wolnego w pracy mam wiec nadzieję ze to wystarczająco zeby sie przyzwyczaić. Anyway dzięki za info
|
|
|
|
|
|
#3036 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
), na następnej czyli 2-giej wizycie już miałam aparacik na górze założony a zdjęcie zrobiłam w międzyczasie![]() Cytat:
w środę mam wizytę dół mi się prostuje ładnie, po wizycie wrzucę fotki
...Tylko Ty Kochany ...bo być piękną to czuć się dobrze we własnym ciele... Aparatka od 27 maja 2008r. góra-metal dół-metal od 4 marca 2009r. ![]() ![]() Zdałam egzamin na prawo jazdy za pierwszym razem!!!!!!-04.09.2009. |
||
|
|
|
|
#3037 |
|
Rozeznanie
|
język mnie boli nic z nim nie zrobie już po fakcie tak mówi mama i się śmieje ze mnie jak jej pokazuje mój dziwaczny już teraz język. no cóż poboli i przestanie... tyle ze ja ze stresu spać dzisiaj nie mogłam.zaraz idę na wizytę do gastrologa... czy mogę mieć normalnie robioną gastroskopie jak mam aparat...boję sie że zaczepią mi o zamki albo zrobią to tak ze bez wiyty u orto się nie obejdzie. moraki ja co prawda nie mam porcelany a szafirowy aparat ale jego zamki też sa duże, pierwsze dni faktycznie nie mogłam się przyzwyczaić, najpierw ukladalam usta jak szympans, potem siostra stwierdziła że jak wielbłąd... a dziś oznajmiła że go wogóle nie widać
|
|
#3038 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
troszeczkę magii ortodoncji tez jest ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
i nic mi sie nie przebarwia 5 dni wolnego nie wiem czy tu któraś z nas miała choćby jeden dzien wolny po założeniu aparatu
|
|
|
#3039 |
|
Raczkowanie
|
Wolne po założeniu aparatu??? Hmmm no przesada jak dla mnie
szkoda urlopu ![]() Ja mam natomiast problem z osadem na zębach. Odkąd mam aparat odkłada mi się w zastraszającym tępie. Dziwne to bo myję zęby po każdym posiłku, płuczę, wyciorkuję i lipaaaaa. Na dolnych 1, 2 i 3 od wewnętrznej strony nan okropny osad i tam właśnie zbiera się najbardziej. W środę wizyta więc zapytam orto co można z tym zrobić i jakie są ewentualnie na to specyfiki. ![]() Ząbki mi ślicznie wędrują. Po wizycie dodam foty
|
|
|
|
|
#3040 |
|
Zadomowienie
|
Susinka1 - będę wdzięczna jeśli podzielisz sie z nami pomysłami Twojej orto na osad. Ja także mam z tym problem - górne 3-4
![]() a na wizytę ide dopiero po 20 kwietnia. Kurcze - mnie ząbki pobolewają, ale różnicy w ich przemieszczaniu się nie widzę
|
|
|
#3041 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
#3042 |
|
Raczkowanie
|
I ja się podpisuję pod dziewczynami!! Efekty widać, widać
. A Twój avatar... UWIELBIAM!!!!!!!!
|
|
|
#3043 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pewnie, że się podzielę ![]() Prawdę mówiąc 3 tygodnie z aparatem i jedyne co mnie denerwuje to ten osad. Nawet ból polubiłam a osadu nie ścierpie ![]() karolik4 - efekty - rewelacja
|
|
|
|
|
|
#3044 |
|
Rozeznanie
|
Oto obiecane zdjęcie już w aparacie (częściowym)
|
|
|
|
|
#3045 |
|
Raczkowanie
|
ta szpara nie jest wcale duża jak mówiłaś.
![]() pozatym zastanawia mnie to,czemu np. Ty skończysz rozkręcanie i już Ci go zdejmują,a np. ja 22 kwietnia będe miała go 3 msc i dopiero potem go zdejme. Też będe miała ekspander plus aparat stały na górę,no ale o ile później od Ciebie
|
|
#3046 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() No ja właśnie też dokładnie tego nie rozumiem U mnie by wychodziło, że po 2 miesiącach zdjemę. Niby orto mi powiedziała, że jak mi się nie odklei to dopiero po świętach zdejmiemy, czyli też mi chce go jak najdłużej przetrzymać. Mi się wydaje, że chodzi o to, żeby ten układ szczęki był bardziej stabilny, bo hyrax jednak jest mocniejszy od łuku podniebiennego i po wszystkich rozkręceniach jakgdyby mocniej utrzyma szczękę w nowym układzie, kurde ciężko mi to było ubrać w słowa![]() Ale nie wiem dlaczego tak jest... Poprzednia orto to nawet mówiła, że nosiałabym hyraxa 6 msc Chyba bym umarła... No dziewczynki popiszcie się swoją wiedzą i wyjaśnijcie od czego zależy długość noszenia hyraxa?
|
|
|
|
|
|
#3047 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wlasnie
|
|
|
|
|
|
#3048 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3049 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
#3050 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#3051 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3052 |
|
Raczkowanie
|
Hej
nie ograniam tego forum, że tak powiem i mimo poszukiwań nie znalazłam. Pytanie mam. Czy któraś/ któryś z was miał/a wadę, która polegała na przesunięciu górnego łuku, znaczy się asymetrię, a do tego zęby jak by jeszcze były nachylone pod kątem;>
|
|
|
|
|
#3053 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja nie wylewam już łez. ![]() poprostu dzisiaj mi powiedział,że coś sobie wymyslam. że mnie kocha i nie zostawi,. bla bla bla.. ![]() mam nadzieję,ze jakoś będzię ![]() ahh i dziękuję
|
|
|
#3054 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
Już niedługo wpadnę w grono aparatek . Nooo i może czy samo zakładanie boli i zdejmowanie. Najlepiej proszę o jakieś opinie od posiadaczek tego aparatu |
|
|
|
|
#3055 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez kosheen Czas edycji: 2009-04-03 o 15:41 |
||
|
|
|
|
#3056 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję wszystkim za słowa otuchy w sprawie mojego chłopaka.
Ale to koniec. Jeszcze przed chwilą pisałam wam,że z moim chłopakiem wszystko okey,a tu taka niespodzianka. ![]() zerwał ze mną... od tak poprostu.W głowie mi się to nie mieści,żeby zerwać z kimś bez powodu. po tym wszystkim? (przepraszam,że zadręczam was tym wszystkim.wiem,że to wątek o aparatach ortodontycznych, a nie kącik złamanych serc.ale muszę się komuś wyzalić.) ....Z jednej strony czuję ulgę,a z drugiej żal. Przeciez należy mi sie jakieś wyjaśnienie? Byliśmy ze sobą rok. długo... 2 lata mojego życia zmarnowalam na takiego żurawia,który nawet nie potrafi pożądnie wszystkiego skończyć. Debil. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- zazdroszczę aparaciku na ząbkach. ja jeszcze muszę poczekać.
|
|
#3057 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Na pewno szybko zleci czas Twojego oczekiwania na aparat. Ja nie wiem kiedy mi zleciał ten czas dopiero pamiętam jak byłam na konsultacji, a tutaj już aparat i niedługo hyraxa ściągam- więc pewien etap już będzie za mną. Nie mogę się doczekać jak już będzie widać pierwsze efekty, bo narazie to jedynym efektem była tworząca się szpara między zębami
|
||
|
|
|
|
#3058 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślę,że jeszcze ok. miesiąca czasu mojego oczekiwania jakoś wytrzymam. a ząbki cię nie bolą? co do chłopaka dziękuję za te ciepłe słowa wiecie jaka była moja reakcja kiedy weszłam do domu? zamiast płakać weszłam i krzycze:,,Mam0 cholera jasna gdzie jest mój pilniczek do paznokci?!'' ta gnida mnie tak urządziła,że nawet nie miałam kiedy paznokci zrobić. ale już mam śliczne pazurki .trzeba o siebie dbać ![]() ---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ---------- a tak pozatym,to nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem ![]() jakoś się poukłada.młoda jestem. i mam bardzo madrą mamusię!
|
|
|
#3059 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyluzuj, spokojnie, na jednym facecie świat się nie kończy. Zerknij na wątek o zerwaniu, czasem fajnie się tam wygadać |
|
|
|
|
|
#3060 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I polecam lekturę ORTO FAQ na początek ![]() Cytat:
Widocznie ten "żuraw" nie był Ci pisany
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.

Także jak będę pisać nie składnie to prosze mi to wybaczyć 

mam nadzieję, że nie ucieknę ortodoncie z fotela w ostatniej chwili (a do tego jestem zdolna
wzięłam tylko 5 dni wolnego w pracy mam wiec nadzieję ze to wystarczająco zeby sie przyzwyczaić. Anyway dzięki za info 

troszeczkę magii ortodoncji tez jest 

. Wszystko będzie dobrze, zobaczysz
....
.