Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-11, 20:46   #4441
Kawwaa
Rozeznanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
Kawwwa, ładnie ale b.dużo się ruszasz i to aerobowo, więc nie dziw sie, że nie tyjesz.
Iza, ale to możliwe żebym aż tyle spalała? Przecież ja podczas jazdy w ogóle się nie męczę....
Stary 2009-05-11, 21:00   #4442
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Cytat:
Napisane przez airwaves
Izuś dzięki za ocenę, ziemniaki były dwa,bo po tych sniadaniach nie dalam rady wiecejj wcisnac a podwieczorek skromny,bo bylam w Safarii i nic tam nie bylo innego wiec ratowalam sie kradnac knopersa

Dzisiejsze P pod hasłem "zaraz coś rozniosę":P--> gdyby nie fakt,że to niestety niemożliwe była bym pewna,ze okres nadchodzi

Kuubas wody ciepłej z cytrynką
IŚn; Owsianka; Elovena malinowa (już ostatnia, teraz bede sama roobić:P), mleczko, garść duuża crunchy fruit, cukierek Werters oryginals czy jak to sie tam pisze:P ten taki smietankowy co na reklamie byl dziadek:P, kubas wody z pluuszeem;] dobrze, że sama będziesz robić, tylko wtedy pamietaj , 80-90 g to dla ciebie minimalna dawka samych owsianych i nie ma , że nie chcę ! do tego dodawaj to, co lubisz, orzechy,owoce, buuudyń
No zobaczymy co mi wyjdzie z owsiankowych kombinacji, zaraz poszukam czegos w odpowiednim wątku;D
przekąska : kawa z mlekiem i cynamonem,garść orzechów włoskich i kilka fistaszków, kinder Pingui, szklanka wody truskawkowej fajnie, że jest przekąska, widać, że się przełamujesz
No coś musiało wpaść do kawki,bo tata mowil,ze prawdziwe damy jedza ciacho i kawe, a ze ciacha nie bylo....:P
IIŚn; Trzy cieniutkie(tata nie umie obslugiwac nowej krajalnicy <hahaha>) kromki razowca z:
*masłem, sałatą, sopocką, pomidorem, ogorkiem zielonym i koperkiem
*masłem sałatą, polędwicą z indyka, pomidorem, rzodkiewką i szczypiorem
*masłem, serkiem smietankowym i dżemem malinowym
Herbatka miętowa
Tiger bez cukru- taki byl w domu;] następnym razem grube kromy i więcej, moja droga panno, tata na peno sie już nauczy kroić grubo, ale dobrze, że masełko jest nawet jesli beda grube to wiecej? ojj ciezko moze byc;]

Ob; jakieś pół woreczka kaszy gryczanej, wołowina w sosie myśliwskim, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i cebulki z oliwą z pestek winogron, 0.5 l wody niegazowanej dawaj cały woreczek, a możesz spróbować jeść dwa dania. rozumiem, że u ciebie może sie nie przygotowywać dwóch , bo u mnie też są po jednym daniu, ale w twojej sytuacji to jest wskazane
No obiady mam zawsze jednodaniowe, wyjatkiem jest niedziela kiedy jest rosol,ale ja tego nie przełknę;/ Ale ok postaram sie wiecej kaszyyy
D; jogurt jakiś taki nowy Danone truskawkowy (jog.nat i na dole truskawki), kawa czarna (ehhh ta pogoda;/) tu mógłby wpaść jakiś batonik+ ten jogurt właśnie, czy co tam chcesz
w ogole to nie lubie batonow i pewnie wrzucilabym jakies crunchy albo cos,ale wyjadlam reszte rano.
K: Kromka chleba staropolskiego z masłem, polędwicą z indyka ,pomidorem i ogóreek małosolnyy, galaretka z dorsza, marchewki, kukurydzy i groszku z muuusztardą
Herbatka miętowa mało, maaaało, kilka kromek powinno być i do tego maseeełko
yhyym...szczerze mowiac jesli chodzi o kolacje to mam lekkie problemy z przełamaniem sie;(
może wpadnie jeszcze wieśniak z czymś jak będę oglądała telewizornie;p jak już bardzo chcesz tego wieśniaka to okej, może jakieś ciastka? biszkopty? ciasto? orzechy do tego? + kako do picia? wpadł wieśniak z kakao i aromatem migdalowym posypany platkami migdalowymi i szklanka ice tea lemon podczas M jak Miłość

i jak dziś?

