Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-27, 15:56   #3841
venus in furs
Rozeznanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Wracam do wątku po dłuuuugiej przerwie, proszę o ocenę Jestem na redukcji.

I. (6:00)płatki owsiane z niskotłuszczowym mlekiem i jabłkiem
II. (9:00)jabłko i trochę soku pomidorowego
III. (11:30)2 pomarańcze
IV. (13:00) serek wiejski+cała papryka+ sok pomidorowy (musiałam improwizować na mieście, nie dotarłam na obiad do domu )
V. (16:00) miseczka gotowanej fasolki szparagowej+odrobina oliwy z oliwek+kilka oliwek
VI (w planach) serek wiejski

Moje włosowe patenty:
Prostowanie bez prostownicy i suszarki
"Metoda kubeczkowa" udoskonalona
venus in furs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 16:00   #3842
bekii
Rozeznanie

Bardzo poszę o ocenę:
RRRRR
Na czczo godz.8.30: 1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej
I śniadanie godz.9.00: 1 długa podłużna sznytka chleba sojowego bez konserwantów pełnoziarnistego tj. 90 g(skład:łamane ziarno żytnie,mąka żytnia razowa,woda,ziarno soi 5%,płatki ziemniaczane,syrop skrobiowy,sól,drożdże) obłożona 100 g twarogu chudego polanego jogurtem naturalnym 2,5 % posypanego szczypiorkiem,1 rzodkiewka
II śniadanie 12.30: 1 jabłko,1 jogurt naturalny 2,5 % tłuszczu 180 g i do jogurtu wrzucone pokrojone 2 orzechy włoskie i mała łyżeczka pestek słonecznika
Obiad godz. 16.00: świeży dorsz (ok. 20 dag) posolony,popieprzony pieprzem cytrynowym i posypany koperkiem,obtoczony w mące żytniej i usmażony na patelni na oliwie z wytłoczyn oliwek+surówka z kapustki kiszonej doprawiona lekko oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i posypana koperkiem
Podwieczorek będzie o 19.00: połowa udka z kurczaka bez skóry natartego czosnkiem,przyprawą do kurczaka i majerankiem i upieczonego w piekarniku+1 pomidorek,kawałek surowej żółtej papryki,ogórek kiszony
Kolacja będzie o 22.00,bo idę bardzo późno spać : 50 g tuńczyka w sosie własnym
Napoje : po I śniadaniu szklanka pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,po podwieczorku i wieczorem herbata zielona w listkach sypana 3 razy zalewana,czyli też 3 szklanki ,w międzyczasie popijałam też wodę mineralną niegazowaną .

Moje cuda na szydełku:
http://mojeciuchy.pl
(login: szydelkowakraina)

bekii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 16:09   #3843
Annie1441
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bekii Pokaż wiadomość
Bardzo poszę o ocenę:
RRRRR
Na czczo godz.8.30: 1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej
I śniadanie godz.9.00: 1 długa podłużna sznytka chleba sojowego bez konserwantów pełnoziarnistego tj. 90 g(skład:łamane ziarno żytnie,mąka żytnia razowa,woda,ziarno soi 5%,płatki ziemniaczane,syrop skrobiowy,sól,drożdże) obłożona 100 g twarogu chudego polanego jogurtem naturalnym 2,5 % posypanego szczypiorkiem,1 rzodkiewka
II śniadanie 12.30: 1 jabłko,1 jogurt naturalny 2,5 % tłuszczu 180 g i do jogurtu wrzucone pokrojone 2 orzechy włoskie i mała łyżeczka pestek słonecznika
Obiad godz. 16.00: świeży dorsz (ok. 20 dag) posolony,popieprzony pieprzem cytrynowym i posypany koperkiem,obtoczony w mące żytniej i usmażony na patelni na oliwie z wytłoczyn oliwek+surówka z kapustki kiszonej doprawiona lekko oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i posypana koperkiem
Podwieczorek będzie o 19.00: połowa udka z kurczaka bez skóry natartego czosnkiem,przyprawą do kurczaka i majerankiem i upieczonego w piekarniku+1 pomidorek,kawałek surowej żółtej papryki,ogórek kiszony
Kolacja będzie o 22.00,bo idę bardzo późno spać : 50 g tuńczyka w sosie własnym
Napoje : po I śniadaniu szklanka pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,po podwieczorku i wieczorem herbata zielona w listkach sypana 3 razy zalewana,czyli też 3 szklanki ,w międzyczasie popijałam też wodę mineralną niegazowaną .
Jest ładnie, oprócz panierki Albo mi się zdaje albo codziennie jesz praktycznie to samo? ;>
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 16:51   #3844
Magdalena0603
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
rrr...
  • kanapka razowca z serem żółtym,fura szczypiorku,3 rzodkiewki
  • pół grahamki z wieśniakiem+szczypiorek
  • warzywa na patelnię ,smażone na oliwie z oliwek udko kurczaka
  • jajko na miękko
jak to wygląda??
bardzo ,bardzo proszę o ocenkę..zależy mi na Waszej opinii..pomoże ktoś?
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 16:58   #3845
Koooteczeeek
Przyczajenie

GG do Koooteczeeek

Chciałabym poprosić o ocenę mojego jadłospisu R (długa droga przedemną)

Przed śniadaniem szklanka wody
Śń (8): Owsianka (60g płatków owsianych, 10g otrębów, 5g zarodków pszennych, 5g siemienia lnianego, 20g cukru, 100g jagód - wymiennie z truskawkami)

TRENING (9:30):
Trening z Tamilee Webb na posladki i ręce (30 minut), a6w, 10 minut hh (na razie tylko tyle daje rade), kilka ćwiczeń na poszczególne pratie mięśni

II Śń(11): 100g chleba żytniego, 40g szynki z indyka, 3 jajka na twardo, pomidory - 2, sałata lodowa
Ob(14): 200g piersi z kurczaka w marynacie (20g oliwy z oliwek, przyprawy) + bukiet surówek ( kupne 180g) + łyżeczką majonezu i ketchupu
Podw (17): twaróg chudy 200g + orzechy laskowe 20g

Bieganie (20) - 20 minut

Kolacja (21): serek wiejski 200g + twaróg chudy 100g

Do tego 0,7l wody mineralnej, 5 szklaneczek czerwonej i 5 zielonej herbaty

Bardzo proszę o ostrą krytyczną ocenę. Ponieważ jestem osobą której żadko jakiś posiłek się nudzi ( a to zestawienie akurat mi smakuje) chciałabym tak jeść codzienne. raz - dwa razy w tygodniu na obiad zmieniać będę pierś z kurczaka na rybkę na parze

Czy tego nie jest za dużo? po przeliczeniu wychodzi całość :
B 184 T 82 W 177 KCAL 2124
Koooteczeeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 17:06   #3846
beaufyf00l
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez beaufyf00l Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U(W->P):
Ś: jajecznica z dwóch jajek+ dwa plastry polędwicy sopockiej+ dużo cebulki+ 1,5 kromki chleba wieloziarnistego+ pomidor
IIŚ: koktajl z: 200g jogurtu naturalnego+ miseczka owoców mrożonych+ banan+ otręby
O: 50g makaronu orkiszowego+ kawałek piersi z kurczaka+ sos z: jogurt nat.+ miseczka brokuł+ rodzynki
P: danio warzywne+ trzy wafle ryżowe+ łosoś wędzony+ pomidor+ rzodkiewki
K: sałatka z: rukola+ 200g owoców morza+ pomidor+ szczypior+ dużo zielonych oliwek+ oliwa z pestek winogron+ przyprawy

Bardzoo proszę o ocenkę
Jeszcze raz proszę bardzo o ocenę...

Kto się boi,

nie wiedząc właściwie czego,
podwójnie się boi.
beaufyf00l jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 17:20   #3847
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Cytat:
rrr...
  • kanapka razowca z serem żółtym,fura szczypiorku,3 rzodkiewki
  • pół grahamki z wieśniakiem+szczypiorek
  • warzywa na patelnię ,smażone na oliwie z oliwek udko kurczaka
  • jajko na miękko
jak to wygląda??
Szczerze? Słabo... Dlaczego tylko 4 posiłki???
I kolejno:
1. ser żółty na redukcję nie za bardzo... Czemu tylko jedna kanapka? Śniadanie to podstawowy i najważniejszy posiłek dający energię na cały dzień. Koniecznie coś dorzuć.
2. czemu tylko pół grahamki, a nie cała?
3. Samo, jedno, zabłąkane jajko? Za mało...
Weź dorzuć jakieś owoce, twaróg/wieśniaka/serek homo, jakieś orzechy, wędlinę chudą do kanapek.

Chociaż może niech się wypowie ktoś bardziej kompetentny... To tylko takie moje spostrzeżenia...
Rodzynka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-27, 17:33   #3848
Jorelia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez beaufyf00l Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U(W->P):
Ś: jajecznica z dwóch jajek+ dwa plastry polędwicy sopockiej+ dużo cebulki+ 1,5 kromki chleba wieloziarnistego+ pomidor
IIŚ: koktajl z: 200g jogurtu naturalnego+ miseczka owoców mrożonych+ banan+ otręby
O: 50g makaronu orkiszowego+ kawałek piersi z kurczaka+ sos z: jogurt nat.+ miseczka brokuł+ rodzynki
P: danio warzywne+ trzy wafle ryżowe+ łosoś wędzony+ pomidor+ rzodkiewki
K: sałatka z: rukola+ 200g owoców morza+ pomidor+ szczypior+ dużo zielonych oliwek+ oliwa z pestek winogron+ przyprawy

Bardzoo proszę o ocenkę
Bardzo mi się podoba - smacznie, różnorodnie, zdrowo Ale jak na P, to chyba za mało, czyż nie? Nie wiem czy na tym przytyjesz.
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 18:13   #3849
olalola24
Wtajemniczenie

Jestem na R i mam prosbe moglby mi ktos ulozyc przykladowy jadlospis ja wypisze produkty jakie chce jesc. Po prostuu nie potrafie tego łączyc nie wiem co do czego ehh

owsianka, mleko 0.5%, wiesniak, kilka pasków papryki, plasterki ogórka ogórek, jabłko, połowa banana, połowa wędzonej makreli, 2 kromki razowca, homo naturalny, garść orzechów włoskich, 2 suszone morele, gotowana pierś z kurczaka, połowa torebki brazowego ryzu, sałata lodowa, 2 plasterki poledwicy sopockiej, zielona herbata, 8 szklanek wody mineralnej, twaróg chudy

Zróbcie mi proszę z tego 5 posiłków( możecie coś wywalić jeśli jest tego za duzo) z Góry dzięki
olalola24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 18:44   #3850
aniulap
Raczkowanie

U...

Iśniadanie
-omlet (2 jajka, łyżka mąki, łyżeczka cukru, szczypta proszku do pieczenia wymieszanego z cukrem waniliowym, całość usmażona na 2 łyżkach masła) do tego 4 plasterki ananasa z puszki z jogobella light ananasową

IIśniadanie
-kajzerka z dwoma plasterkami żółtego sera, łyżeczka keczupu, łyżeczka masła

Obiad
- miska zupy pomidorowej z garścią kolorowych świderków z pełnego ziarna (z kostki warzywnej, koncentratu pomidorowego + vegeta i inne przyprawy - niezabielana)
zaraz po na deser MilkyWay minute czekoladowy (178kcal)

Podw.
-3 wafle ryżowe, jabłko

Kolacja
- serek kokosowo migdałowy

ee.. i jak, może być? przytyję na tym? bo czuję się taka najedzona... niedawno wyszłam z diety i nie chciałabym nadrobić tego co zrzuciłam. ładnie się uśmiecham i proszę o ocenę

aniulap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 18:52   #3851
stoookroootkaaa
Raczkowanie

GG do stoookroootkaaa

No to moje dzisiejsze W : ( będzie może kiedyś P, następnie U [])

Iśn: kromka razowca, cienko posmarowana masłem na to: sałata, plaster twarogu chudego, pomidor, papryka + pół pomidora , herbata z cytryną

IIśn, a raczej przekąska : jabłko (w szkole)

O: łyżka kaszy gryczanej, kawałek duszonego mięsa w sosie(raczej chudego), gotowany szpinak

P: nie było - wiem, błąd. a to dlatego, że późno wróciłam ze szkoły a później musiałam wyjśc... (tak, tak- żadne wytłumaczenie)

K: jakieś 80g makreli w pomidorach + kromka razowca bez masła

czuję, że pękne . a nie bylo tego wcale tak dużo ;/

domyślam się co i jak, ale proszę - oceńcie
stoookroootkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-27, 18:59   #3852
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Koooteczeeek Pokaż wiadomość

Przed śniadaniem szklanka wody Oby była to szklanka ciepłej wody- zimna woda (zresztą wszystko co zimne - powoduje uposledzenie trawienia, gorszą parce jelit, gorsze trawienie)
Śń (8): Owsianka (60g płatków owsianych, 10g otrębów, 5g zarodków pszennych, 5g siemienia lnianego, 20g cukru, 100g jagód - wymiennie z truskawkami) Otręby i cukier powinny wylecieć z tej kombinacji, 20 gr cukru to 3 czubate łyżeczki -to bardzo dużo!, reszta OK Ew mogłabyś tu kapnąć trochę oleju lnianego, albo dać kilka migdałów, orzechów - 4-6 wystarczy, zamiast cukru łyzeczkę miodu do smaku

Trening z Tamilee Webb na posladki i ręce (30 minut), a6w, 10 minut hh (na razie tylko tyle daje rade), kilka ćwiczeń na poszczególne pratie mięśni

II Śń(11): 100g chleba żytniego, 40g szynki z indyka, 3 jajka na twardo, pomidory - 2, sałata lodowa Chyba pierwszy raz mam watpliwości - 100gr chleba to 3 grube kromki domowego, zwartego i ciężkiego żytnego chleba jaki mam w domu, 40 gr wedliny + 3 jaja - mam wrażenie, ze ten posiłek jest trochę za duży. 2 kromki takiego chleba i 2 jaja wystarczą - posiłek lepiej podzielić na 2 mniejsze niż zjadac jeden wielki. To wychodzi bardzo duży posiłekj. Zresztą , czy Ty naprawde ważysz to jedzenie? Nie czujesz czy jestes najedzona czy nie tylko stoisz z wagą i ważysz i ile wyjdzie tyle wepchniesz?
Ob(14): 200g piersi z kurczaka w marynacie (20g oliwy z oliwek, przyprawy) + bukiet surówek ( kupne 180g) + łyżeczką majonezu i ketchupu - za dużo tego miecha, 100gr kotlet w zupełnosci wystarczy, resztę kalori lepiej pozyskac z kaszy, makaronu, ryżu. Brakuje zdrowych tłuszczy NNKT- do sałatki daj łyżkę oliwy
Podw (17): twaróg chudy 200g + orzechy laskowe 20g Za dużo orzechów na raz- orzechy sa zdropwe ale bardzo ciezkostrawne - kilka dziennie zupełnie wystarczy, ew te 20 gr rozdziel na 2-3 posułki.

Bieganie (20) - 20 minut (pamiętaj, ze dopiero po 20 minutach wysiłku, organizm wykorzystuje bieżace zasoby energi i zaczyna sięgać do "Zapasów" czyli dopiero zaczyna się spalanie tkanki tłuszczowej. Na odchudznie- długie dystanse. Krótkie partie ćwiczeń bez sięgania do "zapasów" to raczej na masę.

Kolacja (21): serek wiejski 200g + twaróg chudy 100g KOBIETO, pół kilo sera chcesz zjeśc w 2 posiłkach?

Bardzo proszę o ostrą krytyczną ocenę. Ponieważ jestem osobą której żadko jakiś posiłek się nudzi ( a to zestawienie akurat mi smakuje) chciałabym tak jeść codzienne. raz - dwa razy w tygodniu na obiad zmieniać będę pierś z kurczaka na rybkę na parze

Jesli chodzi o kalorie to OK, choć to tez teoretycznie - kto Cię tam wie jaki masz zapotrzebowanie , ale jesli chodzi o skład... masakra proponowałabym mniej teori a więcej swobody. To jest jakiś "sferyczny" znaczy się teoretyczny jadłospis dla robocopa. No litości- pół kilo sera dziennie?
Wywal wagę z kuchni, wprowadz do diety kasze, razowe makarony, ryż brązowy, dodaj do przynajmniej 2 posiłków porcję gotowanych warzyw, zamiast tego sera z serem wprowadz ryby morskie i słodkowodne, jaja, strączkowe .
Odchudzające działanie kwasów omega 3 i 6 jest udowodnione! A one są własnie w tłustych rybach morskich i oleju lnianym.

Powiem szczerze, ze dawno nic mnie tak nie zszokowało na Dietetyce jak ten jadłospis.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 19:02   #3853
Magdalena0603
Rozeznanie

tak planuję na jutro RR.....

wiem,ze dziewczyny NIE MUSZĄ oceniac i robia to tylko z własnej woli,ale taka niesmiala prosba..czy to menu na jutro w miare ok???
  • jajko na miękko,2 kanapki razowca-jedna z serem białym(plus szczypiorek),druga z szynką chudą plus 2 plasterki ogórka
  • kanapka razowca ze smalecm wegetariańskim
  • naleśnik z soczewicą plus kapka keczupu,pół miseczki żurku
  • jajko na twardo i pół pomidora,kanapka z serem żółtym -porazka,wiem

i jak?coś mogę zmienic?(zaznaczam,ze kocham ser yellow.,mimo,że niewskazany))

ale jakby co-mogę zrezygnować..doradźcie! !!!

Edytowane przez Magdalena0603
Czas edycji: 2009-04-27 o 19:07
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 19:03   #3854
piegowata piratka
Raczkowanie

GG do piegowata piratka

Dziękuję za ocenienie ostatniego jadłospisu. Dzisiejszy:

I śniadanie: takie gotowe płatki do zalania (nie pamiętam nazwy) z truskawkami i do tego kawa z mlekiem i cukrem trzcinowym.
II śniadanie: jabłko
Obiad: ryba w pomidorach, marchewka , fasolka, kapusta, kukurydza, grzyby. Do tego DUO FRUO i kawa po przerwie.
Podwieczorek: Orzechy (troszkę mieszanki Studenckiej i pistacji)
Kolacja: Troszkę kukrydzy z małej puszeczki. Herbata.

Jakby co to piszcie co z tą kolacją, bo mogę coś jeszcze zjeść
A jakie polecacie mi ćwiczenia? Może z 20 min na takim krążku/talerzu, co się stoi i kręci biodrami?
Proszę o ocenę.

Kochając siebie za to,jakim się jest.

Nauka i dbanie o kręciołki na łebku ; *

Edytowane przez piegowata piratka
Czas edycji: 2009-04-27 o 19:15
piegowata piratka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 19:13   #3855
bekii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Koooteczeeek Pokaż wiadomość

Przed śniadaniem szklanka wody
Śń (8): Owsianka (60g płatków owsianych, 10g otrębów, 5g zarodków pszennych, 5g siemienia lnianego, 20g cukru, 100g jagód - wymiennie z truskawkami)

II Śń(11): 100g chleba żytniego, 40g szynki z indyka, 3 jajka na twardo, pomidory - 2, sałata lodowa
Ob(14): 200g piersi z kurczaka w marynacie (20g oliwy z oliwek, przyprawy) + bukiet surówek ( kupne 180g) + łyżeczką majonezu i ketchupu
Podw (17): twaróg chudy 200g + orzechy laskowe 20g

Bieganie (20) - 20 minut

Kolacja (21): serek wiejski 200g + twaróg chudy 100g

Mogę wiedzieć jak odmierzasz te 60g płatków owsianych, 10g otrębów, 5g zarodków pszennych, 5g siemienia lnianego? Na redukcji nie powinnaś używać cukru,surówki lepiej samemu zrobić różnorodne z kapustki kiszonej ,zwykłej lub pekińskiej,marchewki ,papryki surowej,pomidorka,ogórka kiszonego,z dodatkiem np. cebulki,szczypiorku,zielo nej pietruszki,koperku i oczywiście z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i np. soku wyciśniętego z cytryny, bo w kupnych nie wiadomo,czego tam dodają .Na kolację trochę za dużo tego twarogu,tym bardziej,że na podwieczorek już jadłaś twaróg,zjedz może tuńczyka z puszki w sosie własnym ( to też białko) i jakieś warzywko.
Bardzo niedobrze,że codziennie zamierzasz jeść to samo, po pierwsze szybko to Ci się znudzi,a po drugie nie dostarczysz organizmowi wszystkich potrzebnych składników,witamin i minerałów i organizm będzie się ich domagał. Proponowałabym Ci urozmaicić jadłospis o warzywka takie jak: brokuł,kalafior,rzodkiewk i ,są już coraz tańsze.Z owoców na redukcję dobre też są jabłka,grapefruity i pomarańcze jedzone przed południem,także możesz je śmiało jeść do 2 sztuk dziennie.Polecam Ci też rybki,takie jak :makrela,łosoś,tuńczyk.Ma jonez zastąpiłabym jogurtem naturalnym.
Pozdrawiam i życzę powodzenia

Moje cuda na szydełku:

Stary 2009-04-27, 19:15   #3856
klaudynka18
Rozeznanie

Dzisiejsze RRRR
Śniadanie-owsianka z jogurtem naturalnym otrębami pszennymi, jabłkiem i cynamonem
II śniadanie-ćwierć jabłka, banan, garść orzechów włoskich
Obiad-półtora kotleta schabowego(wiem, że schab na R nie bardzo, ale nie mam nawet chwilki na gotowanie oddzielnych posiłków, więc jadam to co mam w domu), mizeria(ogórek surowy+3 łyżeczki jogurtu naturalnego)
Podwieczorek-kubeczek jogurtu naturalnego z ziarnami zbóż+ 3 łyżeczki otrębów pszennych
Kolacja-serek wiejski, sałatka z ogórków małosolnych, pomidorów i cebulki.
Proszę o ocenę i z góry dziękuję

klaudynka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 19:15   #3857
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
tak planuję na jutro RR.....

wiem,ze dziewczyny NIE MUSZĄ oceniac i robia to tylko z własnej woli,ale taka niesmiala prosba..czy to menu na jutro w miare ok???
  • jajko na miękko,2 kanapki razowca-jedna z serem białym(plus szczypiorek),druga z szynką chudą plus 2 plasterki ogórka
  • kanapka razowca ze smalecm wegetariańskim
  • naleśnik z soczewicą plus kapka keczupu,pół miseczki żurku
  • jajko na twardo i pół pomidora,kanapka z serem żółtym -porazka,wiem

i jak?coś mogę zmienic?(zaznaczam,ze kocham ser yellow.,mimo,że niewskazany))

ale jakby co-mogę zrezygnować..doradźcie! !!!
no, radze zrezygnowac jednak z tego sera i tak mnie zastanawia, skoro planujesz na jutro to czego trzepiesz głową w mjur skoro jeszcze tego nie zjadłaś i możesz to zmienić ?

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 19:16   #3858
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Cytat:
Napisane przez olalola24 Pokaż wiadomość
Jestem na R i mam prosbe moglby mi ktos ulozyc przykladowy jadlospis ja wypisze produkty jakie chce jesc. Po prostuu nie potrafie tego łączyc nie wiem co do czego ehh

owsianka, mleko 0.5%, wiesniak, kilka pasków papryki, plasterki ogórka ogórek, jabłko, połowa banana, połowa wędzonej makreli, 2 kromki razowca, homo naturalny, garść orzechów włoskich, 2 suszone morele, gotowana pierś z kurczaka, połowa torebki brazowego ryzu, sałata lodowa, 2 plasterki poledwicy sopockiej, zielona herbata, 8 szklanek wody mineralnej, twaróg chudy

Zróbcie mi proszę z tego 5 posiłków( możecie coś wywalić jeśli jest tego za duzo) z Góry dzięki
Śniadanie:
owsianka+ mleko 0.5%-ono nie ma żadnych wartości+potarte jabłko+2 suszone morele

II Śniadanie:
2 kromki razowca+na to twaróg chudy/masło+2 plasterki poledwicy sopockiej+pomidor+szczypi or

Obiad:
gotowana pierś z kurczaka,
połowa torebki brazowego ryzu,
sałata lodowa+kilka pasków papryki+ogórek+cebulka+ki lka kropli oliwy z oliwek

Podwieczorek:
homo naturalny+garść orzechów włoskich

Kolacja:
połowa wędzonej makreli+pomidor albo wiesniak+jakieś warzywko

Tyle mi się udało "wyczarować". Ale i tak nie jest to to o czym marzyłam Trochę dużo tego białka się narobiło...
Herbata i woda o dowolnych porach, przez cały dzień.
Poza tym warto by dorzucić jeszcze jakieś jajka, więcej warzyw, wszystko dobrze przyprawiać ziołami.
W sumie to ja się nie znam, tak tylko chciałam pomóc
Stary 2009-04-27, 19:23   #3859
bekii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
Jest ładnie, oprócz panierki Albo mi się zdaje albo codziennie jesz praktycznie to samo? ;>
Uważam,że nie to samo ,np. mój wczorajszy jadłospis dla porównania:
Na czczo: 1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej
I śniadanie:3 łyżki płatków owsianych,1 łyżka otrębów pszennych,3 rzodkiewki,szczypiorek
II śniadanie:1 jabłko,1 jogurt naturalny 2,5 % malutki 100 g,300 ml soku pomidorowego
Obiad na działce:2 szaszłyki z grilla(skład:mięsko z piersi kurczaka posypane ziołami prowansalskimi,przyprawą do kurczaka,pieprzem i pokropione oliwką z oliwek,ogórek kiszony,cebula,papryka czerwona surowa)+surówka z kapustki kiszonej doprawiona koperkiem i oliwą z oliwek+maleńki kawałeczek chudego mięska z grilla (łopatka wieprzowa)+1 lampka wina czerwonego wytrawnego+1 lampka wina własnej roboty z czerwonych winogron
Podwieczorek:sałatka z serem FAVITA,kapustą pekińską,ogórkiem konserwowym,pomidorkiem,o liwkami,doprawiona koperkiem,szczypiorkiem i świeżymi listkami bazylii oraz oliwą z oliwek+pół udka z kurczaka bez skóry+1 mała cienka paróweczka Drosedka -wiem,że źle,ale miałam taki apetyt po tym winku na działce,a parówek nie jadłam już od 3 miesięcy,a rodzinka się tak zajadała.
Kolacja:Twaróg chudy 100 g
Napoje:pokrzywa,herbata czerwona,herbata zielona,woda mineralna niegazowana,no i winko

Moje cuda na szydełku:

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-27, 19:27   #3860
klaudynka4
Zakorzenienie

GG do klaudynka4 Send a message via Skype™ to klaudynka4

Proszę o ocenę mojego dzisiejszego R
Śniadanie: Trochę bran flakesów, trochę musli sante z owocami, trochę mieszanki bakaliowej i wkrojone 2 morele suszone + 125 ml mleka 2%
II Śniadanie: 2 Kromki żytniego razowca z serkiem twarogowym, rzodkiewką i pomidorem, serek waniliowy
Obiad: Bigosu tak ze 3 pełne łyżki (niestety na obiad nie mam wpływu, bo chodzę na stołówkę)
Podwieczorek: Jabłko, 2 marchewki, jogurt ze zbożami
Kolacja: 3 kromki Wasy z serkiem, pół wielkiego pomidora, kilka pomidorków koktajlowych, 1 średniogórek, 1 rzodkiewka duża, jajecznica na parze z 2 jaj, kilka oliwek

Edytowane przez klaudynka4
Czas edycji: 2009-04-27 o 19:33
klaudynka4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 19:29   #3861
piegowata piratka
Raczkowanie

GG do piegowata piratka

halo!
no błagam Was!
A może być wędzona ryba jeszcze?
Bo czuje się nienajedzona jakaś....Jesteście?

Stary 2009-04-27, 19:39   #3862
Sherrie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez piegowata piratka Pokaż wiadomość

I śniadanie: takie gotowe płatki do zalania (nie pamiętam nazwy) pewnie nesvita z truskawkami i do tego kawa z mlekiem i cukrem trzcinowym. nie ma warzyw ani owocow nie ma bialka
II śniadanie: jabłko to nie jest posilek
Obiad: ryba w pomidorach, marchewka , fasolka, kapusta, kukurydza, grzyby. Do tego DUO FRUO i kawa po przerwie.
Podwieczorek: Orzechy (troszkę mieszanki Studenckiej i pistacji) cos mi sie wydaje ze troche za pozno na r na taki podwieczorek chyba lepiej dodac orzechy do sniadania ale nich sie wypowiedza expertki
Kolacja: Troszkę kukrydzy z małej puszeczki. Herbata. na r najlepiej jesc bialkowa kolacje a nie slodka kukurydze

A jakie polecacie mi ćwiczenia? Może z 20 min na takim krążku/talerzu, co się stoi i kręci biodrami?
Proszę o ocenę.
ja tak to widze
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 19:42   #3863
piegowata piratka
Raczkowanie

GG do piegowata piratka

Dziękuję za ocenę. Nie wiedziałam,że ta kukurydza jest słodka. To idę zjeść rybkę.

Stary 2009-04-27, 19:44   #3864
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Cytat:
Napisane przez piegowata piratka Pokaż wiadomość

I śniadanie: takie gotowe płatki do zalania (nie pamiętam nazwy) z truskawkami i do tego kawa z mlekiem i cukrem trzcinowym.-lepiej sama rób sobie owsiankę, nie jedz tego słodzonego świństwa, cukier też nie jest wskazany
II śniadanie: jabłko- to nie jest posiłek
Podwieczorek: Orzechy (troszkę mieszanki Studenckiej i pistacji)
Kolacja: Troszkę kukrydzy z małej puszeczki. Herbata.-słabo, ta kukurydza powinna wypaść na rzecz np.jakiegoś tuńczyka w sosie własnym albo właśnie innej rybki

A jakie polecacie mi ćwiczenia? Może z 20 min na takim krążku/talerzu, co się stoi i kręci biodrami? To zależy co chcesz sobie wyćwiczyć. Najlepiej odwiedź forum fitness
Proszę o ocenę.
Nie jestem specjalistką, ale co wiedziałam, to powiedziałam
Stary 2009-04-27, 20:12   #3865
iKarolajnaa
Raczkowanie

GG do iKarolajnaa

to ja podam moje dzisiejsze U. 4 posiłki tylko, bo jestem już po zakończeniu roku i odsypiam 3 nieprzespane lata liceum
może ktoś zerknie ?

Śniadanie - na czczo kubek cieplutkiej wody z cytryną; potem owsianka z 5 łyżek płatków górskich, łychy otrębów pszennych, szklanki mleka, kilku dużych rodzynek, słonecznika i łyżeczki miodu, średnie jabłko (nie było chleba w domu !)
II śniadanie - jogurt naturalny (ale jakiś dziwny, bo miał więcej białka niż węgli :| ) z wkrojoną pomarańczą i 2 waflami ryżowymi - musiałam je dojeść, bo już czerstwe były xD, jakiś cukierek mleczno-czekoladowy.
Obiad - ok 250g mieszanki orientalnej warzyw na patelnie doprawionej bazylią i tymiankiem, spora pierś z kurczaka podsmażona razem z warzywami na 2 łyżkach oliwy z oliwek, kilka łyżek ryżu brązowego, wszystko polane łychą sosu czosnkowego własnej roboty (jogurt naturalny, pół zielonego ogórka, rzodkiewka, 2 ząbki czosnku)
25 min stepper, I program Tamile Webb na brzuch
Kolacja - jajko na miękko, 2 zawijasy (2 duże liście sałaty, 2 plastry wędliny drobiowej, 2 rzodkiewki,
ogórek konserwowy i pomidor koktajlowy)

1,5 l wody niegazowanej, 2 czerwone herbaty i kilka pomidorków koktajlowych

zmasowany atak na cellulit !

'be my teddy bear ! '
próbuję zaakceptować siebie. ot co.
iKarolajnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 20:14   #3866
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
Napisane przez paszka016 Pokaż wiadomość
mam miesiaczke .. moze nie wszystkim jedzenie sprawia tak wielka przyjemnosc .. jak dla mnie i tak zrobilam wielke postepy ... moze nie jem idealnie ale to nie powod do naskakiwania na mnie... moze innym pomagacie takim czyms ale nie mi .. nie bede juz sie na tym forum wpisywala .. o jeden klopot i irytowanie macie mniej .. pa
nie widzę żadnych postępów z twojej strony. jesz ciągle to samo i tyle samo. gdzie tu choćby krok do przodu?
jeżeli irytuje cię krytyka i czujesz się urażona i uciekasz- trudno. my za ciebie jeść nie będziemy, a nasze słowa niekiedy są jak rzucone grochem o ścianę^ to nie mój problem.
Stary 2009-04-27, 20:24   #3867
Koooteczeeek
Przyczajenie

GG do Koooteczeeek

Cava, Beki bardzo wam dziękuję za te oceny.
To fakt, są to dość robocze i trudne do zrealizowania jadłospisy. Chyba zapomniałam o tym że poza teorią mam się w tym jeszcze odnaleźć i dobrze czuć.
Ale zastanawia mnie tu kilka rzeczy. Piszecie żebym dodała orzeczy i olej lniany do śniadania - myślałam że nie łączymy tłuszczy z węglami?
Kolacja powinna być białkowa więc chyba twaróg jest tu idealny - może pół kilo to faktycznie przesada ale chyba sam twaróg jest ok.
Co do ryb to dwa razy w tygodniu będą zamiast kurczaka. Ale dodam ich więcej. Tuńczyk niestety nie przechodzi mi przez gardło (jakaś trauma chyba )
Dodam więcej ryb, warzyw, owoców. Ograniczę ilość orzechów na posiłek i ilość twarogu w ciągu dnia.

Pomyślę więc jeszcze i poczytam i poprawię swój szokujący jadlospis
Dziękuję za naprowadzenie na tor i pomoc.
Pozdrawiam.
Koooteczeeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 20:52   #3868
stoookroootkaaa
Raczkowanie

GG do stoookroootkaaa

Cytat:
Napisane przez stoookroootkaaa Pokaż wiadomość
No to moje dzisiejsze W : ( będzie może kiedyś P, następnie U [])

Iśn: kromka razowca, cienko posmarowana masłem na to: sałata, plaster twarogu chudego, pomidor, papryka + pół pomidora , herbata z cytryną

IIśn, a raczej przekąska : jabłko (w szkole)

O: łyżka kaszy gryczanej, kawałek duszonego mięsa w sosie(raczej chudego), gotowany szpinak

P: nie było - wiem, błąd. a to dlatego, że późno wróciłam ze szkoły a później musiałam wyjśc... (tak, tak- żadne wytłumaczenie)

K: jakieś 80g makreli w pomidorach + kromka razowca bez masła

czuję, że pękne . a nie bylo tego wcale tak dużo ;/

domyślam się co i jak, ale proszę - oceńcie
- a ja się skromnie przypomnę o ocenkę ;] bardzoo proszę
stoookroootkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 21:02   #3869
Limonka1987
Zakorzenienie

Rrrrr

Śniadanie:
owsianka (3 łyżki płatków owsianych, kiwi, garsteczka suszonej żurawiny, wieśniak)
II śniadanie: 0,5 grahamki z 0,5 opakowania pasztetu sojowego, ogórkiem kiszonym, papryką i kiełkami
Obiad: 0,5 paczki warzyw na patelnię (marchew, fasolka szparagowa, papryka, kukurydza, brokuły, ziemniaki), 0,5 puszki cieciorki ------> wszystko podsmażone na łyżeczce oliwy z oliwek
Podwieczorek: garść mieszanki orzechowej
Kolacja: wieśniak z pomidorem, rzodkiewkami i szczypiorkiem
Stary 2009-04-27, 21:19   #3870
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

moje U / P >2000kcal

śniadanie (po godz. 7:00) - 2 małe schabowe wielkości dziecięcej rączki z dużą ilością ketchupu pikantnego; duża kromka grahama z żółtym serem, szynką, pomidorem, ogórkiem- wszystko to posypane koperkiem (ych, uwielbiam ten wiosenny akcent ); kubek zielonej herbaty
przekąska: kilka sporych garści orzechów (migdały, nerkowca i chyba laskowe) z suszoną żurawiną- taka mieszanka z Bakallandu
drugie śniadanie - kanapka z szynką, żółtym serem i pomidorem (po 2lekcji) i jabłko (po 4lekcji)
przekąska po powrocie do domu- wyjadłam wszystkie orzechy z w/w mieszanki
obiad (koło godziny 14:00)- kilka łyżek żołądków + 3 łyżki ziemniaków z dużą ilością sosu + ogórek w occie
tamilee webb arms + trening brzucha
podwieczorek (po godz. 16:00)- kubek mleka pełnotłustego z łyżką miodu i kilkoma garściami płatków "Zdrowy Błonnik"
(po godz. 18:00) kromka jakiegoś chleba staropolskiego z twarogiem i pomidorem; kromka w/w chleba z żółtym serem, szynką i pomidorem + mały ogórek POLSKI (łojezu, oddałabym życie za te kochane zielone cudeńka )
kolacja: omlet z dwóch jajek z łyżką mleka pełnotłustego- na to smażony plaster żółtego sera i duża ilość ketchupu; kubek białej herbaty

PS. teraz dopiero widzę, ile razy zjadłam tę samą kanapkę. muszą mi one fest smakować.. a o to samo poprosiłam mamę, żeby mi jutro przygotowała do szkoły
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości