|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3751 |
Rozeznanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
hej dziekujemy za zrozumienie i wsparcie
![]() na 15:30 ide znowu do doktora zeby ja osluchal i boje sie co powie bo ciagle jej charczy w klatce ![]() ![]() ![]() porzadki ![]() ![]() ![]() ![]()
#3752 |
Zakorzenienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
JaGaaa, kleszcz???
![]() ![]() ![]() Magdalena, nie przejmuj się brakiem czasu i organizacji-ja mam to samo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3753 |
Raczkowanie
|
magdalena współczuję przeżyć!!! Trzymam kciuki za zdrówko Małej!!
jagaaa z tym kleszczem to mnie zabiłaś - już są??? a nie można takiego skraba czymś posmarować, spryskać jego albo ubranko?? Orientuje się ktoś ![]() ja dzisiaj dopiero teraz usiadłam od 7 rano, musiałam niestety sama w końcu umyć okna, bo jak wczoraj od Tż usłyszałam, że w sumie po co je myć, że po świętach ![]() ![]() No i moje dziecko mnie dzisiaj zadziwiło. Udało nam się pospacerować trochę jak nie spała. Do tej pory całe spacery przesypiała, i ja zawsze wychodziłam w porze jej spania, bo jak nie daj Boże się obudziła to był ryk jakby ja ze skóry obdzierali. A dzisiaj wzięłam ją na chwilę na ręce, żeby się spokojnie do końca obudziła i potem dałam małą podusię,żeby była trochę wyżej i coś widziała, odsłoniłam budę i jakoś poszło. Także petitka nie tylko ty się musisz nakombinowac na spacerach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3754 |
Zadomowienie
|
xandra78 o 10 wstałaś o raju jak ty to zrobiłaś mała tak długo spała
![]() ![]() "Magdalena" Ja jakoś na szczęście nie mam problemu z ogarnięciem mieszkania jakoś tak sobie wszytko poukładałam że daje radę ![]() ![]() ![]() ![]() JaGaaaa ale mnie wystraszyłaś z tym kleszczem a ja często spaceruję po takim małym lasku chyba zrezygnuję i będe chodzić między blokami...ja chyba na twoim miesjcu poszła bym do lekarza z Szymonkiem żeby zobaczył czy dobrze wyjełaś tego kleszcza chyba że widziałaś że cały wyszedł brrrrrrr jo@n@ do Myślęcinka bardzo chętnie musimy tylko w końcu autko zmienić a jakoś w czerwcu planujemy jak dobrze pójdzie bo autobusem to z fordonu z przesiadką jakąs godzine dobra a ciezko by było z małym ale mam nadzieję że jakoś się zgadamy ![]() Dzisiaj mój Igorkek miał gościa przyszedł do niego kolega z bloku zrestą tez Igor hehe i 3 dni satrszy od mojego ale byli zadowoleni za rączki się łapali rozmawiali po swojemu ![]() ![]() zapomniałam się pochwalić że mój akrobata już się 3 razy przekręcił z brzuszka na pleciki za pierwszym razem myślałam że to był przypadek ale jednak to było zamierzone hihihi szamanka mnie jutro czeka mycie okien rodzice przyjadą i wyjdą z małym na spacer a mam 4 pokoje więc troszkę tego będzie no ale za to widoczność lepsza będzie bo są już tak brudne że wstyd
Przytulanki szmacianki ręcznie szyte Edytowane przez Paula Szyszka Czas edycji: 2009-04-07 o 15:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#3755 |
Zakorzenienie
|
witam was mateczki
u mnie porzadkow nie bedzie jako takich, ja nie mam jak okien umyc z zewnatrz, w srodku sobie posprzatam, ale tak normalnie magadalenia - wspolczuje mocno jaga - kleszcz?? o matko... no i zapomnialam reszty co mialam pisac a , my z reguly spimy do 9, 9.30 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3756 |
Zadomowienie
|
Witam,
Jaga - nawet nie pomyślałam,że już są kleszcze. Ja chyba też bym do lekarza poszła na konsultacje - oczywiscie do dzieci zdrowych. Martusia już smacznie spi a ja próbuję się pozbierac do kupy, strasznie dzisiaj męczacy dzionek miałam a w sumie to nic nie zrobiłam. Zazdroszę WAM mamusie, które wstają o 9-10. U nas codziennie pobudka o 6 rano. Czasami jak zechce jeśc o 5 to śpimy do 7 , ale nigdy dłużej. Paula - ja tak nie potrafie sie zorganizowac. U nas dzień wygląda tak. O 6 pobudka i karmienie, potem przez chwilę karuzela(ja wtedy próbuję sie obudzic) potem pogaduszki i ok 7 idziemy pod prysznic. Potem śniadanko (mała ciagle w foteliku gryzie żyrafe), po śniadanku zabawa do 8,30 i drzemka 20-30 min. Potem znowu karmienie, zabawa ja próbuję coś zrobic w chałupie (pranie, zmywarka lub szybciutkie ogarnięcie wieczornego bałaganu) i znowu zabawa. Młoda ogólnie to ma 2-3 drzemki p 20-30 min i oczywiście spacerek ok 2h. Jada co 3h. Ogolnie to tak naprawde czas dla siebie i na sprzątanie mam ok 15-16. O 19 kąpiel.Ale odkąd sprzątam codziennie to potrzebuje ok 30 min i mam soboty i niedziele wolne. A moje okna to wołają o pomste do nieba, ale tak straaaasznie nie chce mi sie myc. Dobrze,ze wyjeżdzamy naświęta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3757 |
Rozeznanie
|
Nie gniewajcie się dziewczyny ale ja nie z tych co z byle drobiazgiem latają do lekarza. Ja raczej unikam medyków, no chyba że trzeba...
Kleszcz to nie głupota ale co mi teraz lekarz pomoże??? Na pewno wyszedł cały, machał do mnie łapkami...zresztą po ukąszeniu nie ma nawet śladu. Lekarz nic nie zrobi, teraz trzeba czekać i liczyć na to że nic Małemu nie będzie. Już się naczytałam o tym więc wiem jakich objawów wypatrywać. Ale mogą się pojawić od 3 do nawet 30 dni po ukąszeniu. Wierzę że będzie dobrze. A u nas chyba zęby idą na dobre...albo już nie wiem co jest ale dziś mały cały dzień beczał. Nie zdarzyło mu się to od czasów kolek. Na zęby wpadłam dopiero wieczorem ale po objawach myślę że to może być to. Długa noc przed nami... A spacerówka się nie sprawdziła. Szymon beczał jak nie widział mamy. Świat jest fajny ale tylko z mamą w tle. Do tego te zęby... Myślałam że zwariuję dziś na spacerze. Więc wracamy do gondoli. Jeszcze na wcisk się mieści ![]() Pozdrawiam! I lecę odpoczywać przed tv... |
![]() ![]() |
![]() |
#3758 |
Zadomowienie
|
Jaga - Ja tam sie nie gniewam,
![]() ![]() To i ja ide odpoczywac przed tv i pocwiczy bo przez cały dzionek nie miałam czasu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3759 |
Zakorzenienie
|
Paula, no przecież nie spie od wieczora do 10.00-za pieknie by było
![]() ![]() Ja kleszczem też bym sie wystraszyła, ale faktycznie lekarz niewiele pomoże-jakwyszedł cały, to trzeba obserwować miejsce ukąszenia i tyle.Chociaż nie byłam taka mądra 2 lata temu, jak mojej Angeli kleszcz wszedł na karku pod włosami-skubany wybrał taki zakamarek,że moglismy go długo nie wyczuć.Ale się potem działo,TŻ kazał Angeli kłaść się na łóżko wykrzykując,że trzeba szybko,zaraz,natychmiast! Tak ja wystraszył,ta zaczęła ryczeć, nie dała się dotknąć-mój tata nie mógł jej utrzymać-normalnie horror ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3760 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A po wizycie ciagle to samo jeszcze cholerstwo siedzi jej na oskrzelach, zalecenia doktorka podlozyc pod materac jaki recznik zeby troche wyzej glowe miala i duzo swierzego powietrza, w czwartek znowu idziemy sie osluchac przed samymi swietami bo tutaj Wielki Piatek to swieto wszystko pozamykane, kurcze musze liste zrobic bo polowy zapomne ![]()
![]() |
#3761 | ||
Zadomowienie
|
Magdalena -ja ksobie wyobraze t owszytsko c orobili Twojej Malej to cairy mnie przechodza i mam miekkie nogi -
![]() Cytat:
![]() Cytat:
nielubie kleszczy, brrrr dziekuje dziewczyny za wsparcie ![]() Piewrszy dzien w robocie jakos zlecial nie zadzownilam do domu zeby sie nie nakrecac, ale oczywiscie spogladalam na zegarek i myslalam co ta Mala Maluda teraz robi a po pracy wysciskalam ja, wygilgalam, poszlysmy na spacer, posiedzialysmy na trawce nad rzeka, sprobowalam ja ponosic w chuscie wlasnej roboty i teraz spi zmeczona udalo mi sie zaczac ja klasc o 20 spac ![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3762 |
Zakorzenienie
|
boze, wymacalam u polki cos co wyglada na zeba. mniej wieciej w okolich czworki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3763 |
Raczkowanie
|
Witajcie mamusie
![]() Kleszcz-brrrr normalnie nienawidzę tego paskudztwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Niobe pierwszy dzień rozłąki za Tobą-ja to pewnie będę co godzinę dzwoniła, bo pewnie nie wytrzymam bez telefonu ![]() A dziś się dowiedzieliśmy, że moja mama wylatuje do Kanady do mojego brata na wakacje i nie będzie jej cały miesiąc ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A my dziś po wizycie u lekarza. I dobrze, że poszłam. Mała jak zobaczyła panią doktor, to tak się zaczęła do niej śmiać, że nie widać było po niej, że jesy chora. Ale jednak... Babka ją osłuchała i mówi "kur... zapiał, kur...zapiał co ja mam zrobić, co ja mam zrobić?" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Katakumba gratuluję ząbka ![]() Magdalena trzymam ![]() ![]() Zmykam do wanny i do spania ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3764 |
Zakorzenienie
|
edytka co bedzie?? jajeczko?!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3765 |
Zadomowienie
|
Katakumba - "jajeczko" w wolnym tłumaczeniu - poczestunek ze znajomymi z okazji świąt Wielkanocy, a tak naprawdę to popijawa pod pretekstem świąt. Na Boże Narodzenie jest "śledzik" ewentualnie "wigilia".
Edytko - Ty się tak nie denerwuj na swego męża. Pójdziesz do pracy, on zostanie z małą w domu to zobaczy jak to jest. A krzesło to sobie umyj jedno - dla siebie - ja bym tak zrobiła ![]() A dzisiaj młoda o 5.20 zachciała cyca, więc udało nam sie pospac do 7 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3766 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
![]() ![]() ciekawe co u aliyah... dawno sie nie odzywala a ostanio w kiepskim nastroju... ja sie tak przyzwyczaiłam ze mamy z mala staly plan dnia..ze jak coś sie zmienia to odrazu wnerwa dostaje.. np znowu dostalam robote z firmy do domu (niby bedzie ekstra kasa - ale niezbyt duża) .. ale dzięki temu mam czas dla siebie tylko miedzy 7-8 rano... ![]() ![]() ![]() co do swiat to ja mam w d..sprzatanie.. tzn sprzatam ale jak zwykle.. (okna mam umyte dzieki tz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3767 |
Zakorzenienie
|
No i jesteśmy po szczepieniu. Bartuś nawet nie kwiknął ale pielęgniarka stwierdziła, że jest w co się wkłuć
![]() Dobrze, że mój mąż ma urlop i się nim trochę zajmie, bo trzeba chrzciny i święta przygotować. Ogólnie to humor mam podły, bo takie tam problemy się rodzą oczywiście związane z kasą. Musimy wziąć kredyt mieszkaniowy a nie wiemy czy dostaniemy, ja bym musiała do pracy wrócić i do tego nową znaleźć bo obecna zawieszona macierzyńskim jest w głupich godzinach, czyli do 18:00. Szkoda gadać nawet ![]() Spróbuję wrzucić zdjęcie mojego Kluseczka z uśmiechem dla ciotek wizażowych
#3768 |
Zadomowienie
|
A ja nie mogę doczekac sie świąt. U nas święta to jedno wielkie spotkanie rodzinne. I nie tylko rodzicze, ale też dziadkowie, rodzeńswto ich dzieci z dziecmi. Ok 30 osób + 4 maluchy. Juz nie mogę sie doczekac.(bo my w rodzinie bardzo się lubimy i utzrymujemy taki prawdziwy kontakt), no i potem jeszcze śniadanie u teściów - ale tam już mniejsza imprezka.
scorpionec- a wieczorkami nie mozesz pracowac jak Iga idzie spac? Ja właśnie robiłam wieczorem bo w ciagu dnia co siadłam do roboty to cos mi przerywało. |
![]() ![]() |
![]() |
#3769 |
Rozeznanie
|
Niobe - myslalam o Tobie wczoraj, jak Ci dzien mija. Dobrze, ze wszystko ok
![]() Edyta - normalnie wkurzylam sie na Twojego tz, solidaryzujac sie z Tobą wkurzyłam się też na mojego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3770 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() My zaczynamy mala rehabilitowac. Udalo nam sie trafic do bardzo fajnej babeczki i pokazala nam co i jak. Narazie to uwielbia masaz i niektore cwiczenia, przy innych krzyk jest straszny ale sie przyzwyczai mam nadzieje. Ja to mam na tyle fajnie ze tz jest masazysta i mala masuje ![]() Petitka moje dziecie spacerowki nie lubi(w gondoli sobie spala cały spacer ![]() ![]() ![]() ![]() Milego dnia i duzo zdrowka dla maluchow (moja tez zasmarkana ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3771 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tak jak mamy ten kryzys, to normalnie cieszę się czasami, że wracam do pracy-zobaczy wtedy jak to jest ![]() ![]() Jo@n@ dobrze, że Bartus dzielnie zniósł szczepienie ![]() ![]() Czekam aż mała wstanie i zmykamy na spacerek ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3772 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny.
No moja mała nadal w gondoli jezdzi. Ale dziwne bo w domu w wozku wczoraj caly dzien usypiala bez problemu. Wogole to czasami ma dosc noszenia na rekach i woli do wozka. A na spacerze to usnela mi wtedy pierwszy raz w foteliku samochodowym ![]() Moja mala zaczela piszczec. Czasami jak zacznie to boki zrywac mozna ![]() Nadostawalam ostatnio pelno probek z roznych firm tj. nutricia nestle i hipp. Dalam malej dzisiaj do sprobowania zupki marchewkowej z ryzem ale nie smakowala jej. Sporobuje jej dac jutro jeszcze a jak nie bedzie chciala to zaczne jednak od kaszek. Tak to jest jak sie babci wtraca do wychowania ![]() Matko jak uslyszama o kleszczu to mnie ciarki przeszly. Dobrze ze nic powazniejszego sie nie stalo i ze wylazl caly ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3773 |
Zadomowienie
|
dziewczyny dużo zdrówka dla maluchów
![]() mam pytanko do karmiących piersią! jak często karmicie swoje pociechy? ja już od jakiegoś tygodnia mam problemu bo mały chce jeść co 1,5 godzin bardzo często myślałam że może chce mu się pić to próbowałam mu herbatki dać żeby sprawdzić ale on jest po prostu głodny bo ładnie je i nie bawi się przy jedzeniu więc na pewno to nie jest chęć pocmokania cycka! i tak jest w dzień w nocy nib karmiony jest tylko o 5 ale często mi się budzi ale nie płacze i zasypia ! może nie wystarcza mu już moje mleko? po świetach idziemy na szczepienie to pogadam jeszcze z lekarzem
#3774 |
Zadomowienie
|
Paula - ja karmie co ok 3h. Na noc dostaje ok 19 i potem je ok 5-6. W nocy ostatnio też zaczeła mi się budzic, ale głodna nie jest, tzn jak dam cyca to zje, a jak nie dam to o 5-6 budzi sie głodna. Jak będziesz na szczepieniu to przy ważeniu wyjdzie czy nie dojada. A jesteś pewna że mały jest głodny co 1,5h?? Bo moze marudzi,żeby zabawę zmienic tak ja młoda?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3775 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
ja karmię co 3h tj 9,12,15,18,20...potem do rana spanko i znow 9..itd nie dopajam i nie dokarmiam
![]() dziewczyny moja tez sie kwasila w spacerowce ale mam na nia sposob.. zauwazylam ze to nie spacerowka jej przeszkadza a wiatr lub slonce..(w gondoli jednak byla bardziej oslonieta) więc albo ja ciągne za soba jesli wieje lub swieci w twarz..albo na budce wieszm pieluche.. by robila cien i troche chronila od wiatru to zawsze skutkuje ![]() ![]() Salomea1 wieczorem jak mala padnie to jest ok 21..i moj mozg pracuje wolniej..wiec wstaje 6-7 i do 9 moge coś porobic i po poludniu jak tz sie nia zajmie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3776 |
Wtajemniczenie
|
Znow musialam nadrobic zaleglosci, ale taka pogoda za oknem, ze cale dnie spedzamy na dworze.
![]() Juz nie wiem co komu mialam napisac, wiec co pamietam: Jagaaa- kleszcz ![]() ![]() Katakumba- gratulacje pierwszego zabka! ![]() Paula- wczoraj pytalam o to samo pediatre. Powiedziala, ze tak moze byc z glodomorkami, bo mleko matki jest dosyc "lekkie"- wpada i zaraz wylatuje. Wojtek tez sie domaga jesc co 1,5h. Czasami cyce nie nadazaja z produkcja i sie nie najada i musze go dokarmiac butla ![]() ![]() ![]() Niobe- chyba pierwszy dzien byl najgorszy... Teraz powinno byc ciut lepiej Edyta- normalnie rece opadaja z tymi cwiercmozgami ![]() ![]() ![]() ![]() Trzymaj sie dzielnie i troche cierpliwosci, bo to tylko mezczyzni ![]() Xandra- Twoja opowiesc tez o ciary przyprawia ![]() Moje dziecko mnie zadziwia- dzisiaj rano zaczelo sie przewracac z brzuszka na plecki. Za pierwszym razem myslalam, ze to przypadek, ale potem przewrocil sie jeszcze 2x ![]() ![]() ![]() Wczoraj w przychodni widzialam mame z 1,5 tygodniowym malenstwem (waga urodzeniowa 3100g). Boze jak Malutek. Wojtek przy nim to super wielki byl. Wiekszy tak ze 3x mimo ze dopiero podwoil swoja wage urodzeniowa (3485g) Az trudno uwierzyc, ze byl taki tyci ![]() No a z niewesolych informacji, to szorstkie nozki i szorstkie plamy na raczkach i nozkach to uczulenie na bialko mleka krowiego. Mamy przykaz ograniczenia nabialu i zmiany sztucznego mleka na hipoalergiczne ![]() Ale poza tym to zdrowiutki. Mamy tez zalecenie zeby go pomalutku sadzac bo za malo podnosi glowke jak sie go ciagnie do siadu. Wcale sie nie dziwie, bo tego nie cwiczylismy, a i babcie gonilam jak chcialy tak robic. Zaczelismy cwiczyc z Wojtkiem, ale ten maly cwaniak po 2-woch razach nauczyl sie usztywniac i stawac na nogi podnoszac pupe ![]() ![]() No i oczywiscie przec te spacery wszytsko mu sie rozregulowalo ![]() ![]() Edytowane przez skylie Czas edycji: 2009-04-08 o 16:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#3777 |
Zadomowienie
|
Salomea1 znudzony to raczej nie jest bo wymyślam co chwilę coś nowego śmieje się bawi a jak je to cały cycek opróżnia więc głodny bo kiedyś jak nie był taki głodny to sobie pocmokał i starczyło a teraz słyszę jak połyka i ładnie je
![]() scorpioniec ja też małemu przypięłam zabawkę do wózka i bawi się nią jak nie śpi a jeśli chodzi o słoneczko to ja kupiłam parasolkę do wózka i świetnie się sprawdza ![]() dzisiaj mój mały ma super zabawę ![]() ![]()
#3778 |
Raczkowanie
|
Ale mnie nogi bolą
![]() ![]() ![]() ![]() Paula ja moją Laurkę karmię tak co 3 godziny. Kiedys też chciała jeść co 1,5 ![]() ![]() ![]() Któraś z Was kiedys pisała, że wybiera się do dermatologa w sprawie wypadających włosów. I tu moje pytanie, co można brać, zeby nie wypadały? Ja dziś rano wyciągnęłam małej dwa moje włosy ![]() ![]() ![]() Miałam iść za miesiąc do fryzjera, ale po tym co dziś mała miała w buzi, to umówiłam się na jutro ![]() ![]() ![]() My jutro do kontroli z małą i mam nadzieję, że już będzie lepiej i ominie nas ten antybiotyk ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3779 |
Zakorzenienie
|
Edyta, super masz doktorową-ja tez bym chciała na taka trafić.Na wypadajace włoski, to generalnie trzeba się wzmocnić od wewnątrz,ale przy karmieniu piersia, to teraz trzeba się nawet o witaminy pyatć-czy mozna łykać. Na pewno coś ze skrzypem polnym-to pomaga na 100%-a przy okazji na cerę i paznokcie.Poszukaj w necie te preparaty,bo jest ich mnóstwo i baaardzo różnia się ceną
![]() A ci nasi mężczyźni-cóż, może i można ich nazwać podgatunkiem-przynajmniej, jeś;i chodzi o zdolność logicznego myślenia i wyciągania wniosków ![]() Niobe, no widzisz-pierwszy dzień pracy masz za sobą.Ani razu nie zadzwoniłaś do domu-kobieto, ale jesteś opanowana(to dobrze oczywiście) ![]() Paula, ja tez ostatnio zauważyłam,że moja Emilka częściej woła cycolka.Kiedyś faktycznie wytrzymywała max 3h,ale teraz to może 1,5.I juz nie śpi w nocy 5 h bez przerwy,tylko max 2,5h.A wczoraj, to normlanie najgorsza noc miała od chwili narodzin ![]() ![]() Skylie, czy w każdym przypadku szorstkie nóżki oznaczają alergię na mleko?? Moja Emilka tez ma tak lekko szorstkie uda,ale łydki ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3780 |
Raczkowanie
|
Hello!!
No my dzisiaj też połaziłyśmy 3 godziny ![]() Paula twój Igor to niezły Czaruś ![]() katakumba gratuluję ząbka!!!! I to tak bez większych problemów Szczęściara!!!! A gdzie jest drobciaa????? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:20.