|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4531 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Wklejam moje R, grzecha w śniadaniu proszę nie wypominać, bo był on w pełni świadomy ;P Już miesiąc nie jadłam żadnych słodyczy, a je kocham i stwierdziłam, że powoli zmniejszam restrykcyjność mojej eRki (btw dzisiaj się zważę na siłowni ;P)
1. 3 kromki kwadratowe graham, z Ramą z dodatkiem NNKT, sporą ilością szynki, pomidorem; kubek mleka z kakao nat. 1 rafaello, cukierek czekoladowy z orzechem, kostka mlecznej ) 5502. serek wiejski zwykły, łyżka orzechów, łyżka słonecznika, kawałki selera 350 3. 4 kotlety sojowe, jajko, łyżeczka oleju i orzechów, solidna garść makaronu razowego, surówka z czerwonej kapusty z olejem 600-650 siłownia+ aeroby 4. 2/3 z połowy puszki tuńczyka i czerwonej fasoli, sałata, rzodkiewki (wczoraj nie miałam apetytu i mi zostało 2/3 porcji ) 130 może po siłowni wpadnie duże jabłko, jak będę głodna bardzo, ale nie sądzę i jak??
|
|
|
|
#4532 |
|
Raczkowanie
|
moje dzisiejsze R:
I śniadanie koło 5:00: Owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki mleka 2%, twaróg chudy 100g, 1 łyżeczka kakao ), kawa parzona z 2 łyżeczkami cukru (zaopatrze się w słodzik bo nie ma wyjścia )ii śniadanie 11:00: 2 kromki chleba żytniego (z biedronki :d ) kilka plasterków wędliny z indyka, kilka plastrów ogórka, kilka rzodkiewek, pomidor, sałata, jabłko, sok wielowarzywny Fortuna. obiad 15.45: Garść makaronu pełne ziarno, gotowana pierś w vegecie z duszoną cebulka,ok. 3 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, ząbek czosnku, zioła, Będzie... kolacja koło 18.00: Serek wiejski 200g, pomidor. I jak dzisiaj nie za dużo ? ![]() Ostatnio zostałam pominięta... więc proszę bardzo o ocene ![]() i ponawiam pytanie czy ktoś mi może pomóc policzyć moje zapotrzebowanie energetyczne? Mam 169 wzrostu waże 59 kg. Mój wysiłek fizyczny jest średni. Na tygodniu sporo chodzę z racji tego, że mój przyszły zawód to pielęgniarka praktyki opierają się mniejszym lub większym wysiłku fizycznym. Na ćwiczenia niestety nie mam czasu chociaż może w czerwcu wreszcie wróce do biegania po rocznej przerwie
|
|
|
|
#4533 |
|
Zadomowienie
|
moje dzisiejsze RRRRRRRRRR proszę o ocenę
śniadanie owsianka: ok. 40 g płatków owsianych, łyżka słonecznika, łyzka siemienia lnianego, kilka rodzynek, 1/2 szklanki mleka 3,2/%+ 1/2 szkl. wody, cynamon, gruby plaster sera białego + 2 łyżki gratki truskawkowej danone II sniadanie kawa z mlekiem, serek wiejski light 150g + 3 orzechy włoskie + łyżka słonecznika obiad: pomidorówka ok. 250 ml - bez makaronu i ryżu (byłą na rosole i zabielana chyba śmietaną - ujdzie?) po zupie sałatka: 1/2 tunczyka wsw, 1 jajko, ogórek szczypiorek, pomidor podwieczorek: 1/2 kostki czekolady mlecznej z bakaliami (wiem że nie powinnam ale miałąm straszną ochotę na coś słodkiego) sałatka z: zielona sałata, ogórek, pomidor, szczypiorek, cebulka, polane sosem jogurtowo - czosnkowym (ok 4 łyżki jog. naturalnego + pieprz+ posiekany ząbek czosnku), kawa z mlekiem w planach kolacja)- wieśniak z warzywami (może być wieśniak z 5 % tłuszczu? bo nie mam innego? ) lub 1/2 puszki tuńczyka wsw i jeszcze pytanie - czy na redukcji mogę codziennie na śniadanie jadać owsianke bez szkody dla wagi? proszę o ocenę
Edytowane przez anusiaa89 Czas edycji: 2009-05-13 o 17:13 |
|
|
|
#4534 |
|
Zakorzenienie
|
naughtyprincess dzięki :8
staram się nie przeginać z jabłkami, ale jestem uzależniona po prostu
|
|
|
|
#4535 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4536 |
|
Raczkowanie
|
moje p:
1. śniadanie- jeden chlebek chrupki z masłem, plasterkiem szynki i plasterkiem pomidora, jabłko 2. duży jogurt z płatkami musli; 3. berliso wiśniowe 4. obiad- kurczak po chińsku i ryż 5. kolejny obiad( zjadłam za moją siostrę ) 6. całe dwa talerze musli z mlekiem 3,2 % czy to jest ok? dodam, że byłam BARDZO najedzona, więc może to za dużo..?
|
#4537 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mam jedna mała radę kupuj sobie zielone jabuszka są pyszne lekko kwaśne ale jak zapychają ! ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Cytat:
![]() pij Kubuśie są zdrowe i bez cukru a pokryją twoją dzienna dawkę na witaminę Ceee i 5 porcji owoców ---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#4538 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4539 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4540 |
|
Raczkowanie
|
a teraz powiedz mi jaki masz tYp
Typ mezomorficzny Otwarty, pewny siebie i prostoduszny Typ mezomorficzny wykazuje silną potrzebę żywiołowej aktywności oraz pragnienie dominacji nad otoczeniem. Ludzie należący do tego typu są wielkimi przywódcami i zdobywcami, z pasją podejmują ogromne wyzwania i pokonują trudne przeszkody, szczególnie związane z wysiłkiem fizycznym. Są muskularni i dynamiczni, już jako dzieci charakteryzują się pewnością siebie i przedsiębiorczością, niekiedy bywają agresywni. Mezomorfom często brak głębokości spojrzenia w siebie, zdecydowanie też preferują dostosowywanie się do obowiązujących kanonów i sprawdzonych przez czas sposobów działania. Rzadko zmieniają poglądy i wyznawane ideały. Jedzenie stanowi dla nich tylko źródło energii potrzebnej do ruchu i życia. Zapaleni lekkoatleci, często z dużą determinacją uprawiają także inne sporty. zamiłowanie do przygód pragnienie władzy i dominacji odwaga nieczułość na potrzeby innych pewność siebie zuchwałość entuzjazm i zapał do aktywności fizycznej rywalizacja Typ ektomorficzny Szczupły, sprawiający wrażenie niedożywionego Często bywa nadwrażliwy (prawdopodobnie z powodu dużej powierzchni względnej, liczonej stosunkiem powierzchni skóry do wagi ciała). Cechuje się dużą pobudliwością i nerwowością, z trudem się uspokaja i odpręża; przenikliwie uważny, podchodzący do świata od strony intelektualnej, uczuciowy, cierpiący na zahamowania w sprawach ciała i osobistych uczuć. Ma lekki sen. Kontakty fizyczne uznaje za mniej istotne niż poczucie duchowej więzi i czułość. Z trudem znajduje równowagę między potrzebami ducha i ciała, często popada w rozterkę. Spożywanie pokarmów stanowi dla niego niezbędny warunek do przeżycia. skrępowanie skłonność do prywatności skłonność do zamykania się w sobie cierpiący na zahamowania niepewność społecznej pozycji artystyczna dusza wybitny umysł niepewność uczuć Typ endomorficzny Uprzejmy, łatwo wyrażający uczucia i emocje Mało wyrafinowany, powolny, spokojny, przewidywalny, uprzejmy, ciepły, wspaniałomyślny, ciężkawy, żarłoczny, odprężony, realistyczny, praktyczny, cechujący się uporem w drążeniu świata zewnętrznego. Osoba skoncentrowana na poznawaniu istoty rzeczy i zjawisk oraz ich przyswajaniu. Jako endomorf główną przyjemność życia znajduje w jedzeniu; ma też wrodzoną tendencję do tycia, zwłaszcza w przypadku braku gimnastyki i ruchu. Bywa często niedowiarkiem, wymagającym dowodów o "namacalnym" charakterze; charakteryzuje się doskonałym zmysłem przestrzennym oraz dobrą orientacją. zamiłowanie do jedzenia tolerancja spokój emocjonalny zamiłowanie do komfortu towarzyskość dobry humor odprężenie potrzeba uczuć opanowanie jeśli którąś z was interesuje wasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne napiszcie swoj: wagę wzrost wiek typ jak powyżej czyli Endomorfik , Ektomorfik lub Mezomorfik treningi siłowe : czas w minutach intensywny , średnio intensywny , mało intensywny ile dni w tygodniu trening aerobowy : czas w minutach intensywny , średnio intensywny , mało intensywny ile dni w tygodniu Edytowane przez naughtyprincess Czas edycji: 2009-05-13 o 17:43 |
|
|
|
#4541 |
|
Raczkowanie
|
W sumie to najbardziej, chociaż nie do końca pasuje Typ endomorficzny
![]() Ogólnie to nie wiem czy to będzie zdatne ale rok temu w wakacje, schudłam z wagi 69 (czerwiec) do 56 (sierpień). W sumie nic nie robiłam, tylko ograniczyłam bardzo jedzenie, mało jadłam a czasem wcale... To był okres rozstania z chłopakiem i dodatkowo nabawiłam się choroby żołądka :/ |
|
|
|
#4542 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4543 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4544 |
|
Raczkowanie
|
pidzamcia-serio chcesz się odchudzać mając prawie 1.7m i ważąc 59kg?
To idealna waga(mogłoby być nawet kilka kilo więcej) Może warto więcej się ruszać(chociaż masz bardzo aktywną pracę) i zrezygnować z tłustych rzeczy...sorki że tak nie w temacie ale jestem już przewrażliwiona na punkcie osób które ważą idealnie i się odchudzają
|
#4545 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4546 |
|
Zakorzenienie
|
Gorzkakawa -
![]() Mój dzisiejszy (U): Śn. Owsianka --> 4 czubate łyżki płatków, pół serka wiejskiego, mały banan, kilka daktyli suszonych & kawa zbożowa z mlekiem IIŚn. Bułka owsiana z masłem, szynką, serem żółtym, sałatą i rzodkiewką, jog. naturalny, rodzynki --> to podzielone na 2 przerwy Ob. Dość mała pierś z kurczaka, ziemniaki, dużo sałaty, szczypioru i pomidora ze śmietaną 36% Pomarańcza, kawa zwykła z mlekiem Kilka razy paluch oblizany z masła orzechowego - byłam u przyjaciółki i próbowałam pierwszy raz w życiu!K. Pół makreli wędzonej, trochę gotowanych brokułów, kromka chleba z dynią posmarowana grubo masłem śmietankowym, na to cebula i musztarda chrzanowa (miałam desperacką ochotę na zdecydowane smaki )Kolację właśnie zjadłam i już raczej nic nie wpadnie. Jestem zmęczona i pójdę wcześnie spać ![]() Zamieszczam te jadłospisy, bo liczę na to, że ktoś w końcu porządnie mi któryś oceni i powie, czy czegoś przypadkiem nie brakuje
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
|
|
|
#4547 |
|
Zadomowienie
|
Ja poproszę o ocenę mojego zapotrzebowania!
Typ ten ostatni, chyba endomorficzny. Waga: 58 kg (było 56 )wzrost: 170 cm wiek: 20 lat treningi eee, czasem, niecodziennie! rower (koło pół godziny, raz w tygodniu godzinę-średnio intensywny + brzuszki i nożyce na brzuch raz dziennie około 15 minut... w różnych porach). Ćwiczę codziennie, ale naprawdę malutko, tylko te kilkanaście minut, a kilka razy w tygodniu jadę na rower. I to właściwie wszystko. Leniuch ze mnie. MOJE DZISIEJSZE R! Śniadanie: dwie kromki ciemnego Schulstada z soją posmarowane Almette śmietankowym (wiejski się skończył;/) + pół pomidorka + Berlinek z ketchupem (nic innego nie było, poważnie, pusta lodówka!) 2 śniadanie: serek homo waniliowy, gigantyczne jabłko Obiad: zupa pomidorowa z ryżem roboty mojej mamy (czyli ze śmietaną.;/)- kilka chochli, dość dużo. Po chwili kromka z Almette, bo ta zupa mnie nie nasyciła. Deser (którego być nie powinno!): garść cukierków w proszku, takich kolorowych... sam cukier w sumie. Podwieczorek: jogurt naturalny z dodatkiem otrąb pszennych + jabłko Kolacja: jajko + pół bułeczki (chyba grahamka, taka ciemna z ziarnami, babcia kupiła...) PROSZĘ O OCENĘ... Widzę, że jest źle, ale nie potrafię sama komponować potraw, nie mam pomysłów. Ciągle jem jajka (póki co nie znudziły mi się, uwielbiam je, ale pewnie za jakiś czas będzie inaczej...). Wiadomo-ciemny chleb, serek wiejski, różne naturalne, warzywka, gotowane mięsko, ryż, rybki... ale co jeszcze? |
|
|
|
#4548 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chociaż muszę się przyznać, że miałam dziwne zachowania... Na przykład miałam przez pewien czas manie sprawdzania ile kalorii ma dany produkt bo przybyło mi te 2 kilo i zaczęłam się panicznie bać, że wrócę do wagi 69 kilo i że za dużo jem, albo popadałam w taka skrajność, w ciągu dnia jadłam mało, a idąc na weekend do pracy jadłam sobie 1 grzankę z serem i masłem czosnkowym,tak na kolację,ale zaraz po niej pochłaniałam jeszcze 4 i do tego dorzuciłam jakiś batonik, jakieś paluszki i zagryzałam ogórkami konserwowymi, coś na wzór kompulsu :/ Dlatego , chcę ważyć te 57 kilo i zdrowo do tej wagi dojść i nie nabawić się przy tym jakiegoś ED . Dlatego proszę o rady i pomoc osób, które mają podobne doświadczenie jak ja. |
|
|
|
|
#4549 |
|
Zakorzenienie
|
naughtyprincess, bardzo dziękuję za ocenę
Coś się miałam jeszcze zapytać ale zapomniałam
|
|
#4550 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
rób sobie sałatki owocowe warzywne surówki raz na jakiś czas budyń kisiel ziemniaki młode pełnoziarnisty makaron wafle ryżowe otręby granulowane owsianka ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#4551 |
|
Zakorzenienie
|
->Moje Uuu:
ś: 3 kromki orkiszowego opieczone, fresek ziołowy z dużą ilością koperku, 2 plastry wędliny drobiowej, 2 rzodkiewki, kawałek ogórka, kawa z mlekiem II: kanapka (2 kromki orkiszowego, twaróg ok 60g, plaster wędliny, ogórek). O: 2/3 woreczka brązowego ryżu, dużo warzyw na patelnie, 5 kotletów sojowych gotowanych, mały słoik selera. P: 400g jogurtu waniliowego z małym jabłkiem pdprażonym z cynamonem -> właśnie wcinam. K: jak zgłodnieje to wszamie serek wiejski z kakao i cynamonem. dodatkowy 3 kapsuły tranu dziennie.
|
#4552 |
|
Rozeznanie
|
ouooooooU! .. ;D
1. dwie kromki słonecznikowego z Presidentem szczypiorkowym, herbata, jabłko 2. dwie kromki jw. ale z masłem, sopocką i pomidorem, 3 żelki kilka Petit Beurre 3. ryba gotowana(wielki pstrąg) z warzywami, 50g TUCÓW 4. dwie kromki chleba jw. z masłem i jajkiem, twarożek domowy kalorycznie chyba sporo? ile może być na oko.?
|
#4553 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dobrze. tylko zmniejsz ilość kromek chleba do 4 ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4554 |
|
Rozeznanie
|
Utrzymanie..
ktoś mógłby skomentować?...proszę.. |
|
|
|
#4555 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Tucy to są nowe krakersy, pyszne swoją drogą. ;P a Twarożek domowy, piątnicowski <3
|
|
#4556 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4557 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jesli chodzi o chleb to z jakiego powodu zmniejszyć jego ilość, chodzi o kcal czy jakieś inne przesłanki??
|
|
#4558 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4559 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i zauważyłam , że co książka to inne zalecenia itpw każdym bądź razie dziękuję za ocenę i rady ![]()
|
|
#4560 |
|
Raczkowanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:06.

) 550
) 

chociaż może w czerwcu wreszcie wróce do biegania po rocznej przerwie 
za mało !

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

: