|
|
#4591 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Akcja: Tyjemy Razem !!
a mnie ostatnio waga pokazała że mi się przytyło xD
Ale otoczenie nie zauważyło
|
#4592 |
|
Zadomowienie
|
A mi:
waga wyjsciowa 47kg pokazywalo nawet jakis czas 49 a ostatnio wchodze na ta wage i patrze 45 SZOKniewiem moze to jest zwiazane ze mam wlasnie teraz okres |
|
|
|
#4594 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może ostatnio miałaś trochę stresu?? coś mogło płynąć na taki skok wagi
|
|
#4595 |
|
Zakorzenienie
|
W końcu znalazłam forum dla "chudzin".
Ja już chyba jestem na wykończeniu.... psychicznym. Mam 25 lat 154cm wzrostu i.... 38 kg ![]() W zeszłym roku urodziłam córeczkę, bardzo się cieszyłam na wieść o zajściu w ciążę między innymi dlatego, że sądziłam iż na 100% "coś mi zostanie". Przytyłam... do porodu ważyłam 53 kg. Przy wypisie ze szpitala ważyłam już 10kg mniej. I pocieszałam się, że 5 zostało i obiecałam sobie je za wszelką cenę zatrzymać. W końcu nie wisiały na mnie dżinsy. Pobiegłam na zakupy, kupiłam kilka par spodni z czego byłam niesamowicie zachwycona bo w każdym sklepie mogłam wybrać z kilku fasonów. Spodnie na które wydałam sporo kasy mobilizowały mnie do tego by starać się utrzymać wagę, by nie rzucić ich w kąt....... Jednak.... Minęły tylko 2 tygodnie i spadłam do wagi wyjściowej. Po mimo niesamowitych starań, przegrałam. Na początku roku wzięłam się za siebie. Poszłam do lekarza, ginekologa, który do tej pory walczy jak lew bym przytyła choć trochę. (Niesamowity lekarz tak na marginesie) Zaczęłam robić badania, wszystkie możliwe z krwi i kału. Wyniki- super. Badania jamy brzusznej, USG, gastrolog i sporo innych... wyniki- świetne. Teraz czeka mnie jeszcze badanie hormonalne. Ale Pan doktor twierdzi, że na pewno też wyjdą dobrze. Skontaktowałam się z dietetykiem, który doradził mi dietę by przytyć..... wynik- 800g mniej!!! Z momentem stanięcia na wagę dieta poszła w odstawkę. Nie mam już sił. Źle się czuję sama ze sobą. Wszystkie kości mi widać, wstydzę się chodzić w krótkim rękawkiem (zarzucam torbę z szerokimi rączkami na ramię by zakryć chudą rękę). Nie umiem kupić sobie spodni. Tylko w H&M na dziecięcym znajdę dla siebie. Z bluzkami lepiej, kupuję 34 i są ok. Pocieszam się jeszcze, że może z hormonami jest coś nie tak i da się to uregulować. Jak nie to zacznę brać odżywki na przybranie tkanki tłuszczowej (oczywiście za zgodą lekarza) i ćwiczyć by jakoś wyglądać. Dobrze, że mam oparcie w mężu, kocha mnie taką jaka jestem i tym że nie jestem brzydka bo już bym zwariowała. Może któraś z Was jadła już jakieś odżywki i wynik był pozytywny? A może stosujecie jakąś dietę? |
|
|
|
#4596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak już zdążyłaś zapoznać z tutejszymi problemami, najlepiej wychodzi się na diecie wysokobiałkowej i wysokokalorycznej. I nie chodzi o objadanie się i jedzenie miliom razy dziennie olbrzymich porcji jedzenia, ale przede wszystkim o regularne posiłki, o równych godzinach, o trochę więcej wysiłku, o uzupełnienie ubytku energetycznego organizmu. Im aktywniejsza jesteś, tym więcej kalorii i białka trzeba dostarczyć. Mi pomógł peritol, brałam go prawie pół roku i wagę udaje mi się utrzymać. Rewelacji nie ma, ale jest lepiej niż było, nie słyszę już, że pewnie mam anoreksję.
|
|
#4597 |
|
Raczkowanie
|
Kurczaczek... nie wiem co doradzić... wiesz z tą odzywka może warto by spróbować, mój kuzyn ćwiczy na siłowni i bierze kreatyne oraz białka... kreatyny bym raczej nie polecała (chyba że zaczęłabyś regularnie ćwiczyć) białka, to w końcu materiał budulcowy, więc może pogadaj z lekarzem lub dietetykiem, który doradzi Ci co mogłabyś brać i jak przy tym ćwiczyć...
|
#4598 |
|
Zakorzenienie
|
Cytuję:
No dobra, ginekolog, krew, hormony, dieta... a byłaś u endokrynologa? Co z Twoją tarczycą? Jaką dietę stosowałaś? Co i ile zjadasz w ciągu doby? Jaki tryb życia prowadzisz? Tak, tarczycę mam zdrową, wszystko jest ok. Dieta była oparta na węglowodanach i białkach na końcu tłuszcze. Do bani. Zjadam.... dużo. Śniadanie- jajecznica 2-3 jajka 2-3 kanapki do tego z wędliną i sałatą, pomidorem czy ogórkiem. Drugie śniadanie- najczęściej płatki z mlekiem Obiad- zawsze mięso, ziemniaki, surówka Podwieczorek- ciasto lub kanapki Kolacja- najczęściej kanapki ale również lubię zrobić coś na gorąco (a'la drugi obiad) Czyli 5 posiłków. Do tego w nocy wstaje jeszcze do dziecka. Jak już ją nakarmię to zawsze sięgam bo czekoladę lub robię kanapkę albo zjadam batona albo cokolwiek co mi wpadnie pod rękę bo czuję się głodna. Więc myślę, że jem dużo, w miarę zdrowo choć nie powiem, że nie lubię skoczyć do maka i objeść się czisami. Ruchu też mam sporo, córa już raczkuje, biegam z nią po domu, tańczę itd do tego dzień w dzień minimum 2godziny spaceru z małą. Na temat odżywek konsultowałam się z kilkoma lekarzami- są za ale jeszcze najpierw te hormony zrobię. Ech... szkoda że wszyscy zajmują się otyłymi osobami. Sądzę że nie jesteśmy gorsze i też potrzebujemy pomocy. Moje dziecko ma 10 miesięcy i 9kg 1/4 mojej wagi. Jeszcze chwila i jej nie udźwignę ![]() ![]()
|
|
|
|
#4599 |
|
Zakorzenienie
|
jajecznica z 2-3 jajek i do tego kanapki? Ja jem jajecznicę z 4-6 jajek i do tego kanapki i lipa żeby przytyć...
|
#4600 |
|
Zakorzenienie
|
No ja jajecznicy z 6 jaj i kanapek nie wcisnęłabym na bank
ale dodatkowo między posiłkami tez podjadam, owoce, słodycze.... więc w sumie cały czas mielę "dziobem" heh tylko nie skutkuje. A mogłabyś napisać co to jest peritol? Jak to stosowałaś?? Byłabym wdzięczna. Powiedziałabym o tym swojemu lekarzowi. |
|
|
|
#4601 |
|
Zakorzenienie
|
Peritol to lek (na receptę), który stosowany jest m.in. w leczeniu jadłowstrętu. Jego działanie to pobudzenie wydzielania kwasów trawiennych, przez co niemal cały czas odczuwasz głód. W związku z tym jesz znacznie więcej niż normalnie
![]() Skutki uboczne - na początku senność, suchość w jamie ustnej. Drugi powoduje, że dużo pijesz, przez co pierwsze efekty tycia widać po około 2 tygodniach (nadmiar wody zostaje w organizmie). Jednak przy peritolu trzeba zachować dużą aktywność foziczną, bo inaczej zrobi ci się oponka i możesz dostać rozstępy z powodu zbytniego rozciągnięcia skóry. Mi wystarczyła 1/4 tabletki na dobę, powinno się brać 1 tab. 3 razy dziennie. Nie wiem ile bym wtedy zjadła. Lekarza możesz spytać, może poleci co innego.
|
#4602 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję ci bardzo bardzo bardzo
We wtorek lecę Miłej nocy |
|
|
|
#4603 |
|
Zakorzenienie
|
wzajemnie. Mam nadzieję, że choć trochę uda się Tobie nabrać masy
nawet tłuszczyku POWODZENIA
|
#4604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jemy 5-6 posiłków dziennie co 2-3 godziny i w każdym z nich muszą być węglowodany, białko i tłuszcze (wyjątkiem mogą być kolacje - ja jem białkowe np.) jeśli jesteś głodna pomiędzy jednym posiłkiem a drugim, to znaczy, że za mało jesz na któryś z nich- prosta sprawa.
|
|
|
#4605 |
|
Rozeznanie
|
jajecznica z 6 jaj? O_O ja to bym chyba jadła i rzygała (za przeproszeniem) Po pierwsze strasznie mdłe, a po drugie organizm i tak nie przyswoi tej całej ilości białka zawartego w jajku, poza tym ile cholesterolu.. ojej O.O to już lepiej zjeść jajecznicę z 3 jaj, ale za to wszamać więcej tych kanapek...
Albo jeszcze lepiej.. dołożyć po prostu jakiś jogurt (400g) czy ze 2 małe banany..
Stop looking, start seeing... Edytowane przez 2-B Czas edycji: 2009-05-09 o 10:46 |
|
|
|
#4606 |
|
Zakorzenienie
|
z tymi jajkami to dosyć nietypowa sytuacja jest, bo dużo osób mówi, że one podwyższają cholesterol, ale kolega kulturysta upiera się, że ostatnie badania nic takiego nie wykazały.
no i ja już nie wiem xd ale i tak jem codziennie albo na śniadanie, albo po treningu^
|
|
#4607 |
|
Zakorzenienie
|
Co do podjadania między posiłkami, to... robię to odruchowo. Nie jestem wtedy głodna. Wygląda to najczęściej w ten sposób, że gdy daję córeczce chrupki to jem je razem z nią (weszła właśnie w etap dzielenia się wszystkim) , gdy "skrobę" jej jabłuszko to też je jem bo nie zje jeszcze całego, ona zjada pół banana to wciskam tą drugą połowę by się nie zmarnowała itd. Myślicie, że powinnam zrezygnować z takiego podjadania? A liczyłyście sobie kalorie? Bo ja tak i wyszło, że pochłaniam nawet 4000. Zależy jaki dzień ale minimum 3000 mam zawsze.
Co do stawiania na pierwszym miejscu węglowodanów, drugim białka i trzecim tłuszczy jestem przeciwna. Tak jak już pisałam wcześniej, na takiej diecie schudłam prawie kilogram w 2 tygodnie. Więc postanowiłam teraz nie patrzeć na to co znajduje się w moich posiłkach, tylko urozmaicać je. A może macie dziewczyny jakieś fajne przepisy na jedzonko? Wysokokaloryczne, pasty do kanapek czy coś w tym stylu? Może się podzielimy tym i każda z nas by mogła urozmaicić swój jadłospis? Ja mogę polecić serek na kanapkę. Potrzebne są: 1 serek bieluch szczypiorek rzodkiewka ogórek sałata Sałatę roztargać na drobniutkie strzępy, szczypiorek posiekać, rzodkiewkę i ogórek w drobną kostkę. Wymieszać doprawić solą i pieprzem. Zjadam taki cały przygotowany serek ze świeżutkimi bułeczkami, na to wędlina, pomidor. Super "wchodzi". A... JESZCZE JEDNO. Wiem, że jestem z Wami dopiero od wczoraj ale przeczytałam wiele postów, które tu napisałyście. I zdecydowałam się napisać do DZIEŃ DOBRY TVN aby poruszyli również temat związany z "chudzielcami". Nie wiem czy to mądre, czy głupie.... ale może byśmy dowiedziały się czegoś, co możemy jeszcze zrobić by przytyć. Czekam teraz na odpowiedź. O ile odpiszą. |
|
|
|
#4608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jogurt - tylko duży. Gdybym miała zjeść jajecznicę z 3 jajek to za godzinę byłabym głodna Według danych USDA National Nutrient Database, jajo kurze składa się średnio w 74,8% z wody, 12,6% z białka, 10,0% z tłuszczu (z czego 3,8% to tłuszcze jednonienasycone, 3,1% tłuszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, a ok. 0,42% to cholesterol), w 1,1% z węglowodanówcukrów prostych). 100 gramów jajek ma 147 kcal. (prawie wyłącznie Jaja zawierają też dużo witamin A, D oraz niektórych witamin z grupy B. Od tego cholesterolu w jajku umrę. Przecież nie jem ich codziennie
|
|
#4609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli jesz tak dużo i nie tyjesz, to polecam trening siłowy- wyrobisz sobie mięśnie i może trochę utyjesz.. a przy okazji ujędrnisz ciało. a z tym programem to całkiem niezły pomysł
|
|
|
#4610 |
|
Rozeznanie
|
Z tymi jajkami to jest tak, że po treningu zazwyczaj piją same białka i to zazwyczaj 2 a nie 6
jak ktoś lubi jajka no to nie ma sprawy, ale nie łudźcie się, że całe białko jakie jest w 6 jajkach pójdzie w ciało, a poza tym o ile dobrze pamiętam to zalecane są 4 jajka w tygodniu.. chyba
|
#4611 |
|
Zakorzenienie
|
a skąd takie informacje?
ja gadam z kulturystą i on mówi, że jajko nie podwyższa cholesterolu i można jeść codziennie. ale jeśli ktoś ma gigantyczny poziom cholesterolu- to ok, niech się hamuje. poza tym- po treningu nie wsysają na pewno białka z jajek tylko piją odżywki białkowe, a to zupełnie innego. ;]
|
|
#4612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jajecznicy też nie jem codziennie bo by mi jajka zbrzydły. Obecnie staram się jedynie utrzymać wagę, więc nie przywiązuję większej uwagi do kaloryczności. Aha, udaje mi się już oponkę zamienić w mięśnie
|
|
#4613 |
|
Zakorzenienie
|
no to gratuluję, oby tak dalej
![]() nie tyje się od danego produktu, tylko od dodatniego bilansu kalorycznego. więc od jajek raczej nie przytyjesz. ale sama bym nigdy nie wsunęła jajecznicy z 6 jajek, podziwiam wprost objętość twojego żołądka
|
|
#4614 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
Ostatnio zrezygnowałam z ukochanej czekolady na rzecz "zdrowia". W małych ilościach może być, ale nie tak często i nie tak dużo. Cóż, żartuję sobie, że mnie lepiej jest ubierać niż żywić
|
#4615 |
|
Zakorzenienie
|
ja tam w ogóle nie jem słodkiego^ nie ciągnie mnie.
a koleżanki się dziwią, bo one nie wyobrażają sobie dnia bez chociażby jednego batona^ a ja jak zjem jednego marsa to mam wrażenie, że cukierniczkę połknęłam.. ;/
|
|
#4616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
JA TEŻ CHCE!!! I mam nadzieję, że dorobię się również "boczków"A słodycze.... no marsa też jak zjem to się czuję jak bym cukierniczkę pochłonęła. Ale lubię czekoladę KINDER dla dzieci, bomboniery nadziewane, pierniki. Myślę, że są dużo lepsze od snikersa czy marsa czy liona. |
|
|
|
|
#4617 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4618 |
|
Raczkowanie
|
Zgadzam się bo takim batonie zwłaszcza mars, mam wrażenie że zaraz zwymiotuję, mdli jak cholera, ja o wiele bardziej wole nawet ciasta xD wypieki mojej mamy i babci są bezbłędne
|
#4619 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a oponkę, gdybyś miała, to pewnie próbowałabyś zbić- zaręczam. Cytat:
nie wyobrażam sobie kulturysty bez odżywki- to jest niemożliwe. każdy trenujący inwestuje w suplementy.. a pakowanie w siebie twarogu albo jajek to już zupełnie inna sprawa^ zresztą, dlaczego mówimy o kulturystkach?
|
|
|
#4620 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja właśnie jem wysokokaloryczny makaron podsmażany z jajkami
![]() polany obficie ketchupem ^^ mniam
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:15.

SZOK

ale dodatkowo między posiłkami tez podjadam, owoce, słodycze.... więc w sumie cały czas mielę "dziobem" heh tylko nie skutkuje. 

Jogurt - tylko duży. Gdybym miała zjeść jajecznicę z 3 jajek to za godzinę byłabym głodna
jajecznicy też nie jem codziennie bo by mi jajka zbrzydły. Obecnie staram się jedynie utrzymać wagę, więc nie przywiązuję większej uwagi do kaloryczności. 
mąż i żona