|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1921 |
Raczkowanie
|
witam czy moglby ktos przeanalizowac sklad szamponu Samypure. Producent zapewnia ze nie zawiera zadnych siarczanow, ale nie wiem czy wzamian za to nie posiada innych niszczacych skladnikow. A oto sklad:
Samypure Salon Systems Volume and Body Shampoo (mam nadzieje ze to dobra nazwa). Sklad: Aqua, Sodium, C14-16 Olefin Sulfonate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauryl, Sulfoacetate, Polysilicone-18 Cetyl Phosphate, PEG-150 Distearate, Propylene Glycol, Passiflora Incarnata Extract, Cymbopogon, Schoenanthus Extract, Hamamelis Virginiana Extract, Tocopheryl, Acetate, Retinyl Palmitate, Helianthus Annuus, Seed Oil, Panthenol, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Soy Protein, Fragrance, Hexyl Cinnamal, Linalool, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Methylparaben, Tetrasodium EDTA, Citric Acid. I jeszcze odzywka Samypure Salon Systems Volume And Body Conditioner. Sklad: Aqua, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Stearalkonium, Chloride, Glyceryl Stearate, Lactamide MEA, Guar, Hydroxypropyltrimonium Chloride, Fragrance, Methylparaben, Retinyl Palmitate, Propylparaben, Amodimethicone, Zingiber Officianale Root Extract, Yucca Schidigera Root Extract, Equisetum Arvense Extract, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Butylene, Glycol, Hydrolyzed Soy Protein, Hydrolyzed Wheat Protein, Citric Acid, Octoxynol-40, Isolaureth-6, Propylene Glycol, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Hexyl Cinnamal, Linalool. Edytowane przez 'Estelle' Czas edycji: 2009-03-27 o 07:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#1922 |
Raczkowanie
|
Dot.: Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic
Witam, proszę o analizę składów :
SZampon tonizujący- H ZONE - Renee Blanche - oznaczony SLES FREE Opis producenta :formuła szamponu na bazie kwasów kokosowych, lipoprotein zbożowych, ceramid, wit. B5. Odżywia i wzmacnia suche i zniszczone włosy. INCI : Aqua, Sodium Lauroamphoacetate, Cocamidopropylbetaine, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Disodium Laureth Solfosuccinate, sodium chloride, cocamide dea, styrene acrylates copolymer, Pes-12, dimethilone, poliquaternium-10, olive glicerides, ceramide 3, panthenol, laurdimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein, imidazolidinyl urea, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, magnesium chloride, citric acid, parfum, hexyl cinnamal, butylphenyl methylpriopional. Maska tonizująca - H ZONE - Renee Blanche Opis producenta :przeznaczona do nadawania witalności włosom pozbawionym blasku, energii i w złej kondycji. Do włosów suchy i zniszczonych. Wit. B5 i olej arganowy ułatwia regenerację włosów. INCI : Aqua, cetrimonium cloride (and) isopropyl alcohol, cetearyl alkohol, butyrospermum parkii butter, trimethylsilylamodimethic one (and) C11-15 Pareth 5 (and) C11-15 Pareth 9, cera alba (beeswax), sucrose polystearate (and) hydrogenated poysobutene, glycerin (and) moringa pterigosperma seed extract, panthenol, laurdimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein, methoxy PEG/PPG-7/3 aminopropyl dimethicone, imidazolidinyl urea, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, magnesium chloride, tetrasodium EDTA, parfum, hexyl cinnamal, butylphenyl methylpropional. ![]() Z góry dziękuję ![]() Edytowane przez andesigne Czas edycji: 2011-06-29 o 13:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#1923 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1924 |
Przyczajenie
|
Schwarzkopf, Gliss Kur Asia Straight, Balsam do włosów
