tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-10, 11:49   #1861
littleblackwitch
Zadomowienie

Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość

Panienki, jeszcze chciałam się zapytać.. Bo tak dumam nad tym, i nie mogę wydumać :P
Czy tabletki zmieniają przebieg cyklu, jeśli chodzi o płodność i niepłodność, czy nadal, mimo zażywanych hormonów i zmian przez nie zachodzących, można sobie to obliczyć?
Stosując tabletki antykoncepcyjne w organizmie kobiety nie ma właściwego (czyt. takiego jak przy nie stosowaniu tab. ) cyklu. Hormony blokują owulacje a co za tym idzie nie zostaję wytworzona komórka jajowa, a to z kolei powoduje, że nie ma dni płodnych czy niepłodnych. W związku z tym nie można wyznaczyć tego za pomocą kalendarzyka czy zwykłego obliczania. Stosując hormony, przez cały cykl (28 dni) jesteśmy tak samo niepłodne.

Ot i tyle mojego wywodu

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Juliana Pokaż wiadomość
Chociaż z drugiej strony jeżeli pominiesz jedną z pierwszych tabletek to owulacja może nie być zatrzymana, a jeżeli jedną z ostatnich to nie ma to znaczenia (bo już po czasie, w którym miała nastąpić owulacja). Przynajmniej ja to tak rozumiem.
Biorąc regularnie tabletki powstrzymujemy owulację, a zatem wystarczy jedna nie wzięta tabletka aby ten proces się rozpoczął
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 11:55   #1862
Juliana
Raczkowanie

Właśnie jest napisane w ulotce, że jeżeli pominiesz tabletkę po 14 dniu to antykoncepcja jest zachowana. Czyli wynika z tego, że owulacji nie ma.
Stary 2009-05-10, 11:59   #1863
littleblackwitch
Zadomowienie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez soulsis Pokaż wiadomość
Witam wizażanki!

Wątek śledzę od jakiś 2 miesięcyi jakoś tak naszło mnie żeby podzielić się wrażeniami związanymi z Yaz'em.
Jestem na 20 tabletce 2 blistra i to moje pierwsze tabletki anty. Przez pierwsze 2 tyg pierwszego blistra miałam lekkie plamienie i mam bardziej suchą skórę niż wcześniej chociaż miałam z tym problem. Humory bywają... Aha i biust +1 rozmiar, co w moim przypadku wcale mnie nie zadowala, a waga bez zmian. Ale ogólnie tabletki dla mnie na plus.
Jest tylko jeden problem.... wczoraj rozstałam się z TŻ ( tutaj pozdrawiam Marwari, mam nadzieje, że się ogarnęłaś jakoś już ) . Został mi jeszcze 3 blister który planuje brać, ale nie wiem czy później kontynuować czy nie....
Doradzacie coś?
Heh...
To już chyba tylko i wyłącznie Twoja decyzja

Możesz brać tabsy, wówczas Twój cykl będzie o wiele hmm.. delikatniejszy
Z drugiej strony jednak, po co się faszerować hormonami skoro to nie aż tak konieczne Tym bardziej, że jesteś dopiero na 2 op. i łatwiej Ci będzie przejść odstawienie...

Odnośnie seksu i samego zabezpieczenia... Jeśli nie masz stałego partnera (tak mi przykro ) to myślę, że gumki Ci ''w razie czego'' wystarczą

Pozdro cieplutkie i uszy do góry

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Juliana Pokaż wiadomość
Właśnie jest napisane w ulotce, że jeżeli pominiesz tabletkę po 14 dniu to antykoncepcja jest zachowana. Czyli wynika z tego, że owulacji nie ma.
Być może dlatego, że na początku blistra są największe szanse na rozpoczęcie owulacji i maleją z każdym dniem. Dlatego tak ważna jest regularność na początku blistra

Edytowane przez littleblackwitch
Czas edycji: 2009-05-10 o 12:00
Stary 2009-05-10, 11:59   #1864
ciekawaSwiata
Przyczajenie

Exclamation Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

witajcie! Mam pewien dylemat i naprawde nie wiem co robic. Yaz to byly moje pierwsza tabletki anty. I dzisaj biore ostatnia tabletke placebo z pierwszego opakowania. W szafce juz czeka drugie opakowania. I nie wiem co robic. Jestem z nich zadowolona. Ale, jest jedno wilkie ALEEEEEEEE.
---Tak sie zlozylo w moim zyciu ze jniestety nie ma teraz z kim "tego robic" i nie wiem czy brac je przez 3 miesiace jak juz je zaczelam brac i myslec ze a noz widelec sie przydadza???
---Sluchajcie czy jesli bede je brala 3 miechy i zrezygnuje z nich na jakis tam czas i znow do nich wroce(bardzo mi one przypadly) to bede znow musiala przechodzic ten okres probny i np. meczyc sie z jakimis ewentualnymi skutkami ubocznymi? nie wiem co robic.
Licze na jakies rady. Co wy byscie zrobily?
ciekawaSwiata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 12:11   #1865
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agrafka89 Pokaż wiadomość
Witam !
Od niecałego miesiąca biore tabletki Yaz, w polowie miałam lekkie plaminie, które trwało jakby jeden dzień. Według mojego kalendarzyka teraz powinnam dostać miesiączki, lecz zamiast tego, mam plamienie, dzieje się to w tych dniach kiedy normlanie powinnam mieć okres. Czy mam to traktowac właśnie jako miesiączkę ?
Jakiego kalendarzyka
Stosując YAZ okres powinnaś dostać na placebo czyli białych tabletkach (może się zdarzyć, że wystąpi przed lub też na kolejnych różowych)
Mam nadzieję, że o taki kalendarzyk Ci chodzi a nie o swój własny, którym sugerowałaś się przed braniem tabsów..??

Plamieniami się nie przejmuj - normalne na początku

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

Cytat:
Napisane przez ciekawaSwiata Pokaż wiadomość
witajcie! Mam pewien dylemat i naprawde nie wiem co robic. Yaz to byly moje pierwsza tabletki anty. I dzisaj biore ostatnia tabletke placebo z pierwszego opakowania. W szafce juz czeka drugie opakowania. I nie wiem co robic. Jestem z nich zadowolona. Ale, jest jedno wilkie ALEEEEEEEE.
---Tak sie zlozylo w moim zyciu ze jniestety nie ma teraz z kim "tego robic" i nie wiem czy brac je przez 3 miesiace jak juz je zaczelam brac i myslec ze a noz widelec sie przydadza???
---Sluchajcie czy jesli bede je brala 3 miechy i zrezygnuje z nich na jakis tam czas i znow do nich wroce(bardzo mi one przypadly) to bede znow musiala przechodzic ten okres probny i np. meczyc sie z jakimis ewentualnymi skutkami ubocznymi? nie wiem co robic.
Licze na jakies rady. Co wy byscie zrobily?
Skoro jak sama piszesz ''nie masz teraz z kim tego robić" to analogicznie rzecz biorąc tabsy Ci nie potrzebne
Ja będąc na Twoim miejscu zakończyłabym branie równo z 1 op. Organizm wówczas jeszcze się za bardzo nie przyzwyczaił i nie rozregulował
Btw. jedna kobietka, tam wyżej też ma taki problem i też poradziłam - czyt.
Stary 2009-05-10, 13:04   #1866
Juliana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość
Być może dlatego, że na początku blistra są największe szanse na rozpoczęcie owulacji i maleją z każdym dniem. Dlatego tak ważna jest regularność na początku blistra
no o to mi chodziło
Stary 2009-05-10, 13:24   #1867
MegNavy
Raczkowanie

A ja jestem na siebie okropnie zła...
2 opakowanie i tak się złożyło,że nie mogłam wczoraj wziąć 20 tabletki z blistra.Niestety wzięłam ją dopiero po 16,5 godziny.Postanowiłam,że wezmę różowe do końca i zacznę nowy blister.Wiecie może od kiedy będę zabezpieczona??Niestety nie mam możliwości zajrzenia do ulotki ;-/
Ależ jestem na siebie wściekła!!!
Pozdrawiam
MegNavy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 13:26   #1868
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez MegNavy Pokaż wiadomość
A ja jestem na siebie okropnie zła...
2 opakowanie i tak się złożyło,że nie mogłam wczoraj wziąć 20 tabletki z blistra.Niestety wzięłam ją dopiero po 16,5 godziny.Postanowiłam,że wezmę różowe do końca i zacznę nowy blister.Wiecie może od kiedy będę zabezpieczona??Niestety nie mam możliwości zajrzenia do ulotki ;-/
Ależ jestem na siebie wściekła!!!
Pozdrawiam
jestes zabezpieczona caly czas.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 14:00   #1869
MegNavy
Raczkowanie

Marwari
Wielkie dzięki kochana
MegNavy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 15:03   #1870
lula17
Przyczajenie

Hej dziewczyny ! mam do was pytanie bo napewno jesteście bardziej doświadczone w tabletkach antykoncepcyjnych niż ja . Jestem na 2 opakowaniu na 5 tabletce różowej i okresu nie dostalam tabletki brałam regularnie o tej samej porze,wymioty i biegunka nie wystąpiły dodatko robiłam test i wyszedł negatywny.Czy któraś z was tak miała?denerwuje się bo nie wiem co jest grane w dodatku wszystkie piszecie,że okres dostałyście na tabletkach plecebo ...nie wiecie czemu nie dostaje okresu?dodam,że to są moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne.Pozdrawia m wszystkie dziewczyny i będę wdzięczna za pomoc

---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ----------

ja tez nie musiałam robić takich badan
lula17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 15:06   #1871
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lula17 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny ! mam do was pytanie bo napewno jesteście bardziej doświadczone w tabletkach antykoncepcyjnych niż ja . Jestem na 2 opakowaniu na 5 tabletce różowej i okresu nie dostalam tabletki brałam regularnie o tej samej porze,wymioty i biegunka nie wystąpiły dodatko robiłam test i wyszedł negatywny.Czy któraś z was tak miała?denerwuje się bo nie wiem co jest grane w dodatku wszystkie piszecie,że okres dostałyście na tabletkach plecebo ...nie wiecie czemu nie dostaje okresu?dodam,że to są moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne.Pozdrawia m wszystkie dziewczyny i będę wdzięczna za pomoc
jakbyś przeczytała ulotkę a do tego nasz wątek to byś wiedziała, że może się zdarzyć brak okresu

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

dokładnie 18 str
Stary 2009-05-10, 17:06   #1872
Szizu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Hmmm ja miałam usg i inne badania plus szczegółowy wywiad. tez dostałam opakowanie promocyjne... :/

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

ja tam używam czasem tabletki+gumki, ale raczej ze względu na komfort gdy nie moge sobie pozwolić żeby coś ze mnie... wyciekało po
już raz o tym pisałam. nie wiem czy to dozwolone ale ja kupuje na tej stronie http://kupuj-durex.pl/ i wszystkie przychodza ładnie opakowane z instrukcją - prezerwtywy z wlk brytani i jest okej nie pękają nie są dziruawe. ale nie każdy ma do tego zaufanie.

a kochaniutka czasem nie przeplacasz?;pp bo w sklepie sa za ok.7 zl a te z firmy contex tez sa dobre bo sie trzemaja "penisa" hehe ;d

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ----------

hehe a co do tego wywiadu to ja tak samo ;d az mi sie glupio robilo ;p
Szizu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 18:43   #1873
pigula8876
Przyczajenie

czesc laseczki
czytam to faorum od jakiegos czasu i jestem bardzo zdziwiona waszymi problemami.....tzn ja biore juz 3 miesiac tabletkki Yaz i wszystko jest ok misiaczke mam regularna nie pojawiaja sie krwawienia srodcykliczne a co jeszcze jest najlepsze to ze skrocilo mi sie krwawienie o 2 dni mam mniej obfite i nie tak bolesne jak przed tabletkami wiec jestem bardzo zadowowlona chociaz mam jeden maly problem mam bardziej sucha skore ale to nic wielkiego w kocnu po co wymyslili balsami oliwki i takie tam rozne rzeczy do ciala z wagi mi ubylo 3 kg i jeszcze mi piersi urosly wiec moj chlopak byla zadowolony a tak ogolem to jestem na plus do tabletek .....
pigula8876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 18:57   #1874
AmyL
Raczkowanie

Niech mnie ktoś oświeci... Biorę yaz od czwartku... teraz była moja czwarta tabletka... Pierwszą wzięłam w pierwszy dzień okresu i tak cały czas biorę regularnie (raz tylko miałąm spóźnienie pół godziny, ale to to wiem, że to tam nic) Czy w pierwszym tygodniu jest możliwość zajścia w ciążę po stosunku??? Bo słyszałam takie plotki, że tabletki nie chronią pierwsze 14 dni... czy to prawda? Jeśli tak to mam niemały problem...
AmyL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 19:18   #1875
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez AmyL Pokaż wiadomość
Niech mnie ktoś oświeci... Biorę yaz od czwartku... teraz była moja czwarta tabletka... Pierwszą wzięłam w pierwszy dzień okresu i tak cały czas biorę regularnie (raz tylko miałąm spóźnienie pół godziny, ale to to wiem, że to tam nic) Czy w pierwszym tygodniu jest możliwość zajścia w ciążę po stosunku??? Bo słyszałam takie plotki, że tabletki nie chronią pierwsze 14 dni... czy to prawda? Jeśli tak to mam niemały problem...
ULOTKA, ULOTKA i jeszcze ULOTKA!!!

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-05-10, 19:22   #1876
AmyL
Raczkowanie

No tak, w ulotce niby jest napisane, że chronią już od pierwszej tabletki, ale tu się tyle nasłuchałam (naczytałam), że zwątpiłam... Ulotka jest kilka razy przeczytana i własnie dziwiłam się tym opiniom... A wiecie może czy napoje takie jak pepsi czy cocacola działają jakoś na tabsy? Jestem uzależniona od takiego czegoś i często świeżo po wzięciu tabletki muszę napić się z pięć łyków pepsi...
Stary 2009-05-10, 19:24   #1877
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:

jeśli by było jak piszesz to połowa z tego forum powinna być w ciąży
Stary 2009-05-10, 19:26   #1878
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:

ja to chyba niedlugo będę w ciąży od czytania niektórych głupot...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-05-10, 19:31   #1879
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
ja to chyba niedlugo będę w ciąży od czytania niektórych głupot...
Stary 2009-05-10, 19:31   #1880
AmyL
Raczkowanie

tylko pytam hihi Czasami można być głupim XD Dopiero zaczynam z tabsami, więc pytam o najgłupsze rzeczy Ok! Dzięki za odpowiedź Buziaki
Stary 2009-05-10, 19:47   #1881
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
tylko pytam hihi Czasami można być głupim XD Dopiero zaczynam z tabsami, więc pytam o najgłupsze rzeczy Ok! Dzięki za odpowiedź Buziaki
ok ok ale na przyszłość polecam lekturę wątku
Stary 2009-05-10, 19:58   #1882
AmyL
Raczkowanie

Próbowałam przeczytać cały ale padłam w połowie Mimo wszystko bardzo mnie uspokoiłyście hihi Pewnie jeszcze nie raz zadam głupie pytanie, więc z góry przepraszam XD To silniejsze ode mnie Jestem pełnoletnia itepe, ale z seksem dopiero zaczynam i mam straszne wątpliwości co do wszystkiego hih
Stary 2009-05-10, 20:05   #1883
pigula8876
Przyczajenie

pamietaj kto pyta nie bladzi...
Stary 2009-05-10, 20:08   #1884
Szizu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pigula8876 Pokaż wiadomość
czesc laseczki
czytam to faorum od jakiegos czasu i jestem bardzo zdziwiona waszymi problemami.....tzn ja biore juz 3 miesiac tabletkki Yaz i wszystko jest ok misiaczke mam regularna nie pojawiaja sie krwawienia srodcykliczne a co jeszcze jest najlepsze to ze skrocilo mi sie krwawienie o 2 dni mam mniej obfite i nie tak bolesne jak przed tabletkami wiec jestem bardzo zadowowlona chociaz mam jeden maly problem mam bardziej sucha skore ale to nic wielkiego w kocnu po co wymyslili balsami oliwki i takie tam rozne rzeczy do ciala z wagi mi ubylo 3 kg i jeszcze mi piersi urosly wiec moj chlopak byla zadowolony a tak ogolem to jestem na plus do tabletek .....

kurcze mam nadzieje ze ja nieschudne bo wpadne w anoreksje! ale co do piersi to bd sie modlic by po tabletkach szybciej mi urosly
Szizu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 20:19   #1885
PZD
Przyczajenie

Drogie koleżanki... mam takie pytanie dzis mialam zazyc 21 tabletke Yaz a przez nie uwagę zjadłam 22. czy jest jakas roznica ktora zjadlam 1 a ktora 2 w kolejnosci jezeli obie sa rozowe?
PZD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 20:20   #1886
redjelly
Raczkowanie

Cytat:

ja mam tylko nadzieje ze nie bede :/ w tym tyg. bede robic test...
redjelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 20:26   #1887
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez PZD Pokaż wiadomość
Drogie koleżanki... mam takie pytanie dzis mialam zazyc 21 tabletke Yaz a przez nie uwagę zjadłam 22. czy jest jakas roznica ktora zjadlam 1 a ktora 2 w kolejnosci jezeli obie sa rozowe?
każda różowa tabletka ma taki sam skład

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-05-10, 21:11   #1888
paulina04125
Przyczajenie

Hej wszystkim! Ostatnio zamieniłam plastry na Yaz. Z racji tego ze plaster zawsze zmieniałam ok. 15.30 to i o tej godzinie wzięłam pierwszą tableteczkę. Chciałam jednak je brać o godzinie 21, i dlatego przez kilka dni nie bralam tabletek o tej samej godzinie. Pierwszego dnia wzielam o 15.30, drugiego o 17.30 i w następnych dniach dalej bralam 2 godziny pozniej az doszlam dogodziny 21.00. (mam nadzieje ze nie zakrecilam za bardzo) :P Mysle ze tabletki juz chronia, co wy uwazacie?
paulina04125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 21:48   #1889
pigula8876
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Szizu Pokaż wiadomość
kurcze mam nadzieje ze ja nieschudne bo wpadne w anoreksje! ale co do piersi to bd sie modlic by po tabletkach szybciej mi urosly
kazdy organizm reaguje inaczej na hormony ale uwazam ze tabletki Yaz sa bardzo dobre i nie maja duzych i powaznych skutkow ubocznych wiec nie ma sie czym martwic.... a co do piersi to wolalabym zeby juz mi nie rosly hehe bo i tak mam za duze.....ale nie jestem pierwsza ani ostatnia dziewczyna ktora narzeka...

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Cytat:
Napisane przez paulina04125 Pokaż wiadomość
Hej wszystkim! Ostatnio zamieniłam plastry na Yaz. Z racji tego ze plaster zawsze zmieniałam ok. 15.30 to i o tej godzinie wzięłam pierwszą tableteczkę. Chciałam jednak je brać o godzinie 21, i dlatego przez kilka dni nie bralam tabletek o tej samej godzinie. Pierwszego dnia wzielam o 15.30, drugiego o 17.30 i w następnych dniach dalej bralam 2 godziny pozniej az doszlam dogodziny 21.00. (mam nadzieje ze nie zakrecilam za bardzo) :P Mysle ze tabletki juz chronia, co wy uwazacie?
tabsy powinno brac sie mniej wiecej o tej samej porze no ale mysle ze jest ochrona chociaz jak piszesz ze codziennie zmienialas o 2 godz to mijalo wiecej niz 24 godz
Stary 2009-05-10, 21:51   #1890
paulina04125
Przyczajenie

No w sumie racja.. Mijalo wiecej niz 24h. dopiero od czterech dni biore je o stalej porze, czyli o 21.
paulina04125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości