|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2011 |
Raczkowanie
|
Dot.: ...Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana...
Witajcie !
U mnie dół ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2012 |
Zakorzenienie
|
Rajskie mniam - jesteśmy z Tobą. Trzymaj się dzielnie!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2013 |
Zadomowienie
|
![]() Rajskie mniam .... ![]() zebrawpaski ![]() ![]() śniadanie: serek wiejski+pokrojony pomidor+pieprz+sól -> wymieszane ->zjedzone -> dobre było ![]() Obiad -> zmodyfikowany na potrzeby diety bigos z młodej kapusty kolacja.... ![]() ![]() płyny: woda, herbata czerwona lub zielona, cola ligth-zamiast słodyczy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Dziewczęta rozpoczął się sezon na młodą kapustę. Zrobiłam sobie dzisiaj z niej bigosik zmodyfikowany na potrzeby diety, podaję sposób wykonania - może ktoś sobie zaserwuje, bo akurat jest w fazie P+W ![]() Bigos z młodej kapusty zmodyfikowany --------------------------------------- główka młodej kapusty, mogą być dwie mięso mielone z indyka pierś z kurczaka przecier pomidorowy koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki kostka rosołowa inne przyprawy do przyprawienia mięsa wg uznania kapustę pociąć w szatki. Podlać trochę wody i dusić, aż kapusta zmięknie i "ulgnie". W trakcie wrzucić kostkę rosołową. Mięso mielone poddusić w rondelku (oczywiście na wodzie)- dodać przyprawy np. do mięsa mielonego, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany etc. Pierś kurczaka pociąć w kosteczkę - poddusić w rondelku na wodzie-przyprawić - curry, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, suszone zioła etc. co kto lubi. Kurczaka i mielone z indyka wsypać do ugotowanej kapusty. Wymieszać i gotować wszystko razem. W razie potrzeby podlać wodą, ale niedużo, (bo przecier pomidorowy też zaw. wodę). Dodać kilka łyżeczek koncentratu, wlać przecier pomidorowy. Mieszać i zagotować. Wrzuciłam jeszcze przyprawę w kostkach małe czerwone papryczki i pieprz do smaku. Smacznego ![]() Z dwóch główek kapusty i 30dag mielonego z indyka wyszło mi pół dużego garnka. Zawsze to coś nowego dla podniebienia ![]() Edytowane przez Agna Czas edycji: 2009-05-12 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#2014 |
Zakorzenienie
|
Wygląda pysznie - trzeba wypróbować
![]() Dziewczyny powtarzam moje pytania i proszę o odpowiedz: - Czy placek proteinowy można stosować w I fazie? - Czy można jeść flaki wołowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2015 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2016 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
placek ![]() ![]() co do flaków ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- P.S. Moje pytanie do was. Odkąd jestem na diecie w ostatnim czasie, schudłam w sumie 8kg, ale no właśnie.....jak pozbyć się drugiego podbródka ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2017 |
Zakorzenienie
|
Wołowina jest bardzo polecana - na drugim miejscu w pnkt Mięsa ale za wyjątkiem - antrykotu z kością, rozbratla z kością oraz kawałków do duszenia i na rosół
![]() ![]() ![]() ![]() Oczywiście - cała ja - taki napaleniec - mialam nic nie jeść już ale pobiegłam zrobić te placki. Użyłam otrąb pszennych i żytnich bo tylko takie mam (swojskie z naszego zboża ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Agna - jak się postaram i mocno przycisnę brodę do szyji to mam 4 podbródki. Recepta na jeden podbródek - nosić głowę wysoko podniesioną z zadartą brodą do przodu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2018 |
Przyczajenie
|
Witam!
świetnie, że został założony ten wątek ![]() Sama zaczełam stosować diete Dukana i nie ukrywam, że mam do was kilka pytań: -w książce Dukana jest wzmianka o serkach homogenizowanych.. ale nie znalazlam, czy mogą być one smakowe (waniliowe itp) czy muszą być naturalne (są dość niesmaczne..;/)?? -i jak wygląda sprawa z jogurtami? Tylko naturalne, czy na te owocowe też można sobie czasem pozwolić?? -czy jeśli próbowałam wcześniej tą diete dwa razy , ale wykruszylam się po I fazie, to zaczynając po raz trzeci efekty mogą być już mniej zachęcające?? Bo jak na razie mam 4dzień a z wagi nie lece ![]() Prosze o odpowiedz i z góry dziekuje ![]() Trzymajcie kciuki! Pozdrawiam Gosia |
![]() ![]() |
![]() |
#2019 |
Zakorzenienie
|
Rajskie mniam * trzymaj sie
![]() serki homogenizowane smakowe maja duuuuzo weglowodanow, zwykle naturalne maja znaczna przewage bialka.
#2020 |
Raczkowanie
|
Rajskie mniam 3maj sie !!!!! płacz,krzycz i pisz bo jestesmy z TOBA!!!!!
Agna a ty napewno przesadzasz z tymi wlosami ????? co ??? ja tez jutro do fryzjera hhhaaaa znów ![]() ![]()
#2021 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
niestety nie przesadzam ![]() ![]() ---------- Dopisano o 06:23 ---------- Poprzedni post napisano o 06:18 ---------- dziewczyny na fmania znalazłam taką wypowiedź: cyt.: "Poczytałam trochę o diecie dr Dukana w necie i tutaj ,bo szukam sposobu na skuteczne zmniejszenie obwodów ,które mi , niestety,troche wzrosły. Chyba jednak nie odawżę się jej zastosować ,bo skutki zdrowotne mogą być przykre. Taka ilość białka bardzo zakwasza organizm, prowadzi do jego ketozy ,efektem czego jest zanik apetytu,ale i bardzo wysoki wzrost kwasu moczowego. Tu daje cytat dotyczący wydalania kw.m. z organizmu. "Około 75% kwasu moczowego jest wydalane z moczem, 25% przechodzi do przewodu pokarmowego i jest rozkładane przez bakterie jelitowe. Stężenie kwasu moczowego we krwi osób zdrowych wynosi 150-475 µmol/l (2,5-8 mg/dl). Z moczem wydala się średnio 500 mg kwasu moczowego w ciągu doby w postaci wolnej lub w formie soli (zależnie od pH moczu). Kwas moczowy jest trudno rozpuszczalny w wodzie i w środowisku kwaśnym może odkładać się w stawach i w nerkach tworząc kamienie moczanowe. W środowisku zasadowym tworzy łatwo rozpuszczalne moczany." Źródło: „http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_moczowy” Z tego opisu jasno wynika ,że zwiększenie ilości wody nie spowoduje jego większego wydalania z organizmu. O skutkach wysokiego poziomu kw.moczowego można poczytać w necie. Do tego dochodzą zaparcia, które będą powodowały stany zapalne jelita grubego i kolejny problem gotowy. Myśle ,że rozsądna dieta niskotłuszczowa, z dobrymi węglami i ok.1 g białką /kg wagi ciała + ruch ,będą dla mnie lepszą alternatywą ,zwłaszcza,że poziom kw.moczowego i tak mam podwyższony. Wszystkim ,którzy zdecydują się na stosowanie tej diety ,radzę sprawdzić poziom kw. przed dieta i kontrolować w trakcie. " Co wy na ten tamat sądzicie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2022 |
Raczkowanie
|
HEJKA
![]() Chętnie się przyłączę... Napiszcie
#2023 |
Przyczajenie
|
Agna, Dunkan piszę o przeciwskazaniach - chore nerki to jedno z nich, pewnie ze względu na zakwaszanie organizmu.
Badania nie zaszkodzą ![]() Dobra wiadomość jest taka że picie kawy obniża poziom kwasu moczowego we krwi. Z tego wynika że nie powinnyśmy sobie jej odmawiać.
#2024 |
Zakorzenienie
|
Mozna otreby owsiane, a platki owsiane? Bo ja bym takak owsianke zjadla...
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
![]() ![]() |
![]() |
#2025 |
Raczkowanie
|
Hey dziewczynki właśnie wróciłam z księgarni i ma tą książkę dr Dukana!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2026 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do płatków to nie wiem, tez sie zastanawialam nad ich kupnem, niby maja bardzo podobne wartości odżywcze w 100g do otrab. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2027 |
Zakorzenienie
|
(05.05.2009)66.4kg - 60.0kg - 57.0kg(18/07/2009) Było 66,3kg Jest 63,8kg Będzie 57 kg (z nadzieją na 55kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2028 |
Zadomowienie
|
Kto aktualnie jest w fazie z warzywkami ![]() Może nie macie pomysłu na obiad ![]() Polecam rybę z warzywami ![]() ![]() Ryba z warzywami ----------------------- Filet z dorsza, może być panga (lub z jakiejkolwiek innej ryby), ale dorsz i panga najlepsza 1marchewka 1mała pora lub 1/2 dużego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej sos sojowy (najlepiej jasny, od ciemnego ciemnieją warzywa ![]() przyprawa do ryb, pieprz, zioła folia aluminiowa ![]() Marchewkę zetrzeć na tarce (grube oczka), porę przeciąć wzdłuż i posiekać na półtalarki, paprykę pociąć w zapałki, oczywiście fileta rozmrozić
![]() W oryginale warzywa pokolei kładziemy na patelnię i podsmażamy (blanszujemy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pychota ![]() Najlepiej smakuje gdy warzywa są zblanszowane na oleju ![]() ![]() Życzę smacznego! Edytowane przez Agna Czas edycji: 2009-05-13 o 12:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#2029 |
Raczkowanie
|
Rajskie wszystko się jakos poukłada
![]() ![]() ![]() Gosiaczek poszłam twoim tropem i wieczorkiem wczoraj zastananawiałam się nad 10 najlepszych dań proteinowych. i oto one wg mnie: 1. pizza proteinowa 2. sałatka z kurczakiem w sosie koperkowo-ziolowym 3. tatar 4. flaki 5. gulasz strogonof 6. indyk duszony z sosem musztardowym 7. sałatka z tuńczykiem 8. ser biały z warzywami 9. galaretka z kurczaka z pietruszką 10. papryka nadziewana mięskiem I w sumie to trudno mi było zrobić ta listę, bo doszłam do wnniosku, ze duzo rzeczy mis makuje na tej diecie ![]() ![]()
![]() |
#2030 |
Zakorzenienie
|
jak ja wam zazdroszcze kuchenek i piekarnikow. Ja juz na moja mikrofale to bleeeeeee. Duzo da sie zrobic,a le jednak to nie to samo co upiec sobie kuraka w piekarniku na chrupiaco i zloto (a trzeba bylo brac mikrofale z grilem)
Dzis rano szlam do pracy i zaraz po wyjsciu z metra dostalam owsianke (panienka z coffeeshopu stala i rozdawala kawe i owsianke). Pycha byla i tak mnei jakos na platki owsiane naszlo. Jak mi brak serka wiejskiego. Tutaj obrzydliwy jest, kwasny jak na occie i w niczym nie przypomina takiego pysznego z piatnicy czy nawet wloszczowej. a w okolicy nie ma sklepow z polskim zarelkiem niestety. a przynajmniej nie z serkami. Ze tez Tesco jeszcze nei wpadlo napomysl zeby serek wiejski sprowadzac. ja bym od razu caly zapas wykupowala
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
![]() ![]() |
![]() |
#2031 |
Raczkowanie
|
wiolqn nie martw się
![]() ![]() zanim przeszłam na dietę to czesto lubiłam zjeść sobi tzw mace własnej roboty -> mąka, woda i sól, smażone na patlni teflonowej z niewielkim dodatkiem masła^^ A dzisiaj rano się wycwaniaczyłam ![]() ![]() ![]() Hmm.. i powiem wam (to tak odnośnie postu wyżej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jutro na śniadanie -> jajecznica z kiełbaską jakąś, na 2gie śnaidanie jogurt naturalny, na obad kotlet z CZYMŚ, kolacja jeszcze pod znakiem zapytania stoi ![]() ![]()
#2032 |
Przyczajenie
|
JA jestem drugi dzień w II FAZIE tzw. naprzemiennej... i chce sie pochwalić rezultatami, otóż po I FAZIE tj waga 6 dnia rano wyniosła -6,6kg....efekt niewiarygodny byłam w szoku ale już się oswoiłam z tym spadkiem wagi...uczciwie stosowałam tę dietę; na śniadanie jadłam jajko rozbełtane z mlekiem i smażone na patelni teflonowej, drugie sniadanie to np. serek wiejski 3%, na obiad ryba pieczona w foli lub gotowana na parze lub pierś z kurczaka też pieczona
lub na parze,a na kolację jadłam np. łososia wędzonego lub ser biały chudy rozdrobniony z jogurtemm...i najważniejsze piłam i piję bardzo dużo wody ponad 3litry. Teraz od wczoraj jestem w II fazie i dzis rano wagi mi przybyło +0,4kg ale się tym nie przejmuję bo w książce jest to uwzględnione że na samym początku II Fazy można trochę nawet przytyć ale czuję po ciele że nadal chudnę...ciuchy nagle są za duże wszystke do wymiany. ![]() Muszę powiedzieć że czuję się świetnie wręcz doskonale, w pracy wszyscy przychodza do mnie i mnie podziwiają i nie mogą się na dziwić że tak dużo w tak krótkim okresie schudłam...ale ja przecież nadal chudnę...a jeszcze w planach mam drugie tyle i wiem że teraz proces będzie dłuży bo około 1kg na tydzień. Dziewczyny ja widzę po sobie że skóra mi się napina jest jędrna...bo to tyle białka i ono to sprawia....polecam uczciwie podejść do tej diety a będziecie tak radosne jak ja ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2033 |
Przyczajenie
|
![]()
Halo Laski,
No więc ....nie zaczyna się zdania od no więc..hehhehh Robię sobie tatarka...dużo...30 dag mięsa wołowego (zmieliłam)+2 żółtka+duża cebula drobno posiekana+2 ogóreczki korniszonki drobno pokrojone(niestety sklep na mnie czeka w związku z ogóreczkami) i przyprawy..czyli chilli,pieprz,sól,maggi.. .chętnie bym dodała oleju ...ale to w innym terminie ... i dygresja na temat włosów.....jeszcze nigdy nie było tak źle żeby gorzej być nie mogło!!!! więc głowa do góry (to w sprawie 4 podbródka), włosy odrosną i zawsze po 7 latach chudych możemy oczekiwać 7 lat zmian...oby na lepsze... i więcej OPTYMIZMU moje PANIE!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#2034 |
Przyczajenie
|
Hej Maggi777 !
![]() Jestem pełna podziwu dla Twoich efektów! ![]() A Tobie zycze zebys trzymala tak dalej ! ![]() ej w ksiazce jest napisane zeby nie uprawiac sportu jakos starsznie, ale mysle ze bieganie raz na jkis czas moim zolwim tempem nie zaszkodzi co? ![]()
#2035 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ponadto wychodzę z dość sporej wagi, a wg informacji z książki im więcej się ma do zrzucenia tym szybciej się chudnie ![]() ![]() Zawsze są wyjątki od reguły ![]() Maggi777 rzeczywiście - zdradź czy to twoja pierwsza dieta. Jeśli nie to w odstępie jakiego czasu je stosowałaś ![]() Gratuluję wyniku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2036 |
Zakorzenienie
|
Agna, jak sie dlugo odchudzasz to mozesz miec przestoj... ja jestem na dukanie od 20.03 startowalam z 67,5kg, wiec ma -4,100
![]()
#2037 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Hmmm... a ja się zastanawiam czy po wekendzie w domu nie będę musiala wrócić do I Fazy ^^ żeby na czysto zacząć. I od arzu się dokładnie zważe i zmierzę...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2038 |
Przyczajenie
|
![]()
OK.... jestem dużą dziewczynką mam 176 cm i wychodziłam z wagi 92kg i jest dokładnie tak jak w książce jak się ma co zgubić to jest większa utrata kg, razem ze mną jest na tej diecie moja koleżanka która zaczęła dokładnie w tym samym dniu co ja i ona zgubiła tylko 3kg po I Fazie bo nie miała takiej nadwagi jak ja.
Mogę się pochwalić że ja chudnę po całości...nogi..uda...bio dra no i piersi też....natomiast moja koleżanka chudnie głównie w udach i biodrach......u mnie widać bo wszystko poleciało u niej mniej ale też widać po spodniach...i to mnie bardzo zadowala ale i moją koleżankę też bo ona właśnie w tym miejscu chudnie co chciała najbardziej. Acha ...zaraziłam tą dietą już kilku moich znajomych...bo każdy chce by mu tak szybko ciało wyszczuplało, mówią że zaczną od poniedziałku....a ja jeszcze mam trochę kilgramów do zgubienia. Życzę wam sukcesów ale pamiętajcie że trzeba trzymać się sztywno zaleceń dr dukana, bo dzięki temu są efekty. Całe życie walczę z nadwagą i byłam w życiu na wielu dietach ale tylko ta mobilizuje mnie najbardziej - dlatego że są natychmiastowe efekty...wszystkim szczerze polecam tę dietę. |
![]() ![]() |
![]() |
#2039 |
Zakorzenienie
|
Fajnie poczytać coś tak budującego. Ja sie najadłam na wieczór (pasta z makreli = makrela wędzona+ ser biały + jaka+ cebula) oraz placek Dukana tym razem już z owsianych otrębów z dodatkiem pszennych - niestety udał się średnio bo nie miałam pod ręką dobrej łopatki do przewracania. ale i tak kolacja była ponad 4 godziny przed snem bo jeszcze nie śpię...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2040 |
Przyczajenie
|
Halo,
Pozdrawiam wszystkie Panie z naszej restauracji ![]() Właśnie pałaszuję Danonka ..Biała Gratka (nie za bardzo mi smakuje), ale ok.12 mam przewidzianego wędzonego halibuta (uwielbiam)... No i pewne podsumowanie 17 marca było ------ 105,5 14 maja jest ------ 96,5 ----- WYNIK - 9,0 Buziaki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:58.