![]() |
#1801 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Patenty na bycie NAJ :)
A gdzie kupujesz szare mydło i po czym poznać, które lepsze? Nigdy się takowym nie przyglądałam, cerę mam super, chyba że przed @ i właśnie się zastanawiam, czy wtedy stosowanie takiego mydła by pomogło, jak myślisz? Dodam, że mam superhipermegabardzo wrażliwą skórę
![]()
#1802 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1803 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W każdym razie, już tylko jako ciekawostkę, dodam iż z każdym dniem, uznaję, że filtry są mi niezbędne. Uważam jednak, że bez Słońca nie byłoby życia, a więc nie popadam w paranoję i chętnie korzystam z jego dobrodziejstw, ale z umiarem i zawsze zabezpieczona ![]()
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1804 |
Zakorzenienie
|
Mini28, masz fajne, zdrowe podejście do życia
![]() ![]() I masz rację co do tych kosmetyków, ale cóż poradzić - firmy na tym zarabiają ![]()
#1805 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mini28 dokładnie tez mi sie podoba co napisałas ![]()
![]() |
#1806 |
Wtajemniczenie
|
Pozwolę sobie nie zgodzić się w kwestii filtrów, ale to już wybór każdej z nas.. Nie rozumiem też o co chodzi z tym piciem kawy.Mity o jej szkodliwości już dawno zostały rozwiane.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1807 |
Przyczajenie
|
Zaznaczyłam, że nie wiem, jak sie sprawdzą moje "porady" dla cer nadwrażliwych, np. z AZS czy po specjalnych kuracjach. To, o czym napisałam opiera się na moim własnym doświadczeniu, na spostrzeżeniach u innych osób oraz na wiedzy tzw. popularnonaukowej (bo to moje hobby).
Wypróbowałam w swoim życiu już chyba wszystkie możliwe wynalazki do oczyszczania cery i żaden mnie nie zadowalał. Nie mam trądziku, ale nadal mi czasem coś wyskoczy. Cerę mam raczej normalną, w kierunku do suchej, więc praktycznie wszystkie żele, pianki i kostki mi ją wysuszały. Szare mydło nie pielęgnuje cery - po prostu ją skutecznie i łagodnie oczyszcza ze wszystkiego, z makijażu też, nie podrażniając, i nie wywołując żadnych alergii bo nie ma żadnych alergenów, skład chemiczny to zaledwie 5 pozycji. (do pielęgnacji to są kremy). Normalizuje cerę, tzn. nie powoduje najpierw wysuszenia a potem szalonej produkcji sebum i zaskórników. W sklepach i drogeriach są bez problemu dostępne głównie dwa rodzaje szarych mydeł (należy szukac na najniższej półce): biały jeleń i biały wielbłąd. Jeleń jest produkowany na bazie łoju zwierzęcego i trochę śmierdzi, wielbłąd jest produkowany na bazie tłuszczu roślinnego i jest bezzapachowy. Ja wolę wielbłąda. Tak naprawde to te "szare" mydła, które wymieniłam, są białe i się świetnie pienią (choć nie zawierają SLSów). Są sprzedawane najczęściej w dość nieporęcznych kostkach, które sobie trzeba przekroić. Słyszałam, że jelenia można teraz kupić w wersji w płynie (nie śmierdzi), a wielbłąda zwanego tez mydłem powszechnym w tradycyjnej kostce 100 g. Obydwa mydła są tanie jak barszcz 1-2 zł, więc można sobie kupić i wypróbować i w razie czego nie żałować wydanych pieniędzy. Obydwa to jednak mydła sodowe (czyli twarde). Mydła potasowe, np. marsylskie sa dużo droższe. Można je nabyć albo przez internet albo za granicą. Dobre mydło to kosmetyk luksusowy i potrafi być bardzo drogie. Podobno w Polsce w wiejskim sklepie typu "mydło i powidło" czy tez w chemiczno-gospodarczych sklepikach można kupić jeszcze prawdziwe szare mydło potasowe, sprzedawane na kg (do mycia ścian, he he) tylko ze śmierdzi, ale kiedyś wszyscy używali i alergii nie mieli. No ale to takie trochę extrimum, myślę, że wielbłądka tudzież jelonka mogę śmiało wszystkim polecić. A w kwestii kawy: kawa szkodliwa nie jest pod warunkiem, że jest to dobra jakościowo kawa zaparzona w ekspresie ciśnieniowym i pita w ilości max 2 filiżanki dziennie. Miałam na myśli to rozpuszczalne dziadostwo, które nie dość że zakwasza żołądek, to jeszcze zażółca zęby i ta chemia wyłazi porami skóry (aż zmienia zapach potu i hm...moczu). Jak tam kto woli, ja tego nie pije. Edytowane przez Mini28 Czas edycji: 2009-05-04 o 21:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#1808 |
Zakorzenienie
|
mini a moglabys podac przyklad firmy takiego mydla marsylskiego z netu czy cos? chcialabym zobaczyc jak to wyglada!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1809 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1810 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1811 |
Przyczajenie
|
http://www.mydlarnia.info/marsylskie-cat-173.aspx
---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- http://www.mydlarnia.info/szare-mydl...73-id-165.aspx a tu jest opis |
![]() ![]() |
![]() |
#1812 |
Zadomowienie
|
Mini, powiem Ci, żeś mnie przekonała
![]() Po Twojej wypowiedzi, chyba naprawdę wypróbuję szare mydło. Jak się uda, to można zaoszczędzić na żalach i piankach do mycia twarzy, mleczkach, kosmetykach do demakijażu itp. ![]() ![]() ![]()
#1813 |
Konto usunięte
|
Miałam się nie wypowiadać, ale jakoś nie mogę się powstrzymać...
![]() Co do niestosowania filtrów - jak już pisały Coldold i Gosiurek - każdy decyduje sam i ponosi ewentualne konsekwencje swoich wyborów. Ja w każdym razie nikogo już przekonywać nie zamierzam. (Sama filtruję się sumiennie, codziennie, niezależnie od pory roku ![]() Natomiast co do mycia twarzy szarym mydłem - hmmm... Tutaj odniosę się do wypowiedzi Mini28... Każde mydło - czy to szare, czy białe - ma odczyn zasadowy. Błędem jest więc pisanie, że mydło szare - cytuję Mini - "normalizuje skórę", skoro zmienia jej odczyn z kwaśnego na zasadowy. Właśnie o to chodzi, że jeśli ktoś używa mydła do oczyszczania twarzy, powinien po osuszeniu przywrócić kwaśny odczyn skóry (czyli znormalizować). Zgadzam się natomiast, że szare mydło ma działanie antybakteryjne, dlatego warto je od czasu do czasu zastosować, ale nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Edytowane przez 513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 Czas edycji: 2009-05-05 o 15:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#1814 |
Zakorzenienie
|
no to co w takm razie z tym mydlem? ze nie codziennie? widze ze rozbiezne info macie.
myslalam ze to mydlo marsylskie to takie super drogie jak mowilas a 15 zl to raczej niewiele... |
![]() ![]() |
![]() |
#1815 |
Zakorzenienie
|
mini28 brawa dla Ciebie !!!
ja również używam mydła szarego i szczerze polecam!!!
#1816 |
Wtajemniczenie
|
Musze cos dopowiedziec odnosanie filtrów...sama uzywam itd ale ostatnio tyle naczytałam sie o szkodliwosci ze chyba dam sobie spokuj...
#1817 |
Konto usunięte
|
Odnośnie opalania- lepiej nie korzystać zbyt często z solarium, a latem nie spalac się na czekoladke, bo bardzo szybko pojawiają się głębokie zmarszczki.
Balsam brązujący jest dobrym rozwiązaniem, tylko w moim przypadku wszystkie zmywają sie juz od pierwszego mycia. Po 3 dniach niema już śladu po tygosniowym , precyzyjnym wcieraniu owego kosmetyku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1818 |
Zakorzenienie
|
Szare mydło? Pewnie na początku da super efekt, bo wysuszy, ale potem skóra ruszy z produkcją sebum... Nie trzeba być chemicznym geniuszem, żeby wiedzieć czym tak naprawdę jest mydło (skład). Napiszę tylko tyle - nie polecam.
A co do filtrów? Może byście zauważyły, że nikt Wam nie każe się filtrować. I robią to dziewczyny, które złuszczają się kwasami, retinoidami, żeby chronić sobie twarz przed przebarwieniami. Zresztą to jest wątek na biochemii, a mam wrażenie, że to wątek z podforum kosmetycznego. Te dwa podrora różnią się diametralnie poziomem. Na kosmetycznym są wypisywane takie herezje wbrew nauce i zdrowemu rozsądkowi. Porady stąd też czasami takie są - niestety. Ale też wykażę się zdowym rozsądkiem. Każdy ma swój rozum i każdemu służy coś innego.
![]() |
#1819 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1820 |
Zakorzenienie
|
A możesz powiedzieć o jakichś ewentualnych szkodliwych działaniach, albo polecić mi jakąś stronę na ten temat?
![]() ![]() |
![]() |
#1821 |
Wtajemniczenie
|
Czytałam o substacjach które powoduja wolne rodniki http://www.jaworek.net/kosmetyki/czarne_owce_uv.php (na dole) a te substacje są w wiekszosci filtrow chemicznych a niestety filtr mineralny wciaz jest przezemnie poszukiwany...
Do poczytania: http://mediweb.pl/beauty/wyswietl_vad.php?id=966 Pozatym był nawet na wizazu wątek o wadach filtrow tylko teraz go nieumiem znalezc... Ja nikogo nienamawiam do rzucania filtrow sama ich uzywam ale mam coraz wiecej watpliwosci pozostaje mi szukanie filtra bez tych substacji...a przedewszystkim nieopalanie sie.
#1822 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego pod filtr używa się serum z vit. C ![]() Ja też mam czasem filtrowe zwątpienie (aktualnie nawet ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1823 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że w czeluściach Wizażu jest gdzieś wątek o wadach i zaletach filtrowania, lektura na dłuugie wieczory, więc może nie róbmy tu offtopu tymi tłuściochami bo chętnie poczytałabym o kolejnych sposobach na bycie NAJ
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1824 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A ile czasu po dwutygodniowym samrowaniu opalenizna sie utrzymywała>? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1825 |
Zakorzenienie
|
a ja nigdy jakoś nie lubiłam tych balsamów brązujących. bo w zwyczaju mam mocne szorowanie (ostrą gąbką) ciała i jakoś nie wierzę, żeby ten balsam utrzymał się na skórze po takim brutalizmie xd więc dla mnie to pic na wodę
![]()
![]() |
#1826 |
Wtajemniczenie
|
szczerze nie pamiętam...bo kiedy to było
![]() ale kolorek był fajny i nie robiły się żadne "zacieki" w ogóle eveline ma chyba dobre kosmetyki ![]()
#1827 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak eveline ma dobrze wyszczuplające kremy- to na pewno. Gdy poużywałam trochę wyszczuplającego kremu, tylko , z ena policzki ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1828 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() także również gorąco polacam ![]()
![]() |
#1829 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1830 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To zależy, ale wg mnie w pewnym stopniu tak. Żel stosuję rano, żeby nie wysuszac za bardzo skóry, bo wydaje mi się że mydło bardziej wysusza niż żel. Dlatego po myciu nakładam krem oliwkowy i jest dobrze ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:37.