|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: mamusie wrześniowo - październikowe 2009!
Cytat:
Ja też juz nie moge sie doczekać dzidziusia. Cytat:
![]() Kuba zawsze rano jak sie budzi to woła Mamo, Mamo i daje mi buźki Ja jutro ide na kotrol i po skierowanie na badania, pewnie dostane już skier. na glukoze. |
||
|
|
|
#4142 | |
|
Zakorzenienie
|
Malinko, zdjęcia piękne, mam nadzieję, że i ja w sobotę dostanętakie ładne fotki...w końcu pól godzinki usg to może sięcoś uda ładnego maluszkowi strzelić....
![]() Cytat:
ja też muszę kawkę bo inaczej ból głowy, nie łykam nic specjalnego oprócz podstawowego składu witamin dla ciężarnych. nie ma co popadać w przesadyzm ![]() jeśli chodzi o zainteresowanie: popieram. trzeba obserwować dziecko, do czego ma naturalną skłonność, co kocha, w czym jest dobre, najpierw jej motywować do rozwijania tych umiejętności, zachęcać , nagradzać, ale nie zasypywać stosem zajęć. Dziewczyny, drugą noc z rzędu przespałam nie wstając na siusiu!
|
|
|
#4143 | ||||
|
Rozeznanie
|
Napisane przez margolcia1006
Jeśli chodzi o herbatkę to proponuję spróbować rooibos bo nie zawiera teiny zawiera natomiast wit. C, wapń, cynk, miedź, żelazo, mangan, fluor i sód i jest na prawdę super w smaku. Nika wózio bardzo ładny, kolorek przepiękny, gondola też z takich które lubię, tylko ja nie przepadam za trójkołowcami. No i chyba nie przekonam się nigdy by kupić coś używanego. Chociaż widać po zdjęciach że wózek jest zadbany, ale mam jakieś opory wewnętrzne. Nikuś druga część postu odnośnie używanych rzeczy to nie moje słowa. Chyba złączyły Ci się dwa różne posty ![]() Ja tam osobiście nie mam nic przeciwko. Sama od siostry mojego męża dostanę mnóstwo rzeczy dla Maleństwa i bardzo się z tego cieszę!!!! Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
W poniedziałek na wizycie pytałam się po raz kolejny swojej ginki co z witaminami a ona na to że mam tak super morfologie że to bylby grzech przyjmować jakieś witaminy i nie pozwoliła mi nic brać A ja się zastanawiam czy sobie samej po prostu czegoś nie kupić w aptece Już sama nie wiem.....![]() Dziewczynki mam jeszcze takie pytanko. Niektóre z Was pisały że wybierają się w góry pod koniec maja a niektóre już nawet były niedawno (prawda Orzeszku:? ) Chciałam zapytać jak Wasi lekarze podchodzą do tematu tzn czy bez problemu wyrazili zgodę na taki wyjazd czy niechętnie? Moja ginka oczywiście zrobiła wielkie oczy jak się jej zapytałam czy możemy się tam wybrać pod koniec maja tłumacząc że kobiety w ciąży wogóle nie mogą w góry jeżdzić ze względu na różnicę ciśnień. Więc ja jej mówię ze nie zamierzam chodzić po górach ale wogóle nie było z nią dyskusji. Powiedziała kategorycznie nie i koniec! A ja już się nastawiłam na ten wyjazd. Poza tym oboje z mężem kochamy góry i ciężko mi z tej przyjemnści zrezygnować Wydaje mi się że mój lekarz przesadza i chyba mimo wszystko pojedziemy
|
||||
|
|
|
#4144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do witamin: mi też położna powiedziała, że jak się jest zdrowemu i się dobrze odżywia to po co te witaminy? moja teściowa , pielęgniarka, też tak mówi. Margolcia jestem pewna, że twoja dzidzia urodzi się tak samo zdrowa jak dziedzie tych które łykają witaminy. ja też łykam, choć myślę, że nie muszę: to działa jak placebo, lepiej się czuję jak łykam, choć wiem, że to głupie. tabletka to jednak tabletka, lepiej zjeść grejpfruta niż łykać wit C w pigułce. co do powrotu do pracy po porodzie...Tutaj kobiety bardzo wcześnie wracają do pracy jak dzidzia ma 3 miesiące...ja osobiście uważam, że jeśli można zostać w domu to lepiej zostać...to taki niezwykły czas dla dziecka, ono potrzebuje mamy...niestety wiem, że nie zawsze sytuacja umożliwia mamie pozostanie w domu. my z mężem ustatliliśmy jakie są nasze priorytety zanim zaczęliśmy się starać. Los nam pomógł, bo mąż dostał lepszą posadę i możliwości w firmie, wyprowadziliśmy się do uroczego miasteczka. Chcę zostać w domu z maluszkiem i wychować swoje dziecko- tak długo jak się da i mam nadzieję , że się uda. Ja do tego mam wykształcenie pedagogiczne i praktykę sporą i ta wiedza dodatkowo stymuluje mnie do podjęcia takiej decyzji. Margolcia , nie dołuj się, przemyśl to jeszcze porozmawiaj z mężem , jeśli masz fajnego szefa to może z szefem. to trudna decyzja, rozumiem. ale razem z mężem dacie radę, nawet jeśli będziesz musiała wrócić do pracy
Okruszek rosnie http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png Edytowane przez Nika1980 Czas edycji: 2009-04-22 o 09:15 |
|
|
|
|
#4145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Lepiej nie kupować nic na własną rękę. Niedługo się zacznie wysyp letnich owoców, to lepiej się nimi zajadać niż faszerować suplementami. 3. Mój ginek nie miał nic przeciw. Powiedział, że wiele kobiet w ciąży wyjeżdża. Sami we wrześniu widzieliśmy w Tatrach dziewczynę gdzieś w 6 miesiącu, jak w upale weszła sama na dosyć spore wzniesienie (ponad 1300 m n.p.m.). Jak z ciążą jest wszystko w porządku, nie choruje się na serce, to śmiało można jechać w II trymestrze w góry. Różnica ciśnienia jest tylko w bardzo wysokich górach. a poza tym jakoś w ciąży kobiety latają samolotami, a to też ciśnieniowo nie jest dobre "środowisko".
|
|
#4146 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki
dziekuje za mile powitanie i przyjecie mnie do Was malin co za piekne zdjecia!! Cytat:
![]() Co do cwiczen - to plecy bola mnie bardzo juz drugi tydzien i gin dal mi kontakt na jakas gimnastyke dla ciezarnych...Tylko nie mam kiedy isc..ale juz musze, bo spac nie moge przez ten bol plecow... ![]() Mam pytanie - czy kiedy jest sie w ciazy mozna u denstysty dostac zastrzyk ze znieczuleniem??
|
|
#4147 |
|
Zakorzenienie
|
Moja dentystka powiedziała, że są znieczulenia bezpieczne dla płodu.
|
#4148 | |||
|
Zadomowienie
|
Czesc dziewczyny
sliczne te zdjecia, szczegolnie ostatnie, kurcze juz nie moge sie doczekac swojego 4D , zabiore sie chyba za szukanie jakiejs dobrej, taniej kliniki.Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Dzis duzo pracy, bo musze zmienic wode w akwarium 180 litrow i znowu posprzatac i jak TZ wczesniej wroci jedziemy po farbe do pokoju na gorze i bedzie mozna tam pomalu urzadzic biuro
Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-04-22 o 09:48 |
|||
|
|
|
#4149 |
|
Zadomowienie
|
Tak Malin30 to chyba 3D bo tam na gorze zdjecia pisze
Kurde to fajnie ze tak Wam zrobil, a placiliscie dodatkowo?? Co do plci to super jest miec niespodzianke ale ja bym nie wytrzymala nie wiedzac, pozatym pokoj bedziemy remontowac,malowac to tez nie bardzo wiadomo w jakich kolorach (poki co niebieski), rodzina tez chce juz kupowac ubrania czy cos a nie wiedza dla kogo, a ja i Tz jak mowimy do brzuszka to tez MALY bo czort wie co tam siedzi... moze jak poznamy plec bedzie jakos latwiej ! a Tobie gratuluje cierpliwosci ![]() PS kolezanka tez nie chciala znac plci a dr w 8 miesiacu sie wygadal Miss hot powodzenia na genetycznym.... Ja jak bylam to lekarz byl zdziwiony ze tak slabo dzidzie widac hmmm taka malutka drobniutka, mam nadzieje ze u Ciebie wiecej wypatrzy !! Przesrane tak siedziec i czekac, a gdzie tam do 17 45 ![]() Ja mam wizyte 6 maja i 28 maja polowkowe ! a moja mamuska ma 29 maja urodziny takze w prezencie dostanie album na zdj ktory chciala i w srodku moze zdj USG i plec
|
|
#4150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My remont pokoju dla dziecka zrobimy dopiero gdzieś za ponad rok, bo najpierw będzie spało z nami w sypialni.
|
|
#4151 |
|
Zakorzenienie
|
Racja - ja w początkowej ciąży - około 6-7 tygodnia miałam znieczulenie
Nie można kategorycznie robić zdjęć rentgenowskich
|
#4152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kochana to trzeba zacząć ćwiczonka, one są bardzo proste i przyjemne , my do tego włączamy zawsze relaksacyjną muzykę, żeby się miło ćwiczyło. ćwiczenia nie są forsujące.
|
|
|
#4153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jej dziewczynki, ale sie ucieszylam!! No i teraz taaak bardzo sie balam w ogole do dentysty isc bo gdyby chcial cos dzialac na zywca to ja... Boszzzz, co za ulga...to teraz dzwonie i umawiam sie na przeglad zabkow....
|
|
#4154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4155 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) powstaje z jednej komorki calkowicie uksztaltowany czlowiek(czy cos takiego, zgubilam ulotke, wiec dokladnie nie przetlumacze). W kazdym badz razie pogadaj z ginem Ps. Ja tez mialam super wyniki morfologii, az sie lekarz domowy zdziwil
Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-04-22 o 09:50 |
|
|
|
|
#4156 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie znoszę bólu w dentysty i zawsze proszę o znieczulenie A dentystka jak z nią rozmawiałam na ten temat to powiedziała, że bardziej niebezpieczne dla dziecka jest stres matki związany z bólem Mi dziś mają przywieźć zamówiony fotel fatty http://sklep.fatty.pl/go/_info/?user_id=11 Właśnie próbuję się dodzwonić do kuriera o której mniej więcej będzie, ale ma wyłączony telefon
|
|
#4157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ja bym nie miała gdzie go postawić. W dodatku mamy kota
|
|
#4158 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Malinko, wspaniałe zdjecia
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
tak na serio to myślę, że watek sie jeszcze rozkręci. A gdybyście z Kareninką zostały można by stworzyć przeciwwagę dla "kręgu". A poza tym dziwczyny tutaj są juz dużo dalej w ciąży, a my dopiero będziemy przechodzić nasze pierwsze usg itd... Lepiej chyba iść swoim etapem, no wracajcie... Cytat:
Pępki wystajace zwsze mnie przerażały ![]() Cytat:
Miłego dnai dziewczyny.
|
|
|
#4159 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym jeśli zdecydowałabym się na wychowawczy to do swojej pracy już nie miałabym powrotu. Musiałabym szukać nowej pracy a z tą pewnie miałabym problem bo nie każdy pracodawca chętnie chce zatrudnić kobietę która miała 2 czy 3 lata przerwy w pracy... Ale oczywiście cały czas z mężem rozmawiamy o tym i szukamy optymalnego rozwiązania.... Mam nadzieję że dokonamy słusznego wyboru i wszystko się jakoś ułoży....![]() Cytat:
A póżniej zobaczymy....Dokładnie! Jak byliśmy w tamtym roku na Korfu to w samolocie leciały z nami dwie kobiety z brzuszkami a w końcu w samolocie jest większa róznica ciśnień Cytat:
|
|||
|
|
|
#4160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
właśnie mi się przypomniało ...kiedy pracowałam jako niania małej dziewczynki, 4 latka, po jakimś czasie zaczęły się cyrki, ponieważ byłam z dzieckiem częściej niż rodzice , mała zaczęła codziennie robić dramat z mojego wyjścia do domu, zdarzało się, że wobecności swojej mamy nazywała mnie "mamusią", kiedy próbowałam wyjść płakała, krzyczała stając na schodach z wyciągniętymi rączkami i musiałam ją jeszcze raz przytulić, kiedy szłam do domu oznajmiałam rodzicom, że pakuje walizkę i idzie ze mną.... wtedy sobie obiecałam: zrobię wszystko żeby zostać z moim dzieckiem.
|
|
|
#4161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba... ale nic mi o tym nie wiadomo.....
|
|
|
#4162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4163 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To musi być bardzo przykre dla rodziców...Z jednej strony taka opiekunka to prawdziwy skarb ale z drugiej strony.....no właśnie to takie przykre jak dziecko bardziej jest związane ze swoją nianią niż mamą![]() Karenina19 Ty jesteś nasza!!!! ![]() ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Cytat:
A może jednak? Jak jak zaszłam w ciążę a jeszcze o tym nie wiedziałam też zrobiłam się taka wrażliwa ale to zwalałam winę na okres który miał się pojawić lada dzień.... na szczęście nie przyszedł W każdym bądz razie życzę Ci tego z całego serca żeby tym razem się udałoEdytowane przez margolcia1006 Czas edycji: 2009-04-22 o 10:34 |
||
|
|
|
#4164 | |||
|
Wtajemniczenie
|
witajcie
tak ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
a ja i tak podejrzewam, ze nasze dzieci za jakies 12 lat przechodząc bnunty młodzieńcze uzna ze jestesmy okropne i bedziemy się sobie wyzalalac, co wyrosło z naszych pieknych kruszynek sliczności a przede mną USG połówkowe - juz sie cieszymy tylko termin trzeba ustalić
|
|
|
#4165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jestem pedagogiem, kocham dzieciaki, patrzeć jak rosną, odkrywają wszystko- cudowne przeżycie... mieliśmy szczęście , że nam się tak poukładało. mam nadzieje, że nadal tak będzie i zrealizujemy nasz plan.
|
|
|
#4166 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Na razie liczy sie termin wiec jestes nasza- zimowa![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4167 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
)i podejrzewam, ze nie ja jedna jestem w takiej sytuacji, ale po pracy bedziem oboje starali się byc z malenstwemkazdy ma inną sytuację, najważniejsze byc byc z dzieckiem na tyle na ile to jest możliwe i by zawsze wiedziało ze ma kochających rodziców
|
|
|
#4168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rodzice tej dziewczynki nigdy mi tego nie mieli za złe, ani słowa skargi, myślę, że wiedzieli, iż podejmując takie a nie inne decyzje , ponosi się pewne konsekwencje. a są to wspaniali ludzie, świetni rodzice, do tej pory jesteśmy w kontakcie i bardzo się lubimy, w sobotę jadę w odwiedziny. piję mleko sojowe, co za paskudztwo... heh... mam dziś lenia i jestem jakaś osowiała i nieswoja...nic mi się nie chce, nie mam energii... chyba muszę sobie zaserwować kopa w pupkę...![]() Katarzinko, masz zupełną rację. tak jak napisałam wyżej, nie każdemu sytuacja pozwala niestety. dlatego ja czuję się szczęściarą. mam nadzieję, że nic się nie zmieni i zostanę z Okruszkiem... myślę, że przy mojej konstrukcji emocjonalnej rozstanie z malutkim dzieckiem skończyło by się na depresji...miałam okres w swoim życiu kiedy przez rok nie mogłam widzieć się ze swoimi młodszymi siostrami ( miały wtedy 9 latek jedna i 4 latka druga) . to był okropny rok, okropna depresja...
Okruszek rosnie http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png Edytowane przez Nika1980 Czas edycji: 2009-04-22 o 11:29 |
|
|
|
|
#4169 |
|
Wtajemniczenie
|
katarzinko, napewno
![]() konspiracjo, już dobrze, tam też czasem będę ![]() jestem po badaniu bety, zobaczymy czy ładnie rośnie ![]() wiecie ja dziś mam maaalutke ćmienie głowy, ale takie mini mini, i przez to czuję się opadnięta z sił zaraz coś posprzątam, potem napiję się kawy...![]() a po południu, pojadę może zobaczyć dzidziusia, mojego męża siostry, który urodził się wczoraj w nocy byliśmy w fabryce misiów zrobić mu misia, nazwaliśmy Go Benjamin, i dokupiliśmy do niego paszport
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
#4170 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Myślę że wiele mamuś ma podobny problem. No ale tak jak powiedziała Nika. Każdy musi wybrać optymalne dla siebie rozwiązanie.... Niby mamy jeszcze tyle czasu na przemyślenie tej decyzji a z drugiej strony jak sobie pomyślę jak ten czas szybciutko leci to ogarnia mnie przerażenie. Ciągle mi się wydaje że dopiero co dowiedziałam się że będę mamusią a tu już prawie półmetek No szok normalnie...
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.

To wielka radość usłyszeć coś takiego od swojego dziecka.

chyba już czas ... choć ja zawsze do ćwiczeń słomiany zapała miałam - 3 dni i już po ćwiczeniach 

.
W poniedziałek na wizycie pytałam się po raz kolejny swojej ginki co z witaminami a ona na to że mam tak super morfologie że to bylby grzech przyjmować jakieś witaminy i nie pozwoliła mi nic brać
Mój ginek nie miał nic przeciw. Powiedział, że wiele kobiet w ciąży wyjeżdża. Sami we wrześniu widzieliśmy w Tatrach dziewczynę gdzieś w 6 miesiącu, jak w upale weszła sama na dosyć spore wzniesienie (ponad 1300 m n.p.m.). Jak z ciążą jest wszystko w porządku, nie choruje się na serce, to śmiało można jechać w II trymestrze w góry. Różnica ciśnienia jest tylko w bardzo wysokich górach. a poza tym jakoś w ciąży kobiety latają samolotami, a to też ciśnieniowo nie jest dobre "środowisko".

Together forever

Boszzzz, co za ulga...to teraz dzwonie i umawiam sie na przeglad zabkow....