![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: pierścionki zaręczynowe Yes, Apart, Kruk czy inne?
Mi chodziło o to, ze nie w znanych salonach sa pierścionki lepsze jakościowo..ale o to ze za jakosc sie placi i nie wazne czy w malym sklepiku czy wielkim salonie.choc oczywiscie jak to podkreslam mnóswto razy nie ma reguły.
Do Madziadomink- kochana przeczytaj sobie moje wszystkie wypowiedzi na tym forum...Ja właśnie to zrobiłam, gdyż szukałam fragmentu w, którym po pierwsze przekonuje kogoś, że pierścionki w duzych salonów są lepsze( w pierwszym czy drugim poście wyraziłam jedynie zdanie,że wg mnie widac różnicę), a po drugie gdzie piszę, że ważna jest "metka" i nie znalazłam takiego fragmentu. uwierz nie jest tak, posiadam mnóstwo biżuterii z małych saloników i jestem zadowolona.Jeśli mówię, że coś droższego ejst lepszego to nie mówie o metce a o jakości, nie ważne skąd jest biżuteria. Edytowane przez srubka87 Czas edycji: 2009-03-20 o 13:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Ja mam pierscionek no name od malego jubilera i nie narzekam
![]()
i nieużywania słów. Wszystkiego, co niezmienne, w nicości za oknem, gdy budzą się mgły... Edytowane przez ulinkaaa Czas edycji: 2009-03-20 o 15:06 Powód: literowka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
i owszem im cięższe obraczki tym wiecej sie zanie płaci z niektórych postów - akurat nie twoich - dało się zauważyć że musi być z danego salonu bo inaczej liczyć się nie będzie. znam parę takich osób także osobiście. dlatego wszystkie powinnyśmy dać sobie na wstrzymanie ![]()
Edytowane przez madziadominik Czas edycji: 2009-03-20 o 19:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zadomowienie
|
Jestem za tym "dawaniem na wstrzymanie"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Ja mam pierścionek zaręczynowy z Apartu już prawie 2 lata i wygląda jak nowy
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Myślę, że dla większości dziewczyn właśnie ich zaręczynowy pierścionek to ten najpiękniejszy pod słońcem i nie ważne czy z apartu czy od kruka, czy od małego jubilera czy z odpustu. I nie ma się chyba o co kłócić.
A jakość nie zawsze idzie w parze z marką czy ceną. Przykład z innej branży: w znanej i uznanej firmie obuwniczej ostatnio bardzo namiętnie dochodzi do oklejania znakiem firmowym butów chińskich. Poza tym słyszałam, z efirmy jubilerskie praktykuja podobny proceder - zamawiają biżuterię u małych jubilerów i sprzedają ze swoim znakiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Przyczajenie
|
Drogie Panie,
Trafiłem przypadkiem na ten wątek, jednak Wasza ignorancja oraz brak rozeznania w temacie diamentów zmusiła mnie do zabrania głosu w tej sprawie. W salonach jubilerskich typu Kruk, Apart czy Yes znajdziecie jedynie przeciętne diamenty, ew. diamenty na których można nałożyć najwyższą marżę (dla przykładu 0.1ct., IF, D). Najlepsze diamenty można dostać tylko i wyłącznie na zamówienie, w Polsce jest to osiągalne jedynie u małych jubilerów ponieważ wyżej wspomniane salony sieciowe nie mają w tym najmniejszego interesu. Mówienie, że diamenty w salonie "markowym" są lepszej jakości, jest dość dalekie od prawdy, ponieważ klientowi w takim salonie można wcisnąć dosłownie wszystko. Jestem absolutnie pewny, że żaden z waszych tzw. TŻ (nabywców pierścionka) nigdy nie słyszał o obrazach typu ASET, czy IDEALSCOPE, które jako jedyne dają możliwość oszacowania jakości kamienia. Ci, którzy bardziej się przyłożyli zapewne słyszeli o niektórych z 4c, jednak nie zgłebili wiedzy na tyle aby wiedzieć, że przy małych kamieniach (poniżej 0.5ct) nie ma sensu kupować diamentów IF, VVS cz VS. Kamień Si2 jeżeli tylko jest eye-clean będzie zachowywał się tak samo jak IF, natomiast to co robi największą różnicę to jakość cięcia (cut), dzięki której roztacza swój blask i naprawdę świeci niezależnie od światła. W salonach firmowych jednak nie znajdziemy najlepiej zeszlifowanych diamentów (ideal i powyżej) sieci kupują kamienie masowo, bazując na ulubionym przez klientów kryterium czyli oczywiście wielkości, należy również dodać, że najlepsze kamienie są wyłapywane przez jubilerów przed tym procesem, pozostałe idą do salonów "firmowych". Resztę załatwi moment chwili (spontaniczne kupowanie jest najlepsze dla salonów) i odpowiednie światło w salonie (wydobywa piękny blask z kamieni, szkoda, że tylko w sklepie). Podsumowując w magicznym momencie cieszcie się bardziej z niefirmowego pudełka, gdyż jest szansa, że kamień, który dostaniecie był szczegółowo wybrany, a nie masowo kupiony na aukcji wraz z 1000 takich samych wyblakłych i przebranych. Wybaczcie mi dość oschłego pierwszego posta, ale czytając posty niektórych Pań o wyższości salonów nóż się po prostu w kieszeni otwiera. Podpisano Osoba będąca w temacie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Wtajemniczenie
|
co do malych jubielrów tak na prawdę niewielu zajmuje się tym szczególowo i można kupić coś dobrego powyżej średniej reszta też zaopatruje się tam gdzie sieciówki
z drugiej strony gdyby nie ta "średnia jakość kamienia" to niewiele kobiet miała by w miarę "spore" brylanty, można porównać ceny biorąc po uwagę poszczególne cechy pierścionek zareczynowy nie musi mieć tzw. brylantów inwestycyjnych bo jesli tak to większość osób nie było by stać na zakup takiego kamienia ![]() a w tym temacie raczej chodzi o jakość wykonania bizuterii bo kamień to mozna wybrać na idywidulane zamówienia biorąc pod uwagę 4C zarówno u małego jaki w tzw. sieciówce (wszystko jest kwetią ceny) wiekszośc osob wybierając biżuterię z brylantami tak samo podchodzi do wyboru czy kupowałaby u malego jubilera czy w sieciówce (ma się podobać ogólnie czyli kaształt bizuterii) można poczytać posty ile osób zawróciło uwagę na poszczególne cechy i zamówiło lepszy jakościowo kamień Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2009-03-24 o 08:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Mój narzeczony zaczytywał się w oznaczeniach brylantów i dowiadywał się wszystkiego, co jest potrzebne, żeby dobrać pięknie świecący i błyszczący w normalnym świetle i nachodził się po wielu jubilerach. U żadnego z tych małych nie znalazł niczego powyżej średniej (ja nie znam tych oznaczeń, więc nie będę ich używała). Wiem, bo sama go namawiałam na zachodzenie do tych salonów, bo wiedziałam, że tam często można kupić taniej. Nie wiem o jakich małych jubilerach ty mówisz, ale każdy, którego ja widziałam miał wszystkie pierścionki średnie, najwyżej dwa powyżej 4 tys, i właściwie słaby wybór. A do tego, te oznaczenia o których mówisz wskazywały właśnie na średnią jakość kamieni. Dopiero w aparcie znalazł coś co mu się podobało
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
właśnie po to jest forum żeby dyskutować
![]() ![]() co do wielkości brylantów czy innych kamieni - ja też wolę mniejsze, w dużym nie czułabym się dobrze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Osobiście posiadam pierścionek z apartu, nie z wyboru gdyz o zaręczynach nie wiedziałam i zdaję sobie sprawę, ze moze cene wygórowała marka aczkolwiek czuje się spokojniesza ponieważ jestem po licznych, "scysjach" z lokalnymi jubilerami, kiedy to ich wyroby nijak wiązały się z jakością i estetyką. Oczywiście nie chce generalizować, pisze tylko o moim indywidualnym zrażeniu się. Mój brat oświadczając się, zamówił pierścionek z diamentem, po czym przy odbiorze, kiedy sie pytał o papiery do owego pierścionka został wyśmiany, ze po co mu to, machać tym nikomu przed twarza przeciez nie będzie
![]() ![]() To moje indywidualne zdanie oczywiście, że pewniej sie czuje że moje złotko jest z firmy która jak do tej pory ma u mnie wzorową opinię ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Trzeba się kierować swoimi upodobaniami, a nie firmą. Możemy spierać się czy lepszy jest pierścionek firmy Yes czy pierścionek firmy "Pies". Ale trzeba mieć własne zdanie i wiedzieć co nam się podoba, a co nie. Już starożytni mawiali, że o gustach się nie dyskutuje. Można nie dyskutować, ale warto swój gust mieć... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Mały zakład jubilerski czy duża sieć... oto jest pytanie... Mnie przekonuje ten, bo jest prościutki i uroczy: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...zynowe&page=33
---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Ja tez mam 2, jeden zaręczynowy 'własciwy': http://www.yes.pl/diamenty/pierscion...00-Y01-3353W08 i jeden 'rocznicowy' choć z serii 'zareczynowych': http://www.yes.pl/diamenty/pierscion...000-Y01-3289W1 Ogólnie pierścionki YES lubię dawać (mamie kiedyś kupiłam) i dostawać.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Wtajemniczenie
|
ja "zrobiłam małe śledztwo" znajomi znajomych pracyją w aparcie i yes, jeżeli tam zakupi się pierścionek za mały lub za duży to sklep nie zmienia rozmiaru ale zamawia taki sam pierścionek w odpowiednim rozmiarze a ten "w złym" trafia do sprzedaży, podejrzewam, że tak samo jest w kruku
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Mój TŻ zaskoczył mnie swoim zaręczynami jak i pierścionkiem
![]() A kupił go w Kruku, wiem że oglądał też w Apart ale żaden mu się nie podobał. Wszystko z pierścionkiem jest jak najbardziej okey ![]() Dodam że pierścionek jest z białego złota z brylantami ![]() Obrączki też oglądaliśmy w Kruku, ale to się zobaczy ![]()
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Mój pierścionek zaręczynowy jest z Apartu. Jak się okazało Marek wybrał go sam, firmę podpowiedzieli mu znajomi z biura, którzy są ich stałymi klientami. Ponieważ uwielbiam wszelkie odcienie niebieskiego, pierścionek jest z tanzanitem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Przyczajenie
|
hej
![]() ![]() podobna czystość i jakoś brylantu, z tym że ten z linka jest większy(nie 0.24 tylko 0.25 karata), oraz ma oznaczenie SI1 (drobne znamiona) a ten z kruka ma SI2, czyli ma większe znamiona... może różnica w cenie nie jest powalająca ale są bardziej szokujące ![]() aha, ten z kruka kosztuje 3790 zł, a ten z internetowego sklepu 2693!! jest tańszy nawet poza promocją... pozdrawiam ![]() aha, strona kruka http://wkruk.pl/brylanty/jedyny/ należy najechać na 0.24 ct o oznaczeniu H i SI2 wniosek z tego prosty - mam nadzieję że mój TŻ nie kupi mi pierścionka w sieciówce ![]() Edytowane przez needle Czas edycji: 2009-05-21 o 21:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Apart - TŻ wybrał go samodzielnie bez żadnych podpowiedzi i jest idealny, znal tylko rozmiar
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
moim zdaniem jezeli chcecie zaoszczedzic to polecam mniejszych jubilerów mozna również zaszalec i samemu zaprojektowac sobie swój wymazony pierscionek
![]() Edytowane przez klarnecik87 Czas edycji: 2009-05-26 o 22:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Wtajemniczenie
|
Moj narzeczony dał mi pierscionek z apartu, a wczesniej naszyjnik z tej samej firmy. Jestem bardzo zadowolona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
pisałam tu już chyba kiedyś, ale jeszcze dopiszę
sama mam pierścionek z sieciówki, ale z moich obserwacji wynika, że w małych sklepikach jubilerskich można znaleźć bardzo podobne, a często nawet takie same (przynajmniej na pierwszy rzut oka) wzory i co dziwne, w baardzo zbliżonych cenach. natomiast dużym plusem indywidualnych jubilerów jest to, że można u nich zrobić pierścionki na zamówienie i później dziewczyna dostaje wyjątkowy i niepowtarzalny pierścionek, co ja bardzo sobie cenię. nie wiem, czy w sieciówkach coś takiego jest możliwe, ja nie słyszałam. ja dostałam od tż klasyczny pierścionek z 1 oczkiem, ale wzór ten chyba nie cieszy się jakimś szczególnym zainteresowaniem, bo nie widziałam takiego ani u żadnej ze znajomych, ani na wizażu, ani na innym forum ślubnym. dla mnie to zaleta, zwłaszcza, że pierścionek mi się podoba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a nie przyszło Tobie do głowy, że mali jubilerzy biora katalogi od sieciowek i kopjują wzory - bo tak wygląda rzeczywistość |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
no pewnie tak jest, ale co to ma do tego, co napisałam, bo nie rozumiem?
chciałaś się pochwalić swoim wielkim odkryciem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
to o sobie piszesz?
bo napisałaś tzw oczywistą oczywistość (w poprzednim poście) ale takim tonem, jakbyś to do półgłowka kierowała ale może powinnam ci grzecznie odp - tak, przyszło mi do głowy, ale dziękuję za utwierdzenie mnie w tym przekonaniu ?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Obecnie dopomagam chłopakowi siostry w wyborze pierścionka, obeszliśmy wszystkie salony sieciowe i małe saloniki w trzech najbliższych miastach, żeby nie kierować się marką właśnie, więc przegląd mam spory. Powiem tak - w małych jubilerach dominuje głównie żółte złoto, modeli z białym jest bardzo mało i są to głównie wersje z pojedynczym brylantem, widzieliśmy podobne wzory do sieciówek (wzory u małych jubilerów z pewnością są kopiowane z sieciówek, niektóre były wręcz identyczne, ale tylko pozornie), ale nigdy tak eleganckie. Nie wiem jak to ująć - model niby ten sam, ale np. zbyt cienka obrączka, nieco tandetne wykonanie, łączenie cyrkonii z kamieniem szlachetnym i żółtym złotem, itp.
Nie wiem jak z czystością kamieni, ale dla mnie w sieciówkach biżuteria jest po prostu piękniejsza wizualnie - z klasą. To oczywiście tylko moje zdanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Ja dostalam pierscionek zareczynowy z Apartu-zolte zloto+ diamenciki. Ale wiem juz teraz,ze obraczki kupimy na pewno w jakiejs mniej znanej firmie,poniewaz Apart ,Yes,Kruk maja strasznie drogie obraczki i licza cene nie za dwie,a za jedna...Koszt jednej (najmniejszy z tego,co widzialam) wynosil 1500 zl
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:07.