|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Teraz My - Panny Młode 2009 - cz. X :)
azzis w urzedzie stanu cywilnego trzeba wybrac papier o tym ze nie ma zadnych przeszkod zeby zawrzec malzenstwo, tam sie wlasnie podaje jakie nazwisko bedzie sie nosic po slubie i jakie nazwisko beda nosic dzieci, ten papier jest potrzebny do spisania protokolu w kosciele, to wy juz macie spisany bez tego papierka???? przeciez to jeden z wazniejszych dokumentow
|
|
|
|
#3692 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę tam zadzwonić i spytać czy tydzień przed ślubem wystarczy... bo nie chciałabym specjalnie brać na to dnia wolnego. ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Cytat:
No właśnie protokół mamy już spisany ale szczerze to nie było tam wpisane (chyba) nic o przyszłym nazwisku.
|
|
#3693 |
|
Zakorzenienie
|
azzis zakręcona kobieto
ale dziwne, ze w USC sami ci nie dali tego papierka do wypełnienia ![]() ps. a ja juz podjełam decyzję. po powrcie do Polski (za 5 tygodnii) do slubu (2,5 miesiąca) bede miszkała u swoich rodziców a TZ u swoich nie chce z nim mieszkac hehe chce za nim troche potęsknic wtedy nasz miesią c miodowy bedzie inny i razem nie bedziemy sie mogli tego doczekac No... juz powiedziałam o tym mojemu Tz![]() ---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Ślub konkordatowy to najczęstsze rozwiązanie. Od 1998 roku narzeczeni nie muszą już zawierać osobno ślubu cywilnego i kościelnego. Od tego momentu ślub konkordatowy jest jednocześnie aktem prawnym i ceremonią kościelną. Wszystkie osoby wyznania rzymsko-katolickiego mogą wziąć ślub konkordatowy i uniknąć zbędnych formalności związanych ze ślubem cywilnym. Dzięki temu zmniejszamy liczbę wizyt w Urzędzie Stanu Cywilnego (USC) do minimum. Oczywiście nadal istnieje możliwość zawarcia osobno ślubu cywilnego i kościelnego, ale takie przypadki należą do rzadkości. Ślub konkordatowy, podobnie jak ślub kościelny zawierany jest zazwyczaj w parafii panny młodej lub jej wybranka. W przypadku wybrania innej parafii będziecie potrzebowali zgody od proboszczów ze swoich parafii. Taki dokument nazywany jest "licencją". Ślub konkordatowy - wizyta w kancelarii parafialnej - Etap 1 Pierwszy krok to wizyta w kancelarii parafialnej, w której odbędzie się ślub. Wybierzcie się tam w okresie od 6 do 3 miesięcy przed ślubem. Weźcie ze sobą:
Na mniej niż 3 miesiące przed ślubem należy zgłosić się do USC. Musicie mieć ze sobą:
Na tej podstawie USC wyda zaświadczenie o braku okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa. Zaświadczenie te jest ważne tylko przez 3 miesiące (więc ślub musi się odbyć w następnych 3 miesiącach). Jeszcze raz do kancelarii parafialnej - Etap 3 Gdy już będziecie mieli zaświadczenie z USC udacie się powrotem do kancelarii parafialnej, w której bierzecie ślub (w zależności od kancelarii parafialnej udajcie się tam od tygodnia do dnia poprzedzającego ślub). Dokumenty, które musicie przynieść to:
Tuż przed ślubem:
Po ślubie, w ciągu 5 dni od daty zawarcia małżeństwa Kościół ma obowiązek przesłać komplet dokumentów do USC. Ten zaś sporządza akt ślubu. Jeżeli wszystko odbędzie się bez przeszkód, po 2 tygodniach możecie udać się do USC po odbiór skróconych aktów małżeństwa. Opłaty:
|
|
|
|
#3694 |
|
Rozeznanie
|
My tez mimo ze bedziemy miec wynajete mieszkanie od maja to zamieszkamy razem dopiero po slubie, a wczesniej pewnie spedzimy tam pare weekendow hehe i bedziemy urzadzac
Na weekendzie jedziemy do rodzinki do krakowa a potem do żor, to wstapimy sobie w krakowie do ikei azis mnie pani pytala o nazwisko jakie bede brala, i bylo to potem wydrukowane na tych trzech kartkach co nam dala. |
|
|
|
#3695 |
|
Zakorzenienie
|
azzis wkleiłam wyżej wszytsko co jest potrzebne do zawarcie slubu konkordatowego. Tam jest wzmianka o tym podaniu
|
|
|
|
#3696 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
.a właśnie... mnie zostało jeszcze 5 miesięcy.... mamy zamiar zabrać się do poradni... aż jestem przerażona bo mo TŻ stanowczo odmówił (już ) rysowania kalendarzyka i niestety jak sie uprze, to jeszcze będę szybko szukała innego Kościoła lub poradni :|.A poza tym nie mam zielonego pojęcia za co mam sie zabrać.... jeszcze niby "tyle" czasu ... ja już chceeee!
|
||
|
|
|
#3697 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gold dokładnie podaj link do jakiejs dobrek kalki technicznej
|
|
|
|
|
#3698 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3699 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Obecnie rozglądam się za zaproszeniami, tylko mam taki malusieńki problem, że potrzebuję kilka po angielsku i nie wiem czy każdy "oferujący" na np. allegro zaproszenia będzie mógł mi zrobić po angielsku (mam obcokrajowców-gości). I chciałabym żeby tak sama firma, w tym samym 'design'ie' zrobiła mi winietki i zawieszki.A poza tym to chyba nic więcej. I nie wiem co dalej . Oooooo i chyba w przyszły wtorek, pierwsze spotkanie w poradni .
|
|
|
|
|
#3700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Drukuje na perłowym, zdjęcia przyklejam na wizytówkowym, zeby było sztywniejsze. Fatalnie się czuję, a miałam jutro jechać do hutrowni papierniczej, umowić się z fryzjerem i makijażystką, a jak tak pójdzie to chyba tylko do lekarza pójdę
|
|
|
|
|
#3701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My sami wybieralismy tekst do swojego zaprioszenia. |
|
|
|
|
#3702 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
PS. bardzo elegancka sukienka! |
|
|
|
|
#3703 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#3704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale w tym tygodniu bedziemy je pewnie zamawiac.http://www.allegro.pl/item608549634_...ki_gratis.html mysle jednak, ze wiele ofert na allegro daje mozliwosc wybrania własnego tekstu. aha. jesli bys chciała pełną personalizacja gosci (my bierzemy ją) to dopłata wynosi 0,50 gr. |
|
|
|
|
#3705 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny zrobilam dziś wersje próbna mojej ślubnej bransoletki kolczyki pani z allegro mi robila na zamowienie a teraz dorobie sobie do nich sama bransoletke ta na zdjeciu to tylko proba z kryształkow akrylowych teraz policze dokladnie i kupie svarowskiego tak jak mam w kolczykach. Jak Wam się podoba?? Szkoda ze zdjecie mi troszke niewyrazne wychodza no ale trudno. Co myślicie o tym zestawie??
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3706 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bardzo eleganckie te zaproszenia... super!Ja właśnie przeglądam all i wydaje mi sie że wybierzemy któreś z tych... http://www.allegro.pl/item607765601_...nalizacja.html tylko kurcze troszke drogo sobie liczy (biorąc pod uwagę że ja chce zaproszenia, winietki, zawiadomienia i zawieszki), ale można zamówić wszystko w podobnym desig'nie i nawet księgę gości, poduszke pod obrączki i kieliszki do szampana! Chyba zamówie próbke .
|
|
|
|
|
#3707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i az mnie ciekawosc bierze, co jutro z tego wyniknie ![]() dziewczyny a wy zamwiacie poduszki pod obrączki?? Nam nie ma kto niesc obraczek (nie mamy malych dzieci w rodzinie, a jak mamy to nie sa mi bliskie hehe) wiec chyba swiadek bedzie je miał (tak wtedy powinno byc??) wiec on na poduszczce ich miec nie bedzie
|
|
|
|
|
#3708 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.allegro.pl/item605140741_...erowek_25.html
u tego sprzedawcy, ale to się nazywało kalka techniczna samorzylepna (25 arkuszy, matowe) |
|
|
|
#3709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3710 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czy tusz sie nie rozmazuje?? Gold tu te teksty z albumu drukowałąs na kalce i wklejałas do albumu tak?? a co robiłas ze zdjęciami?? drukowałas, czy gotowe wklejałas?? ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3711 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pomiędzy kartkami mam jeszcze pergamin i on ładnie wygląda |
|
|
|
|
#3712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój TZ ma u siebie w sklepie (tzn teraz to u jego ojca hehe) drukarke laserową kolorową wiec powiedział, ze cichaczem nam to wyrdukuje, aby jego tata nie zobaczył naszego pomysłu
|
|
|
|
|
#3713 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie wyrazicie żadnej opini na temat mojej bizuterii ??
Dodam jeszcze ze teraz bransoletka jest z kryształkow 6mm i 8mm a ślubna zrobie z 4mm i 6mm bedzie delikatniejsza
Edytowane przez agnes208 Czas edycji: 2009-04-14 o 15:50 |
|
|
|
#3714 |
|
Zakorzenienie
|
Szukam własnie fajnych tekstów do zaproszeń, apropo pieniędzy o znalazłam takie:
,,Gdy dostaniesz zaproszenie przetrzep wszelkie swe kieszenie schowki, szafy i szuflady wszak nie jesteś bez ogłady wiesz na pewno ile trzeba kasy, by przychylić nieba gościom na weselu hucznym, by nasz uśmiech nie był sztucznym poczuj się zobowiązany, zastaw meble i firany, ale gościu nasz kochany DAJ KOPERTKĘ Z PIENIĄŻKAMI! " ------------------------------ DROGI GOŚCIU WESELNIKU!!! Jeśli w serca swego darze prezent chcesz dać młodej parze my podpowiedź małą mamy do niej właśnie zachęcamy. Pani Młoda i Pan Młody dla gości i własnej wygody proszą prezentów nie kupować lecz pieniążkiem obdarować, by na szczęście męża, żony każdy był zadowolony. -------------------------------- Drogi Gościu Jeśli chcesz nam podarować drobiazg mały w Dniu Tym Wielkim, To nie kłopocz się szukaniem lecz odpocznij przed hulaniem. Twój pieniążek wraz z innymi w jedną kieszeń dziś włożymy. Po weselu zaś spokojnie domek sobie urządzimy. A Wy będziecie umieszczać takie info? Większość wierszyków wydaje mi się taka prostacka. Moze macie jakieś lepsze?I jeszcze jeden oryginalny apropo lotka ,,Drodzy Goście, Państwo Mili Byście radość Nam sprawili Mamy pomysł całkiem nowy Naszym zdaniem odlotowy Po co dźwigać bukieciki Lżejsze będa kuponiki Totolotka sami skreślcie w Dniu Wesela nam przynieście Któryś celnie trafic może Gniazdo uwić Nam pomoże" Edytowane przez gold-fish Czas edycji: 2009-04-14 o 16:07 |
|
|
|
#3715 |
|
Zakorzenienie
|
Gold ja bede dawała wkładkę do zaproszeia, ze nie chce kwiatków a kupony totka
mysle, ze teraz większosc ludzie daje kase a nie prezenty co?? a z twoich tekstów to 1 jest najlepszy taki zabawny
|
|
|
|
#3716 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3717 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3718 |
|
Zakorzenienie
|
Gold a jaki album brałas?? ja bym chciała drewniany a4 ale nie w poziomie. bo juz teksty drukuje w pionie
ale nic fajnego nie znalazłam
|
|
|
|
#3719 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc Dziewczyny
![]() jak tam Wam swieta minely? Kurcze a ja dalej nie dostalam odpowiedzi od tego sprzedawcy z allegro ... nie dzwonilam bo swieta byly ... no ale bez przesady zaraz do niego zadzwonie ... nawet nie wyslal mi czcinki i wierszykow do wyboru ...
|
|
#3720 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() edit: Żabciu spokojnie
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:46.

ale dziwne, ze w USC sami ci nie dali tego papierka do wypełnienia 

pomiędzy kartkami mam jeszcze pergamin i on ładnie wygląda