sklad: Cetearyl alkohol, behentrimonium chloride, glycol distearate, distearoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate, dimethicone, dicaprylyl carbonate, isopropyl alcohol, phenoxyethanol, methylparaen, polyquaternium-37, parfum, panthenol, propylene glycol dicaprylate, glycerin, laurdimonium hydroxypropyl hydrolized wheat protein, lactid acid, propylene glicol, butylphenyl methylpropional, PPG-1 trideceth-6, linalool, hexyl, cinnamal, benzyl alcohol, hydrolized keratin, orchis mascula extract, bambusa vulgaris extract Za sprawą pozyskiwanych z owczej wełny protein keratyny (identycznych jak te występujące we włosach), kosmetyki Gliss Kur przenikają w głąb włosa, regenerując jego strukturę i wzmacniając go dokładnie tam, gdzie jest to potrzebne. Włosy stają się elastyczne i są chronione przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych - takich jak ciepło suszarek czy promienie słoneczne. Z kolei zawarte w formule dodatnio naładowane cząsteczki, rozpoznają ujemnie naładowane, zniszczone fragmenty zewnętrznej powierzchni włosa i wypełniają je, neutralizując ubytki. Ile w TYM PRAWDY ![]() Dziekuje i pozdrawiam Edytowane przez 'Estelle' Czas edycji: 2009-04-22 o 11:11 Powód: Usunięcie zbędnej treści |
![]() ![]() |
![]() |
#1925 |
Raczkowanie
|
Bardzo proszę o analize:
Euro-styl, Perfect Care, Crema Midollo & Placenta (krem odżywczo- regeneracyjny z proteinami jedwabiu) Skład: aqua (water), cetearyl alcochol ,cetrimonium chloride , dipalmytoylethyl , hydroxyethylmonium methosulfate , parfum (fragrance),cyclomethicon e (cyclopentasiloxane) ,dimethicone ,cocos ,nucifera oil (cocomut oil) ,phenoxyethanol ,methyldibromo glutaronitrile ,citric acid ,propylene glycol ,methylchloroisothiazolin one ,hydrolyzed silk ,methylisothiazolinone . Z góry dziękuję. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1926 |
BAN stały
|
kochane moje moge sie przylaczyc z pytankiem .. probowalam przeszukac watek ale nie znalazlam analizyNISIM FAST balsam-odzywka wiec niesmialo
![]() ![]() Aqua, Glycerin, Cetyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, Polyquaternium-7, Behetrimorium Methosulfate, Cetrimonium Chloride,Emulsifying Wax, Cetearyl Alcohol, Tocopheryl Acetate, Aloe Barbadensis, Dimethicone, Camellia Sinensis, Hydrolyzed Wheat Protein, Wheat Starch, Panthenol, Inositol, Cysteine, Cysteine, Cystine, Biotin, Methionine, Polysorbate 20, Fragrance, Propylene Glycol, TetraSodium EDTA, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Blue 1. |
![]() ![]() |
![]() |
#1927 | |
The Pink Power Mołderajtor
|
Cytat:
Alkoholu więcej niż wody, co implikuje podejrzenia o wysuszanie. Dodatkowo niepokojący moim zdaniem składnik sulfated castor oil, czyli produkt reakcji kwasu siarkowego i oleju rycynowego - detergent. Zawiera wyciąg z pokrzywy, który sam w sobie pomocny, ale położony na długość może powodować wysuszenie. Mentol sam w sobie też nie odżywi włosa, domieszka olejków eterycznych ma zadanie odżywić. Ogólnie - niezbyt mi się podoba ten skład ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1928 | |
|
Cytat:
Niestety nadal mamy tu do czynienia z wysuszającym alkoholem. I nadal jest go więcej, niż wody. Lakier zawiera nawilżającą glicerynę oraz odżywczy ekstrakt z henny i domieszkę pielęgnacyjnych olejów. Ale nie wiem, czy to wystarczy, by pokonać wysuszające działanie alkoholu, bo z uwagi na funkcję kosmetyku, owych olejów jest raczej mało i nie mają zbyt wielkiej szansy zadziałać na włosy.
![]() ![]() |
![]() |
#1929 | |
|
Cytat:
Początek to standard - emolient, silikon i kondycjoner, ale zaraz za nimi niepożądane tak wysoko składniki - zapach i drażniący konserwant. Dalsza część składu nie napawa optymizmem - trochę nawilżającego propylene glycol, pod sam koniec składu jakieś "smętne resztki" ![]() Lipna.
![]() ![]() |
![]() |
#1930 | |
|
Cytat:
Natomiast zastanawia mnie użycie substancji utrwalających fryzurę - mogą nieco usztywniać włosy. No i niepokojący jest polyacrylamide - to co prawda substancja antystatyczna i powłokotwórcza, ale lepiej unikać stosowania jej na skórę, bo jest określana jako kancerogenna.
![]() ![]() |
![]() |
#1931 | |
|
Cytat:
- wyciąg z kwiatów róży, żywokostu lekarskiego, rumianu rzymskiego. mięty pieprzowej, lawendy i szałwii - panthenol - kompleks regenerujący: jedwab, proteiny zbóż, kolagen - nawilżający kwas hialuronowy Kosmetyk nie powinien wysuszać. Natomiast nie wiem, czy będzie ułatwiał prostowanie, bo nie zawiera substancji strukturyzujących, jak w przypadku poprzedniego preparatu, który miał w składzie PVP. Niemniej jednak odżywka godna uwagi, bo bogata w substancje odżywcze i jej skład bardzo mi odpowiada.
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1932 | |
|
Cytat:
![]() Takie pozycje w składzie determinowane są pewnie przez to, że włosy dziecięce nie wymagają takiej dawki substancji odżywczych, co włosy dorosłych ludzi. Niemniej jednak producent dotrzymał obietnicy - nie ma mydła, brak drażniących detergentów, bez oleju parafinowego i barwników.
![]() ![]() |
![]() |
#1933 | |
|
Cytat:
![]() Mleczko oparte jest na roztworze alkoholu, więc można spodziewać się, iż pomimo obecności gliceryny, włosy mogą zareagować wysuszeniem. Obecność substancji utrwalających i filtrów UV.
![]() ![]() |
![]() |
#1934 | |
|
Cytat:
![]() Vp/va copolymer - to substancja odpowiedzialna za utrwalenie fryzury. Natomiast pogrubione składniki będą na włosy wpływać odżywczo/nawilżająco.
![]() ![]() |
![]() |
#1935 |
BAN stały
|
estelle
![]() ![]() ![]() i dzis zaintrygowal mnie sklad mojego nowego szamponu, to niby szampon ziolowy... ![]() ![]() aqua, sodium laureth sulfate, PEG7 glyceryl cocoate, disodium cocoamphodiacetate, sodium chloride, glycol distearate, propylene glycol, sodium benzoate, PEG-55 propylene glycol oleate, laureth-4, parfum, citric acid, salicylic acid, cocamidopropyl betaine, panthenol, hydrogenated castor oil, niacinamide polyquaternium-10 , linalool, butylphenyl methylpropional , glycerin, limonene, chamomilla recutita flower extract, bisabolol |
![]() ![]() |
![]() |
#1936 | |
|
Cytat:
Zero wyciągów, protein, olejków. Byle jaka ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1937 |
Przyczajenie
|
Bardzo proszę o analizę szamponu:
Allwaves professionnelle - Virgin jedwabisty oil szampoo z formułą chroniącą dłonie. Składniki: Aqua, Sodium C12 - 13 Pareth Sulfate, Acrylates Copolymer, Triethanolamine, Parfum, Styrene/Acrylates Copolymer, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, Alpha-isomethyl Ionone, Cl 19140 (albo CI 19140, nie jestem pewna) |
![]() ![]() |
![]() |
#1938 |
Przyczajenie
|
Obkupiłam się w produkty firmy TIGI (szampon + 2 odzywki ), namówiona przez fryzjerkę w salonie , zapłaciłam kupę kasy, a teraz zaczełam grzebać po wizażu , żeby dowiedzieć się , co takiego wspaniałego w tych kosmetykach jest i jestem ale załamana
![]() co prawda nie ma analizy tych kosmetykow , które akurat ja kupiłam , ale widzę , że w ogóle firma TIGI wcale taka wspaniala nie jest ![]() Już widzę , że zrobiłam zły interes , wierząc , że wysoka cena oznacza super jakość , ale prosiłabym kogoś o analizę tych kosmetyków , które ja kupiłam( mam cichą nadzieję , że może akurat te nie są takie najgorsze ![]() szampon TIGI- BED HEAD -SUPERSTAR pisze na nim , ze nadaje objetosci , poza tym , że nie zawiera siarczanów i chroni kolor włosów farbowanych Skład : aqua, sodium C14-18 olefin sulfonate , isopropylamine dodecylbenzenesulfonate, lauramide dea , glycol stearate , hydrolyzed vegetable , protein pg-propyl silanetriol , PEG-150 distearate , panthenol , polyquaternium-11, hydrolyzedwheat protein, hydrolyzed keratin , simmondsia chinensis (jojoba) seed oil, helianthus annuus( sunflower) seed extract , PPG-2 hydroxyethyl cocamide , parfum(fragrance) , lecithin , caprylic/capric triglyceride , PEG-12 oleate , propylene glycol, butylene glycol , phosphoric acid, sodium chloride , dmdm hydantoin, iodopropynyl butylcarbamate CI 17200(red 33) , CI60730 (ext.violet2) odżywka TIGI - BED HEAD- SUPERSTAR pisze , że doda objętości i nie obciaży włosów, gdyż ma lekką formułę Skład : aqua , cetearyl alcohol, cyclopentasiloxane, dimethicone , cetyl alcohol, behentrimonium methosulfate , propylene glycol, glycerin, stearamidopropyl dimethylamine, PPG-3 benzylether myristate , cyclohexasiloxane, certrimonium chloride , quaternium-91, cetrimonium methosulfate , hydroxyethyl ethylcellulose, divinyldimethicone/dimethicone copolymer, citric acid , dimethiconol, polyquaternium-37, polyquaternium-55 , C12-13 pareth-23, tetrasodium edta, C12-13 pareth-3, propylparaben, methylisothiazolinone, methylparaben, parfum , benzyl benzoate, CI 14700 (red 4), CI 19140( yellow 5 ) odżywka nawilzająca TIGI - CATWALK - HEADSHOT ma to niby być rekonstruująca intensywna odżywka, włosy mają byc po niej jak jedwab skład : aqua , cetyl alcohol , dicetyldimonium chloride, stearyl alcohol, cetrimonium chloride, parfum , dimethicone, hydroxyethylcellulose, glycerin, PEG-45M, hydrolyzed wheat protein , methyl gluceth-10, sodium PCA, betaine , sorbitol , glycine , alanine , proline , serine , threonine , arginine , lysine , glutamic acid, citric acid , aloe barbadensis leaf juice, benzyl benzoate , panthenol, limonene , butylene glycol, hexyl cinnamal, tocopheryl acetate , spirulina maxima extract, retinyl palmitate , rosa canina fruit extract , panax ginseng root extract , centella asiatica extract , propylene glycol , butylphenyl methylpropional , linalool, methylchloroisothiazolino ne , methylisothiazolinone uffffffffff, juz myslałam , że tego nie wpiszę -masakra ![]() bardzo prosiłabym kogoś kto się na tym zna o analizę, z góry dziękuję bardzo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1939 |
Raczkowanie
|
Bardzo prosilabym o analize skladu odzywki, ktora niedawno kupilam. Napisane jest na niej, ze jest zrobiona tylko z naturalnych i organicznych skladnikow (dlatego ja kupilam). Co o niej sadzicie?
Aqua, Glycerin, Oleyl Erucate, Cetearyl Alcohol, Decyl Oleate, Distearyldimonium Chloride, Distearoylethyl Hydroxyethylmoinium Methosulfate, Behentrimonium Chloride, Behentrimonium Methosulfate,Panthenol, Hydrolyzed Algae Extract, Polyquaternium-57, Parfum, Tocopheryl Acetate, Saccharomyces Zinc Ferment,Saccharomyces Copper Ferment, Saccharomyces Magnesium Ferment, Saccharomyces Iron Ferment, Saccharomyces Silicone Ferment, Squalane, Hydrolyzed Corn Protein, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Soy Protein, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Benzyl Alcohol, Limonene, Linalool. Z gory dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1940 | |
|
Cytat:
Ale sama wcześniej podałaś, że skórę masz bardzo wrażliwą, w związku z czym nie jestem w stanie wyróżnić substancji, które mogłyby wywołać podrażnienie, właśnie ze względu na owo bogactwo składników. Bo równie dobrze może podrażniać cię np. metylparaben czy DMDM Hydantonin [konserwanty] ale również cetrimonium chloride [dodatek kondycjonujący] czy ekstrakt z alg [odżywczy]. W tym przypadku analiza po prostu mija się z celem, bo składniki potencjalnie odżywcze są jednocześnie podrażniające. Tak samo pojedyńcze składniki w odpowiednich zestawieniach mogą okazać się zgubą dla skóry. Niestety, nie wiem, na jakie składniki Twoja skóra źle zareaguje. Nie podejmuję się udzielenia odpowiedzi wg zadanych kryteriów.
![]() ![]() |
![]() |
#1941 |
Przyczajenie
|
I tak bardzo dziękuję Estelle
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- ![]() ![]()
#1942 |
Zadomowienie
|
Dziękuję, dziękuję, dziękuję strasznie. Już się nie mogłam doczekać i używałam. Nic złego mi z kręciołami nie zrobił...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1943 | |||
|
Cytat:
![]() Trzeba zacząć od szamponów o bardzo krótkich, prostych składach i obserwować reakcje skóry. Przy minimalnej ilości składników łatwiej będzie wykluczyć te podrażniające. Te o bogatej formule zawierają potencjalnie więcej substancji drażniących. Pregaine ma natomiast sporo detergentów w składzie, mógł okazać się zbyt "ostry". Niestety, wybór kosmetyków w przypadku takiej wrażliwości to bardzo trudne zadanie. Cytat:
![]() Szampony też są bardzo bogate, składy fantastyczne, natomiast jakoś bardziej przekonują mnie Yes to Cucombers i Yes to Tomatoes [zawierają mniej składników "chemicznych", minimum konserwantów i dodatków zapachowych]. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1944 |
Raczkowanie
|
Witam ... czy mógłby mi ktoś pomóc przeanalizować ten oto szampon?
REVITA- SZAMPON STYMUJUJĄCY POROST WŁOSÓW OTO SKŁAD: Water, Cocamidopropyl Betaine, Coco-Glucoside, Caffeine, Ketoconazole, Pyrus Malus (Apple) Seed Extract, Aspalathus Linearis Leaf Extract (Roobios), Apple Polyphenol (Procyanidin B-1), Carnitine HCI, Ornitine HCI, Acetyl Cysteine, Dimethyl Sulfone (MSM), Taurine, Emu Oil, Biotin, Copper Peptides, Aloe Barbadensis Leaf Juice (Spray Dried), Glycereth-7, Glycerin, Polyquaternium 10, Glycol Stearate, Menthyl Lactate (Menthol Derivative), EUK-134 (SOD Mimic/Spin Trap), PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate, PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, Menthol, Zinc PCA, Citric Acid, Sodium Chloride, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Tetrasodium EDTA, Red 40, Blue 1 Czy szampon jest wart uwagi zważywszy na jego nie małą cene ( w granicach 145 zł) |
![]() ![]() |
![]() |
#1945 |
Przyczajenie
|
Jeszcze raz bardzo dziękuję 'Estelle'
![]() ![]() Mam kolejną prośbę "Estelle", wiem że często zadręczam Ciebie swoimi składami ![]() ![]() Proszę o analizę składu niżej podanej odżywki pod kątem "dobroci" (nawilżanie, odżywianie, regeneracja) może zawiera coś dobrego i potrzebnego włosom oprócz konserwantów i zapachu - wygląda na straszną chemię aż dziwne, że mi krzywdy nie robi ![]() L'OREAL TECHNIQUE, FERIA PROFESSIONAL, Color Moisturizing Treatment Skład: Aqua/Water, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Behentrimonium Chloride, Amodimethicone, Cetyl Esters, Isopropyl Alcohol, Limonene, Methylparaen, Trideceth-12, Fragrance/Parfum, Chlorhexidine Dihydrochloride, Cetrimonium Chloride, Hexyl Cinnamal, Butylphenyl Methylpropional, F.I.L.Code ![]() Dziekuję ![]() ![]()
#1946 | |
|
Cytat:
Skład poprawny. Aloes, gliceryna i oliwa powinny nawilżać i odżywiać włosy.
![]() ![]() |
![]() |
#1947 | |
|
Cytat:
Sama odżywka raczej przeciętna, ale poprawna, wg listy zawiera całkiem sporą dawkę żelu aloesowego, trochę oliwy z oliwek oraz emolienty i dodatki kondycjonujące. W porządku ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1948 | |
|
Cytat:
![]() Nie przekonuje mnie zupełnie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1949 | |
|
Cytat:
Może podrażniać - zawiera nieprzyjemny konserwant.
![]() ![]() |
![]() |
#1950 | |
|
Cytat:
Powinien dobrze oczyszczać, ma dodatek kwasu salicylowego. Oprócz tego składniki odżywcze: panthenol, olej z pestek moreli oraz trochę protein. Szkoda, że takie składniki jak jedwab, keratyna czy serycyna znalazły się na szarym końcu, bo są bardzo wartościowe dla włosa.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:48.