Zastanawiam sie czemu ciagle chce mi sie pic? Suszy mnie non sttoop;P

z dnia na dzień co raz lepiej, ale jak wyżej nie poodba mi się strasznie ten bak podwieczorka i wsuwaj więcej owocków, bo coś maaało

Dziex za ocene:PCiesze sie bardzo,ze jest lepiej Owocki beda od jutra, bo dzis dopiero mama przed chwila wrocila z zakupow a dzis prawie nic nie bylo w domu wiec musialam i tak kombinowac:P
Ten jogurt to byl podwieczorek, a taki dlatego,ze tak jak pisalam- wszystko sie skonczylo. Ale juz mam zapasy konkretne,bo rodzice wyjezdzaja jutro i nie bedzie ich do konca tygodnia. Za tem przede mna ciezka proba samokontrolii
No i mam pytanie czy takie jedzienie jest juz ok na P czy mam wciskac wiecej?
Bo robie akcje tyje na wakacje:P
airwaves jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 21:04   #4443
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
U

Sniadanie: owsianka z 5 lyzek platkow (dosladzana troche, bo to jakis "gotowiec"), malutkie jablko, 2 lyzki slonecznika, lyzka zurwin suszonych. Mleko kozie 2% do tego

Lunch

1/2 flapjack (taki ogromny musli- baton owsiany z miodem itd, 1/2 ma z 200 kcal)
150 g wiesniaka z rzodkiewkami, szczypiorkiem, pomidorami.
3 migdaly

Obiad.
Grillowana kielbaska, duuuuzo salatki szpinak+watercress+rocket , pomidor, ser kozi, prazony mix orzechow (piniowe, dynia, slonecznik), oliwa z oliwek.
kilka ugotowanych ziemniakow

100 g suszonego mango + kilka zurawinek suszonych

I jak??????
Moze ktos sie zlituje?

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 21:05   #4444
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez olalola24 Pokaż wiadomość
Mam pytanie do Lexie Przeczytalam w calosci ten watek i jak jakas dziewczyna podawala swoj przepis na owsianke - > mleko 2% owsianka 3 lyzki i jablka to oceniano ją jako mało białkową ja dodaje do tego lyzke otrąb orkiszowych i 2 miarki xenei błonnik (jedna miarka to mniej niż mała łyzeczka) i moj posilek zostaje oceniony jako by miał maaase białka :p czy to naprawde za duzo? do tej pory nie mialam problemow z wyproznianiem a dzis jak odstawilam xenee w ogole nie bylam w "tych celach" w wc :pp
W pierwszej chwili nie zrozumiałam pytania, ale już łapię Mnie chodziło o to, że masz już dużo błonnika w tym śniadaniu, nie białka Aż sprawdziłam co tam napisałam w obawie że pomyliłam nazwy, ale nie.
W każdym razie białko to nie to samo co błonnik, faktycznie w takim śniadaniu białka jest malutko (troszkę jest w płatkach, trochę w mleku ale ogólnie mało).

Jeden dzień odstawienia to trochę mało żeby oceniać skutki, a może zamiast tego specyfiku próbuj innych (naturalnych) metod na poprawianie pracy jelit? No ale jak wolisz, jeśli Tobie ta xenea służy to ok, jeśli tylko nie "rozleniwia" jelit przy dłuższym stosowaniu.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 21:37   #4445
naughtyprincess
Raczkowanie

moje dzisiejsze U/R
śniadanie - 2/3 gratki białej dużej + 2łyzki twarogu + 2 łyzki Gradki truskawkowej + otręby
II śniadanie - średniej wielkości jabłko + "Kubuś" + 1/2 loda + 1/4 batonika Cini Minis + 1/4 batonika fitness
obiad - pierś z kurczaka + sałata z jogurtem naturalnym + 2 młode ziemniaki
podwieczorek - budyń śmietankowy 1/2 opak. + mleko 0,5% + 2 słodziki + 1/2 batonika fitness
kolacja - 2 kromki chleba razowego z pasztetem sojowy

proszę o ocenkę

Napisane przez santos

U

Sniadanie: owsianka z 5 lyzek platkow (dosladzana troche, bo to jakis "gotowiec"), malutkie jablko, 2 lyzki slonecznika, lyzka zurwin suszonych. Mleko kozie 2% do tego mleko kozie mmmm pycha ! ale wróćmy do śniadania lipa z tymi płatkami że dosłodzone bo napewno z 30g/100g cukru mają mogłaś nie dodawać już żurwain bo i tak napewno słodkie było

Lunch

1/2 flapjack (taki ogromny musli- baton owsiany z miodem itd, 1/2 ma z 200 kcal)
150 g wiesniaka z rzodkiewkami, szczypiorkiem, pomidorami.
3 migdaly kocham batony "musli" wydaję mi się że nie ma w lunchu żadnych zastrzeżeń

Obiad.
Grillowana kielbaska, duuuuzo salatki szpinak+watercress+rocket , pomidor, ser kozi, prazony mix orzechow (piniowe, dynia, slonecznik), oliwa z oliwek.
kilka ugotowanych ziemniakow taaa sałatka musiała być pysznaaa !

100 g suszonego mango + kilka zurawinek suszonych a to coo kolacja ?

więc tak w twoim menu jest dużo posiłków słodkich (tak jak u mnie ) kolacja wg. mnie powinna być troszeczkę bardziej urozmaicona
ale reszta mi pasuje (ten ser i mleko kozie )

pidzamcia Moje dzisiejsze R:
I śniadanie koło 5:00 : Owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki mleka 2%, twaróg chudy 100g, 1 łyżeczka kakao ), kawa parzona z 2 łyżeczkami cukru (bez komentarza ) cukier = złoooo ! dobrze ale gdyby nie ten cukier

II śniadanie 10:00: 2 kromki chleba żytniego (z biedronki ) kilka plasterków wędliny z indyka, pół pomidora, sałata, jabłko, sok wielowarzywny z imbirem "Fortuna" 330ml ( pyszny ) [ nie za dużo ] po 7 godz. przerwy od "papu" nie zgłodniałaś ? II śniadanie też dobrze .

III śniadanie 13.30: serek homo naturalny, garść migdałów. good

Obiad 17.00: pół woreczka brązowego ryżu, kawałki kurczaka gotowane z curry, 5 pieczarek gotowanych z cebulka, ząbek czosnku, zioła, sałatka z kilku plastrów ogórka i kilkoma rzodkiewkami.
dobrzeeee
Z racji tego, że nie miałam czasu a zaraz idę spać kolacji nie będzie

Proszę o ocenę
Z góry dziękuje

A i mam pytanie jak to jest w końcu z tym masłem na R, można raz na jakiś czas je zjeść ? A jak tak to ile
No i te pieczarki mnie ciekawią, mogą być czasem ?

na 1 pytanie pani nie odp. ponieważ nie wiadomo mi bo masła nie używam jest mi zbędnne i nie mam zielonego pojęcia czy można je jeść ale z wiązku iż głupia nie jestem to wydaje mi się że można ale nie zadużo . Tak "cieniutko" smarować chlebek.
pieczarki takie "surowe" mają bardzo mało kcal. ale juz po usmażeniu mają ok.300kcal/100gi dużooo wsiąkniętego tłuszczu . Proponuję robić sobie pieczarki z grila pycha ! aaa i tutaj wystąpiły pieczarki gotowane z cebulką a czy może twoja mama czy nie wiem kto robił ten obiad nie poddusiła pierw ich a pużniej dodała wody by zrobił się "sosik" ?

naughtyprincess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 21:57   #4446
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
Jako, że w końcu udało mi się powrócić na Rrrr (po majówkowych szaleństwach ) to wklejam jadłospis z prośbą o ocenę

7.30 woda z cytryną, trzy łyżki musli tradycyjnego (Sante) z mlekiem 2%
9.00 małe jabłko
11.00 bułka pełnoziarnista z serkiem topionym, szynką drobiową i rukolą
14.00 obiad na stołówce: kasza gryczana, pulpet drobiowy z sosem pomidorowym, surówka z białej kapusty, szklanka rozwodnionego kompotu
17.30 butelka (330ml) soku wielowarzywnego z chilli
20.00 pół papryki, pół zielonego ogórka, garść rukoli, ok 50g twarogu półtłustego, wszystko skropione oliwą

I jak? Nie było chyba tak źle? Dodam, że od 8 do 19 siedziałam na uczelni...
up
Stary 2009-05-11, 22:05   #4447
kakti
BAN stały

ja dziś zjadłam:
1 tabletka slim 15
jogurt + musli
jabłko

1 kanapka z chleba pełnoziarnistego z serkiem czosnkowym + pomidor
herbata zielona

1 tabletka slim 15
zupa pomidorowa
banan

1 tabletka slim 15
sałatka z tuńczyka i fasolki
herbata czerwona

napoje: napój slim 15, 1,5 l wody niegazowanej, kawa bez mleka z 1 kostką cukru
kakti jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-11, 22:14   #4448
Jorelia
Rozeznanie

Może tym razem ktoś oceni moje W/U? Będę bardzo wdzięczna...

I. Owsianka z czterech łyżek płatków owsianych, dwóch łyżek wieśniaka, małego banana, konfitury wiśniowej i płatków migdałowych.
II. Kromka razowca z pasztetem sojowym, pomidorem i listkiem bazylii, pół jabłka, kawa zbożowa z mlekiem.
Tu wpadło kilka rzodkiewek i pół marchewki.
III. Garść makaronu razowego z brokułami i cieciorką w pomidorach.
IV. Jogurt naturalny z migdałami, cynamonem i odrobiną miodu.
V. Sałatka z jajka na twardo, ogórka, papryki i łyżki serka wiejskiego. Może dodam do tego kromkę razowca, choć nie wiem czy dam radę.

I jak?
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 22:35   #4449
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
Może tym razem ktoś oceni moje W/U? Będę bardzo wdzięczna...

I. Owsianka z czterech łyżek płatków owsianych, dwóch łyżek wieśniaka, małego banana, konfitury wiśniowej i płatków migdałowych.
II. Kromka razowca z pasztetem sojowym, pomidorem i listkiem bazylii, pół jabłka, kawa zbożowa z mlekiem.
Tu wpadło kilka rzodkiewek i pół marchewki.
III. Garść makaronu razowego z brokułami i cieciorką w pomidorach. cieciorka ma jakieś białko? Bo się nie znam, nie jadam Jak nie to jakieś mięsko tu może? (edit - właśnie sprawdziłam, że ma )
IV. Jogurt naturalny z migdałami, cynamonem i odrobiną miodu.
V. Sałatka z jajka na twardo, ogórka, papryki i łyżki serka wiejskiego. Może dodam do tego kromkę razowca, choć nie wiem czy dam radę.

I jak?
Moim zdaniem ładnie, tylko na 2 śniadanie bym zjadła ze dwie kromeczki. Rano zwykle jestem bardziej głodna Najadasz się jedną?

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2009-05-11 o 22:36
Stary 2009-05-11, 22:58   #4450
eneles
Przyczajenie

Cool Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Cytat:
Napisane przez eneles Pokaż wiadomość
Witam wszystkich bardzo serdecznie
Postanowiłam się porządnie wziąć za siebie by do wakacji moja sylwetka i kondycja się poprawiła.
Czytałam dużo waszych jadłospisów no i coś pokombinowałam żeby przełożyć to na swoje odżywianie - tu dodam że wielu produktów nie jadam ze względu na swoje pojęcie o szkodliwości i nie szkodliwości niektórych produktów no i na dodatek jestem wegetarianką

Więc teraz proszę was o pomoc czyli opinie i porady co do mojego jadłospisu - podam tu zazwyczaj pojawiające się opcje moich posiłków - (chodzi mi najbardziej o kolejność kiedy owoce a kiedy te inne itp. )
Posiłki podam w dwu wersjach bo zazwyczaj występuję na przemiennie dzień tak a dzień tak

Chodzi o dietę redukcyjną

I wersja
I Ś - Dwie kromki chleba bezglutenowego z plasterkiem wędliny sojowej lub pomidorem ; jedno jajko na twardo ; sałata z ogórkiem rzodkiewką z bazylią polana oliwą z oliwek + kawa z mlekiem (ze względu na ciśnienie)

II wersja
I Ś - miseczka mleka z płatkami kukurydzianymi z zieloną pietruszką + kawa z mlekiem (ze względu na ciśnienie)
---------------------------------------------------------------------
I wersja
II Ś - pół banana i pół kiwi polane sokiem z cytryny

II wersja
II Ś - dwa chlebki ryżowe posmarowane pasztetem sojowym z wędliną sojową
----------------------------------------------------------------------
I wersja
O - kasza jaglana(lub makaron ryżowy albo gryczany) z warzywami gotowanymi (najczęściej brokuły ale jest również szpinak lub mieszanki warzyw) wszystko polane oliwą z oliwek i oprószone zmielonym siemieniem lnianym i pestkami słonecznika

II wersja
O - sałatka skład: sałata, ser feta(lub tofu), oliwki, ogórek zielony, rzodkiewka polane oliwą z oliwek (rzadko jogurtem naturalnym) z ziołami + dwa krążki chleba ryżowego
I wersja
P - pół banana i pół kiwi polane sokiem z cytryny

II wersja
P - dwa chlebki ryżowe z pastą sojową i wędliną sojową
Podwieczorek wygląda tak jak II śniadanie więc występuje on na przemiennie czyli jak na śniadanie II są owoce to na podwieczorek nie
A czasami występuje na podwieczorek duże zielone jabłko
I wersja
K - ser biały 0% z pokrojonymi oliwkami zielonymi wymieszany z pieprzem, odrobiną soli i oliwą z oliwek

II wersja
K - serek wiejski
---------------------------------------------------------------------

No i to tyle troszkę wam tu naśmieciłam długim postem - za co z góry przepraszam ale zamiast pisać pięciu poprawek i dodatkowych wiadomości wolałam umieścić wszystko za jednym zamachem
Oczywiście w jadłospisie nie jest znowuż tak jednolicie i monotonnie oczywiście są różne opcje ale bardzo zbliżone jakościowo

No i oczywiście piję bardzo dużo wody niegazowanej + ćwiczenia głównie rozciągające i brzuszki

Będę wam bardzo wdzięczna za rady poprawki opinie itp....
Pozdrawiam i czekam na szybkie odpowiedzi
powtarzam prośbę o wsparcie porady i pomoc ...
eneles jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 23:02   #4451
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez naughtyprincess Pokaż wiadomość

więc tak w twoim menu jest dużo posiłków słodkich (tak jak u mnie ) kolacja wg. mnie powinna być troszeczkę bardziej urozmaicona
ale reszta mi pasuje (ten ser i mleko kozie )

Dziekuje bardzo
Akurat owsianka nie byla bardzo slodzona, miala gdzies z pol lyzeczki cukru moze lyzeczke, o dziwo . A poza tym zmieszalam ta slodzana z nieslodzona wiec w ogole wyszla dosc nieslodka. Mango to byl deser, kolacji nie jadam , podobnie jak prod. krowich, stad koza :P

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-11, 23:12   #4452
olalola24
Wtajemniczenie

Jutrzejsze R z prośbą o ocenee
Sniadanie: owsianka (3,5 lyzki owsianki, lyzka otrąb przennych, jablko, cynamon, suszona morelka) 100ml maślanki naturalnej (+linea)
godzina twistera
IISniadanie: 2 kanapki z razowym (jedna z poledwica, salata, serkiem tofu, papryka, ogórkiem, szczypiorkiem druga z pasztetem sojowym i pomidorem) + kiwi
8min buns legs arms stretch + 3 dzien a6w
Obiad; piers z kurczaka grilowana z mnóstwem ziół, kasza jeczmienna, brokuły (+linea)
Podwieczorek; serek homo + garsc orzechów włoskich
Kolacja; polowa wędzonej makreli + brokuły albo kalarepka - mniam
olalola24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 07:13   #4453
anthill
Raczkowanie

Hej moje drogie wylądowałam tutaj dzięki pomocy jednej z wiżanek- bo moja dietka nie była dobra. mam nadzieje , że po przeczytaniu paru tematów i waszych menu udało mi się skomponować coś porządnego i przynoszącoego efekty ps dodam ,że ilość jak dla mnie jest wystarczająca- przed dietą jadałam tylko trochę więcej.
R
ś: omlet z jednego jajka ( z mąka pp) + 1/2 pomidora+2 plastry szynki drobiowej + łyżeczka groszku konserwowego
IIś: jogurt naturalny + rzodkiewka+ zioła
o: pierś z kurczaka na parze + brokuł
p: sałatka warzywna ( a'la grecka : pomidor, ogórek, sałata + trochę fety light)
k: serek wiejski + trochę papryki czerwonej

i jak ? łapię się na R?

---------------------------------------------------------------
wzrost : 150 cm

54-53-52-51-50-49-48-47-46-45
anthill jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 08:41   #4454
pidzamcia
Raczkowanie

[quote=naughtyprincess;122 61033]

tak pamiętam że cukier to zło ale innej kawy sobie nie wyobraża
"po 7 godz. przerwy od "papu" nie zgłodniałaś ?" tak zgłodniałam i to bardzo dlatego dopiłam sok, niestety takie są uroki praktyk

na 1 pytanie pani nie odp. ponieważ nie wiadomo mi bo masła nie używam jest mi zbędnne i nie mam zielonego pojęcia czy można je jeść ale z wiązku iż głupia nie jestem to wydaje mi się że można ale nie zadużo . Tak "cieniutko" smarować chlebek.
pieczarki takie "surowe" mają bardzo mało kcal. ale juz po usmażeniu mają ok.300kcal/100gi dużooo wsiąkniętego tłuszczu . Proponuję robić sobie pieczarki z grila pycha ! aaa i tutaj wystąpiły pieczarki gotowane z cebulką a czy może twoja mama czy nie wiem kto robił ten obiad nie poddusiła pierw ich a pużniej dodała wody by zrobił się "sosik" ?

Jęsli chodzi o te pieczarki to ja je sobie sama gotowałam bo smaka miałam W sumie to zupa miała być ale powstało coś takiego

pidzamcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 09:14   #4455
anusiaa89
Zadomowienie

moje dzisiejsze RRRRRRRR proszę o ocenę:,

śniadanie
owsianka: ok. 40 g płatków owsianych, łyżka słonecznika, łyzka siemienia lnianego, kilka rodzynek, 1/2 szklanki mleka 3,2/%+ 1/2 szkl. wody, cynamon, gruby plaster sera białego

II śniadanie
sałatka z: ogórek, szczypiorek, pomidor, sałata zielona, plaster chudej szynki, 2 jaja gotowane na twardo, łyżeczka słonecznika, kawa z mlekiem

w pracy, przekąska:
wieśniak z małą garścią pokruszonych orzechów włoskich

obiad:
niestety koło 19,00, ale to będzie pewnie gotowane mięsko z sałatką warzywną lub warzywami gotowanymi na parze.

nie wiem czy mogę sobie pozwolić na kolacjękoło 21,00 (np.jakiś twarożek ze szczypiorkiem, makrela wędzona / tuńczyk wsw?) - chodzę spać koło godz. 0.00 lub później

Proszę o ocenę

anusiaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 09:50   #4456
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anusiaa89 Pokaż wiadomość
moje dzisiejsze RRRRRRRR proszę o ocenę:,

śniadanie
owsianka: ok. 40 g płatków owsianych, łyżka słonecznika, łyzka siemienia lnianego, kilka rodzynek, 1/2 szklanki mleka 3,2/%+ 1/2 szkl. wody, cynamon, gruby plaster sera białego

II śniadanie
sałatka z: ogórek, szczypiorek, pomidor, sałata zielona, plaster chudej szynki, 2 jaja gotowane na twardo, łyżeczka słonecznika, kawa z mlekiem

w pracy, przekąska:
wieśniak z małą garścią pokruszonych orzechów włoskich

obiad:
niestety koło 19,00, ale to będzie pewnie gotowane mięsko z sałatką warzywną lub warzywami gotowanymi na parze.

nie wiem czy mogę sobie pozwolić na kolacjękoło 21,00 (np.jakiś twarożek ze szczypiorkiem, makrela wędzona / tuńczyk wsw?) - chodzę spać koło godz. 0.00 lub później

Proszę o ocenę
Mi się jadłospis bardzo podoba..może dlatego że podobny do mojego.
Ja pracuję często do godz. 19 więc chcąc nie chcąc obiad jem kolo godz. 20. Kolację jem o 22 ( a raczej mała przekąskę nie kolację..coś białkowego czyli serek biały albo tuńczyka z warzywkami) Chodzę spać po północy.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 10:31   #4457
moooniaaaa
Zakorzenienie

R
ŚN: jajecznica z jednego jajka z pomidorem, szynką, pieczarkami,ziołami,smażo na na łyżeczce oliwy, grahamka. Kawa z mlekiem i cukrem (na swoje usprawiedliwienie mam to,że kawę piję raz na kilka dni :P)
2 śn: dwa starkowane jabłka wymieszane z łyżką jogurtu naturalnego.
O: makaron pełnoziarnisty z gotowaną piersią z kurczaka + gotowana marchewka. Jakiś owoc dorzucę.
P: nie mam pomysłu-może kilka orzechów włoskich?
K: 1/2 grahamki,wieśniak z ogórkiem kiszonym i koperkiem.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 11:08   #4458
marchewkowa
Raczkowanie

mój pierwszy jadłospis, ale chyba tak średnio dziś [strasznie senna jestem..] - R

śniadanie:
2 kromeczki wasy z serkiem topionym fit (hochland) z ogórkiem zielonym i szczypiorem + 1/3 opakowania białego sera - chudy Łowicz

II śniadanie:
jabłko, grejpfrut, kawa z mlekiem i kawałek czekolady (dla obudzenia się)

obiad:
makaron pełnoziarnisty lubella z warzywami na patelnię + odrobina sosu meksykańskiego

podwieczorek:
troszkę galaretki z orzechami nerkowca, rodzynkami i płatkami migdałowymi

kolacja:
wieśniak z warzywami

I w międzyczasie herbata, głównie czerwona.
marchewkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 12:34   #4459
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Moje dzisiejsze R
9:00 Ś-> placuszki owsiane ( skład-płatki, błonnik, otręby, jabłko, jajko, rodzynki, kapka mleka, aromat) obłożone twarogiem wymieszanym z dżemem wiśniowym ... / wiem, szaleję...
12:00 II Ś-> sałatka od wczoraj ( avocado, pomidor, papryka, oliwa z pestek winogron, zioła) + kromka żytniego pełnoziarnistego posmarowana Benecolem, z polędwicą sopocką i ogórkiem
15:00 O-> 2 ugotowane w ziołach pałeczki z kurczaka, papryka czerwona faszerowana brązowym ryżem i podsmażoną cebulką(połówka papryki i połówka torebki ryżu)
17:00 P-> garść orzechów laskowych
19:00 K-> serek homo naturalny+pomidor

Edytowane przez Rodzynka1989
Czas edycji: 2009-05-12 o 13:09
Rodzynka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-12, 13:24   #4460
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez Rodzynka1989 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze R
9:00 Ś-> placuszki owsiane ( skład-płatki, błonnik, otręby, jabłko, jajko, rodzynki, kapka mleka, aromat) obłożone twarogiem wymieszanym z dżemem wiśniowym ... / wiem, szaleję...
12:00 II Ś-> sałatka od wczoraj ( avocado, pomidor, papryka, oliwa z pestek winogron, zioła) + kromka żytniego pełnoziarnistego posmarowana Benecolem, z polędwicą sopocką i ogórkiem
15:00 O-> 2 ugotowane w ziołach pałeczki z kurczaka, papryka czerwona faszerowana brązowym ryżem i podsmażoną cebulką(połówka papryki i połówka torebki ryżu)
17:00 P-> garść orzechów laskowych
19:00 K-> serek homo naturalny+pomidor
świetny jadłospis. Nic bym nie zmieniała;>

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 14:43   #4461
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
świetny jadłospis. Nic bym nie zmieniała;>
Dziękuję Starałam się
Stary 2009-05-12, 14:46   #4462
Annie1441
Wtajemniczenie

R pt. chyba przegięłam :/ :
1. mała grahamka+ kromka, sporo wędliny, pomidor, kubek mleka z kakao nat.garstka mieszanki studenckiej 600

2. serek wiejski zwykły, garstka mieszanki studenckiej, 4 daktyle, małe kwaśne jabłko 350

3. 6 kotletów sojowych (2 duże, 4 malutkie), garść i troszkę makaronu razowego,łyżeczka oleju, warzywa na patelnię (z ziemniakami i kukurydzą ) 550-600

trening 1,5h+7 km rower

4. sałata, pół puszki tuńczyka w/s/w, pół puszki fasolki czerwonej

Proszę o surową ocenę...
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 14:54   #4463
star15
Zakorzenienie

Wczorajsze U:

Śn. Obwarzanek sezamowy z masłem, kubek kakao naturalnego na mleku 3,2% - miałam zbyt mało czasu, by robić owsiankę
IIŚn. Grahamka z grubym plastrem pasztetu, camembertem, pomidorem i rzodkiewką, butelka Pysia, jabłko (to wszystko podzielone na 2 przerwy)
Ob. Talerz zupy szczawiowej z jajkiem, ziemniakami i koprem, mały gołąbek w kapuście z tłustym sosem pomidorowym, sałata, ogórki i szczypior ze śmietaną
Pd. Micha budyniu waniliowego z orzechami włoskimi i daktylami suszonymi
K. Znów gołąbek i sałatka jak do obiadu, bardzo smaczne + herbata zielona z miodem

I dzisiejsze:

Śn. Duża parówka drobiowa, gruba kromka chleba z pestkami posmarowana masłem, na to pomidor i szczypior
IIŚn. Jogo naturalny, jabłko
Ob. Warzywa na patelnię - około 400g., takie z ziemniakami + puszka tuńczyka z musztardą
D: Pomarańcza, trochę musli z suszoną żurawiną i melasą, marchewka
Pd. Owoce suszone - śliwki, morele & orzeszki ziemne - spora porcja tego
K., będzie - Jajecznica z szynką, cebulą, szczypiorkiem, kromka orkiszowego z masłem

Poproszę o ocenę. ; )

"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi."

Studentka

Edytowane przez star15
Czas edycji: 2009-05-12 o 16:42 Powód: Dopisek ;)
star15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 14:58   #4464
mary69
Raczkowanie

Oto mój dzisiejszy jadłospis - R

s - 1 bułka pełnoziarnista + masło + pomidor + espresso(2kostki cukru)
2s - jabłko, mała bułeczka z ziarenkami + czerwona herbata
o - zupa meksykanska z wczoraj (pomidory, ogórki, papryka, oregano,
cebulka, bazylia, kawałek drobiowej zwyczajnej, gotowana na wodzie na
kostkach rosołowych)
w miedzyczasie - kawa rozpuszczalna z cukrem niestety..
p - twarożek zmieszany z pomidorem, ogórkiem, cebulką i jogurtem
naturalnym
k - jeszcze nie wiem, postaram sie o jakas rybkę

proszę o ocene

* zapuszczam włoski - są poniżej połowy
pleców, będą do pasa
* dbam o pazurki
* dbam o uśmiech
* nie hoduję cellulitu, nigdy więcej!

mary69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 15:30   #4465
phenomena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary69 Pokaż wiadomość
Oto mój dzisiejszy jadłospis - R

s - 1 bułka pełnoziarnista + masło + pomidor + espresso(2kostki cukru)
hm, skromne śniadanie. mogłabyś dodać parę plasterków chudej wędliny, sałatę masło jest zdrowe, ale pamiętaj, że na R trzeba je spożywać z umiarem co do kawy - baty za ten cukier ! i ktos kiedyś pisał, że nie poleca sie picia kawy bezpośrednio po posilku, bo wypłukuje to, co potrzebne z organizmu

2s - jabłko, mała bułeczka z ziarenkami + czerwona herbata
może jakieś białko?
o - zupa meksykanska z wczoraj (pomidory, ogórki, papryka, oregano,
cebulka, bazylia, kawałek drobiowej zwyczajnej, gotowana na wodzie na
kostkach rosołowych)
w miedzyczasie - kawa rozpuszczalna z cukrem niestety..
cukier out staraj się uzywać miodu, jeśli musisz słodzić albo słodzia, jeśli nie straszny ci aspartam
p - twarożek zmieszany z pomidorem, ogórkiem, cebulką i jogurtem
naturalnym
k - jeszcze nie wiem, postaram sie o jakas rybkę
rybka + warzywko najlepiej

proszę o ocene
w sumie jakoś ubogo w NNKT, nie wiem jakie spożywasz bułki, ale pamiętaj, że na R najlepsze są grahamki albo chleb pełnoziarnisty

jejku, jak ja chcę juz wakacji! mam matury do tego piątku jeszcze a czuję się taka przemęczona, że nie wiem na ile dobrze mi pójdą..
i juz chcę zacząc się odchudzac, ruszać, ćwiczyć obecnie czuję się jak wielka klucha.. so-bo-ty!!
phenomena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 15:37   #4466
mary69
Raczkowanie

phenomena, thx za ocenke ja sie jeszcze udoskonalam co do jadłospisu, w koncu z głodówki na takie jedzenie przeszłam.
Współczuje matury, znam ten ból jutro mam ustny angol...
Ale na rozpoczecie diety po maturze nie mogłam sobie pozwolic bo za duzo kg sie uzbierało

* zapuszczam włoski - są poniżej połowy
pleców, będą do pasa
* dbam o pazurki
* dbam o uśmiech
* nie hoduję cellulitu, nigdy więcej!

mary69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 15:41   #4467
stoookroootkaaa
Raczkowanie

GG do stoookroootkaaa

Cytat:
Napisane przez stoookroootkaaa Pokaż wiadomość
hej, hej
jak czytam wasze wpisyy .. tzn głównie dziewczyn, które przeskoczyły na P i zastanawiam się nad tym samym ... mam duże opory i wiem, że miałabym wielkie wyrzuty sumienia(ED;/) ale chyba zdecyduję się na ten przeskok kalorii z około 1000 od razu na jakieś 2000 kcal (nie wiem jak tego dokonam, starsznie się boję) ale tłumaczę sobie, że zdrowie jest NAJWAżNIEJSZE! i zależy mi na tych choć kilku kg i na miesiączce ... i tu pytanie do Izy.. Bo Ty już chyba masz coś takiego za sobą, a pozatym jesteś doświadczona .. czy po takim skoku kalorii szybko tyłas? i jak się czułaś fizycznie i psychicznie? bo ja się boje o te cholerne wyrzuty sumienia, bo napewno ich nie unikne ale cóż, mówi się trudno, trzeba w końcu wziąć się za siebie!

A to mój dzisiejszy jadłospis, powiedzmy, że U, bo na P to się raczej nie kwalifikuje..

Iśn; 2 kromki kwadratowe pszennego orkiszowego z masłem(jestem z siebie zadowolona - jest masło! )sałatą, serem żółtym, kawa zborzowa, kilka rzodkiewek

IIśn(w szkole)

na 2 przerwie jabłko

na długiej przerwie;kanapka z dwóch kromek chleba jw, z masłem, polędwicą z indyka i sałatą

no i później w pon. mam 2 ostatnie lekcje -basen
O: łycha kaszy gryczanej, kawałek jakiegoś mięsa, szpinaaak-->()
K:2 kromki chleba jw z pasztetem i plastrami ogórasa, herbatka z cytryną

nie wiem, czy narazie jeść tak i obserwować czy już zrobić ten 'przeskok' ... hmm ?
tak, tak - powtarzam się, bo napisałam to wczoraj, ale coś zostałam ominięta :P wiem, dużo tu takich jadłospisów i rzeczy do oceny, dlatego tylko grzeeecznie proszę - up,up :P
stoookroootkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 15:51   #4468
Magdalena0603
Rozeznanie

utrzymanie z prośbą o ocenkę..
  • jajko na miękko,kilka plastrów żółtego sera,pomidorek,ogórek,kro mka razowca ze smalcem wegetariańskim
  • grahamka z szynką chudą plus kilka plastrów ogórka,jabłko
  • 2 ziemniaki,buraczki,2 małe drobiowe kotleciki
  • kilka paluszków słonych
  • kromka razowca z serem żółtym,sałatą i pomidorkiem
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-12, 16:28   #4469
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
R pt. chyba przegięłam :/ :
1. mała grahamka+ kromka, sporo wędliny, pomidor, kubek mleka z kakao nat.garstka mieszanki studenckiej 600

2. serek wiejski zwykły, garstka mieszanki studenckiej, 4 daktyle, małe kwaśne jabłko 350

3. 6 kotletów sojowych (2 duże, 4 malutkie), garść i troszkę makaronu razowego,łyżeczka oleju, warzywa na patelnię (z ziemniakami i kukurydzą ) 550-600

trening 1,5h+7 km rower

4. sałata, pół puszki tuńczyka w/s/w, pół puszki fasolki czerwonej

Proszę o surową ocenę...
Martwisz się o ilość? Nie jest tak najgorzej, spaliłaś obiad tym treningiem i rowerem tak że spoko Więc nie przejmuj się.
Stary 2009-05-12, 16:43   #4470
unusuall
Raczkowanie

UUU...

- bieg 8km jak zawsze

I. 9.00 - owsianka (4 łyżki płatków, 3/4 szklanki mleka 0,5 % , garść słonecznika, garść orzechów włoskich, garść rodzynek ), herbatnik w czekoladzie, Vita miner, 150 ml kubusia ;

II. 12.00 - kromka wasy z sałatą, szynką i pomidorem, pół bułki z dynią z tym samym co wasa, herbatnik w czekoladzie, herbata miętowa;

III. 15.00 - porcja makaronu z farszem (mięso mielone, rodzynki, cebula, marchew ), kawka z mlekiem i pół łyżeczki cukru, pół prince-polo;

IV. 17.30 - 2 wątróbki drobiowe zapiekane z jabłkiem i majerankiem,

V. 20.00 - w planie: wiejski z pomiodorem, szczypiorem i czosnkiem i 2 kromkami wasy z szynką i sałatą, herbata miętowa.

-brzuszki i jakieś ćwiczonka na pupe

I jak? Trochę słodkiego dziś.. ale to ze względu na okres
unusuall jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości