Scent Bar VIII - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-16, 17:19   #4561
piroksena
Zadomowienie

Dot.: Scent Bar VIII

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
A Ty widzisz że wiadomość ode mnie masz?
Widzę, widzę, nie bój nic
Ty za to spójrz na nk!

piroksena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 17:24   #4562
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
J
Sabbath
- mogę przyjechać Ciebie nie będzie boleć serce, a ja kocham wywalać niepotrzebne graty
Oczywiście, że bedzie mnie boleć serce! My śmieciarze... ups... chomiki rozpaczamy nawet nad tym, co wyrzucaja inni.
A bo takie fajne pudełko, taki ciekawy patyczek, taka całkiem duża szmatka (10x10 cm ) - może się przyda? ;D
Cytat:
Napisane przez envy07 Pokaż wiadomość
Danaida, witaj miło
Sabbath.....Tabletki Silica to supcio suplement witaminowy(na wypadające włoski i paznokcie).sama próbowałam i mi nie obciążył żołądka bo Centrum .brzuszek aućk
Włosy przestają wypadac i poprawa zauważalna po 3 tygodniach..i paznokcie fajne , przestają się kruszyć , łamać rozdwajać.
Zapisałam. Dziękuję.
Paznokcie mam niezłe, ale też się ostatnio zaczęły łamać.
A włosy to już klęska zupełna...
Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Ja z wypadaniem już się uporałam. Niby dalej mam gęste włosy, ale przez ostatnie 2-3 lata straciłam chyba z połowę. Próbowałam przeróżnych odżywek, do tej pory wcieram rzepę... I po prostu nagle przestały wypadać. A przynajmniej w takich ilościach. Powodem mógł być stres (zaczęły wypadać jak poszłam do liceum), zmiana wody (=zmiana miejsca zamieszkania), farbowanie... Ale podejrzewam, że u mnie mogło to też mieć związek z tarczycą, bo nie wypadają mniej więcej od czasu, kiedy zaczęłam brać leki.
To pewnie właśnie tarczyca była powodem.
Fajnie, że minęło.
U mnie powodem jest to, że nie śpię, nie odpoczywam, niezdrowo żyję, niezdrowo jem... I w ogóle jestem gupia. Z gupoty wypadają. Nie chcą rosnąć na gupiej łepetynie.

Cytat:
Zarozumiała czyli właśnie konkretna albo po prostu pewna siebie. Pewność siebie jest często postrzegana negatywnie, mylona z zarozumiałością. Niesłusznie. Nie w każdym przypadku, ale często jednak niesłusznie.
Prawda.
Choć... ja twierdzę, że ogólnie skromnośc jest jedną z najbardziej przereklamowanych cech.
W przypadku jednostki wybitnej to kłamstwo, a w przypadku miernoty... po prostu prawda.

Trochę żartuję, oczywiście.

Cytat:

Zaczynam drugi sezon Dextera
No to żegnaj barze... na czas jakiś.
Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
Mnie się nie nudzi
Ja potrzebuję tego ruchu na ulicach-daje mi kopa i checi do życia,
Jak wyjeżdżam do rodzinnego miasta natychmiast ogarnia mnie marazm i depresja.

W dodatku codziennie jak wracam z roboty na swoje osiedle to się autentycznie cieszę że tu mieszkam (samą mnie dziwi to uczucie)
Natomiast za nic nie zamieszkałabym w centrum Krakowa-to byłoby m ęczące
Ja lubię miasto. mam wszędzie blisko, moge w każdej chwili wyjść, dokądś, albo do kogoś wpaść, po imprezie nie rujnuje mnie koszt taksówki, sklepy do rana, pizza do domu. Same zalety.
Cytat:
Napisane przez danaida Pokaż wiadomość
A chętnie, chętnie bym z Tobą poimprezowała
I wzajemnie.
Cytat:

Ubawiłam się do łez. Hmmm... na szczęście są eufemizmy
Taaaa.... Ale czy one ukryją prawdę?

Cytat:
Madziczka postrach chomików

Już się boję przyszłej soboty.
Cytat:
Niestety tak to często działa. Poza tym to zależy od nastawienia. Niektórych kłuje w oczy, że kobieta jest pewna siebie. Bo jakoś pewnych siebie mężczyzn to społeczeństwo aprobuje .
Mnie się dostaje za bujanie w obłokach. Jest to często mylone z zarozumiałością
No własnie to jest wpieniające. szczegolnie, że pewne siebie kobiety zwykle obsmarowywane sa nie przez męzczyzn, tylko przez inne kobiety. Głupia sprawa.
Cytat:
Napisane przez vesenka Pokaż wiadomość
Są skuteczne Ale tylko w przypadku niefarbowanych włosów, bo szampony przeciwłupieżowe ściągają kolor z farbowanych.

z naturalnych metod sprawdza sięmaska z amli i czasem olej kokosowy wmasowany w skórę przed myciem.
A to ja nie wiedziałam. Ja z tych niefarbujących. Królewna też. ;D

A maske z amli sobie kupię. I to Twoje serum też.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 17:39   #4563
Zuziunia
BAN stały

Zabieram się za ćwiczenia brzucha...jutro chyba nie wstanę z łózka bede miała takie zakwasy.
Zuziunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 17:42   #4564
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Oczywiście, że bedzie mnie boleć serce! My śmieciarze... ups... chomiki rozpaczamy nawet nad tym, co wyrzucaja inni.
A bo takie fajne pudełko, taki ciekawy patyczek, taka całkiem duża szmatka (10x10 cm ) - może się przyda? ;D
Sabb, to ja cię gdzieś zamknę A jak słyszę pogrubiony tekst, od innych, w takich sytuacjach, to mnie trafia na miejscu

P
rzyznam, że mam awersję na zbieractwo. I nie mam na myśli absolutnie ciebie Sabb Mam na myśli przypadki niemal już chorobowe. Moja babcia przez 20 lat znosiła do mieszkania ciuchy, rzeczy, talerze, zastawy, dzbanki, obrazki, buty... Hurtowo, zapier... tym całe mieszkanie, tam nie było gdzie usiąść. Nie muszę pisac, że te rzeczy nigdy czasem nie zostały odpakowane. Po prostu góry, sterty niepotrzebnych rzeczy. I mimo, że to było nienioszone, nieużywane, nie wolno tego było rozdać, ruszyć, babcia zasłaniała własną piersią.

Aktualnie babcia jest na leczeniu, a z mieszkania część rzeczy wniesiona, bo to cud, że się w tym nic nie zalęgło. Rzeczy były wynoszone przez 3 tygodnie...

Dlatego mam awersję na gromadzenie rzeczy, takie nieracjonalne ich trzymanie, skoro nie przydadzą się nijak. Trzymanie dla trzymania. Nawet nie z sentymentu, bo to jeszcze rozumiem

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 17:49   #4565
Polly_
grozi wypollizowaniem

Ja dewniwj wszystko zbierałam..ale-od kiedy mam swoje niewielkie mieszkanko juz tego nie robię.
natomiast mojemu TZ szystko sie przyda doprowadza mnie do rozpaczy tym bo przez to trzymamy w domu-zepsute video, DVD i 30 letni odkurzacz, trymer, kilka klawiatur do kompa..nie muszę mówić chyba ze działające odpowiedniki zostały juz dawno zakupione, ale te stare wciąż muszą z nami pozostać

Edytowane przez Polly_
Czas edycji: 2009-05-16 o 17:53
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 17:50   #4566
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez vesenka Pokaż wiadomość
ja dopiero o 2
No przecież od czegoś trzeba zacząć

Cytat:
Gratuluję! jak zgubisz jeszcze te kolejne to zostanie coś poza szkielecikiem?
Szkielecik w bling-bling akcesoriach

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj wybieram się na popijawę z psiapsiółkami-zaczynamy o 14 Wieczorem będę już dętka
Nigdy nie lubiłem alkoholizować się "za dnia" Podziwiam ludzi, którzy potrafią piwkować od rana - w moim przypadku gwarantowane zmulenie i chodzenie do tyłu

Cytat:
Łomatulu! Toż to wielka rzecz! Gratuluję i równiez domagam się zdjęć.
"Wielcy" ludzie robią wielkie rzeczy Zdjęcia, zdjęcia... pomyślimy

Cytat:
Położyłam się przed północą i ostatecznie... khe... obudziłam Królewnę, bo doszłam do wniosku, że co się będę sama w łóżku przewracać.
Jesteś okrutna

Cytat:
Niech mnie ktoś kopnie!
A nie oddasz?

Cytat:
Napisane przez irsin Pokaż wiadomość
Jak sie staje chudszym o 19 kilogramow?
Najpierw musisz dojść do "punktu krytycznego", w którym stajesz na wagę i nie wierzysz własnym oczom. A później... później wziąć się do roboty, być cierpliwym i nie oczekiwać "cudu"

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
Gryx - szacunek

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Wymaga to niestety paru miesiąców wyrzeczeń i diety Pisze to ta,co też tyle schudła
Winter, idziemy łeb w łeb

Cytat:
Zdarza mi się wytoczyć ciężkie działa, ale to już ostateczność
Szczujesz ludzi kotami?

Cytat:
na siłę nie umiem byc śmiała, kiedyś próbowałam się zmienić..ale....to na nic.....
Ja się tego nauczyłem, tej śmiałości "na siłę", bo zaczęło dochodzić do tego, że wstydziłem się iść chodnikiem, bo przecież ludzie na mnie patrzą, a ja nie jestem perfekcyjny
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 17:54   #4567
envy07
Rozeznanie

Madziczko.......rozumiem. ..
czasem jest tak przez zmiany chorobowe czasem schizofrenia...itp.
dziadek zawalał złomem piwnicę......
babcia sąsiadki hodowała kury wpiwnicy a mieso wkładała do szafy......wszystko się tam..ruszało a smród..........
Stary 2009-05-16, 18:17   #4568
danaida
Zadomowienie

Cytat:
Danaida, witaj miło
Envy przepraszam za zwłokę.

---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ----------

Cytat:
Kraków......Stare Miasto i Kazimierz......dałabym się zabić
Polly
O tak, zazdraszczamy Ci Polly

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

Cytat:
Napisane przez irsin Pokaż wiadomość
Eh ja czasami mialabym ochote mieszkac gdzies na wsi, nie przejmowac sie niczym, wylegiwac sie i takie tam,
ale to moze za jakies 40 lat - jak pojde na emeryture

Ja mieszkam w Wawie i jakos mi z tym dobrze na razie, lubie tez bardzo jezdzic do domu rodzinnego i nierobicnic - i jest to absolutne nie robienie nic
Nie dziwię się Irsin, bo wieś jest piękna. Przyroda cudownie koi i uszczęśliwia
Jak będziemy na emeryturze to przenosimy się do Argentyny.
danaida jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 18:30   #4569
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Powitać
Już popiłam sobie,winko i pyszną,domowej roboty wiśniówkę i teraz w domku kończę swoje zapasy

A za oknem jesień

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 18:39   #4570
danaida
Zadomowienie

Cytat:
Sabb, jesteś niepoprawna

Cytat:
Ja lubię miasto. mam wszędzie blisko, moge w każdej chwili wyjść, dokądś, albo do kogoś wpaść, po imprezie nie rujnuje mnie koszt taksówki, sklepy do rana, pizza do domu. Same zalety.
To jest ta jasna strona miasta . No właśnie, te plusy docenia się najbardziej w nocy, w niedzielę, przy pustej lodówce, na imprezie...

Cytat:
I wzajemnie.

Cytat:
No własnie to jest wpieniające. szczegolnie, że pewne siebie kobiety zwykle obsmarowywane sa nie przez męzczyzn, tylko przez inne kobiety. Głupia sprawa.
I wiele czołowych feministek z XIX i XX wieku ten aspekt mocno akcentowało, że niejednokrotnie największymi przeciwniczkami ruchu kobiecego były inne niewiasty.
Stary 2009-05-16, 18:40   #4571
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
Szczujesz ludzi kotami?
Nie, ale właśnie podałeś mi świetną myśl

Frank Zappa

Stary 2009-05-16, 18:40   #4572
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez piroksena Pokaż wiadomość
Ty za to spójrz na nk!

Widziołach
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 18:45   #4573
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
I wiele czołowych feministek z XIX i XX wieku ten aspekt mocno akcentowało, że niejednokrotnie największymi przeciwniczkami ruchu kobiecego były inne niewiasty.

Też jestem zdania, że nikt tak nie potrafi dokopać (najczęściej "cichaczem", podstępnie i z ukrycia) jak kobieta innej kobiecie Coraz bardziej to widzę i niejednokrotnie szokuje i niesmaczy mnie fakt, że w te "gierki" bawią się kobiety dorosłe, albo takie które do tego pretendują...

Frank Zappa

Stary 2009-05-16, 18:54   #4574
danaida
Zadomowienie

Cytat:
Też jestem zdania, że nikt tak nie potrafi dokopać (najczęściej "cichaczem", podstępnie i z ukrycia) jak kobieta innej kobiecie Coraz bardziej to widzę i niejednokrotnie szokuje i niesmaczy mnie fakt, że w te "gierki" bawią się kobiety dorosłe, albo takie które do tego pretendują...
Nie wiem z czego to wynika? Że kobiet jest więcej, więc rywalizują ze sobą? Może ta potzreba gierek wynika z tego, że w naszej kulturze przez całe stulecia kobiety musiały uciekać się do manipulacji w białych rękawiczkach, aby mieć wpływ na rzeczywistość, w której władzę, wolność i przywileje mieli faceci. I może stąd ta tajniackość, podchody i chore gierki...

Edytowane przez danaida
Czas edycji: 2009-05-16 o 18:56
Stary 2009-05-16, 19:05   #4575
piroksena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Zuziunia Pokaż wiadomość
Zabieram się za ćwiczenia brzucha...jutro chyba nie wstanę z łózka bede miała takie zakwasy.
Z Tamilee Webb?
Baba daje wycisk ale efektów oczekuj spektakularnych

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

Cytat:

No
Kilka razy namówiono mnie na wywalanko, a potem - jak na złość - właśnie tamtych skarbów było mi trza jak nie wiem. To mnie nauczyło
Teraz z osiem razy się zastanawiam czy faktycznie z tego to już nic nie będzie i jak osiem razy odpowiem sobie twierdząco to dopiero wtedy uroczysta wyrzutka.

{w coraz bardziej gigantyczne pudła z Ikei inwestuję },

piroksena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 19:06   #4576
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
Nie wiem z czego to wynika? Że kobiet jest więcej, więc rywalizują ze sobą? Może ta potzreba gierek wynika z tego, że w naszej kulturze przez całe stulecia kobiety musiały uciekać się do manipulacji w białych rękawiczkach, aby mieć wpływ na rzeczywistość, w której władzę, wolność i przywileje mieli faceci. I może stąd ta tajniackość, podchody i chore gierki...
Też nad tym myślałam. Bo np. faceci dadzą sobie w sytuacji ostro konfliktowej po twarzach - i po sprawie. Z jednej strony wydaje mi się to takie... prymitywne. Ale z drugiej strony - te gierki kobiet przeciwko sobie, te obmawiania cichaczem, te złośliwostki, docinki, obmawianie za plecami, psucie opinii, oszczerstwa - TO TEŻ JEST OKRUCIEŃSTWO. Tylko - tak jak piszesz - w białych rękawiczkach.

Nie twierdzę, że któryś sposób jest chwalebniejszy. Bicie kogoś niczego nie załatwi, natomiast gierki, zagrywki i intrygi mnie zwyczajnie brzydzą.

Frank Zappa

Stary 2009-05-16, 19:09   #4577
edytapa68
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego mam awersję na gromadzenie rzeczy, takie nieracjonalne ich trzymanie, skoro nie przydadzą się nijak. Trzymanie dla trzymania. Nawet nie z sentymentu, bo to jeszcze rozumiem
Dwa razy do roku robię generalkę,wywalam na śmietnik czasami więcej niż potrzebaMąż musi studzić moje zapały,bo nic by nie zostałoNie cierpię zagracania mieszkania rzeczami,które nie są potrzebne. Nie przywiązuję sie do rzeczy materialnych,lubię przestrzeń i harmonię. Nie znaczy,że mam sterylnie...
Cytat:
Ja dewniwj wszystko zbierałam..ale-od kiedy mam swoje niewielkie mieszkanko juz tego nie robię.
natomiast mojemu TZ szystko sie przyda doprowadza mnie do rozpaczy tym bo przez to trzymamy w domu-zepsute video, DVD i 30 letni odkurzacz, trymer, kilka klawiatur do kompa..nie muszę mówić chyba ze działające odpowiedniki zostały juz dawno zakupione, ale te stare wciąż muszą z nami pozostać
Mam to samo z moim.Np. dwa zepsute videa i luneta 30-sto letnia,przez którą nic nie widać, pozostaną z nami do śmierci.
Cytat:
No przecież od czegoś trzeba zacząć

Gryxiu, ja tak cichutko napomknę,że udało mi się zrzucić 0,5 kg Cieszę się,że przy racjonalnej diecie od dwóch miesięcy nie przybrałam na wadze a teraz zaczęłam spalać część siebie...
edytapa68 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 19:18   #4578
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez edytapa68 Pokaż wiadomość
Dwa razy do roku robię generalkę,wywalam na śmietnik czasami więcej niż potrzebaMąż musi studzić moje zapały,bo nic by nie zostałoNie cierpię zagracania mieszkania rzeczami,które nie są potrzebne. Nie przywiązuję sie do rzeczy materialnych,lubię przestrzeń i harmonię. Nie znaczy,że mam sterylnie...

Mam to samo z moim.Np. dwa zepsute videa i luneta 30-sto letnia,przez którą nic nie widać, pozostaną z nami do śmierci.
luneta mnie rozbawiła do łez

mój twoerdzi ze przydadzą mu się części z tych sprzetów- kilka razy udało mi sie go namówić,aby te potrzebne części wygrzebał a resztę wywalił-no i mam pare worków jakiś drutów i innych części

ponadto mamy 2 nagrzewnice wygrzebane z piecyków gazowych poniewaz mój małżon ma plan aby z nich i z odkurzacza zmontować klimatyzator na lato
Stary 2009-05-16, 19:18   #4579
envy07
Rozeznanie

Gry i zabawy ludźmi dokopywanie..itp
Pieknie , dostępnie napisana książka Grocholii Wiśniewskiego "Gry i zabawy małżeńskie i pozamałzeńskie"..czyta się jednym tchem potem można swobodnie wracać, pisana w sposób bardzo dostępny ...
....bo to rzeczywiście kobiety kobietom czesto robią krzywdę ..w rózny sposób..a powódow można mieć mnóstwo....np po dokuczeniu komuś poczuć się lepiej, poczuć się "górą"...bardzo warto poczytac..
Stary 2009-05-16, 19:26   #4580
danaida
Zadomowienie

Cytat:
Też nad tym myślałam. Bo np. faceci dadzą sobie w sytuacji ostro konfliktowej po twarzach - i po sprawie. Z jednej strony wydaje mi się to takie... prymitywne. Ale z drugiej strony - te gierki kobiet przeciwko sobie, te obmawiania cichaczem, te złośliwostki, docinki, obmawianie za plecami, psucie opinii, oszczerstwa - TO TEŻ JEST OKRUCIEŃSTWO. Tylko - tak jak piszesz - w białych rękawiczkach.

Nie twierdzę, że któryś sposób jest chwalebniejszy. Bicie kogoś niczego nie załatwi, natomiast gierki, zagrywki i intrygi mnie zwyczajnie brzydzą.
He he, żeby nie było, też nie pochwalam bicia. Jednak coś w tym jest, że faceci dadzą sobie czy dosłownie, czy werbalnie i mogą nadal się kumplować. Choć facetów-manipulatorów, co dołki pod innymi kopią, plotkują to też takich znam/znałam.

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

Cytat:

mój twoerdzi ze przydadzą mu się części z tych sprzetów- kilka razy udało mi sie go namówić,aby te potrzebne części wygrzebał a resztę wywalił-no i mam pare worków jakiś drutów i innych części

ponadto mamy 2 nagrzewnice wygrzebane z piecyków gazowych poniewaz mój małżon ma plan aby z nich i z odkurzacza zmontować klimatyzator na lato
Masz męża -wynalazcę i konstruktora A nie fajnie jest mieć w domu własnego Mac Gyvera?

Edytowane przez danaida
Czas edycji: 2009-05-16 o 19:24
Stary 2009-05-16, 19:26   #4581
porzeczki
Zadomowienie

Cytat:
Sabb, to ja cię gdzieś zamknę A jak słyszę pogrubiony tekst, od innych, w takich sytuacjach, to mnie trafia na miejscu

P
rzyznam, że mam awersję na zbieractwo. I nie mam na myśli absolutnie ciebie Sabb Mam na myśli przypadki niemal już chorobowe. Moja babcia przez 20 lat znosiła do mieszkania ciuchy, rzeczy, talerze, zastawy, dzbanki, obrazki, buty... Hurtowo, zapier... tym całe mieszkanie, tam nie było gdzie usiąść. Nie muszę pisac, że te rzeczy nigdy czasem nie zostały odpakowane. Po prostu góry, sterty niepotrzebnych rzeczy. I mimo, że to było nienioszone, nieużywane, nie wolno tego było rozdać, ruszyć, babcia zasłaniała własną piersią.

Aktualnie babcia jest na leczeniu, a z mieszkania część rzeczy wniesiona, bo to cud, że się w tym nic nie zalęgło. Rzeczy były wynoszone przez 3 tygodnie...

He. skąd ja to znam... Moja babcia też gromadzi. Nie jest to co prawda jeszcze zaburzenie, bo jest ona tego zupełnie świadoma i czasem jej to przeszkadza... Ale miała taki okres w życiu, że przynosiła różne rzeczy, które gdzieś znalazła, np. zepsutą świetlówkę do zabawy dla wnuczka. Kategorycznie sprzeciwiała się wyrzuceniu popróchniałych mebli i łóżek z popękanymi sprężynami. Ma też taki zwyczaj, że nie wyrzuca woreczków po mleku tylko płucze i trzyma w nich różne spożywcze rzeczy, które potem kisną. Jej mieszkanie jest tak zagracone, że ledwo da się przejść. A kiedyś była pierwsza do wyrzucania zbędnych rzeczy

Tak myślę Madziczko, że takie zbieractwo starcze może brać się z tego, ze starszym ludziom przez większą część życia brakowało wielu przedmiotów. Każdy mebel trzeba było zdobywać. Teraz, gdy tyle rzeczy jest w zasięgu ręki a psychika już jest osłabiona wiekiem to łatwo stracić kontrolę nad chęcią posiadania.
Poza tym posiadanie wielu rzeczy może dawać takiej osobie poczucie majętności. Na przykład moja babcia ma jeden pokój, gdzie trzyma głównie stare ubrania z "z zagranicy" i przetwory w rozwalającym się kredensie, parapecie, pod stołem - wszędzie. Mówi na ten bajzel z wielką duma "moja garderoba"(lub "moja spiżarnia"). Dla niej jest to równoznaczne z pewnym luksusem, którego nigdy nie dane było jej zakosztować.

Ciekawe, czy i my na starość będziemy zbierać stare perfumy i kategorycznie zabraniać wyrzucania tych podkisłych ("przecież to unikat z 2003 !!!")

porzeczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 19:27   #4582
edytapa68
Zakorzenienie

Cytat:

Mnie klimatyzator też rozbawił do łez
Polly, mamy też jeszcze obrzydliwą, złotą,glinianą figurkę lwa z wbudowanym zegarem wielkości 30x20cm. Oczywiście nie działa i jest straaasznie szpetna z obrypanym rogiem.Jest to pamiątka po dziadku mojego męża, i ja to rozumiem,że nie wolno wyrzucić, ale żeby chcieć stawiać takiego maszkarona na np. telewizorze?. Wiele lat stał na witrynie ze szkłem,teraz, dyplomatycznie przeniosłam go na szafę w sypialni.Oby tylko w nocy nie straszył
edit:
Właśnie się alkoholizuję winkiem
Kto jeszcze?

Edytowane przez edytapa68
Czas edycji: 2009-05-16 o 19:46
Stary 2009-05-16, 19:32   #4583
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
He he, żeby nie było, też nie pochwalam bicia. Jednak coś w tym jest, że faceci dadzą sobie czy dosłownie, czy werbalnie i mogą nadal się kumplować. Choć facetów-manipulatorów, co dołki pod innymi kopią, plotkują to też takich znam/znałam.

Też znam

Cytat:
Napisane przez porzeczki Pokaż wiadomość

He. skąd ja to znam... Moja babcia też gromadzi. Nie jest to co prawda jeszcze zaburzenie, bo jest ona tego zupełnie świadoma i czasem jej to przeszkadza... Ale miała taki okres w życiu, że przynosiła różne rzeczy, które gdzieś znalazła, np. zepsutą świetlówkę do zabawy dla wnuczka. Kategorycznie sprzeciwiała się wyrzuceniu popróchniałych mebli i łóżek z popękanymi sprężynami. Ma też taki zwyczaj, że nie wyrzuca woreczków po mleku tylko płucze i trzyma w nich różne spożywcze rzeczy, które potem kisną. Jej mieszkanie jest tak zagracone, że ledwo da się przejść. A kiedyś była pierwsza do wyrzucania zbędnych rzeczy

Tak myślę Madziczko, że takie zbieractwo starcze może brać się z tego, ze starszym ludziom przez większą część życia brakowało wielu przedmiotów. Każdy mebel trzeba było zdobywać. Teraz, gdy tyle rzeczy jest w zasięgu ręki a psychika już jest osłabiona wiekiem to łatwo stracić kontrolę nad chęcią posiadania.
Poza tym posiadanie wielu rzeczy może dawać takiej osobie poczucie majętności. Na przykład moja babcia ma jeden pokój, gdzie trzyma głównie stare ubrania z "z zagranicy" i przetwory w rozwalającym się kredensie, parapecie, pod stołem - wszędzie. Mówi na ten bajzel z wielką duma "moja garderoba"(lub "moja spiżarnia"). Dla niej jest to równoznaczne z pewnym luksusem, którego nigdy nie dane było jej zakosztować.

Porzeczki
- wiem, jakie są przyczny tego zbieractwa u starszych ludzi. Z tym, że u babci dołączyła do tego ostatnio depresja, plus urojenia i natręctwa - szczególnie natręctwo myśli, natłok, którego nie mogła opanować. I dlatego skończyło się szpitalem

Cytat:

Ciekawe, czy i my na starość będziemy zbierać stare perfumy i kategorycznie zabraniać wyrzucania tych podkisłych ("przecież to unikat z 2003 !!!")
ahahahha

Frank Zappa

Edytowane przez dzika truskawa
Czas edycji: 2009-05-16 o 20:30 Powód: zamknięcie cytatu

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-16, 19:34   #4584
envy07
Rozeznanie

Tzw posiadanie może dawać starszym ludziom ..poczucie bezpieczeństwa.albo coś takiego : mam zdobyłem + jestem do czegoś jeszcze przydatny.......(Tak widzę swojego tatę teraz)
Stary 2009-05-16, 19:41   #4585
porzeczki
Zadomowienie

Cytat:

Mój ojciec trzyma jeszcze prl-owskie części do samodzielnego montażu farelek. Szkoda tylko, że brakuje do nich silników. Z ciekawszych rzeczy to mam w domu od wielu lat uszkodzony oscylator, kilka roczników "Młodego technika" z lat 70', 4 myszki, 2 komutery, 2 odkurzacze (z jednego ojciec chce zrobić dmuchawę), 2 telewizory, 2 klawiatury i mnóstwo innych dziwnych sprzętów, pił tarczowych i narzędzi. Już nie mieszczą się w garażu i część elektronarzędzi ojciec trzyma w sypialni.
Brat dzielnie podąża za jego przykładem.

Chciałabym umieć tak po prostu wyrzucać... Najgorsze jest to, że jeżeli coś wyrzucam, co mogłoby się teoretycznie kiedyś przydać, to na ogół później tego potrzbuję

porzeczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 19:47   #4586
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:

Polly, mamy też jeszcze obrzydliwą, złotą,glinianą figurkę lwa z wbudowanym zegarem wielkości 30x20cm. Oczywiście nie działa i jest straaasznie szpetna z obrypanym rogiem.Jest to pamiątka po dziadku mojego męża, i ja to rozumiem,że nie wolno wyrzucić, ale żeby chcieć stawiać takiego maszkarona na np. telewizorze?. Wiele lat stał na witrynie ze szkłem,teraz, dyplomatycznie przeniosłam go na szafę w sypialni.Oby tylko w nocy nie straszył
edit:
Kto jeszcze?
Już drugie otworzyłam,zdrówko

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 19:49   #4587
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

Masz męża -wynalazcę i konstruktora A nie fajnie jest mieć w domu własnego Mac Gyvera?
czasami bywa to męczące ale dziecko pęka z dumy ze tatuś wszystko naprawi

jak mieliśmy malucha (samochód) to tak go naprawiał ze w końcu składał sie chyba tylko z pianki montażowej i poxiliny

Cytat:

edit:
Kto jeszcze?

do klimatyzatora przez lata brakowało tylko odpowiedniego węza- wiec w tamto lato kipiliśmy 20 m węża...
no i mam jeszcze węza do trzymania....

Cytat:

Mój ojciec trzyma jeszcze prl-owskie części do samodzielnego montażu farelek. Szkoda tylko, że brakuje do nich silników. Z ciekawszych rzeczy to mam w domu od wielu lat uszkodzony oscylator, kilka roczników "Młodego technika" z lat 70', 4 myszki, 2 komutery, 2 odkurzacze (z jednego ojciec chce zrobić dmuchawę), 2 telewizory, 2 klawiatury i mnóstwo innych dziwnych sprzętów, pił tarczowych i narzędzi. Już nie mieszczą się w garażu i część elektronarzędzi ojciec trzyma w sypialni.
Brat dzielnie podąża za jego przykładem.

Chciałabym umieć tak po prostu wyrzucać... Najgorsze jest to, że jeżeli coś wyrzucam, co mogłoby się teoretycznie kiedyś przydać, to na ogół później tego potrzbuję

silniki......
mój ze wszystkiego wygrzebuje silniki- nawet z golarki do swetrów- a propos- mamy ich z 5- żadna nie działa
trzymamy wszystkie bo mój małż z tych 5 chce złożyć jedną działającą

Edytowane przez Polly_
Czas edycji: 2009-05-16 o 19:52
Stary 2009-05-16, 19:58   #4588
danaida
Zadomowienie

Cytat:
czasami bywa to męczące ale dziecko pęka z dumy ze tatuś wszystko naprawi

jak mieliśmy malucha (samochód) to tak go naprawiał ze w końcu składał sie chyba tylko z pianki montażowej i poxilinysilniki ......
mój ze wszystkiego wygrzebuje silniki- nawet z golarki do swetrów- a propos- mamy ich z 5- żadna nie działa
Polly to jest niesamowite!

Fajnie jest mieć takie zdolności, żeby wziąć jeden przedmiot z konkretnym przeznaczeniem użytkowania i przekształcić go w coś zupełnie innego. Mam na myśli ten wcześniejszy post o przerobieniu odkurzacza na klimatyzator na lato.

No, ale rozumiem, że kwestia przechowywania wszystkiego jest kłopotliwa

Edytowane przez danaida
Czas edycji: 2009-05-18 o 09:59
Stary 2009-05-16, 20:15   #4589
edytapa68
Zakorzenienie

Cytat:
głównie stare ubrania z "z zagranicy" i przetwory w rozwalającym się
No właśnie...Ja już mam z tym problem,ale mimo bólu daję radę
Cytat:
jak mieliśmy malucha (samochód) to tak go naprawiał ze w końcu składał sie chyba tylko z pianki montażowej i poxiliny

do klimatyzatora przez lata brakowało tylko odpowiedniego węza- wiec w tamto lato kipiliśmy 20 m węża...
no i mam jeszcze węza do trzymania....

silniki......
Stary 2009-05-16, 20:27   #4590
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Czy ja już ogłaszałem, że jestem lżejszy o 19 kg?
To świetny wynik jest
Ja też zeszłam nieco w dół, a najważniejsze że znowu polubiłam moje ćwiczenia

Cytat:
noc muzeów fajna sprawa a niedługo będziemy miec jeszcze noc teatrów, noc jazzu i noc sakralną
Ale bym sobie pobuszowała Tego i knajp najbardziej zazdroszczę mieszkańcom miast. No i sklepów czynnych całą dobę.

A muzea u-wiel-biam Raz zgubiłam się w jednym podczas wycieczki szkolnej do Pragi. Chyba muzeum narodowe to było, po prostu obłędne , a że konikiem moim były wtedy minerały większość czasu śliniłam się do boskich okazów kamieni szlachetnych, półszlachetnych, meteorytów itd. Zahaczyłam też o część zoologiczną (to też zawsze lubiłam). Z okazji, że nie miałam zegarka i chodziłam sama, nie zauważyłam że czas minął. Cała klasa szukała mnie po tym muzeum i to przez godzinę
A potem opowiadalismy sobie co fajnego widzieliśmy. Podobno był tam nawet szkielet wieloryba wielki na całe pomieszczenie, a ja go nawet nie widziałam W ogóle okazało się, że wielu rzeczy nie widziałam

A jak swego czasu byłam z rodzicami na wakacjach w Jaworzynce, to codziennie brałam klucz od gospodarzy i przesiadywałam w takiej zabytkowej chacie z oryginalnym wiejskim wyposażeniem

Ot takie zboczenie moje małe

Cytat:
Nigdy nie lubiłem alkoholizować się "za dnia" Podziwiam ludzi, którzy potrafią piwkować od rana - w moim przypadku gwarantowane zmulenie i chodzenie do tyłu
Ja tam czasem strzelę sobie piwko lub winko z rana, do takich porządków na przykład. Ale faktycznie, czuję się wtedy jakoś dziwnie

Dochodzę właśnie do wniosku, że jeśli chodzi o alkoholizowanie się, to jestem chyba poniżej średniej. Na pewno poniżej wizażowej średniej W domu nigdy nie mam zapasów, co najwyżej własnej roboty wyroby (obawiam się jednak, że te z poprzednich lat już się skończyły), a do sklepu daleko...

Cytat:
Nooo, jeśli tylko majsterkuje, to jest szansa, że się naprawdę przydadzą. Gorzej, jeśli ma dwie lewe ręce

Cytat:
no i mam pare worków jakiś drutów i innych części
Ha! Skąd ja to znam? Graciarnię tego typu udało mi się ujarzmić prostym sposobem: istnieje u nas coś takiego jak garaż. Poza tym łaskawa żonka zgodziła się na jedną małą szufladę w domu, w której przechowywane są duperelki na bieżące naprawy.

Cytat:
Fajnie, fajnie Tylko trochę tak dziwnie jak ludzie przynoszą swoje odkurzacze, farelki i tego typu rzeczy do naprawy (można by powiedzieć, że czasem żądają wskrzeszenia czegoś, co już dawno i nieodwołalnie nie żyje )

Cytat:
Tego się właśnie obawiam

U mnie w rodzinie jest sporo chomików i czuję że muszę się ostro pilnować, żeby i mnie chomikowanie nie dopadło. Za dzieciaka miałam kolekcje wszystkiego, nie dałam nic wyrzucić. Teraz staram się ograniczać ilość posiadanych rzeczy, od czasu do czasu robię czystki bez sentymentów.

Polly, przypomniało mi się Mówiłam mężowi o Waszym zbieractwie śrub, wykazał się dużym zrozumieniem, bo też lubi ten zapach Nawet powiedział mi, jak się nazywa środek, którym napuszcza się podkłady (oczywiście zapomniałam tę nazwę), bo to jego zapach Te podkłady pachna latami. Wiem, bo mam kilka starych w ogrodzie

Edit:
Zanim się wprowadziliśmy do naszego obecnego mieszkania, najpierw musieliśmy coś zrobić z rzeczami babci (wypełzły na oba mieszkania: nasze i jej, a w jej żadnym cudem nie chciały się pomieścić). Początkowo wszystko wywalaliśmy na strych, ale ile można. Potem jakoś delikatnie zaczęliśmy ją urabiać (przy pomocy dziadka). Meble, podziurawione prze kołatki, poszły na spalenie. Dwie pralki Franie i wyżymaczka, po odzyskaniu części, poszły na złom (babcia długo się broniła, miała zamiar latem wystawiać Franię na podwórko i prać, a przecież mamy automat ). Zamówiliśmy kontener na te graty, mieliśmy błogosławieństwo dziadka na wyrzucanie wszystkiego co nam się zamarzy, babcia też niby przytaknęła. A potem jak przyszło co do czego, to cichaczem się z sześć razy przewinęła i powygrzebywała to i owo.
Co ma u siebie w mieszkaniu, to już jej sprawa, tego tykać przecież nie będę. Niech o poziomie jej chomikowania świadczy to, że ma na przykład 6 koszul nocnych, nieużywanych. Ale ma nadzieję, że jeszcze je wszystkie zdąży zużyć

Joga z rana jak śmietana.

Edytowane przez agnyska81
Czas edycji: 2009-05-16 o 20:44
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości