Jakie autko? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-11, 21:47   #31
krowa118
Zadomowienie

Dot.: Jakie autko?

A z którego roku macie te kiie? Z wadą fabryczną lakieru były w 2007r teraz jest juz poprawiona wersja i nie ma sie czego bac jestem użytkowniczka straszego modelu i silnik jest bardzo dobry. Warto o tym poczytac.

Fiat ma złą opinie moze dlatego że silniki robione sa w polsce i niedawno błya głosna sprawa ze wstrzymaniem produkcji przez bład w konstrukcji silnika robionego własnie w Polsce.

Fordy te nowe pewnie są lepsze natomiast starsze strasznie rdzewieja co do silnika to sie nie wypowiadam bo nie wiem

"Jeździć szybko nie znaczy jeździć dobrze"
krowa118 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-12, 08:23   #32
MdM
in love with life

Tez slyszalam, ze starsze Fordy rdzewieja. Moj na razie jeszcze nie, ale i tak teraz na to za wczesniej wiec jakby co to dam znac za pare lat
MdM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-12, 12:35   #33
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez madzia.a Pokaż wiadomość
bo fiaty, to nie są dobre samochody

zgadzam sie w 100%! Fiat to szit.

Mojej siostry chlopak mial Pande...prosto z salonu...od samego poczatku mial ja w serwisie. Sprzedal po 3 latach ,bo nie wyrabial na naprawy. Wczesniej mial fiata Punto ( troszke mniej awaryjny niz Panda , ale tez ciagle wkladal w niego jakas kase). Mojej kumpeli chlopak ma fiata Bravo...wiece to auto stoi niz jezdzi, a chlopak cale wyplaty na naprawy wydaje. I tak bym jeszcze kilka przypadkow mogla wymienić.
Moja mama miala seicento ( tez czasem nim jezdzilam , jak nie mialam swojego) i nawet jako tako jej sie sprawowal...ale i tak jakos jestem przeciwniczka fiatow!

Edytowane przez moniczorek
Czas edycji: 2009-05-12 o 12:43
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-12, 12:36   #34
MdM
in love with life

dla tych co znaja niemiecki: FIAT - Fehler in allen Teilen
chociaz ja sie z tym nie zgadzam
Stary 2009-05-13, 21:56   #35
Nefretete
Zadomowienie

GG do Nefretete

Na Grande Punto narzekać nie mogę- fajne, zwrotne, dynamiczne autko.
Posiada wystarczająco dużo miejsca, aby spakować klamoty, wózek, dziecko, TŻ i jechać
Średnie spalanie przy dynamicznej jeździe to 7-8l/100

http://www.wroom.pl/samochody-fiat-g...-malejaco.html

http://www.v10.pl

Narodowa strona Polaków-> http://www.narzekalnia.pl

Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 08:02   #36
Biejatka
Rozeznanie

Co do fiata, plus- tanie części. Ale jeśli chodzi o markę, to dobre są auta niemieckie, golfik IV, V, full wypas
Biejatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 16:32   #37
krowa118
Zadomowienie

Jestem włascicielka Polo i musze powiedzieć ze sprawuje sie dobrze natomiast tata ma golfa IV i to jest dno totalne. Golfy były dobra do III a IV juz powoli sie psuja. Teraz im nowsze auta tym bardziej awaryjne jakos te koncerny musza zarabiac

Stary 2009-05-14, 16:36   #38
MdM
in love with life

Ja nie lubie golfa dlatego, ze za duzo ich jezdzi po ulicach. No i z wygladu mi sie nie podobaja. Ale znajomy ma golfa (III) i chwali sobie.
Stary 2009-05-14, 20:24   #39
krowa118
Zadomowienie

No tak bo III są ok moj brat tez ma i jest zadowolony a golf taty własnie stoi u mechanika

Stary 2009-05-18, 10:03   #40
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
dla tych co znaja niemiecki: FIAT - Fehler in allen Teilen
chociaz ja sie z tym nie zgadzam
dobre, nie znałem tego

Mi ojciec zawsze powtarzał: żadnego auta na F, czyli Ford, Fiat i Fszystkie Francuskie

A propos aut z ogniem pod pedałem, to wiele kompaktowych aut ma wersje sportowe, ale jakoś dziwnie jestem spokojny, że jeśli takie auto idzie do komisu, to miało sporo przygód blacharsko-sportowych. No i te opowiadania sprzedawców, że wcześniej 200-konną małą bryczką jeździła babcia po 70.
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 18:53   #41
Fruzja
Raczkowanie

Witam wszystkie Panie
mam pytanko a raczej prośbę o recensję co sądzicie o nowym oplu corsie ?

Prosze wpiszcie w google.pl OPEL CORSA zjedzcie na sam dół stronki i weżcie 3 autko od lewej tam zaprezentowano wnętrze i powiedzcie, co sądzicie o wyglądzie wizualnym, i o opinię techniczną prosze również obecne włascicielki tego uroczego autka. Słyszałam, że posiada bardzo czuły układ kierowniczy ? czy to prawda ? i czy jest to w jakiś sposób uciązliwe ? rozglądam sie za jakims autem bo w listopadzie prawo jazdy zdaje tak więc tu również pytanie czy nadaje się dla młodego kierowcy ?

ale i tak ogólnie chciałam sobie pomarzyć a może w przyszłości zainwestuję

A więc słucham opini czekam z niecierpliwością
Fruzja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 19:03   #42
L I L Y
Zakorzenienie

co do wyglądu to ta najnowsza Corsa jest naprawdę ładna. Bardzo mi się też podoba. Ale o opinii technicznej się nie wypowiem, bo się nie znam

ale w sumie tak na początek to nie lepiej kupić sobie jakiegoś tańszego autka, żeby się wprawić? potem za jakiś czas mogłabyś sobie kupić takie lepsze... ale to już moje zdanie, gdyż na początek rozglądam się na razie za czymś używanym

pozdrawiam

* Ćwiczę!
* Zapuszczam włosy!
* Aparatka (góra + dół) 22.03.2013r. - 21.05.2014r.

L I L Y jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 19:09   #43
Fruzja
Raczkowanie

"""ale w sumie tak na początek to nie lepiej kupić sobie jakiegoś tańszego autka, żeby się wprawić? potem za jakiś czas mogłabyś sobie kupić takie lepsze... ale to już moje zdanie, gdyż na początek rozglądam się na razie za czymś używanym """

ohh ja sądzę tak samo, i zapewne tak zrobię ale narazie to moje nie osiągalne marzenie i pytam o opinię
Pozdrawiam Gorąco
Fruzja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-22, 16:16   #44
krowa118
Zadomowienie

Ja jeździłam corsa na kursie i nie najlepiej sie w nim czułam denerowały mnie tam kierunkowskazy które trzeba "złamać" zeby cykały cały czas. Często mi gasło gdyż było dosyć ciezkie a silnik diesla nie wiem dokładnie jaka moc nie dawał sobie z tym rady tak samo było na pierwszym egzaminie z tym że tam był silnik benzynowy i nie wiele sie różniło. Jednak to tylko kursoe doswiadczenia i nie sugeruj sie nimi tak do konca.

Stary 2009-05-25, 13:03   #45
MdM
in love with life

Opel Corsa...
Tym samochodem jezdzi tato Tzta, Tz jezdzil poprzednia wersja, ale sprzedal w zeszlym roku, moja przyjaciolka ma Corse z 2007 r i ja nia jezdzilam jako 'L'. Tylko kolezanka ma dieselka, reszta to benzyniaczki. Wszyscy sobie chwala. Nie znam wlasciciela Corsy, ktory ba na nia szczegolnie narzekal. Mnie sie wydaje bardzo dobrym samochodem.
Fruzja... pamietaj, ze marzenia sa do spelnienia. Wszystko da sie zrobic, a kupno samochodu jest duzo latwiejsze niz podroz na ksiezyc
Moj TZcik mial sportowa corse, bardzo dobrze wchodzila w zakrety. Tato TZta kupil swoja Corse 5 miesiecy temu na poczatku roku w wyprzedazach z zeszlego roku. Samochod sprawuje sie swietnie. Musial jechac do naprawy ze wzgledu na mocne zderzenie z zajacem, ale to raczej nie jest wina samochodu tylko zajaca
Ja swoja Corse 'L' wspominam swietnie. Mysle, ze Corsa to bardzo dobry samochod dla poczatkujacego kierowcy. Do nauki jest lepszy niz Yaris. A do samochodzielnej jazdy to juz zalezy co kto woli.
Stary 2009-05-25, 21:11   #46
Ptysio5
Zakorzenienie

Cytat:
Mysle, ze Corsa to bardzo dobry samochod dla poczatkujacego kierowcy. Do nauki jest lepszy niz Yaris.
instruktor mówił mi, że yarisy są w ogóle najgorszymi samochodami do nauki jazdy M.in. dlatego, że pedały sie naciska takim wślizgiem (nie wiem jak to inaczej określić ) a nie wdeptywaniem. Ja jednak yariskę miło wspominam i nie miałam większych problemów w innych samochodach.

Co do corsy - sama się wahałam (poważnie nawet rozważałam tą opcję). Znajome posiadaczki corsy bardzo je zachwalały, że autka naprawdę żywotne i nie do zdarcia (mimo rdzy na nadkolach ). Oglądałam parę i jednak zrezygnowałam, bo: wszystko w środku jakoś się trzęsło i strasznie klekotało , przeraził mnie wsteczny wkładany do przodu (miałam wizję ruszania na światłach do tyłu - niby niemożliwe, ale nie mogłam się jej pozbyć...) i przede wszystkim - nie kupowała bym nowej z salonu i zawsze istniało by ryzyko, że kupię właśnie byłą L-kę
Ptysio5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-25, 22:08   #47
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez Ptysio5 Pokaż wiadomość
instruktor mówił mi, że yarisy są w ogóle najgorszymi samochodami do nauki jazdy M.in. dlatego, że pedały sie naciska takim wślizgiem (nie wiem jak to inaczej określić ) a nie wdeptywaniem. Ja jednak yariskę miło wspominam i nie miałam większych problemów w innych samochodach.

Co do corsy - sama się wahałam (poważnie nawet rozważałam tą opcję). Znajome posiadaczki corsy bardzo je zachwalały, że autka naprawdę żywotne i nie do zdarcia (mimo rdzy na nadkolach ). Oglądałam parę i jednak zrezygnowałam, bo: wszystko w środku jakoś się trzęsło i strasznie klekotało , przeraził mnie wsteczny wkładany do przodu (miałam wizję ruszania na światłach do tyłu - niby niemożliwe, ale nie mogłam się jej pozbyć...) i przede wszystkim - nie kupowała bym nowej z salonu i zawsze istniało by ryzyko, że kupię właśnie byłą L-kę
Dokladnie z tego samego powodu nie kupilam Corsy. Bo sie balam, ze bedzie byla eLka
Moim zdaniem wybor Yarisa na samochod do nauki jazdy to najwiekszy blad jaki popelnily nasze WORDy. Przeciwko temu samochodowi nie mam absolutnie nic. Mnie chodzi tylko o to, ze jest to za maly samochod, zeby sie uczyc. Kierowcy powinni sie uczyc na maksymalnie duzych samochodach. Jest przeciez duzo latwiej przesiasc sie do mniejszego samochodu niz odwrotnie.
W niemczech ucza sie na mercedesach lub focusach. Szkoda, ze u nas to raczej niemozliwe
Stary 2009-05-26, 17:40   #48
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Kierowcy powinni sie uczyc na maksymalnie duzych samochodach. Jest przeciez duzo latwiej przesiasc sie do mniejszego samochodu niz odwrotnie.
W niemczech ucza sie na mercedesach lub focusach. Szkoda, ze u nas to raczej niemozliwe
W Poznaniu raz widziałam dużą eLkę, Scenica albo Sharana, nie pamiętam teraz Rozmiarowo dosyć sporo różnicy między tymi dwoma (bo kształtem dość podobne śmiem twierdzić), ale na pewno większe jedno i drugie od "zwykłej" eLki

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-27, 08:06   #49
dodek89
Zadomowienie

Świniaczek, ja jak zobaczyłam Golfa III jako [L] to takie oczy zrobiłam Dopiero dużo później, widziałam jak po mieście jeździła tyle że za motocyklem [L]

Dorota !

dodek89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-27, 10:32   #50
aniulek87
Rozeznanie

Ja w Poznaniu na L widziała audi TT

aniulek87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-27, 10:53   #51
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez aniulek87 Pokaż wiadomość
wow. to juz musiala byc jakas bardzo elitarna szkola jazdy
Stary 2009-05-27, 11:51   #52
krowa118
Zadomowienie

U mnie też jeździ sportowe auto niestety nie przypatrzyłam sie jakie ale też dużo wieksze niż nasze micry i crosy

Stary 2009-05-27, 13:39   #53
Ptysio5
Zakorzenienie

cos kojarzę, że każdy samochód moze byc elka (nawet doraźnie) jeśli jest w środku instruktor z uprawnieniami i może tą "L" na dachu postawić.
Stary 2009-05-27, 13:48   #54
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez Ptysio5 Pokaż wiadomość
cos kojarzę, że każdy samochód moze byc elka (nawet doraźnie) jeśli jest w środku instruktor z uprawnieniami i może tą "L" na dachu postawić.
Ja tego nie czaje. Jak kazdy samochod moze byc eLka jesli nie kazdy ma sprzeglo i hamulec rowniez po stronie pasazera?? To zeby byc eLka instruktor nie musi miec dostepu do tego sprzetu (hamulca i sprzegla)??
Stary 2009-05-27, 15:47   #55
Ptysio5
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tego nie czaje. Jak kazdy samochod moze byc eLka jesli nie kazdy ma sprzeglo i hamulec rowniez po stronie pasazera?? To zeby byc eLka instruktor nie musi miec dostepu do tego sprzetu (hamulca i sprzegla)??
w sumie masz rację
ale tak słyszałam, że jak ktoś ma uprawnienia to może "L" postawić na dachu i jeździć czym chce - (może z córką czy tam innym znajomym? nie wiem, o tym nie pomyślałam), że tak sie podobno robi.
A jak np. ktoś kto ma juz prawko chce kupić dodatkowe i pojeździć z instruktorem to mógłby np. swoim samochodem?

Ale faktycznie, przy kontroli to dziwne by było.
Stary 2009-05-27, 21:02   #56
krowa118
Zadomowienie

Musi być drugi hamulec i sprzegło ale każdy samochód da sie przerobic to nie jest problem dlatego każdy samochód tak na prawde moze być eLką tylko po przeróbce. Ośrodki najczesciej jednak wybieraja te które posiadaja WORD-y.

Stary 2009-05-27, 21:31   #57
Ptysio5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krowa118 Pokaż wiadomość
Ośrodki najczesciej jednak wybieraja te które posiadaja WORD-y.
to jest logiczne
i wyjaśnienie przeróbki auta też mi pasuje
Stary 2009-05-27, 21:48   #58
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez aniulek87 Pokaż wiadomość

Słyszałam, ale nie miałam okazji jej widzieć Co mnie jakoś nie specjalnie smuci, bo ten samochód mi sie strasznie nie podoba

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-30, 23:53   #59
justyna_dt
Zakorzenienie

Kurczę, z kupnem nowego samochodu za taką kwotę może być ciężko - biorąc pod uwagę Twoje wymagania (co innego, gdybyś chciała kupić coś małego ). http://www.nowe.mojeauto.pl - tutaj możesz sobie poszukać wg ceny.
Ja osobiście odradzam: Fiata, Kię, Hyundai, Renault. Polecam Hondę, Toyotę, Mazdę, Volvo, Nissan... ale też namawiam do kupna samochodu używanego, a młodego. Naprawdę dużo tracą na cenie, a można trafić na bardzo zadbane i nieawaryjne fajne autka.

BTW u nas w WORDzie jeżdżą Renault Clio

Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
justyna_dt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-31, 06:43   #60
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
Mi ojciec zawsze powtarzał: żadnego auta na F, czyli Ford, Fiat i Fszystkie Francuskie
Fspaniale !!!

No a Ferrari?

Miałam Fiata Marea, jeździł naprawdę super, potem miałam Nissana Pimere, też dobra auto z mocnym silnikiem i bardzo silną klimą.

Nie wiem dlaczego upierać się przy nowym aucie, przecież można rocznego kupić, już będzie jeździł miękko i nadal będzie na gwarancji, poza tym tańszy.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości