Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-11, 11:43   #871
Nika1980
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II

Cytat:
Napisane przez sweetpinky Pokaż wiadomość
[/b]
ja na komunię kupiłam taką jest super wygodna i napewno mi starczy na długo
http://www.happymum.pl/sklep3/?kod_pr=d251
U mnie w Radomiu akurat jest sklep z tą firmą więc mogłam na spokojnie przymierzyć.
Ja za to muszę kupić jakieś spodnie, kilka bluzek i coś na lato bo ja z letnich swoich rzeczy już dawno "wyrosłam".
Pinky , ale PIĘKNA SUKIENKA.... czy oni wysyłają za granicę?????????? ja też chcę taką ! jest śliczna!

Cytat:
Napisane przez 19martusia86 Pokaż wiadomość
Nika ja nie wiem jak ty wytrzymujesz bez tych USG. Ja bym świra dostała.

kochana dlatego my robimy pretecho, czyli takie usg w specjalnych klinikach , musisz zapłacić ekstra i nie jest to medyczne echo tylko takie podglądanie, ale zwykle sprawdzają też dzieciaczka. bo dla mnie dwa usg w ciągu całej ciązy to paranoja. ale dobrze, że można zrobić to usg za kase

własnie jem płatki z mleczkiem....

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 11:52   #872
margolcia1006
Rozeznanie

Zapytam dzisiaj lekarza o to spanie bo bardzo mnie to nurtuje
Orzeszek ja też nie lubie spać na lewym boku właśnie ze względu na ucisk na serce jakoś mi się wtedy ciężko oddycha

Cytat:
Mój mąż też stwierdził, że zwierzęta są dla mnie najważniejsze
Stary 2009-05-11, 11:52   #873
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
mój mąż nie pozwala mi talerzy posprzątać po obiadku, bo nie powinnam dźwigać przekochany jest.... ale dobrze, że nie widzici co ja w domu robie, jak go nie ma hahaha
chyba wychodzi z założenia, że samo się sprząta

ja sprzątam codziennie, odkurzam, myję podłogi, pastuje je co drugi dzień i nie żebym miała jakąś obsesję, tylko taki jest urok posiadania białego pieska, gdy wszystko, łącznie z podłogą jest ciemne.

główka mnie zaczyna boleć, muszę wypić kawę. nad morzem głowa mnie w ogóle nie bolała, tylko czasami lewe oko dziwnie ciągnęło.
aha z ostatnich badań krwi wynika, że mam za mało hemoglobiny, norma 112,0 - 154,0 mój wynik 110,0 zastanawiam się czy kupić sobie żelazo, czy może wystarczy pić sok z surowych buraków
a może dziś zrobię barszczyk

co do spania, nigdy nie spałam na wznak. dobrze zasypia mi się na prawym boku, ale w nocy często zmieniam pozycję, z prawego na lewy, z lewego na prawy. brzuszek w ogóle mi w tym nie przeszkadza, jest taaki mały
sorejna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 11:57   #874
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aniago25 Pokaż wiadomość
Byłam na bazarku kupiłam warzywa i dzisiaj będzie zupka

martusia a w tym wózku jest gondola?
Ja nie zasnełabym inaczej jak tylko na lewym boku.
Nie ma gondoli. W każdym razie moja siostra rodziła w grudniu i miała podobny wózek i spokojnie jej posłużył dopóki mała nie przesiadła się na spacerówkę. Dla syna (rodziła w listopadzie) miała wózek z gondolą i bardzo szybko zmienili wózek właśnie na głęboko-spacerowy z nosidłem, bo uznali za wygodniejszy. Zresztą tak jak mówię, wózek raczej zostanie w piwnicy a dziecko będę wnosić w foteliku samochodowym.

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Cytat:
Napisane przez sorejna Pokaż wiadomość
cześć Mamuśki
mnie wczorajszy powrót wymęczył. ale jestem zadowolona, dotleniona i opalona.
Pisałam Wam, że mój jakiś nadopiekuńczy się zrobił, ostatnio słyszę "nie biegaj"," nie podnoś", a nawet "kichaj delikatniej". z tego wszystkiego wymyślił sposób, by pasy w brzuszek mnie nie cisnęły to miłe...

co do chusty, to też się zastanawiałam ale rzeczywiście z racji pory roku, to jedynie do domu by się przydała. widziałam też gdzieś takie chusty hamaki, zawieszane na suficie. podobno dobre dla niemowlaków i starszych dzieci a nawet służące dorosłym. może skuszę się na coś takiego bo jak nie to, to koniecznie musimy kupić jakiś wygodny, rozkładany fotel.

prawie jak epidemia
Ja sobie sama wymyśliłam co tu z pasami zrobić. Że też nie byłam w ciąży wcześniej, zawsze mnie pasy męczyły i uciskanie w brzuch sprawiało , że jest mi niedobrze.
19martusia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 12:00   #875
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:

ja sprzątam codziennie, odkurzam, myję podłogi, pastuje je co drugi dzień i nie żebym miała jakąś obsesję, tylko taki jest urok posiadania białego pieska, gdy wszystko, łącznie z podłogą jest ciemne.

główka mnie zaczyna boleć, muszę wypić kawę. nad morzem głowa mnie w ogóle nie bolała, tylko czasami lewe oko dziwnie ciągnęło.
aha z ostatnich badań krwi wynika, że mam za mało hemoglobiny, norma 112,0 - 154,0 mój wynik 110,0 zastanawiam się czy kupić sobie żelazo, czy może wystarczy pić sok z surowych buraków

co do spania, nigdy nie spałam na wznak. dobrze zasypia mi się na prawym boku, ale w nocy często zmieniam pozycję, z prawego na lewy, z lewego na prawy. brzuszek w ogóle mi w tym nie przeszkadza, jest taaki mały
nie , mój mąż wie, że ja sprzątam, nie raz słyszę od niego, że dom wygląda pieknie i że on wie i le pracy w to wkładam bardzo to miłe usłyszeć takie słowa. no i oczywiście : nie przemęczaj się

wypij sobie soczek albo barszczyk

ja zawsze śpię na boku ale w I trymestrze spałam na wznak, nigdy wcześniej mi się to nie zdarzało, ale to chyba pomagało na mdłości , które mnie przed snem męczyły...może dlatego...

Stary 2009-05-11, 12:01   #876
Tequillla
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez margolcia1006 Pokaż wiadomość
Od kiedy powinno się spać na lewym boku? I właściwie dlaczego zaleca się spanie właśnie na lewym? Kurcze ja najbardziej lubię spać na plecach i na prawym.... i nie wiem czy tak można?
Na plecach nie powinno się spać bo cały ciężar macicy przygniata kręgosłup, jelita i główne naczynia krwionośne, to podobno może prowadzić do bólu pleców i hemoroidów i coś mi się przypomina, że powoduje spadki ciśnienia.. Gdy śpimy na prawym boku uciskamy wątrobę... Dlatego najlepiej na lewym od 5-6 miesiąca gdy macica jest już spora i coś tam waży, i z poduszką między nogami.
Ja staram się zasypiać na lewym boku ale i tak zwykle budzę się na plecach.
Stary 2009-05-11, 12:06   #877
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:

Mój mi mówi, żebym nie przesadzała, ale teraz chcąc nie chcąc jest ogrom roboty. Szczeniak to szczeniak i zdarza jej się niespodziankę w nocy zostawić... więc podłogi trzeba myć codziennie. Muszę mopa kupić, bo podłogi jadę na klęczkach i zaczyna mi kręgosłup siadać. I tak jestem z suńki zadowolona bo w dzień pięknie załatwia się na dworze a ma przecież dopiero 3,5 miesiąca.

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Idę na jakieś zakupy bo w lodówce to już tylko pingwin został i kostka masła...
Stary 2009-05-11, 12:07   #878
Tequillla
Zadomowienie

Cytat:

Ja sobie sama wymyśliłam co tu z pasami zrobić. Że też nie byłam w ciąży wcześniej, zawsze mnie pasy męczyły i uciskanie w brzuch sprawiało , że jest mi niedobrze.
A co wymyśliłaś? Bo ja myślę i myślę.... i kończy się na tym że po prostu odwijam więcej pasa i trzymam go w ręku, żeby mnie nie cisnął ale jak macie jakieś sposoby to podzielcie się..

Sweetpinky fajna kiecka
Stary 2009-05-11, 12:16   #879
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

Cytat:
Byłam na bazarku kupiłam warzywa i dzisiaj będzie zupka

martusia a w tym wózku jest gondola?
Ja nie zasnełabym inaczej jak tylko na lewym boku.
Witam dziewczyki- od rana z bolącym kręgosłupem - ehhh uroki ciaży

Jeżeli chodzi o zasypianie to ja uwielbiam na prawym boku, czasem na wznak ale po chwili robi mi się ciężko i przekładam się na lewy bo tak niby lepiej ze względu na nie uciskanie głównej tentnicy i żyły która zaopatruje w tlen dzidzie i nogi
bardzo mi się podoba ten wózek vulkano ma wszystko co potzrebuje i nawet dużą gondolę - muszę o nim poczytać na forum

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Cytat:
mój mąż nie pozwala mi talerzy posprzątać po obiadku, bo nie powinnam dźwigać przekochany jest.... ale dobrze, że nie widzici co ja w domu robie, jak go nie ma hahaha
a mój to nawet narzeka że nie sprząta i jakoś nie ma wielkich pretensji jak odkurzam ale do pracy nie pozwala mi wrócić na długo bo się przemęcze - ci faceci
Ja chusty nie potrzebuje, nawet nie wiem czy bym dała radę ją założyć sama, jak trzeba będzie będę nosi dzidzi na rękach albo kupię taką chustę kołową co się nakłada przez 1 ramię coś takiego https://ssl.allegro.pl/item621844977...ko_do_snu.html
lub coś takiego
http://www.allegro.pl/item630746492_...aranczowa.html

Edytowane przez Biedroneczkaolga
Czas edycji: 2009-05-11 o 12:32
Biedroneczkaolga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 12:25   #880
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
nie , mój mąż wie, że ja sprzątam, nie raz słyszę od niego, że dom wygląda pieknie i że on wie i le pracy w to wkładam bardzo to miłe usłyszeć takie słowa. no i oczywiście : nie przemęczaj się
dobrze jest mieć oparcie w ukochanym

Cytat:
wypij sobie soczek albo barszczyk
tak też zrobię. na obiad czysty barszczyk do popicia i kapustka modra z klopsikami.

