Panny Młode 2010 - cz. VI - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-07, 09:49   #151
chilanes
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2010 - cz. VI

nie każda chudnie, mojej koleżance też tak "wpierano", żeby wzieła porządnie dopasowaną "bo na pewno 3-5 cm zeszczupleje przed samym ślubem". Kupiła rzecz by można przymałą nawet i co? W dzień ślubu katastrofa, bo jak cyc i tyłek był, tak jest i nic się nie zmieniszyło. Wszędzie piło, wszędzie wgniatało....
Stary 2009-04-07, 10:05   #152
obca7
Wtajemniczenie

Ja tylko powtarzam co mi powiedziano Ale wiadomo nie każda panna młoda schudnie czy też przytyje Zdziwiłoo mnie właśnie, że tak mi powiedziano Każda panna młoda jest inna i inaczej reaguje A lepiej, że spada niż by się miało wpijać
obca7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 10:10   #153
lusmarija
Wtajemniczenie

ciekawe jak to bedzie z nami

lusmarija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 10:36   #154
obca7
Wtajemniczenie

Ja jak się denerwuję to jem czekoladę i spać nie mogę, więc na weselu będę okrąglutka i z sinymi oczami:P Ehhh a co do czekoladki to nie jem słodyczy od tygodnia i dzisiaj mam kryzys. Ja chcę czekoladę!!!!
Stary 2009-04-07, 10:50   #155
lusmarija
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez obca7 Pokaż wiadomość
Ja jak się denerwuję to jem czekoladę i spać nie mogę, więc na weselu będę okrąglutka i z sinymi oczami:P Ehhh a co do czekoladki to nie jem słodyczy od tygodnia i dzisiaj mam kryzys. Ja chcę czekoladę!!!!
Obca nie daj się ja nie jem juz ponad miesiąc i żyję więc Ty też mozesz a jestem słodyczomaniakiem

chociaz ja w stresujących sytuacjach też dużo jem więc moze być róznie

Stary 2009-04-07, 11:04   #156
obca7
Wtajemniczenie

Ale ja muszę zjeść hihihihi
Dam radę Tydzień się udało to trzeba brnąć dalej Motywacja jest i trzeba się tego trzymać I nie dać się skusić
Stary 2009-04-07, 11:22   #157
lusmarija
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale ja muszę zjeść hihihihi
Dam radę Tydzień się udało to trzeba brnąć dalej Motywacja jest i trzeba się tego trzymać I nie dać się skusić
nic nie musisz
Ty się lepiej weź za sprzątanie bo mama będzie krzyczała

Stary 2009-04-07, 11:31   #158
obca7
Wtajemniczenie

Nie zjem, bo nic słodkiego przy sobie nie mam
Hehehe w pracy jestem więc nie da się sprzatać w domku ihihihihi Wczoraj dla świętego spokoju posprzątałam, dzisiaj tylko umyję podłogi Co nie zmienia faktu, ze w piatek lub w sobotę znowu będę musiałą to robic hihihih.
A dziś się dowiedziałam, że w piątek mam wolne, ale super Mogę jeszcez jechać na zakupy od rana, chociaż już widzę te dzikie tłumy
Stary 2009-04-07, 11:39   #159
lusmarija
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie zjem, bo nic słodkiego przy sobie nie mam
Hehehe w pracy jestem więc nie da się sprzatać w domku ihihihihi Wczoraj dla świętego spokoju posprzątałam, dzisiaj tylko umyję podłogi Co nie zmienia faktu, ze w piatek lub w sobotę znowu będę musiałą to robic hihihih.
A dziś się dowiedziałam, że w piątek mam wolne, ale super Mogę jeszcez jechać na zakupy od rana, chociaż już widzę te dzikie tłumy
no i dobrze
oj jak Ci fajnie, ja niestety pracuje wyjde tylko pewnie wcześniej troszkę, ale dobre i to

Stary 2009-04-07, 11:48   #160
obca7
Wtajemniczenie

Też się cieszę, bo zupełnie sie tego nie spodziewałam
Stary 2009-04-07, 11:59   #161
Quillaja
Rozeznanie

uf nareszcie się mogę zameldować w kolejnej odsłonie

mi też powtarzają dawne Panny Młode, że się chudnie ale jakoś chyba balabym się wziać sukienkę aż o 5cm węższą niż trzeba dzisiaj.

