tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-08, 14:32   #1831
agata2905
Raczkowanie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez nstk Pokaż wiadomość
hej mam pytanie czy okres przed tabletkami placebo jest możliwy? dwa dni przed tabletkami placebo czyli jeszcze na jasnoróżowych pobolewał mnie brzuch jak przed okresem i wystąpiło plamienie bo krwawieniem nie mogę tego nazwać? Okres czy krwawienie śródcykliczne? jest się czym martwić? Pozdrawiam
jeśli jest to w trakcie trzech pierwszych opakowań to prawie wszystko jest możliwe w końcu organizm musi się przyzwyczaić.
Pociesze Cię, że ja na pierwszym opakowaniu dostałam okres (obfity i bolący) na przedostatniej różowej tabletce, a po drugim opakowaniu dostałam po 2 placebo. Także nie ma się czym martwić
agata2905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 15:10   #1832
nstk
Przyczajenie

To jest moje pierwsze opakowanie, więc jestem trochę bez doświadczenia mam nadzieje że wszystko się ureguluje a organizm przyzwyczai
Dzieki za odpowiedz
nstk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 16:30   #1833
Szizu
Raczkowanie

pyt.wystąpiło u mnie odatkowe krwawienie. czy to normalne?

krwawienie śródcykliczne występuje glownie w pierwszych miesiacach zazywania tabletek i najczesciej ustepuje w ciagu kolejnych cykli. zazwyczaj nie ma zadnych powodow do obaw. nie wymaga ono przerwania przyjmowania tabletek. jezeli krwawienie wystepuje nieregularnie nalezy poinformowac o tym lekarza.

a dziewczyny ja mam o Was pytanie bo ja jeszcze nie biore tabletek ale mam zamiar isc by mi przepisala bo sumie niby wieksza skutecznosc niz prezerwtywy i bezpieczniejsze. ale no bo hmm i co tak chlopak moze sie "spuszczac" do woli? ;p nawet kiedy zaczne brac te tabl.jako 1raz i przy pierwszym opakowaniu sa az tak skuteczne?
Szizu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 16:39   #1834
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Szizu Pokaż wiadomość
a dziewczyny ja mam o Was pytanie bo ja jeszcze nie biore tabletek ale mam zamiar isc by mi przepisala bo sumie niby wieksza skutecznosc niz prezerwtywy i bezpieczniejsze. ale no bo hmm i co tak chlopak moze sie "spuszczac" do woli? ;p nawet kiedy zaczne brac te tabl.jako 1raz i przy pierwszym opakowaniu sa az tak skuteczne?
Ja zaczęłam ''używać do woli'' na 3 tabl. 1 op. i w ciąży nie jestem

btw. waga spadła
od lutego - 10 kg ( z tym, że nie wszystko bym zwalała na tabletki, z reguły zawsze na wiosnę chudłam ok. 5 kg ale pozostałe 5 to na pewno przez YAZ )

supcio

pozdro

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ----------

Cytat:
Napisane przez agata2905 Pokaż wiadomość
jeśli jest to w trakcie trzech pierwszych opakowań to prawie wszystko jest możliwe w końcu organizm musi się przyzwyczaić.
Pociesze Cię, że ja na pierwszym opakowaniu dostałam okres (obfity i bolący) na przedostatniej różowej tabletce, a po drugim opakowaniu dostałam po 2 placebo. Także nie ma się czym martwić
święta racja
ja czekam do 3, ewentualnie 4 opakowania i dopiero wtedy zadecyduje czy chce dalej brać czy nie
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 16:40   #1835
Szizu
Raczkowanie

aha i jeszcze jedno za ile kupujecie te tabl. yaz? i ogolnie ktora mi wyjasni jak to jest z tymi tabl.i ciaza? bo kurcze chce brac ale mimo to sie boje mam takie wrazenie ze co tam taka tableteczka moze ze jakos bardziej ufam prezerwatywom ale jednak sa drogie(bo ja kupuje tylko durex albo contex)
Stary 2009-05-08, 20:38   #1836
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
aha i jeszcze jedno za ile kupujecie te tabl. yaz? i ogolnie ktora mi wyjasni jak to jest z tymi tabl.i ciaza? bo kurcze chce brac ale mimo to sie boje mam takie wrazenie ze co tam taka tableteczka moze ze jakos bardziej ufam prezerwatywom ale jednak sa drogie(bo ja kupuje tylko durex albo contex)
odnośnie cen YAZu jest cały osobny wątek

a propos ciąży to tabsy są najbezpieczniejsze (prezerwatywy wskaźnik Pearla 3,0 a tabsy 0,3)

chyba mówi samo za siebie

tabletki anty:
1. hamują owulację czyli nie ma czego zapłodnić
2. zagęszczają śluz dzięki czemu plemniki mają trudniejszy dostęp
3. nawet gdy już by doszło do zapłodnienia, utrudniają zagnieżdżenie zarodka

btw. weź może poczytaj trochę zanim się zabierzesz za hormony
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 21:33   #1837
Szizu
Raczkowanie

nie no czytalam duzo i ogolnie ale wole sie zapytac doswiadczonych bo w sumie nieraz pisza zeby zakupic produkt a tak naprawde klamia ;p

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-08, 21:38   #1838
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
nie no czytalam duzo i ogolnie ale wole sie zapytac doswiadczonych bo w sumie nieraz pisza zeby zakupic produkt a tak naprawde klamia ;p
Ci akurat nie moga klamac

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-09, 08:53   #1839
ateczkaaa
Przyczajenie

Witam wszystkich. Stosuje już 3 opakowanie leku Yaz. Jeżeli przyjmuje tabletke o 21... a o 9 rano dostałam ciężkiej biegunki to mam wziąć kolejną tabletke czy nie? niestety w ulotce nie jest to dokładnie wytłumaczone... czy nadal tabletki sa ochroną przed ciążą ?
jeszcze dodam dla ułatwienia ;P, że minęło 12 godzin ...
a ulotce opisana jest sytuacja od 3 do 4 godzin.
prosze o szybką odpowiedź !

Edytowane przez ateczkaaa
Czas edycji: 2009-05-09 o 09:01
ateczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-09, 09:09   #1840
FaberCastell
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ateczkaaa Pokaż wiadomość
Witam wszystkich. Stosuje już 3 opakowanie leku Yaz. Jeżeli przyjmuje tabletke o 21... a o 9 rano dostałam ciężkiej biegunki to mam wziąć kolejną tabletke czy nie? niestety w ulotce nie jest to dokładnie wytłumaczone... czy nadal tabletki sa ochroną przed ciążą ?

sama sobie już odpowiedziałaś , z resztą już padały tu takie pytania nie raz - więc po co kolejny raz znowu to samo
FaberCastell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-09, 09:13   #1841
ateczkaaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez FaberCastell Pokaż wiadomość
sama sobie już odpowiedziałaś , z resztą już padały tu takie pytania nie raz - więc po co kolejny raz znowu to samo

niestety nie znalazłam podobnego postu dlatego spytałam... prosiłam o konkretną odpowiedź... i dość szybką więc tylko temat przewertowałam, że tak powiem.
ateczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-09, 10:05   #1842
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
niestety nie znalazłam podobnego postu dlatego spytałam... prosiłam o konkretną odpowiedź... i dość szybką więc tylko temat przewertowałam, że tak powiem.
no proszę Cię...
odrobina logicznego myślenia...
skoro ulotka mowi, że tabletka się wchłania 3-4 godziny to chyba logiczne ze po 12 jest wchlonieta?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-05-09, 10:10   #1843
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Tak, na logike skoro w ulotce jest opisana sytuacja gdy biegunka lub wymioty wystąpią w ciągu 3-4 godzin i wtedy jest ryzyko, że tabletka mogła się nie wchłonąc to co dzieje się gdy wystąpią ww objawy po 12h???
Nadal potrzebujesz odpowiedzi??

Ja też po prosze szybką odpowiedź jak można tego nie rozumiec

Btw w tym wątku było to już wspominane wiele razy, jest też wątek o wymiotach i biegunkach. Jak Ci zalezy na szybkiej odpowiedzi, to należy troche własnego wysiłku w to włożyc.
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-09, 13:29   #1844
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

qrcze co jest ,4 opakowanie , a okres juz 7 dzien mam przy poprzednich opakowaniach , gdzie niby organizm miał się przyzwyczjac okres miałam przez 5 dni
Stary 2009-05-09, 13:41   #1845
oomarysia
Przyczajenie

GG do oomarysia

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
GDYBY PAPIEROSY OBNIZAŁY SKUTECZNOSC TO ZAMAST DWOJKI DZIECI miałabym czyba ze 20
jeju dzieki ale tak na powaznie to zdygalam bo kazdy mowi ze fajki tak obnizaja;/ a ja wlasnie tez pale.

ale dzieki za info.
oomarysia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-09, 16:24   #1846
Szizu
Raczkowanie

no podobno obnizaja(wlasnie jesli sa slabe to podobno nie dzialaja.)ale jesli sa dobrze dobrane leki to nie ma sie czego obawiac.
Stary 2009-05-09, 16:31   #1847
maya23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez oomarysia Pokaż wiadomość
jeju dzieki ale tak na powaznie to zdygalam bo kazdy mowi ze fajki tak obnizaja;/ a ja wlasnie tez pale.

ale dzieki za info.
na ulotce pisze o tym,ze odradza sie przyjmowania tabletek osobom po 35 latach co pala albo sa otyle....
mnie jeszcze zostaly 3 rozowe tabletki pierwszego opakowania i juz sie zastanawiam jak to bedzie z tym okresem....ja mam po prostu jakas fobie ,ze wpadne...a moja racjonalna czesc podpowiada mi,ze to niemozliwe!!!
poczekam i zobacze !
mam pytanie:
czy w polsce aby dostac te tabletki musialyscie robic badania krwi i moczu?
maya23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-09, 17:14   #1848
FaberCastell
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maya23 Pokaż wiadomość
mam pytanie:
czy w polsce aby dostac te tabletki musialyscie robic badania krwi i moczu?
ja żadnych takich badań nie musiałam robić, a tabletki dostałam(blister promocyjny) podczas badania gdy stwierdziłam że chcę wrócić do brania tabletek i się spytałam co by mi polecił i dał mi właśnie Yaz - przypuszczalenie miał ich więcej gdyż zapewne był wcześniej u niego jakiś przedstawiciel
FaberCastell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-09, 17:26   #1849
maya23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez FaberCastell Pokaż wiadomość
ja żadnych takich badań nie musiałam robić, a tabletki dostałam(blister promocyjny) podczas badania gdy stwierdziłam że chcę wrócić do brania tabletek i się spytałam co by mi polecił i dał mi właśnie Yaz - przypuszczalenie miał ich więcej gdyż zapewne był wcześniej u niego jakiś przedstawiciel
...i to mnie wlasnie zaciekawilo!
bo tu lekarze wysylaja na badania,mowiac ze tabletki trzeba odpowiednio dobrac do organizmu aby nie miec przykrych niespodzianek(np.tycia)
ale ile w tym prawdy?
maya23 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-09, 17:53   #1850
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez maya23 Pokaż wiadomość
...i to mnie wlasnie zaciekawilo!
bo tu lekarze wysylaja na badania,mowiac ze tabletki trzeba odpowiednio dobrac do organizmu aby nie miec przykrych niespodzianek(np.tycia)
ale ile w tym prawdy?
i mają rację
w Polsce:-
- po pierwsze lekarze to lenie w dużej części
- po drugie sporo pacjentek sie krzywi na to ze musza robic badania bo one by chcialy tabletki juz zaraz i natychmiast, bo spora czesc uwaza ze to sa cukiereczki...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-05-09, 17:55   #1851
Szilka87
Przyczajenie

ja kupuje za 46 zł i to w takiej taniej aptece gdzie za plastry placilam mniej o ok8-10 zł niz w innych aptekach
Szilka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-09, 19:14   #1852
Szizu
Raczkowanie

ja tez nie mialam zadnych tego typu badan tylko badala przez pochwe i robila usg bo mialam ostatnio przez miesiac okres dlatego zapisala mi tabletki ;d u mnie sa po 47.5 ale zobacze jeszcze w Bydgoszczy moze bd tansze
Stary 2009-05-09, 21:45   #1853
rapifen
Zakorzenienie

Hmmm ja miałam usg i inne badania plus szczegółowy wywiad. tez dostałam opakowanie promocyjne... :/

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

Cytat:

ja tam używam czasem tabletki+gumki, ale raczej ze względu na komfort gdy nie moge sobie pozwolić żeby coś ze mnie... wyciekało po
już raz o tym pisałam. nie wiem czy to dozwolone ale ja kupuje na tej stronie http://kupuj-durex.pl/ i wszystkie przychodza ładnie opakowane z instrukcją - prezerwtywy z wlk brytani i jest okej nie pękają nie są dziruawe. ale nie każdy ma do tego zaufanie.
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 08:04   #1854
nicolaa
Przyczajenie

Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...

Czy antykncepcja jest zachowana jezeli w pierwszym opakowaniu YAZu nie wzielo sie 4 białych ostatnich tabletek?? Byłam pewna, ze tak ale prosze o odpowiedź, gdyż po nie wzięciu ich zwątpiłam.
nicolaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 08:18   #1855
kaktusica
Raczkowanie

Ilość opakowań nie ma nic do rzeczy, jeśli chodzi o placebo.. bo jak sama nazwa mówi, to placebo Ochrona jest zachowana

"Ostatnie 4 tabletki w 4 rzędzie blistra są tabletkami placebo. Jeżeli zapomniano o przyjęciu jednej z nich skuteczność antykoncepcyjna leku Yaz jest zachowana. Należy wyrzucić pominiętą tabletkę palcebo"
Ilość chyba nie ma znaczenia..
Po prostu chyba nikt by na to nie wpadł, żeby nie połknąć 4 tabletek

Następnym razem, lepiej robic wszystko wg instrukcji
To uspkaja nerwy :P

---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ----------

Panienki, jeszcze chciałam się zapytać.. Bo tak dumam nad tym, i nie mogę wydumać :P
Czy tabletki zmieniają przebieg cyklu, jeśli chodzi o płodność i niepłodność, czy nadal, mimo zażywanych hormonów i zmian przez nie zachodzących, można sobie to obliczyć?
kaktusica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 08:26   #1856
nicolaa
Przyczajenie

Hehee

Dziękuję bardzo.
nicolaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 08:58   #1857
klaudynka18
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
Ilość opakowań nie ma nic do rzeczy, jeśli chodzi o placebo.. bo jak sama nazwa mówi, to placebo Ochrona jest zachowana

"Ostatnie 4 tabletki w 4 rzędzie blistra są tabletkami placebo. Jeżeli zapomniano o przyjęciu jednej z nich skuteczność antykoncepcyjna leku Yaz jest zachowana. Należy wyrzucić pominiętą tabletkę palcebo"
Ilość chyba nie ma znaczenia..
Po prostu chyba nikt by na to nie wpadł, żeby nie połknąć 4 tabletek

Następnym razem, lepiej robic wszystko wg instrukcji
To uspkaja nerwy :P

---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ----------

Panienki, jeszcze chciałam się zapytać.. Bo tak dumam nad tym, i nie mogę wydumać :P
Czy tabletki zmieniają przebieg cyklu, jeśli chodzi o płodność i niepłodność, czy nadal, mimo zażywanych hormonów i zmian przez nie zachodzących, można sobie to obliczyć?
Kaktusica, ja pewna nie jestem, ale ktoś na tym wątku pisał, że tabletki anty zmieniają nasz cykl i nie ma co wzorować na cyklach sprzed zażywania tabletek, czyli chyba jednak nie można sobie poobliczać...

klaudynka18 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-10, 09:13   #1858
agrafka89
Przyczajenie

Witam !
Od niecałego miesiąca biore tabletki Yaz, w polowie miałam lekkie plaminie, które trwało jakby jeden dzień. Według mojego kalendarzyka teraz powinnam dostać miesiączki, lecz zamiast tego, mam plamienie, dzieje się to w tych dniach kiedy normlanie powinnam mieć okres. Czy mam to traktowac właśnie jako miesiączkę ?
agrafka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 09:27   #1859
soulsis
Przyczajenie

Witam wizażanki!

Wątek śledzę od jakiś 2 miesięcyi jakoś tak naszło mnie żeby podzielić się wrażeniami związanymi z Yaz'em.
Jestem na 20 tabletce 2 blistra i to moje pierwsze tabletki anty. Przez pierwsze 2 tyg pierwszego blistra miałam lekkie plamienie i mam bardziej suchą skórę niż wcześniej chociaż miałam z tym problem. Humory bywają... Aha i biust +1 rozmiar, co w moim przypadku wcale mnie nie zadowala, a waga bez zmian. Ale ogólnie tabletki dla mnie na plus.
Jest tylko jeden problem.... wczoraj rozstałam się z TŻ ( tutaj pozdrawiam Marwari, mam nadzieje, że się ogarnęłaś jakoś już ) . Został mi jeszcze 3 blister który planuje brać, ale nie wiem czy później kontynuować czy nie....
Doradzacie coś?
soulsis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 09:34   #1860
Juliana
Raczkowanie

Cytat:
Tabletki zmieniają przebieg cyklu, dzięki nim w ogóle nie ma owulacji. Jeżeli dobrze zrozumiałam. Chociaż z drugiej strony jeżeli pominiesz jedną z pierwszych tabletek to owulacja może nie być zatrzymana, a jeżeli jedną z ostatnich to nie ma to znaczenia (bo już po czasie, w którym miała nastąpić owulacja). Przynajmniej ja to tak rozumiem.

Btw. wczoraj wzięłam pierwszą tabletkę, a dzisiaj obudziłam się o 6 rano z zawrotami głowy i mdłościami, że nie mogłam funkcjonować, dopiero teraz powoli przechodzi.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości