Maturzyścia 2009 cz. VI - ostatnie odliczanie! - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-01, 16:10   #3031
kasiencja
Pani Buka

Dot.: Maturzyścia 2009 cz. VI - ostatnie odliczanie!

na teście z WOS-u na gazecie.pl jest zadanie... podpisz zdjecia siedzib organizacji międzynarodowych Koszmar! Mam zdjecia w repetytorium niby ale to są zupełnie inne ujęcia i w ogóle... i w ogóle kto na to patrzy :/

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 16:10   #3032
maalwiinkaa2
Zakorzenienie

GG do maalwiinkaa2

mój dzisiejszy bilans:
-opalone nóżki
-opalona jedna ręka (?) xD
-Chłopi
-Bezdomni
-Przedwiośnie
-Granica
-Edyp
-Makbet
-trochę podr z WOKu

jutro kończe czytać streszczenia, w niedziele oglądam z Przyjaciółką Ferdydurke (teatr), jeszcze jutro przeglądne słówka z ang i myślę, że się wyrobię

start: 70,8
teraz: 59/60
cel 1. : 60
cel 2. : 57
maalwiinkaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 16:15   #3033
pawil18
Zadomowienie

GG do pawil18

Idę teraz z Nie-Boską Komedią .Porypane jest to ale cóż. Mam nadzieję że jednak cos będzie z pozytywizmu albo Młodej Polski lub literatury wojennej,

A co Nad Niemnem - moim zdaniem trzeba znać całą powieść żeby zrozumieć sens tych dialogów które są niby w tym kanonie . Bo inaczej ani rusz.

pawil18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 16:17   #3034
Anuu
Zakorzenienie

Byle nie Nad Niemnem, proszę nie wiem, ale dla mnie ta lektura była po prostu straszna, ta Emilia działała mi na nerwy
Zaparzyłam pokrzywę i wracam do polskiego
Anuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 16:20   #3035
marcia1003
Zakorzenienie

GG do marcia1003

ja pije kawe i czytam repetytorium z wosu..

źle sie czuje

marcia1003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 16:23   #3036
koniukov
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pawil18 Pokaż wiadomość
Idę teraz z Nie-Boską Komedią .Porypane jest to ale cóż. Mam nadzieję że jednak cos będzie z pozytywizmu albo Młodej Polski lub literatury wojennej,

A co Nad Niemnem - moim zdaniem trzeba znać całą powieść żeby zrozumieć sens tych dialogów które są niby w tym kanonie . Bo inaczej ani rusz.
A moim zdaniem nie trzeba znac calej bo jesli by sie pojawil na maturze temat z nad niemnem to pewnie bedzie dotyczyl jakiegos porownania miedzy konfliktem Benedykta z synem a Andrzejowej z synem... Niczego innego zrobic po prostu nie moga!
Moje plany na dzis:
Lalka
Nad niemnem
Potop
Chłopi
Jądro ciemności
wesele
ludzie bezdomni
ferdydurke
król edyp
Makbet
Co juz zrobilam?
Nad niemnem
To wszystko na prawde przestaje byc juz zabawne....
koniukov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 16:27   #3037
Flames
Zakorzenienie

Mnie już oczy wysiadają od czytania i nauki

No, ale przeczytam jeszcze streszczenie Potopu - 8 str. no ale co, zawsze coś i zacznę Młodą Polską chociaż..

A o 19 na piwko, w końcu

Flames jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 16:29   #3038
arkadia1616
Zakorzenienie

GG do arkadia1616

JEJCIA!!! Wy tak kujecie z tego polskiego a ja? W zyciu! Na próbnej bez przygotowania ŻADNEGO miałam 82% PR !! A ogólnie na lekcjach ( nasza babka sama wymyśla jakieś arkusze z kosmosu a póxniej mówi ze takich trudnych to nam nie dadzą na maturze ) mam najmniej 75%

Ale jak ciągle tu tak piszecie jakie lektury powtarzacie i wogóle to albo:
a) wasi poloniści byli od dupę rozbił i dlatego nic nie umiecie i sami musicie wszystko robić w domu

b) moja polonistka jest za***ista i naprawde genialnie nas przygotowała do matury ( a to akurat raczej prawda ta kobieta odwaliła kwał nieziemsko dobrej roboty! Przyczym za 3 lata przeczytałam 2 lektury ;] - Lalkę i Cudzoziemkę a jak już pisałam na PR nie schodze poniżej 75% Chociaż dla mnie to i tak mało...)

Zamierzam coś powtórzyć ale bez przesady...

Szczęśliwa dziewczyna od 09.2014

~dbam o włosy
~100 dni bez chipsów dzień: 88/100
~ćwiczę! Insanity Max30 dzień 56/56
arkadia1616 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 16:35   #3039
Anuu
Zakorzenienie

Ja mam taki problem z pisaniem prac z polskiego, że podobno są bardzo chaotyczne. Najpierw piszę o jednym, później gdzieś tam znowu do tego wracam, bo mi się coś przypomni. Moja babka z polskiego w pierwszej klasie stwierdziła "dziewczyno, gdybyś pisała bardziej uporządkowanie to ja bym stwierdziła, że jakiś talent masz" i mnie próbowała nauczyć tego uporządkowanego pisania, a ja? A ja uparcie pisałam i piszę jak mi się żywnie podoba i punkty tracę, bo zawsze o czymś zapomnę, a to o opisaniu narracji, dopisaniu kontekstu albo o jeszcze czymś innym...powinnam chyba sobie napisać schemat, co koniecznie w każdej pracy trzeba zawrzeć xD
Stary 2009-05-01, 16:35   #3040
pawil18
Zadomowienie

GG do pawil18

Cytat:
Napisane przez koniukov Pokaż wiadomość
A moim zdaniem nie trzeba znac calej bo jesli by sie pojawil na maturze temat z nad niemnem to pewnie bedzie dotyczyl jakiegos porownania miedzy konfliktem Benedykta z synem a Andrzejowej z synem... Niczego innego zrobic po prostu nie moga!
Obyś miała rację....Ale zauważ że ta cała rozmowa dotyczy stosunkiem panujących pomiędzy zaściankiem a dworem...A właśnie tego obrazu nie ma w tej rozmowie jest tylko powierzchowny... Tak więc trzeba się przygotować pod kątem tego , o czym gadają

Dobra lecę się uczyć,.....

Stary 2009-05-01, 16:41   #3041
Renia90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marcia1003 Pokaż wiadomość
źle sie czuje

Cytat:
Napisane przez Flames Pokaż wiadomość
Mnie już oczy wysiadają od czytania i nauki
moje oczy też już wysiadają.. muszę robić przerwy bo nigdy nie wydalam czytać właśnie przez oczy
przed chwilą na moje bolące plecy i kark, mama mi masaż krótki zrobiła

teraz idę się zrelaksować-poćwiczyć, potem wezmę prysznic, zrobię sobie kawę i ruszę dalej

"Robienie czegoś najlepiej jak się potrafi jest ważniejsze niż bycie najlepszym" /Shannon Miller/

KLIKnij raz dziennie i pomóż
i jeszcze tutaj!
Renia90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 16:45   #3042
pawil18
Zadomowienie

GG do pawil18

Komunikat od szefa CKE

http://www.dziennik.pl/wydarzenia/ma...yginalnie.html

Stary 2009-05-01, 16:51   #3043
kasiencja
Pani Buka

arkadia, bo PR pisze się zupełnie inaczej - ja też osiągałam dobre wyniki nie znając lektury wiec my nie musimy znać dokładnie wszystkich streszczeń.

Anuu, dobrze jest sobie przed napisaniem wypracowania zrobić plan pracy, wypunktować co i jak, to wtedy się wszystko zawrze

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 16:52   #3044
arkadia1616
Zakorzenienie

GG do arkadia1616

Cytat:
To co mówi ten pan to akurat wszyscy w mojej szkole wiedzą. I ja przez 3 lata byłam uczona pisać prace jak robot.

W 1 klasie po 1 wypracowaniu moja polonistka zostawiła sobie moją pracę na zakończenie oceniania i przy klasie wygłosiła przemowę o tym jaki to polot posiadam i że ona widzi u mnie prawdziwą reke pisarza i dar od Boga i ble ble ble po czym na zakończenie dodała 'Ale ja musze to w Tobie zabić bo nie zdasz matury. Siadaj 3+'

~dbam o włosy
Stary 2009-05-01, 16:56   #3045
Anuu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiencja Pokaż wiadomość
arkadia, bo PR pisze się zupełnie inaczej - ja też osiągałam dobre wyniki nie znając lektury wiec my nie musimy znać dokładnie wszystkich streszczeń.

Anuu, dobrze jest sobie przed napisaniem wypracowania zrobić plan pracy, wypunktować co i jak, to wtedy się wszystko zawrze
No właśnie muszę o nim pamiętać

Cytat:
Nam to też wpajają od pierwszej klasy. Moja polonistka mówiła zawsze "piszcie jak tępaki dla tępaków, na chłopski rozum i wszystko łopatologicznie" i zawsze nam powtarzała, że przy Werterze trzeba koniecznie napisać, że "Werter był młody i cierpiący" koniec kropka.
Stary 2009-05-01, 16:56   #3046
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

arkadia1616 no nie każdy jest bogiem z PL
A tak serio to ja przeczytałam wszystkie lektury w ciągu tych 3 lat.. więc teoretycznie wszystko powinnam o onich wiedzieć ale musiałam sobie teraz przypomnieć konteksty historyczne i załozenia epoki, za to też są punkty.

poza tym czytając książkę np. lalkę skupiałam się na tym co się dzieje i angażowałam się w to emocjonalnie a nie np. analizowałam wokulskiego jako romantyka i pozytywistę :P więc opracowania są mi niestety konieczne.

Ale już skończyłam

wezmę się w końcu za biologię, bo najstarsi górale nie pamiętają kiedy coś z niej powtórzyłam

Edytowane przez grudniowa-szatynka
Czas edycji: 2009-05-01 o 16:58
grudniowa-szatynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 16:58   #3047
marcia1003
Zakorzenienie

GG do marcia1003

A ja nie umiem pisać pod ten cholerny klucz czego przykładem są moje 1 z wypracowań

marcia1003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 17:00   #3048
Majaaaaa
Wtajemniczenie

ojj tak, jeszcze tylko 3 dni... to straszne
licze, ze oszczedza nam na polskim Nad Niemnem, Potopu i Jadra ciemności... fuuuuj.

staram sie nie martwic i podchodzic do tego wszystkigo ze spokojem... skoro nie nauczylam sie czegos przez 3 lata, to nie nadrobie tego w te 3 dni... licze ze zdam i dostane sie na wybrany kierunek studiow

4 maja - polski piesmny
5 maja - angielski pisemny
12 maja - polski ustny
13 maja - matematyka
14 maja - angielski ustny

Powodzenia
Majaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 17:01   #3049
Anuu
Zakorzenienie

Źle ze mną, czytam konteksty do Pana Tadeusza, tam jak wół jest Antanas Baranauskas, a Ania czyta Ananas i się zastanawia kto to
Stary 2009-05-01, 17:04   #3050
Majaaaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marcia1003 Pokaż wiadomość
A ja nie umiem pisać pod ten cholerny klucz czego przykładem są moje 1 z wypracowań
no bez kitu, te walone testy i prace do pisania pod klucz, to jest beznadziejne... kompletnie nie sprawdza naszej wiedzy i nie daje mozliwosci wykazania sie jakos, przedstawic naszych mysli i pogladaow... i tylko wszyscy w szkole potem slysza: klucznik myslal inaczej ;/ to jest niesamowicie krzywdzace
Majaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 17:24   #3051
arkadia1616
Zakorzenienie

GG do arkadia1616

Cytat:
Napisane przez grudniowa-szatynka Pokaż wiadomość
arkadia1616 no nie każdy jest bogiem z PL
A tak serio to ja przeczytałam wszystkie lektury w ciągu tych 3 lat.. więc teoretycznie wszystko powinnam o onich wiedzieć ale musiałam sobie teraz przypomnieć konteksty historyczne i załozenia epoki, za to też są punkty.:

Nie pisz tak bo jeszcze uwierzę

~dbam o włosy
Stary 2009-05-01, 17:33   #3052
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arkadia1616 Pokaż wiadomość

Nie pisz tak bo jeszcze uwierzę
Że ejsteś bogiem czy że przeczytałam wszystkie lektury?

tż się do mnie nie odzywa, śpi, obrażony czy co boli mnie głowa, nie wspominając o zakwasach ale nie mam sumienia położyć się i byczeć.
Stary 2009-05-01, 17:36   #3053
lm77
Raczkowanie

GG do lm77

matura z polskiego to dla mnie jeden wielki żart. Kiedyś naprawdę sprawdzał wiedzę, teraz opiera się na laniu wody i wpasowaniu w klucz. Moim zdaniem powinni liczyć dobrą i uzasadnioną argumentację, bo przecież poezja ma to do siebie, że źle jej się nie da odebrać. Eh żal, że wszystko zależy od klucza, który został wymyślony przez 'kogoś tam'. W mojej klasie jest dobry przykład. Mamy takiego chłopaka, który ma liczne nagrody literackie, jakieś wydawnictwo się nim zainteresowało i obecnie pisze książke. Chłopak naprawdę ma wiedzę w dziedzinie literatury i co? 76% z rozszerzonego polskiego. Oczywiście, to bardzo dobry wynik, ale wg mnie to jakiś paradoks, że taka, co jak co, ale utalentowana osoba ma taki wynik.

Śmiać mi się chciało na próbnej jak był do porównania wiersz Norwida i piosenka Osieckiej i w kluczy była informacja, że trzeba było napisać, że wiersz Norwida PRZYPOMINA sonet głupota
lm77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 17:46   #3054
Anuu
Zakorzenienie

Polski to już nawet nie lanie wody, to ciągłe myślenie "jak tu napisać żeby wstrzelić się w klucz"... jeden wielki bezsens. Taki przykład, co prawda nie z polskiego, a z niemieckiego, ale też motyw z kluczem. Nasza nauczycielka była na jakimś szkoleniu i przyniosła nam prace, które nie zdały wg klucza, albo dostawały kilka punktów(oczywiście później były konsultacje i dodawano tym osobom punkty, ale jednak), ale jak się tak je czytało to były naprawdę świetne pod względem gramatycznym, masa słownictwa itp. I musieli tam na początku ocenić sami wg siebie jaka jest praca, a następnie odczytywano im ile praca miała punktów kiedy ją sprawdzano wg klucza. I np kiedy ona wystawiała prawie max za kompozycję itp to się okazywało, że praca przez klucz dostała kilka punktów albo wcale...i gdzie sens, gdzie logika
Stary 2009-05-01, 17:52   #3055
2018070520180950
Konto usunięte

ja sie ustnej boje nie umiem prezentacji jeszcze
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 17:52   #3056
alonka00
Zakorzenienie

GG do alonka00

Zazdroszczę wam że uczycie się ja nie mam niestety na to prawie w ogóle czasu. Dziś też miałam spotkać się z TŻ ale chyba odpuszczę sobie. A mówiłam mu żeby nie zjeżdżał na ten weekend z akademika...

Mój brat to chyba z kosmosu się urwał.
Powiedział mi dzisiaj że ja po moim budownictwie to będę ściany tynkować a mój TŻ po elektrotechnice lazić po słupach wysokiego napięcia. On myśli że najlepiej wyląduje bo poszedł do podrzędnego technikum drzewnego(nawet bardzo mniej niż podrzędnego) i będzie miał zawód(tylko żeby później nie dołączył do rzeszy bezrobotnych). A na koniec to dodał: ty weź lepiej zdaj maturę to pogadamy. Wątpi w to że zdam maturę, no fajnie. A przecież chodziłam do jednego z najlepszych liceów w województwie, to nie wiem o co mu chodzi. Po prostu przykro mi było bo smarkacz jechała na mnie a tata był w tym samym pomieszczeniu i słowem nie odezwał się. Znając moich parents to myślą identycznie jak mój brat bo żadne z nich nie ma wyższego wykształcenia...

1.07.2013
alonka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 17:56   #3057
RedApple
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alexia09 Pokaż wiadomość
Nie opala!
Wczoraj trzymałam 1,5 godziny nogi na słońcu i co... :
mnie opala już mi siostra marudzi, bo ona się nie może za bardzo opalać (ma dużo pieprzyków na plecach i rękach), ja już ślady mam od stroju

zrobiłam 8testów z ang, bez części pisemnej, tylko słuch i czytanie. Już mam dość
RedApple jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 17:56   #3058
lm77
Raczkowanie

GG do lm77

nie ma logiki. Przec całe liceum jesteśmy uczeni po prostu jak zdać, jak wpasować się w klucz. Nawet jeśli chodzi o głupie parafrazy z angielskiego, pominie się jedno słowo, które nic w zdaniu nie zmienia, albo dasz synonim i już źle, nie zaliczą. GŁU-PO-TA. A poza tym nigdy nie wiadomo, kto będzie pracę sprawdzał.. raz są 'mili' i zaliczają mimo drobnych, nic nieznaczących włąściwie pominięć, a czasami tną równo. Eh, bybleby tylko wstrzelić się w klucz ;/

A ja prezentacji jeszcze w ogóle nie mam ^^ mam tylko skserowane materiały. Pisemne kończe 6 maja, ustną mam 19, przez ten czas mam ją zamiar napisać, szkoda mi teraz czasu.. A prawda jest taka, po co mnieć z ustnej wysoki wynik jak i tak chyba nigdzie się tego nie bierze pod uwagę.

Edytowane przez lm77
Czas edycji: 2009-05-01 o 17:58
lm77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 17:57   #3059
Kiti
Raczkowanie

trzymam za Was kciuki i serdecznie współczuję .Mimo,że jeden egzamin na studiach jest o wiele trudniejszy niż cała matura ,to wolę to zdawać niż pomyśleć ,że znowu miałabym podejść do egzaminu maturalnego.Nie chodzi o poziom trudności ,bo jak napisałam nijak się ma do nauki,z którą trzeba się zmierzyć na niektórych kierunkach studiów ale o PRESJĘ i ten okropny klucz przy wypracowaniach to szczególnie wkurzające ,zero kreatywności,myślenia,tyl ko jakaś okropna schematyzacja nowej maturze mówię nie,na studia powinni przyjmować według wyników egzaminów wstępnych,jak kiedyś.

dwa lata temu zdawałam wos i historię,oba na R.Ciesze się ,że mam to za sobą,ale nigdy nie zapomnę ile nerwów było w tych dniach.Nie denerwowałam się jedynie na j.polskim,ani na pisemnym ani na ustnym,to naprawdę mi zwisało.

Trzymajcie się dziewczynki ,dacie radęmusicie.
Kiti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 17:58   #3060
alonka00
Zakorzenienie

GG do alonka00

Cytat:
żałośni są. najpierw coś takiego tworzą a następnie krytykują

1.07.2013
alonka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości