|
|
#901 |
|
Rozeznanie
|
Poszukując wymarzonych butów, mając coraz mniej wygórowane kryteria, pomyślałam, że dobrym(?) pomysłem byłoby poproszenie o ich uszycie. Czy macie jakieś doświadczenie z czymś takim( chodzi mi o szpilki, peep to etc)? Skoro wiele osób zamawia ciuszki u krawcowej to może i ..dział'' obuwniczy w kontekście szycia na miarę jest dobrym pomysłem?
|
|
|
|
|
#902 |
|
exmod na urlopie:)
|
Dot.: buty na miarę
Jeśli masz na takie wymarzone buty ok 1000 zł przynajmniej to to jest świetny pomysł
|
|
|
|
|
#903 |
|
Rozeznanie
|
Piszesz to jako osoba mająca doczynienia z szyciem butów? Interesują mnie opinie od zorientowanych w temacie osób. Jeśli tak, to może napisałabyś coś bliżej na ten temat.. wiadomo, że cena może być różna, bo zależna od surowców..
|
|
|
|
|
#904 |
|
exmod na urlopie:)
|
Nie, piszę jedynie na podstawie ogladanego kiedyś programu w DD TVN bodajże. Było własnie na temat butów szytych na miarę, wypowiadał się szewc, który robi takie zamówienia no i oczywiście było na temat cen, które zaczynają się od ok 1000 zł wzwyż, oczywiście w zalezności od materiału i rodzaju butów...
Nie wiem, może są szewcy, którzy mniej wezmą za coś takiego, ale jeśli się dobrze orientuję, to raczej mało jest osób które szyją buta od podstawy do końca, raczej wykonują konkretne elementy- podeszwy, profile i takie tam. Ale oczywiście mogę się mylić, piszę tylko co słyszałam i wiem do tej pory
|
|
|
|
|
#905 |
|
Zakorzenienie
|
Problem z szyciem na miare jest taki że mi się jeszcze nie zdazyło zeby krawcowa uszyła mi cos co mi sie ubzdurało w głowie, zawsze troche się to różni od moich wyobrażeń.
a cena faktycznie będzie pewnie bardzo wygórowana. a w sklepie tyle rodzajów butów, żadne Ci się nie podobają?? takie z super materiału fakjnie odszyte które kosztuja nawet 200zł będa tańsze niż uszycie ![]() pozdrawiam |
|
|
|
|
#906 |
|
Raczkowanie
|
U szewca, który wykonuje dla mnie drobne naprawy (fleki,suwaki) widziałam kiedyś (tej zimy) cennik i kozaki szyte na miarę kosztowały chyba 200zł? Ale szczerze mówiąc nie spodziewałabym się rewelacji xP
|
|
|
|
|
#907 |
|
Rozeznanie
|
Chodząc po trójmiejskich sklepach gdzie różnorodność tych obuwniczych opiera się raptem na markach typu aldo, vagabond, quazi, venezia ceny ok 400zł nie robią na mnie już wrażenia, co nie oznacza, że chętnie tyle bym wydała na jedna pare( zwłaszcza, że modele w sklepach typu ccc, czy deichmann sa podobne). Problem w tym, że nie podobają mi się te z cc.., ani z deich..,bo jak dla mnie są słabo wykonane i wizualnie wyglądają tandetnie( mam nadzieję, że nie narażę się tą wypowiedzią użytkowniczkom butów tych marek, ale taka jest moja opinia). Wydawało mi się, że jak już mam tyle pieniędzy wydać, to może tyle samo wydałabym na wykonanie u szewca wymarzonych, niepowtarzalnych butów. Dziękuję za odpowiedzi.
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#908 |
|
BAN stały
|
Nie chcę Cię Duplo zmartwić ale wymarzonych pięknych butków zrobionych na zamówienie za 400 zł nie zdobędziesz. To już musi być nie tylko szewc, ale i artysta ;-), a tacy się cenią, zwłaszcza w obecnych czasach, bo kiedyś to oczywiście aż takie drogie (typu 2 tyś jak od tego pana z tvn
) nie było.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-04-10 o 18:40 |
|
|
|
|
#909 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czytałam o sklepie http://www.bialebuty.com.pl/ Wykonują buty nie tylko weselne, ale również wizytowe i sądzę, że ceny nie są strasznie wysokie
|
|
|
|
|
#910 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: wszystko co chcecie wiedzieć o BUTACH ale nie wiecie gdzie szukać...
Witam Wizażanki! Wątek o butach, więc postanowiłam tu zamieścić mój problem. :P
Nosiłam różne rozmiary butów, od 37 do 40. Wiadomo, różni producenci, różne rozmiarówki. Na codzień chodzę w adidasach, więc pomyślałam, że odmiana by się przydała - szpilki. Niestety, jak się okazało, mimo wielu starań nic z tego nie wyszło. Próbowałam w wielu różnych sklepach, na bazarkach itp. i NIC. Tradycyjnie 37 za małe, 38 za duże, albo 38 za małe, 39 za duże i tak w kółko, w kółko, w kółko... Nie spotkałam się z tzw."połówkami". Kiedyś je produkowano, teraz raczej zaprzestano. A kiedy kupiłam np. za mały 38 i szewc mi je "rozbił" to dało to bardzo niewielką różnicę. Czytałam o zapiętkach, śródpiętkach, o których tutaj pisałyście. Co polecacie w mojej sytuacji? Teraz wpadły mi w oko takie szpileczki na bardzo małym obcasie, ale ta rozmiarówka wciąż mnie dręczyyy... Dodam, że mierzone buty mają dużo wolnego miejsca w tyle, a więc potrzebne mi są zapiętki? Nie mam o tym pojęcia więc proszę o poradę
Edytowane przez Naciaaa1991 Czas edycji: 2009-04-10 o 22:46 |
|
|
|
|
#911 |
|
zielony stworek
|
W Łodzi buty na miarę to wydatek rzędu 150-200 zł. Znam kilku szewców, którzy naprawdę cudo buty potrafią wykonać.
|
|
|
|
|
#912 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobienie butów to nie jest duży problem. Sądzę, że większość szewców by się tego podjęło. Dużym - nawet bym powiedziała olbrzymim - problemem jest zaprojektowanie i uszycie samej cholewki, często szewcy nie mają do tego sprzętu.
|
|
|
|
|
#913 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja jestem cholwkarką, nie z zawodu ale z powołania Muszę powiedzieć, że zrobienie takiego buta wcale nie jest trudne a raczej pracochłonne i nieopłacalne przedewszystkim. Chociaż są takie zakłady zajmujące się takimi usługami. Ale myślę, że policzą sobie za taką usługę baaardzo dużo.
|
|
|
#914 |
|
Rozeznanie
|
Ja zamawialam 2 tygonie temu u uzytkownika FemmiShu na allegro mozesz napisac maila zalaczajac zdjecie takich butkow jakie bys chciala
Warto sprobować.Ja juz czekam az przyjda, a zrobili mi dokladnie takie jakie chcialam zapłacilam 230 zl W razie pytań pisz na PW
|
|
|
|
|
#915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
]. Mój wujek był [zmienił branżę] szewcem. Rzadko, który szewc ma maszyny do szycia cholewek - chyba to potwierdzisz Najczęściej zamawiają u kogoś innego.
|
|
|
|
|
|
#916 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#917 |
|
Przyczajenie
|
Połówki posiada np. Wojas, ostatnio przymierzałam tam buty (potem kupiłam je przez internet o wiele taniej) pomiędzy 38 a 38,5 była naprawdę spora i odczuwalna różnica, może warto się przejść i popatrzeć.
|
|
|
|
|
#918 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Naciaaa1991 Czas edycji: 2009-04-11 o 19:26 |
|
|
|
|
|
#919 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Czy takie zagiecia w adidasach sa normalna sprawa? http://img8.imageshack.us/img8/9605/dsc00022etf.jpg |
|
|
|
|
#920 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tak, to normalne. w tym miejscu but sie zgina gdyz twoja stopa ma w tym miejscu staw. skora nawet najlepsza ma swoja wytrzymalosc a skoro pracuje z twoja stopa powstaja na jej powierzchni zagiecia
|
|
|
#921 |
|
Rozeznanie
|
Już kiedyś sprawdzałam ten namiar, o którym piszesz, bo bodajże natknęłam się gdzieś na wizażu na Twoja wypowiedź. Nie zauważyłam, żeby pisali tam coś na temat wykonywania na zamówienie, ale skoro tak piszesz, to jeszcze się zorientuję.
|
|
|
|
|
#922 |
|
Przyczajenie
|
Witam ponownie
![]() Rozumiem. Chcialabym jednak jeszcze nadmienic ze te buty sa nieco za duze, nie ma to wplywu na zagiecia? Bo to zdjecie robione bylo w 1 dniu uzytkowania, wiec pewnie jeszcze gorzej bedzie... |
|
|
|
|
#923 |
|
Raczkowanie
|
Witam, mam pytanie. Otóż chciałabym sobie kupić buty z zagranicznej strony, i nie wiem jaki jest mój rozmiar w tej amerykańskiej skali
![]() Szukałam w tabelach w internecie, ale szczerze mówiąc mam mętlik, bo co innego napisane jest na moich conversach [że 37,5 - UK:4,5 , Wo'S:6,5 o.O?] a co innego w tych tabelach, i nie wiem czego się trzymać. Mam rozmiar 38. |
|
|
|
|
#924 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jezeli chcesz kupic Conversy to kieruj sie ich rozmiarowka. A jezeli kupujesz buty innej firmy z zagranicznej strony warto poszukac czy nie maja podanej walsnej tabeli rozmiarow. Bo jednak co firma to niestety inna rozmiarowka
|
|
|
#925 |
|
Raczkowanie
|
Chcę kupić Conversy, ale mam kierować się tym UK czy Wo's [woman size?] ?
|
|
|
|
|
#926 |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
Orientujecie się, czy można reklamować buty przez to, że strasznie farbują? Myślałam, że dwa dni i przestaną, a cały czas gdy wyciągam nogę z butów to mam czarne pięty :/ |
|
|
|
|
#927 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Mam tendencję do wrastających paznokci dużych palców u stóp i ogólnie jakiś problemów z nimi. Ostatnio załozyłam 1szy raz w tym sezonie (i juz chyba ostatni wogóle Te butu chyba z bólem serca wyrzucę, ale muszę kupić coś w ich zastępstwo Nie wiem tylko czym się kierować przy wyborze, żeby uniknąć takich niespodzianek Wiem, że buty nie mogą mieć szpica (i tak za takimi nie przepadam), ale te spełniały ten warunek... może zawiniła gumka przy piecie, która mogła jakos wypychać nogę do przodu![]() Czy ktoś wie może czego jeszcze powinnam unikać? Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii? ![]() Z góry bardzo dziękuję za rady
life is a series of mishaps but every now and then one of those mishaps goes wrong and things turn out well Edytowane przez espera Czas edycji: 2009-04-17 o 21:30 |
|
|
|
|
#928 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#929 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Oczywiście teraz pomykam sobie w szmaciakach z atmo, są miękkie i nic mnie nie uciska.Rzeczywiście poszukam czegoś z trochę szerszymi i bardziej kwadratowymi czubkami, choć z tego, co się rozglądałam wstępnie w kilku sklepach, może byc ciężko coś znależć odpowiedniego (i ładnego ).Jeszcze raz bardzo dziękuję Ci za pomoc i fachowe rady ![]()
|
|
|
#930 |
|
BAN stały
|
Witam zakupoholiczki
Jeśli nie wiecie czasem gdzie szukać butów, głównie sportowych to polecam sklep w którym ja kupiłam już kilka par- nazywa się 1but - to co w nim najfajniejsze to to, że mozna sobie każdego buta oglądać specjalną "lupką" więc przyjrzeć mu się z bliska - nie jak na żywo, no ale prawie poza tym ja mam do nich zaufanie, bo podchodzą profesjonalnie do klienta i wystawiają na stronę tylko te buty, które są dostępne. Ja sobie kupiłam ostatnio buty do biegania, oraz balerinki jakich fasonu szukałam od dawna, czyli kompromis między sportowym a kobiecym stylem plus wygoda - http://1but.pl/tabid/289/productid/9...ownika=damskiecena nawet niższa niż na allegro |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:07.

Najczęściej zamawiają u kogoś innego.
Nie wiem tylko czym się kierować przy wyborze, żeby uniknąć takich niespodzianek
Wiem, że buty nie mogą mieć szpica (i tak za takimi nie przepadam), ale te spełniały ten warunek... może zawiniła gumka przy piecie, która mogła jakos wypychać nogę do przodu