![]() |
#1141 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Polecamy - odradzamy :)
Cytat:
![]() OMG, Ja bylam pewna, ze napisalas raz na tydzien, malo tego, ja to widzialam i nawet podkreslilam, dlatego bylam zdziwiona, ze tak mozna ![]() Przepraszam ![]() ![]() Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 Czas edycji: 2009-04-12 o 23:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1142 |
Zadomowienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;1185898 2]
![]() OMG, Ja bylam pewna, ze napisalas raz na tydzien, malo tego, ja to widzialam i nawet podkreslilam, dlatego bylam zdziwiona, ze tak mozna ![]() Przepraszam ![]() ![]() No gdzie tam raz na tydzień wyrzucać śmieci ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1143 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1144 |
Zadomowienie
|
A już tak w temacie to z perspektywy czasu mogę polecić fotelik do karmienia drewniany lub z tworzywa ale taki, który można potem przerobić na stoliczek i krzesełeczko, żeby trzylatek mógł sobie potem przy nim rysować i się bawić.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1145 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mam pytanie: Piszecie o kremach z filtrami, a ja wszędzie słyszę ze takie kremy są za ostre dla niemowląt i nie wolno ich stosować. Od którego tygodnia można używać i jak mocny filtr?
Edytowane przez eklerka Czas edycji: 2009-04-14 o 14:01 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1146 | |
szeryfcio
|
Cytat:
![]() Dla niemowląt odpowiednie są kremy z filtrami mineralnymi.
![]() |
#1147 |
Zakorzenienie
|
Mój maluszek wkrótce awansuje z noworodka na niemowlaka, więc rożka już nie używam, ale mogę napisać, że rożek rożkowi nie równy. Dostałam po innym maleństwie taki "zbity"(ciepły, a cienki) i był super do karmienia i do spania. Można w nim karmić wygodnie "brzuszek do brzuszka". Ale jeden to za mało dla robiącego plamo-szkody malucha. Drugi to taki z kołderkowym wypełnieniem. Jakiś "wygołocony" pod szyjką. Nijak nie dało się w nim wygodnie karmić, bo za gruby. próbowaliśmy związywać go tasiemką, ale to nic nie dało. Świetny będzie jako kołderka do wózka na zimę. W komplecie była poduszka.
#1148 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
chroni. to znaczy moze nie jest w tym celu stworzona, ale badz co badz chroni przed bezposrednim dzialaniem slonca. Zdaje sobie sprawe z tego, ze promienie sie odbijaja, podobnie jak promienie swiatla widzialnego. Dzieki temu mamy jasno w pomieszczeniu, do ktorego slonko bezposredno nie zaglada ( tzn do pokoju,ktore jest od polnocy). A jednak jest tam w dzien jasno. Czy takze w pomieszczeniu stosujesz kremy z filtrami? (ja nie). Co do porownania z parasolem- rozbij namiot na plazy , odziej sie calkowicie z wyjatkiem twarzy i wejdz do tego namiotu- tak wlasnie chronione jest moje dziecko w wozku.Jakiz prcent promieni pada na twarz? Promieni, dodajmy, odbitych, a wiec slabszych w swej niszczycielskiej sile. Zdrowy rozsadek mowi mi, ze w tej sytuacji kremy z filtrami sa zbedne. Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego, ze okres jego nieruchliwosci podczas spacerow nie bedzie wieczny- wtedy kremy to koniecznosc. malin owszem, tylko ze budka nie jest ze szkla ![]() Poza tzm zdaje sobie sprawe z tego, ze w zimie wystawiajac sie na slonko, nalezy sie filtrami zabezpieczyc. Wspominajac o lecie mialam na mysli wiek mojego brzdaca i zwiazana z tym aktywnosc na spacerach, a takze fakt, ze nie bedzie on podczas tych harcow kompletnie ubrany (ubranie chroni, prawda?).Polecano mi krem z filtrami mineralnymi Ziajka. Sama mialam dylemat co zrobic. Pytalam o to poloznej i to ona powiedziala mi, ze na szkoleniu, na ktorym przedstawicielka firmy reklamowala kremy z filtrami mineralnymi, zapytala pania dermatolog o opinie. I byla ona wlasnie taka- noworodkow nie kremowac, unikac narazenia na slonce. Podobna opinie ma moja pediatrka, a takze jescze jedna dermatolog, ktora sama o to pytalam. Dodala, ze skora dziecka rozni sie od skory doroslej kobiety, jest delikatniejsza. I spacery najlepiej nie w okolicach godziny 12.Wspomniala o ochronie kremem zwyklym w wietrzny dzien. Zdaje sobie sprawe, ze jest to opinia niepopularna. Nie musicie sie ze mna zgadzac. Jest to portal badz co badz, kosmetyczny. Ja przyznam ,ze nie stosuje wielu kosmetykow, tak samo oliwka bambino dla mojego synka poki co sie marnuje-po prostu nie ma sensu jej stosowac (planowalam jeszcze do masazu, ale Antos jako noworodek wcale nie pala do niego checia, wiec stwierdzilam, ze z tym poczekam) ![]() Potrzeby stosowania kremow u noworodka nie mam, ale zastanawiam sie takze nad bezpieczenstwem tychze. w koncu to nie szczepionki, zeby mialy po 1000 badan potwierdzajacych ich skutecznosc i bezpieczenstwo. No, ale nie wiem jak jest,tzlko gdybam.o badaniach nie slyszalam (swoja droga smiesza mnie wyniki badania skutecznosci kremow przeciwzmarszczkowych- ze np. 80% kobiet zauwazylo poprawe ![]() aha, fakt, ze jakas firma produkuje kremy od pierwszych chwil zycia , wcale nie znaczy, ze niezbedne jest jej stosowanie od pierwszych chwil zycia (ja na przyklad nie stosuje fluidu,choc pewnie za klika lat bede musiala). Reklama, i tyle.
Antoś 4.03.2009 ![]() Grześ 22.10.2010 ![]() Czekamy na Córeczkę TP 4.07.2014 ![]() Edytowane przez memi Czas edycji: 2009-04-15 o 09:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1150 |
Zakorzenienie
|
Polecam matę do kąpieli Canpola. Kupiłam jakiś czas temu i u nas się sprawdza. Dziecko nie ślizga się w wanience, a wcześniej jeździła pupką
![]()
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
![]() ![]() |
![]() |
#1151 |
Zadomowienie
|
Ja ja zamiast maty do kąpieli polecam wanienkę z Ikei, szeroka, wygodna, z antypoślizgiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1152 |
Zadomowienie
|
Ja nie polecam maty z gąbki do kąpieli, płukanie tego to istna katastrofa, nie da się jej wypłukać tak w 100 % zawsze coś w niej zostaje, tworzą się bakterie, po paru razach przestałam ją używać, poleżała parę dni i zaczęła śmierdzieć więc wylądowała w koszu.
Mi się sprawdził leżaczek(taki z frotki-ok 10 zł), jest miękki i wystarczy go raz spłukać i jest gotowy do następnej kąpieli. ---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ---------- Moja kuzynka strasznie sie uparła na taki zastaw do kapania(półeczki z wanienką przykrywaną przewijakiem) i teraz strasznie narzeka bo: -wanienka jest strasznie mała i dziecko z niej wyrosło jak miało 3 miesiące(nie było już gdzie przesunąć dziecka żeby mu główkę wypłukać) -podczas kąpania dostęp do dziecka był z jednej strony bo z drugiej był przewijak (pionowo) -do kąpania zawsze były potrzebne dwie osoby bo jak wyjęła dziecko z wanienki to nie miała dwóch wolnych rąk (dziecko miała na rekach) żeby odblokować przewijak (trzeba było go chwycić z obu stron i podnieść do góry) i położyć dziecko -jak dziecko wyrosło z wanienki to jej został duży klamot do przewijania(przewijak był na stałe zamocowany więc nie mogła go położyć np: na łóżeczku, podłodze, pralce....) -zapłaciła za niego prawie dwa razy tyle co ja za wanienkę, stojak do wanienki i przewijak(120 zł) -po 5 miesiącach cerata na przewijaku zaczęła pękać. -cos jeszcze wspominała że bardzo nieporęczna jest do noszenia z wodą a ten cały wężyk do spuszczania wody jest bez sensu i ze nie miała cierpliwości do niego i nosila wanienkę. Ja ze swojego doświadczenia polecam każde osobno, po kąpaniu stojak się składa i nie zajmuje duzo miejsco, wanienka (służyła do roku)dawałam na szafę i też nie zajmowała nie potrzebnie miejsca, a przewijak słuzył wszędzie: na pralce, podlodze łóżeczku, na moim łóżku |
![]() ![]() |
![]() |
#1153 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak czy siak dzięki że otworzyłaś mi oczy ![]() A może doświadczone mamy opowiedzą jak sobie radziły z małą łazienka i kąpielami noworodka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1154 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie znalazlam takiej samej w internecie ale chodzi o cos takiego http://allegro.pl/item606440584_wani...ep_poznan.html tylko wiem ze ona kupowala swoja duzo taniej ![]()
![]() |
#1155 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o wanieknę to najlepiej kąpie się dziecko na ręku, bez foczek i takichtam. Jak już wcześniej pisałam polecam wanienkę http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70098121 , ma antypoślizg i służyła mi 4 miesiące (tylko że moja córa urodziła się dośc duża - 4400 a teraz nosi ubranka w rozm 80) i teraz zmieniłam na taką dużą z kaczuszką i jest mały problem bo młoda się ślizga. Co do wanienek nakładanych na wannę to nie wiem czy kręgosłup Wam wytrzyma kąpiel w takiej pozycji |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
osobiście odradzam kupowanie leżaczków do wanienki który niby pomagają w kąpieli noworodka ja osobiście kupiłam coś takiego ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1157 |
Zadomowienie
|
ja przez ok 3 miesiace używałam leżaczka i u mnie sie to sprawdziło potem jak nabrałam wprawy i poczułam sie pewniej to nic nie wkładałam do wanienki-prócz dziecka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1158 | ||||
Zadomowienie
|
Przede wszystkim dzięki za odzew
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1159 |
Zadomowienie
|
A w kuchni nie masz możliwości nalania wody do wanienki?? Przecież to wcale tak duzo się nie leje.A pozatym jak wyjmiesz dzieciatko to nie tylko je ubierasz, jeszcze buźka,uszka, czesanie cimieniuchy i takie tam, do tego jakis balasmik, tu posmarowac tam i sie schodzi, a z czasem jeszcze fajne są masaże na golaska. Warto wiec robic to w miejscu wygodnym dla Twojego kręgosłupa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1160 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Same widzicie że musze jakoś pokombinować i znaleźć rozwiązanie. Niby duży dom i kilka pomieszczeń a jednak ciągle jakieś przeszkody, ehhhhh. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak dla mnie o wiele wygodniej kapie sie dziecko przy uzyciu tej gabki i w duzej wannie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1162 |
Zadomowienie
|
A tak w ogóle to co sądzicie o oilatum(płyn do kąpieli)? Jeżeli o mnie chodzi to jest fajny ale strrrasznie drogi, ponad 60 zł za 500ml to dość duża przesada. Raz go kupiłam bo mi położna kazała a potem kupiłam płyn do kąpieli z oliwką nivea baby (0k 200ml-13zł)i jakoś nie zauważyłam różnicy.No i nivea mniej się nalewa bo oilatum nalewałam pełną zakrętkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1163 |
Wtajemniczenie
|
moje dziecko ma 19 miesięcy. w wanince kąpałam ją przez pierwsze 2 tygodnie a potem w naszej wannie i tak jest do tej pory. rozkładałam jej przewijak na pralce, pod ręką miałam wszystkie nizbędne przybory a mała bardzo uwilbiała i nadal uwielbia kąpiele.
#1164 | |
szeryfcio
|
Cytat:
![]() |
#1165 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1166 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
moim zdaniem Oliatium jest przereklamowany... zuzylismy dwa opakowania..pierwsze jak malutka miala 1-2 tyg bo skórka jej schodzila (to naturalne ponoc u niemowlaków) a drugie nie dawno tak by sprawdzic czy jeszcze dziala (i troche z lenistwa bo potem juz nie trzeba kremowac)
i bylam zawiedziona...zaden cud...potem kupilam Olian i jest to dokladnie to samo... wiec nie warto przeplacac.. Teraz uzywamy Emolium moim zdaniem rewelacja! ma bogatszy skład i mniej sie leje do wanienki ![]() Emolientów nie wolno uzywac non stop ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1168 |
Zakorzenienie
|
Co do płynów do kąpieli, to po naszych doświadczeniach uważam, że jak dziecko nie ma problemów ze skórą to nie ma jakiegoś większego znaczenia jakiego płynu będzie używało (Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, jak jakiś płyn zacząłby uczulać, to wiadomo, że trzeba go odstawić
![]()
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Zakorzenienie
|
JA tez się wypowiem
![]() Używałam Oilatum tylko w sytuacjach gdy skóra była mocno sucha (Hubert ma skazę białkową i alergię pokarmową - bardzo dużo produktów go uczula więc jak karmiłam go piersią to co chwila miał problemy skórne) lekarz powiedział że jak zmiany skórne ustąpią to wycofac oilatum i myc mydełkiem dziecięcym (ja używałam bambino) jak znowu cos zjadłam i pojawiły się u dziecka zmiany skórne to kilka dni kąpałam w oilatum - do ustąpienia zmian. Obecnie już nie używam emolientów tylko zwykłe płyny dla dzieci (np. Hipp, skarb matki) a pupę myje mydłem w płynie Liquid soap, bo synek mial często odparzoną (prawdopodobnie to przez leki) ale odkąd myję mu pupę tym mydłem to odparzen nie ma
#1170 | |
szeryfcio
|
Cytat:
ja też mam doświadczenia z Oilatum i Oillanem i wcale mi się ten Oillan nie podobał ![]() Też oczywiście uważam, że tego typu emolienty powinno się stosować przy skórze wymagającej tego i ewentualnie u noworodka. Ja stosowałam 2 razy: jak mały był noworodkiem i kilka miesięcy później jak pojawił się mały problem na pleckach. I też jak koleżanka wyżej, miałam wrażenie, że efekt był był widoczny tylko jak mały był noworodkiem. Potem żadnej zmiany nie zauważyłam, skórka jak zawsze.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:51.