|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
dzisiejsze R, proszę o wytyczenie błędów
1) 11.00 6 łyżek musli na mleku 0,5% + słodzik, cynamon i imbir 2) 14.00 2 pieczywa chrupkie żytnie z pastą twarogową (chudy twaróg+łyżka śmietany 12% +szczypiorek) 3)18.30 talerz (dość chudej w porównaniu z tradycyjną ) grochówki z kromką chleba, mięso z zupy, 1 średni ziemniak pieczony w mikrofalówce, faszerowany serkiem wiejskim ze szczypiorkiem i kiełkami i odrobinką żółtego sera4) 22.00-(tuż po treningu interwałowym) jajko na twardo wymieszane z resztką tego twarogu z II śniadania, sałatą lodową, rzodkiewką i kiełkami
|
#3722 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dobra, koniec naszego ot'a niech będzie
|
|
#3723 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3724 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3725 |
|
Rozeznanie
|
A mój jadłospisik?
|
#3726 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Rzadko to robię, ale może dziś wystawię swój jadłospis bo nie jestem go pewna. Bolała mnie głowa i organizm wołał o cukier, więc dużo owoców a mało warzyw. Gdyby nie te owoce to bym jadła chyba samą czekoladę
![]() R Śniadanie: płatki z mlekiem (bran flakes i musli z orzechami), trochę winogron, na oko tak ze 100-150g. 2 śniadanie: 2 kawałki razowego chleba ze śliwką ze sporą ilością wędzonej piersi indyka, koktajl owocowy (150g malin i jagód, pół szklanki mleka) Obiad: 80g razowego makaronu z sosem (sos: pomidory 200g, kukurydza z puszki 50g, pierś kurczaka ze 125g, trochę oliwy) Podwieczorek: truskawki (150g) i winogrona (100g) Kolacja: sałatka z tuńczyka, jajka, kukurydzy i ogórków kiszonych z sosem jogurtowo-majonezowym, kromka razowca. Edit - dodam, że nie wyznaję "szkoły" jedzenia jak największej ilości białka i opierania na nich diety, bo mi taka dieta nie służy Potrzebuję węglowodanów.
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2009-04-24 o 23:08 |
|
|
|
#3727 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
więc pory wydają mi się adekwatne Obiad miał być o 17.00 ale niestety miałam mały poślizg ze względu na zakupy ![]() Cytat:
![]() Ach....a ja tak kocham to musli (jest bez cukru, niewiele w nim płatków kukurydzianych, większość to owsiane żytnie i pszenne, a do tego trochę suszonych owoców, orzechów i słonecznika) ![]() Śmietana była awaryjnie, bo brakło jogurtu,a sam twaróg za suchy. Ser żółty jem świadomie, w małych ilościach i nieczęsto- ma dużo wapnia. Mięso w grochówce- kurczak (swoją drogą- nie nazwałabym kiełbasy mięsem )
Edytowane przez gabka9 Czas edycji: 2009-04-24 o 23:20 |
||
|
|
|
#3728 | |
|
Wtajemniczenie
|
ja lubię kiełbasę o jaaaa ;p ale też nie ruszam ;p jeśli jest tak jak piszesz, to jesteś na dobrej drodze
dodaj NNKT, o oliwa z oliwek, orzeszki ![]() ---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3729 |
|
Zakorzenienie
|
Przepraszam za offtopa, ale nie wiem gdzie to napisać. Widzę, że wiele z was je bran flakesy. Ile waży 1 łyżka tych płatków?
|
|
|
|
#3730 | ||
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Wiem że winogrona niepolecane i w ogóle owoce po południu, dlatego zwykle ich nie jem, ograniczam się do jednej porcji dziennie. A dziś przez tę głowę wyszło jak wyszło Nawet nie miałam za bardzo apetytu na nic do tych owoców, wszystko we mnie wołało "cukru!!!" ![]() Po kolei: 1 śniadanie - mleko 1.5%, płatków jakieś 50g, a może więcej, heh ![]() W 2 śniadaniu zapomniałam dopisać pomidora ![]() Co do kolacji, to sos był wynikiem kompromisu między mną a TŻtem, bo on jadł ze mną, a jest fanem majonezu ![]() ---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Cytat:
Moja waga twierdzi, że 6 gramów.
|
||
|
|
|
#3731 |
|
Rozeznanie
|
Moje W, proszę o ocenę
![]() I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, dwie łyżki serka wiejskiego, kiwi, garść migdałów, łyżka rodzynek, kostka gorzkiej czekolady. II. Pół grahamki z pastą z tuńczyka i pomidorem, małe jabłko. III. Zupa - krem z brokułów z garścią makaronu razowego, parę rzodkiewek. IV. Jogurt naturalny z łyżką otrębów, łyżeczką cappuccino, imbirem i cynamonem. V. Jajko sadzone (na teflonie, bez tłuszczu), sałatka z papryki, sałaty i kiełków. |
|
|
|
#3732 |
|
Zakorzenienie
|
Rrrrr
śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, wieśniak lekki, starte jabłko, plaster ananasa z puszki) II śniadanie: 0,5 grahamki z pasztetem sojowym, pomidorem, papryką, rzodkiewkami i natką pietruszki Obiad: ok.150 g wołowiny usmażonej na łyżeczce oliwy z oliwek z 3 plastrami ananasa z puszki; 30 g kaszy gryczanej; surówka (sałata, pomidor, papryka, rzodkiewki, ogórek, groszek z puszki, cebula, szczypiorek, koperek, natka, 100g jogo naturalnego) Podwieczorek: garść migdałów Kolacja: sałatka z tuńczyka (0,5 puszki tuńczyka wsw, jajco na twardo, fasolka szparagowa, ogórek kiszony, 50 g jogo naturalnego, zioła prowansalskie)
|
#3733 |
|
Raczkowanie
|
Mój wczorajszy jadłospis. RRR!
1.śniadanie - dwie kanapki z chleba razowego, serek wiejski i sałata. 2.sniadanie - jabłko 3. Obiad - zupa warzywna w małej ilości, do tego kromka chleba razowego 4. podwieczorek - jogurt Activia i 2 łyżki musli 5. Kolacja - 2 kanapki z chleba razowego z serem żółtym,ogórkiem i sałatą.
|
#3734 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3735 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
drugie śniadanie jest za małe, obiad tak samo... zupa warzywna?? a jakieś mięso tam było??? i do tego sucha kromka?? podwieczorek, ja nie mam zastrzeżeń, kolacja, trochę za mała, może jakaś wędlina do tego?? albo zamiast kolejnych kanapek jajko na twardo?? ---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- A to moje dzisiejsze śniadanko na Pjajecznica z dwóch jaj na masełku plus dwa żytnie chlebki z wędliną serem ogórkiem i rzodkiewką + szczypior do smaku....
|
|
#3736 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie dajemy i nie oceniamy poszczególnych potraw, całe jadłospisy
|
|
#3737 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak trzymać! ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3738 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W każdym razie, dziękuję za rady a właśnie, czy muszę pilnować by w każdym posiłku znalazło się białko? czy to tak ważne? i jakie wendliny chude jeść najlepiej, tzn które są najwartościowsze z tych chudych? tłustych nigdy nie lubiałam |
|
|
|
|
#3739 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tłustych też nie lubię, albo inaczej: są dobre ale po odcięciu tłuszczu widocznego ;P No to ja polecam: polędwicą sopocką, szynkę drobiową, pierś z kurczaka i indyka, szynkę wołową, kiełbasę krakowską (nie suchą) A białko jest ważne, ponieważ ono stanowi budulec Twojego ciała
Pomoże Ci odbudować mięśnie, podkręci metabolizm itd![]() Lexie- w takim razie i płatki i pomidor super ( i mleko też ) a co do TŻ to też rozumiem, z moim było podobnie ;Dja: nie chce białego chleba on: o rany marudzisz ja: weźmy razowy on: ale ja nie lubie ja: ale jest zdrowszy on: no i co z tego? ja: to może z ziarnami? on: dobra, zjem razowy, ale ty smarujesz masłem a nie beztłuszczowym czymś! ja: omg.. no niech będzie hahaha skąd ja to znam ;D ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
Ale zdrowo
|
|
|
|
|
#3740 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a pierś z kurczaka fajnie nada się do obiadków dzięki wielkie! a migdały to też NNKT;>?
|
|
|
|
|
#3741 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny mam pytanie,co lepiej zjeść na obiad,a co na kolację ,bo planuję dziś obiad około 16-tej ,a kolację około 19-19.30 i mam 2 dania,nie wiem co lepiej zjeść o której godzinie,poradźcie!Oczywi ście chodzi o redukcję!
I danie) udko z kurczaka doprawione wyciśniętym czosnkiem,majerankiem,prz yprawą do kurczaka i upieczone w piekarniku+surówka z kapusty kiszonej doprawiona koperkiem i oliwą z oliwek II danie)sałatka z makaronu świderki ze 100 % pszenicy durum ugotowanego aldente ,pomidorka,jajka i szczypiorku doprawiona pieprzem,ziołami prowansalskimi i polana jogurtem naturalnym oraz posypana świezymi listkami bazylii Proszę o radę
|
|
|
|
#3742 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3743 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3744 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3745 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3746 |
|
Zadomowienie
|
Ufff jestem ok.1800 już.... ale ciągle jestem objedzona omggg... nie wiem...
Moje dzisiejsze U: Ś: szklanka mleka koziego+ miseczka owsianki królewskiej z Dobrej Kalorii+ miseczka winogron IIŚ: jogurt naturalny 200g + sporo migdałów+ sporo orzechów laskowych O: miseczka flaków wołowych w rosole+ 40g kaszy gryczanej+ ok.200g cieciorki w pomidorach+ na deser ciasteczko otrębuś P: dwa suchary+ jajko+ pomidor+ rzodkiewki+ dwa duże plastry polędwicy sopockiej K: serek wiejski+ tuńczyk (3/4 puszki)+ ogórek+ cebulka Baaardzo proszę o ocenę! |
|
|
|
#3747 |
|
Zakorzenienie
|
R.
Śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1 małe jabłko, 1 pomarańcza, 1/4 szklanki mleka 3,2%, 1/4 szklanki wody, łyżeczka cynamonu) 2 godziny na siłowni (1000 kcal spalonych) Obiad: duży filet z mintaja (usmażony w panierce na oliwie z oliwek,ale po usmażeniu zdjęłam panierke), miseczka warzyw (1 mały pomidor, 1 mały ogórek kiszony, 1/4 dużego ogórka zielonego, 3 łodyżki szczypiorka) Podwieczorek: serek wiejski+1 łyżka kakao (wiem,że często jem taki zestaw,ale uwielbiam) Kolacja: 125g twarogu chudego ze szczypiorkiem, kromka razowca z pomidorem posypany szczypiorkiem Nie zjadłam 5 posiłków bo późno wstałam (jak to w weekend )
Edytowane przez SweetAboutMe Czas edycji: 2009-04-25 o 20:14 |
|
|
|
#3748 |
|
Zakorzenienie
|
No dobrze, poddam się ocenie... Moje R:
7:00 Ś-> placki owsiane (płatki, jajko, jabłko potarte, otręby) 9:40 II Ś-> zapiekanka chlebowo-serowa ( kromki grahama, twaróg, jajko, jabłko, wiórki kokosowe) 13:30 O-> makaron pełne ziarno+fasolka szparagowa ugotowana na parze+ szczypior+bazylia 16:00 P-> 10 orzechów laskowych 19:00 K-> serek homo.naturalny ![]() :conf used: |
|
|
|
#3749 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A tak poza tym, to jesz strasznie monotonnie i chyba trochę za mało węglowodanów. I nie widzę NNKT - co z tego, że smażyłaś na oliwie, skoro zdjęłaś panierkę. W szczegółowe ocenianie się bawić nie będę, bo nie jestem specjalistką i jeszcze Ci coś źle powiem ![]() Hmm, no dobrze, to przy okazji moje W: I. Dwie kromki razowca, jedna z twarogiem, druga z pasztetem sojowym, obydwie pomidorem, rzodkiewką i szczypiorkiem, kawa z mlekiem. Trening: 35 minut biegania. II. Serek homo naturalny z dwiema łyżkami płatków owsianych, startym jabłkiem i cynamonem. III. Zupa pomidorowa z ryżem brązowym, sałatka grecka. IV. Jogurt naturalny z garścią mieszanki studenckiej, kostka gorzkiej czekolady, cappuccino orzechowe. V. Sałatka z jajka, czerwonej fasoli, papryki, ogórków, cebuli i odrobiny jogurtu naturalnego. Edytowane przez Jorelia Czas edycji: 2009-04-25 o 16:02 |
|
|
|
|
#3750 | |
|
Rozeznanie
|
Z tego co wiem to na R można makaron razowy,makaron pełnoziarnisty,makaron ze 100 % pszenicy durum i tylko ugotowany aldente,bo wówczas ma niższe IG,ale też nie w dużych ilościach i nie za często, ja jem makaron najwyżej 2-3 razy w miesiącu
![]() ---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Bardzo proszę o ocenę: Moje dzisiejsze RRRRR Na czczo godz.9.00: 1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej I śniadanie godz.9.30: 1 długa podłużna sznytka chleba sojowego bez konserwantów pełnoziarnistego tj. 90 g(skład:łamane ziarno żytnie,mąka żytnia razowa,woda,ziarno soi 5%,płatki ziemniaczane,syrop skrobiowy,sól,drożdże) posmarowana serkiem Almette ze szczypiorkiem i obłożona łososiem ok. 4 dag,2 rzodkiewki,1 pomidorek-PYCHA! II śniadanie 13.00: 1 pomarańcza 25 dag,1 serek homogenizowany naturalny 3 % tłuszczu (180 g)-do serka wrzucone pokrojone 2 orzechy włoskie,4 orzechy nerkowca,7 owoców suszonej żurawiny-PYCHA! Obiad godz. 17.00: sałatka z makaronu świderki ze 100 % pszenicy durum ugotowanego aldente ,pomidorka,jajka,szczypio rku,doprawiona pieprzem i ziołami prowansalskimi ,polana 90 g jogurtu naturalnego 2,5 % tluszczu i posypana świeżymi listkami bazylii+pół lampki czerwonego wytrawnego wina do popicia(można,bo pyszne??) Podwieczorek będzie o 20.00: połowa udka z kurczaka bez skóry natartego czosnkiem,przyprawą do kurczaka i majerankiem i upieczonego w piekarniku+surówka z kapustki kiszonej doprawiona lekko oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia( nie za duży?) Kolacja będzie o 23.00,bo idę bardzo późno spać :80 g chudego twarogu 0 % tłuszczu Napoje : po I śniadaniu szklanka pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,po podwieczorku i wieczorem herbata zielona w listkach sypana 3 razy zalewana,czyli też 3 szklanki ,w międzyczasie popijałam też wodę mineralną niegazowaną . ---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.

) grochówki z kromką chleba, mięso z zupy, 1 średni ziemniak pieczony w mikrofalówce, faszerowany serkiem wiejskim ze szczypiorkiem i kiełkami i odrobinką żółtego sera

Potrzebuję węglowodanów.
Obiad miał być o 17.00 ale niestety miałam mały poślizg ze względu na zakupy 
(jest bez cukru, niewiele w nim płatków kukurydzianych, większość to owsiane żytnie i pszenne, a do tego trochę suszonych owoców, orzechów i słonecznika) 

Ale zdrowo