Teraz My - Panny Młode 2009 - cz. XI - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-08, 20:22   #2311
kaska87
Zakorzenienie

Dot.: Teraz My - Panny Młode 2009 - cz. XI

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
kaska zalezy czy chcesz to cisto na poprawiny, generalnie mysle ze to cukiernia podpowiada ile blach. :mysli:
bez poprawin ale jak to będzie 6 blach to ja sama sobie upiekę

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 20:27   #2312
anuulaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
Nie ma sprawy... myślę, że dla osób, które mają poprawiny to fajne rozwiązanie a w drugi dzień też nie będą mieć pustej fryzurki .
W poprawiny sobie rozpuszczę włosy, chociaż kok i tak pewnie będzie się trzymał i wepnę biały kwiat w moje ciemne włosy tylko jaki i jak ja go zaczepie zeby się trzymal??

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Koszt 1550 zł z halką i welonem dwu warstwowym jedna warswa mega długa
Mega długa tzn. jaka?? Ja też mam baardzo długi welon

Cytat:
Napisane przez kasiaher Pokaż wiadomość
o to moje paznokicie
i zdjęcie z imiennikiem mojego tż Michałkiem
pasuje mi
Śliczny ten Michałek, przystojniaczek
Cytat:
Napisane przez Riana Pokaż wiadomość
Milo mi ze ktos ma taki gust jak ja.podobno jestem wybredna a tu prosze
Ja też jestem wybredna Z resztą chyba każda z nas tutaj hehe, takie z nas

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
dziewczyny na 60 osób ile blach ciast? 6? bo niby 10 osób na ciasto z tym, że chcemy jeszcze na odchodne dawać
Hmm blaszka na 10 osób to moim zdaniem mało, tym bardziej, że chcecie dawać później. To też zależy, bo nie którzy goście nie jedzą ciasta do wódki, ale takie typy niepijące jak ja jedzą głównie ciasto ja bym upiekła jeszcze 2 blaszki więcej, najwyżej zostanie, lepiej jakby miało zabraknąć. U nas na święta robię zawsze 4 ciasta, na 11 osób, no ale później oczywiście zostaje też
anuulaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 20:29   #2313
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anuulaa Pokaż wiadomość
Hmm blaszka na 10 osób to moim zdaniem mało, tym bardziej, że chcecie dawać później. To też zależy, bo nie którzy goście nie jedzą ciasta do wódki, ale takie typy niepijące jak ja jedzą głównie ciasto ja bym upiekła jeszcze 2 blaszki więcej, najwyżej zostanie, lepiej jakby miało zabraknąć. U nas na święta robię zawsze 4 ciasta, na 11 osób, no ale później oczywiście zostaje też
ale mi chodzi o takie blaszki cukiernicze-one są 2 razy jak normalne

Stary 2009-05-08, 20:32   #2314
atomufka
Zakorzenienie

Cytat:

Aaa to tak właśnie jak ja, atomufka mnie zmyliła No więc i tak musisz do nich napisać lub zadzwonić i się umówić na przymierzenie i ją zarezerwować. Jeśli jest na wyorzedaży, to upewnij się czy w ogóle taki model jest jeszcze u nich w salonie, bo może już nie być.
a bo Kaska nie napisala ze to chodzi o suknie z wyprzedazy
Na pewno chcesz taka suknie?Bo one sa juz wielokrotnie przymierzane.Nie lepiej poszukac w necie i kupic od jakiejs PM?Wtedy bedzie na pewno mniej zniszczona.

dziewczyny a ja jestem zalamana,szukalam dzis znow stanika bez ramiaczek i katastrofaone po prostu nie leza.Zamiast podnosic to splaszczaja a jak juz sa w miare ok to i tak odstajaNie wiem co zrobic,bo przez internet nie chce kupowac.Jutro przejde sie jeszcze do dwoch sklepow.Niestety tu na miejscu nie mam zbyt duzego wyboru....
Czy ktoras z was tez miala taki problem?

szafa

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post32329502

Edytowane przez atomufka
Czas edycji: 2009-05-08 o 20:33
atomufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 20:35   #2315
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez atomufka Pokaż wiadomość
Na pewno chcesz taka suknie?Bo one sa juz wielokrotnie przymierzane.Nie lepiej poszukac w necie i kupic od jakiejs PM?Wtedy bedzie na pewno mniej zniszczona.
też biorę to pod uwagę szkoda, że Wy nie macie takich sukienek jak mi się najbardziej podobają

Stary 2009-05-08, 20:38   #2316
diya1983
Zadomowienie

anuula a masz też tren??? bo się zastanawiałam czy to nie za dużo???
diya1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 20:39   #2317
bzyczka1
Zakorzenienie

kaśka ja tak właśnie przeliczam ciasto, z tym że ja nie rozdaje (jak przychodzą na wesele to niech się na nim najedzą ) i ja będę mieć 7-8 blach ciasta. Nie wiem ile to kg będzie bo my płacimy za kilogramy i do tego torta po 10 dkg czyli 8kg podstawowych ale bierzemy poprawkę i będzie ok 9 kg

a moja dluga warstwa welonu ma 280 cm a ja mam 163 wzrostu ale ja nie mam trenu.

Nasz skarb

Edytowane przez bzyczka1
Czas edycji: 2009-05-08 o 20:44
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-08, 20:41   #2318
atomufka
Zakorzenienie

Cytat:
też biorę to pod uwagę szkoda, że Wy nie macie takich sukienek jak mi się najbardziej podobają
No mialasbys ulatwiona sprawe

szafa

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post32329502

atomufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 20:47   #2319
^olka^
Rozeznanie

Hej dziewczyny!

jutro pewnie nie uda się mi tu zajrzeć, więc 3majcie za mnie kciuki

Odezwę się w tygodniu

Pozdrawiam Was serdecznie!!!
^olka^ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 20:52   #2320
diya1983
Zadomowienie

moja suknia z trenem i welonem wygląda z tyłu tak. nie za duzo tego???
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg tren i welon.jpg (38,9 KB, 111 załadowań)

Edytowane przez diya1983
Czas edycji: 2009-05-08 o 20:53
Stary 2009-05-08, 20:58   #2321
anuulaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez diya1983 Pokaż wiadomość
anuula a masz też tren??? bo się zastanawiałam czy to nie za dużo???
Tak, mam tren a welon ....4 metrowy

Cytat:
ale mi chodzi o takie blaszki cukiernicze-one są 2 razy jak normalne
aaa to wszystko jasne, na pewno starczy

Cytat:
Ślicznie to wygląda, tren pasuje do welonu i wcale nie za dużo Ktoś mi kiedyś powiedział, albo wyczytałam na wizażu, że jak jest długi welon i tren to welon musi być dłuższy od ternu.

Edytowane przez anuulaa
Czas edycji: 2009-05-08 o 21:00
anuulaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 20:59   #2322
kliwia
Zakorzenienie

olka Trzymam kciukasy

diya idealnie
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 21:00   #2323
diya1983
Zadomowienie

dziękuję dziewczyny to już nic nie będę kombinowała
Stary 2009-05-08, 22:00   #2324
Riana
Wtajemniczenie

GG do Riana

Cytat:
Napisane przez zlotko855 Pokaż wiadomość
ja tez bede miec komplet swarovskich a kupilas go tam gdzie suknie? moze widzialas tam takie kolczyki z krysztalkow ulozone w kiscie jak winogrona? sklaniam sie do ich kupna, bo suknia jest spokojnia, wiec wieksze kolczyki moga byc
No tak ja tez sklaniam sie do ich kupna ale cena mnie troszke powala 315 zl za same kolczyki

---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

Cytat:
Tez sie zastanawialam nad takim welonem widzialam na allegro babka chciala za niego duzo kasy ale stwierdzilam skoro mam tren to mi wystarczy
Riana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 22:03   #2325
AgatkaL
Wtajemniczenie

Jestem HAPPY !!!
Byłam na przymiarce i okazało się, że schudłam, suknia się dopięła i leżała super, więc nie trzeba będzie jej popuszczać. Pokombinowałam z dodatkami i welonem i już mam wizję Z bolerka chyba ostatecznie wogóle zrezygnuję.
I o to ja...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg agacia_diamond.jpg (21,7 KB, 183 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg agacia_diamond_1.jpg (21,7 KB, 201 załadowań)

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 22:05   #2326
Katunia:)
Zakorzenienie

GG do Katunia:)

Witajcie kochane.

Ja na chwilke bo ostatnio nawet na wizaz czasu brakuje...

Bylam dzis na pierwszej przymiarce, suknia jest na razie trakcie szycia wiec bylam pospinana szpilkami i ukladalysmy z paniami jak ma wygladac koronka na sukni. Ale ogolnie jestem bardzo zadowlolna!! Juz taki wstepny efekt byl widoczny i mysle ze bedzie ok a przynaje balam sie jak to wyjdzie ta moja wizja sukni

Jutro montuja nam panele w miszkaniu wiec kolejny etap remomntu bedzie zakonczony

AgatkaL - slicznie !! widac ze suknia dobrze dopasowana. Masz bardzo ladnie zarysowany tyl sukni takim jak mi sie wydaja malutkim trenem.
moje zdjecia z przymiarki nie sa niestety za fajne bo to jeszcze nie ten efekt co u Ciebie - tu juz jest suknia, u mnie sukienka z nalozona koronka hiii moze poczekam na druga przy6miarke to wtedy tez tak bedzie wygladac

Edytowane przez Katunia:)
Czas edycji: 2009-05-08 o 22:08
Katunia:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 22:13   #2327
AgatkaL
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Katunia:) Pokaż wiadomość
Witajcie kochane.

Ja na chwilke bo ostatnio nawet na wizaz czasu brakuje...

Bylam dzis na pierwszej przymiarce, suknia jest na razie trakcie szycia wiec bylam pospinana szpilkami i ukladalysmy z paniami jak ma wygladac koronka na sukni. Ale ogolnie jestem bardzo zadowlolna!! Juz taki wstepny efekt byl widoczny i mysle ze bedzie ok a przynaje balam sie jak to wyjdzie ta moja wizja sukni

Jutro montuja nam panele w miszkaniu wiec kolejny etap remomntu bedzie zakonczony

AgatkaL - slicznie !! widac ze suknia dobrze dopasowana. Masz bardzo ladnie zarysowany tyl sukni takim jak mi sie wydaja malutkim trenem.
moje zdjecia z przymiarki nie sa niestety za fajne bo to jeszcze nie ten efekt co u Ciebie - tu juz jest suknia, u mnie sukienka z nalozona koronka hiii moze poczekam na druga przy6miarke to wtedy tez tak bedzie wygladac
Moja suknia nie była szyta na miarę więc to inna bajka. Pocieszające jest to , ze nic na mnie nie było dopasowane jeszcze a już wygląda dobrze, trzeba będzie tylko skrócić i wszyć taśmę ściągającą do gorsetu Tren malutki jest

Jesteśmy zaręczeni !!!

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
Stary 2009-05-08, 22:16   #2328
Katunia:)
Zakorzenienie

GG do Katunia:)

Cytat:
Napisane przez AgatkaL Pokaż wiadomość
Moja suknia nie była szyta na miarę więc to inna bajka. Pocieszające jest to , ze nic na mnie nie było dopasowane jeszcze a już wygląda dobrze, trzeba będzie tylko skrócić i wszyć taśmę ściągającą do gorsetu Tren malutki jest
Malutki ale bardzo fajny! ladnie podkresla tył sukni. To fajnie jak jestes zadowlona, widze ze jest teraz czas szczesliwych przymiarek
Katunia:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 22:20   #2329
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
Jestem HAPPY !!!
Byłam na przymiarce i okazało się, że schudłam, suknia się dopięła i leżała super, więc nie trzeba będzie jej popuszczać. Pokombinowałam z dodatkami i welonem i już mam wizję Z bolerka chyba ostatecznie wogóle zrezygnuję.
I o to ja...
Bardzo ładnie w niej wyglądasz Bolerko już chyba zbędne... tak według mnie. Salon przy ul.Leszno ? Ile kosztowała jak można zapytać?
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 22:24   #2330
AgatkaL
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 81gosia Pokaż wiadomość
Bardzo ładnie w niej wyglądasz Bolerko już chyba zbędne... tak według mnie. Salon przy ul.Leszno ? Ile kosztowała jak można zapytać?
Tak, to Centrum Ślubne na ul. Leszno. Cena 3 400 pln.

Jesteśmy zaręczeni !!!

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
Stary 2009-05-08, 22:56   #2331
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez bede miec komplet swarovskich a kupilas go tam gdzie suknie? moze widzialas tam takie kolczyki z krysztalkow ulozone w kiscie jak winogrona? sklaniam sie do ich kupna, bo suknia jest spokojnia, wiec wieksze kolczyki moga byc
Niestety nie, ja dostałam mój komplet od najblizszych przyjaciół, którzy kupili go specjalnie na ta okazję, ale z tego co wiem to robiła to jakas dziewczyna z Krk, która robi takie rzeczy na zamówienie. Są to nie powtarzalne rzeczy, bo każdy komplet jest inny i indywidualny. Jak tylko uda mi sie dowiedzieć kto to, dam znać

---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:49 ----------

Cytat:
moja suknia z trenem i welonem wygląda z tyłu tak. Nie za duzo tego???
wow!!!

---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:55 ----------

Cytat:
Jestem HAPPY !!!
I o to ja...
BOSSSSKO!
Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-08, 23:46   #2332
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez darenka0707 Pokaż wiadomość
Ja też urodziłam się 07.07 tylko że 1990 roku I to chyba ja jestem najmłodsza
no faktycznie jestes najmlodsza
dlugo jestescie z TZetem razem?

Cytat:
Napisane przez MagdaZb Pokaż wiadomość
dziewczyny macie pomysł na jakiś ciekawy grawer na obrączce??
no wlasnie dobre pytanie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
Tylko w chwili obecniej nie stac nas tez na mieszkanie. Dzialke mamy za fre, wybudowanie domku, nawet w stanie surowym to kosz ok 50 tys, jak dla nas, bo TZ z ojcem pracuja w branzy budowlanej, wiec maja wszedzie wejscia i np. materialy mieliby tanie, robocizna tez za pol darmo, bo sami buduja. Gorzej z wykonczeniem, ale jak juz stoja sciany to juz jakos latwiej. Takze koszta w poronaniu z kupnem mieszkania sa dla nas znaczace. Mieszkanie takze tez odpada. Na szczescie przez ok 5 lat mamy mozliwosc mieszkania w moim mieszkaniu rodzinnym, ale bez moich rodzicow. Po tym czasie jednak mieszkanie musimy zwrocic. Powoli juz zaczynam sie rozgladac sie za dzialkami. Niektorzy potrafia za bezcen w zasadzie dzialke sprzedac, bo im pilno. Takze jakbym zalapala dobra robte (ktora szukam juz od lutego i dopiero co bylam na pierwszej rozmowie kwalifikacyjnej) to w rok uzbieralibysmy na swoja wlasna dzialke.

Co do wesela. Wczoraj nie dalam rady zasnac do 5 nad ranem bo ciagle dumalam. I stwierdzilam, ze jak ojcec na prawde tak chce te osoby zapraszac, to nie ma sprawy. Niech da TZ do reki 22 tys. I tych gosci bedzie mial. Tyle bowiem kosztuje wesele od strony TZ, tzn. liczac jedzenie dla gosci, zespol po polowie, kamerzyste, foto, ciasta, alko (ciasto i alko w opowiednim przeliczniku, bo 40 moich gosci nie przepije w jedna noc 60 l wodki ani tyle ciasta nie zje), no i reszta takich "dupereli" po polowie. TZ tylko za wlasna kase kupi garnia (wtedy moze kupi jakis drozszy, np. wilworsta, ktore sa wg mnie zaczepiaste a nie taki za 600 zl, ktory co prawda tak zle nie wyglada, nawet fajny, ale przy polozeniu przy drozszym widac roznice). Jak na to przstoi to my przystaniemy na jego gosci. Niech wtedy i cala wies zaprasza jak tak chce o ile odpowiednio za nich zaplaci... Czyli, ze albo kazdy z rodzicow placi za swoich gosci i po polowie i zapraszaja kogo chemy, albo robimy po swojemu wesele i sami za wszystko placimy. Jedno z dwoch. Ciekawe, czy go kwota 22 tys wylozona na "dzien dobry" go nie przerazi.

Tylko tez ciekawei bedzie wygladal stosunek gosci - 40 osob od Panny Mlodej i... 120 od Pana Mlodego. Stosunek 1:3, pieknie...
to jednak robicie wesele?
mial byc sam obiad

---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ----------

Cytat:
Jestem HAPPY !!!
I o to ja...

slicznie wygladasz

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-09, 06:40   #2333
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

wszystkiego najlepszego Panny Młode dzisiejsze

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-09, 07:32   #2334
diya1983
Zadomowienie

Agatko wyglądasz idealnie !!! nie dość, że dobrze leży to pasuje do Ciebie i Twojej urody - bosko bolerka bym nie brała.
Stary 2009-05-09, 07:57   #2335
kaska87
Zakorzenienie

Gold Ty kupiłas suknię na all, bo chciałam wiedzieć czy na prawdę te suknie są dobrej jakości i czy nie dostanę jakiegos prześcieradła

Stary 2009-05-09, 08:41   #2336
Riana
Wtajemniczenie

GG do Riana

Dzisiejszym Pannom Mlodym wszystkiego naj naj na nowej drodze zycia!!!Jak zwykle czekamy na relacje
Riana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-09, 08:44   #2337
AgatkaL
Wtajemniczenie

Wszystkiego co najlepsze dla dzisiejszych Panien Młodych !!!

Dzięki Dziewczyny za opinię co do mojej sukni

Jesteśmy zaręczeni !!!

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011

Edytowane przez AgatkaL
Czas edycji: 2009-05-09 o 08:46
Stary 2009-05-09, 08:50   #2338
kasiaher
Wtajemniczenie

[quote=Riana;12217497]
Cytat:
Napisane przez kasiaher Pokaż wiadomość
o to moje paznokicie
quote]
Witam,czy pazurki robilas sama?
Z tego co widze jest to zel tylko cos na bokach zle nalozony tak jakby odpryski.Przepraszam to zboczenie zawodowe
nie nie robiłam sama , chyba ci się wydaje bardzo dobrze zrobione są , ja mam takie paznokcie i skórki dziwne. Oglądałam je z każdej strony po twoim poście i jest wszystko ok może jakieś dziwne zdjęcie wyszło

Cytat:
Napisane przez Gucia0987 Pokaż wiadomość
Tak, albo jeszcze tasiemka z sukni do wlosow, tez bedzie ok,ale raczej sklaniam sie do fioletu.

A z dodatkami rzeczywiście można poszaleć, chociaż na dzień dzisiejszy mam delikatny komplet z kryształkami svarovskiego i chyba tak juz zostanie

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

Pazurki pierwsza klasa
Cytat:
Kasia pewnie, ze Ci pasuje taki bobas, tym bardziej, ze to Michalek czyli rowniez imiennik mojego TZ
Cytat:
W poprawiny sobie rozpuszczę włosy, chociaż kok i tak pewnie będzie się trzymał i wepnę biały kwiat w moje ciemne włosy tylko jaki i jak ja go zaczepie zeby się trzymal??

Mega długa tzn. jaka?? Ja też mam baardzo długi welon

Śliczny ten Michałek, przystojniaczek

Ja też jestem wybredna Z resztą chyba każda z nas tutaj hehe, takie z nas

dzieki dziewczyny
Cytat:
Jestem HAPPY !!!
I o to ja...
sliczna ta suknia
masz dokładnie taką samą suknie jak ta dziewczyna u której byłam starszą w styczniu na weselu
tylko jakoś tak lepiej wyglądasz
kasiaher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-09, 08:56   #2339
kliwia
Zakorzenienie

agatka suknia z tylu super jami a z przodu przy dekolcie nie odstaje? Czy tylko takie wrazenie daje??

Ja zlalazłam i zakochalam sie w utworku na skrzypce do slubu
generalnie popularne to jest
Ale efekt w kosciele bedzie super super
http://www.youtube.com/watch?v=OciNypJSMe8

Edytowane przez kliwia
Czas edycji: 2009-05-09 o 09:01
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-09, 09:02   #2340
Maggie1983
Zakorzenienie

czesc Kochane!!!

Trzymajcie za mnie kciuki, bo mam dzis egzaminek teskni mi sie kurcze za Wami

Pogoda dla dzisiejszych PM jak na zamowienie
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości