|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4321 |
Zakorzenienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
szamanka dzis byla 3 noc i dzis oprocz polowy mleka byla opcja "kontrolowane plakanie", czyli jak juz ja utulilam a ona zaczelam miauczec to poczekalam. mialam czekac 3 min, potem 5 a potem 7, ale mloda zasenela po 5... wiec nie jest tak starsznie. mysle ze jeszcze ze 3 noce tym systemem i potem zaczne dawac jej z 30ml wody zamiast mleka w ogole.
za to rozregulowaly nam sie posilki poranne, no bo jak zje malo w nocy to ok 7 je juz te swoje 210ml, a kaszy o 9 juz nie chce, ale o 10 chce isc spac.... wiec musze jakos to przeorganizowac a gdzie drobcia? antysuj? ano szmanka ja nie karmie piersia odkad polka skonczyla 3 tygodnie i zdrowa jest. nie wiem ile to zalezy od tego czy sie karmi piersia czy butleka zeby dziecko mialo wikesza odpowrnosc. nie zadrczaj sie, nie wymyslaj sobie dodatkowych klopotow, malo masz? ![]() ja nie wiem co z powrotem do pracy... ciezko mi myslec ze zostawie mala, a z drugiej strony moge kontynuowac prace s[przed porodu, tzn w nocy byc z moimi chorymi, wiec dnie mialabym wolne, ale jednak potrzebowalam sie wyspac po powrocie... eh, musimy pomyslec
swoje rady zwin w ciasny rulonik i rozwaz znaczenie slowa "czopek" Haters gonna hate. Potatoes gonna potate. Edytowane przez katakumba Czas edycji: 2009-05-14 o 10:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#4322 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
dużo zdrówka dla chorujących maluchów!
![]() moja na szczęście ani razu chora nie była (tylko rozwolniątko raz było ale to reakcja na sab simplex taka dziwna..) dokonałam odkrycia.. moje dziecko średnio chce pić cos innego niż cyc..(próbowaliśmy wode, mleko sztuczne, sok jabłkowy z wodą, no i herbatkę hippa ziołową z torebki parzoną) kreci nosem i bawi sie smokiem tylko.. ale ostanio nabylam jej herbatke granulowaną z bobovity jabłko i melisa (w skladzie nie ma cukru !) mala w koncu wypila 50 ml ![]() my dzis mamy kontrole bioderek(trzeci raz bedzie badanko)... mam nadzieje ze juz na noc sie nie bedziem pieluchowac bo upierdliwe to strasznie.. |
![]() ![]() |
![]() |
#4323 |
Zakorzenienie
|
my mamy ta herbatke, ale mloda i tak woli bardziej jak mamusia ugotuje kompot z jablka
choc dobrze tez jej wchodzi zmiksowane jablko, banan i gruszka, torche wody i juz ![]() najszybsze co moglam wymyslec wczoraj |
![]() ![]() |
![]() |
#4324 |
Raczkowanie
|
Dziękujemy za miłe komentarze naszych zdjęć
![]() Ja dziś troszkę lepiej się ruszam, chyba pomógł mi ten plaster, ale tak mnie w nocy szczypało, że mało spałam ![]() ![]() ![]() Chyba i ja muszę spróbować coś zmiksować małej, bo jak narazie to na słoiczkach jedziemy. A herbatkę tę z bobovity to my pijemy od dłuższego czasu i od razu nam posmakowała ![]() Scorpionec trzymam ![]() Xandra śliczna ta Twoja Emilcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4325 |
Zakorzenienie
|
edyta ale nie karmisz laurki w nocy w ogole?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4326 |
Zakorzenienie
|
moja nie je w nocy odkąd skończyła ok 2,5 miesiąca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4327 |
Zakorzenienie
|
to wiemy scorpionec
![]() ale ty nie przestalas karmic, to chyba iga sama nie budzila sie? ale wiem ze edyta jescze nie dawno karmila u mnie problem w tym ze pola sie budzi a ja jej nie chce karmic w nocy |
![]() ![]() |
![]() |
#4328 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() My juz po lekarzu, na razie wygląda na to, że to tylko katar, gardło lekko zaczerwienione, ale chyuba jej nie boli, bo z jedzeniem nie ma problemu. No i oczywiście pani doktór się doszukiwała znowu skazy białkowej u Zuźki, ale ja jakoś w tą teorię nie wierzę. Na razie nie zaleciła nic oprócz wody morskiej...ale tak was poczytałam i za radą lady M kazałam tż kupić jeszcze cebion i będę jej podawać żeby się infekcja nie rozwinęła dziękujemy za wszystkie zyczenia Moje dziecko sprawiło Mamusi prezent na miesięcznicę i zaczęło pić z niekapka...kupiłam jej lovi, bo tt jej nie przypasował i od razy zaczaiła o co chodzi Dumna jestem ![]() Musze wam jeszcze napisać co mnie spotkało w przychodni. Siedzę sobie w poczekalni a tu wchodzi babcia z wnuczkiem, rozsiada się, wyjmuje Młodego i zagaja rozmowę - a ile pani Mała ma No to ja mówię, że 5 miesięcy akurat dzisiaj kończy, A ona zaczyna wywód, że jej wnuczek to 6 będzie miał za tydzień, że taki duży się urodził (rzeczywiście Młody wyglądał tak na 7 spokojnie), no i fajnie, bo córka go ciągle cycem karmi, a on już siadał sam jak miał 5 miesięcy i tak się wszystkiego szybko uczy...miałam ochotę jej odpowiedzieć, że Zuźka flachę wcina, śpiki ma po pas i nie siada no i w ogóle nie odrasta do pięt jej wnukowi, ale się ugryzłam w język. Weszłam do gabinetu przed nią, wychodzę, a tu pojawiła się Mamusia tego "cudu nad cudami", Mamusia lat mniej więcej 16-17... a do gabinetu z Młodym oczywiście weszła Babcia, Mamusia została pilnować wózka...Nie wiem, chyba sobie kobieta tymi opowieściami chciała humor poprawić, a mnie się na końcu po prostu śmiac chciało... no to się rozpisałam...
![]() |
#4329 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny a co dajecie do picia w niekapku? Kasia kończy za tydzień pół roczku, ja nadal karmię piersią, a w butelce (smoczek 3) dostaje moje mleko, ewentualnie rozrzedzony soczek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4330 |
Rozeznanie
|
szamanka niezła historia
![]() ![]() ![]() Jak mała miała biegunkę to śmiała się z nas, że jedziemy do lekarza z taką głupotą bo przecież to normalne, że mała robi tyle kupek dziennie. Tłumaczyłam jej, ze robila raz na 3 dni a teraz nagle robi do 10 zielonych w ciągu 12 godz. Ehhh na porodach to ona się może i zna ale na opiece nad dziećmi w ogóle. Poza tym ma jakieś przestarzałe metody, np. w ciązy kazała mi hartować brodawki, no i zapalenia piersi się nie leczy tylko od razu rozcina pierś, a jak chciałam dokarmiać mała jak miałam malo pokarmu to buntowała tż, że jestem młoda i głupia i że nie chcę karmić małej bo chcę sie odchudzać i nie mam pokarmu bo na pewno mało jadłam i piłam ![]() ![]() Maja umie pić z niekapka (mam tt) ale problem jest w tym, że ona wcale nie chce pić. Jedynie wypije zaraz po obiedzie i po spacerze. Ale kończy się na dwóch łykach |
![]() ![]() |
![]() |
#4331 |
Raczkowanie
|
molka to ciekawie masz z teściową
![]() A co do picia, to moja też długo odmawiała jakichkolwiek płynów, a że jest na butelce to musiałam dopajać, więc walczyłam łyżeczką, co czasami dawało 30 min pracy i 30 ml wypite. Przez herbatkę jabłko z melisą tez przeszłam i też nie weszło. podobnie jak sok jabłkowy. Aż w końcu poszłam do najbliższego marketu i kupiłam wszystkie soczki, które można podawać po 4 miesiącu, stwierdziłam, że coś jej musi podejść. I tak Młoda pije soczki (mocno rozrzedzone), a ostanio kompocik z jabłek mamusinej roboty (za radą katakumby dzięki dobra kobieto ![]()
Zuzanna Helena ![]() Edytowane przez szamanka82 Czas edycji: 2009-05-14 o 15:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#4332 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my tez juz po kontroli.. tez byla mamusia 16-18 letnia z dzieckiem i matka.. ale to ona(maloletnia matka) weszla do gabinetu z dzieckiem.. ![]() u malej oki ale ja mam skleroze zaje...hmn bo zapomnialam zapytac o pieluchowanie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4333 |
Zakorzenienie
|
a moja nie chce niekapka, ani kapka, wszytsko leci z flaszki lub lyzeczki... no coz, sila rzeczy probuje dalej, do skutku
smiac mi sie chce jak moje dziecko zaczepia ludzi w sklepie. porzykuje sobie, patrzy na rekacje i jak nie ma zadnej to jedzie glosniej ![]() starszne smakuje jej deserek pomaranczowy, wcina az sie uszy trzesa a mam pytanie co do jajka - jak wy je dajecie? |
![]() ![]() |
![]() |
#4334 | |||
Raczkowanie
|
Na noc daje jej kaszkę smaczny sen z bobovity i kiedyś dawałam też trochę cyca, ale teraz jedzie tylko na samej kaszce. Jak budziła mi się w nocy to próbowałam ją oszukiwać herbatką i czasami to skutkuje, a czasami kończy się cycem. Chociaż od trzech nocy jest coraz lepiej i cyca dostaje ok 5.
Z jajkiem nie pomogę, bo dla nas (chyba) jeszcze za wcześnie ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4335 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#4336 |
Zadomowienie
|
A moja mala pije wodę z kubeczka, takiego prawie jak normalny dla dorosłych . Tylko muszę bardzo mocno tzrymac kubek,żeby nie rozlała wszystkiego. Ale na razie tylko sporadycznie ja dopajam, bo je tylko deserek a reszta to mleczko. Od jutra wprowadzam kaszkę to pewnie trzeba bedzie dawac wiecej do picia. Tak się tylko zastanawiam jak ja na spacerkach będe ja dopajac?? Woda/picie w butelce+ kubeczek ze sobą?? Coś muszę wymyslec.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4337 |
Zakorzenienie
|
tez słyszalam ze podaje sie samo żółtko (1/2 co drugi dzień?) koleżanka mi mówila ze dodaje juz ugotowane i miksuje z zupka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4338 |
Zadomowienie
|
Czy któras z Was ma może to łózeczko ?? http://www.allegro.pl/item610639473_...r_4kolory.html,
jesli tak to czy wam odpowiada?? ---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- I jeszcze czy mozecie podac krzesełka ktore macie ale te z materiałowym obiciem?? Wiem,że juz kilka razy podawałyście i nawet do ulubionych sobie dodałam, tylko mi tz zrobił porządki na kompie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4339 |
Zakorzenienie
|
oh, to moze ja omine niekapka i sprobuje z normalnego kubka? moze tak jak salomea? hmmm
oh, obejrzalam polfinaly eurowizji. no stara sie robie ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4340 |
Raczkowanie
|
Katakumba ja też obejrzałam eurowizję
![]() ![]() Salomea ja nie pomogę z tym łóżeczkiem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zmykam spać, znowu mnie plecy najpierdzielają i na tym całym weselu to pewnie będę całą noc zalegać za stołem ![]() Dobranoc Wszystkim! |
![]() ![]() |
![]() |
#4341 |
Zakorzenienie
|
edyta a laurka zostaje z mama twoja jak idziesz na wesele?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4342 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry,
Ale mi sie poranek trafił. Martusia znowu wstala o 5 i oczywiście chetna do zabawy. Połozyłam ją do łózka i ok 6 wstałam i poszłam po smoka. Łózeczko(tam był smoczek) oddalone jest od mojego łózka o jakiś 1m. tż już zaczął zbierac się do pracy. Ja się odwracam i widzę jak młoda przekręca sie na brzuszek i dalej się turla na plecy.... a łózko robi się nagle za wąskie. W życiu tak sie nie przestraszyłam,rzuciłam się na łózko i młodą w ostatniej chwili złapałam. Zsuwała sie głową w dół. Kurde sekunda później i młoda by na łeb zleciała. Chyba juz pierwsszy wypadek pod okiem mamusi mogę odhaczyc. katakumba - może spróbuj z "normalnym" dziecinnym kubeczkiem. Gdzieś czytałam,że niekapki pogłebiają wadę zgryzu chyba. Tylko super zdrowym dzieciakom nic po nich nie jest. Ogólnie to zaleca się picie ze zwykłego kubeczka albo z kubeczka z rurką. edytka - bardzo dobrze,że zakupiliście teraz fotelik. My z tż też postanowiliśmy, że całą kasę co młoda dostaje przeznaczamy tylko dla niej. |
![]() ![]() |
![]() |
#4343 |
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny!
Dodałam trochę zdjęć jeśli ktoś ma ochotę... I zmykam bo Szkrab właśnie wstał... Miłego dzionka życzymy! |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4344 |
Zadomowienie
|
cześć mamusie
![]() nie miałam internetu przez 2 dni więc mam teraz do nadrobienia sporo ![]() ![]() ![]() muszę teraz zmykać bo mały wstał a każdą wolą chwilę wykorzystuję teraz do nauki ![]()
#4345 |
Raczkowanie
|
Mała zostaje z teściami. Mieliśmy ją zawieźć do nich, ale to oni do nas przyjeżdżają, bo moja mama ich o to poprosiła. W sumie to nie chodziło o Laurę, tylko o ok. 80 gołębi i 3 koty, bo przecież muszą coś jeść
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salomea współczuję porannych przeżyć ![]() ![]() ![]() ![]() My dziś pobudkę mieliśmy o 4 rano ![]() ![]() ![]() Przywiózł dziś kurier to łóżeczko, któro zamówiliśmy ![]() ![]() ![]() Jagaaa śliczne zdjęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4346 |
Zakorzenienie
|
edytka a nie pisalas nic o tesciowej, jak kontakty z nia? bedzie ci dywersje robic przed dzieckiem?
![]() milej zabawy kochana salomea, ozlocic cie trzeba. ![]() niobe kupila chyba taki kubek "krzywy", musze sie rozejrzec za takowym szamanka, u nas 4 noc na ograniczonej racji zywnosciowej i dziala. o 2.30 mloda zjadla, beknela i spala do 7 rano bez jekow. o 7 smok i spala do 8.30, takze o o 9 standardowo kasza z owocami. wiecie co, dzownie do pracy pytac sie ile mi jeszcze zostalo urlopu, bo jak sobie ja wylicze moze byc rozne il oni policza. a ona do mnie, ze ona nie wie. no to sie dowiedz. a ona sie mnie pyta, a gdzie? rece mi opadly ![]() musze dzis ugotowac to jajo, dodam zoltka moze na pierwszy raz pol do zupki, zobaczymy no i ztego zapomnialam sie pytac. macie nocniki na stanie? bo moje dziecie robi kupy tak regularnie, sama siedzi ze sie zastanawiam czy nie zainwestowac... moze zaczac trening?
swoje rady zwin w ciasny rulonik i rozwaz znaczenie slowa "czopek" Haters gonna hate. Potatoes gonna potate. Edytowane przez katakumba Czas edycji: 2009-05-15 o 10:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#4347 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zmykam na zakupy, bo jeszcze muszę sobie białe spodnie kupić na poprawiny, a o 15stej umówiłam się na manicure, a co ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4348 |
Zakorzenienie
|
yhhh, jak mnie sie chce pojsc do jakiegos spa... oh, albo chocby do kosmetyczki
ale rzecz w tym, ze nie mam pieniedzy na razie, czasu tez nie bardzo, no i checi brak... |
![]() ![]() |
![]() |
#4349 |
Zakorzenienie
|
moje dziecko ryczało godzine i dopiero zasnela...padam..
salomea dobrze ze nic sie nie stalo ![]() edyta bedzie dobrze.. z tego co pisalas masz dobre kontakty z teściowa.. a mozesz jakby co wrocic wczesniej z tego wesela czy to daleko? ja sie na maniciure i pedicure juz dwa miechy wybieram i nie moge dojsc..musze sie w koncu zmobilizowac... słyszalam ze sadzanie dziecka na nocnik mlodszego niz ok 1,5 roku nie ma sensu.. bo ono nie zalatwia sie swiadomie.. i owszem czasem uda sie zrobic cos do nocnika ale to raczej przypadkiem.. bo jak nie robi tego swiadomie to jak ma zakomunikowac ze mu sie chce wczesniej.. ![]() no ale moze to nie prawda i warto probowac ![]() Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2009-05-15 o 10:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#4350 |
Zakorzenienie
|
zaraz zrobimy wywiad wsrod innych mamus
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:01.