Quillaja jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-07, 12:07   #162
lusmarija
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Quillaja Pokaż wiadomość
uf nareszcie się mogę zameldować w kolejnej odsłonie

mi też powtarzają dawne Panny Młode, że się chudnie ale jakoś chyba balabym się wziać sukienkę aż o 5cm węższą niż trzeba dzisiaj.
oj tak zdecydowanie... bo tak naprawdę to nie wiemy jak zareagujemy, jednym żołądek się zaciśnie i nic nie beda jadły a inne wręcz przeciwnie... ale spokojnie mamy jeszcze trochę czasu żeby doprowadzić swoje figury do takiego stanu jaki chcemy osiągnąc i żadne 5 cm suknie większe/mniejsze nie będą nam potrzebne

Stary 2009-04-07, 12:36   #163
Paaula86
Raczkowanie

Cytat:
u mnie jest podobnie, jem więcej gdy się denerwuje i nie mogę spać w nocy... boję się że nie zasnę dzień przed ślubem i będe zmęczona... a tak pozatym to boję się jeszcze żeby mi jakiś prychol nie wyszedł bo róznie u mnie z tą cerą, ogólnie jest ok, ale własnie w wakacje cera mi się pogarsza

ja przez jakieś 2 tyg nie jem słodyczy ale w święta nadrobie...
Stary 2009-04-07, 14:00   #164
kaska87
Zakorzenienie

cześć
nie ma mnie muszę w tym tygodniu codziennie do pracy chodzić dzisiaj TZ przyszedł mi pomóc

póki co spadam wejdę do Was wieczorkiem

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 14:11   #165
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ashe Pokaż wiadomość
Te 3200 to dla mnie tez troche za drogo...ja przewidziałam max 2000 na sukienke..i zobaczymy do tego czasu może ktoś ja kupi <o podobnej budowie do mnie> i będzie chciał sprzedać..ja nie muszę mieć nowej sukienki..choc na początku tak jak ty z mamą mówiłam że bede miała taką jak sobie wymarzyłam..ale moja wymarzona prosto z salonu za 3000 czy 4000 nie musi być...a co do zamka z tyłu..to też wolę sznurowany..z resztą to bardziej praktyczne..przed ślubem praktycznie wszystkie panny młode chudną <koleżanka z roku dzień przed musiała miec po 3 cm z każdej strony zwężaną by jej nie spadła> a takie wiazanie można wtedy dopasować ...ale tak czytając twój projekt..to faktycznie bedzie Ci najłatwiej dać do szycia i powiedzieć czego się chce
ja dziś siedziałam i myślałam na wykładach nad suknią ślubną i jej ceną.. i doszłam do wniosku że jakkolwiek by piękne nie były te suknie za 4 tysiące to to jest za dużo.. toż to pół miesiąca musiałam maliny rwać za granicą raz w słońcu prawie 40 stopni a raz w deszczu i prawie mrozie żeny tyle uzbierać a tu w jedną noc zmarnować moją ciężką pracę... dopiero jak się przeliczy cenę sukni na ilość pracy jaką musiałyśmy włożyć żeby te 4 tysiące zarobić to dochodzi do człowieka że suknia wcale nie jest tyle warta

Cytat:
Napisane przez Quillaja Pokaż wiadomość
ja też bym się bała.. w sumie to ja nie wiem jak zareaguję na stres przedślubny ale np w sesji mniej jadłam ale wcale nie schudłam ani nie przytyłam itp więc ja nie będę na pewno za malej kupowac.

Cytat:
Napisane przez Paaula86 Pokaż wiadomość
boję się że nie zasnę dzień przed ślubem i będe zmęczona... a tak pozatym to boję się jeszcze żeby mi jakiś prychol nie wyszedł bo róznie u mnie z tą cerą, ogólnie jest ok, ale własnie w wakacje cera mi się pogarsza
ojjj ja też boję się że nie zasnę w noc przedślubną bo rozmyślania w mojej głowie będa tak intensywne że mi nie dadzą spać na szczęście slub mam na 17 a plener planuję na inny dzień więc w razie czego nie będzie pośpiechu i rano będę mogła sobie poleżeć w łóżku.. chociaż już widzę jak przy mojej rodzince da się rano spac... mama będzie się krzątać, gadać coś do taty, siostra się obudzi i zacznie trajkotać więc ja pewnie w noc przed ślubem się nie wyśpię ale w taką noc adrenalina chyba trzyma lepiej niż Redbull

a co do pryszczy to moja największa zmora przedslubna to będzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! chociaż w wakacje mi się buzia poprawia.. ale założę się że będę miała wągry i jakieś wypryski buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

dziewczyny ja już po zajęciach i mam dylemat... nie wiem czy jechać dziś na noc do tżta czy nie.. otóż oficjalnie nam zajęć nie odwołali na uczelni i jutro niby mam popołudniu jeszcze cwiczenia, które sa trudne i są na temat mojej pracy magisterskiej ale z drugiej strony to już widzę jak ludzie jutro popołudniu przyjda na uczelnię na zajęcia.... a jakby się okazało że pójde na uczelnię i jutro zajęcia zostaną odwołane to się wkurzę bo bym mogła sobie spać smacznie z tżcikiem całą noc i w ogóle... ale jak te zajęcia nie zostaną odwołane to nie wiem skąd ja się nauczę sama tego co było... co wy byście zrobiły???

Edytowane przez tancerka212
Czas edycji: 2009-04-07 o 14:12
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 14:20   #166
lusmarija
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tancerka212 Pokaż wiadomość
dziewczyny ja już po zajęciach i mam dylemat... nie wiem czy jechać dziś na noc do tżta czy nie.. otóż oficjalnie nam zajęć nie odwołali na uczelni i jutro niby mam popołudniu jeszcze cwiczenia, które sa trudne i są na temat mojej pracy magisterskiej ale z drugiej strony to już widzę jak ludzie jutro popołudniu przyjda na uczelnię na zajęcia.... a jakby się okazało że pójde na uczelnię i jutro zajęcia zostaną odwołane to się wkurzę bo bym mogła sobie spać smacznie z tżcikiem całą noc i w ogóle... ale jak te zajęcia nie zostaną odwołane to nie wiem skąd ja się nauczę sama tego co było... co wy byście zrobiły???
ja bym pojechała do TZ bo i tak bym się zapewne nie mogła skupić na zajęciach... bo to juz swięta prawie a siedzieć po to aby tylko siedzieć a myślami być zupełnie gdzie indziej to chyba nie o to chodzi ... ale to tylko i wyłącznie moje zdanie

Stary 2009-04-07, 14:23   #167
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lusmarija Pokaż wiadomość
ja bym pojechała do TZ bo i tak bym się zapewne nie mogła skupić na zajęciach... bo to juz swięta prawie a siedzieć po to aby tylko siedzieć a myślami być zupełnie gdzie indziej to chyba nie o to chodzi ... ale to tylko i wyłącznie moje zdanie
no popatrz jak się rozumiemy! nie chciałam sugerować wypowiedzi tylko dlategożebyście mnie poparły sesese a więc jadę!!! długo mnie nie musiałyście przekonywać ale dopiero wieczorkiem pojadę bo to potajemnie jadę tam żeby moi rodzice nie wiedzieli więc nie mogę ryzykować ze mnie zobaczą bo przystanek busa mam niedaleko koło domu a wieczorem na pewno będa uż siedzieć w domku
Stary 2009-04-07, 14:26   #168
sorcierenoire
Raczkowanie

Oj widzę że dłuższa dyskusja się wywiązała na temat kosztów wesela:P Co do dokumentów kościelnych, to mam znajomego księdza, to popytam szczegółowo nt. dokumentów, protokołu itp. ale to dopiero w sierpniu, bo go teraz nie ma Oczywiście wszelkie informacje przekażę

sorcierenoire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 14:35   #169
lusmarija
Wtajemniczenie

Cytat:
no popatrz jak się rozumiemy! nie chciałam sugerować wypowiedzi tylko dlategożebyście mnie poparły sesese a więc jadę!!! długo mnie nie musiałyście przekonywać ale dopiero wieczorkiem pojadę bo to potajemnie jadę tam żeby moi rodzice nie wiedzieli więc nie mogę ryzykować ze mnie zobaczą bo przystanek busa mam niedaleko koło domu a wieczorem na pewno będa uż siedzieć w domku
haha wiedziałam, że pojedziesz.... trzeba wykorzystywać takie sytuacje

Cytat:
Napisane przez sorcierenoire Pokaż wiadomość
Oj widzę że dłuższa dyskusja się wywiązała na temat kosztów wesela:P Co do dokumentów kościelnych, to mam znajomego księdza, to popytam szczegółowo nt. dokumentów, protokołu itp. ale to dopiero w sierpniu, bo go teraz nie ma Oczywiście wszelkie informacje przekażę
dziękowac

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-07, 14:46   #170
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:
haha wiedziałam, że pojedziesz.... trzeba wykorzystywać takie sytuacje
przekonałaś mnie skutecznie więc jadę bo to wcale nie było takie oczywiste

siostra pewnie weźmie laptopa na swięta ze sobą więc czasem do was będę zaglądać wieczorami ale przez najbliższy tydzień nie będą to częste debaty... 17 kwietnia wypada w piątek więc na pewno się tu zjawię świętować z Kasią 87 jej ostatnie 365 dni wolnosci
Stary 2009-04-07, 14:48   #171
lusmarija
Wtajemniczenie

Cytat:
siostra pewnie weźmie laptopa na swięta ze sobą więc czasem do was będę zaglądać wieczorami ale przez najbliższy tydzień nie będą to częste debaty... 17 kwietnia wypada w piątek więc na pewno się tu zjawię świętować z Kasią 87 jej ostatnie 365 dni wolnosci
ciiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... .............. nie przypominaj jej, może zapomni i nie będzie nas nękać tym swoim suwakiem

Stary 2009-04-07, 14:51   #172
ashe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sorcierenoire Pokaż wiadomość
u mnie wiem że jest cos takiego:

PROTOKÓŁ Z ROZMÓW KANONICZNO-DUSZPASTERSKICH Z NARZECZONYMI PRZED ZAWARCIEM MAŁŻEŃSTWA

I. Dane personalne [narzeczony / narzeczona]

1. a) Nazwisko (panieńskie i poprzednio używane)
b) Imiona
c) Imię i zawód ojca[1]
d) Imię, nazwisko panieńskie matki[2]
e) Dowód osobisty (seria, nr, miejsce i data wydania)

2. a) Data i miejsce urodzenia
b) Data i adres parafii chrztu[3]
c) Rok i parafia I Komunii św.
d) Rok i parafia bierzmowania

3. a) Miejsce i adres stałego zamieszkania
b) Miejsce, czasokres i adres tymczasowego zamieszkania
c) Miejsce, adres parafii i czasokres poprzedniego zamieszkania
d) Miejsce i adres zamieszkania rodziców

4. a) Stan cywilny (wolny, wdowiec, cywilnie związany, rozwiedziony)
b) Wykształcenie
c) Zawód

5. a) Wyznanie (obrządek)
b) Czy uznaje zasady moralności chrześcijańskiej?
c) Czy rozumie potrzebę modlitwy, przystępowania do sakramentów św. i uczestniczenia we Mszy św.?
d) Czy zamierza przed ślubem w sposób świadomy przystąpić do sakramentu pokuty i przyjąć Komunię św.?
e) Czy ukończył katechizację (podstawową, ponadpodstawową, przedmałżeńską)?

6. a) Od jak dawna narzeczeni się znają?
b) Czy i od kiedy są zaręczeni?
c) Czy rodziny narzeczonych się znają?
d) Czy rodzice i opiekunowie wiedzą o zamiarze małżeństwa?
e) Czy wyrażają zgodę?[4] Jeżeli nie to dlaczego?

II. Przeszkody małżeńskie

7. Przeszkoda niezdolności fizycznej (kan. 1084)
a) Czy narzeczony nie ma wątpliwości co do stanu swojego zdrowia?
b) Czy uważa, że będzie mógł mieć własne dzieci?
c) Czy nie ma wątpliwości co do zdolności do współżycia małżeńskiego?

8. Przeszkoda węzła małżeńskiego (kan. 1085)
a) Czy nie zawierał małżeństwa z inną osobą?
b) Jeżeli tak, to w jaki sposób małżeństwo to przestało istnieć?[5]
c) Czy nie zawierał (-a) związku cywilnego z inną osobą?
d) Jeżeli tak, to w jaki sposób związek ten przestał istnieć?[6]
e) Kiedy i dlaczego nastąpił rozwód?
f) Czy z poprzedniego małżeństwa lub związku cywilnego wynikają zobowiązania względem współmałżonka, dzieci lub innych osób?

9. Przeszkoda występku (kan.1090)
a) Czy narzeczeni znali się przed śmiercią współmałżonka?
b) Co było powodem śmierci?
c) Czy któryś z narzeczonych nie jest współwinnym tej śmierci?

10. Przeszkoda pokrewieństwa (kan. 1091)
Czy narzeczeni są spokrewnieni w jakim stopniu?
(zob. formularz nr 14)

11. Przeszkoda powinowactwa (kan. 1092)
Czy narzeczeni nie są powinowatymi w linii prostej? (por. formularz nr 14A)

12. Przeszkoda przyzwoitości publicznej (kan. 1093)
Czy narzeczeni nie pozostawali z krewnymi drugiej strony w związku małżeńskim nieważnym lub w konkubinacie? (zob. formularz nr 13)

13. Przeszkoda pokrewieństwa prawnego (kan. 1094)
Czy między narzeczonymi nie zachodzi stosunek rodzicielstwa lub rodzeństwa na skutek adopcji prawnej? (zob. formularz nr 13)

14. Przeszkoda święceń (kan. 1087)
Czy narzeczony nie przyjął święceń diakonatu lub kapłaństwa? (zob. formularz nr 13)

15. Przeszkoda wieczystego i publicznego ślubu czystości (kan. 1088)
Czy narzeczeni nie składali wieczystego i publicznego ślubu czystości w instytucie zakonnym?

Dotyczy tylko katolików obrządku wschodniego
16. Przeszkoda pokrewieństwa duchowego (kan. 811 KKKW)
Czy narzeczeni nie pozostają względem siebie w jakiejś relacji w związku z sakramentem chrztu?

III. Wady oświadczenia woli zawarcia małżeństwa

17. Jedność (wyłączność), nierozerwalność, sakramentalność małżeństwa, dobro potomstwa (kan. 1055, 1-2; 1056)
a) Czy chce zawrzeć małżeństwo zgodnie z nauką Kościoła jako jedno i nierozerwalne do śmierci?
b) Czy wewnętrznie zgadza się z nauką Kościoła co do nierozerwalności i wierności? Jeżeli nie, dlaczego?
c) Czy dopuszcza rozejście się czy separację w wypadku trudności w małżeństwie?
d) Czy chce przyjąć potomstwo w małżeństwie i po katolicku je wychować?
e) Czy przyjmuje zasady etyki katolickiej w planowaniu rodziny?

18. Niezdolność do przyjęcia obowiązków małżeńskich (kan. 1095)
a) Czy w rodzinie nie było wypadków choroby psychicznej?
b) Czy narzeczeni są przekonani o własnym zdrowiu psychicznym? (kan. 1095, n. 1)
c) Czy mają zdolność do rozeznania oceniającego co do istotnych praw i obowiązków małżeńskich? (kan. 1095, n. 2)
d) Czy nie cierpią na przewlekłe lub dziedziczne choroby, o których wzajemnie nie wiedzą? (kan. 1095, n. 3)
e) Czy nie nadużywają alkoholu lub innych środków odurzających? Czy nie są od nich uzależnieni? Czy druga strona o tym wie?

19. Warunek (kan. 1102)
a) Czy są stawiane jakieś wymagania, od których uzależnia się zawarcie lub trwanie małżeństwa?
b) Czy wymagania te nie mają formy warunku? Czy warunek ten dotyczy przeszłości, teraźniejszości czy przyszłości?
c) Jakie jest stanowisko drugiej strony w tej sprawie?

20. Przymus (kan. 1103)
a) Czy narzeczeni sami dobrowolnie podjęli decyzję zawarcia małżeństwa?
b) Komu zależy na zawarciu tego związku?
c) Czy nie ma nacisku ze strony rodziny lub otoczenia, np. względy materialne, społeczne, obawa zniesławienia?
d) Czy nie ma innych okoliczności przymusu, np. bojaźń z szacunku dla rodziców?

21. Umyślne wprowadzenie w błąd (kan. 1098)
Czy narzeczeni nie tają przed sobą okoliczności mogących zakłócić wspólnotę życia małżeńskiego, np. niepłodności, nałogów, zobowiązań finansowych?

IV Małżeństwa mieszane z braćmi odłączonymi, z niechrześcijanami, z niewierzącymi i niepraktykującymi – kan. 1086; 1124-1129.

22. Pytania dla strony katolickiej:
a) Czy zdaje sobie sprawę, że zgodne pożycie w małżeństwie jest zagrożone z powodu różnic w sprawach najbardziej wewnętrznych, czego z racji zaangażowania uczuciowego się nie dostrzega?

......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... .

b) Jak postąpi w wypadkach konfliktowych, gdy żadna ze stron nie będzie chciała ustąpić, np. w sprawach moralnych i religijnego wychowania dzieci?

......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... .

c) Czy zgodzi się na postępowanie wbrew prawu Bożemu, czyli na życie grzeszne dla zachowania wspólnoty w małżeństwie?

23. Pytania dla strony niekatolickiej:

a) Czy zdaje sobie sprawę z konsekwencji różnicy poglądów, różnej oceny moralnej w wielu sprawach?

b) Czy zdaje sobie sprawę z naturalnego obowiązku tolerancji względem przekonań i zobowiązań strony katolickiej?

c) Czy zna obowiązki sumienia współmałżonka?[7]

d) Czy uznaje jedność i nierozerwalność małżeństwa oraz jego cele: wspólne dobro małżonków oraz zrodzenie i wychowanie potomstwa?

24. W przypadku małżeństw mieszanych obrządkowo:

- jeśli narzeczony jest obrządku wschodniego:

Czy narzeczona chce przejść na obrządek narzeczonego?

- jeśli narzeczona jest obrządku wschodniego:

Czy któraś ze stron chce przejść na obrządek drugiej strony?

Uwaga:

a) w przypadku małżeństwa z niekatolikiem lub osobą nieochrzczoną (z wyjątkiem odstępców od Kościoła katolickiego) należy wypełnić formularz nr 4 (w trzech egzemplarzach) oraz nr 12 lub 12A i 27A;

b) w przypadku odstępców od Kościoła katolickiego oraz osób niepraktykujących należy wypełnić formularz nr 5 (w trzech egzemplarzach).

V. Duszpasterska rozmowa z narzeczonymi

25. a) Rozmowę ustalono na dzień.................... ......................... ......................... ..................

b) Rozmowę przeprowadził ksiądz (diakon)................. ......................... .........................

VI. Dokumenty
a) Metryka chrztu św.z wpisem o bierzmowaniu
b) Świadectwo ukończenia katechezy przedmałżeńskiej
c) Zaświadczenie o odbytych spotkaniach w Poradni Rodzinnej
c) Prośba o wygłoszenie zapowiedzi
d) Zaświadczenie konkordatowe. Nr dokumentu z USC

czasami też świadectwo z religii (z ostatniej klasy)
ashe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 15:08   #173
tancerka212
Zakorzenienie

a co to za gigantyczna lista pytań????? narzeczeni mają na nią odpowiadac zawsze przed wstąpieniem w związek małżeński????????? a np takie pytanieile jesteśmy zaręczeni to w jakim celu kościelnym niby ma byc???

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-07, 15:18   #174
wilczyca
Zadomowienie

GG do wilczyca

Cytat:
oj tak zdecydowanie... bo tak naprawdę to nie wiemy jak zareagujemy, jednym żołądek się zaciśnie i nic nie beda jadły a inne wręcz przeciwnie... ale spokojnie mamy jeszcze trochę czasu żeby doprowadzić swoje figury do takiego stanu jaki chcemy osiągnąc i żadne 5 cm suknie większe/mniejsze nie będą nam potrzebne
ja na pewno przytyję, bo ze stresu jem dlatego teraz staram się schudnąć i wiecie co? zamierzam nie jeść słodyczy w święta bo to niby tylko 3 dnia ja potem przez 2 tygodnie wciąż jem słodycze, bo wystarczy że wpadnę w rytm i znów ciężko przestać...
nie wiem jak to zrobię bo moja przyszła teściowa robi takie pyszne ciasto
Stary 2009-04-07, 15:26   #175
BlackAngel
Adwokat diabła

hej!
ja widziałam na własne oczy taką listę, masakra..
no ale cóż powiedzieć, wymuszają od nas najmniejszych szczegółów..

With enough time, we all find what we're looking for.
Even if it was there all along
BlackAngel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 15:30   #176
lain
Zakorzenienie

Cytat:
a co to za gigantyczna lista pytań????? narzeczeni mają na nią odpowiadac zawsze przed wstąpieniem w związek małżeński????????? a np takie pytanieile jesteśmy zaręczeni to w jakim celu kościelnym niby ma byc???
no niestety
tu wersja do wydruku jakbyt ktoras bardzo chciala http://swantoni.siemianowice.wiara.p...do_pdf=1&id=99

dlatego ja bede spisywac protokol tam gdzie bedzie slub zeby 'rachunek' objal obie te uslugi, bo pewno ksiadz by sobie sporo zawolal gdybysmy to spisywali u mnie w parafii.. ze niby tyle pytan, taki wysilek...

ja sie wlasnie relaksuje po uczelni... jeszcze jutro musze isc bo oczywiscie nasza pani dziekan jest do doopy i zadnych dziekanskich nam nie da... a np. tacy na wydziale historii maja wolne... niesprawiedliwe
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 15:39   #177
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
no niestety
tu wersja do wydruku jakbyt ktoras bardzo chciala http://swantoni.siemianowice.wiara.p...do_pdf=1&id=99

dlatego ja bede spisywac protokol tam gdzie bedzie slub zeby 'rachunek' objal obie te uslugi, bo pewno ksiadz by sobie sporo zawolal gdybysmy to spisywali u mnie w parafii.. ze niby tyle pytan, taki wysilek...

ja sie wlasnie relaksuje po uczelni... jeszcze jutro musze isc bo oczywiscie nasza pani dziekan jest do doopy i zadnych dziekanskich nam nie da... a np. tacy na wydziale historii maja wolne... niesprawiedliwe
łoooo matko to ja nawet nie wiedziałam że na takie durne pytania trzeba odpowiadać masakra jakaś.. człowiek spokojnie nie może z tżcikiem się ożenić tylko zamęczyć od razu.. no ale...

a co do wolnego dnia jutro to zawsze możesz zrobić tak jak ja czyli samemu zrobić sobie dzień wolny ja już spakowana i teraz poczekam jeszcze z 1,5 godziny i pewnie będę ruszać w rejs

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-07, 15:41   #178
wilczyca
Zadomowienie

GG do wilczyca

9. Przeszkoda występku (kan.1090)
a) Czy narzeczeni znali się przed śmiercią współmałżonka?
b) Co było powodem śmierci?
c) <b>Czy któryś z narzeczonych nie jest współwinnym tej śmierci</b>

znacie kogoś, kto by się przyznał? to paranoja jakaś jest
Stary 2009-04-07, 15:56   #179
lain
Zakorzenienie

Cytat:
a co do wolnego dnia jutro to zawsze możesz zrobić tak jak ja czyli samemu zrobić sobie dzień wolny ja już spakowana i teraz poczekam jeszcze z 1,5 godziny i pewnie będę ruszać w rejs
nie omieszkam sie z polowy zajec urwac oczywiscie bo inaczej to bym do 16 siedziala
a tak to mysle, ze gdzies przed 11 zrobie sobie wolne musze tylko dotrzec na proseminarium zeby promotor dal mi zlecenie na jakas glupia prezentacje to tak zebym sie przypadkiem w swieta nie nudzila...

Edytowane przez lain
Czas edycji: 2009-04-07 o 15:57
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 15:57   #180
gosica502
Wtajemniczenie

Dziewczyny ta lista pytan to chyba po to jest żeby uniknąć ślubów jakiś totalnie nieodpowiedzialnych osób, żeby wykryc czy nie ma jakiś przeszkód dla zawarcia małżeństwa..Fakt faktem, że troche te pytania są beznadziejnie ułożone bo tak jak wilczyca zauważyła, do niektórych rzeczy nikt się nie przyzna.. No ale to jest dlatego, żeby potem nie było, że nikt nie pytał o te sprawy w przypadku gdyby para się starała o unieważnienie ślubu kościelnego w przyszłości...

A co do zajęc to normalnie mój rektor jest chory w łepetynkę chyba.... Dał nam rekorskie.. od czwartku od 14!! Normalnie szok.. Ale robimy bojkot czwartku i mało kto się wybiera na zajęcia. Tak że jadę do domku jutro już

Edytowane przez gosica502
Czas edycji: 2009-04-07 o 16:03
gosica502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości