|
|
#4921 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
dzięki za rady na pewno będę tak robiła. A płynu nie żałuję, bo kupiłam wielką butlę 360 ml, więc pewnie na trochę mi starczy
|
#4922 |
|
Przyczajenie
|
Witam chciałem się zapytać czy nie zna ktoś dobrego okulisty w krakowie chodzi o soczewki bo obecnemu coś nie ufam ... wcisnął mi kiedyś tandetne oprawki-.-
a szkiel mam juz serdecznie dosc zanizaja samoocene i komfort itd. itp. xd mam dość poważną wadę powyzej -10D + astygmatyzm, wiec tylko toryczne z tego co mi wiadomo jedynie soczewki roczne posiadają takie parametry chyba że ktoś zna inne ale z tego co patrzylem nie ma dziennych i miesiecznych takich, w każdym razie chciałem się zapytać jakich producentów soczewki byscie polecili a jakich unikali cena to akurat nie gra tutaj roli myśle nad jakimiś z barwnikiem.
|
|
|
|
#4923 |
|
Nie depcze krokusów
|
xor - w tym wątku jako profesjonalista jest polecany pan Grabowski z Voit na Floriańskiej, ma swoją stronę www.
|
|
#4924 |
|
Zakorzenienie
|
jestem już po rannym zakładaniu szkieł i się udało
prawe oko idzie mi szybciej niż lewe. Musze jeszcze opanować mruganie momencie jak soczewka się przyssa, bo już dotykam gałki ocznej bez problemu. Wkładałam ok 15 minut, ale myślę, że z czasem dojdę do perfekcji jak większość z was Jedynym minusem jest to, że trochę wyglądam jak wampir, bo oczy są czerwone po wczorajszym i dzisiejszym "maltretowaniu"
|
#4925 |
|
Matka Smoka
|
Nie wiem czy na ten temat już było - czy w soczewkach można iść do sauny??? chodzi mi bardziej o saunę infrared a nie zwykłą, bo jutro się wybieram.
|
|
|
|
#4926 |
|
Konto usunięte
|
Cześć Dziewczyny =) Dzisiaj dołączyłam do grona noszącego soczewki i jestem trochę przerażona ich "obsługą". Dzisiaj soczewki założyła mi pani okulistka i trochę się z tym namęczyła, więc nawet nie chce myśleć co będzie wieczorem, a już tym bardziej rano.
Mam soczewki Bausch & Lomb - Optima, 3 - miesięczne. Ma je która z Was i może mi zdradzić jak się sprawują?
|
|
|
|
#4927 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6335951a6f2125013706eea 4dadcb7dfe0c9d63c_649cbb9 a0ad25;12228429]Cześć Dziewczyny =) Dzisiaj dołączyłam do grona noszącego soczewki i jestem trochę przerażona ich "obsługą". Dzisiaj soczewki założyła mi pani okulistka i trochę się z tym namęczyła, więc nawet nie chce myśleć co będzie wieczorem, a już tym bardziej rano.
Mam soczewki Bausch & Lomb - Optima, 3 - miesięczne. Ma je która z Was i może mi zdradzić jak się sprawują? [/quote]Ja też miałam te soczewki przepisane przez okulistkę. Szczerze przyznam, że kupowałam je chyba przez rok, bo myślałam, że jak przepisane to dobre. A tu lipa Szybko męczyły mi się w nich oczy, w zasadzie po 4-5 godzinach już było nieprzyjemnie. Zmieniłam na Acuvue Oasys i jest zdecydowanie lepiej
|
|
#4928 |
|
Nie depcze krokusów
|
Ineso - słyszałam różne opinie, ale bez jednoznacznego zabraniania... Osobiście odpuściłabym sobie, bo po saunie wysychają mi oczy, a na zwykłej dodatkowo boję się o drobnoustroje w oparach. Może jednodniówki?
|
|
#4929 |
|
Przyczajenie
|
Ja noszę soczewki miesięczne AIR OPTIX AQUA ale kobitka powiedziała mi, że one są tak dobrze, że wcale nie trzeba je nosić miesiąc a nawet dwa spokojnie. I noszę je długo a w sumie... noszę jedną, ponieważ lewe oko nie chce mi przyjąć soczewki...
I strasznie ropieje zaraz, czerwienieje, soczewka nie chce mi się ładnie dostosować do oka i czuje ją ciągle i mi ucieka gdzieś gdy np spojrzę w bok no i wyjęłam ją i nie noszę ale szczerze powiedziawszy w jednej też się dobrze chodzi xD A mam wadę: w jednym oku -3,25 a w drugim -4,5...
|
#4930 |
|
Rozeznanie
|
mam taka sprawe, ostatnio jak kupowalam soczewki chcialam wziasc jak zawsze 3 miesieczne B&L tyle ze o cwiartke mocniejsze czyli - 5,25 a tu mi babka mowi ze ponad -5,0 sa tylko soczewki miesieczne
czy to prawda? a jesli tak to moze po prostu tylko z B&L tak jest? slyszal ktos z was o tym?? bo cos mi sie to dziwne wydaje..
|
|
|
|
#4931 |
|
Matka Smoka
|
KnotSoad - ?????!!!! jak to nosisz jedną tylko? przecież w ten sposób jedno oko bardziej męczysz i różnica wad się pogłębia.
Jedna krótka rada - zmień okulistę!!!!! niezaleznie od tego jak ,,dobre" są soczewki (co to w ogóle znaczy?) nosi się je tyle ile nakazał producent. A jak w oku dzieją Ci się takie straszne rzeczy to idź do lekarza! infekcja może się przenieść do drugiego oka przecież. Malla - chyba pójdę zatem bez soczewek. Wkurzające jest to tylko, że po saunie mam fitness a tam znów w okularach nie bardzo, więc będę musiała założyć soczewki. |
|
|
|
#4932 |
|
Konto usunięte
|
Zakładanie soczewek dziś rano zajęło mi przeszło pół godziny, już zaczynam ich niecierpieć... Długo będzie trwało zanim się naucze je zakładać już za pierwszym podejściem? Jestem strasznie niecierpliwa jak narazie to nie na moje nerwy =/
|
|
|
|
#4933 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6335951a6f2125013706eea 4dadcb7dfe0c9d63c_649cbb9 a0ad25;12234622]Zakładanie soczewek dziś rano zajęło mi przeszło pół godziny, już zaczynam ich niecierpieć... Długo będzie trwało zanim się naucze je zakładać już za pierwszym podejściem? Jestem strasznie niecierpliwa jak narazie to nie na moje nerwy =/[/quote]
nic się nie martw, mi też teraz tyle zajmuje zakładanie soczewek. Pozostaje nam tylko cierpliwość. Mi w trakcie zakładania najwięcej czasu zajmuje przypasowanie jej na oko. Pod soczewką robią mi się bąble z powierza, które nie chcą się usunąć i jak próbuje zamknąć oko to ona od razu wypada. Coś robię nie tak? Macie na to jakiś sposób?
|
#4934 |
|
Matka Smoka
|
Zakładajcie patrząc lekko w dół, tak jakby na dół oka - po założeniu ciągle patrzymy w dół i można zamknąć lub przymknąć oko. Leciutko palcem masujemy powiekę - i z góry i z dołu (w ten sposób pęcherze powietrza się rozchodzą) i dopiero otwieramy szeroko oko i patrzymy wprost.
Jak soczewka odpada po mrugnięciu to chyba oznacza, że jej nie docisnęłaś wystarczająco do oka - nie bój się, możesz ją mocniej osadzić. Pocieszę Was, że ja chyba 2 msc się tak męczyłam, ale ja trudny przypadek jestem ale z każdym tygodniem będzie lepiej i nawet nie zauważycie jak robi się to mechaniczne.
|
|
|
|
#4935 |
|
Raczkowanie
|
mnie zakładanie na pocz ątku zajmowało- jedno oko np. 15 min a drugie 30 min
naprawdę się wkurzałam ![]() ale czas robi sowje- czyli ćwiczenie czyni mistrza życzę cierpliwości |
|
|
|
#4936 |
|
Nie depcze krokusów
|
KnotSoad - zdecydowanie zmień lekarza, 2 miesiące noszenia to gruba przesada. Ciekawe czy to przypadkiem nie odpowiada za tę infekcję, którą masz i czy ona jest w stanie przyjąć za to odpowiedzialność. Absolutnie na tylko jedno oko nosić nie można, pogłębisz w ten sposób wadę i zaburzysz widzenie przestrzenne.
Ineso - a masz jakieś jednodniówki? Irreplaceable - może po prostu oni nie mieli mocniejszych, a nie chodziło jej o to, że takich nie produkują. W produkcji są. Stokrotka - ja przy zakładaniu patrzę w górę, po nałożeniu soczewki na dolną część oka patrzę w dół i na boki zanim mrugnę, wtedy nie wypada.
|
|
#4937 | ||
|
Matka Smoka
|
Cytat:
Cytat:
Malla - w sumie szkoda mi jednodniówek tylko na saunę. Jednak pójście w okularach i założenie soczewek po saunie nie było takie upierdliwe. Ale moja koleżanka była w soczewkach, bo zapomniała okularów i nie miała żadnych dolegliwości - w sumie temperatura była 50 st. i suche powietrze - to prawie jak na plaży
|
||
|
|
|
#4938 |
|
Nie depcze krokusów
|
Aha, bo to nie była zwykła sauna, tylko infrared nie? W takiej opary odpadaja, pozostaje kwestia suchości, ale to indywidualna sprawa.
|
|
#4939 |
|
Matka Smoka
|
Dokładnie. W dodatku to pół godziny tylko, nawet nie wiem czy nie zaryzykuje i następnym razem nie pójdę ,,w". Mam kropelki w razie czego przy sobie. Do zwykłej sauny, już pomijając, że w ogóle tam nie chodzę, bym nie założyła na pewno - nie wiadomo co w tych oparach w sumie może być.
|
|
|
|
#4940 |
|
Raczkowanie
|
mam pytanie do użytkowników płynu Opti Free .
a mianowicie- właśnie przymierzam się do jego zakupu- zamiast solo care- chcę sprawdzić czy lepiej będzie nawilżał i znalazłam w necie dwie opcje tego płynu OPTI FREE REPLENISH i OPTI FREE EXPRES czym w praktyce się różnią? |
|
|
|
#4941 |
|
Nie depcze krokusów
|
kubuku - jasne, że różnią, replenish ma dodany składnik nawilżający.
|
|
#4942 |
|
Konto usunięte
|
Dobra, teraz ja mam pytanie
![]() Do tej pory nosiłam soczewki ze średnicą DIA 14,0mm. W czym byłaby różnica, gdybym teraz kupiła 14,5mm? Spadałyby mi, czy co? Jakbym to odczuwała? :P |
|
|
|
#4943 |
|
Przyczajenie
|
prawda
Edytowane przez hekate87 Czas edycji: 2009-05-10 o 23:01 |
|
|
|
#4944 |
|
Matka Smoka
|
Amphetamina -No i jak to najczęściej bywa na tym forum odpowiemy - to zależy
Ja mam np. trochę większe soczewki niż powinny być ale ze względu na to, że jest mi w nich wygodnie a przede wszystkim ze względu na to, że podczas badania oka przez optometrystkę nie stwierdzono żadnych uszkodzeń a soczewka rusza sie bez problemu - mogę je nosić. hekate87 - może idź do innego optometrysty, bo jakaś dziwna ta sytuacja, którą opisujesz. Na pewno skończ z własnymi eksperymentami - ryzyko, że sobie zaszkodzisz jest duże. Tylko optometrysta może dobrać Ci odpowiednie parametry soczewki. Edytowane przez Ineso Czas edycji: 2009-05-10 o 22:19 |
|
|
|
#4945 |
|
Przyczajenie
|
Ineso i Malla
Nie pogłębiam raczej wady, ponieważ czytam lewym okiem ( tym bez soczewki, bo dobrze widzę ) a prawym patrzę w dal xD Trochę jak robocop hehehe No ale tak mi jest wygodnie. A oko nie przyjmuje soczewki od zawsze a nie od niedawna więc na pewno to nie wina jakiegoś stanu zapalnego czy coś, bo tak jak piszę: mam tak od samego początku jak założyłam soczewki. Moja kumpela miała podobnie i poszła do okulistki to wzięła od niej 200zł za jakieś kropelki i za radę aby nosiłą czasami okulary to sorry. Na to samo wyszło tylko, że za darmo - nie noszę soczewki nie? :P
|
#4946 |
|
Przyczajenie
|
Mam niemały problem, chodzi o zakładanie soczewek - ale tu nie chodzi o to, że mam z tym problem, tylko że w ogóle nikt ich mi nie potrafi założyć - miał ktoś podobną sytuację?
Moja sytuacja jest dosyć skomplikowana - ok 2msc temu byłam u okulistki ogólnopolskiej renomy specjalizującej się w leczeniu zeza i została mi przepisana soczewka tylko na prawe oko o bardzo rzadkiej mocy - mianowicie +0,5 - u "zwykłej" zdrowej osoby taka soczewka by nic nie dawała, natomiast w moim przypadku ma ona korygować prawe oko, gdyż "ucieka" mi gdy mam je zmęczone. Pani doktor poleciła mi w tym celu wybrać się do salonu specjalizującego sie w fachowym doborze soczewek - jednak ze względu, że moja kuzynka nosiła i mi wytłumaczyła postanowiłam kupić beż wizyty w takim salonie - były to acuvue hydro 2 tygodniowe - i tu zaczęły się schody - codziennie przez 10 dni po raze godzin (!) próbowałam je założyć i nic! Postanowiłam więc, że zainwestuje i wybiorę się do tego salonu optycznego gdzie przyjmuje okulistka - ta zgodziła się co do mocy soczewki i...chciała mi je założyć - początkowo męczyliśmy się z moim odruchem "zamykającego się oka", jednak po paru próbach trochę się uspokoiłam i już opanowałam ten odruch - jednak pojawił się drugi problem! Soczewka w ogóle nie chciała się przykleić do oka! Okulistka była bardzo zaskoczona zaistniałą sytuacją - powiedziała, że przez 10 lat miała tylko 1 taki przypadek że pacjentka nie pozwoliła przyjąć soczewek! Sprawa utknęła w miejscu gdyż okulista powiedziała, że nie ma pojęcia co mam teraz zrobić:/ I tu pytanie: Jest możliwe, że tych soczewek się u mnie faktycznie może nie dać założyć?? miał ktoś przypadek, że oko nie tolerowało soczewki i że w ogóle się ona nie chciała przykleić do oka? Może chodzi o promień krzywizny, że np powinien być mniejszy? W tych był uniwersalny - BC 8.4 - nie mam pojęcia co mam teraz robić Proszę o pomoc
p.s nie wiem czy może mieć to coś wspólnego z tematem,ale 7 lat temu miałam operacje korekcyjną zeza |
|
|
|
#4947 |
|
Nie depcze krokusów
|
KnotSoad - jasne, że pogłębiasz i jeszcze możesz zacząć zezować. Może te soczewki są na Ciebie za małe bądź za duże, a o stanie zapalnym się nie dowiesz, nie idąc do lekarza.
|
|
#4948 | |
|
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() ![]() Czy możesz wyjaśnić czemu miało służyć wykasowanie tego posta spod nicku hekate87, olanie mojej odpowiedzi i wpisanie pod nią ponownie tego samego posta pod innym nickiem????!!!!! KnotSoad - chyba niewiele zrozumiałaś z wypowiedzi mojej i Malli albo jesteś zbyt uparta. TO, CO ROBISZ ZE SWOIMI OCZAMI NIE JEST NORMALNE! Nikt Ci nie każe iść do okulisty, który bierze 200 zł. Możesz iść do takiego od NFZ albo nawet do VE za 59 zł, tylko poszukaj najpierw opinii na jego temat. ![]() OffTop- czasem jak tu czytam pewne wypowiedzi będące odpowiedzią na czyjeś rady to załamuję ręce i inne członki - dziewczyny czy ja jak się tutaj zaczęłam pokazywać to też byłam taka ,,mądralińska"???Bo może ,,zapomniał wół jak cielęciem itd." ![]() ![]()
Edytowane przez Ineso Czas edycji: 2009-05-11 o 19:11 |
|
|
|
|
#4949 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem, czy już wcześniej to nie zostało opisane, ale ze względu na ostatnie pytania i kłopoty z zakładaniem soczewek, podpowiadam, że najlepiej soczewki zakładać tak:
1. na palcu wskazującym (ten obok kciuka) prawej ręki umieścić soczewkę 2.środkowym palcem prawej ręki lekko naciągnąć skórę pod okiem (w dół, aby odciągnąć od oka) 3.lewą ręką naciągnąć powiekę do góry i trzymać - powstrzyma nas od mrugnięcia przy wkładaniu soczewki 4.wskazujący palec z soczewką zbliżyć do oka, lekko dotknąć, soczewka się przyklei, zamknąć oko i pomasować zamkniętą powiekę. Ja tym sposobem zakładam soczewki codziennie w 3 sekundy ![]() Jeżeli soczewka nie chce "przykleić się" do oka to proponuję przed włożeniem jej do oka zakropić oko (2 krople wystarczą) kroplami ale to muszą być krople do stosowania razem z soczewkami. Sama używam ich od półtorej roku i są bardzo przydatne w ciągu dnia, gdy np.czuję, że oko jest suche czy jakiś brud dostanie się do oka i mnie uwiera, zakrapiam je nie wyciągając soczewki nie jest ważna firma, byle będzie pisało, że są do stosowania z soczewkami.Jeżeli i to nic nie pomoże, to może poprostu przepisano Ci "złe" soczewki, bo wiem z doświadczenia, że są różne soczewki - tak jakby z różnego "tworzywa" i różnej "grubości" - ciężko to opisać. Choć nie jest to pewne, że inne soczewki nie będą robić problemów... |
|
|
|
#4950 |
|
Nie depcze krokusów
|
Mediolan - to normalne na początku, też należałam do najbardziej upartych pacjentek na świecie, a dałam radę. Tu nie chodzi o nietolerancję soczewki albo trefną soczewkę, tylko o opanowanie pewnych odruchów. Wszystko jest w Twojej głowie! Soczewka nie przykleja się do oka, bo masz mokry palec - po wyjęciu z pojemniczka przytrzymaj przez kilkanaście sekund na powietrzu, żeby trochę podeschła, będzie jej łatwiej przylgnąć do oka.
Nie kupuj absolutnie na własną rękę, idź na profesjonalny dobór, w Krakowie przecież jest wielu dobrych specjalistów. Kaska22 - dokładnie
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-05-11 o 19:47 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.

myśle nad jakimiś z barwnikiem.

I strasznie ropieje zaraz, czerwienieje, soczewka nie chce mi się ładnie dostosować do oka i czuje ją ciągle i mi ucieka gdzieś gdy np spojrzę w bok no i wyjęłam ją i nie noszę ale szczerze powiedziawszy w jednej też się dobrze chodzi xD A mam wadę: w jednym oku -3,25 a w drugim -4,5...
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)