Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-13, 16:44   #4531
Annie1441
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Wklejam moje R, grzecha w śniadaniu proszę nie wypominać, bo był on w pełni świadomy ;P Już miesiąc nie jadłam żadnych słodyczy, a je kocham i stwierdziłam, że powoli zmniejszam restrykcyjność mojej eRki (btw dzisiaj się zważę na siłowni ;P)

1. 3 kromki kwadratowe graham, z Ramą z dodatkiem NNKT, sporą ilością szynki, pomidorem; kubek mleka z kakao nat. 1 rafaello, cukierek czekoladowy z orzechem, kostka mlecznej (ile radości dają słodycze kiedy je się je rzadko... i się zasłodziłam nawet ) 550

2. serek wiejski zwykły, łyżka orzechów, łyżka słonecznika, kawałki selera 350

3. 4 kotlety sojowe, jajko, łyżeczka oleju i orzechów, solidna garść makaronu razowego, surówka z czerwonej kapusty z olejem 600-650

siłownia+ aeroby

4. 2/3 z połowy puszki tuńczyka i czerwonej fasoli, sałata, rzodkiewki (wczoraj nie miałam apetytu i mi zostało 2/3 porcji )
130

może po siłowni wpadnie duże jabłko, jak będę głodna bardzo, ale nie sądzę i jak??
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 16:46   #4532
pidzamcia
Raczkowanie

moje dzisiejsze R:

I śniadanie koło 5:00: Owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki mleka 2%, twaróg chudy 100g, 1 łyżeczka kakao ), kawa parzona z 2 łyżeczkami cukru (zaopatrze się w słodzik bo nie ma wyjścia )

ii śniadanie 11:00: 2 kromki chleba żytniego (z biedronki :d ) kilka plasterków wędliny z indyka, kilka plastrów ogórka, kilka rzodkiewek, pomidor, sałata, jabłko, sok wielowarzywny Fortuna.

obiad 15.45: Garść makaronu pełne ziarno, gotowana pierś w vegecie z duszoną cebulka,ok. 3 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, ząbek czosnku, zioła,

Będzie...

kolacja koło 18.00: Serek wiejski 200g, pomidor.

I jak dzisiaj nie za dużo ?

Ostatnio zostałam pominięta... więc proszę bardzo o ocene
i ponawiam pytanie czy ktoś mi może pomóc policzyć moje zapotrzebowanie energetyczne?
Mam 169 wzrostu waże 59 kg. Mój wysiłek fizyczny jest średni. Na tygodniu sporo chodzę z racji tego, że mój przyszły zawód to pielęgniarka praktyki opierają się mniejszym lub większym wysiłku fizycznym. Na ćwiczenia niestety nie mam czasu chociaż może w czerwcu wreszcie wróce do biegania po rocznej przerwie
pidzamcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 17:09   #4533
anusiaa89
Zadomowienie

moje dzisiejsze RRRRRRRRRR proszę o ocenę

śniadanie

owsianka: ok. 40 g płatków owsianych, łyżka słonecznika, łyzka siemienia lnianego, kilka rodzynek, 1/2 szklanki mleka 3,2/%+ 1/2 szkl. wody, cynamon, gruby plaster sera białego + 2 łyżki gratki truskawkowej danone
II sniadanie
kawa z mlekiem, serek wiejski light 150g + 3 orzechy włoskie + łyżka słonecznika
obiad:
pomidorówka ok. 250 ml - bez makaronu i ryżu (byłą na rosole i zabielana chyba śmietaną - ujdzie?)
po zupie sałatka:
1/2 tunczyka wsw, 1 jajko, ogórek szczypiorek, pomidor
podwieczorek:
1/2 kostki czekolady mlecznej z bakaliami (wiem że nie powinnam ale miałąm straszną ochotę na coś słodkiego)
sałatka z: zielona sałata, ogórek, pomidor, szczypiorek, cebulka, polane sosem jogurtowo - czosnkowym (ok 4 łyżki jog. naturalnego + pieprz+ posiekany ząbek czosnku), kawa z mlekiem
w planachkolacja)
- wieśniak z warzywami (może być wieśniak z 5 % tłuszczu? bo nie mam innego? ) lub 1/2 puszki tuńczyka wsw

i jeszcze pytanie - czy na redukcji mogę codziennie na śniadanie jadać owsianke bez szkody dla wagi?

proszę o ocenę

Edytowane przez anusiaa89
Czas edycji: 2009-05-13 o 17:13
anusiaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 17:14   #4534
Soph
Zakorzenienie

naughtyprincess dzięki :8
staram się nie przeginać z jabłkami, ale jestem uzależniona po prostu

Kontakt - zamówienia:
sophmineralnie@gmail.com
Arkusz rozliczeń: klik

Soph jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 17:14   #4535
naughtyprincess
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anusiaa89 Pokaż wiadomość
moje dzisiejsze RRRRRRRRRR proszę o ocenę

śniadanie

owsianka: ok. 40 g płatków owsianych, łyżka słonecznika, łyzka siemienia lnianego, kilka rodzynek, 1/2 szklanki mleka 3,2/%+ 1/2 szkl. wody, cynamon, gruby plaster sera białego + 2 łyżki gratki truskawkowej danone mleko zmień na 0,5% a ser ile tł ?
II sniadanie
kawa z mlekiem, serek wiejski light 150g + 3 orzechy włoskie + łyżka słonecznika a gdzie owoce ?
obiad:
pomidorówka ok. 250 ml - bez makaronu i ryżu (byłą na rosole i zabielana chyba śmietaną - ujdzie?)
po zupie sałatka:
1/2 tunczyka wsw, 1 jajko, ogórek szczypiorek, pomidor bardzo dużo naprawdę za mało !
podwieczorek:
1/2 kostki czekolady mlecznej z bakaliami (wiem że nie powinnam ale miałąm straszną ochotę na coś słodkiego) pół kostki ujdzie
sałatka z: zielona sałata, ogórek, pomidor, szczypiorek, cebulka, polane sosem jogurtowo - czosnkowym (ok 4 łyżki jog. naturalnego + pieprz+ posiekany ząbek czosnku), kawa z mlekiem dobrze
w planachkolacja)
- wieśniak z warzywami (może być wieśniak z 5 % tłuszczu? bo nie mam innego? ) lub 1/2 puszki tuńczyka wsw lepiej wez cała puszkę tuńczyka i dodaj trochę warzyw możesz dodac jajko i kromkę chleba

proszę o ocenę
naughtyprincess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 17:15   #4536
gosienkaa
Raczkowanie

moje p:

1. śniadanie- jeden chlebek chrupki z masłem, plasterkiem szynki i plasterkiem pomidora, jabłko
2. duży jogurt z płatkami musli;
3. berliso wiśniowe
4. obiad- kurczak po chińsku i ryż
5. kolejny obiad( zjadłam za moją siostrę )
6. całe dwa talerze musli z mlekiem 3,2 %

czy to jest ok? dodam, że byłam BARDZO najedzona, więc może to za dużo..?

gosienkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 17:25   #4537
naughtyprincess
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Soph Pokaż wiadomość
naughtyprincess dzięki :8
staram się nie przeginać z jabłkami, ale jestem uzależniona po prostu
nmzc w końcu jesteśmy tu aby się wspierac
mam jedna mała radę kupuj sobie zielone jabuszka są pyszne lekko kwaśne ale jak zapychają !

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Cytat:
Napisane przez gosienkaa Pokaż wiadomość
moje p:

1. śniadanie- jeden chlebek chrupki z masłem, plasterkiem szynki i plasterkiem pomidora, jabłko maławo jak na P
2. duży jogurt z płatkami musli; o to mi się podoba
3. berliso wiśniowe pycha !
4. obiad- kurczak po chińsku i ryż kocham kurczaka po chińsku !
5. kolejny obiad( zjadłam za moją siostrę ) bardzo dobrze jedz jedz !
6. całe dwa talerze musli z mlekiem 3,2 % mniaam ! smacznego !

bardzo dobrze tylko , ze mało owoców
pij Kubuśie są zdrowe i bez cukru a pokryją twoją dzienna dawkę na witaminę Ceee i 5 porcji owoców

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
Napisane przez pidzamcia Pokaż wiadomość
moje dzisiejsze r:

i śniadanie koło 5:00 ale wcześnie : Owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki mleka 2%, twaróg chudy 100g, 1 łyżeczka kakao ), kawa parzona z 2 łyżeczkami cukru (zaopatrze się w słodzik bo nie ma wyjścia ) i to prędko ! śniadanko bardzo pyszne

kochanie za długa przerwa ! Aż 6 godzin

ii śniadanie 11:00: 2 kromki chleba żytniego (z biedronki :d ) kilka plasterków wędliny z indyka, kilka plastrów ogórka, kilka rzodkiewek, pomidor, sałata, jabłko, sok wielowarzywny fortuna. dobrze

obiad 15.45: Garść makaronu pełne ziarno, gotowana pierś w vegecie z duszoną cebulka,ok. 3 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, ząbek czosnku, zioła,
a tu dla czego nie ma warzyw ? I tak mało makaronu

będzie...

Kolacja koło 18.00: Serek wiejski 200g, pomidor. może zjedz serek wiejski z pomidorem ogórkiem rzodkiewką szczypiorkiem cebulą papryka i ziołami ?

i jak dzisiaj nie za dużo ? nie za dużo a w sam raz

ostatnio zostałam pominięta... Więc proszę bardzo o ocene
i ponawiam pytanie czy ktoś mi może pomóc policzyć moje zapotrzebowanie energetyczne?
Mam 169 wzrostu waże 59 kg. Mój wysiłek fizyczny jest średni. Na tygodniu sporo chodzę z racji tego, że mój przyszły zawód to pielęgniarka praktyki opierają się mniejszym lub większym wysiłku fizycznym. Na ćwiczenia niestety nie mam czasu chociaż może w czerwcu wreszcie wróce do biegania po rocznej przerwie
a ile masz lat ?
Stary 2009-05-13, 17:29   #4538
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez gosienkaa Pokaż wiadomość
moje p:

1. śniadanie- jeden chlebek chrupki z masłem, plasterkiem szynki i plasterkiem pomidora, jabłko
2. duży jogurt z płatkami musli;
3. berliso wiśniowe
4. obiad- kurczak po chińsku i ryż
5. kolejny obiad( zjadłam za moją siostrę )
6. całe dwa talerze musli z mlekiem 3,2 %

moim zdaniem jest tu dużo za mało, co to ma być za śmieszne śniadanie? gdzie są jakieś słodycze, ? przecież możesz, jedz na co masz ochotę, nie zgodzę się z naughty princess i mi się nie podoba, bo jest za mało, ale rozumiem, że początki, ale śniadaniem to mnie koleżanko dobiłaś

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 17:32   #4539
pidzamcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez naughtyprincess Pokaż wiadomość

a ile masz lat ?
22 :d
Stary 2009-05-13, 17:37   #4540
naughtyprincess
Raczkowanie

Cytat:
22 :d
a teraz powiedz mi jaki masz tYp
Typ mezomorficzny

Otwarty, pewny siebie i prostoduszny

Typ mezomorficzny wykazuje silną potrzebę żywiołowej aktywności oraz pragnienie dominacji nad otoczeniem. Ludzie należący do tego typu są wielkimi przywódcami i zdobywcami, z pasją podejmują ogromne wyzwania i pokonują trudne przeszkody, szczególnie związane z wysiłkiem fizycznym. Są muskularni i dynamiczni, już jako dzieci charakteryzują się pewnością siebie i przedsiębiorczością, niekiedy bywają agresywni. Mezomorfom często brak głębokości spojrzenia w siebie, zdecydowanie też preferują dostosowywanie się do obowiązujących kanonów i sprawdzonych przez czas sposobów działania. Rzadko zmieniają poglądy i wyznawane ideały. Jedzenie stanowi dla nich tylko źródło energii potrzebnej do ruchu i życia. Zapaleni lekkoatleci, często z dużą determinacją uprawiają także inne sporty.

zamiłowanie do przygód
pragnienie władzy i dominacji
odwaga
nieczułość na potrzeby innych
pewność siebie
zuchwałość
entuzjazm i zapał do aktywności fizycznej
rywalizacja

Typ ektomorficzny

Szczupły, sprawiający wrażenie niedożywionego

Często bywa nadwrażliwy (prawdopodobnie z powodu dużej powierzchni względnej, liczonej stosunkiem powierzchni skóry do wagi ciała).

Cechuje się dużą pobudliwością i nerwowością, z trudem się uspokaja i odpręża; przenikliwie uważny, podchodzący do świata od strony intelektualnej, uczuciowy, cierpiący na zahamowania w sprawach ciała i osobistych uczuć.

Ma lekki sen. Kontakty fizyczne uznaje za mniej istotne niż poczucie duchowej więzi i czułość. Z trudem znajduje równowagę między potrzebami ducha i ciała, często popada w rozterkę.

Spożywanie pokarmów stanowi dla niego niezbędny warunek do przeżycia.

skrępowanie
skłonność do prywatności
skłonność do zamykania się w sobie
cierpiący na zahamowania
niepewność społecznej pozycji
artystyczna dusza
wybitny umysł
niepewność uczuć

Typ endomorficzny

Uprzejmy, łatwo wyrażający uczucia i emocje

Mało wyrafinowany, powolny, spokojny, przewidywalny, uprzejmy, ciepły, wspaniałomyślny, ciężkawy, żarłoczny, odprężony, realistyczny, praktyczny, cechujący się uporem w drążeniu świata zewnętrznego.

Osoba skoncentrowana na poznawaniu istoty rzeczy i zjawisk oraz ich przyswajaniu. Jako endomorf główną przyjemność życia znajduje w jedzeniu; ma też wrodzoną tendencję do tycia, zwłaszcza w przypadku braku gimnastyki i ruchu. Bywa często niedowiarkiem, wymagającym dowodów o "namacalnym" charakterze; charakteryzuje się doskonałym zmysłem przestrzennym oraz dobrą orientacją.

zamiłowanie do jedzenia
tolerancja
spokój emocjonalny
zamiłowanie do komfortu
towarzyskość
dobry humor
odprężenie
potrzeba uczuć
opanowanie

jeśli którąś z was interesuje wasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne napiszcie
swoj:
wagę
wzrost
typ jak powyżej czyli Endomorfik , Ektomorfik lub Mezomorfik
treningi siłowe :
czas w minutach
intensywny , średnio intensywny , mało intensywny
ile dni w tygodniu
trening aerobowy :
czas w minutach
intensywny , średnio intensywny , mało intensywny
ile dni w tygodniu

Edytowane przez naughtyprincess
Czas edycji: 2009-05-13 o 17:43
Stary 2009-05-13, 17:50   #4541
pidzamcia
Raczkowanie

W sumie to najbardziej, chociaż nie do końca pasuje Typ endomorficzny

Ogólnie to nie wiem czy to będzie zdatne ale rok temu w wakacje, schudłam z wagi 69 (czerwiec) do 56 (sierpień). W sumie nic nie robiłam, tylko ograniczyłam bardzo jedzenie, mało jadłam a czasem wcale... To był okres rozstania z chłopakiem i dodatkowo nabawiłam się choroby żołądka :/
Stary 2009-05-13, 18:02   #4542
naughtyprincess
Raczkowanie

Cytat:
W sumie to najbardziej, chociaż nie do końca pasuje Typ endomorficzny

Ogólnie to nie wiem czy to będzie zdatne ale rok temu w wakacje, schudłam z wagi 69 (czerwiec) do 56 (sierpień). W sumie nic nie robiłam, tylko ograniczyłam bardzo jedzenie, mało jadłam a czasem wcale... To był okres rozstania z chłopakiem i dodatkowo nabawiłam się choroby żołądka :/
nie rób już tak ! 1900 kcal Pani się należy ;p
Stary 2009-05-13, 18:10   #4543
pidzamcia
Raczkowanie

Cytat:
nie rób już tak ! 1900 kcal Pani się należy ;p
A dziękuje za pomoc
A to 1900 to tak ogólnie A na R jak jestem to ile ?

Przepraszam za zaśmiecanie wątku, ale to ważne dla mnie
Stary 2009-05-13, 18:13   #4544
ania2
Raczkowanie

pidzamcia-serio chcesz się odchudzać mając prawie 1.7m i ważąc 59kg?
To idealna waga(mogłoby być nawet kilka kilo więcej).Ja mam 172cm i uprałam się ważąc 58kg,że jestem za gruba!Schudłam,fakt ale wpadłam w ED...wyglądam okropnie i jestem na porządnym P(uwierz mi łatwiej było schudnąć)...
Może warto więcej się ruszać(chociaż masz bardzo aktywną pracę) i zrezygnować z tłustych rzeczy...sorki że tak nie w temacie ale jestem już przewrażliwiona na punkcie osób które ważą idealnie i się odchudzają
3.Z zachwytem patrze na wzrastające cyferki wagi
ania2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 18:17   #4545
naughtyprincess
Raczkowanie

Cytat:
A dziękuje za pomoc
A to 1900 to tak ogólnie A na R jak jestem to ile ?

Przepraszam za zaśmiecanie wątku, ale to ważne dla mnie
jedz tyle ile musisz czyli 1900 nawet 2000 kcal.
Stary 2009-05-13, 18:18   #4546
star15
Zakorzenienie

Gorzkakawa - dziękuję, kochana. A to, że ktoś ode mnie "ściągnął" avek.. cóż

Mój dzisiejszy (U):

Śn. Owsianka --> 4 czubate łyżki płatków, pół serka wiejskiego, mały banan, kilka daktyli suszonych & kawa zbożowa z mlekiem
IIŚn. Bułka owsiana z masłem, szynką, serem żółtym, sałatą i rzodkiewką, jog. naturalny, rodzynki --> to podzielone na 2 przerwy
Ob. Dość mała pierś z kurczaka, ziemniaki, dużo sałaty, szczypioru i pomidora ze śmietaną 36%
Pomarańcza, kawa zwykła z mlekiem
Kilka razy paluch oblizany z masła orzechowego - byłam u przyjaciółki i próbowałam pierwszy raz w życiu!
K. Pół makreli wędzonej, trochę gotowanych brokułów, kromka chleba z dynią posmarowana grubo masłem śmietankowym, na to cebula i musztarda chrzanowa (miałam desperacką ochotę na zdecydowane smaki )

Kolację właśnie zjadłam i już raczej nic nie wpadnie. Jestem zmęczona i pójdę wcześnie spać
Zamieszczam te jadłospisy, bo liczę na to, że ktoś w końcu porządnie mi któryś oceni i powie, czy czegoś przypadkiem nie brakuje

"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi."

Studentka
star15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 18:21   #4547
absurdalna89
Zadomowienie

Ja poproszę o ocenę mojego zapotrzebowania!
Typ ten ostatni, chyba endomorficzny.
Waga: 58 kg (było 56 )
wzrost: 170 cm
treningi eee, czasem, niecodziennie! rower (koło pół godziny, raz w tygodniu godzinę-średnio intensywny + brzuszki i nożyce na brzuch raz dziennie około 15 minut... w różnych porach). Ćwiczę codziennie, ale naprawdę malutko, tylko te kilkanaście minut, a kilka razy w tygodniu jadę na rower
. I to właściwie wszystko. Leniuch ze mnie.

MOJE DZISIEJSZE R!
Śniadanie: dwie kromki ciemnego Schulstada z soją posmarowane Almette śmietankowym (wiejski się skończył;/) + pół pomidorka + Berlinek z ketchupem (nic innego nie było, poważnie, pusta lodówka!)
2 śniadanie: serek homo waniliowy, gigantyczne jabłko
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem roboty mojej mamy (czyli ze śmietaną.;/)- kilka chochli, dość dużo. Po chwili kromka z Almette, bo ta zupa mnie nie nasyciła.
Deser (którego być nie powinno!): garść cukierków w proszku, takich kolorowych... sam cukier w sumie.
Podwieczorek: jogurt naturalny z dodatkiem otrąb pszennych + jabłko
Kolacja: jajko + pół bułeczki (chyba grahamka, taka ciemna z ziarnami, babcia kupiła...)
PROSZĘ O OCENĘ... Widzę, że jest źle, ale nie potrafię sama komponować potraw, nie mam pomysłów. Ciągle jem jajka (póki co nie znudziły mi się, uwielbiam je, ale pewnie za jakiś czas będzie inaczej...). Wiadomo-ciemny chleb, serek wiejski, różne naturalne, warzywka, gotowane mięsko, ryż, rybki... ale co jeszcze?
absurdalna89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 18:25   #4548
pidzamcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ania2 Pokaż wiadomość
pidzamcia-serio chcesz się odchudzać mając prawie 1.7m i ważąc 59kg?
To idealna waga(mogłoby być nawet kilka kilo więcej).Ja mam 172cm i uprałam się ważąc 58kg,że jestem za gruba!Schudłam,fakt ale wpadłam w ED...wyglądam okropnie i jestem na porządnym P(uwierz mi łatwiej było schudnąć)...
Może warto więcej się ruszać(chociaż masz bardzo aktywną pracę) i zrezygnować z tłustych rzeczy...sorki że tak nie w temacie ale jestem już przewrażliwiona na punkcie osób które ważą idealnie i się odchudzają
Widzisz u mnie to jest tak, że masywna jestem jeśli chodzi o budowę kości. A przez zimę i moją nocną pracę w pubie trochę powyłaziło tu i ówdzie.
Chociaż muszę się przyznać, że miałam dziwne zachowania... Na przykład miałam przez pewien czas manie sprawdzania ile kalorii ma dany produkt bo przybyło mi te 2 kilo i zaczęłam się panicznie bać, że wrócę do wagi 69 kilo i że za dużo jem, albo popadałam w taka skrajność, w ciągu dnia jadłam mało, a idąc na weekend do pracy jadłam sobie 1 grzankę z serem i masłem czosnkowym,tak na kolację,ale zaraz po niej pochłaniałam jeszcze 4 i do tego dorzuciłam jakiś batonik, jakieś paluszki i zagryzałam ogórkami konserwowymi, coś na wzór kompulsu :/
Dlatego , chcę ważyć te 57 kilo i zdrowo do tej wagi dojść i nie nabawić się przy tym jakiegoś ED .
Dlatego proszę o rady i pomoc osób, które mają podobne doświadczenie jak ja.
Stary 2009-05-13, 18:27   #4549
gohs
Zakorzenienie

naughtyprincess, bardzo dziękuję za ocenę
Coś się miałam jeszcze zapytać ale zapomniałam
Stary 2009-05-13, 18:36   #4550
naughtyprincess
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez absurdalna89 Pokaż wiadomość
Ja poproszę o ocenę mojego zapotrzebowania!
Typ ten ostatni, chyba endomorficzny.
Waga: 58 kg (było 56 )
wzrost: 170 cm
treningi eee, czasem, niecodziennie! rower (koło pół godziny, raz w tygodniu godzinę-średnio intensywny + brzuszki i nożyce na brzuch raz dziennie około 15 minut... w różnych porach). Ćwiczę codziennie, ale naprawdę malutko, tylko te kilkanaście minut, a kilka razy w tygodniu jadę na rower
. I to właściwie wszystko. Leniuch ze mnie.

MOJE DZISIEJSZE R!
Śniadanie: dwie kromki ciemnego Schulstada z soją posmarowane Almette śmietankowym (wiejski się skończył;/) + pół pomidorka + Berlinek z ketchupem (nic innego nie było, poważnie, pusta lodówka!)
dobrze wierzymy Ci ale i tak śniadanie dobre.
2 śniadanie: serek homo waniliowy, gigantyczne jabłko dobrze
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem roboty mojej mamy (czyli ze śmietaną.;/)- kilka chochli, dość dużo. Po chwili kromka z Almette, bo ta zupa mnie nie nasyciła. Lipa z tą śmietaną a gdzie warzywa ? zamiast tej kanapki mogłaś sobie zrobić sałatkę bądź surówkę
Deser (którego być nie powinno!): garść cukierków w proszku, takich kolorowych... sam cukier w sumie.
Podwieczorek: jogurt naturalny z dodatkiem otrąb pszennych + jabłko staraj się nie jeść owoców po 16
Kolacja: jajko + pół bułeczki (chyba grahamka, taka ciemna z ziarnami, babcia kupiła...) dobrze
PROSZĘ O OCENĘ... Widzę, że jest źle, ale nie potrafię sama komponować potraw, nie mam pomysłów. Ciągle jem jajka (póki co nie znudziły mi się, uwielbiam je, ale pewnie za jakiś czas będzie inaczej...). Wiadomo-ciemny chleb, serek wiejski, różne naturalne, warzywka, gotowane mięsko, ryż, rybki... ale co jeszcze?
2135,79 to twoje dzienne zapotrzebowanie
rób sobie sałatki owocowe warzywne surówki
raz na jakiś czas budyń kisiel
ziemniaki młode
pełnoziarnisty makaron
wafle ryżowe
otręby granulowane
owsianka

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
naughtyprincess, bardzo dziękuję za ocenę
Coś się miałam jeszcze zapytać ale zapomniałam
myśl

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Cytat:
Napisane przez star15 Pokaż wiadomość
Gorzkakawa - dziękuję, kochana. A to, że ktoś ode mnie "ściągnął" avek.. cóż

Mój dzisiejszy (U):

Śn. Owsianka --> 4 czubate łyżki płatków, pół serka wiejskiego, mały banan, kilka daktyli suszonych & kawa zbożowa z mlekiem jakie płatki , jakie mleko ? ale dobrze
IIŚn. Bułka owsiana z masłem, szynką, serem żółtym, sałatą i rzodkiewką, jog. naturalny, rodzynki --> to podzielone na 2 przerwy Bułka owsiana dobra ? są warzywa , owoce , białka i węgle.
Ob. Dość mała pierś z kurczaka, ziemniaki, dużo sałaty, szczypioru i pomidora ze śmietaną 36% zastąp śmietane jogurtem nat.
Pomarańcza, kawa zwykła z mlekiem dobrze
Kilka razy paluch oblizany z masła orzechowego - byłam u przyjaciółki i próbowałam pierwszy raz w życiu! i co dobre ?
K. Pół makreli wędzonej, trochę gotowanych brokułów, kromka chleba z dynią posmarowana grubo masłem śmietankowym, na to cebula i musztarda chrzanowa (miałam desperacką ochotę na zdecydowane smaki ) hahaha ale wymieszałaś smakowało ci ? dobrze

Kolację właśnie zjadłam i już raczej nic nie wpadnie. Jestem zmęczona i pójdę wcześnie spać
Zamieszczam te jadłospisy, bo liczę na to, że ktoś w końcu porządnie mi któryś oceni i powie, czy czegoś przypadkiem nie brakuje

wg. mnie masz dobre jadłospisy

Stary 2009-05-13, 18:47   #4551
funky87
Zakorzenienie

->Moje Uuu:
ś: 3 kromki orkiszowego opieczone, fresek ziołowy z dużą ilością koperku, 2 plastry wędliny drobiowej, 2 rzodkiewki, kawałek ogórka, kawa z mlekiem
II: kanapka (2 kromki orkiszowego, twaróg ok 60g, plaster wędliny, ogórek).
O: 2/3 woreczka brązowego ryżu, dużo warzyw na patelnie, 5 kotletów sojowych gotowanych, mały słoik selera.
P: 400g jogurtu waniliowego z małym jabłkiem pdprażonym z cynamonem -> właśnie wcinam.
K: jak zgłodnieje to wszamie serek wiejski z kakao i cynamonem.
dodatkowy 3 kapsuły tranu dziennie.
Stary 2009-05-13, 18:51   #4552
moniczkaaSnk
Rozeznanie

GG do moniczkaaSnk

ouooooooU! .. ;D

1. dwie kromki słonecznikowego z Presidentem szczypiorkowym, herbata, jabłko
2. dwie kromki jw. ale z masłem, sopocką i pomidorem, 3 żelki
kilka Petit Beurre
3. ryba gotowana(wielki pstrąg) z warzywami, 50g TUCÓW
4. dwie kromki chleba jw. z masłem i jajkiem, twarożek domowy

kalorycznie chyba sporo? ile może być na oko.?
Stary 2009-05-13, 18:58   #4553
naughtyprincess
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
->Moje Uuu:
ś: 3 kromki orkiszowego opieczone, fresek ziołowy z dużą ilością koperku, 2 plastry wędliny drobiowej, 2 rzodkiewki, kawałek ogórka, kawa z mlekiem dobrze
II: kanapka (2 kromki orkiszowego, twaróg ok 60g, plaster wędliny, ogórek). dobrze
O: 2/3 woreczka brązowego ryżu, dużo warzyw na patelnie, 5 kotletów sojowych gotowanych, mały słoik selera. dobrze no coż więcej mam mówić
P: 400g jogurtu waniliowego z małym jabłkiem pdprażonym z cynamonem -> właśnie wcinam. to jest pyszne !
K: jak zgłodnieje to wszamie serek wiejski z kakao i cynamonem.
dodatkowy 3 kapsuły tranu dziennie.
masz to zjeść bo jak nie to
dobrze. tylko zmniejsz ilość kromek chleba do 4

---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ----------

Cytat:
Napisane przez moniczkaaSnk Pokaż wiadomość
ouooooooU! .. ;D

1. dwie kromki słonecznikowego z Presidentem szczypiorkowym, herbata, jabłko dobrze
2. dwie kromki jw. ale z masłem, sopocką i pomidorem, 3 żelki
kilka Petit Beurre na słodkości przyszła ochota ? wkąńcu U
3. ryba gotowana(wielki pstrąg) z warzywami, 50g TUCÓW co to są tocy ?
4. dwie kromki chleba jw. z masłem i jajkiem, twarożek domowy twarożek domowy jak go robisz ? ;>

kalorycznie chyba sporo? ile może być na oko.?
gdzie kaloryczne powtarzam po raz setny na tym wątku nie liczymy kalori !
Stary 2009-05-13, 18:59   #4554
Magdalena0603
Rozeznanie

Utrzymanie..
  • bułka ciabatta( z polędwicą,serem żółtym,jajkiem,ogórkiem,p omidorem,szczypiorkiem)
  • jogurt naturalny,2 kostki czekolady
  • łyżka warzyw na patelnię z serkiem -twaróg wymieszany z rzodkiewką,do tego taka surówka z ogórków i pomidorów-wiem,że dziwnie,ale tylko to miałam pod ręką
  • zapiekanka na bułce-z serem,pieczarkami,polana kapką keczupu,fura szczypiorku
  • jajko na twardo
ktoś mógłby skomentować?...proszę..
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-13, 19:02   #4555
moniczkaaSnk
Rozeznanie

GG do moniczkaaSnk

Cytat:
gdzie kaloryczne powtarzam po raz setny na tym wątku nie liczymy kalori !
czysto teoretycznie pytałam
Tucy to są nowe krakersy, pyszne swoją drogą. ;P
a Twarożek domowy, piątnicowski <3
Stary 2009-05-13, 19:04   #4556
naughtyprincess
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magdalena0603 Pokaż wiadomość
utrzymanie..
  • bułka ciabatta( z polędwicą,serem żółtym,jajkiem,ogórkiem,p omidorem,szczypiorkiem) ciabatta jest pyszna
  • jogurt naturalny,2 kostki czekolady dobrze
  • łyżka warzyw na patelnię z serkiem -twaróg wymieszany z rzodkiewką,do tego taka surówka z ogórków i pomidorów-wiem,że dziwnie,ale tylko to miałam pod ręką dlaczego tak mało warzyw ?
  • zapiekanka na bułce-z serem,pieczarkami,polana kapką keczupu,fura szczypiorku dobrze
  • jajko na twardo mogłaś do tego jajka dodać warzywa i może jakiś chlebek
ktoś mógłby skomentować?...proszę..
:d
Stary 2009-05-13, 19:09   #4557
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
masz to zjeść bo jak nie to
dobrze. tylko zmniejsz ilość kromek chleba do 4
Dziękuję za ocenę
A jesli chodzi o chleb to z jakiego powodu zmniejszyć jego ilość, chodzi o kcal czy jakieś inne przesłanki??
Stary 2009-05-13, 19:12   #4558
naughtyprincess
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję za ocenę
A jesli chodzi o chleb to z jakiego powodu zmniejszyć jego ilość, chodzi o kcal czy jakieś inne przesłanki??
czytałam kiedyś że powinno się jeść 4 kromki chleba dziennie . i tak mi to w pamięci pozostało . ;p
Stary 2009-05-13, 19:18   #4559
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
czytałam kiedyś że powinno się jeść 4 kromki chleba dziennie . i tak mi to w pamięci pozostało . ;p
tylko że kromka kromce nie równa i zauważyłam , że co książka to inne zalecenia itp
w każdym bądź razie dziękuję za ocenę i rady
Stary 2009-05-13, 19:22   #4560
naughtyprincess
Raczkowanie

Cytat:
tylko że kromka kromce nie równa i zauważyłam , że co książka to inne zalecenia itp
w każdym bądź razie dziękuję za ocenę i rady
nie ma za co
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości