![]() |
#151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny Młode 2010 - cz. VI
nie każda chudnie, mojej koleżance też tak "wpierano", żeby wzieła porządnie dopasowaną "bo na pewno 3-5 cm zeszczupleje przed samym ślubem". Kupiła rzecz by można przymałą nawet i co? W dzień ślubu katastrofa, bo jak cyc i tyłek był, tak jest i nic się nie zmieniszyło. Wszędzie piło, wszędzie wgniatało....
#152 |
Wtajemniczenie
|
Ja tylko powtarzam co mi powiedziano
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#153 |
Wtajemniczenie
|
ciekawe jak to bedzie z nami
![]()
#154 |
Wtajemniczenie
|
Ja jak się denerwuję to jem czekoladę i spać nie mogę, więc na weselu będę okrąglutka i z sinymi oczami:P
![]() ![]() ![]()
#155 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() chociaz ja w stresujących sytuacjach też dużo jem więc moze być róznie ![]()
![]() |
#156 |
Wtajemniczenie
|
Ale ja muszę zjeść hihihihi
![]() Dam radę ![]() ![]() ![]() ![]()
#157 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ty się lepiej weź za sprzątanie bo mama będzie krzyczała ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 |
Wtajemniczenie
|
Nie zjem, bo nic słodkiego przy sobie nie mam
![]() Hehehe w pracy jestem więc nie da się sprzatać w domku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A dziś się dowiedziałam, że w piątek mam wolne, ale super ![]() ![]()
#159 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() oj jak Ci fajnie, ja niestety pracuje wyjde tylko pewnie wcześniej troszkę, ale dobre i to ![]()
![]() |
#160 |
Wtajemniczenie
|
Też się cieszę, bo zupełnie sie tego nie spodziewałam
![]()
#161 |
Rozeznanie
|
uf nareszcie się mogę zameldować w kolejnej odsłonie
![]() mi też powtarzają dawne Panny Młode, że się chudnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#162 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#163 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja przez jakieś 2 tyg nie jem słodyczy ![]()
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
cześć
![]() nie ma mnie muszę w tym tygodniu codziennie do pracy chodzić ![]() ![]() póki co spadam wejdę do Was wieczorkiem ![]()
#165 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() a co do pryszczy to moja największa zmora przedslubna to będzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! chociaż w wakacje mi się buzia poprawia.. ale założę się że będę miała wągry i jakieś wypryski buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu dziewczyny ja już po zajęciach i mam dylemat... nie wiem czy jechać dziś na noc do tżta czy nie.. otóż oficjalnie nam zajęć nie odwołali na uczelni i jutro niby mam popołudniu jeszcze cwiczenia, które sa trudne i są na temat mojej pracy magisterskiej ![]()
21.08.2010 ślub ![]() 02.10.2013 Dzidzia ![]() 26.07.2016 Dzidziol ![]() Edytowane przez tancerka212 Czas edycji: 2009-04-07 o 14:12 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#166 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#168 |
Raczkowanie
|
Oj widzę że dłuższa dyskusja się wywiązała na temat kosztów wesela:P Co do dokumentów kościelnych, to mam znajomego księdza, to popytam szczegółowo nt. dokumentów, protokołu itp.
![]() ![]() ![]()
#169 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() siostra pewnie weźmie laptopa na swięta ze sobą więc czasem do was będę zaglądać wieczorami ale przez najbliższy tydzień nie będą to częste debaty... 17 kwietnia wypada w piątek więc na pewno się tu zjawię świętować z Kasią 87 jej ostatnie 365 dni wolnosci ![]()
![]() |
#171 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#172 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
PROTOKÓŁ Z ROZMÓW KANONICZNO-DUSZPASTERSKICH Z NARZECZONYMI PRZED ZAWARCIEM MAŁŻEŃSTWA I. Dane personalne [narzeczony / narzeczona] 1. a) Nazwisko (panieńskie i poprzednio używane) b) Imiona c) Imię i zawód ojca[1] d) Imię, nazwisko panieńskie matki[2] e) Dowód osobisty (seria, nr, miejsce i data wydania) 2. a) Data i miejsce urodzenia b) Data i adres parafii chrztu[3] c) Rok i parafia I Komunii św. d) Rok i parafia bierzmowania 3. a) Miejsce i adres stałego zamieszkania b) Miejsce, czasokres i adres tymczasowego zamieszkania c) Miejsce, adres parafii i czasokres poprzedniego zamieszkania d) Miejsce i adres zamieszkania rodziców 4. a) Stan cywilny (wolny, wdowiec, cywilnie związany, rozwiedziony) b) Wykształcenie c) Zawód 5. a) Wyznanie (obrządek) b) Czy uznaje zasady moralności chrześcijańskiej? c) Czy rozumie potrzebę modlitwy, przystępowania do sakramentów św. i uczestniczenia we Mszy św.? d) Czy zamierza przed ślubem w sposób świadomy przystąpić do sakramentu pokuty i przyjąć Komunię św.? e) Czy ukończył katechizację (podstawową, ponadpodstawową, przedmałżeńską)? 6. a) Od jak dawna narzeczeni się znają? b) Czy i od kiedy są zaręczeni? c) Czy rodziny narzeczonych się znają? d) Czy rodzice i opiekunowie wiedzą o zamiarze małżeństwa? e) Czy wyrażają zgodę?[4] Jeżeli nie to dlaczego? II. Przeszkody małżeńskie 7. Przeszkoda niezdolności fizycznej (kan. 1084) a) Czy narzeczony nie ma wątpliwości co do stanu swojego zdrowia? b) Czy uważa, że będzie mógł mieć własne dzieci? c) Czy nie ma wątpliwości co do zdolności do współżycia małżeńskiego? 8. Przeszkoda węzła małżeńskiego (kan. 1085) a) Czy nie zawierał małżeństwa z inną osobą? b) Jeżeli tak, to w jaki sposób małżeństwo to przestało istnieć?[5] c) Czy nie zawierał (-a) związku cywilnego z inną osobą? d) Jeżeli tak, to w jaki sposób związek ten przestał istnieć?[6] e) Kiedy i dlaczego nastąpił rozwód? f) Czy z poprzedniego małżeństwa lub związku cywilnego wynikają zobowiązania względem współmałżonka, dzieci lub innych osób? 9. Przeszkoda występku (kan.1090) a) Czy narzeczeni znali się przed śmiercią współmałżonka? b) Co było powodem śmierci? c) Czy któryś z narzeczonych nie jest współwinnym tej śmierci? 10. Przeszkoda pokrewieństwa (kan. 1091) Czy narzeczeni są spokrewnieni w jakim stopniu? (zob. formularz nr 14) 11. Przeszkoda powinowactwa (kan. 1092) Czy narzeczeni nie są powinowatymi w linii prostej? (por. formularz nr 14A) 12. Przeszkoda przyzwoitości publicznej (kan. 1093) Czy narzeczeni nie pozostawali z krewnymi drugiej strony w związku małżeńskim nieważnym lub w konkubinacie? (zob. formularz nr 13) 13. Przeszkoda pokrewieństwa prawnego (kan. 1094) Czy między narzeczonymi nie zachodzi stosunek rodzicielstwa lub rodzeństwa na skutek adopcji prawnej? (zob. formularz nr 13) 14. Przeszkoda święceń (kan. 1087) Czy narzeczony nie przyjął święceń diakonatu lub kapłaństwa? (zob. formularz nr 13) 15. Przeszkoda wieczystego i publicznego ślubu czystości (kan. 1088) Czy narzeczeni nie składali wieczystego i publicznego ślubu czystości w instytucie zakonnym? Dotyczy tylko katolików obrządku wschodniego 16. Przeszkoda pokrewieństwa duchowego (kan. 811 KKKW) Czy narzeczeni nie pozostają względem siebie w jakiejś relacji w związku z sakramentem chrztu? III. Wady oświadczenia woli zawarcia małżeństwa 17. Jedność (wyłączność), nierozerwalność, sakramentalność małżeństwa, dobro potomstwa (kan. 1055, 1-2; 1056) a) Czy chce zawrzeć małżeństwo zgodnie z nauką Kościoła jako jedno i nierozerwalne do śmierci? b) Czy wewnętrznie zgadza się z nauką Kościoła co do nierozerwalności i wierności? Jeżeli nie, dlaczego? c) Czy dopuszcza rozejście się czy separację w wypadku trudności w małżeństwie? d) Czy chce przyjąć potomstwo w małżeństwie i po katolicku je wychować? e) Czy przyjmuje zasady etyki katolickiej w planowaniu rodziny? 18. Niezdolność do przyjęcia obowiązków małżeńskich (kan. 1095) a) Czy w rodzinie nie było wypadków choroby psychicznej? b) Czy narzeczeni są przekonani o własnym zdrowiu psychicznym? (kan. 1095, n. 1) c) Czy mają zdolność do rozeznania oceniającego co do istotnych praw i obowiązków małżeńskich? (kan. 1095, n. 2) d) Czy nie cierpią na przewlekłe lub dziedziczne choroby, o których wzajemnie nie wiedzą? (kan. 1095, n. 3) e) Czy nie nadużywają alkoholu lub innych środków odurzających? Czy nie są od nich uzależnieni? Czy druga strona o tym wie? 19. Warunek (kan. 1102) a) Czy są stawiane jakieś wymagania, od których uzależnia się zawarcie lub trwanie małżeństwa? b) Czy wymagania te nie mają formy warunku? Czy warunek ten dotyczy przeszłości, teraźniejszości czy przyszłości? c) Jakie jest stanowisko drugiej strony w tej sprawie? 20. Przymus (kan. 1103) a) Czy narzeczeni sami dobrowolnie podjęli decyzję zawarcia małżeństwa? b) Komu zależy na zawarciu tego związku? c) Czy nie ma nacisku ze strony rodziny lub otoczenia, np. względy materialne, społeczne, obawa zniesławienia? d) Czy nie ma innych okoliczności przymusu, np. bojaźń z szacunku dla rodziców? 21. Umyślne wprowadzenie w błąd (kan. 1098) Czy narzeczeni nie tają przed sobą okoliczności mogących zakłócić wspólnotę życia małżeńskiego, np. niepłodności, nałogów, zobowiązań finansowych? IV Małżeństwa mieszane z braćmi odłączonymi, z niechrześcijanami, z niewierzącymi i niepraktykującymi – kan. 1086; 1124-1129. 22. Pytania dla strony katolickiej: a) Czy zdaje sobie sprawę, że zgodne pożycie w małżeństwie jest zagrożone z powodu różnic w sprawach najbardziej wewnętrznych, czego z racji zaangażowania uczuciowego się nie dostrzega? ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... . b) Jak postąpi w wypadkach konfliktowych, gdy żadna ze stron nie będzie chciała ustąpić, np. w sprawach moralnych i religijnego wychowania dzieci? ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... . c) Czy zgodzi się na postępowanie wbrew prawu Bożemu, czyli na życie grzeszne dla zachowania wspólnoty w małżeństwie? ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... . 23. Pytania dla strony niekatolickiej: a) Czy zdaje sobie sprawę z konsekwencji różnicy poglądów, różnej oceny moralnej w wielu sprawach? ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... . b) Czy zdaje sobie sprawę z naturalnego obowiązku tolerancji względem przekonań i zobowiązań strony katolickiej? ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... . c) Czy zna obowiązki sumienia współmałżonka?[7] ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... . d) Czy uznaje jedność i nierozerwalność małżeństwa oraz jego cele: wspólne dobro małżonków oraz zrodzenie i wychowanie potomstwa? ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... . 24. W przypadku małżeństw mieszanych obrządkowo: - jeśli narzeczony jest obrządku wschodniego: Czy narzeczona chce przejść na obrządek narzeczonego? ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... . - jeśli narzeczona jest obrządku wschodniego: Czy któraś ze stron chce przejść na obrządek drugiej strony? ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... . Uwaga: a) w przypadku małżeństwa z niekatolikiem lub osobą nieochrzczoną (z wyjątkiem odstępców od Kościoła katolickiego) należy wypełnić formularz nr 4 (w trzech egzemplarzach) oraz nr 12 lub 12A i 27A; b) w przypadku odstępców od Kościoła katolickiego oraz osób niepraktykujących należy wypełnić formularz nr 5 (w trzech egzemplarzach). V. Duszpasterska rozmowa z narzeczonymi 25. a) Rozmowę ustalono na dzień.................... ......................... ......................... .................. b) Rozmowę przeprowadził ksiądz (diakon)................. ......................... ......................... VI. Dokumenty a) Metryka chrztu św.z wpisem o bierzmowaniu b) Świadectwo ukończenia katechezy przedmałżeńskiej c) Zaświadczenie o odbytych spotkaniach w Poradni Rodzinnej c) Prośba o wygłoszenie zapowiedzi d) Zaświadczenie konkordatowe. Nr dokumentu z USC czasami też świadectwo z religii (z ostatniej klasy) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#173 |
Zakorzenienie
|
a co to za gigantyczna lista pytań????? narzeczeni mają na nią odpowiadac zawsze przed wstąpieniem w związek małżeński????????? a np takie pytanieile jesteśmy zaręczeni to w jakim celu kościelnym niby ma byc???
![]() |
#174 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() nie wiem jak to zrobię bo moja przyszła teściowa robi takie pyszne ciasto ![]()
![]() |
#175 |
Adwokat diabła
|
hej!
ja widziałam na własne oczy taką listę, masakra.. no ale cóż powiedzieć, wymuszają od nas najmniejszych szczegółów.. ![]() ![]()
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tu wersja do wydruku jakbyt ktoras bardzo chciala ![]() dlatego ja bede spisywac protokol tam gdzie bedzie slub zeby 'rachunek' objal obie te uslugi, bo pewno ksiadz by sobie sporo zawolal gdybysmy to spisywali u mnie w parafii.. ze niby tyle pytan, taki wysilek... ![]() ja sie wlasnie relaksuje po uczelni... jeszcze jutro musze isc ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do wolnego dnia jutro to zawsze możesz zrobić tak jak ja czyli samemu zrobić sobie dzień wolny ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 |
Zadomowienie
|
9. Przeszkoda występku (kan.1090)
a) Czy narzeczeni znali się przed śmiercią współmałżonka? b) Co było powodem śmierci? c) <b>Czy któryś z narzeczonych nie jest współwinnym tej śmierci</b> znacie kogoś, kto by się przyznał? ![]() ![]()
#179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a tak to mysle, ze gdzies przed 11 zrobie sobie wolne ![]() ![]() ![]() Edytowane przez lain Czas edycji: 2009-04-07 o 15:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny ta lista pytan to chyba po to jest żeby uniknąć ślubów jakiś totalnie nieodpowiedzialnych osób, żeby wykryc czy nie ma jakiś przeszkód dla zawarcia małżeństwa..Fakt faktem, że troche te pytania są beznadziejnie ułożone bo tak jak wilczyca zauważyła, do niektórych rzeczy nikt się nie przyzna.. No ale to jest dlatego, żeby potem nie było, że nikt nie pytał o te sprawy w przypadku gdyby para się starała o unieważnienie ślubu kościelnego w przyszłości...
A co do zajęc to normalnie mój rektor jest chory w łepetynkę chyba.... Dał nam rekorskie.. od czwartku od 14!! Normalnie szok.. Ale robimy bojkot czwartku i mało kto się wybiera na zajęcia. Tak że jadę do domku jutro już ![]()
Nigdzie nie kupisz szczęścia, miłość daje je gratis. " Phil Bosmans Gabrysia ![]() ![]() Edytowane przez gosica502 Czas edycji: 2009-04-07 o 16:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.