Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-24, 22:07   #3721
gabka9
Zadomowienie

GG do gabka9
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

dzisiejsze R, proszę o wytyczenie błędów

1) 11.00
6 łyżek musli na mleku 0,5% + słodzik, cynamon i imbir
2) 14.00 2 pieczywa chrupkie żytnie z pastą twarogową (chudy twaróg+łyżka śmietany 12% +szczypiorek)
3)18.30 talerz (dość chudej w porównaniu z tradycyjną ) grochówki z kromką chleba, mięso z zupy, 1 średni ziemniak pieczony w mikrofalówce, faszerowany serkiem wiejskim ze szczypiorkiem i kiełkami i odrobinką żółtego sera
4) 22.00-(tuż po treningu interwałowym) jajko na twardo wymieszane z resztką tego twarogu z II śniadania, sałatą lodową, rzodkiewką i kiełkami

Siedzę i zastanawiam się co robi pozostałe 6 cudów świata

Bloguję:

WrzosowiskoMakeUp

gabka9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 22:14   #3722
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
mam nadzieję, że jest, bo tyle minimalnie potrzebuję, żeby przytyć choć trochę ;p
a no pisałam, pisałam. trzy dni ostrej pracy umysłowej <lol2> to mnie przerosło.
ale fajnie było ogólnie. całkiem łatwe jak dla mnie * ;
wiem coś o tym , wiem, trzy dni, ale teraz już koniec tego wszystkiego prawie, praktycznie tylko pozaliczać w szkole i koniec
dobra, koniec naszego ot'a niech będzie

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 22:20   #3723
czarna_2202
Raczkowanie

GG do czarna_2202

Cytat:
Napisane przez gabka9 Pokaż wiadomość

1) 11.00
2) 14.00 2 pieczywa chrupkie żytnie z pastą twarogową (chudy twaróg+łyżka śmietany 12% +szczypiorek)
3)18.30 talerz (dość chudej w porównaniu z tradycyjną ) grochówki z kromką chleba, mięso z zupy, 1 średni ziemniak pieczony w mikrofalówce, faszerowany serkiem wiejskim ze szczypiorkiem i kiełkami i odrobinką żółtego sera
4) 22.00-(tuż po treningu interwałowym) jajko na twardo wymieszane z resztką tego twarogu z II śniadania, sałatą lodową, rzodkiewką i kiełkami
Masz dość nietypowe pory jedzenia... o 14 drugie śniadanie a o 18 obiad... jak na mój gust troche nie propocjonalnie... musli OK pieczywo chrupkie OK, ale za duża przerwa do godziny 18 i za dużo jak na raz na obiad. Jajko na twardo OK
Stary 2009-04-24, 22:34   #3724
Annie1441
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czarna_2202 Pokaż wiadomość
Masz dość nietypowe pory jedzenia... o 14 drugie śniadanie a o 18 obiad... jak na mój gust troche nie propocjonalnie... musli OK pieczywo chrupkie OK, ale za duża przerwa do godziny 18 i za dużo jak na raz na obiad. Jajko na twardo OK
Cytat:
Napisane przez gabka9 Pokaż wiadomość

1) 11.00
A jaaa się nie zgodzę... musli zamień na owsiane, mleko na 2% dodaj owoc/warzywo i trochę twarogu, chrupki na graham, śmietanę na jogurt nat. ser żółty wywal, z ziemniakami nie przesadzaj, jakie mięso w grochówce? jak kiełbasa to out.. a pory, jak dla mnie normalne ;p
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 22:52   #3725
klaudynka18
Rozeznanie

A mój jadłospisik?

klaudynka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 23:02   #3726
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Rzadko to robię, ale może dziś wystawię swój jadłospis bo nie jestem go pewna. Bolała mnie głowa i organizm wołał o cukier, więc dużo owoców a mało warzyw. Gdyby nie te owoce to bym jadła chyba samą czekoladę

R
Śniadanie: płatki z mlekiem (bran flakes i musli z orzechami), trochę winogron, na oko tak ze 100-150g.

2 śniadanie: 2 kawałki razowego chleba ze śliwką ze sporą ilością wędzonej piersi indyka, koktajl owocowy (150g malin i jagód, pół szklanki mleka)

Obiad: 80g razowego makaronu z sosem (sos: pomidory 200g, kukurydza z puszki 50g, pierś kurczaka ze 125g, trochę oliwy)

Podwieczorek: truskawki (150g) i winogrona (100g)

Kolacja: sałatka z tuńczyka, jajka, kukurydzy i ogórków kiszonych z sosem jogurtowo-majonezowym, kromka razowca.

Edit - dodam, że nie wyznaję "szkoły" jedzenia jak największej ilości białka i opierania na nich diety, bo mi taka dieta nie służy Potrzebuję węglowodanów.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2009-04-24 o 23:08
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 23:19   #3727
gabka9
Zadomowienie

GG do gabka9

Cytat:
Późno wstałam i późno pojdę spać więc pory wydają mi się adekwatne Obiad miał być o 17.00 ale niestety miałam mały poślizg ze względu na zakupy

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
A jaaa się nie zgodzę... musli zamień na owsiane, mleko na 2% dodaj owoc/warzywo i trochę twarogu, chrupki na graham, śmietanę na jogurt nat. ser żółty wywal, z ziemniakami nie przesadzaj, jakie mięso w grochówce? jak kiełbasa to out.. a pory, jak dla mnie normalne ;p
To mleko wyjątkowo, zwykle piję 1,5% ale muszę najpierw to wykończyć
Ach....a ja tak kocham to musli (jest bez cukru, niewiele w nim płatków kukurydzianych, większość to owsiane żytnie i pszenne, a do tego trochę suszonych owoców, orzechów i słonecznika)
Śmietana była awaryjnie, bo brakło jogurtu,a sam twaróg za suchy.
Ser żółty jem świadomie, w małych ilościach i nieczęsto- ma dużo wapnia.
Mięso w grochówce- kurczak kiełbasy bym nie tknęła (swoją drogą- nie nazwałabym kiełbasy mięsem )

Siedzę i zastanawiam się co robi pozostałe 6 cudów świata

Bloguję:

WrzosowiskoMakeUp

Edytowane przez gabka9
Czas edycji: 2009-04-24 o 23:20
gabka9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 23:29   #3728
Annie1441
Wtajemniczenie

ja lubię kiełbasę o jaaaa ;p ale też nie ruszam ;p jeśli jest tak jak piszesz, to jesteś na dobrej drodze dodaj NNKT, o oliwa z oliwek, orzeszki

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ----------

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Rzadko to robię, ale może dziś wystawię swój jadłospis bo nie jestem go pewna. Bolała mnie głowa i organizm wołał o cukier, więc dużo owoców a mało warzyw. Gdyby nie te owoce to bym jadła chyba samą czekoladę

R
Śniadanie: płatki z mlekiem (bran flakes i musli z orzechami), trochę winogron, na oko tak ze 100-150g. (no winogronka niebardzo, lepiej jabłko, grejpfrut, ale skoro to śniadanie to ok, a może kawałek twarogu do tego?? ile płatków, jakie mleko? ogólnie ok w miarę, musli słodzone?)

2 śniadanie: 2 kawałki razowego chleba ze śliwką ze sporą ilością wędzonej piersi indyka, koktajl owocowy (150g malin i jagód, pół szklanki mleka) good a może warzywko do samonej piersi? ;D

Obiad: 80g razowego makaronu z sosem (sos: pomidory 200g, kukurydza z puszki 50g, pierś kurczaka ze 125g, trochę oliwy)
bdb! może łyżka-2 orzeszków, słonecznika?
Podwieczorek: truskawki (150g) i winogrona (100g) no tutaj to już owoce nie bardzo, ale Cię rozumiem bo często mam to samo z bólem głowy i mi przechodzi dopiero po słodkim choć i tak dodałabym tu może trochę serka wiejskiego? albo homo nat? bo samotne te owoce

Kolacja: sałatka z tuńczyka, jajka, kukurydzy i ogórków kiszonych z sosem jogurtowo-majonezowym, kromka razowca. a może sam jogurtowy?;> jeśli 2-3h przed snem to spoko

Edit - dodam, że nie wyznaję "szkoły" jedzenia jak największej ilości białka i opierania na nich diety, bo mi taka dieta nie służy Potrzebuję węglowodanów.
Jest nieźle, troszkę do dopracowania, ale jesteś na b. dobrej drodze
Stary 2009-04-24, 23:37   #3729
klaudynka4
Zakorzenienie

GG do klaudynka4 Send a message via Skype™ to klaudynka4

Przepraszam za offtopa, ale nie wiem gdzie to napisać. Widzę, że wiele z was je bran flakesy. Ile waży 1 łyżka tych płatków?
Stary 2009-04-24, 23:42   #3730
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:

Jest nieźle, troszkę do dopracowania, ale jesteś na b. dobrej drodze
Dzięki
Wiem że winogrona niepolecane i w ogóle owoce po południu, dlatego zwykle ich nie jem, ograniczam się do jednej porcji dziennie. A dziś przez tę głowę wyszło jak wyszło Nawet nie miałam za bardzo apetytu na nic do tych owoców, wszystko we mnie wołało "cukru!!!"
Po kolei:
1 śniadanie - mleko 1.5%, płatków jakieś 50g, a może więcej, heh
W 2 śniadaniu zapomniałam dopisać pomidora
Co do kolacji, to sos był wynikiem kompromisu między mną a TŻtem, bo on jadł ze mną, a jest fanem majonezu Ale przeforsowałam jogurt doprawiony majonezem i chyba mu nawet pasowało

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ----------

Cytat:
Napisane przez klaudynka4 Pokaż wiadomość
Przepraszam za offtopa, ale nie wiem gdzie to napisać. Widzę, że wiele z was je bran flakesy. Ile waży 1 łyżka tych płatków?
Specjalnie poszłam zważyć Moja waga twierdzi, że 6 gramów.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 23:46   #3731
Jorelia
Rozeznanie

Moje W, proszę o ocenę

I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, dwie łyżki serka wiejskiego, kiwi, garść migdałów, łyżka rodzynek, kostka gorzkiej czekolady.
II. Pół grahamki z pastą z tuńczyka i pomidorem, małe jabłko.
III. Zupa - krem z brokułów z garścią makaronu razowego, parę rzodkiewek.
IV. Jogurt naturalny z łyżką otrębów, łyżeczką cappuccino, imbirem i cynamonem.
V. Jajko sadzone (na teflonie, bez tłuszczu), sałatka z papryki, sałaty i kiełków.
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 07:33   #3732
Limonka1987
Zakorzenienie

Rrrrr

śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, wieśniak lekki, starte jabłko, plaster ananasa z puszki)
II śniadanie: 0,5 grahamki z pasztetem sojowym, pomidorem, papryką, rzodkiewkami i natką pietruszki
Obiad: ok.150 g wołowiny usmażonej na łyżeczce oliwy z oliwek z 3 plastrami ananasa z puszki; 30 g kaszy gryczanej; surówka (sałata, pomidor, papryka, rzodkiewki, ogórek, groszek z puszki, cebula, szczypiorek, koperek, natka, 100g jogo naturalnego)
Podwieczorek: garść migdałów
Kolacja: sałatka z tuńczyka (0,5 puszki tuńczyka wsw, jajco na twardo, fasolka szparagowa, ogórek kiszony, 50 g jogo naturalnego, zioła prowansalskie)
Stary 2009-04-25, 08:04   #3733
fucia
Raczkowanie

