|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 |
|
in love with life
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!
tragedia! dlatego ja do okulisty chodzilam prywatnie. poza tym w warszawie mozna znalezc okuliste ktory bierze za sama wizyte tylko 40zl (w wesolej) wiec lepiej zaplacic 40zl niz czekac rok. wspolczuje ci, wiem ze u nas jest beznadziejny system.
|
|
|
|
|
#1712 |
|
Zakorzenienie
|
naprawde
u mnie okulista na nfz tez gora tydzien dermatolog na nfz przyjal mnie ostatnio z marszu ;D bo nie bylo nikogo ;P najdluzej u mnie sie czeka do endokrynologa
|
|
#1713 |
|
Przyczajenie
|
A ja bym chciała wrócić do wątku i zadam pytanie głupie takie, ale wynikające z mojej niewiedzy i wstydu... czy ginekolog może się zorientować od jakiego czasu nie występuje miesiączka?
|
|
|
|
|
#1714 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jakby sie cos dzialo to bym na pewno tyle nie czekala i zaplacila;/ Cytat:
|
|
|
#1715 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
Ja nie byłam jeszcze u ginekologa ale powinnam i wlaśnie boje sie ![]() moja kol była powiedziala ze tak bolało!wszyscy mowia ze nie powinno no ale to czasem zalezy od ginekologa... ja sie tak strasznie boje po pierwsze tego bólu a po drugie ze ze mna jest cos nie tak. Mam bardzo nieregularne miesiaczki i boje sie ze to cos powaznego ![]() moze jestem histeryczką ![]() w kazdym razie iść musze ...
|
|
#1716 | |
|
in love with life
|
Cytat:
po 2. nie boj sie, jesli bedzie bolalo to i tak nic nie zrobisz, a jesli nie bedzie to po co sie stresowac po 3. powiedz lekarzowi ze to twoja piwersza wizyta i ze sie boisz (uwierz ale wtedy kazdy lekarz bedzie ostrozniejszy )po 4. mozesz isc ze swoja kolezanka, mama albo siostra jesli czujesz sie przy nich pewniej. zaden lekarz nie wyprosi innej dziewczyny (kiedys ginekolog ktorej bylam poprosila zeby moj chlopak wyszedl. powiedzialam ze albo on zostaje albo ja wychodze z nim. babka sie niezle wkurzyla ale nie miala wyjscia i zostal )a po 5. jesli cos jest nie tak to powinnas isc. nie bedziesz wtedy miala powodow do histeryzowania ![]() nom, to powodzenia
|
|
|
|
|
|
#1717 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieki
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1718 |
|
Zadomowienie
|
a ja mam takie pytanie dziewczyny , chciałabym zaczac pigułki anty , w celu zabezpieczenia , ale rowniez na tradzik, obecnie biore jakis antybiotyk na tradzik , jednak uwazam ze w tym wypadku lepsze by bylu dla mnie tabletki anty (rowniez ze wzgledu na zabezpieczenie)
i stad moje pytanie , czy takie tabletki powinien wypisac mi ginekolog czy dermatolog , albo moze najpierw powinnam udac sie do dermatologa i zapytac co on o tym sadzi i wtedy do ginekologa? ale czy ginekolog wie ktore dzialaja na tradzik? sama juz nie wiem , kiedys na poczatku dermatolog spytala sie mnie czy chce dostawac hormony na tradzik ale wtedy nie bylo mi to potrzebne wiec stosowalam zwykly antybiotyk. bardzo prosze o odpowiedz pozdrawiam
`Mój wymiankowy Zapraszam. ODPISUJCIE U MNIE !https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=287610 `Jeśli któraś z was ma ksiązke TORI SPELLING - "STORI TELLING" bardzo prosze wejdż w watek poniżej ! https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=288532 |
|
|
|
|
#1719 |
|
Przyczajenie
|
Witam.
Co prawda nie doszlam jeszcze do konca watku, czytam sobie wszystko po kolei i mam kilka pytań. Jaka jest róznica miedzy usg dopochwowym a kolposkopią? Czy dziewice sa badane przez odbyt czy wziernikiem, bo widze ze zdania sa bardzo rózne. I tak jeszcze z serii opowiesci to byl w mojej szkole ostatnio ginekolog, mial wyklad odnosnie profilaktyki raka szyjki macicy. Mówil co nieco o tym badaniu i o pierwszej wizycie rowniez. Powiedzial ze sawsze musimy pamietac zeby ubierac szerokie spodnice, powtarzal to kilkakrotnie, a z tego co tu piszecie drogie kobietki to nie ma takich zelaznych wymogow.Podczas tego wykladu, "dal do obiegu" takie wzierniki, jak to wzielam do reki to sie przerazilam! Gdy zobaczyl nasze zdziwienie stwierdzil ze dla dziewic sa mnijesze. ![]() I czy ginekolog zapisuje tylko tabletki czy takze inne srodki antykoncepcyjne taki jak plastry i inne. Prosze o odpowiedz. pozdrawiam |
|
|
|
|
#1720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiscie ze ginekolog wie ktore tabletki anty maja dzialanie androgenne i pomoze przy okazji na tradzik. jest to dosc duza grupa tabletek. kiedy 3 lata temu bylam u gin po tab od razu powiedzialam ze mam problem z tradzikiem przepisal mi diane (potem nie bardzo ja sobie cenilam ale to kwestia organizmu) musisz przy braniu tab odstawic wszelkie antybiotyki bo zabezpieczenie dzialac nie bedzie. zatem pozostaje ci isc do ginekogola poprosic o tab ( po owczesnym zrobieniu badan!) i czekac na efekty
|
|
|
#1721 |
|
Przyczajenie
|
mam pytanko, ponieważ słyszałam, że teraz wyszły jakies przepisy i nie można przepisywać tabletek niepełnoletnim, chyba że za zgodą rodziców, a mi brakuje jeszcze 3 misiące... :/
|
|
|
|
|
#1722 | |
|
in love with life
|
Cytat:
Czytalam na temat tego, ze ponoc w rossmannie, zeby kupic prezerwatywy trzeba miec 18 lat, ale to tez jest niezgodne z prawem, bo niby jak panstwo chce obnizyc ilosc ciaz wsrod nieletnich, jesli utrudnia dostep do antykoncepcji. Poza tym ponoc to w rossmannie wymyslila jakas chora baba, ktorej sie we lbie miesza. Wszedzie indziej (apteka, sumermarkety itp) nikt nie prosi o dowod przy zakupie prezerwatyw. Tabletki tez mozna przepisywac wczesniej. To ocenia lekarz. Niektorzy sie nie godza, jesli uwazaja, ze to nie wplynie dobrze na twoje zdrowie. |
|
|
|
|
|
#1723 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny właśnie wybieram sie w środe na gina po tabletki
moja pierwsza wizyta i pierwszy raz po tabletki , orientiowałam sie co nieco w cenach i niektóre mnie przeraziły jak na moja studencka kieszen zastanawiam sie czy moge poprosic ginekologa o tabletki refundowane ?? robiłyscie tak moze, czy może lekarz odmówic ??
|
|
|
|
|
#1724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Studencką kieszeń rozumiem, ale to nie są cukierki i nie można oszczędzać na zdrowiu
|
|
|
#1725 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1726 |
|
Rozeznanie
|
a więc ja byłam wczoraj u ginekologa...w rejestracji pani się mnie wypytała o wszystko i o współżycie na to ja powiedziałam,że chcę zacząć i zacząć brać tabletki a ona mi odradzała...że za min 2lata i wgle.Weszłam do ginekologa,usiadłam na tym krześle.Też się mnie wypytał co i jak.Sprawdził czy mam błonę dziewiczą,ale jej nie miałam <pewnie pękła na wskutek czegoś> i zrobił badania.Pobrał wymaz i powiedział mi na początku,że mam małą nadżerkę i że będzie trzeba ją leczyć.O tabletkach nie wspominałam,ale chcę je zacząć brać,ponieważ mam też bolesne miesiączki.I tu pytanie kiedy pójdę odebrać wyniki to powiedzieć o tabletkach,a jeżeli mi ich nie przepisze?I co z tą nadżerką?Powiedzieć mamie?,bo nie mówiłam,że idę do ginekologa bo by już coś snuła a z matką nie mam dobrego kontaktu.
ps-dziwie się czułam tak nago przed lekarzem...pewnie to naturalne,ale nic nie bolało i było ok |
|
|
|
|
#1727 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to czy powiesz mamie, czy nie, to już Twoja decyzja. co do nagości- ja byłam u lekarki-kobiety, nawet tak dziwnie się nie czułam, za bardzo zależało mi na tym, by usłyszeć pozytywne wiadomości. w końcu ginekolog widział już tyle... kobiet że już nic go nie zdziwi
|
|
|
#1728 |
|
Rozeznanie
|
to też racja...ale potem się cieszyłam,że mam to za sobą
|
|
|
|
|
#1729 |
|
Zadomowienie
|
Przede wszystkim jak lekarzowi powiesz, że chcesz tabsy, to musi z toba przeprowadzic wywiad, bo nie kazda kobieta może łykać anty. Jest troche przeciwwskazań (zakrzepice itp., ale juz nie pamietam dokładnie).
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1730 |
|
Raczkowanie
|
U mnie wyglądała ta 1 wizyta komicznie
![]() Oczywiście jestem odważna, wygadana, itp Na 1 wizycie byłam około miesiąca temu (mam 20 lat :P)... Byłam kosmicznie zestresowana. Przyszłam do faceta, którego mi nie polecano a okazał się świetny Rozluźnił sytuację opowiadając o moich kolczykach w uszach. Powiedziałam, że chcę tabletki, a on, że tylko na gardło wypisuje :P :P :P w efekcie przeprowadził wywiad i dostałam receptę na 3 opakowania Yaz ;D Samo badanie było hm... nie mogę powiedzieć że było super bo to jednak stresujące, aczkolwiek, nawet mnie to nie przeraziło. Był delikatny i miły dziewczyny, nie ma się czego bać i czym stresować!!
|
|
|
|
|
#1731 | |
|
in love with life
|
Cytat:
Juz jak o tym mysle to mi sie chce plakac.
|
|
|
#1732 |
|
Raczkowanie
|
No fakt... zależy od faceta.
ten u którego ja byłam ma koło 50-tki i jest doświadczony. Moja mama nie lub go, bo on porusza tematy polityki z nią, funduszy chorych, itp. Ale o czym, ze mną- studentką mógł gadać? chyba nie o podatkach ![]() W każdym razie nie był ani oschły, ani napalony. |
|
|
|
|
#1733 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja z kolei czułam się okropnie po wyjściu z gabinetu ginekologa kobiety. Dużo bardziej sie jej krępowałam niz mojego pana doktora A poza tym potraktowala mnie taśmowo, raz, dwa i do widzenia nic mi nawet nie wyjaśniając
|
|
|
|
|
|
#1734 |
|
Konto usunięte
|
Ja właśnie dzisiaj byłam pierwszy raz u ginekologa. Poszłam specjalnie do kobitki, bo do faceta się krępowałam
nie jestem już dziewicą, ale powiem szczerze że doktórka w ogóle nie starała się badać mnie delikatnie! Szast prast, jakby kibel przetykała, więc bolało. No ale mam już to za sobą. Poszłam z powodu nieregularnego miesiączkowania, przepisała mi tabletki anty na trzy miesiące (TŻ się ucieszy ) żeby się wyregulowało. Więcej do niej nie pójdę -.-
|
|
|
|
|
#1735 |
|
Raczkowanie
|
Zależy jak leży O_o ... hmmm większość moich znajomych mówi, że nigdy nie poszłyby do kobiety.
Mimo, że kobieta to "jak my" ... jednak faceci podobno są delikatniejsi. Ja do kobiety się nie wybieram.
_________________________ _________ 15.02.10 - 2 latka ![]() Studia- stypendium naukowe !! haha!! (: 26,27,28.11-> Armwrestling -> Starogard Gdański <chlip> Łukaś <papa> http://suwaczki.slub-wesele.pl/200802153240.html |
|
|
|
|
#1736 | |
|
in love with life
|
Cytat:
![]() A ja nie uwazam, zeby faceci ginekolodzy czy kobiety byli lepsi. Zalezy na kogo sie trafi i tyle. A wiekszosc jest beznadziejna i nie umie doradzic nawet w prostych sprawach, niestety
|
|
|
#1737 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane |
|
|
|
|
|
#1738 |
|
Raczkowanie
|
Jak się przygotować? Poza higieną, to przede wszystkim chodzi o uzyskanie jakiegoś komfortu psychicznego. Warto przed wizytą porozmawiać z zaufaną osobą, która już chodzi do ginekologa i dowiedzieć się co i jak przebiega.
Sama polecam pójście do ginekologa prywatnie, niestety przekonałam się, że jak się da pieniążki, to człowieka traktuje się od razu dużo lepiej...(Choć to zależy też od powołania, nie chce uogólniać). Wszystkim Wizażankom, które wybierają się do ginekologa pierwszy raz życzę powodzenia ![]() Sama źle wspominam pierwszą wizytę, miałam 13 lat i wzięli mnie na kontrolę do ginekologa bez wiedzy mamy, mnie też nie powiedzieli gdzie jadę. Możecie sobie wyobrazić moje zdziwienie. Mama potem zrobiła prawdziwą jazdę w szpitalu, prawie ich do sądu pozwała
Edytowane przez Niebieski motylek Czas edycji: 2009-05-14 o 19:11 Powód: literówka |
|
|
|
|
#1739 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1740 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:44.

u mnie okulista na nfz tez gora tydzien
dermatolog na nfz przyjal mnie ostatnio z marszu ;D bo nie bylo nikogo ;P najdluzej u mnie sie czeka do endokrynologa 

)
!