|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II
Cytat:
A Nika rzeczywiście była
|
|
#512 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() :e ek:
|
|
#513 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie twierdzę, że dla każdej kobiety obecność męża to coś dobrego w czasie porodu- to zależy od tej kobiety, od jej męża, od ich relacji , ich podejścia do różnych spraw. trzeba wybrac optymalne rozwiązanie które nie uszkodzi waszej relacji. między mną a mężem po prostu tak jest , taki rodzaj relacji, nie potrafiłabym nikomu innemu tak zaufać , z nikim aż tak blisko nie jestem aby dzielić z nim te łzy, ten ból , to szczęście. i wiem, że oboje dojrzewamy dopiero do porodu, dlatego ciąża trwa 9 miesięcy ale wiem, że on nie wytrzymałby za drzwiami. ja również mam swoje lęki, dla mnie to również tajmenica, wielka niewiadoma, ale chcemy ją odkryć razem, tego jesteśmy pewni, choć wcale nie jesteśmy pewni jak zareagujemy , co się wydarzy. dlatego czytamy, pytamy, rozmawiamy z ludźmi, którzy przez to przeszli. uważam, że to bardzo odpowiedzialne z waszej strony poczekać z decyzją, jeśli nie jesteście pewni jak się oboje w tej kwestii czujecie zjadłam śniadanko, pogoda okropna, ale ja mam dobry humorek i jestem tak super wyspana ![]() Aliisanko JESTEM nie było mnie we wtroek 5 maja bo było święto mąz miał wolne............ haha, widze, że nie tylko ja mam kłopoty z koncetracją i pamięcia w ciązy hihihi
Okruszek rosnie http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png Edytowane przez Nika1980 Czas edycji: 2009-05-07 o 09:56 |
||||
|
|
|
#514 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dzisiaj rano miałam 2 skurcze ( ból podobny do tych miesiączkowych) co 5 minut i przeszło to mogą być te B-H - mam nadzieje, ogólnie od rana brzuch mam napięty... idę dzisiaj do szkoły rodzenia to się zapytam położnej co dalej robić tym bardziej że za tydzień wracam do pracy.
|
|
#515 |
|
Wtajemniczenie
|
ja też jestem w takiej sytuacji mimo, ze mieszkam w PL, ale tak planowalismy urlop, zeby mąż mógł wziąść po narodzinach naszego maleńswta urlop i pobyc z nami , a potem jak wróci do pracy to tez bede sama, ale zawsze mogę wyjśc na chwile jak bedzie miał woolne z pracy prawda ? zresztą ja mysle, ze wszystko da sie zorganziwoac, i sobie poradzimy wszytskie na pewno
|
|
#516 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, macie problemy z włosami? Bo ja jestem książkowym przykładem, że w ciąży włosy się wzmocniły. Zanim zaciążyłam strasznie wypadały mi włosy, a teraz jest tak normalnie.
|
#517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Są wszędzie - w łazience, na poduszce, na podłodze.... Idę prasować - muszę wypróbować nowe żelazko co dostałam od teściów - może się nie popsuje przy pierwszym użyciu
|
|
#518 |
|
Zadomowienie
|
Moja teściowa mieszka 25 km od nas ale nawet nie liczę na pomoc bo jej córka czyli moja szwagierka rodzi przede mną tak więc będzie jej pomagała, rozmawialiśmy z mężem na ten temat, też weźmie 2 tygodniowy urlopu a jeśli po jego powrocie do pracy mi będzie ciężko samej to zawsze mogę liczyć na pomoc mamy fakt mieszka 100 km od nas ale zawsze moge na nią liczyć, wszystko się okaże za kilka miesięcy i nie ma co się martwić na zapas
|
#519 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wczoraj raz mnie złapał skurcz ale trwał tak ok 5 min i dzis w nocy 2 razy ale krótkie. Zobaczymy w poniedziałek jak tam sytuacja wygląda. Ja tez mam nadzieję ze to są skurcze B-H
|
|
#520 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Znalazłam całkiem przypadkiem, jak przeglądałam strony internetowe z ciuchami poleconymi przez "M jak mama" i okazało się, że są u mnie w mieście są ich sklepy.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Te placki to jeszcze rozumiem - w końcu zachciankę spełnić trzeba ale robótki ręczne nad ranem to już przesada ![]() A może jak tak dobrze Ci idzie będziesz robiła też dla nas na zamówienie ![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#521 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
|
#522 |
|
Zadomowienie
|
Mi też strasznie wypadają włosy, są wszedzie dobrze że mam gęste bo nie wiem co bym miała na głowie. Ja też już uciekam prasować bo mnie ta przyjemność nie ominie
|
#523 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
a potem przyjedzie mama męża na jakiś czas . będzie ok Cytat:
mi wypadają nadal nieustannieCytat:
![]() Precious, też uważam, że bezpieczeństwo i dobro dziecka jest najważniejsze: w szpotalu w Holandii nie ma w nocy gina na dyżurze, tak czy siak dojeżdza z domu. ja mam do szpitala 3 minuty autem. w szpitalu w Holandii nie monitoruje się dziecka poza monitoringiem tętna, które robi się też w czasie porodu domowego. badania wukazują, że poró w domu i w szpitalu są taksamo bezpieczne - o ile odległość od domu do szpotala jest nie za duża. a skoro już o dobru dziecka... cesarka nie jest dobra dla dziecka.
Okruszek rosnie http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png Edytowane przez Nika1980 Czas edycji: 2009-05-07 o 10:11 |
|||||
|
|
|
#524 |
|
Wtajemniczenie
|
mi też strasznie wypadają, wypadały też przed ciążą
![]() ja dziś na razie czuję się lepiej ale wczoraj przed snem wieczorem myślałam że już będę zwracać, tak mnie mdliło ![]() a póki co korzystam z dobrego samopoczucia ![]() ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- a mi na obiadek mąż dziś po pracy zrobi colesława i pierś z kurczaka pycha ![]() a on robi najlepszego colesława na świecie w ogóle świetnie gotuje tak więc dziś to mąż mi robi obiad
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
#525 |
|
Zakorzenienie
|
A ja od wtorku zaczynam mocniej czuć okolice macicy - chyba zaczyna się szybko powiększać. Tylko brzdąca dalej nie czuję. Za tydzień wizyta u gina i zaczynam już świrować.
---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- Robię sobie przerwę na drugie śniadanie i od komputera. Narka!
|
#526 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o zaraz głodna bedę jak będziecie o żarciu gadać.... Cytat:
wszystko jest dobrze a macica teraz rośnie szybko to prawda. moja mała już dziś połaskotała mamusię
|
|
|
#527 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() , oczywiscie moj TZ nie odebral. No ludzie to bo prostu szczyt wszyskiego, kto rozsadny dzwoni o takiej porzeKilka dni temu jeden z kierowcow dzwonil o 03 oo w nocy, ze boli go zabek i do pracy nie przyjdzie . A zastepstwa rano juz TZ nie znajdzie![]() .Jeden z kierowcow nie potrafi wstac rano (26lat! ), moj TZ wstawal wczesniej i jezdzil go budzic , a nie chce go wyrzucic, bo po pierwsze to jego kumpel po drugie, jak juz sie obudzi to solidny z niego pracownik.W ostatnia sobote mial pomoc matce w przeprowadzce i co? No i moj TZ (poniewaz zna jego matke) pojechal dziecko obudzic Od przyszlego tyg bedzie juz mieszkal ze swoja mamusia, wiec ona pewnie bedzie go budzic Wiec jak widzcie bez mojego TZ co nie ktorzy ![]() Ps. To sie pozalilam , a teraz uciekam, bo pogoda piekna, a komputer dzidzi szkodzi
|
|
|
|
|
#528 |
|
Raczkowanie
|
Alisanka, muszę się odnieść do Twojego postu.
To nie chodzi o to czy źle trafiłam czy nie, (a zapewniam Cie, że trafiłam dobrze). Każdy mąż prędzej czy później wraca do pracy, no chyba że jest bezrobotny, a Ty zostajesz sama. Dziecko małe nie zrozumie, że mamusia musi iść do fryzjera czy do kosmetyczki i zostanie nakarmione za 2 godziny a nie teraz, szczególnie jeśli będziesz karmić piersią. I tu żadna mama czy koleżanka nie pomoże. A zapewniam Cię, że to nie ma karmienia co 3 godziny tylko co godzinę lub półtora i tak przez pierwsze tygodnie, zanim rytm się ustali. To się nazywa karmienie na żądanie.Nie wiem czy mnie doczytałaś ale pisałam przez pierwsze kilka tygodni. I żaden idealny mąż tego nie zmieni i Cię w tym nie zastąpi. Owszem, po porodzie mąż jest niezbędny do pomocy, ale w pewnych sprawach będziesz zdana tylko na siebie. Możesz się ze mnie nabijać i uważać, że zjadłaś wszystkie rozumy, ale życie pewnie zweryfikuje Twoje poglądy. Poza tym wyjścia z domu do kosmetyczki czy fryzjera kilka dni czy tygodni po porodzie będą ostatnią rzeczą na jaką bedziesz miała ochotę (spać, spać, spać). Co do zwolnienia dla tż to jest takie coś. To jest opieka nad żoną po porodzie, wypisuje to lekarz rodzinny żony i na L4 musi wpisać że to dla męża. Przysługuje 14 dni, ale nie każdy lekarz to wyda. Jak jest fajny to wypisze bez problemu, a jak formalista to nie wypisze. Większe szanse mają te mamy, które miały cesarki.
|
#529 | ||
|
Zadomowienie
|
wow... myślałam że to ja mam głupie sny, ale teraz to odwołuję... Cytat:
Zamówień nie wykluczam, zobaczymy jak się wprawię i czy mi się nie znudzi. W zeszłym roku robiłam czapki na szydełku- dla całej rodziny, potem koleżanek z pracy aż w końcu na czapki patrzeć nie mogłam.... ani na szydełko... Cytat:
![]() a mój potrafi zrobić herbatę i budyń... gdy za niego wychodziłam potrafił tylko herbatę, więc jednak jakiś progres po 4 latach małżeństwa... |
||
|
|
|
#530 |
|
Zakorzenienie
|
Wow to nowe żelazko jest extra
![]() Prasuje się z przyjemnością
|
#531 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dziękujemy za opinie, bo na pewno są dla nas pomocne , ale nikt z nikogo się tu nie nabija i uważam, że nie powinnas tego co Alisanka napisała tak odbierac
|
|
|
#532 | |||||
|
Rozeznanie
|
Hej ranne ptaszki,
ależ się rozświerkałyście od rana! ![]() A mnie się dzisiaj śniło moje urodzone już dziecko - strasznie rozchichotane wtulało mi się pod pachę Nie wiedziałam, że noworodki chichoczą ![]() To wszystko przez to, że wczoraj z Niką nakręciłyśmy temat porodów i już się nie mogę tego momentu doczekać ![]() Cytat:
![]() Co do badania szyjki macicy to zaś faktycznie jestem za szkołą polską. Nie możesz porozmawiać na ten temat z ginekologiem podczas wizyty? Może oni mają na to jakieś przekonujące wytłumaczenie ![]() Cytat:
Cytat:
A statystyki wyczytałam gdzieś w internecie i nie zachowałam źródła. Jeśli coś pomieszałam, to proszę o sprostowanie. Cytat:
![]() Cytat:
Tyle teorii, a jak nam pójdzie w praktyce, to się przekonamy wkrótce ![]() Ja zmykam popracować
|
|
#533 |
|
Zadomowienie
|
A mnie głód zmobilizował do gotowania obiadu, a prasowanie czeka dalej.
Miss.hot może teściowa kupiła ci jakieś zaczarowane i prasuje samo
|
#534 |
|
Wtajemniczenie
|
też bym takie chciała, bo niecierpię prasować
---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- co do włosków mi nie wypadają tylko szybciej rosną, paznokcie tak samo ale od tygodnia mam jeszcze zwiększone zapotrzebowanie na płyny - zawsze dużo piłam (skrzywienie sportowca, ze dwa litry dziennie muszą być), ale teraz to już chyba w hektolitry idę
|
|
#535 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A co do cesarki to jak zwykle są różne opinie - w tamtym roku w wakacje kupowałam już gazetki ciążowe i w dwóch różnych są dwie różne opinie ginekologów z wieloletnim doświadczeniem odnoszące się do zalet i wad obu form porodów - powiem Ci, że argumenty zwolennika cesarki były bardzo logiczne i rosądne. Osobiscie nastawiam się na poród sn, ale jednak plusy cesarki też istnieją. Cytat:
|
||||
|
|
|
#536 | |
|
Zakorzenienie
|
Tequillko!!! Ale sie uśmiałam jak Cie zobaczyłam o 4 rano w kuchni smażącą placuszki
Dziewczyny Wy to porodach... tak sobie czytałam, czytałam i z kazdą chwila moje oczy stawały sie więsze... dobrze, ze to jeszcze daleko..![]() Cytat:
za to podobno wypadać mogą po porodzie
|
|
|
#537 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nie znam się na tych stopniach pęknięcia ale skoro moja znajoma z pracy do tej pory odczuwa skutki popękania to mam wątpliwości. |
|||
|
|
|
#538 | ||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() z tej mojej obsesji wszystkie rodzinne zwierzaki zostały wysterylizowane; dwie kotki i jeszcze jedna suczka, tylko żółw został nie ruszony Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
jak mnie ostatnio naszło, to ścięłam się na krótko i teraz tęsknie za kitką Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() w końcu się zmobilizowałam, prasowanko mogę już odhaczyć ![]() i tak jak postanowiłam wczoraj, zaraz zabiorę się za siebie |
||||||||||
|
|
|
#539 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć Dziewczyny,
Napiszę Wam tylko, że wczoraj byłam na pierwszej wizycie po zabiegu i na szczęście wszystko jest dobrze. Mam jedynie malutką nadżereczkę ( do kontroli za pół roku), najprawdopodobniej to nadżerka pozabiegowa i może jeszcze sama się " wchłonąć". Ginekolog poleciła mi tylko zrobienie hormonów i jak będą dobrze to od lipca zaczynamy staranka ![]() Mam nadzieje, że ten problem z moimi plecami też szybko się rozwiąże i będę mogła w końcu zacząć się cieszyć. Trzymajcie się ciepło dziewczyny i dbajcie o swoje "Brzuszki"
|
#540 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe nie wiem czy zaczarowane, ale po prostu nowszej generacji niż moje stare
Dla zainteresowanych polecam http://www.consumer.philips.com/cons...ONSUMER/GC4620 Idę jeść zupkę - dziś pieczarkowa, a na drugie robię makaron z boczkiem - który już kiedyś tu polecałam Vcelka
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:10.

a mi bardzo szybko włosy rosną.

ale wiem, że on nie wytrzymałby za drzwiami. ja również mam swoje lęki, dla mnie to również tajmenica, wielka niewiadoma, ale chcemy ją odkryć razem, tego jesteśmy pewni, choć wcale nie jesteśmy pewni jak zareagujemy , co się wydarzy. dlatego czytamy, pytamy, rozmawiamy z ludźmi, którzy przez to przeszli. 
Zaczynam się tym poważnie martwić.....
.