Cytat:
ja zawsze śpię na boku ale w I trymestrze spałam na wznak, nigdy wcześniej mi się to nie zdarzało, ale to chyba pomagało na mdłości , które mnie przed snem męczyły...może dlatego...
mnie mdłości ominęły. w ciąży czuję się znakomicie, gdyby nie szpital i te plamienia w 7 i 10 tyg. byłoby idealnie
już myślę kiedy najlepiej zmajstrować drugie maleństwo, bo nie chcę swojego dziecka skazywać na samotność jedynaka.

Cytat:
Mój mi mówi, żebym nie przesadzała, ale teraz chcąc nie chcąc jest ogrom roboty. Szczeniak to szczeniak i zdarza jej się niespodziankę w nocy zostawić... więc podłogi trzeba myć codziennie. Muszę mopa kupić, bo podłogi jadę na klęczkach i zaczyna mi kręgosłup siadać. I tak jestem z suńki zadowolona bo w dzień pięknie załatwia się na dworze a ma przecież dopiero 3,5 miesiąca.
wiem ile roboty jest przy szczeniakach naszą sunię przygarnęliśmy z trzema małymi. całe szczęście, że pieski szybko się uczą. na początku wymagają tyle opieki co małe dziecko, więc jakby nie patrząc, to dobry trening do bycia mamusią

tequilla ja porostu, pas który jest na brzuszku przekładam do tyłu za plecami.

Edytowane przez sorejna
Czas edycji: 2009-05-11 o 12:29
sorejna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 12:32   #881
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

lub cos takiego
http://www.allegro.pl/item630746492_...aranczowa.html
Stary 2009-05-11, 12:32   #882
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
Pinky , ale PIĘKNA SUKIENKA.... czy oni wysyłają za granicę?????????? ja też chcę taką ! jest śliczna!

kochana dlatego my robimy pretecho, czyli takie usg w specjalnych klinikach , musisz zapłacić ekstra i nie jest to medyczne echo tylko takie podglądanie, ale zwykle sprawdzają też dzieciaczka. bo dla mnie dwa usg w ciągu całej ciązy to paranoja. ale dobrze, że można zrobić to usg za kase

własnie jem płatki z mleczkiem....
z tego co widzę to wysyłają sama zobacz
http://www.happymum.pl/sklep3/index.php?page=jak_kup
przecztaj zamówienia zagraniczne
Cytat:
Napisane przez Tequillla Pokaż wiadomość
A co wymyśliłaś? Bo ja myślę i myślę.... i kończy się na tym że po prostu odwijam więcej pasa i trzymam go w ręku, żeby mnie nie cisnął ale jak macie jakieś sposoby to podzielcie się..

Sweetpinky fajna kiecka
dzięki

sweetpinky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 13:04   #883
Nika1980
Zakorzenienie

dzięki Pinky już poczytałam! 20 eu sobie zyczą za przesyłkę , matko...ale sukienka jest boska... może sobie sprawię, bo w czerwcu mąż ma urodzinki i będziemy mieli party w domku, w lipcu ja mam urodzinki...

Stary 2009-05-11, 13:10   #884
karamari
Rozeznanie

Witajcie mamuśki po weekendzie!

Pięknie Wam brzuszki rosną - Biedroneczkaolga, Aniago, Nika U mnie też już widać, że to ciąża, a nie obfity posiłek

Gratuluję cudnych ciuszków! U nas zapasy kolekcjonuje babcia, ma już dwa wielkie worki Ja też wczoraj oglądałam kolekcję dla maluszków w H&M, ale te najmniejsze na 56 cm wydawały mi się takie malutkie... Nie dość, że nie wiem, czy chłopczyk czy dziewczynka, to jeszcze trudno mi przewidzieć parametry... Skąd ja mam wiedzieć, czy moje Maleństwo się w to zmieści - przecież rodzą się też od razu dłuższe maluchy, nawet do 60 cm...

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
a ile w tym roku będą płacić becikowego dziewczynki?
U nas 1000 zł. Tutaj jest oficjalna strona z informacjami:
http://www.becikowe.com/
Pamiętajcie tylko o tym nowym przykazaniu o zaświadczeniu o opiece lekarskiej od 10 tc. Żeby w Polsce żyło się kobietom łatwiej

Cytat:
Napisane przez katarzinka Pokaż wiadomość
zaliczyliśmy USG połówkowe, u naszego maleństwa wszsytko w porządku,rośnie przepisowo i byliśmy dzielni w naszym postanowieniu, ze nie chcemy znać płci , tak postanowiliśmy i tego się trzymamy - najważniejsze, ze zdrowe maleńswto jest , oczywiście jak na zwykle na USG postanowiło spać, raz machnęło do nas ręką (albo na panią doktor zeby nie przeszkadzała) i spało słodko .....
zdjęć nie dostalismy, bo jak to w polsce bywa - nie było papieru

buziaki

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

PS.
widziałam ze pisałyście o chustach, też o tym myślałam, bo to swietna sprawa, tylko nasze maleńswta przyjdą na świat jesienią wiec na wyjścia na zewnątrz chyba odpada przeciez nie bede malestwa przytulac do kurtki
ewentualnie tylko po domku , ale moze to coś - rozpatrywałyście to pod tym kątem?????
Gratuluję zdrowego dzidziusia!
My też się trzymamy postanowienia o nieujawnianiu płci - ciekawe, czy wytrwamy Ale po pierwszej fazie ciekawości chyba idzie nam lepiej
Właśnie też się zastanawiam nad chustą w naszym przypadku... Chociaż z tego co wiem, to można dziecko nosić dłużej w tej chuście - jak kręgosłup pozwala Muszę się w wolnej chwili wczytać w Chustomanię - Malin, o tym linku zapomniałam, dzięki! Bo nurtuje mnie kilka kwestii.

Cytat:
Napisane przez Shine01 Pokaż wiadomość
I jak się sprawuje? Też się nad nim zastanawiam, bo ładny jest i w stacjonarnej Duce w promocji Tylko czy funkcjonalny?

Cytat:
Napisane przez Orzeszek.1 Pokaż wiadomość
Wczoraj bylismy na wizycie u ginka, koniec z duphastonem, yoopiii!!! Płeć się nie zmieniła - dalej jest DZIEWCZYNKA :-D Ale 100% pewność co do płci będziemy mieli dopiero jak się już urodzi. Według USG waży 345 gram, więc nie będzie to duże dzieciątko - oo jak się cieszę, będzie łatwo urodzić Posłuchaliśmy serducha, Gabi strasznie się uradowała że może usłyszeć chociaż tak dzidzi, bo codziennie do niej gada a ta nie odpowiada hihihii ))))
Gratuluję! Też mam skrytą nadzieję na małą i łatwą do urodzenia sn dzidzię Mąż ostatnio w gazecie widział dziewczynkę 5300g

Cytat:
Napisane przez klaudiaaa86 Pokaż wiadomość
Ps dzis na 11 jade na to szkolenie zdecydowalam sie i zob jak bedzie
Powodzenia na szkoleniu!

Cytat:

Pinky, a ta firma ma też sklepy stacjonarne w całej Polsce?
Edit: właśnie doczytałam i w Łodzi oczywiście sklepu nie ma

Nika, moja ginka prowadząca uważa, że 3 USG w ciąży wystarczą - pierwsze miałam w 7 tc sprawdzające, drugie połówkowe i trzecie będzie w 30 tc. I jakoś mnie nie korci, żeby chodzić chęściej Może wystarczy mi, że co miesiąc na wizycie kontrolnej słuchamy przepływu krwi i bicia serca i mnie kontroluje, a co 2 miesiąc badanie krwi i moczu, więc wierzę, że wszystko rozwija się prawidłowo bez podglądania... Poza tym, mój bebik tak się intensywnie ze mną komunikuje na migi, że czuję się z nim w pełnym kontakcie

Cytat:
Hej, ja też miałam ostatnio 11,7 i ginka mnie uspokajała, że dla kobiet w ciąży jest inna norma i że to jest w porządku

Ze strony http://www.evi-med.pl/?main=rekl&id=1:
■ HGB - hemoglobina, barwnik krwinek czerwonych przenoszący tlen.
- norma wynosi 12-16 g/dl dla kobiet i 14-18 g/dl dla mężczyzn. Niski poziom hemoglobiny jak i erytrocytów może świadczyć o niedokrwistości
- w ciąży hemoglobina może spaść poniżej 11 g/d

Z mojej książki Odkrywam macierzyństwo dr Preet Agrawal:
W czasie ciąży poziom hemoglobiny może się obniżyć, ponieważ cięŻarna ma więcej krwi w krwiobiegu (następuje zwiększenie jej objętości, czyli rozrzedzenie), Jeżeli hemoglobina osiągnie niski poziom (poniżej 10 mg %), należy uzupełnić poziom żelaza i kwasu foliowego.
Z 5 l zwiększa nam się objętość o ok. 1,5 l, wtedy badanie może wykazać spadek stężenia hemoglobiny, jeśli krwinki są rozcieńczone. Jest to niedokrwistość fizjologiczna, która nie jest tożsama z anemią spowodowaną niskim poziomem żelaza.

Ja wierzę w zdrowe odżywianie zamiast tabletek Źródła żelaza: ciemnolistne warzywa, buraki, botwinka, czerwona kapusta, suszone: rodzynki, figi, śliwki; orzechy: włoskie, laskowe, migdały; zarodki pszenne, pestki dyni i słonecznika, zioła: pokrzywa, owoc dzikiej róży, liście malin, korzeń łopianu i pietruszka.

Warto pamiętać, że żelazo jest przyswajalne razem z wit. C, więc trzeba sprytnie kombinować posiłki

Zbliża się pora obiadowa, więc życzę Wam smacznego i zdrowego przy okazji!
I uciekam popracować

Edytowane przez karamari
Czas edycji: 2009-05-11 o 13:42
karamari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 13:18   #885
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karamari Pokaż wiadomość
Witajcie mamuśki po weekendzie!

Pięknie Wam brzuszki rosną - Biedroneczkaolga, Aniago, Nika U mnie też już widać, że to ciąża, a nie obfity posiłek

Gratuluję cudnych ciuszków! U nas zapasy kolekcjonuje babcia, ma już dwa wielkie worki Ja też wczoraj oglądałam kolekcję dla maluszków w H&M, ale te najmniejsze na 56 cm wydawały mi się takie malutkie... Nie dość, że nie wiem, czy chłopczyk czy dziewczynka, to jeszcze trudno mi przewidzieć parametry... Skąd ja mam wiedzieć, czy moje Maleństwo się w to zmieści - przecież rodzą się też od razu dłuższe maluchy, nawet do 60 cm...

Nika, moja ginka prowadząca uważa, że 3 USG w ciąży wystarczą - pierwsze miałam w 7 tc sprawdzające, drugie połówkowe i trzecie będzie w 30 tc. I jakoś mnie nie korci, żeby chodzić chęściej Może wystarczy mi, że co miesiąc na wizycie kontrolnej słuchamy przepływu krwi i bicia serca i mnie kontroluje, a co 2 miesiąc badanie krwi i moczu, więc wierzę, że wszystko rozwija się prawidłowo bez podglądania... Poza tym, mój bebik tak się intensywnie ze mną komunikuje na migi, że czuję się z nim w pełnym kontakcie

mnie właśnie najbardziej martwi brak usg pod koniec ciąży... ale pewnie we wrześniu pojadę do Belgii do ginekologa siostry on mnie sprawdzi z każdej strony...
bo tutaj to mi nawet nikt szyjki macicy nie obejrzy.
chciał wydębić skierowanie do gina od położnej to usłyszałam, że ciąża przebiega bez nieprawidłowości więc nie ma wzkazań medycznych - mogę się w pocałować jednym słowem.
a tu na forum ciągle czytam np , że wam mocz czy krew sprwadzają...a tu luuuzik- moczu wogóle nie badają a po co?

heh już nie narzekam, to byłą moja własna decyzja, żeby tu mieszkać.

dzięki za komplement

Stary 2009-05-11, 13:28   #886
karamari
Rozeznanie

Cytat:
Właśnie! Jak macie jakieś patetnty na pas w aucie, to podzielcie się
Ja po prostu trzymam pas dolny w samym dole brzucha, przy pachwinie, żeby mnie nie uciskał... Ale to chyba nie jest najlepsza metoda

Cytat:
mnie właśnie najbardziej martwi brak usg pod koniec ciąży... ale pewnie we wrześniu pojadę do Belgii do ginekologa siostry on mnie sprawdzi z każdej strony...
bo tutaj to mi nawet nikt szyjki macicy nie obejrzy.
chciał wydębić skierowanie do gina od położnej to usłyszałam, że ciąża przebiega bez nieprawidłowości więc nie ma wzkazań medycznych - mogę się w pocałować jednym słowem.
a tu na forum ciągle czytam np , że wam mocz czy krew sprwadzają...a tu luuuzik- moczu wogóle nie badają a po co?

heh już nie narzekam, to byłą moja własna decyzja, żeby tu mieszkać.

dzięki za komplement
Słusznie zarobiony
A pamiętam Twój wpis odnośnie opieki lekarskiej w NL, czy też raczej jej braku Bardzo mnie zdziwiło to podejście, bo u nas to becikowego nie dadzą bez kwitka od lekarza Osobiście uważam to oczywiście za przejaw męskiej hegemonii w polityce i utrudnianie życia kobietom, taki szantaż finansowy...
Ale już Ci wklejałam badanie, które znalazłam, że prowadzenie ciąży niestety nie przekłada się na liczbę zdrowych maluchów - więc w sumie to nam chyba lepiej na głowę robi niż na przebieg ciąży
Stary 2009-05-11, 13:39   #887
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
kochanie spokojnie, mamy z pierwszą ciążą mogą czekać nawet do 20 tyg, więc to zupełnie normalne.
ja też nie wiem czemu tak wcześnie poczułam, ale pani na echu powiedziała, że ja będę należeć do tej grupy, która czuje wcześnie, myslę że to kwestia mojej budowy oraz ułożenia macicy. połozna też nie była zdziwiona, że coś czuję. ja jestem jedyną zdziwioną osobą w tym temacie

no worries jak cię niedługo kopnie to będziesz z rozrzewnieniem wspominać te czasy spokoju
może masz tak ułożoną macicę , że poczujesz ruchy późnije , nie martw się
U mnie jest straszna huśtawka nastroju, jeśli chodzi o myśli ciążowe. Raz jest panika, a drugi raz kompletny spokój. A już szczególnie tydzień przed wizytą u gina szaleją mi nerwy...

Cytat:
Napisane przez sweetpinky Pokaż wiadomość
ja też nie wiem dlaczego.
Pamiętam jak pierwszy raz poczułam jak siedziałam z Wami na forum i byłam schylona do monitora, powiedziałam o tym koleżance to stwierdziła, że to nie możliwe bo za wcześnie i tak myślałam przez jakiś czas, nie wierząc sobie tylko komuś.
I wkońcu poczułam bez schylania i odrazu wiedziałam, że tamto to też był mój dzidziuś.
Może Ty też czujesz a myślisz, że to nie to?
Ja mojego dzidziusia najbardziej czuję na siedząco i jak zjem czekoladę albo wypiję mleko ale to nie jest tak odrazu.
Na pewno nie czuję dziecka. Wsłuchiwałam się dobrze w swój brzuszek od poczatku ciąży i wiem, co jest ruchem jelit, a co bólem rozciąganych mięśni. Tylko to teraz czuję.

Cytat:
Malin masz za dużo zelaza?
na ostatniej morfologii w lutym miałam bardzo zawyżoną normę. Teściowa i ginek mówili mi, żebym się tym nie przejmowała, bo gorzej by było, gdybym miała za mało żelaza. Jestem ciekawa, jak jest teraz, gdy zwiększa się ilość krwi w moim organizmie.

Cytat:
Nika śliczna z Ciebie mamusia!
Mój mąż jeszcze nie poczul kopniaków, bo Maleństwo nie chce mu się ujawnić. Gdy on ma rękę na moim brzuchu, siedzi wtedy cicho i udaje że nikogo nie ma w domu.
Od wczoraj rozrabia już i w dzień i w nocy Faaaajnie
Malin ja też się martwiłam, poczulam pierwsze ruchy w 18 tygodniu, ale potem jakby ustały, raz na tydzień tylko coś się poruszyło i cisza. To pewnie przez łożysko na przedniej ścianie. Poczekaj jeszcze 2 tygodnie- zobaczysz na co stać dzidziusia

Ooo, no proszę, pełny wypas... Ja się pewnie nie wybiorę na 3D, ale aż żałuję gdy czytam takie opisy i jeszcze to rozważam...
Dziś mam usg połówkowe zwykłe dwuwymiarowe ale podobno specjalista świetny, trochę się boję... trzymajcie kciuki.
Mam nadzieję

Cytat:
I ja witam o poranku ) Chociaż zaraz południe hihi, właśnie się dowiedziałam że moja kolejna psiapiuła jest w ciąży, ależ nam się kobitek w tym roku rozmnoży )
Oj, rozmnoży, rozmnoży A my czekamy na rozwiązanie u naszych znajomych. Kumpela wylądowała wczoraj w szpitalu i mają jej wywoływać poród. to pierwsze dziecko w tym roku z naszego "kręgu".

Ja śpię na obu bokach, inaczej bolałoby mnie prawe biodro, gdybym spała tylko na lewym.

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Cytat:
Ja po prostu trzymam pas dolny w samym dole brzucha, przy pachwinie, żeby mnie nie uciskał... Ale to chyba nie jest najlepsza metoda
Ja po prostu kupiłam na Allegro adapter do pasów bezpieczeństwa BeSafe.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 13:40   #888
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
U mnie jest straszna huśtawka nastroju, jeśli chodzi o myśli ciążowe. Raz jest panika, a drugi raz kompletny spokój. A już szczególnie tydzień przed wizytą u gina szaleją mi nerwy...

Na pewno nie czuję dziecka. Wsłuchiwałam się dobrze w swój brzuszek od poczatku ciąży i wiem, co jest ruchem jelit, a co bólem rozciąganych mięśni. Tylko to teraz czuję.

na ostatniej morfologii w lutym miałam bardzo zawyżoną normę. Teściowa i ginek mówili mi, żebym się tym nie przejmowała, bo gorzej by było, gdybym miała za mało żelaza. Jestem ciekawa, jak jest teraz, gdy zwiększa się ilość krwi w moim organizmie.

Mam nadzieję

Oj, rozmnoży, rozmnoży A my czekamy na rozwiązanie u naszych znajomych. Kumpela wylądowała wczoraj w szpitalu i mają jej wywoływać poród. to pierwsze dziecko w tym roku z naszego "kręgu".

Ja śpię na obu bokach, inaczej bolałoby mnie prawe biodro, gdybym spała tylko na lewym.

huśtawki nastrojów mysle, że każda z nas w mniejszym lub wiekszym stopniu ma

nie martw się w każdym razie, jestem pewna, że to kwestia tych nadchodzących dwóch tygodni i będziesz skopana

Ja właśnie też wiem kiedy to moje jelitka a kiedy Kruszynka się przewraca no i bolą mnie wiązadła, to fakt...

Stary 2009-05-11, 13:52   #889
precious_81
Wtajemniczenie

Nam weekendzik zleciał błyskawicznie, w sobotę grill bo pogoda była piękna a wczoraj imprezka urodzinowa u rodzinki

Cytat:
Napisane przez katarzinka Pokaż wiadomość
zaliczyliśmy USG połówkowe, u naszego maleństwa wszsytko w porządku,rośnie przepisowo i byliśmy dzielni w naszym postanowieniu, ze nie chcemy znać płci , tak postanowiliśmy i tego się trzymamy - najważniejsze, ze zdrowe maleńswto jest , oczywiście jak na zwykle na USG postanowiło spać, raz machnęło do nas ręką (albo na panią doktor zeby nie przeszkadzała) i spało słodko .....
zdjęć nie dostalismy, bo jak to w polsce bywa - nie było papieru
Super, że wszystko dobrze z dzidzią
Ja jutro się wybieram na USG połówkowe 3/4D i bez płyty i zdjęć nie mam zamiaru wyjść z gabinetu poza tym za to też płacę więc nie odpuszczę

Cytat:
Wczoraj bylismy na wizycie u ginka, koniec z duphastonem, yoopiii!!! Płeć się nie zmieniła - dalej jest DZIEWCZYNKA :-D Ale 100% pewność co do płci będziemy mieli dopiero jak się już urodzi. Według USG waży 345 gram, więc nie będzie to duże dzieciątko - oo jak się cieszę, będzie łatwo urodzić Posłuchaliśmy serducha, Gabi strasznie się uradowała że może usłyszeć chociaż tak dzidzi, bo codziennie do niej gada a ta nie odpowiada hihihii ))))
Super

Cytat:
Od kiedy powinno się spać na lewym boku? I właściwie dlaczego zaleca się spanie właśnie na lewym? Kurcze ja najbardziej lubię spać na plecach i na prawym.... i nie wiem czy tak można?
Ja czytałam, że po 20 tygodniu. Chodzi o to, że leżąc na plecach uciska się tętnicę dlatego nie powinno się spać ani ćwiczyć na plecach, najlepiej na lewym boku.

Cytat:
Mi też obniżyły się wyniki hemoglobiny (mam przy dolnej granicy) i lekarz powiedział, że to normalne i tego się spodziewał, ale póki co nie ma potrzeby brania żelaza i zobaczymy jak w tym miesiącu, poza tym żelazo wpływa dodatkowo na zaparcia. Na własną rękę nic nie bierz, poczekaj co powie Twój lekarz.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 13:54   #890
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

moje maleństwo rusza się za każdym razem jak coś zjem, takie cudne kopniaczki - najlepiej jadłabym co chwila żeby to poczuć...
Malin30 Jak sprawdza się ten adapter do pasów?
Stary 2009-05-11, 13:57   #891
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja bym chyba nie wytrzymała czekając tyle na usg, pewniej czuję się jak co miesiąc mam wszystkie badania zrobione i wiem, że ze mną i dzidzią wszystko dobrze. Czasami zastanawiam się czy nawet ten miesiąc to nie za długo
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 13:57   #892
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:

Słusznie zarobiony
A pamiętam Twój wpis odnośnie opieki lekarskiej w NL, czy też raczej jej braku Bardzo mnie zdziwiło to podejście, bo u nas to becikowego nie dadzą bez kwitka od lekarza Osobiście uważam to oczywiście za przejaw męskiej hegemonii w polityce i utrudnianie życia kobietom, taki szantaż finansowy...
Ale już Ci wklejałam badanie, które znalazłam, że prowadzenie ciąży niestety nie przekłada się na liczbę zdrowych maluchów - więc w sumie to nam chyba lepiej na głowę robi niż na przebieg ciąży
Ja zapinam pas na siedzeniu i dopiero wsiadam i sam piersiowy przekładam rzez głowę.
Stary 2009-05-11, 13:58   #893
aniago25
Zadomowienie

Ja już ugotowałam zupkę i zjadłam dwa talerze i jakoś nie czuję sie pełna u mnie blok malują i zbliżają się już do moich okien jak ta farba smierdzi będe musiała okna zamykać .
Nika ja z mężem też mamy urodziny w lipcu , dwa lwy z nas
Stary 2009-05-11, 13:59   #894
Foka29
Zadomowienie

[quote=Nika1980;12250818]huśtawki nastrojów mysle, że każda z nas w mniejszym lub wiekszym stopniu ma

nie martw się w każdym razie, jestem pewna, że to kwestia tych nadchodzących dwóch tygodni i będziesz skopana

Ja właśnie też wiem kiedy to moje jelitka a kiedy Kruszynka się przewraca no i bolą mnie wiązadła, to fakt...[/quote]

Jak bolą te więzadła, bo mnie od rana coś boli i nie umiem tego nazwac ani określić rodzaju bólu - troche może podobny do okresowego, tylko silniejszy. Przestraszyła m się troche i dzwoniłam do lekarza - kazał mi wiąć 2 no-spy i leżeć, jak nie przejdzie do przyjazdu męża, to mam podjechać na ktg. Czy to powód do zmartwień?
Dzidzia ma się chyba dobrze - wyjątkowo ruchawa dzisiaj.

Edytowane przez Foka29
Czas edycji: 2009-05-11 o 14:00
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 13:59   #895
karamari
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Ja po prostu kupiłam na Allegro adapter do pasów bezpieczeństwa BeSafe.
Dzięki za pomysł! I jak się sprawdza? Ciekawe, czy to rzeczywiście jest skuteczne A czy możesz mi polecić, od którego sprzedawcy kupowałaś? Bo widzą znaczną rozbieżność cenową
Stary 2009-05-11, 14:04   #896
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez Biedroneczkaolga Pokaż wiadomość
Malin30 Jak sprawdza się ten adapter do pasów?
Bardzo dobrze. Pas mnie nie uciska, a czuję się bezpiecznie

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Cytat:
Dzięki za pomysł! I jak się sprawdza? Ciekawe, czy to rzeczywiście jest skuteczne A czy możesz mi polecić, od którego sprzedawcy kupowałaś? Bo widzą znaczną rozbieżność cenową
Ja kupiłam u tego sprzedawcy: http://allegro.pl/item585885459_besa...eczenstwa.html
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 14:09   #897
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Ja bym chyba nie wytrzymała czekając tyle na usg, pewniej czuję się jak co miesiąc mam wszystkie badania zrobione i wiem, że ze mną i dzidzią wszystko dobrze. Czasami zastanawiam się czy nawet ten miesiąc to nie za długo
a ja czasem jak was czytam , o tych wszystkich waszych badaniach to mnie skręca i tylko bardziej się stresuję...czasem mysle, że nie powinnam na takim forum wogóle siedzieć

Cytat:
Ja już ugotowałam zupkę i zjadłam dwa talerze i jakoś nie czuję sie pełna u mnie blok malują i zbliżają się już do moich okien jak ta farba smierdzi będe musiała okna zamykać .
Nika ja z mężem też mamy urodziny w lipcu , dwa lwy z nas
o a z nas są dwa raczki

[quote=Foka29;12251171]
Cytat:
huśtawki nastrojów mysle, że każda z nas w mniejszym lub wiekszym stopniu ma

Ja właśnie też wiem kiedy to moje jelitka a kiedy Kruszynka się przewraca no i bolą mnie wiązadła, to fakt...[/quote]

Jak bolą te więzadła, bo mnie od rana coś boli i nie umiem tego nazwac ani określić rodzaju bólu - troche może podobny do okresowego, tylko silniejszy. Przestraszyła m się troche i dzwoniłam do lekarza - kazał mi wiąć 2 no-spy i leżeć, jak nie przejdzie do przyjazdu męża, to mam podjechać na ktg. Czy to powód do zmartwień?
Dzidzia ma się chyba dobrze - wyjątkowo ruchawa dzisiaj.
ból więzadła to jest ból w dole podbrzusza bardzo blisko pachwiny zwykle boli jak nogę do góry podnoszę al bo jak tam nacisnę. u mnie to nie przypomina bólu miesiączkowego.
Foczko, weź nospę jak doktor kazał i jak nie przejdzie to idź do niego niech cie na wszelki wypadek obejrzy

ja siadam do nauki holenderskiego

Stary 2009-05-11, 14:10   #898
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

http://www.ciazaporod.pl/ciaza_kalen...r02_page_no=10
zobaczcie jakie rewelacyjne zdjęcia płodu
a u nas same zodiakalne barany - ja baran mąż baran mój brat baran i szwagierka też baran ))

Edytowane przez Biedroneczkaolga
Czas edycji: 2009-05-11 o 14:20
Biedroneczkaolga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 14:13   #899
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
już byłam na tej stronie, faktycznie rewelacja

Stary 2009-05-11, 14:17   #900
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
a ja czasem jak was czytam , o tych wszystkich waszych badaniach to mnie skręca i tylko bardziej się stresuję...czasem mysle, że nie powinnam na takim forum wogóle siedzieć

o a z nas są dwa raczki

ból więzadła to jest ból w dole podbrzusza bardzo blisko pachwiny zwykle boli jak nogę do góry podnoszę al bo jak tam nacisnę. u mnie to nie przypomina bólu miesiączkowego.
Foczko, weź nospę jak doktor kazał i jak nie przejdzie to idź do niego niech cie na wszelki wypadek obejrzy

ja siadam do nauki holenderskiego
Nie, to mnie zupełnie inaczej boli. Wzięłam nospe i leżę na boku od pół godziny. Jest lepiej już nie kłuje, czuje tylko lekkie napięcie podbrzusza.

Cytat:
Zdjęcia są faktycznie boskie.

Co do adaptera BeSafe, to uzywam juz od 2 miesiecy. Mąż kupił używany na Allegro za 80 zł. Bardzo wygodny, tylko teraz jak się ciepło zrobiło, to na dłuższych trasach poci się conieco

Edytowane przez Foka29
Czas edycji: 2009-05-11 o 14:18
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości