|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Kochane pomóżcie! :( Już nie wiem co robić z moimi zniszczonymi włosami :(
Eh
Już na prawdę nie wiem co mam począć z moimi szkutami ;|Może zacznę od początku... Kiedyś prostowałam włosy po każdym myciu, czyli średnio co 2-3 dni. Jednak byłam wtedy posiadaczką najzwyklejszej prostownicy, bez płytek ceramicznych... taką bleee. Na początku włoski były cudowne... mięciutkie po każdym prostowaniu. Do czasu...po umyciu, gdy były mokre było dosyć dużo włosków,ktore były okropnie poskręcane i odstawały od reszty... Nie ukrywam, że mi przeszkadzały więc wyrywałam je.Wychodziły bardzo łatwo i były okropnie grube, twarde i sztywne . Po ok. miesiącu prostowania włosy były okropnie suche... szorstkie, twarde. Więc dosyć drastycznie je ściełam. Dałam czas im się zrezegenerować. Nie używałam prostownicy. Teraz znów prostuję. Ale od czasu do czasu... Włosy jedynie gdy są wyprostowane, są dosyć miękkie i miłe w dotyku. Jednak gdy nie są wyprostowane mają tak niemożliwie twarde i suche końcówki, że załamać się można Mam teraz taki patent... myję włosy wieczorem, następnie w końcówki wcieram b. dużo odżywki, następnie spinam włosy w kucyk... w taki sposób,że daję 2 grube gumki,więc tylko końcówki zostająwolne (nie są upięte).Ale nawet to nie zmiękcza końcówek Wcieram jedwab,robię maseczkę z oleju rycynowego (teraz to troszkę zaniedbałam,ale muszę się jakoś zmobilizować...). Kochane! Proszę, pomóżcie... Doradźcie co mam zrobić z włosami,aby były zdrowe,miękkie i milutkie w dotyku.Tylko nie piszciemi,żebym odstawiła prostownicę...Bo to niemożliwe Acha! Przy prostowaniu używam spray termoochronny z Babyliss'a (w takim czerwonym flakoniku) . Myślałam o zakupie maski regenrującej włosy, np. z WAX'a. Ale boję się, że wydam kase na daremnie a i tak mi nie pomoże ![]() HELP
i dbam o włoski Edytowane przez Marlenkaa94 Czas edycji: 2009-04-09 o 22:30 |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kochane pomóżcie! :( Już nie wiem co robić z moimi zniszczonymi włosami :(
Cytat:
Naprawde myślisz, że z wyprostowanymi zniszczonymi włosami nie wyglądasz strasznie? Podstawą dobrego wyglądu sa włosy ZDROWE.
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kochane pomóżcie! :( Już nie wiem co robić z moimi zniszczonymi włosami :(
Uwierz... nie chciałabyś ,nie widziećz niewyprostowanymi włosami. One ani nie są kręcone, ani proste.Takie niewiadomo co.Każdy włos w inną stronę... końcówki napuszone.
A może jakaś pożądna maska do włosów by pomogła...? Znam dużo dziewczyn,które prostują włosy i wyglądają na zdrowe. Tylko to też od prostowincy zależy. Ja mam taką za ok.30zł z ,,firmy,, PERFECT. Więcona niszczy włosy jak nie wiem
|
|
|
#4 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Faktem jest, że Ty masz zniszczone włosy, więc bez odstawienia prostownicy nie masz co liczyć na zdrowe włosy. Nawet przy najlepszej masce. Zniszczone włosy sa nie do naprawienia, trzeba je podciąc (jednorazowo lub podcinać) i czekac aż odrosna zdrowsze.
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Kurcze no... nie chcę znów obcinać włosów. Jestem w trakcie zapuszczania i marzę o włosach do połowy pleców... Eh
Liczyłam na to,że może któraś z wizażanek zna jakieś super kosmetyki regenerujące włoski...
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
No niestety, istnieja kosmetyki regenerujące, ale jak widać na Twoje włosy sa one zbyt słabe.
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Aggie125 a może by pomogły?;p Chyba jednak skuszę się na tego WAX'a. Coś mi świta, że jest też tam jakaś intensywna regeneracja dla włosów suchych i zniszczonych...
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Jestem posiadaczką nie najlepszej prostownicy z ceramicznymi płytkami. Prostuje włosy czasem dwa razy dziennie ( ale nie dłużej niż 10 min ), do tego co trzy miesiące rozjaśniam. I uważam, że gdy prostuje się włoski to one też mogą wyglądać zdrowo
ale trzeba je odżywiać Uzywam nawilżającego szamponu i odżywki, dwa razy w tygodniu nakładam Waxa, no i raz na tydzień wcieram naftę kosmetyczną zaczęłam również pić pokrzywę ;]Jeżeli bedziesz dbac o włoski to będą one ładne i zdrowe i pamiętaj o podcinaniu końcówek
Edytowane przez NacpanaRapem91 Czas edycji: 2009-04-09 o 23:43 |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Kup waxa bo owszem jest skuteczny i mi pomógł na ogólną kondycje włosów, chociaż przyznam ze na początku włosy leciały ale to naturalne przy waxie, zakup również olejek rycynowy w aptece, 100 ml.kosztuje 6zł, podetnij włosy co najmniej 3 cm, a prostownice do kosza!! Włosy można wyprostować nawet na szczotce ale umiejętnie! Ja nie prostuje ale moja kumpela codziennie i polecam z jej strony jedwab "CHI" bo ten z farouka ma alkohol i przede wszystkim nawilżaj! Mam nadzieję, że Ci pomogłam. Powodzenia w odbudowie!
|
|
|
|
|
#10 |
|
BAN stały
|
Wiem co czujesz ja tez zniszczylam wlosy ale w znacznie gorszym stopniu niż Ty i do tego też uzywalam prostownicy i za wszelka cene nie mogłam jej odstawić ale wkoncu to zrobiłam... nie prostuje juz prawie 2 lata (no czasami się zdarzy) podciełam je i to duuuuużżżoo
i teraz myje na wieczór tzn robie tak.. najpierw myje skóre szamponem Jantar z bursztynem potem nakłądam troche balsamu z mrs. Potters i spłukuje włosów oczywiście nie męcze myciem (myje tylko skóre głowy) a i tak są czyste potem lekko wycieram i przeczesuje lekko grzebieniem i teraz zaczyna sie mix ![]() na skóre głowy psikam Seboradin z czarną rzepą która ponoć pobudza cebulki do rośnięcia a potem wcieram jeszcze w skóre waxa. Następnie kupilam sobie odżywkę a.t.w. hair conditioner with aztec herb która fajnie wsiąka we włosy ale żeby nie było za mało to na włosy tez klade troche waxa robie słynny turban i siedze z tym 2 godzinki potem spłukujei teraz co zaobserowalam ![]() miękkie włosy i co dziwne końcówki też miękkie a nie sztywne i szorstkie jak wczesniej chociaż wiadomo szału nie ma jak przy zdrowych włosach.. ![]() i znacznie mniej włosow wypada wczesniej przy samym myciu moglam nałapa 2 garscie włosow a teraz 2-3 włosy to góra i potem troche sie wyrwie przy nakładaniu ale tez sa to pojedyńcze włosy... albo robie jeszcze tak że na skóre i na włosy mieszam olej rycynowy z kokosowym spłukuje szamponem i nakładam od nowa sam kokos na włosy. Poprostu wiąże kucyk i na sam kucyk nakładam olej kokosowy i ide tak spać ... rano spłukuje po prawie 2 latach widze poprawe ale najgorsze jest teraz to, że sa polamane i odstają mi na całej długości
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Aha jeśli zapuszasz włosy to na wizazu jest osobny wątek o tym, już 3 część, dużo się tam laski rozpisały ale już na pierwszej stronie jest zawarte wszystko co należy wiedzieć. Wpisz robie w googlach : sposoby na przyspieszenie porostu włosów wizaz.pl
i kliknij na pierwszy link który Ci się tam pojawi
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam bardzo podobny problem- włosy puszące się, ani proste ani kręcone... Więc zaczęłam je prostować.
Przygotowałam się do tego odpowiednio- kupiłam drogą, profesjonalna prostownicę, kosmetyki termoochronne i serię Kerastase z cementem. Prostowałam co 2 dni lub codziennie przez ponad rok. Tak jak Ty, starałam się zapuścić włosy, co mi się nie udawało (końcówki zaczęły się kruszyć). Musiałam prostować włosy, żeby wyglądały jako tako, bez prostowania wyglądały koszmarnie. Teraz, jak chcę mieć proste włosy, suszę je na dużej, okrągłej szczotce- efekt jest dużo lepszy, niż po prostownicy, poza tym, nakładam oleje na włosy, prostownicę oddałam. Oczywiście, większość zniszczonych włosów obcięłam. Włosy są miękkie, błyszczące, układają się w piękne fale Wg mnie, jeśli chcesz męczyć włosy prostownicą- Twoja sprawa, ale wierz mi, nie zapuścisz nigdy pięknych zdrowych włosów Albo się trochę pomęczysz ze swoimi naturalnymi włosami (zawsze istnieje możliwość modelowania ich na szczotce) i zaczniesz o nie dbać, albo cóż... będzie, tak jak teraz.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Powinnas odstawic prostownice.
Kupic porzadne, profesjonalne odzywki (loreal; lepszy kerastase, ale drogi). I zainwestowac w dobrego fryzjera. Ja mam wlosy, ktore zle sie ukladaja, jesli nie sa bardzo dobrze obciete. I dlatego obcinam wlosy tylko w Akademii Berendowicz&Kublin. |
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
podetnij i kup tego waxa i jeszcze jakas odzywke profesjonalna
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
WAX-a to Ty w ciemno kup... Jeszcze się nie spotkałam z przypadkiem, że nie pomógł
Ja nie używałam już dośc dawno, ale niestety, zimowe grzanie przesuszyło mi włosy i ciut zaczęły wypadać. Dziś zakupiłam właśnie pudełeczko i nawet zdążyłam zaaplikować pierwszy raz ![]() No i niestety, bez odstawienia prostownicy się nie da... Może znajdź jakieś fryzurki współgrające z Twoimi naturalnymi włosami. |
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Oj
Szcerze mówiąc Wasze odpowiedzi załamały mnie Jednak bardzo dziękuję za pomoc ;* Co do Waszych rad odnośnie tego, aby układać włosy na szczotce... chodziło Wam o to, aby jednocześnie suszyć włosy i układać je szczotką? Jesli tak, to strasznie boję się takiej taktyki... Wczoraj rano musiałam koniecznie spotkać się z koleżanką i odebrać sobie notatki... Stwierdziłam, że moje włosy wyglądają niechlujnie więc je umyłam. Miałam 40 minut na wyjście z domu, a moje włosy schną same ok. 2 h Więc zaczęłam je suszyć... Na początek wtarłam odzywkę (większość w końcówki, zdecydowanie mniej na czubek głowy). Następnie zaczęłam suszyć zimnym nawiewem... jednak włosy prawie w ogóle nie schły, a bardzo mi się śpieszyło. Więc przełączyłam na ciepły strumień... Włosy dosyć szybko się wysuszyły, mniej niż 10 minut i było ''OK''. Na głowie powstała mi OGROMNA szopa! Włosy były suche, twarde (jeszcze bardziej niż tak normalnie!) Nie wiedziałam co z nimi zrobić, więc upiełam w kucyk. W południe rozpuściłam włosy, były jako-tako ''uklackane'' (nie miały już tak dużej objętości ;p) . Jednak do dzisiaj wlosy są w stanie opłakanym... Powoli zaczynam odnosić wrażenie, że prostownica mniej szkodzi moim włosom niż suszarka. Od wczoraj nie myłam głowy. Dzisiaj umyję... zobaczę co się będzie działo jutro z moimi włosami. mam nadzieję, że powrócą do poprzedniego stanu... ![]() A jeszcze co do układania włosów na szczotce... wstyd się przyznać, ale w wieku 15 lat (bo tyle mam obecnie) nie potrafię jednocześnie suszyć włosów i układać ich szczotką. W jednej ręce suszarka, w drugiej szczotka... no nie daję rady i tyle Boże! Jaka ze mnie jest sierota... ;pMacie opracowaną jakąś taktykę na suszenie włosów i układanie ich? Wiem... głupie pytanie, no ale co zrobić.
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Można zrobić trwałą na włosy, która je rozprostowuje
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale teraz to już bułka z masłem. Spróbuję znaleźć jakiś filmik instruktażowy. Jak suszę bez szczotki też mam szopę jak jakiś lew Aha, dodam, że ja nie suszę włosów chłodnym nawiewem, bo od tego mam strasznie tłuste włosy, nie wiem czemu.Ale, szczerze mówiąc, ja na Twoim miejscu przeczytałabym wątek o olejach i pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów- tam znajdziesz naprawdę fachowe porady ![]() Na jakiś czas przestałabym się zajmować stylizacją włosów- naprawdę, jak pochodzisz trochę w falujących włosach to świat się nie zawali. Najważniejsze, by Twoje włoski były zdrowe- jak są suche i połamane, to nawet wyprostowane nie będą wyglądały dobrze. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Jak będziesz je dalej katować to przestaną rosnąć i nici z zapuszczania. Po pierwsze- wax, po drugie- ogranicz prostowanie, podetnij końcówki- co z tego, ze włosy będą krótsze, skoro ładniejsze? Nie spinaj włosów w kucyk na noc bo osłabisz tym cebulki (jeśli gumka jest mocno ściśnięta- możesz je lekko związać jeśli Ci przeszkadzają). Układania włosów może nauczyć Cię fryzjer przy najbliższej wizycie. Polecam też picie pokrzywy/skrzypu.
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Yh... piszecie aby nie spinać włosów na noc... Jednak nawet gdy umyję włosy w dzień i od czasu do czasu je przeczesuję, aby nie napiszyły się jakoś trasznie to i tak wyglądają strsznie. Wyglądają na przesuszone i są strasznie powywijane na wszystkie strony... Już mam dość swoich włosów!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Mam 2lata więcej niż Ty i nigdy nie układałam włosów na szczotce susząc ich ;D więc się nie przejmuj
Odłożyłam prostowinicę na dobre <a bynajmniej mam taką nadzieje > . Mam podobny problem do twojego- włosy nie są ani proste ani kręcone więc jeśli coś odstaje zabardzo to spinam włosy w zależności od "miejsca występowania problemu" ;D Stwierdziłam,że nudno jest chodzić non stop w rozpuszczonych włosów- staram się urozmaicić fryzury i daje radę.
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Ja też mam ten problem. Moje włosy są straszne, niedawno przycinałam końcówki i już mam porozdwajane.. Chce zapuścić, a mam wrażenie, że włosy wcalnie nie rosną. Nie mogę odłożyc prostownicy, bo mam te fale-ani loki, ani proste- jak u Was
Przez jakiś czaas stosowałam szampon prostujący- niepomagał. Układanie włosów na szczotkę- to może coś dla mnie? Może pomoże moim suchym i zniszczonym włoskom.. Ale czy po wysuszeniu na szczotkę moge je popryskać lakierem, pianką? Albo chociaż wosk, guma? Bo moje włosy maja tendencje to szybkiego "zlokowacenia" ;] Co do stosowania odżywek etc. to narazie stosuje szampon pantine intensywna regeneracja szapon i odżywka. Na wilgotne włosy kładłam schwarzkopf got2b straight on, ale efekt słaby był. Poradźcie mam kupić tego całego WAX'a tak?I co jeszcze? Jakie kosmetyki? Aaa i spray termoochronny, jaki polecacie? Iii.. postanawiam pić pokrzywę ! O!
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dziś wypiłam juz dziwe szklanki pokrzywy ;D ja mam strasznie dziwne włosy jeśli chodzi o pianki ect :/ zawsze po nałożeniu gumy/wosku mam strasnzie tłuste i w ogóle włosy się nie układają. Po piance teraz włosy mi się sklejają, są tłuste i oklapnięte. Więc zazwyczaj nic nie robię z nimi
czeszę szczotką z naturalnego włosia ;D
|
|
#24 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście,że możesz spryskać wlosy lakierem czy nalożyć pianke na wymodelowane włosy... jednak zbyt duża ilość nałożonego lakieru, tworzy twardą skorupę, która nie jest zbawienna dla naszych włosów. Wręcz przeciwnie. Pianka... hm, zależy. Niektóre obciążają włosy.I to strasznie. Myślę, że WAX będzie dobry i dla Ciebie i dla mnie Ja mam spray z Babyliss'a, ale widziałam już dużo razy w różnych sklepach w takim fioletowym,okrągłym flakoniku z (bodajże) got2be Może też był by dobry ![]() Ja aktualnie siedzę z turbanem na głowie
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
No ja właśnie to fioletowe to to miałam i jestem niezadowolona ;]
a jak zrobiłaś tą maseczkę?
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
oj! a ja chciałam ją kupić xD A czemu jesteś niezadowolona?
Jak robiłam maseczkę... [?] Z góry mówię, że ja mam chyba pokopane proporcje bo mi to zbyt wodnite wychodzi. Do małego garnuszka nalewam wody... Podgrzewam ją, następnie wsadzam do ciepłej już wody buteleczkę z olejem rycynowym. Robię to po to by miał lepszą konsystencję. Następnie wlewam do miseczki ok. 2 stołowych łyżek tego olejku, dodaję 1 żółtko i ok. 1 łyżki soku z cytryny. Ale coś mi się wydaję, że na samym początku robiłam z 2 żółtek... Nie wiem ;p Nie pamiętam. Ten olejek jest mało wydajny. Ja kupuję 30g flakoniki, więc wystarcza mi na ok.3 takie maseczki. Cena ok. 2,50zł. Jak już to naloże na wlosy to owijam folią spożywczą ;p Lub zwuykła jednorazową reklamówką. Częściej jednak rekklamówką. Owijam to ręcznikiem i zostawiam na noc. Rano dokładnie myję włosy Czasami nawe 2 razy, bo za pierwszym mogą pozstać jakieś resztki maseczki. A co? Zamierzasz zrobić?
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Może się powtórzę, ale prostownicy -
![]() Jeżeli włosy będą wystarczająco nawilżone, nie będą się puszyć, nie będą tworzyć niewiadomo czego na głowie, wygładzą się i będą układać się w ładne fale. Jak mówiły przedmówczynie, możesz suszyć włosy na okrągłej szczotce zimnym powietrzem (to nie jest takie trudne, jestem w Twoim wieku i już kiedyś musiałam opanować tą umiejętność, kiedy miałam cieniowane włosy ).Osobiście za Waksem nie przepadam. Nie miałam mocno zniszczonych włosów, ale sprawia, że moje włosy są bardziej szorstkie. Ja nic nie odradzam, to po prostu moja subiektywna opinia. Poczytaj wątek o Waksie i KWC, tam chyba większość opinii jest pozytywnych. Pamiętaj o codziennej pielęgnacji - delikatny szampon (najlepiej dziecięcy, np. Babydream z Rossmanna), dobra odżywka (Ziaja, Seboradin regenerujący, pomarańczowy). Nie wiem, czy ktoś tu już wspomniał, ale pomocny może być też olej kokosowy. Jeśli chodzi o pianki i lakiery, zawierają one alkohol, który może wysuszać włosy. |
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=21676- ten wax spokojnie możesz używac. Polecam wax-y firmy L'Biotica bo mają dobry skład- miałam kiedyś inny i to była masakra- sama chemia. Może nie kupuj od razu całego opakowania tylko saszetkę- sprawdzisz czy Ci w ogóle pasuje.
A jak chcesz się dowiedzieć czegoś o pokrzywie to jest wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=315280 Jak zadbasz o włosy i nauczysz się je układać zgodnie z ich naturalną strukturą- wtedy dopiero będziesz mogła się pochwalić pięknymi włosami. Prostując wpadasz w zaklęty krąg- tylko wyprostowane wyglądają ładnie a jednocześnie coraz bardziej je niszczysz, aż do opłakanych skutków.
|
|
#29 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak byłam w Twoim wieku też myślałam, że wyprostowane włosy są super i pięknie w nich wyglądam też nie chciały mi się układać etc. ale trafiłam na wizaż i się zaczęło uwierz, że wyprostowane włosy nie wyglądają ładnie, są zniszczone a takie fale , wyglądają lekko i naturalnie
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Konto usunięte
|
mam identyczne włosy co prawda używam prostownicy (z biegiem czasu coraz mniej) jednak przez przypadek odkryłam ich bardzo pozytywną stronę
po umyciu ściągam ręcznik i po prostu zostawiam włosy tak jak są - nierozczesane po wyschnięciu same się ujarzmiają i układają w fajne, miękkie fale moim zdaniem kręcone włosy świetnie nadają się na upięcia, wystarczy parę wsuwek i super efekt co możesz zrobić - na początek ograniczyć prostownicę i nie rezygnować z kręconych włosów ! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:17.

Już na prawdę nie wiem co mam począć z moimi szkutami ;|
i dbam o włoski 

ale trzeba je odżywiać
Uzywam nawilżającego szamponu i odżywki, dwa razy w tygodniu nakładam Waxa, no i raz na tydzień wcieram naftę kosmetyczną
zaczęłam również pić pokrzywę ;]