Mój wczorajszy jadłospis. RRR!
1.śniadanie - dwie kanapki z chleba razowego, serek wiejski i sałata.
2.sniadanie - jabłko
3. Obiad - zupa warzywna w małej ilości, do tego kromka chleba razowego
4. podwieczorek - jogurt Activia i 2 łyżki musli
5. Kolacja - 2 kanapki z chleba razowego z serem żółtym,ogórkiem i sałatą.
Stary 2009-04-25, 08:18   #3734
halfsara
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez klaudynka4 Pokaż wiadomość
ja kiedys odmierzalam na szklanki a ze szklanki na lyzki i wychodzilo mi ze lyzka Branow Sante ma ok 18 kcal , a szklanka 200kcal.
halfsara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 09:47   #3735
czarna_2202
Raczkowanie

GG do czarna_2202

Cytat:
Napisane przez fucia Pokaż wiadomość
1.śniadanie - dwie kanapki z chleba razowego, serek wiejski i sałata.
2.sniadanie - jabłko
3. Obiad - zupa warzywna w małej ilości, do tego kromka chleba razowego
4. podwieczorek - jogurt Activia i 2 łyżki musli
do śniadanka mogłabyś dorzucić jakiegoś pomidorka, ogórka...
drugie śniadanie jest za małe, obiad tak samo... zupa warzywna?? a jakieś mięso tam było??? i do tego sucha kromka??
podwieczorek, ja nie mam zastrzeżeń, kolacja, trochę za mała, może jakaś wędlina do tego?? albo zamiast kolejnych kanapek jajko na twardo??

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

A to moje dzisiejsze śniadanko na P
jajecznica z dwóch jaj na masełku plus dwa żytnie chlebki z wędliną serem ogórkiem i rzodkiewką + szczypior do smaku....
Stary 2009-04-25, 11:32   #3736
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
do śniadanka mogłabyś dorzucić jakiegoś pomidorka, ogórka...
drugie śniadanie jest za małe, obiad tak samo... zupa warzywna?? a jakieś mięso tam było??? i do tego sucha kromka??
podwieczorek, ja nie mam zastrzeżeń, kolacja, trochę za mała, może jakaś wędlina do tego?? albo zamiast kolejnych kanapek jajko na twardo??

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

A to moje dzisiejsze śniadanko na P
jajecznica z dwóch jaj na masełku plus dwa żytnie chlebki z wędliną serem ogórkiem i rzodkiewką + szczypior do smaku....

nie dajemy i nie oceniamy poszczególnych potraw, całe jadłospisy

175, 83/62/89
Stary 2009-04-25, 12:00   #3737
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
Rrrrr

śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, wieśniak lekki, starte jabłko, plaster ananasa z puszki)
II śniadanie: 0,5 grahamki z pasztetem sojowym, pomidorem, papryką, rzodkiewkami i natką pietruszki
Obiad: ok.150 g wołowiny usmażonej na łyżeczce oliwy z oliwek z 3 plastrami ananasa z puszki; 30 g kaszy gryczanej; surówka (sałata, pomidor, papryka, rzodkiewki, ogórek, groszek z puszki, cebula, szczypiorek, koperek, natka, 100g jogo naturalnego)
Podwieczorek: garść migdałów
Kolacja: sałatka z tuńczyka (0,5 puszki tuńczyka wsw, jajco na twardo, fasolka szparagowa, ogórek kiszony, 50 g jogo naturalnego, zioła prowansalskie)
Piękny, zdrowy jadłospis. Jest w nim wszystko co potrzebne: białko, idealne jak na RRR ilości węglowodanów, dużo warzyw, NNKT, zielenina.
Tak trzymać!

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ----------

Cytat:
Napisane przez fucia Pokaż wiadomość
1.śniadanie - dwie kanapki z chleba razowego, serek wiejski i sałata. daj więcej warzyw
2.sniadanie - jabłko słabo, dodaj tu białko i orzechy np
3. Obiad - zupa warzywna w małej ilości, do tego kromka chleba razowego same węglowodany. mięso? ryba?
4. podwieczorek - jogurt Activia i 2 łyżki musli druga porcja nabiału to już nie bardzo, ale to może być sprawa indywidualna. poza tym kupne musli niekoniecznie jest zdrowe.
ser żółty nie , zjedz tu jajko, tuńczyka, kawałek chudej szynki
W Twoim jadłospisie brakuje NNKT czyli ziaren i orzechów, troche za dużo ww jak na r, a za mało białka.

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 13:20   #3738
stoookroootkaaa
Raczkowanie

GG do stoookroootkaaa

Cytat:
Wysnułam taki wniosek bo bardzo dokładnie zaznaczasz 'małe, cieniutko, trochę, bez' itd itp. oraz ilość spacerów
okej, rozumiem, że mogłaś wyciągnąć z tego taki wniosek,. Po prostu jestem tu nowa, a wcześniej czytając różne posty na tym forum, zauważyłam, że wiele osób tak zaznacza, więc uznałam że to ważne przy sugestiach co zmienić, dodać, odjąć itp.

W każdym razie, dziękuję za rady a właśnie, czy muszę pilnować by w każdym posiłku znalazło się białko? czy to tak ważne? i jakie wendliny chude jeść najlepiej, tzn które są najwartościowsze z tych chudych? tłustych nigdy nie lubiałam
stoookroootkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 13:34   #3739
Annie1441
Wtajemniczenie

Ja tłustych też nie lubię, albo inaczej: są dobre ale po odcięciu tłuszczu widocznego ;P No to ja polecam: polędwicą sopocką, szynkę drobiową, pierś z kurczaka i indyka, szynkę wołową, kiełbasę krakowską (nie suchą) A białko jest ważne, ponieważ ono stanowi budulec Twojego ciała Pomoże Ci odbudować mięśnie, podkręci metabolizm itd

Lexie- w takim razie i płatki i pomidor super ( i mleko też ) a co do TŻ to też rozumiem, z moim było podobnie ;D
ja: nie chce białego chleba
on: o rany marudzisz
ja: weźmy razowy
on: ale ja nie lubie
ja: ale jest zdrowszy
on: no i co z tego?
ja: to może z ziarnami?
on: dobra, zjem razowy, ale ty smarujesz masłem a nie beztłuszczowym czymś!
ja: omg.. no niech będzie

hahaha skąd ja to znam ;D

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
Moje W, proszę o ocenę

I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, dwie łyżki serka wiejskiego, kiwi, garść migdałów, łyżka rodzynek, kostka gorzkiej czekolady. (ładnie, choć jeśli nie na mleku to było, to dałabym cały serek)
II. Pół grahamki z pastą z tuńczyka i pomidorem, małe jabłko.(no zjeeedz całą bo druga połówka będzie protestować ---> )
III. Zupa - krem z brokułów z garścią makaronu razowego, parę rzodkiewek. jakieś mięsko co zupy??
IV. Jogurt naturalny z łyżką otrębów, łyżeczką cappuccino, imbirem i cynamonem. (może orzeszki, rodzynki?
V. Jajko sadzone (na teflonie, bez tłuszczu), sałatka z papryki, sałaty i kiełków daj dwa jajka .
Dodaj NNKT, jakiś grzeszek? ;> Ja chyba na R jem więcej Ale zdrowo
Stary 2009-04-25, 13:37   #3740
stoookroootkaaa
Raczkowanie

GG do stoookroootkaaa

Cytat:
Ja tłustych też nie lubię, albo inaczej: są dobre ale po odcięciu tłuszczu widocznego ;P No to ja polecam: polędwicą sopocką, szynkę drobiową, pierś z kurczaka i indyka, szynkę wołową, kiełbasę krakowską (nie suchą) A białko jest ważne, ponieważ ono stanowi budulec Twojego ciała Pomoże Ci odbudować mięśnie, podkręci metabolizm itd
o, polędwisa sopocka, jak miło mamuśka ją często kupuje, a z tego co pamiętam zawsze mi smakowała a pierś z kurczaka fajnie nada się do obiadków dzięki wielkie! a migdały to też NNKT;>?
stoookroootkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 13:40   #3741
bekii
Rozeznanie

Dziewczyny mam pytanie,co lepiej zjeść na obiad,a co na kolację ,bo planuję dziś obiad około 16-tej ,a kolację około 19-19.30 i mam 2 dania,nie wiem co lepiej zjeść o której godzinie,poradźcie!Oczywi ście chodzi o redukcję!
I danie) udko z kurczaka doprawione wyciśniętym czosnkiem,majerankiem,prz yprawą do kurczaka i upieczone w piekarniku+surówka z kapusty kiszonej doprawiona koperkiem i oliwą z oliwek

II danie)sałatka z makaronu świderki ze 100 % pszenicy durum ugotowanego aldente ,pomidorka,jajka i szczypiorku doprawiona pieprzem,ziołami prowansalskimi i polana jogurtem naturalnym oraz posypana świezymi listkami bazylii

Proszę o radę

Moje cuda na szydełku:
http://mojeciuchy.pl
(login: szydelkowakraina)

bekii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 13:59   #3742
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez bekii Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie,co lepiej zjeść na obiad,a co na kolację ,bo planuję dziś obiad około 16-tej ,a kolację około 19-19.30 i mam 2 dania,nie wiem co lepiej zjeść o której godzinie,poradźcie!Oczywi ście chodzi o redukcję!
I danie) udko z kurczaka doprawione wyciśniętym czosnkiem,majerankiem,prz yprawą do kurczaka i upieczone w piekarniku+surówka z kapusty kiszonej doprawiona koperkiem i oliwą z oliwek

II danie)sałatka z makaronu świderki ze 100 % pszenicy durum ugotowanego aldente ,pomidorka,jajka i szczypiorku doprawiona pieprzem,ziołami prowansalskimi i polana jogurtem naturalnym oraz posypana świezymi listkami bazylii

Proszę o radę
salatka na obiad, kurczak na kolację

175, 83/62/89
Stary 2009-04-25, 13:59   #3743
Annie1441
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stoookroootkaaa Pokaż wiadomość
o, polędwisa sopocka, jak miło mamuśka ją często kupuje, a z tego co pamiętam zawsze mi smakowała a pierś z kurczaka fajnie nada się do obiadków dzięki wielkie! a migdały to też NNKT;>?
Tak i to b. zdrowe!
Stary 2009-04-25, 14:01   #3744
halfsara
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bekii Pokaż wiadomość

Proszę o radę
mysle, ze lepiej to danie z makaronem na obiad, bo ma wiecej wegli niz pierwsze, ale znawca nie jestem..niech ktos jeszcze poradzi
halfsara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 14:02   #3745
Annie1441
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gorzkakawa Pokaż wiadomość
salatka na obiad, kurczak na kolację
zgadzam się, z tym że to udko to lepiej bez skóry
a mam pytanie: makaron z pszenicy durum to chyba jest jasny? (nie wiem, temyu się zastanawiam czy on dobry na R jest...)
Stary 2009-04-25, 14:46   #3746
beaufyf00l
Zadomowienie

Ufff jestem ok.1800 już.... ale ciągle jestem objedzona omggg... nie wiem...

Moje dzisiejsze U:
Ś: szklanka mleka koziego+ miseczka owsianki królewskiej z Dobrej Kalorii+ miseczka winogron
IIŚ: jogurt naturalny 200g + sporo migdałów+ sporo orzechów laskowych
O: miseczka flaków wołowych w rosole+ 40g kaszy gryczanej+ ok.200g cieciorki w pomidorach+ na deser ciasteczko otrębuś
P: dwa suchary+ jajko+ pomidor+ rzodkiewki+ dwa duże plastry polędwicy sopockiej
K: serek wiejski+ tuńczyk (3/4 puszki)+ ogórek+ cebulka

Baaardzo proszę o ocenę!
beaufyf00l jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 15:04   #3747
SweetAboutMe
Zakorzenienie

GG do SweetAboutMe

R.

Śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1 małe jabłko, 1 pomarańcza, 1/4 szklanki mleka 3,2%, 1/4 szklanki wody, łyżeczka cynamonu)
2 godziny na siłowni (1000 kcal spalonych)
Obiad: duży filet z mintaja (usmażony w panierce na oliwie z oliwek,ale po usmażeniu zdjęłam panierke), miseczka warzyw (1 mały pomidor, 1 mały ogórek kiszony, 1/4 dużego ogórka zielonego, 3 łodyżki szczypiorka)
Podwieczorek: serek wiejski+1 łyżka kakao (wiem,że często jem taki zestaw,ale uwielbiam)
Kolacja: 125g twarogu chudego ze szczypiorkiem, kromka razowca z pomidorem posypany szczypiorkiem
Nie zjadłam 5 posiłków bo późno wstałam (jak to w weekend )

'Komm und hilf mir fliegen.'

Edytowane przez SweetAboutMe
Czas edycji: 2009-04-25 o 20:14
SweetAboutMe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 15:09   #3748
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

No dobrze, poddam się ocenie... Moje R:
7:00 Ś-> placki owsiane (płatki, jajko, jabłko potarte, otręby)
9:40 II Ś-> zapiekanka chlebowo-serowa ( kromki grahama, twaróg, jajko, jabłko, wiórki kokosowe)
13:30 O-> makaron pełne ziarno+fasolka szparagowa ugotowana na parze+ szczypior+bazylia
16:00 P-> 10 orzechów laskowych
19:00 K-> serek homo.naturalny

:conf used:
Rodzynka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 15:48   #3749
Jorelia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SweetAboutMe Pokaż wiadomość
R.

Śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1 małe jabłko, 1 pomarańcza, 1/4 szklanki mleka 3,2%, 1/4 szklanki wody, łyżeczka cynamonu)
Obiad: duży filet z mintaja (usmażony w panierce na oliwie z oliwek,ale po usmażeniu zdjęłam panierke), miseczka warzyw (1 mały pomidor, 1 mały ogórek kiszony, 1/4 dużego ogórka zielonego, 3 łodyżki szczypiorka)
Podwieczorek: serek wiejski+1 łyżka kakao (wiem,że często jem taki zestaw,ale uwielbiam)
Kolacja: 125g twarogu chudego ze szczypiorkiem
Hmm, strasznie dużo kalorii spalasz na siłowni i wydaje mi się, że jak na tak potężny wydatek energetyczny - jesz za mało. Nie wiem czy nawet 1000 kalorii tu wyjdzie... Pisałaś niedawno, że powinnaś być już na U, ale się boisz. Może jednak przełamiesz strach i zaczniesz wychodzić z diety? Miałam ten sam problem - dobrze się czułam na R, zżerał mnie paniczny lęk przed dodawaniem kalorii, trawiły wyrzuty sumienia za każdy nadprogramowy kęs. Ale przełamałam się... W zasadzie nadal się przełamuje, jest ciężko, ale z każdym dniem lepiej
A tak poza tym, to jesz strasznie monotonnie i chyba trochę za mało węglowodanów. I nie widzę NNKT - co z tego, że smażyłaś na oliwie, skoro zdjęłaś panierkę. W szczegółowe ocenianie się bawić nie będę, bo nie jestem specjalistką i jeszcze Ci coś źle powiem

Hmm, no dobrze, to przy okazji moje W:

I. Dwie kromki razowca, jedna z twarogiem, druga z pasztetem sojowym, obydwie pomidorem, rzodkiewką i szczypiorkiem, kawa z mlekiem.
Trening: 35 minut biegania.
II. Serek homo naturalny z dwiema łyżkami płatków owsianych, startym jabłkiem i cynamonem.
III. Zupa pomidorowa z ryżem brązowym, sałatka grecka.
IV. Jogurt naturalny z garścią mieszanki studenckiej, kostka gorzkiej czekolady, cappuccino orzechowe.
V. Sałatka z jajka, czerwonej fasoli, papryki, ogórków, cebuli i odrobiny jogurtu naturalnego.

Edytowane przez Jorelia
Czas edycji: 2009-04-25 o 16:02
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 19:34   #3750
bekii
Rozeznanie

Z tego co wiem to na R można makaron razowy,makaron pełnoziarnisty,makaron ze 100 % pszenicy durum i tylko ugotowany aldente,bo wówczas ma niższe IG,ale też nie w dużych ilościach i nie za często, ja jem makaron najwyżej 2-3 razy w miesiącu

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Bardzo proszę o ocenę:
Moje dzisiejsze RRRRR
Na czczo godz.9.00: 1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej
I śniadanie godz.9.30: 1 długa podłużna sznytka chleba sojowego bez konserwantów pełnoziarnistego tj. 90 g(skład:łamane ziarno żytnie,mąka żytnia razowa,woda,ziarno soi 5%,płatki ziemniaczane,syrop skrobiowy,sól,drożdże) posmarowana serkiem Almette ze szczypiorkiem i obłożona łososiem ok. 4 dag,2 rzodkiewki,1 pomidorek-PYCHA!
II śniadanie 13.00: 1 pomarańcza 25 dag,1 serek homogenizowany naturalny 3 % tłuszczu (180 g)-do serka wrzucone pokrojone 2 orzechy włoskie,4 orzechy nerkowca,7 owoców suszonej żurawiny-PYCHA!
Obiad godz. 17.00: sałatka z makaronu świderki ze 100 % pszenicy durum ugotowanego aldente ,pomidorka,jajka,szczypio rku,doprawiona pieprzem i ziołami prowansalskimi ,polana 90 g jogurtu naturalnego 2,5 % tluszczu i posypana świeżymi listkami bazylii+pół lampki czerwonego wytrawnego wina do popicia(można,bo pyszne??)
Podwieczorek będzie o 20.00: połowa udka z kurczaka bez skóry natartego czosnkiem,przyprawą do kurczaka i majerankiem i upieczonego w piekarniku+surówka z kapustki kiszonej doprawiona lekko oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia( nie za duży?)
Kolacja będzie o 23.00,bo idę bardzo późno spać :80 g chudego twarogu 0 % tłuszczu
Napoje : po I śniadaniu szklanka pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,po podwieczorku i wieczorem herbata zielona w listkach sypana 3 razy zalewana,czyli też 3 szklanki ,w międzyczasie popijałam też wodę mineralną niegazowaną .

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Cytat:
Napisane przez SweetAboutMe Pokaż wiadomość
R.

Kolacja: 125g twarogu chudego ze szczypiorkiem
Nie powinnaś łączyć pomidorka i ogórka zielonego,gdyż zabija witaminę C,jedynie pomidor z ogórkiem kiszonym jest OK,gdyż ogórek zielony zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C. Jadany osobno jest doskonałym niskokalorycznym pokarmem zawierającym witaminy i sole mineralne,ale nie należy go dodawać do potraw bogatych w witaminę C. Musisz wiedzieć,że niektóre produkty mogą oddziaływać na siebie szkodliwie, niwelując wzajemnie swoje wartości odżywcze, a niekiedy nawet szkodząc.

Moje cuda na szydełku:
http://mojeciuchy.pl
(login: szydelkowakraina)

bekii jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości