tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-21, 18:01   #1501
dziubale
Przyczajenie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Witam )
Rada na te nasze nieszczęsne plamienia...
Byłam u mojej gin. i dostałam kapsułki po tym jak usłyszała , ze przez cały pierwszy miesiąc brania Yaz występowały plamienia, i mam je brać aż do zniknięcia tych plamień...
kapsułki to Cyclo3Forte i są dostępne bez recepty...
na ulotce pisze- "Po przeprowadzeniu badań ginekologicznych preparat może być stosowany do zahamowania krwawienia z dróg rodnych lub plamienia, wtedy gdy są one spowodowane zastosowaniem środków antykoncepcyjnych z użyciem małych dawek progestagenu lub wkładką wewnątrzmaciczna."
Ja wykupiłam i zaczynam brać, zobaczymy co z tego będzie...
dziubale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-21, 19:26   #1502
Corolla86
Przyczajenie

Chciałam tylko poznać waszą opinie na ten temat, wymienić się doświadczeniami (tzn czy wy też przy jednych tabletkach miałyście więcej pryszczy, przy 2 mniej itp. ) dlatego żeby dobrać dla siebie te które działają na tą przypadłość. Nie chodziło mi o rady dotyczące co robić jak mam pryszcze bo ich nie potrzebuje. Biorę tabletki tylko i wyłącznie po to, żeby nie mieć pryszczy i przy okazji się zabezpieczyć. Te poprzednie się sprawdziły więc chciałam się dowiedzieć jak jest w przypadku YAZ.
Widzę, że najlepiej jest przekonać się o tym na własnej skórze.
podzrawiam

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

Cytat:
Napisane przez icetea Pokaż wiadomość
Ja biorę Yaz już drugie opakowanie,ale w związku z tym ze jestem alergikiem musze juz zaczać brac leki na alergię. I nie wiecie czy flixonase (flutikazon) oraz Telfast (feksofenadyna) mają wpływ na skutecznosć tabletek?a w ogóle to się teraz przeziębiłam i do tego biorę Gripex max i wit c a to jak widze chyba ma wpływ na skuteczność
Ja sama biorę Telfast i inne leki przeciwalergiczne i nie mają one wpływu na skuteczność tabletki także nie musisz się obawiać.

Z tego co wiem gripex i vit c też nie mają wpływu na skuteczność.
Uważać trzeba tylko przy antybiotykach i niektórych ziołach ale na pewno masz napisane w ulotce o interakcji z innymi lekami.
Corolla86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-21, 19:34   #1503
ciekawaSwiata
Przyczajenie

Smile Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

czesc wszsytkim! Pierwszy raz zabieram glos na tym forum. Chcialabym napisac kilka slow odnosnie stosowania przeze mnie tabletek YAZ i po prosic o razwianie moich kilku watpliwosci, pewnie niektore wydadza sie wam infantylne ale kto nie pyta nie bladzi.

To sa moje pierwsze tabletki, dzis przyjelam 9 tabl. z opakowania nr 1. Musze przyznac ze dobrze sie czuje,przez pierwsze 2 dni pobolewala mnie glowa. I niestety okres trwal 6-7 dni(srednia obfitosc), zwykle mialam co najwyzej 5 i to skapy na maxa. Nie przytylam jeszcze i mam nadzieje ze mi to nie grozi. Staram sie tzrymac diete no czasami z marnymi skutkami. Cera mi sie nie pogorszyla.
Ale pojawil sie inny problem niestety malo komfortowa to znaczy plamienia. Nigdy mi sie to nie zdarzalo. Wczoraj sie pojawilo.
I mam w zwiazku z tym pytanie czy dzisiejsze zwiekszone plamienia(wygladalo to jak okres) moglo miec zwiazek z uprawianiem pettingu?

Kolezanka wyzej wspomnialo o suchosci w pochwie i o tym ze latwieij sie wtedy zranic. Moglabys mi powiedziec co dokladnie mialas na mysli?

Ja jestem osoba dosyc przewrazliwiona momentami i zdarza szukac mi sie problemow na sile wiec prosze o odpowiedziec mimo ze znakomicie rozumiem pojecie ''biegunka" czy jesli normalnie wyproznie sie nawet w ciagu 1h czy 2 h po przyjeciu tabletki wszystko jest ok?

Przepraszam za tak dluga forme, mam nadzije ze dotrwacie do konca tejze lektury

Serdecznie pozdrawiam wszystkie wizazanki. Milego wieczorku

Edytowane przez ciekawaSwiata
Czas edycji: 2009-04-21 o 19:36
ciekawaSwiata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-21, 19:44   #1504
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ciekawaSwiata Pokaż wiadomość
czesc wszsytkim! Pierwszy raz zabieram glos na tym forum. Chcialabym napisac kilka slow odnosnie stosowania przeze mnie tabletek YAZ i po prosic o razwianie moich kilku watpliwosci, pewnie niektore wydadza sie wam infantylne ale kto nie pyta nie bladzi.

To sa moje pierwsze tabletki, dzis przyjelam 9 tabl. z opakowania nr 1. Musze przyznac ze dobrze sie czuje,przez pierwsze 2 dni pobolewala mnie glowa. I niestety okres trwal 6-7 dni(srednia obfitosc), zwykle mialam co najwyzej 5 i to skapy na maxa. Nie przytylam jeszcze i mam nadzieje ze mi to nie grozi. Staram sie tzrymac diete no czasami z marnymi skutkami. Cera mi sie nie pogorszyla.
Ale pojawil sie inny problem niestety malo komfortowa to znaczy plamienia. Nigdy mi sie to nie zdarzalo. Wczoraj sie pojawilo.
I mam w zwiazku z tym pytanie czy dzisiejsze zwiekszone plamienia(wygladalo to jak okres) moglo miec zwiazek z uprawianiem pettingu?

Kolezanka wyzej wspomnialo o suchosci w pochwie i o tym ze latwieij sie wtedy zranic. Moglabys mi powiedziec co dokladnie mialas na mysli?

Ja jestem osoba dosyc przewrazliwiona momentami i zdarza szukac mi sie problemow na sile wiec prosze o odpowiedziec mimo ze znakomicie rozumiem pojecie ''biegunka" czy jesli normalnie wyproznie sie nawet w ciagu 1h czy 2 h po przyjeciu tabletki wszystko jest ok?

wątek i ulotka

pozdro
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-21, 19:52   #1505
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:

jeśli chodzi o zranienia w związku z suchością w pochwie, to chodzi o to, że jeśli jesteś niedostatecznie nawilżona, to łatwiej o otarcia i jakieś ranki. polecam środki nawilżające.

w ulotce pisze o ciężkiej biegunce i wymiotach, że to one osłabiają działanie, więc normalne wypróżnienie nic nie zaszkodzi.

na plamienia czytałam gdzieś tu, że jest jakiś środek, możesz zapytać w aptece, ale po co truć organizm kolejnymi prochami, trzeba to przecierpieć. kupić wkładki higieniczne i żyć dalej, w końcu skutki uboczne nie będą trwały wiecznie

---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

a z kolei ja mam pytanko.
kończę 3. opakowanie, wzielam dziś 1. tabletke placebo. i nawet na tych tabletkach przed krwawieniem mam wzmożony apetyt, wy też tak macie?
w końcu skąd organizm wie, że zbliża się okres?
Stary 2009-04-21, 20:08   #1506
ciekawaSwiata
Przyczajenie

Smile Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Dziekuje Rosaline. Czytalam prawie calutki watek a ulotke studiowalam jeszcze dlugo przed zazyciem.
Po prostu bylo mi glupio jak dostalam tego krwawienia w czasie pettingu. I nie wiem czy to normalne?

CZy ktoras miala podobna sytuacje, moze neikoniecznie w czasie pettingu ale sexu?
ciekawaSwiata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-21, 20:12   #1507
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
a z kolei ja mam pytanko.
kończę 3. opakowanie, wzielam dziś 1. tabletke placebo. i nawet na tych tabletkach przed krwawieniem mam wzmożony apetyt, wy też tak macie?
w końcu skąd organizm wie, że zbliża się okres?
nie wiem skąd wie ale wie
ja też czuję, że zbliża się okres (po piersiach poznaję, z tym że nie bolą już jak kiedyś, są tylko lekko nabrzmiałe)

wydaje mi się, że nie bez powodu są jednak 24 tabletki a nie np. 30...
to jest chyba jakaś 'norma', że organizm wytrzyma 24 dni na hormonach i potem przerwa, w zasadzie sam jej się domaga
nom
to moje uzasadnienie

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Cytat:
Dziekuje Rosaline. Czytalam prawie calutki watek a ulotke studiowalam jeszcze dlugo przed zazyciem.
Po prostu bylo mi glupio jak dostalam tego krwawienia w czasie pettingu. I nie wiem czy to normalne?

CZy ktoras miala podobna sytuacje, moze neikoniecznie w czasie pettingu ale sexu?

mój TŻ już się do tego przyzwyczaił
bo krwawię i plamie na przemian już 2. opakowanie...
Stary 2009-04-21, 20:26   #1508
Rosaline
Zadomowienie

mi się zdarzało krwawić, ale po pettingu i to jak jeszcze nie brałam tabletek.
teraz już się to nie zdarza, choć byśmy nie wiadomo co wyrabiali

tylko ten apetyt mnie wkurza
Stary 2009-04-21, 20:35   #1509
yarshiva
Raczkowanie

Również kończę trzecie opakowanie (dziś 22 tabletka), cera się poprawia, już jest prawie idealnie, jak coś jednego dnia wyskoczy, drugiego dnia już tego nie ma. Brak plamień. Apetyt różnie, czasem w normie, czasem poniżej. Waga nie podskoczyła, chyba się ustabilizowała. Ogólnie czuję się ok
yarshiva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-21, 20:50   #1510
Darysiaczek
Raczkowanie

GG do Darysiaczek Wyślij wiadomość przez MSN do Darysiaczek Wyślij wiadomość przez Yahoo do Darysiaczek

Cytat:

po 1 plamienia to naturalna rzecz w ulotce o tym jest napisane nie jest to spowodowane petingiem po prostu to naturalne przy pierwszym opakowaniu anty co prawda ja nie mialam ale kazdy organizm inaczej reaguje
po 2 jesli wydalasz normalnie to nic ci nie jest chyba ze masz rozwolnienie to juz jest problem...
Darysiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-21, 21:18   #1511
Duckowa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ArvenaArvena Pokaż wiadomość
Śledzę wątek tabletek YAZ od pierwszej strony, gdyż właśnie w tym czasie gin przepisała mi tabletki antykoncepcyjne. Wcześniej nie przyjmowałam żadnych, są to moje pierwsze tabletki i po zapoznaniu się z ulotką chciałam jak najwięcej się dowiedzieć-jak działają, jakie występują skutki u Was, itd. bym wiedziała czego mogę się spodziewać, a co nie musi być normą akurat u mnie.
Jestem przy drugim opakowaniu i muszę stwierdzić, że jestem z nich bardzo zadowolona. Może cena na początku mnie przeraziła ale podzwoniłam po aptekach i znalazłam w dogodnej cenie, także ok. Godzinę przyjmowania tabletek ustaliłam sobie na 22.00, gdyż słyszałam, że jest mniejsze prawdopodobieństwo na "podjadanie" i występowanie ewentualnych wymiotów lub innych niepożądanych skutków. Na początku mój organizm reagował tak, jakbym nic nie brała, czyli czułam się dobrze. Po tygodniu zaczęło się plamienie, które trwało aż do wystąpienia krwawienia z odstawienia. Podczas przyjmowania tabletek może 2 lub 3 razy bolała mnie głowa a nie mam skłonności ani do migren ani do bólu głowy, także wydaje mi się, że mogło być to spowodowane tabletkami. Na początku bardzo też mi chciało się pić, suszyło mnie, więc zawsze musiałam mieć pod ręką jakąś wodę-a co się z tym wiąże, to częste wizyty w toalecie. Z rana rzadko się zdarzało, że miałam uczucie "jakbym miała za krótkie żyły u nóg", takie dziwne skurcze, i uczucie " bicia serca" w łydkach, ale to już minęło. Odnośnie apetytu to jestem zadowolona, bo jakoś mniej mi się chce jeść i schudłam, może jest to spowodowane przez stres i ogólnie moje prywatne sprawy ale kwestia wagi bardzo mi się podoba. Krwawienie z odstawienia wystąpiło na 4 tabletce placebo i po pierwsze nie spodziewałam się, że go dostanę, bo żadnych symptomów, które mogłyby mi coś podpowiedzieć a po drugie to bezboleśnie, mało(prawie jak plamienie) i krótko(3 dni)-czyli świetnie!!! I jeszcze jeden plus-biust ładnie się "powiększył", zaokrąglił, a libido na maxa))
POZDRAWIAM

no to zazdroszcze takiego zadowolenia z tabletek te piersi i to libido.. u mnie niestety nic takiego
Duckowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-21, 22:14   #1512
redjelly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
mi się zdarzało krwawić, ale po pettingu i to jak jeszcze nie brałam tabletek.
teraz już się to nie zdarza, choć byśmy nie wiadomo co wyrabiali

tylko ten apetyt mnie wkurza
a ja zauwazylam ze od kilku dni nie mam prawie wcale apetytu,na caly dzien starcza mi kilka kanapek,i juz czuje sie przejedzona.Dzis lyknelam 23 tabletke i czekam na okres a chociazby na jakies "oznaki" jego nadejscia.A plamienia juz nie ma
redjelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-21, 22:55   #1513
magdaaa12
Raczkowanie

Dziewczyny pomozce!!

Od ponad tygodnia biore YAZ, od tego czasu mam dziwne plamienia. Nie chodzi mi o takie plamienie jak przy pierwszych tabletkach, wczesniej brałam Yasmin i przeszlam z Yasminu na YAZ. Mam zaczerwienione te miejsca i dziwne biały śluz... Czytalam już o drożdzakach i innych świnstwach, ale wydaje mi sie ze to moze byc efekt zmiany tabletek. Jak sądzicie?? Czy lepiej udać się do lekarza?
magdaaa12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-21, 23:06   #1514
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magdaaa12 Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomozce!!

Od ponad tygodnia biore YAZ, od tego czasu mam dziwne plamienia. Nie chodzi mi o takie plamienie jak przy pierwszych tabletkach, wczesniej brałam Yasmin i przeszlam z Yasminu na YAZ. Mam zaczerwienione te miejsca i dziwne biały śluz... Czytalam już o drożdzakach i innych świnstwach, ale wydaje mi sie ze to moze byc efekt zmiany tabletek. Jak sądzicie?? Czy lepiej udać się do lekarza?
ja bym się udała do lekarza, na moje oko coś jest nie tak. i wydaje mi się, że to nie od tabletek
Stary 2009-04-22, 00:42   #1515
Laveen
Raczkowanie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

Cytat:
Napisane przez sweetbe Pokaż wiadomość
witajcie
dziś znalazłam taką stronkę
www.☠☠☠☠☠☠☠
gdzie te tabletki kosztują 39.36 pln a na dodatek można je odebrać w kilku aptekach, ja jestem z małego miasta i nie moge ich dostać tanio, ale w mieście obok(wybiera się w jakim sie chcę najbliżej siebie) jak zamówie sobie z tej stronki to będa na mnie czekać
doz, to apteki z krzyzykiem, jest ich pełno w Polsce normalnie idąc do takiej apteki zapłaci się dużo więcej niż zamawiając poprzez internet
Laveen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 08:03   #1516
FaberCastell
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość
a jak długo już bierzesz YAZ?
jestem na 17 tabletce 1 opakowania, na początku miałam plamienie i trwało do 10 tabletki i potem ustało jak ręką odjął , parę pryszczyków i zaskórników się pojawiło ale też po paru dniach znikły i teraz pozostała gładziutka buźka, i libido nie spadło, apetyt nie zmożony itp. czyli wszystko tak jak powinno być ... i tak jak pisałam liczę na to ze z kolejnym opakowaniem nic nie powróci

a co do twojego plamienia to wierzę że też ci się już w końcu ustabilizuje i zniknie
FaberCastell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 08:20   #1517
sweetbe
Raczkowanie

to nie dobrze, ze oszukują, ale znalazłam te tabletki za 35 zl w aptece w czerwionce- leszczynach przy ul. 3 maja!!
sweetbe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 09:15   #1518
rivaana
Przyczajenie

Hejjak już wcześniej pisałam pierwszy raz miałam taki dziwny okres, tzn.można nazwać go plamieniem, zaczął się po 4 tabletce placebo drugiego opakowania i trwa do dzisiaj z większym i mniejszym plamieniem, dziś jestem po 8 różowej tabletce trzeciego opakowania. Wcześniej na 2 opakowaniach Yazu nie miałam żadnego plamienia, doskonale się czułam, a teraz zaczęły się problemy, wydaje mi się to dziwne, bo organizm chyba już się przyzwyczaił.Czy któraś z Was też tak ma czy podobnie, czy muszę iść po zmianę tabletek.Czekam na Wasze opinie, pozdrawiam gorąco
rivaana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 12:02   #1519
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sweetbe Pokaż wiadomość
to nie dobrze, ze oszukują, ale znalazłam te tabletki za 35 zl w aptece w czerwionce- leszczynach przy ul. 3 maja!!
super, mam blisko dzięki, za info

-26kg

Amani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 14:19   #1520
_nietoperek_
Raczkowanie

GG do _nietoperek_

Cytat:
Napisane przez rivaana Pokaż wiadomość
Hejjak już wcześniej pisałam pierwszy raz miałam taki dziwny okres, tzn.można nazwać go plamieniem, zaczął się po 4 tabletce placebo drugiego opakowania i trwa do dzisiaj z większym i mniejszym plamieniem, dziś jestem po 8 różowej tabletce trzeciego opakowania. Wcześniej na 2 opakowaniach Yazu nie miałam żadnego plamienia, doskonale się czułam, a teraz zaczęły się problemy, wydaje mi się to dziwne, bo organizm chyba już się przyzwyczaił.Czy któraś z Was też tak ma czy podobnie, czy muszę iść po zmianę tabletek.Czekam na Wasze opinie, pozdrawiam gorąco
Dziwna sprawa z tym plamieniem. Pisałam, że miałam tak samo po 2 opakowaniu tylko, że moje skończyło się po 3 dniach a nie po 6 jak zawsze. Umawiam się do lekarza po zapas więc mu o tym na pewno powiem. Z drugiej strony organizm przyzwyczaja się przez kilka miesięcy więc może nie powinnyśmy się martwić.
_nietoperek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 14:59   #1521
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez FaberCastell Pokaż wiadomość
a co do twojego plamienia to wierzę że też ci się już w końcu ustabilizuje i zniknie

mam taka nadzieję...

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ----------

Cytat:
Napisane przez rivaana Pokaż wiadomość
w ulotce piszą, że jeśli plamienie wystąpi w trakcie stosowania (a Ty przez 2 miesiące nic takiego nie miałaś) to należy to skonsultować z lekarzem...

Edytowane przez littleblackwitch
Czas edycji: 2009-04-22 o 14:59
Stary 2009-04-22, 15:04   #1522
rapifen
Zakorzenienie

:OOOO nigdy nie miewałam migren... teraz muszę brać po 2-3 tableki solpadeine :O

to zapewne wina YAZ, ale co ja mam począć? drugie opakowanie dopiero. czekać do 3 czy przerwać?
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 15:21   #1523
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
:OOOO nigdy nie miewałam migren... teraz muszę brać po 2-3 tableki solpadeine :O

to zapewne wina YAZ, ale co ja mam począć? drugie opakowanie dopiero. czekać do 3 czy przerwać?
moim zdaniem czekac, hormony to hormony , organizm musi przywyknąc
Stary 2009-04-22, 15:22   #1524
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość

moja koleżanka miała tak po Yasmin, po 3 minęło...
ja z moimi "ubokami" czekam do 3 pełnych opakowań

albo albo...
przeboleje
Stary 2009-04-22, 15:28   #1525
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

ja zauważyłam, że totalnie nie mam apetytu po Yazie...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 15:40   #1526
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
To fajnie..mi dopisuje
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 15:55   #1527
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
mnie niestety tez dopisuje ale kupiłam sobie "spalacz tłuszczu" w kapsułkach i czekam na efekty
Marwari jak samopoczucie??
Stary 2009-04-22, 16:03   #1528
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
mnie niestety tez dopisuje ale kupiłam sobie "spalacz tłuszczu" w kapsułkach i czekam na efekty
Marwari jak samopoczucie??
Ciekawe jak to działa Ja stałam się fanką fitnessu, chodzę 3 razy w tygodniu po 2h, zobaczymy efekty
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 16:05   #1529
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Ciekawe jak to działa Ja stałam się fanką fitnessu, chodzę 3 razy w tygodniu po 2h, zobaczymy efekty
szczere gratulacje, ja jestem skonczonym leniwcem , a ze sportu najbardziej lubie opalanie na czas
Stary 2009-04-22, 16:28   #1530
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
szczere gratulacje, ja jestem skonczonym leniwcem , a ze sportu najbardziej lubie opalanie na czas

gratuluję mojego gustu
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości