![]() |
#871 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II
CheColada, gratki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#872 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny pomocy !
Od jakiegoś czasu współpracuję z Decobazaar. Niedawno otrzymałam od potencjalnej klientki wiadomość o chęci zakupu bransoletki z mojej kolekcji, klientka życzy sobie, by do bransoletki zostały wykonane korale i kolczyki w pasującym wzorze, termin realizacji zamówienia ustaliłam na około tydzien, lecz klientka bransoletkę zakupiła już teraz, chce by zamówienie zostało wysłane za jednym razem. Czy w takim wypadku mogę przekroczyć termin realizacji zamówienia na bransoletkę ? (Termin wysyłki to 1.04 do tego czasu nie zdąże wykonać korali i kolczyków do kompletu.) |
![]() ![]() |
![]() |
#873 |
Raczkowanie
|
Zapytaj właścicielek galerii. One Ci doradzą najlepiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#874 |
Rozeznanie
|
A ja dostałam się do fiu fiu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#875 |
Raczkowanie
|
Gratulacje dla nowych 'galeryjek' - Śmieszki, Che i Fashion
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#876 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, ale nadal nie dostałam dostępu
![]() CheColada została przyjęta w tym samym czasie i już super sprzedaje (gratulacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#877 |
Raczkowanie
|
smieszka ja miesiąc czekam na zatwierdzenie 6 zdj nie moge sie do nich dopisac a zgłoszenie ktore w lutym wysłąąłm było pozytywnie rozpatrzone mialam poprostu przygotowac 6 prac do wsytawienia
otworzyłam włąsnie maila i mi oczy myslałąm ze wyjdą dostałam 3 reklamacje z fiufiu tylko ciekawe jest to ze nie mam tam nic wystawione ani nigdy nie miałam |
![]() ![]() |
![]() |
#878 |
Rozeznanie
|
Śmieszko nie martw się, przyjdzie na Ciebie pora
![]() ![]() Miałąm sie do matury przygotowywać....
#879 |
Zakorzenienie
|
Spoko, od wczoraj wstawiam i 3rzeczy sprzedane (znaczy niezapłacone). Fajnie
![]() Życzę Tobie, CheColado i sobie świetnej sprzedaży w nowej dla nas galerii, a Tobie Dominiko, byCi wreszcie odpisali ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#880 |
Rozeznanie
|
Dzięki Śmieszko
![]() ![]()
#881 |
Raczkowanie
|
Wow ! Dziewczyny ja też dostałam się do Fiu fiu.... A... powiedzcie mi jak się współpracuje z Brocante, sprzedaż chyba kuleje...
|
![]() ![]() |
![]() |
#882 |
Zakorzenienie
|
Ciężko mówić o kulejącej sprzedaży jak to raptem tydzień mija jak galeria działa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#883 |
Raczkowanie
|
Przepraszam, nie wiedziałam o tym. W każdym razie zapowiada się interesująco, ciekawe tylko czy będzie jakiś ruch.
|
![]() ![]() |
![]() |
#884 |
Zakorzenienie
|
hehhe, ale za co przepraszasz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#885 |
Raczkowanie
|
arsneo - opinie
na , wstępie witam serdecznie i od razu mam pytanie
czy któraś z szanownych forumowiczek ma doświadczenie z galeria arsneo? jak sprzedaż, jak rozliczenia. z góry dzięki za info |
![]() ![]() |
![]() |
#886 |
Zakorzenienie
|
Ha, a ja zaliczyłam właśnie pierwszą sprzedaż na Etsy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#887 |
Raczkowanie
|
gratuluję
![]()
#888 |
Wtajemniczenie
|
Super!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#889 |
Zakorzenienie
|
Będę słała wisior do Los Angeles
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#890 |
Wtajemniczenie
|
Smoczku, dowiedz się na poczcie, bo kalkulator na ich stronie nie uwzględnia jednego prostego faktu - do Stanów nie można słać przesyłek LISTOWYCH POLECONYCH z zadeklarowaną wartością, można słać tylko paczki z zadeklarowaną wartością. A tu już cena nie jest taka przyjemna.
Ja wysyłałam kiedyś do Chicago komplet ze Swarkami i chciałam go ubezpieczyć na 400 zł, wychodziły mi za to jakieś takie własnie grosze koło 20 zł. Posłałam faceta i on zrobił dokładnie to, o co go prosiłam (jak to facet), czyli ubezpieczył na 400. A że babka mu powiedziała, że trzeba paczkę, to posłał paczkę. Opłata - 90 zł (gdybym poszła sama, to bym wybrała posłanie listem nieubezpieczonym za te kilkanaście złotych, bo wartość Swarków to było jakieś to 100 zł, więc w razie czego miała bym na materiał na wykonanie kopii). Poszłam jeszcze następnego dnia z aferą, ale nic to nie dało. Okazało się faktycznie, że Stany nie przyjmują listów ubezpieczonych i koniec gadki. A kalkulator zresztą ma gdzieś zapis, że nie stanowi narzędzia, na które można się powoływać. |
![]() ![]() |
![]() |
#891 |
Zakorzenienie
|
taaa. no to zonk, jeśli tak jest - będe musiała iść na pocztę jeszcze się upewnić. Też pewnie będę musiała posłać bez ubezpieczenia, no i podwyższyć opłatę za przesyłkę na Etsy. Ale trochę nie uśmiecha mi się wysyłanie nieubezpieczoną, bo wisior kosztował prawie 700 zeta, a materiały jakieś 130... w dodatku niepowtarzalne - nigdzie nie dostanę drugiego takiego kamienia jak jest w tym wisiorze. No to nie wiem co zrobić w sumie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#892 |
Zadomowienie
|
Tak a propos przesyłek ubezpieczonych zagranicznych: nie jest przypadkiem w niektórych krajach (nie wiem których) tak, że jeżeli dostajesz przesyłkę ubezpieczoną z zagranicy, to musisz zapłacić cło? Jeżeli wartość oczywiście jest ponad kwotę bez cła.
|
![]() ![]() |
![]() |
#893 |
Zakorzenienie
|
O tym samym pomyślałam - obawiam się, że jeśli jest to większa suma i nie będzie napisane, że gift, to odbiorca może zapłacić cło.
![]() |
#894 |
Zakorzenienie
|
Pokręciłam się po Etsy i doszłam do wniosku, że nie będę się martwić, tylko zgapię rozwiązanie przesyłkowe od innych polskich sprzedawców i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
#895 |
Przyczajenie
|
Mam do Was pytanie. Wczytałam się w cały wątek części I i II dotyczących galerii internetowych i mam mieszane uczucia :/ Jeśli dobrze zrozumiałam, to z reguły galerie zastrzegają sobie prawo do prac u nich wystawionych lub zwyczajnie mają je do własnej dyspozycji, tak? Innymi słowy - mając możliwość sprzedaży w różnych punktach trzeba "rozsądnie" wybrać galerię, na której chce się wystawić prace, bo inaczej można się skutecznie zblokować... albo jak sugerował ktoś wcześniej - robić prace w ilościach hurtowych. A jakie rozwiązanie polecacie początkującym?
pozdrawiam wszystkich wiosennie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#896 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale początkującym polecam najpierw przeczytać regulaminy galerii, potem wysłać do nich zgłoszenia, a jeśli sie dostaniesz, to wtedy można myśleć o strategii sprzedaży w tych galeriach...
![]() |
#897 |
Przyczajenie
|
hmmm... miałam na myśli to, że z regulaminów wynika, iż nie można jednego produktu wystawić na np.trzech różnych galeriach - trzeba intuicyjnie wybrać jedną albo miec mnóstwo prac, które można rozsypać po różnych stronach - czy dobrze rozumiem działanie takich galerii? pytam Was, bo macie już doświadczenie, a ja na chwilę obecną mam tylko sporo dylematów
|
![]() ![]() |
![]() |
#898 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Działa tu prosta zasada: co zrobisz, jeżeli w tym samym czasie ta sama rzecz sprzeda się w dwóch galeriach? Usuniesz z drugiej, tak? A jak nie zdążysz/zapomnisz/coś Ci się pomyli/wyjedziesz/odetną Ci na jakiś czas internet/kolejny powód/kolejny powód itd. A propos robienia czegoś hurtowo: już się przetoczyła przez forum niejedna dyskusja o tym, że warto mieć więcej rzeczy w jednej galerii, niż po kilka w wielu. A druga sprawa, jeżeli już planujesz zajmować się biżuterią poważniej (sprzedawać) to chyba jesteś w stanie stworzyć więcej niż 5 sztuk biżuterii miesięcznie? Wystawianie kilkudziesięciu prac w jednej chwili to nie jest hurt, to norma. Hurt to się zaczyna od kilku, kilkunastu tysięcy i więcej....i przez same galerie się tego sprzedać nie da. Ile chcesz tych prac w jednej chwili sprzedawać, że masz problemy typu "gdzie to dodać"? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#899 |
Przyczajenie
|
Clementinne - dziękuję za wyjaśnienia, są bardzo pomocne i zgadzam się ze wszystkim co piszesz. Może się trochę czepiam, ale właśnie diabeł tkwi w szczegółach, bo skoro niektóre galerie zezwalają na wystawienie tego samego egzemplarza na ich stronie i na stronach autorskich lub blogach autora, ale na innych, konkurencyjnych galeriach już nie, to chyba nie jest to kwestia zabezpieczeń przed przypadkami losowymi
![]() Po drugie - "hurtowo" użyłam tylko jako przenośni - wiadomo, że manualnych prac precyzyjnych nie sposób wykonać w ilości liczonych w tysiącach, ale cenna jest Twoja uwaga, że lepiej mieć więcej rzeczy w jednej galerii, niż po kilka w wielu. Ostatnie sprostowanie - mój problem nie polega na tym "gdzie to dać", (bo pewnie jak wiele z Was, pójdę tam, gdzie będą mnie chcieli), ale na tym gdzie rzeczywiście warto startować, bo z tego co się doczytałam - galeria galerii nierówna - Wasze opinie i odczucia są przeróżne, dlatego zależało mi na skondensowaniu najważniejszych wiadomości, potrzebnych "żółtodziobom" zawartych w dwóch częściach tego wątku ![]() Wszystkie rady w cenie więc jeszcze raz dziękuję. |
![]() ![]() |
![]() |
#900 |
Raczkowanie
|
Smoczek jak już będziesz wiedziała ile co jak i czy doszło to dasz znać? Zazdroszczę i gratuluję tego eatsy ja już od dawna miałam ochotę ale właśnie te przesyłki zagraniczne przypawają mnie o zawrót głowy, a co by było jakby ktoś np z japoni kupił jak to się potem ma do przesyłek? Kompletnie się w tym nie łapię
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:14.