![]() |
#661 |
La Moderatoiure
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Soczek superowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#662 |
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() ![]() - - - Wczoraj od rana chodził za mną makaron, ale nie miałam na niego pomysłu. Wracając do domu zahaczyłam o sklep nadal bez pomysłu :P kupiłam sobie paprykę, pomidora, 2 małe kiełbaski... Pomyślałam sobie w którymś momencie żeby zrobić Penne z ajvarem, ale kilka razy się ostatnio pojawiało, czas na coś innego. Tylko na co? Zajrzałam do lodówki... kostka białego półtłustego sera, jogurty do picia... Przeszedł mi przez myśl makaron z twarogiem i jogurtem, ale przypomniałam sobie, że ktoś niedawno wrzucał na bloga makaron z białym serem, ale na słono. Durszlak pomógł mi znaleźć i mam ![]() ![]() MAKARON Z BIAŁYM SEREM składniki: - makaron - mała kiełaska - mała cebula - kawałek kostki białego sera (u mnie półtłusty Piątnicy) - sól - olej Makaron ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzać olej na patelni, kiełbasę i cebulę pokroić i usmażyć. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć na talerz. Wyłożyć na niego podsmażoną kiełbasę i cebulę. Posypać pokruszonym białym serem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#663 |
Wtajemniczenie
|
u mnie tak się je małe kopytka zamiast makaronu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#664 |
Zakorzenienie
|
o, nigdy z kopytkami tak nie kombinowałam
![]() ![]() - - Jasiu ma już 10 lat, ale jeszcze ani razu nie powiedział żadnego słowa. Pewnego razu przy obiedzie nagle rzucił: - A gdzie jest kompocik? Cała rodzina w szoku i euforii. Mama się na opanowała i pyta: - Jasiu, w końcu się odezwałeś! Czemu nigdy wcześniej nic nie powiedziałeś? - Bo zawsze był kompocik. U mnie odwrotnie - kompociku na ogół nie było, więc odzywał się.. Tata ![]() ![]() ![]() ZIMOWY KOMPOCIK składniki: - 2 op mrożonych owoców (po 400g) - 150g cukru - 1,7l wrzątku Zamrożone truskawki wsypać go garnka, zasypać cukrem i zalać wrzątkiem. Odstawić na noc. Rano tylko przemieszać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#665 |
La Moderatoiure
|
Takie kompociki są najlepsze do obiadów, pychota
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#666 |
Raczkowanie
|
![]()
Adrijah zastosowalam sie do twojego przepisu, krem czekoladowy. Wspaniala sprawa.
Jednak dolozylam cosik niecosik od siebie. Pozostale brzoskwinie z przetworow zjechalam blenderem i polozylam na spud kieliszka a potem krem, poniewaz mam duzo orzechow starlam na tarce i posypalam gore i dodalam jeszcze herbatnika na gore z ubita smietana. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#667 | |
Zakorzenienie
|
dokładnie
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#668 |
Zakorzenienie
|
ja sie chcialabym powtorzyc ;>
![]() jeszcze raz prosze, pytam;> macie moze jakies przepisy, na ta dietke warzywna. zaczelo mi spadac co nie co, a od niedzieli jestem dopiero na niej ![]() oby nie smazone oby nie pieczone, gotowane i na parze;> co mozna dodac do nich ? nie mam pojecia a chce ja dalej stosowac bo to naprawde dziala! polecam ;D
![]() |
#669 |
Zakorzenienie
|
ja je ostatnio zrobiłam (smażone) z sosem rodzicom - jogurt grecki i 2 łyżki koncentratu pomidorowego + różniaste przyprawy. Do tego chyba dorzuciłam podsmażoną paprykę z tego co pamiętam. Jedli z makaronem
Ja sama kilka razy robiłam makaronową zapiekankę z takimi warzywkami i z indykiem. Można ewentualnie posypać odrobiną sera, ale to nie jest konieczne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#670 |
Wtajemniczenie
|
Kiedyś jadłam zapiekankę warzywną: marchew, brokuły i kalafior, ugotowane na parze, następnie posypane mozzarellą (+ jakieś przyprawy) i zapieczone w piecu.
![]() |
![]() |
#671 |
Zakorzenienie
|
hm moze warto wyprobowac dziekuje
![]() Adrijah niestety samzone odpada. Miumiu to by bardzo pasowalo, ale na bulce ?? np bagietka?
![]() |
#672 |
Zakorzenienie
|
przecież nie musisz robić dokładnie tak jak ja - możesz je ugotować na parze i polać takim sosem, prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#673 |
Wtajemniczenie
|
Ja to jadłam bez bułki i było pycha
![]()
![]() |
![]() |
#674 |
Zakorzenienie
|
Adrijah tak, ale sosy tez sa tuczace takze juz nie mam pojecia co jesc
![]() Miu na pewno wyprobuje ale dzis zjem bardziej normalny obiad ![]()
![]() |
#675 |
Raczkowanie
|
Długo na samych warzywach nie pociągniesz. I nie przesadzają że taki sos jaki proponuje Adrijah jest tuczący.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#676 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze o tym wiem, a co do sosu to po prostu uwielbiam je w jakiej kolwiek postaci z torebki czy robione samodzielnie ale teraz chce sie uspokoic z takim jedzeniem wiec poki wytrzymuje i mam silna wole bede to ciagnac. Zreszta jak napisalam, to nie jest jakas dieta tylko po prostu nie jem tego co do tej pory nie zdrowego no i wiecej warzyw do obiadu, bez ziemniakow i nic smazonego. to tyle w tym temacie, dziekuje dziewczyny za odpowiedzi.
![]() |
![]() |
#677 |
Zakorzenienie
|
nie każdy sos jest tuczący
![]() ![]() hm.. a może by tak założyć jakiś wątek o tym co można fajnego zrobić z warzywkami na parze? na pewno więcej pomysłów się znajdzie ![]() - - - Zabierałam się do nich od bardzo dawna, właściwie za każdym razem, gdy wpadła mi w ręce Coca-cola, ale zawsze okazywało się, że czegoś mi brakuje i ostatecznie colę wypijałam (obowiązkowo z cytryną i lodem). Ostatnio intensywniej o niej myślałam, bo narobiłam sobie smaka trafiając na nie u Nutki. Wczoraj, mając pół butelki coli, zrobiłam przegląd szafek i okazało się, że wszystko mam, więc upiekłam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() COCA-COLA MUFFINS składniki (u mnie na 18,5 szt.) - 2 jajka - 1 szkl cukru - 150g stopionego masła - 1 szkl coli - 1 szkl mąki - 4 łyżki kakao - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 200°C, wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, napełnić foremki do 3/4 wysokości i piec ok. 20 minut. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#678 |
Zakorzenienie
|
![]()
![]() |
![]() |
#679 |
Zakorzenienie
|
tylko odrobinę, bardziej kakao
![]() ![]() Edytowane przez adrijah Czas edycji: 2009-04-04 o 12:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#680 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio dostałam od Taty dwie książeczki z Faktu z przepisami. Jedna to "Ryby na święta". Książeczka raczej z przepisami bożonarodzeniowymi co prawda, ale znalazłam w niej kilka rzeczy, które skojarzyły mi się od razu z wiosną i Wielkanocą. Między innymi te proste "babeczki". W oryginale jest śmietana zamiast jogurtu i 2 jajeczka przepiórcze. Aha, i 2 kolory papryki - ja ostatnio stwierdzam, że zielona mi nie podchodzi. Fajna opcja na wielkanocne śniadanie. Robi się je bardzo szybko i łatwo, a wyglądają bardzo ładnie, w lepsiejszych
miseczkach mogłyby się całkiem elegancko prezentować. BABECZKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM składniki: - 1 duży plaster wędzonego łososia - 1 jajko - 50ml jogurtu bałkańskiego - łyżeczka masła - 1/2 czerwonej papryki - 1/4 pęczka szczypiorku Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, posmażyć paprykę. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno posiekać i wymieszać z jogurtem/śmietaną. Małą foremkę do pieczenia wyłożyć łososiem. Wlać tyle jogurtu/śmietany ze szczypiorkiem żeby zakryło dno. Można posypać pieprzem i solą. Wyłożyć na wierzch podsmażoną paprykę, wbić jajko. Wstawić na przynajmniej 10 minut (aż się jajko zetnie) do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Podawać gorące, najlepiej z grzankami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#681 |
Zakorzenienie
|
Przepis kiedyś znalazłam na Cinie i od tamtej pory za mną chodził
![]() ![]() SZNYCELKI Z RYŻU składniki: - 2 szklanki ryżu - 30 dag sera żółtego - 2 cebule - 2 jajka - sól, pieprz - bułka tarta - olej do smażenia Ugotować ryż, ser zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić i delikatnie podsmażyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zapanierować w bułce tartej i usmażyć na rumiano. Ja postanowiłam ugotować do nich warzywa na parze (brokuły, kalafior, marchewka) i zrobić może niezbyt pięknie wyglądający, ale bardzo smaczny sos jogurtowo-pomidorowy: - 1 duże op. jogurtu bałkańskiego (340g) - 1 malutki słoiczek koncentratu pomidorowego (80g) - sól, pieprz - szczypta bazylii - szczypta estragonu - szczypta ostrej papryki w proszku - szczypta słodkiej papryki w proszku Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać i polać gotowym sosem ugotowane warzywa i usmażone kotleciki ryżowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#682 |
Zakorzenienie
|
Coca-cola muffins wyglądają pysznie, dzisiaj będę robić na próbę z połowy składników. Jak nam zasmakują to jutro zrobię więcej
![]() A mam takie pytanie odnośnie muffinek. Jak długo pozostają świeże? Tzn. czy na drugi, trzeci dzień są jeszcze jadalne? Chciałabym zrobić ich trochę więcej i zawieść w niedziele rodzince ![]()
![]() |
![]() |
#683 |
Zakorzenienie
|
Asienka187 nie wiem jakie są trzeciego dnia, bo ani jedna ani druga porcja u mnie nie dotrwała
![]() ![]() - - - Stojąc w kolejce w warzywniaczku wgapiałam się kilka minut w truskawki i zastanawiałam się czy je kupić czy nie. Ostatecznie się zdecydowałam ![]() DESER TRUSKAWKOWY Z OTRĘBAMI składniki: - garść truskawek - 1/4 kubka jogurtu - 1/4 opakowania kremówki - łyżka cukru pudru - garstka otrębów granulowanych (z żurawiną) Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wymieszać z jogurtem. Truskawki umyć, oszypułkować i pokroić na drobne kawałki. Do pucharka/szklanki włożyć truskawki, przykryć śmietaną/jogurtem (można zastąpić samą śmietaną, samym jogurtem, serkiem homogenizowanym, whatever) i posypać otrębami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#684 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#685 |
Zakorzenienie
|
tak, z rozpędu przepisałam w liczbie mnogiej nazwę, bo w książeczce wszystko jest dla 4 osób
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#686 | ||
Nutka nie gryzie!
|
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#687 |
Zakorzenienie
|
co z nim?
![]() - - - Była już bananowa zupa śniadaniowa, tym razem padło na coś podobnego, ale jeszcze szybszego i o niższej temperaturze ![]() BANANOWY KOKTAJL ŚNIADANIOWY składniki: - 1 banan - 1 op kefiru (200g) - 1 op mleka bananowego (u mnie Łaciate - 250ml) - garść płatków kukurydzianych Banana pokroić, wrzucić do miski blendera, zalać kefirem i mlekiem bananowym. Zamknąć i zmiksować. Przelać do miski lub dużej szklanki, wsypać płatki kukurydziane. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#688 |
Rozeznanie
|
normlanie baniaczek sliny... super przepisy!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#689 |
Zakorzenienie
|
Slinotoku mozna dostac... takie pysznosci...
Zafascynowały mnie mufki colowe ![]() ![]()
![]() |
#690 | |
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:16.