|
|
#1351 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca jako au-pair
Dziewczyny czy Wy się nie boicie tak na rok wyjeżdżać? Ja mam strasznego pietra, dlatego jak coś to tylko na wakacje. No chyba, że mi się odmieni
Czy w razie wu można mimo podpisanej umowy wrócić do domu? Np. jak atmosfera będzie nie taka, czy będą mnie wykorzystywać?
|
|
|
|
#1352 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No ja parę dni temu dostałam identyczną wiadomość i właśnie chciałam się Was poradzić co w związku z tym... A tu jednak oszustwo... ech
|
|
#1353 |
|
Zadomowienie
|
Kachaaa sporadycznie sie udzielam
Za duzo powiedziec nie moge, bo jednak bylam au pair juz jakis czas temu :P Ciesze sie ze fajne rodzinki wam sie trafiaja ) Ja trafilam rowniez na genialna, ale jak patrzec na moje kolezanki to niestety nie wszystkie mialy takie szczescie;/ jedna zjechala po tygodniu, inna trafila do cyganow :P nastepnej zarzucano, ze nie sprzata w domu i nic nie robi... wiec roznie to bywa Ale w Europie nie ma takiego problemu, bo zawsze mozna wrocic albo znalezc nowa rodzinke... gorzej juz jak sie leci za ocean ![]() Jesli chodzi o znajomych to nie ma co sie bac, ze sie bedzie samemu Zawsze sie kogos pozna Np. jak idzie sie na kurs jezykowy, to wtedy sami obcokrajowcy, albo jakis wypadzik na imprezke Albo jak idzie sie z dzieciaczkami na spacer Okazji jest masa tylko trzeba je wykorzystac
|
|
|
|
#1354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no wlaśnie na spacerze, albo sąsiedzi na przykład to dobry pomysł, ale ja bym sama, tak ot sobie nie poszła tam do jakiegos klubu na imprezę ale kurs językowy to zadko, raczej tylko jak jedziesz z agencją?
|
|
#1355 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ja na rok nie chce |
|
|
|
|
#1356 |
|
Zadomowienie
|
a to zalezy jak ustalisz z rodzinka
ja sama szukalam i bylam na kursie, rodzinka mi sponsorowala![]() A do klubu ... faktycznie, samemu to tak glupio ;/ ja np. bylam z hostka i jej kumpelami wesolo bylo :P
|
|
|
|
#1357 |
|
Konto usunięte
|
mysle ze nie ma sie co bac i nastawiac zle dopoki sie nie sprobuje samemu wyhjechac
|
|
|
|
#1358 |
|
Zadomowienie
|
tak samo mysle
wszystkiego trzeba sprobowac
|
|
|
|
#1359 |
|
Konto usunięte
|
monia a ty juz nie wyjezdzasz?
|
|
|
|
#1360 |
|
Zadomowienie
|
Kasiu ja jestem w Niemczech, pisalam juz kiedys na forum ale to juz jakis czas temu
Studiowalam Niemiecki... i po pierwszym roku, dlatego ze mialam poprawke wyjechalam na wakacje do niemiec Jako au pair... rodzinka byla bardzo wporzadku, wiec po drugim roku tez na wakacje do nich )A teraz skonczylam studia... (tzn.. rok temu w czerwcu), zrobilam licencjata i wyjechalam z chlopakiem do Niemiec I aktualnie pracuje rowniez przy dzieciaczkach, u pewnej rodzinki 3 dziewczynki 10 miesiecy, 4 latka i 6 latek Okolo 30 godzin tygodniowo, tylko juz na innych warunkach, bo mam placone od godziny i nie mieszkam z nimi Tylko wynajmuje sobie mieszkanie i poprostu 4 razy w tygodniu jezdze do nich Tak to wyglada ))Kocham Dzieci )) i taka praca to sama przyjemnosc ![]() Tak to u mnie wyglada )
|
|
|
|
#1361 |
|
Zakorzenienie
|
dlaczego nikt ze zdających nie mowi jak Matury poszly?!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
#1362 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie,Kasiu,czekamy na relacje!
Ja już w przyszlym roku...w tym roku moja przyjaciółka zdaje i ja juz sie denerwuje,wiec nie wiem jak wytrzymam za rok:P
|
#1363 |
|
Konto usunięte
|
no byli chlopi i pan tadek, wzielam tadka ale nie ma sie czym chwalic, tyle odp krazy po necie ze ja juz nie wiem cz dobrze czy zle mi poszlo
|
|
|
|
#1364 |
|
Raczkowanie
|
Na pewno dobrze,a poza tym wiesz,oni naciągają te wypracowania,wierzę,że będzie dobrze
mam nadzieję,że mi się trafi coś mniej tendencyjnego,nie znoszę takich rzeczy.
|
#1365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tego co wiem to pewnie w Gazecie wyborczej powinny za niedlugo byc najwiarygodniejsze odpowiedzi lub..na stronie OKE ale to juz chyba duzo pozniej...
|
|
#1366 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
polski podstawa, jakoś trudno mi jednoznacznie określić jaki był ten arkusz. Mam mieszane uczucia;/ niby charakterystyka ale no nie wiem... i jeszcze te odpowiedzi w internecie na każdej stronie są inne co dobija jeszcze bardziej. A nie wiadomo kiedy będzie klucz i na OKE napisali żeby nie sugerować się tym co jest w internecie... nie pozostaje nic innego jak czekać. Ja jutro mam wolny dzień a w środe wos i czwartek mój kochany niemiecki... i właśnie czwartku boje się najbardziej bo zależy mi bardzo. |
||
|
|
|
#1367 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
i 22 ang ustny |
||
|
|
|
#1368 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja mam jutro angol, w piatek gere, 11 polski ustny i 19 angol umre na polskim ustym , bez kitu, prezentacje umiem na pamiec ale to glupie bo wiem ze sie zatne i lipa bedzie bleee niech juz bedzie po !! xD |
|
|
|
|
#1369 |
|
Konto usunięte
|
ja nie umiem wcale prezentacji
dlugo sie uczylas? ja nie chce sie na pamiec uczyc |
|
|
|
#1370 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no mi tez sie nie chciało ale wiem ze nie umiem tak dobrze sciemniac wiec lepiej sie nauczyc... ogolnie mam 3.5 strony pierwszej nauczylam sie w pol godziny z reszta bylo gorzej bo checi i zapał przeszedl ... ale ogolnie to niewiem ile mi to zajelo bo zaczelam sie uczyc przed swietami a potem to tak po troche co pare dni |
|
|
|
|
#1371 |
|
Raczkowanie
|
A w mojej szkole jest tak,że rok przed maturą robi się prezentacje i sie ją wygłasza przed nauczycielem,tak,aby w klasie maturalnej juz miec to z głowy.Więc ja mam prezentacje zrobioną,wykutą,wiem,co jest źle,a co dobrze i w przyszłym roku pozostanie mi tylko(no dobrze,aż
) jej wygłoszenie przed komisją.Jedyny mądry pomysł w tej szkole:P
|
#1372 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy u Was też przed samym wyjazdem w rodzinie szerzą się historie o wyzyskiwaniach w poszczególnych krajach itp.?
U mnie nagle siostra wynalazła koleżankę, którą wykorzystywano, jej koleżanka z kolei miała znajomą, której zabrano dokumenty i wyrzucono na ulicę. Bez komentarza.
|
|
|
|
#1373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
miala prze-wa-lo-ne w tej rodzinie. ale...z ktraju europejskiego łatwo jest uciec wiec-paszporty trza miec zawsze schowane w majtach na wszelki wypadek! zartuje oczywiscie i nikomu tego nie zycze, rzadkoi sie takie syt teraz zdarzaja..
|
|
#1374 |
|
Organizatorka
|
dziewczyny pierwsza rodzinka wyslala mi adres maila i nr telefonu
)![]() mozecie podpowiedziec, co powinnam napisac w pierwszym liscie do nich??
|
#1375 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na szczescie jestesmy w unii i dowod latwiej schowac w majciochy xD |
|
|
|
|
#1376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
napisz cos o sobie, o swoich oczekiwaniach moze, i koniecznie spytaj o ich oczekiwania, kiedy im pasuje abys przyleciala...i aby Ci cos o dzieciach napisali wiecej.. ![]() a racja. nie pomyslałam. noo czyli nie ma sie co bac, dowodzic cienszy i mniejszy, nawet jak ktoras stringory zalozy to sie pomiesci.
|
|
#1377 |
|
Raczkowanie
|
hehe Roux,ale porada z tym paszportem w majtach
dobre dobre![]() no coz,ja ogolnie jestem panikara,ale teraz jakos nie mysle nawet o takich rzeczach..mimo,ze nie rozmawialam nawet ze swoja rodzina przez telefon te kilka zdjec i maile od ich byles au pairki mi wystarcza,oczywiscie przeswietlilam ich tez przez neta,czy istnieja itd.syna widzialam na facebooku.. ale jakby tylko cos wzbudzalo moje podejrzenia to bym drazyla dopoki nie bylabym przekonana,ze wszystko jest ok, albo w ogole nie korespondowala..trzeba byc czujnym!Aerith mozesz napisac,ze jestes zainteresowana ich rodzinka,prosisz o blizsze info o dzieciach,o obowiazkach i warunkach jakie oferuja,gdzie mieszkaja etc. zapytaj o wszystko co cie interesuje.. Na wstepie podziekuj za pozytywna odpowiedz a na koncu napisz,ze jestes do dyspozycji jesli maja do ciebie jakies pytania i bedzie git:P
|
|
|
|
#1378 | |
|
Organizatorka
|
Cytat:
ok, dziekuje jestem wlasnie w trakcie kaleczenia jezyka francuskiego XD ale mam nadzieje, ze beda wiedziec mniej-wiecej o co chodzi
Edytowane przez Aerith Czas edycji: 2009-05-05 o 00:14 |
|
|
|
|
#1379 |
|
Raczkowanie
|
jak beda chcieli to na pewno domysla sie o co ci chodzi pomimo bledow
![]() napisz cos wiecej co to za rodzinka!
|
|
|
|
#1380 |
|
Organizatorka
|
juz pisze.
rodzinka z francji, nie napisali dokladnie skad tylko, ze z malego miasteczka ![]() maja dwojke dzieci chlopczyka(1) i dziewczynke(4). Z informacji na aupairworld wiadomo, ze potrzebuja kogos na 2 mce od lipca, czyli dla mnie byloby idealnie ![]() i w informacjach oprocz opieki nad dziecmi prosza rowniez o pomoc przy pracahc domowych
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:34.

Czy w razie wu można mimo podpisanej umowy wrócić do domu? Np. jak atmosfera będzie nie taka, czy będą mnie wykorzystywać? 

mam nadzieję,że mi się trafi coś mniej tendencyjnego,nie znoszę takich rzeczy.