Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-26, 15:45   #1921
moodlishka
Raczkowanie

witam czy moglby ktos przeanalizowac sklad szamponu Samypure. Producent zapewnia ze nie zawiera zadnych siarczanow, ale nie wiem czy wzamian za to nie posiada innych niszczacych skladnikow. A oto sklad:

Samypure Salon Systems Volume and Body Shampoo (mam nadzieje ze to dobra nazwa).

Sklad:
Aqua, Sodium, C14-16 Olefin Sulfonate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauryl, Sulfoacetate, Polysilicone-18 Cetyl Phosphate, PEG-150 Distearate, Propylene Glycol, Passiflora Incarnata Extract, Cymbopogon, Schoenanthus Extract, Hamamelis Virginiana Extract, Tocopheryl, Acetate, Retinyl Palmitate, Helianthus Annuus, Seed Oil, Panthenol, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Soy Protein, Fragrance, Hexyl Cinnamal, Linalool, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Methylparaben, Tetrasodium EDTA, Citric Acid.

I jeszcze odzywka Samypure Salon Systems Volume And Body Conditioner.

Sklad:
Aqua, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Stearalkonium, Chloride, Glyceryl Stearate, Lactamide MEA, Guar, Hydroxypropyltrimonium Chloride, Fragrance, Methylparaben, Retinyl Palmitate, Propylparaben, Amodimethicone, Zingiber Officianale Root Extract, Yucca Schidigera Root Extract, Equisetum Arvense Extract, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Butylene, Glycol, Hydrolyzed Soy Protein, Hydrolyzed Wheat Protein, Citric Acid, Octoxynol-40, Isolaureth-6, Propylene Glycol, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Hexyl Cinnamal, Linalool.

Edytowane przez 'Estelle'
Czas edycji: 2009-03-27 o 07:46
moodlishka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-28, 10:01   #1922
andesigne
Raczkowanie

Dot.: Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic

Witam, proszę o analizę składów :

SZampon tonizujący- H ZONE - Renee Blanche - oznaczony SLES FREE
Opis producenta :formuła szamponu na bazie kwasów kokosowych, lipoprotein zbożowych, ceramid, wit. B5. Odżywia i wzmacnia suche i zniszczone włosy.

INCI : Aqua, Sodium Lauroamphoacetate, Cocamidopropylbetaine, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Disodium Laureth Solfosuccinate, sodium chloride, cocamide dea, styrene acrylates copolymer, Pes-12, dimethilone, poliquaternium-10, olive glicerides, ceramide 3, panthenol, laurdimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein, imidazolidinyl urea, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, magnesium chloride, citric acid, parfum, hexyl cinnamal, butylphenyl methylpriopional.

Maska tonizująca - H ZONE - Renee Blanche
Opis producenta :przeznaczona do nadawania witalności włosom pozbawionym blasku, energii i w złej kondycji. Do włosów suchy i zniszczonych. Wit. B5 i olej arganowy ułatwia regenerację włosów.

INCI : Aqua, cetrimonium cloride (and) isopropyl alcohol, cetearyl alkohol, butyrospermum parkii butter, trimethylsilylamodimethic one (and) C11-15 Pareth 5 (and) C11-15 Pareth 9, cera alba (beeswax), sucrose polystearate (and) hydrogenated poysobutene, glycerin (and) moringa pterigosperma seed extract, panthenol, laurdimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein, methoxy PEG/PPG-7/3 aminopropyl dimethicone, imidazolidinyl urea, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, magnesium chloride, tetrasodium EDTA, parfum, hexyl cinnamal, butylphenyl methylpropional.

Z góry dziękuję

Edytowane przez andesigne
Czas edycji: 2011-06-29 o 13:21
andesigne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-28, 10:07   #1923
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 'Estelle' Pokaż wiadomość
Strasznie alkoholowo-silikonowy, woda w składzie jakos tak daleko , zachodzi więc podejrzenie, że z uwagi na denat może włosy wysuszać. A z uwagi na ciężki silikon może jednak sklejać i obciążać.
Z dobrych rzeczy - zawiera dwa podgatunki wit. B, za którą włosy przepadają - ale mimo wszystko ten kosmetyk budzi moją nieufność co do konstrukcji składu.
I nie zawiera pyłu diamentowego będącego wyróżnikiem serii.
Dziękuję bardzo za analizę

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-29, 19:03   #1924
anna1234567
Przyczajenie

Schwarzkopf, Gliss Kur Asia Straight, Balsam do włosów

sklad: Cetearyl alkohol, behentrimonium chloride, glycol distearate, distearoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate, dimethicone, dicaprylyl carbonate, isopropyl alcohol, phenoxyethanol, methylparaen, polyquaternium-37, parfum, panthenol, propylene glycol dicaprylate, glycerin, laurdimonium hydroxypropyl hydrolized wheat protein, lactid acid, propylene glicol, butylphenyl methylpropional, PPG-1 trideceth-6, linalool, hexyl, cinnamal, benzyl alcohol, hydrolized keratin, orchis mascula extract, bambusa vulgaris extract

Za sprawą pozyskiwanych z owczej wełny protein keratyny (identycznych jak te występujące we włosach), kosmetyki Gliss Kur przenikają w głąb włosa, regenerując jego strukturę i wzmacniając go dokładnie tam, gdzie jest to potrzebne. Włosy stają się elastyczne i są chronione przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych - takich jak ciepło suszarek czy promienie słoneczne. Z kolei zawarte w formule dodatnio naładowane cząsteczki, rozpoznają ujemnie naładowane, zniszczone fragmenty zewnętrznej powierzchni włosa i wypełniają je, neutralizując ubytki.
Ile w TYM PRAWDY
Dziekuje i pozdrawiam

Edytowane przez 'Estelle'
Czas edycji: 2009-04-22 o 11:11 Powód: Usunięcie zbędnej treści
anna1234567 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 07:53   #1925
agawiii15
Raczkowanie

Bardzo proszę o analize:
Euro-styl, Perfect Care, Crema Midollo & Placenta (krem odżywczo- regeneracyjny z proteinami jedwabiu)
Skład:
aqua (water), cetearyl alcochol ,cetrimonium chloride , dipalmytoylethyl , hydroxyethylmonium methosulfate , parfum (fragrance),cyclomethicon e (cyclopentasiloxane) ,dimethicone ,cocos ,nucifera oil (cocomut oil) ,phenoxyethanol ,methyldibromo glutaronitrile ,citric acid ,propylene glycol ,methylchloroisothiazolin one ,hydrolyzed silk ,methylisothiazolinone .
Z góry dziękuję.
agawiii15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 17:16   #1926
ooodeta
BAN stały

GG do ooodeta

kochane moje moge sie przylaczyc z pytankiem .. probowalam przeszukac watek ale nie znalazlam analizyNISIM FAST balsam-odzywka wiec niesmialo chcialabym poprosic o recenzje skladu :

Aqua, Glycerin, Cetyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, Polyquaternium-7, Behetrimorium Methosulfate, Cetrimonium Chloride,Emulsifying Wax, Cetearyl Alcohol, Tocopheryl Acetate, Aloe Barbadensis, Dimethicone, Camellia Sinensis, Hydrolyzed Wheat Protein, Wheat Starch, Panthenol, Inositol, Cysteine, Cysteine, Cystine, Biotin, Methionine, Polysorbate 20, Fragrance, Propylene Glycol, TetraSodium EDTA, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Blue 1.
ooodeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 10:45   #1927
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Cytat:
Napisane przez alau Pokaż wiadomość
kupiłam ostatnio w sklepnaturalny.pl taką odżywkę pokrzywową i lakier do włosów.
co o nich sądzicie?

Lotion do włosów z pokrzywy - PROVIDA
Skład

alcohol, aqua, urtica dioica, menthol, sulfated castor oil, gaultheria procumbens, pogostemin patchouli, melaleuca alternifolia, camphor, limonene (naturalne olejki eteryczne)

http://www.sklepnaturalny.pl/lotion-...-pokrzywy.html
Jak na odżywkę do włosów, to nie wygląda dobrze.
Alkoholu więcej niż wody, co implikuje podejrzenia o wysuszanie.
Dodatkowo niepokojący moim zdaniem składnik sulfated castor oil, czyli produkt reakcji kwasu siarkowego i oleju rycynowego - detergent.
Zawiera wyciąg z pokrzywy, który sam w sobie pomocny, ale położony na długość może powodować wysuszenie. Mentol sam w sobie też nie odżywi włosa, domieszka olejków eterycznych ma zadanie odżywić.

Ogólnie - niezbyt mi się podoba ten skład
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif _bonklers__by_LeoLeonardo.gif (4,1 KB, 732 załadowań)

'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-01, 10:49   #1928
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez alau Pokaż wiadomość
Lakier do włosów Natural Styling - SANTE
Skład

Alcohol*, Aqua (Water), Shellac, Glycerin, Parfum (Essential Oils), Lawsonia Inermis (Henna) Extract*, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil*, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Potassium Hydroxide, Linalool, Geraniol, Citral, Limonene

http://www.sklepnaturalny.pl/lakier-...l-styling.html

Mam włosy raczej przetłuszczające się.
Czy to dobre składniki?
Ów lakier składowo wygląda lepiej niż poprzednio analizowana odżywka.
Niestety nadal mamy tu do czynienia z wysuszającym alkoholem. I nadal jest go więcej, niż wody.
Lakier zawiera nawilżającą glicerynę oraz odżywczy ekstrakt z henny i domieszkę pielęgnacyjnych olejów. Ale nie wiem, czy to wystarczy, by pokonać wysuszające działanie alkoholu, bo z uwagi na funkcję kosmetyku, owych olejów jest raczej mało i nie mają zbyt wielkiej szansy zadziałać na włosy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif _bonklers__by_LeoLeonardo.gif (4,1 KB, 704 załadowań)

Stary 2009-04-01, 10:55   #1929
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez pat111 Pokaż wiadomość
Sprawdziłam i nie ma, więc proszę o analizę Z góry bardzo , bardzo dziękuję
Timotei, Odżywka do włosów blond lub rozjaśnionych 'Złote refleksy'

Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Dimethiconol, Cetrimonium Chloride, Perfum, Dmdm Hydantoin, Disodium Edta, Propylene Glycol, Citric Acid, Alpha-Isomethyl Ionione, Hexyl Cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Linalol, Tea-Dodecylbenzensulfonate, Cetyl Hydroxyethylcellulose, Chamomilla Recutita, Alcohol Denat., Sodium Sulfate, Amber, Sodium Sorbate, Sodium Benzoate, Sodium Hydroxide, Ci 14700, Ci 42051, Ci 47005
Bardzo słabo, w mojej ocenie, wypada ten skład.
Początek to standard - emolient, silikon i kondycjoner, ale zaraz za nimi niepożądane tak wysoko składniki - zapach i drażniący konserwant. Dalsza część składu nie napawa optymizmem - trochę nawilżającego propylene glycol, pod sam koniec składu jakieś "smętne resztki" wyciągu z rumianku i bursztynu, które mają podkreślać blond kolor, ale wątpię, by dawały jakikolwiek efekt.
Lipna.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif _bonklers__by_LeoLeonardo.gif (4,1 KB, 1013 załadowań)

Stary 2009-04-01, 11:19   #1930
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez VanillaCafe Pokaż wiadomość
Proszę o analizę kosmetyków mających na celu ułatwienie prostowania włosów:

FAROUK BIOSILK SMOOTHING BALM

Water, Polyacrylamide, PVP, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, C13-14 Isoparaffin, Hydroxypropyl Guar, Panthenol, Laureth-7, Mica, Titanium Dioxide, Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Wheat Starch, Hydrolyzed Collagen, Hyaluronic Acid, Propylene Glycol, Diazolidinyl Urea, Methylparaben, Propylaparaben, Methylchloroisothiauzolin one, Methylisothiazolinone, Parfum, Linalool, Hydroxy Citronellal, Benzyl Salicylate. Eugenol, Lilail

Nakładać na mokre wlosy. Czy może je przesuszyć?

Z gory bardzo dziękuję
Balsam nie wygląda na wysuszający - wręcz przeciwnie, zawiera sporo substancji regenerujących [jedwab, proteiny, kolagen] oraz nawilżający kwas hialuronowy i propylene glycol.
Natomiast zastanawia mnie użycie substancji utrwalających fryzurę - mogą nieco usztywniać włosy.
No i niepokojący jest polyacrylamide - to co prawda substancja antystatyczna i powłokotwórcza, ale lepiej unikać stosowania jej na skórę, bo jest określana jako kancerogenna.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif _bonklers__by_LeoLeonardo.gif (4,1 KB, 836 załadowań)

Stary 2009-04-01, 11:26   #1931
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez VanillaCafe Pokaż wiadomość
Proszę o analizę kosmetyków mających na celu ułatwienie prostowania włosów:

FAROUK BIOSILK SILK STRATE

Aqua, Rosa Centifolia Flower Water, Polyacrylamide, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Hydroxypropyl Guar, Panthenol, Symphytum Officinale Extract, Anthemis Nobilis Flower Extract, Mentha Piperita Leaf Extract, Lavandula Angustifolia Extract, Salvia Sclarea Extract, C13-14 Isoparaffin, Laureth-7, Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Wheat Starch, Hydrolyzed Collagen, Hyaluronic Acid, Methylchloroisothiauzolin one, Methylisothiazolinone, Propylene Glycol, Diazolidinyl Urea, Methylparaben, Propylaparaben, Parfum, Hexyl Cinnamic Aldehyde, Benzyl Benzoate, Linalool, Gamma Methyl Ionone, Citronellol, Lilial, Hydroxy Citronellol, Geraniol, Eugenol

Nakładać na mokre wlosy. Czy może je przesuszyć?

Z gory bardzo dziękuję
Dość bogaty w substancje odżywcze skład, zawierający m.in.:
- wyciąg z kwiatów róży, żywokostu lekarskiego, rumianu rzymskiego. mięty pieprzowej, lawendy i szałwii
- panthenol
- kompleks regenerujący: jedwab, proteiny zbóż, kolagen
- nawilżający kwas hialuronowy

Kosmetyk nie powinien wysuszać. Natomiast nie wiem, czy będzie ułatwiał prostowanie, bo nie zawiera substancji strukturyzujących, jak w przypadku poprzedniego preparatu, który miał w składzie PVP.
Niemniej jednak odżywka godna uwagi, bo bogata w substancje odżywcze i jej skład bardzo mi odpowiada.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif _bonklers__by_LeoLeonardo.gif (4,1 KB, 1095 załadowań)

Stary 2009-04-01, 11:34   #1932
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez zapaałka Pokaż wiadomość
Prosze o analize skladu szamponu dla dzieci z Lidla

Cien baby shampoo

Szampon z ekstraktem z oliwy z oliwek i alantoiną delikatnie myje dziecięce włosy i skórę głowy, zawiera łagodne substancje myjące bez dodatku mydła, łagodny dla oczu, bez sztucznych barwników i oleju parafinowego, doskonały do codziennego użytku.

AQUA, SODIUM COCOAMPHOACETATE, DISODIUM COCOYL GLUTAMATE, SODIUM CHLORIDE, GLYCERYL OLEATE, CITRIC ACID, COCO-GLUCOSIDE, PHENOXYETHANOL, PARFUM, GLYCERIN, METHYLPARABEN, ALLANTOIN, ETHYLPARABEN, AVENA SATIVA KERNEL EXTRACT, BUTYLPARABEN, PROPYLPARABEN, ISOBUTYLPARABEN, LACTIS LIPIDA, BENZYL ALCOHOL, OLEA EUROPAEA LEAF EXTRACT.
W sumie fajny, łagodny szampon, tylko oczywiście wartościowe substancje zdecydowanie za nisko w składzie , za konserwantem i zapachem.
Takie pozycje w składzie determinowane są pewnie przez to, że włosy dziecięce nie wymagają takiej dawki substancji odżywczych, co włosy dorosłych ludzi.
Niemniej jednak producent dotrzymał obietnicy - nie ma mydła, brak drażniących detergentów, bez oleju parafinowego i barwników.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif _bonklers__by_LeoLeonardo.gif (4,1 KB, 1129 załadowań)

Stary 2009-04-01, 11:39   #1933
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez Rockbunny Pokaż wiadomość
Witam prosze o analize bo nie wiem czy mi nie wysuszy (suchych juz) włosów:

wellaflex odnowa i stylizacja mleczko do włosów mocne utrwalenie

aqua, alcohol denat, VP/VA copolymer, peg-40 hydrogenated castor oil, glycerin, peg-25 PABA, panthenol, polyquaternnium-16, styrene/VP copolymer, parfum, cetrimonium chloride, simmondsia chinesis oil, isopropyl alcohol, linalool, benzyl salicylate, butyphenyl methylpropional, limonene, hexyl cinnamal, alpha-isomethyl lonone, geraniol, sodum laureth-40 sulfate, citronellol, sorbic acid

(za literówki przepraszam!)
Z tą odnową, to bym nie przesadzała - w składzie panthenol i olej jojoba, ale to zdecydowanie za mało, by mówić o regeneracji włosów a w dodatku olejku jest tu bardzo mało.
Mleczko oparte jest na roztworze alkoholu, więc można spodziewać się, iż pomimo obecności gliceryny, włosy mogą zareagować wysuszeniem.
Obecność substancji utrwalających i filtrów UV.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif _bonklers__by_LeoLeonardo.gif (4,1 KB, 722 załadowań)

Stary 2009-04-01, 11:42   #1934
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez kamakrk Pokaż wiadomość
Hej. Jakbyście miały chwilkę czasu to mogłybyście przeanalizować fluid-żel do stylizacji włosów kręconych Life Style FarmaVita (dokładnie nazywa się Shaping Fluid Gel)

Skład: aqua, vp/va copolymer, polyquaternium-10, peg-40, hydrogenated castor oil, hydrolyzed vegetable protein, polyquaternium-11, panthenol, propylene glycol, disodium edta, imidazolidinyl urea, polyquaternium-7, phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, parfum.
Jak na żel, to całkiem przyzwoicie
Vp/va copolymer - to substancja odpowiedzialna za utrwalenie fryzury.
Natomiast pogrubione składniki będą na włosy wpływać odżywczo/nawilżająco.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif _bonklers__by_LeoLeonardo.gif (4,1 KB, 715 załadowań)

Stary 2009-04-01, 11:56   #1935
ooodeta
BAN stały

GG do ooodeta

estelle analiza balsamu nisim , napisalam wyzej
i dzis zaintrygowal mnie sklad mojego nowego szamponu, to niby szampon ziolowy... Erboristeria lagodny szampon z rumiankiem dla wlosow delikatnych , jak na moje oko cos mi sie nie wydaje , ale pozostawie to wam expertom , oto sklad :

aqua, sodium laureth sulfate, PEG7 glyceryl cocoate, disodium cocoamphodiacetate, sodium chloride, glycol distearate, propylene glycol, sodium benzoate, PEG-55 propylene glycol oleate, laureth-4, parfum, citric acid, salicylic acid, cocamidopropyl betaine, panthenol, hydrogenated castor oil, niacinamide polyquaternium-10 , linalool, butylphenyl methylpropional , glycerin, limonene, chamomilla recutita flower extract, bisabolol
ooodeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 12:14   #1936
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez elle7777 Pokaż wiadomość
Witam
świetny pomysl
przeglądałam listę przeanalizowanych kosmetyków i nie znalazłam balsamu
TOUJOURS BALM

czy mozna sie czegos dowiedziec na jego temat?
zdjecie na ponizszej stronie
http://uradka.pl/product_info.php/ma...e720fbcec98fac

skladniki
aqua, cetearylalcohol, propylene glycol, myristylalcohol, cetrimonium chloride, amodimethicone, PEG-8, PEG-8/SMDI COPOLYMER, PALMITOYL MYRISTYL SERINATE, SODIUM POLIACRYLATE, TETRASODIUM EDTA, METYLCHLOROISOTHIAZOLINON E, METHYLISOTHIAZOLINONE, PARFUM, CI 16255

Pozdrawiam
elle7777
Nic nadzwyczajnego, właściwie zwykła odżywka zawierająca popularne składniki "chemiczne", głównie emolienty. Składnik pogrubiony uważany jest za odżywczy.
Zero wyciągów, protein, olejków.

Byle jaka

Stary 2009-04-01, 12:53   #1937
Fuga
Przyczajenie

Bardzo proszę o analizę szamponu:
Allwaves professionnelle - Virgin jedwabisty oil szampoo z formułą chroniącą dłonie.

Składniki: Aqua, Sodium C12 - 13 Pareth Sulfate, Acrylates Copolymer, Triethanolamine, Parfum, Styrene/Acrylates Copolymer, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, Alpha-isomethyl Ionone, Cl 19140 (albo CI 19140, nie jestem pewna)
Fuga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 14:16   #1938
musuranka
Przyczajenie

Obkupiłam się w produkty firmy TIGI (szampon + 2 odzywki ), namówiona przez fryzjerkę w salonie , zapłaciłam kupę kasy, a teraz zaczełam grzebać po wizażu , żeby dowiedzieć się , co takiego wspaniałego w tych kosmetykach jest i jestem ale załamana ,
co prawda nie ma analizy tych kosmetykow , które akurat ja kupiłam , ale widzę , że w ogóle firma TIGI wcale taka wspaniala nie jest ,a jeden z szamponów tigi , (maniac shampoo) dostał bardzo złe noty za skład.
Już widzę , że zrobiłam zły interes , wierząc , że wysoka cena oznacza super jakość , ale prosiłabym kogoś o analizę tych kosmetyków , które ja kupiłam( mam cichą nadzieję , że może akurat te nie są takie najgorsze )

szampon TIGI- BED HEAD -SUPERSTAR
pisze na nim , ze nadaje objetosci , poza tym , że nie zawiera siarczanów i chroni kolor włosów farbowanych

Skład : aqua, sodium C14-18 olefin sulfonate , isopropylamine dodecylbenzenesulfonate, lauramide dea , glycol stearate , hydrolyzed vegetable , protein pg-propyl silanetriol , PEG-150 distearate , panthenol , polyquaternium-11, hydrolyzedwheat protein, hydrolyzed keratin , simmondsia chinensis (jojoba) seed oil,
helianthus annuus( sunflower) seed extract ,
PPG-2 hydroxyethyl cocamide , parfum(fragrance) , lecithin , caprylic/capric triglyceride , PEG-12 oleate , propylene glycol, butylene glycol , phosphoric acid, sodium chloride , dmdm hydantoin, iodopropynyl butylcarbamate CI 17200(red 33) , CI60730 (ext.violet2)

odżywka TIGI - BED HEAD- SUPERSTAR
pisze , że doda objętości i nie obciaży włosów, gdyż ma lekką formułę

Skład : aqua , cetearyl alcohol, cyclopentasiloxane, dimethicone , cetyl alcohol, behentrimonium methosulfate , propylene glycol, glycerin,
stearamidopropyl dimethylamine, PPG-3 benzylether myristate , cyclohexasiloxane, certrimonium chloride , quaternium-91,
cetrimonium methosulfate , hydroxyethyl ethylcellulose, divinyldimethicone/dimethicone copolymer, citric acid , dimethiconol,
polyquaternium-37, polyquaternium-55 , C12-13 pareth-23,
tetrasodium edta, C12-13 pareth-3, propylparaben, methylisothiazolinone, methylparaben, parfum , benzyl benzoate,
CI 14700 (red 4), CI 19140( yellow 5 )

odżywka nawilzająca TIGI - CATWALK - HEADSHOT
ma to niby być rekonstruująca intensywna odżywka, włosy mają byc po niej jak jedwab

skład : aqua , cetyl alcohol , dicetyldimonium chloride, stearyl alcohol,
cetrimonium chloride, parfum , dimethicone, hydroxyethylcellulose, glycerin, PEG-45M, hydrolyzed wheat protein , methyl gluceth-10,
sodium PCA, betaine , sorbitol , glycine , alanine , proline , serine , threonine , arginine , lysine , glutamic acid, citric acid , aloe barbadensis leaf juice, benzyl benzoate , panthenol, limonene , butylene glycol, hexyl cinnamal, tocopheryl acetate , spirulina maxima extract, retinyl palmitate , rosa canina fruit extract , panax ginseng root extract , centella asiatica extract , propylene glycol , butylphenyl methylpropional , linalool, methylchloroisothiazolino ne , methylisothiazolinone

uffffffffff, juz myslałam , że tego nie wpiszę -masakra
bardzo prosiłabym kogoś kto się na tym zna o analizę,
z góry dziękuję bardzo
musuranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 19:23   #1939
G0si3k
Raczkowanie

Bardzo prosilabym o analize skladu odzywki, ktora niedawno kupilam. Napisane jest na niej, ze jest zrobiona tylko z naturalnych i organicznych skladnikow (dlatego ja kupilam). Co o niej sadzicie?

Aqua, Glycerin, Oleyl Erucate, Cetearyl Alcohol, Decyl Oleate, Distearyldimonium Chloride, Distearoylethyl Hydroxyethylmoinium Methosulfate, Behentrimonium Chloride, Behentrimonium Methosulfate,Panthenol, Hydrolyzed Algae Extract, Polyquaternium-57, Parfum, Tocopheryl Acetate, Saccharomyces Zinc Ferment,Saccharomyces Copper Ferment, Saccharomyces Magnesium Ferment, Saccharomyces Iron Ferment, Saccharomyces Silicone Ferment, Squalane, Hydrolyzed Corn Protein, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Soy Protein, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Benzyl Alcohol, Limonene, Linalool.

Z gory dziekuje
G0si3k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-02, 12:24   #1940
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez 4YOU Pokaż wiadomość
Po niemiłych doświadczeniach z poprzednim produktem szukałam dalej i natrafiłam na kilka wydaje się ciekawych pozycji, ale nie uprzedzajmy faktów. Wiem, że składy są bardzo długie dlatego też proszę nie koncentrować się na zawartości składników roślinnych (co czym jest) tylko bardzo proszę o ogólną analizę odżywek pod kątem podrażniających skórę składników i innych dobroczynnych właściwości (odżywienie, regeneracja i czy nie będą obciążać delikatnych włosów)
Składy, które podałaś, są rzeczywiście ciekawe i bardzo, bardzo bogate w substancje odżywcze i teoretycznie powinny dać włosom wiele dobrego.

Ale sama wcześniej podałaś, że skórę masz bardzo wrażliwą, w związku z czym nie jestem w stanie wyróżnić substancji, które mogłyby wywołać podrażnienie, właśnie ze względu na owo bogactwo składników. Bo równie dobrze może podrażniać cię np. metylparaben czy DMDM Hydantonin [konserwanty] ale również cetrimonium chloride [dodatek kondycjonujący] czy ekstrakt z alg [odżywczy].
W tym przypadku analiza po prostu mija się z celem, bo składniki potencjalnie odżywcze są jednocześnie podrażniające.
Tak samo pojedyńcze składniki w odpowiednich zestawieniach mogą okazać się zgubą dla skóry.
Niestety, nie wiem, na jakie składniki Twoja skóra źle zareaguje.
Nie podejmuję się udzielenia odpowiedzi wg zadanych kryteriów.

Stary 2009-04-02, 18:57   #1941
4YOU
Przyczajenie

I tak bardzo dziękuję Estelle że przejrzałaś podane przeze mnie składy. Wiem że mam bardzo wrażliwą skórę, oprócz kilku ziół na które reaguje uczuleniem rzeczywiście zauważyłam również, że czasami nie ma w składzie tych alergenów a jednak mam wysyp ogromnych bolących czerwonych "gul". Także zgadzam się, że podrażnienia mogą być powodowane konserwantem lub zapachem, nawet tak prosty skład jaki ma szampon Pregaine powoduje owy wysyp plus opuchlizna miejsc które mają minimalny kontakt z włosami po umyciu tym szamponem. Dlatego ciągle przeszukuje różne szampony i odżywki. Czy to możliwe że już nic nie znajdę z łagodnym konserwantem, który mnie nie podrazni??

---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

A tak teoretycznie Estelle który produkt polecałabyś pomijając wszelkie alergie??

4YOU jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-02, 19:32   #1942
kamakrk
Zadomowienie

Dziękuję, dziękuję, dziękuję strasznie. Już się nie mogłam doczekać i używałam. Nic złego mi z kręciołami nie zrobił...
kamakrk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-03, 08:23   #1943
'Estelle'

Cytat:
I tak bardzo dziękuję Estelle że przejrzałaś podane przeze mnie składy. Wiem że mam bardzo wrażliwą skórę, oprócz kilku ziół na które reaguje uczuleniem rzeczywiście zauważyłam również, że czasami nie ma w składzie tych alergenów a jednak mam wysyp ogromnych bolących czerwonych "gul". Także zgadzam się, że podrażnienia mogą być powodowane konserwantem lub zapachem, nawet tak prosty skład jaki ma szampon Pregaine powoduje owy wysyp plus opuchlizna miejsc które mają minimalny kontakt z włosami po umyciu tym szamponem. Dlatego ciągle przeszukuje różne szampony i odżywki. Czy to możliwe że już nic nie znajdę z łagodnym konserwantem, który mnie nie podrazni??
Wszystko jest kwestią tego, czy to konserwanty Cię podrażniają, czy też może inne składniki, lub też jakiś zestaw składników. Ale to dość trudne do zdiagnozowania
Trzeba zacząć od szamponów o bardzo krótkich, prostych składach i obserwować reakcje skóry. Przy minimalnej ilości składników łatwiej będzie wykluczyć te podrażniające. Te o bogatej formule zawierają potencjalnie więcej substancji drażniących. Pregaine ma natomiast sporo detergentów w składzie, mógł okazać się zbyt "ostry".
Niestety, wybór kosmetyków w przypadku takiej wrażliwości to bardzo trudne zadanie.

Cytat:
[COLOR="Silver"]
A tak teoretycznie Estelle który produkt polecałabyś pomijając wszelkie alergie??
Składy obu odżywek są bardzo, bardzo kuszące i powinny świetnie działać, natomiast Hemp Repair zdaje się być nieco lżejsza pod względem silikonów.

Szampony też są bardzo bogate, składy fantastyczne, natomiast jakoś bardziej przekonują mnie Yes to Cucombers i Yes to Tomatoes [zawierają mniej składników "chemicznych", minimum konserwantów i dodatków zapachowych].

Cytat:
Napisane przez kamakrk Pokaż wiadomość
Dziękuję, dziękuję, dziękuję strasznie. Już się nie mogłam doczekać i używałam. Nic złego mi z kręciołami nie zrobił...
Nie ma za co, przepraszam, że tak późno, niestety, ciężko u mnie z czasem

Stary 2009-04-03, 14:10   #1944
IwOOOnek
Raczkowanie

Witam ... czy mógłby mi ktoś pomóc przeanalizować ten oto szampon?

REVITA- SZAMPON STYMUJUJĄCY POROST WŁOSÓW
OTO SKŁAD:

Water, Cocamidopropyl Betaine, Coco-Glucoside, Caffeine, Ketoconazole, Pyrus Malus (Apple) Seed Extract, Aspalathus Linearis Leaf Extract (Roobios), Apple Polyphenol (Procyanidin B-1), Carnitine HCI, Ornitine HCI, Acetyl Cysteine, Dimethyl Sulfone (MSM), Taurine, Emu Oil, Biotin, Copper Peptides, Aloe Barbadensis Leaf Juice (Spray Dried), Glycereth-7, Glycerin, Polyquaternium 10, Glycol Stearate, Menthyl Lactate (Menthol Derivative), EUK-134 (SOD Mimic/Spin Trap), PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate, PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, Menthol, Zinc PCA, Citric Acid, Sodium Chloride, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Tetrasodium EDTA, Red 40, Blue 1

Czy szampon jest wart uwagi zważywszy na jego nie małą cene ( w granicach 145 zł)
IwOOOnek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 19:33   #1945
4YOU
Przyczajenie

Jeszcze raz bardzo dziękuję 'Estelle'

Mam kolejną prośbę "Estelle", wiem że często zadręczam Ciebie swoimi składami , ale tym razem chyba się udało znaleźć coś co nie szkodzi skórze głowy, ale pytanie brzmi czy pomoże włosom Użyłam jej dwa razy( na tyle wystarczyła próbka którą dostałam) i włosy są delikatniejsze w dotyku, lekko obciążone, nawet są błyszczące co ciężko uzyskać w przypadku włosów naturalnych, nigdy nie poddawanych zabiegowi koloryzacji, ale obawiam się że to pewnie efekt silikonów i pewnie od mycia do mycia tylko, a zależy mi żeby je chociaż troszeczkę nawilżyć na dłużej(żeby wyglądały na zdrowe nawet bez każdorazowego użycia odżywki).
Proszę o analizę składu niżej podanej odżywki pod kątem "dobroci" (nawilżanie, odżywianie, regeneracja) może zawiera coś dobrego i potrzebnego włosom oprócz konserwantów i zapachu - wygląda na straszną chemię aż dziwne, że mi krzywdy nie robi

L'OREAL TECHNIQUE, FERIA PROFESSIONAL, Color Moisturizing Treatment

Skład: Aqua/Water, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Behentrimonium Chloride, Amodimethicone, Cetyl Esters, Isopropyl Alcohol, Limonene, Methylparaen, Trideceth-12, Fragrance/Parfum, Chlorhexidine Dihydrochloride, Cetrimonium Chloride, Hexyl Cinnamal, Butylphenyl Methylpropional, F.I.L.Code27873/1

Dziekuję

4YOU jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-09, 09:22   #1946
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez bronsee Pokaż wiadomość
Hej!
Bardzo prosiłabym o analizę szamponu i odżywki ponoc ekologicznych i pozbawionych "złej chemii"

Mild Balance. Ekologiczny szampon do wlosów z oliwą z oliwek i aloesem.

INCI: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Glycerin, Sodium Cocoamphoacetate, Lauryl Glucoside, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Sodium Chloride, Aloe Barbadensis Gel, Cocamidopropyl Betaine, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Olea Europaea Oil, Citric Acid, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Sodium Citrate, Potassium Sorbate, Sodium Sulfite.
Jak to mówią, bujda na resorach, chociaż może należałoby zacząć od zdefiniowania "złej" chemii. Jednakże biorąc pod uwagę tzw. znaczenie potoczne, to producent rozmija się z prawdą. Szampon składem nie różni się niczym od zwykłych szamponów drogeryjnych, zawiera te same składniki myjące i konserwujące, co inne produkty, w żadnej mierze nie jest ekologiczny.
Skład poprawny. Aloes, gliceryna i oliwa powinny nawilżać i odżywiać włosy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif _bonklers__by_LeoLeonardo.gif (4,1 KB, 537 załadowań)

Stary 2009-04-09, 09:26   #1947
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez bronsee Pokaż wiadomość
Hej!
Bardzo prosiłabym o analizę szamponu i odżywki ponoc ekologicznych i pozbawionych "złej chemii"

Mild Balance. Ekologiczny balsam do włosów z oliwą z oliwek i aloesem.
INCI: Aqua, Cetearyl Alcohol, Behenoyl PG-Trimoniumchloride, Aloe Barbadensis Gel, Dihydrogenated Palmoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Olea Europaea Oil, Phenoxyethanol, Hexylene Glycol, Sodium Gluconate, Citric Acid, Dipropylene Glycol, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Sodium Sulfite.

Z góry baaardzo dziękuję!
Komentarz co do ekologiczności i "chemiczności" - jak poprzednio.
Sama odżywka raczej przeciętna, ale poprawna, wg listy zawiera całkiem sporą dawkę żelu aloesowego, trochę oliwy z oliwek oraz emolienty i dodatki kondycjonujące. W porządku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif _bonklers__by_LeoLeonardo.gif (4,1 KB, 535 załadowań)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-09, 09:33   #1948
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez Katelicious Pokaż wiadomość
Prosiłabym o analizę składu oto tych kosmetyków do włosów:

Clairol - Herbal Essences - Rainforest Flowers - Zmysłowa gładkość - Odżywka do włosów suchych lub zniszczonych
Skład: Aqua, Stearyl Alcohol, Cyclopentasiloxane, Cetyl Alcohol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Glutamic Acid, Dimethicone, Parfum, Benzyl Alcohol, EDTA, Butylphenyl Methylpropional, Benzyl Benzoate, Limonene, Propylene Glycol, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Amyl Cinnamal, Magnesium Nitrate, Zingiber Officinale Oil, Musa Sapientum Flower Extract, Cinnamomum Cassia Oil, Hydrolyzed Wheat Protein, Methylchloroisothiaozlino ne, Hydrolyzed Wheat Starch, Magnesium Chloride, Citric Acid, CI 14700, CI47005, Methylisothiazolinone, Triacetin, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben.
Nie podoba mi się ten skład za bardzo. Więcej w nim konserwantów itp. niż substancji odżywczych. Wartościowe składniki zdają się być użyte w bardzo małych stężeniach [z wyjątkiem glutamic acid]. Widać, że producent postawił na zapach - składnik za niego odpowiedzialny jest wysoko w składzie. Odżywka może też obciążać delikatne włosy [silikony, w tym jeden "ciężki" dość wysoko].
Nie przekonuje mnie zupełnie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif _bonklers__by_LeoLeonardo.gif (4,1 KB, 1049 załadowań)

Stary 2009-04-09, 09:37   #1949
'Estelle'

Cytat:
Barwa - Barwa Ziołowa - Szampon brzozowy
Skład: Aqua, Sodium Laureth-2 Sulfate, Lauramidopropyl Betaine, Cocamide DEA, PEG-75 Lanolin, Sodium Chloride, Cocamidopropylamine Oxide, Hydrolyzed Keratin, Propylene Glycol, Betula Alba Leaf Extract, Citric Acid, Parfum, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, 2-(4-tert-Butylbenzyl) propionaldehyde, d-Limonene, CI 19140, CI 10020.
Szampon o krótkim składzie, zawierający zmiękczającą lanolinę a także dodatek keratynowy [regeneracja] i regulujący ekstrakt z liści brzozy. Powinien dobrze oczyszczać włosy.
Może podrażniać - zawiera nieprzyjemny konserwant.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif _bonklers__by_LeoLeonardo.gif (4,1 KB, 1814 załadowań)

Stary 2009-04-09, 09:46   #1950
'Estelle'

Cytat:
Schwarzkopf - Gliss Kur - Liquid Silk Gloss - Hair like silk - Szampon do włosów matowych, łamliwych - Gładkośc i połysk (jest to nawa ulepszona wersja)
Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Disodium Cocoamphodiacetate, Sodium Chloride, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Citric Acid, Polyquaternium-10, Sodium Benzoate, Parfum, Hydrogenated Castor Oil, Salicylic Acid, Panthenol, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Mica, Laurdimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein, Limonene,
Phenoxyethanol, Hexyl Cinnamal, Hydrolyzed Keratin, Citronellol, Coumarin, Linalool, Hydrolyzed Silk, Sericin, CI 17200, CI 77891
Taki przeciętny wydaje mi się ten skład, zupełnie zmieniłabym mu proporcje, bo chociaż zawiera sporo składników fajnych, to w stężeniach mikro - co nie sprzyja ich poprawnemu działaniu.
Powinien dobrze oczyszczać, ma dodatek kwasu salicylowego.
Oprócz tego składniki odżywcze: panthenol, olej z pestek moreli oraz trochę protein.
Szkoda, że takie składniki jak jedwab, keratyna czy serycyna znalazły się na szarym końcu, bo są bardzo wartościowe dla włosa.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif _bonklers__by_LeoLeonardo.gif (4,1 KB, 1217 załadowań)

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości